|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2017-11-13 23:30:51, hétfő
|
|
|
Bédné Marika : 2017 . 11 . 13 . 23 : 20
|
|
|
2 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2017-11-13 20:24:52, hétfő
|
|
|
szeretettel Mindenkinek !
.
********** Bédné Marika : 2017 . 11 . 13 . 20 : 24 **********
|
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2017-11-13 11:24:52, hétfő
|
|
|
Hamvas Béla A bor filozófiája című művében azt mondta
a somlóiról : " ... a somlai az aggastyán bora . A bölcsek
bora , azoké az embereké , akik végül is megtanulták a
legnagyobb tudást , a derűt ." Az író azt javasolja , hogy
magányban , elmélyülésben fogyasszuk ezt az italt , amely
fehérbor létére többéves érlelés után lesz a leginkább élvezhető .
Somló vulkáni talaján a római kortól kezdve termett szőlő és
készült bor : a bazaltos talaj ásványos , mandulás jegyekkel
ajándékozta meg a nedűt . A kész italt a középkorban Európa
tőlünk nyugatra fekvő országaiba is szállították , az 1500 - as
évek elejére pedig a terület művelését a somlóvásárhelyi
apácák irányították . A vallásos érzelmű gazdák idején szigorú
szabályok léptek érvénybe : a birtok területén nem lehetett
helye csúnya beszédnek , részegeskedésnek és más , Istennel
nem tetsző dolgoknak és cselekedeteknek , Ekkor még vegyesen
termett itt juhfark , furmint , és sárfehér , ezekből készült a kissé
aszús jegyeket hordozó somlai bor . A helyi helytörténeti múzeum
őriz egy szállítólevelet a 17 . századból , amely egy Amerikába
küldött szállítmányt örökít meg : állítólag a viszonylag magas
savtartalmú somlói még a hosszú tengeri utazást is jól viselte .
A juhfark ma már önmagában adja a legismertebb helyi bor
alapját , pedig a fajta története nem volt zökkenőktől mentes .
A hosszúkás , hengeres , juh farkához hasonlatos alakú fürtöket
növelő fehér szőlő hajlamos a botrytis fertőzésre , ezért néhány
évtizeddel ezelőtt született szabályozásában le is vették az
engedélyezett fajták listájáról . A gazdák ezt nem hagyták annyiban ,
és végül győzedelmeskedtek : biztosítva , hogy továbbra is élvezhessük
ezt a nagy extrakt tartalmú , ásványos karakterű fehérbort , melynek
határozott savait éppen ez az ásványosság teszi kerekké .
A kész bort több évig érlelik , kifejezetten jót tesz neki a hordóban
töltött idő , 2 - 3 , de akár 6 - 8 évesen is gyönyörű , karakteres ital lesz .
Juhfark természetesen nem csak Somlón terem , de a vulkanikus talaj
miatt az itt , kézműves módszerekkel készült nedű a legjobb ami
ebből a szőlőfajtából születhet .
********** Bédné Marika : 2017 . 11 . 13 . 11 : 14 **********
********** Lejegyeztem - Családi - Recept - Magazinból **********
|
|
|
2 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2017-11-13 09:31:45, hétfő
|
|
|
********** Bédné Marika : 2017 . 11 . 13 . 09 : 31 **********
|
|
|
3 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2017-11-13 08:50:09, hétfő
|
|
|
********** Bédné Marika : 2017 . 11 . 13 . 08 : 49 **********
|
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2017-11-13 08:33:54, hétfő
|
|
|
A nyirkos idő sajnos igen kellemetlenül befolyásolhatja
akár a kedélyünket , akár az egészségünket , bizony most jó
lenne kevéske abból a bőséges nyári napsugárból , no de
végül is ki tenne a mi kedvünkre igazán ... ? , valljuk be derekasan
ha meleg van úgy se jó , ha hideg az meg pláne nem jó .
Hát mit is szoktak ilyenkor eleink mondani - " elégedjünk meg
azzal ami van " . Vigyázzunk egymásra , főleg az egészségünkre ,
amint azt Béki László professzor úr mondja - " mert abból csak
egy van " - Isten áldjon benneteket békében - szeretetben !
**********
********** Bédné Marika : 2017 . 11 . 13 . 08 : 32 **********
|
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2017. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
120 db bejegyzés |
e év: |
1628 db bejegyzés |
Összes: |
8518 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1096
- e Hét: 2537
- e Hónap: 14969
- e Év: 60310
|
|
|