Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/70 oldal   Bejegyzések száma: 697 
Szentkirályi Alexandra: Drága Anyukám!
  2021-01-13 12:37:02, szerda
 
  Nagyon várt válaszlapotokat ma kaptam meg kezeimhez. Nagy sokára jött. Ne várjatok most már tőlem levelet és ti se küldjetek...
Az orosz itt valami nagyra készül, mi meg a végsőkig kitartunk. Erre esküdtünk meg. Küldtem haza november 14- én 105 pengőt, abból Ágikának vegyetek keszkenőt. Remélem, hogy Pista öcsém derekasan átveszi a helyemet a családban, neki a zsebórámat hagyom örökül. Neked Anyukám, csak az örökké élő szeretetemet és az utolsó mosolyomat tudom adni. Nagyon szeretlek!"
Vitéz Bányai József géppuskás szakaszvezető Osztrogozsszkból való kitöréskor halt néhány nap múlva hősi halált. A szakasza parancsnokaként maradt utolsóra, hogy a bajtársait fedezze, életüket mentse. A fenti levelet édesanyjának írta a halála előtt.
A szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban 1943. január 12-én indította meg támadását, amelynek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája vesztette életét. A doni veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg anyagi veszteségei mintegy 70 százalékosak voltak, az emberveszteségét 93 500 főre, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik, az elesettek, megsebesültek és fogságba kerültek pontos száma sem ismert.
Tiszteltet a hősöknek!

 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Új Korszak, Új Kezdet
  2020-12-31 14:22:18, csütörtök
 
  Laura Hajdú 2020. dec. 30 videója Link  
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Betlehemi szobor - Jézus születése-dombormű
  2020-12-26 10:43:17, szombat
 
  Jézus születése-dombormű
A Jézus születése-jelenet a keleti keresztény hagyományokban gyökerező ábrázolást követi, amely a 11-13. században Európa-szerte elterjedt volt. A kép előterében Szűz Mária fekvő alakja látható, mögötte a kisded Jézus egy kő oltárhoz (szarkofághoz) hasonló jászolban fekszik, mellette az ökör és a szamár is látható. A jelenet szélén Szent József alakja ismerhető fel, amint gondolataiba merül, elgondolkozik a történteken.
A gyulafehérvári román kori székesegyház 1200 körüli domborműve a szentély külső homokzatán, a pillér felett másodlagos elhelyezést kapott, a 18. század közepén pedig kagylódísszel egészítették ki. A nativitas-jelenet mellett helyet kapott a Háromkirályok-jelenet és két, angyalt ábrázoló dombormű is.
Hegedűs Enikő művészettörténész.
...... .........


Erdély földjén, a gyulafehérvári székesegyház külső homlokzatán már nyolcszáz éve hirdeti karácsony szép ünnepét ez a gyönyörű dombormű! Jó őseink hitében bátran tovább menni, a szeszélyesen fodrozódó történelem hullámverésében! A világ változik, de a hitünk az nem, mert Isten irántunk való végtelen szeretete örök!
Áldott ünnepet kívánva, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Teológusi vélemény a halálbüntetésről szóló egyházi ......
  2020-12-02 17:04:32, szerda
 
  Teológusi vélemény a halálbüntetésről szóló egyházi tanításról
Magyar kurír - NÉZŐPONT - 2018. augusztus 8., szerda

Augusztus 3-tól hivatalosan is új szövegezést kapott a Katolikus Egyház Katekizmusának a halálbüntetésről szóló 2267. pontja. A témáról Papp Miklós morálteológusnak, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszék vezetőjének írását adjuk közre. Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Gondolatok a halálbüntetés eltörléséről
  2020-12-02 17:02:11, szerda
 
  Egy meg nem ünnepelt évforduló margójára...
Magyar kurír - NÉZŐPONT - 2020. december 2., szerda

November 30-a a ,,Városok az életért" napja. 1786-ban e napon törölte el a Toszkán Nagyhercegség a halálbüntetést - a világon elsőként. Magyarországon harminc éve, 1990-ben szüntették meg e büntetési nemet. A rendszerváltás folyamatának kiemelkedő pillanata volt, civilizációs ugrás, mellyel felzárkóztunk az emberi jogokat, a jogállamiságot biztosító, demokratikus berendezkedésű országokhoz.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Omega együttes - Búcsúztató
  2020-11-22 21:46:57, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Spányi Antal püspök megáldotta a Csákváron eltemetett ......
  2020-11-07 08:54:59, szombat
 
  Spányi Antal püspök megáldotta a Csákváron eltemetett szerzetesnővérek sírjait.
...... .......


...... ......


A csákvári temetőben külön parcellába temették azt a 237 nővért, akik az egykori vincés zárdában - 1950-től, a szerzetesrendek feloszlatása után a Katolikus Szeretetszolgálat otthonában - éltek, dolgoztak. Pirityi Hajnal, a csákvári otthon intézményvezetője kérésére Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök november 3-án megáldotta a nővérek felújított sírjait, és imádkozott az elhunyt apácákért.
A Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Esterházy Miklós Móricz kérésére érkeztek Csákvárra. 1883-ban kezdték meg itt munkájukat, óvodát, elemi leányiskolát, valamint kórházat működtettek, szegényeket gondoztak, és népkonyhát is üzemeltettek. Hatvanhat évi szolgálatuk után, 1950-ben a rendet feloszlatták, a zárda szociális otthonná alakult.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ekkor alapította meg a Katolikus Szeretetszolgálatot, hogy gondoskodjon a szerzetesrendek feloszlatása miatt ellátás nélkül maradt idős, beteg szerzetesekről és apácákról. Csákváron is sok idős szerzetesnővért szállásoltak el.
Rájuk emlékezve a Páli Szent Vince Otthon dolgozói és a csákváriak feltérképezték a régi sírok helyét is, és a megújítást követően minden, a területen nyugvó apácának emléktáblát állítottak.
A csákvári temetőben tartott megemlékezésen méltatták a nővérek krisztusi szeretettel gyakorolt szolgálatát. A szemtanúk tanúsága szerint a nővérek nemcsak szeretettel, hanem nagy türelemmel, elfogadással, odaadóan és szakértelemmel végezték szolgálatukat a helyi emberekért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye
Fotó: Pesti Tamás/FEOL
Magyar Kurír 2020.11.06
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Az élők szíve a holtak igazi temetője. 2020 11.03
  2020-11-05 14:25:14, csütörtök
 
  Gyimesközéplok 2020.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Temetés feltételei
  2020-11-04 16:59:37, szerda
 
  Amikor elhunyt szeretteinket gyászoljuk, gondoljunk arra, amit a temetők bejáratán olvashatunk:
Feltámadunk! Örök életünk van.
Ha sikerült gondoskodnunk elhunyt hozzátartozónk szentségekkel való ellátásáról, akkor mindent megtettünk azért, hogy boldog örök élete legyen. Fontos az elhunyt lelki üdvéért mondott szentmise, melyet nem csak a temetéshez kapcsolódva, hanem később is rendszeresen (pl. az elhunyt halálának évfordulóján) érdemes kérni, ez is hathatós segítője örök boldogságának.
A halálozást az elhunyt lakóhelye szerinti plébánián kell anyakönyveztetni, ők az illetések a temetésre is, de lehet máshol is kérni, ez esetben a másik plébánián szabadon dönthetnek, tudják-e vállalni a temetést. A területileg illetékes helyen a temetés akkor tagadható meg, ha az elhunyt más vallású volt, vagy ha az illető nyilvánosan és véglegesen elfordult az Egyháztól. A temetés elvégzésének nem feltétele, hogy utólag, visszamenőleg egyházközségi hozzájárulást, "egyházi adót" fizessenek az elhunyt hozzátartozói. A temetésért "stóla díj" fizetendő.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egyházi temetkezést mindig az elhunyt rokonai személyesen intézzék az illetékes plébánián, és ne bízzák különféle temetkezési vállalkozásokra, mert ez esetben az anyakönyvezés gyakran nem történik meg.

*
- temetés teljes körű intézése: Segítő Kéz szolgálat Link

- Az elhunyt hamvasztása után az urna elhelyezésének egyik legelterjedtebb módja az urnafülkébe történő temetés. Minden budapesti temetőben található urnafülke, másik nevén colombárium fülke. Kis helyigénye miatt a legolcsóbb temetési mód, ha az elhunyt hamvait temetőben kívánja örök nyugalomra helyezni. A temetés megrendelésekor az urna záró lapja is megrendelésre kerül így nem kell további költségekkel számolni a síremléket illetően, nincs további sírkőmunka díj.
Bővebben Link

- Urnafülke árai /2017 évi adat/ Link

- Szomorúfűz Temetkezés Budapest Link

- Temető lelkészség - Gazdagrét Link
...... .............



...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Dekrétum november hónapra az egyházban
  2020-11-04 16:29:56, szerda
 
  Ebben az évben, a ,,Covid-19" által okozott pandémia-helyzetben, az elhunyt hívek javára szolgáló teljes búcsú elnyerésének lehetőségét meghosszabbítjuk egész november hónapra, úgy alkalmazva az ehhez szükséges feltételeket, hogy a keresztény nép védve legyen.
Számos megkeresés érkezett a lelkipásztorok részéről az Apostoli Penitenciáriára, kérvényezve, hogy ebben az évben, a Covid-19 okozta járvány miatt igazítsák a helyzethez azokat a kegyes cselekedeteket, amelyek a tisztítótűzben szenvedő lelkek javára elnyerhető teljes búcsúhoz szükségesek (lásd Búcsúk Kézikönyve, 29, 1 §). Éppen ezért az Apostoli Penitenciária a Ferenc pápa által adott rendkívüli felhatalmazás birtokában az alábbi rendelkezéseket hozza erre az évre vonatkozóan, annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljanak a csoportosulások:
- 1. A nov. 1-8. közötti időszak egyes napjaira megengedett teljes búcsú - melyet azok nyerhetnek el, akik temetőt látogatnak, és legalább lélekben imádkoznak az elhunytakért -, áthelyezhető a hónap más napjaira is. Az egyes hívő szabad választására van bízva, hogy melyik lesz ez a nyolc nap, és nem szükséges, hogy ezek a napok egymást kövessék.
- 2 A Halottak napjához, november 2-hoz kötött teljes búcsú - melyet azok nyerhetnek el, akik templomot vagy kápolnát látogatnak és ott elimádkozzák a Miatyánkot és a Hiszekegyet -, nemcsak ezt a napot megelőző vagy követő vasárnapra, illetve Mindenszentek főünnepére helyezhető át, hanem az egyes hívő szabad döntése alapján, november hónap bármely más napjára is.
Az öregek és betegek, illetve mindazok, akik súlyos okból nem hagyhatják el otthonukat - ilyen ok lehet például az illetékes civil hatóság által elrendelt korlátozás a pandémia idejére, annak érdekében, hogy a szent helyeket ne lepjék el tömegesen a hívek -, szintén elnyerhetik a teljes búcsút. Ennek előfeltétele, hogy lélekben egyesüljenek a többi hívővel, szakadjanak el a bűntől és álljon szándékukban, hogy az első lehetséges alkalommal teljesítsék a három megszokott feltételt (gyónás, szentáldozás, és a Szentatya szándékára való ima). A búcsú elnyerése számukra úgy történik, hogy Jézus vagy a Szűzanya képe előtt végeznek imádságot az elhunytakért, például a halottakért végzett zsolozsma reggeli vagy esti dicséretét, a rózsafüzért, az Isteni irgalmasság rózsafüzérét, vagy más olyan halottakért való imát, amely kedves a híveknek. Választhatják azt is, hogy elmélkednek egy-egy olyan szentírási szakaszról, amely szerepel a megholtakért végzett liturgia szövegei között. Illetve élhetnek azzal a lehetőséggel is, hogy valamilyen irgalmas cselekedetet végeznek, felajánlva Istennek saját életük fájdalmait és viszontagságait.
Azért, hogy az isteni kegyelem áradását a lelkipásztori szeretet cselekedetein keresztül előmozdítsuk, a Penitenciária nagyon kéri a gyóntatási felhatalmazással rendelkező papokat, hogy nagylelkűen álljanak rendelkezésre mind a bűnbánat szentségének kiszolgáltatására, mind a betegek áldoztatására.
- A búcsú elnyeréséhez szükséges lelki feltételekkel kapcsolatban az Apostoli Penitenciária 2020. március 19-én kiadott A bűnbocsánat szentségéről a pandémia által kialakult jelenlegi helyzetben c. dokumentumban nyerhető bővebb felvilágosítás.
- Végül, hogy a tisztítótűzben szenvedő lelkek megfelelő segítségben részesülhessenek a hívek közbenjárása által, különösképpen az oltár Istennek tetsző áldozata révén (lásd. Conc. Tr. Sess. XXV, decr. De Purgatorio), buzdítjuk a papokat, hogy mutassák be a szentmisét háromszor Halottak Napján, az Incruentum Altaris kezdetű, a tiszteletre méltó emlékű XV. Benedek pápa által 1915. augusztus 10-én kiadott apostoli konstitúcióban található szabályok szerint.
Ez a jelenlegi dekrétum egész novemberre érvényes. Minden vele ellenkező rendelkezés hatályát veszti.

Kelt Rómában, az Apostoli Penitenciária székhelyén, 2020. október 22-én, Szent II. János Pál pápa emléknapján.

Forrás. Szentangyalok plébánia Gazdagrét
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
     1/70 oldal   Bejegyzések száma: 697 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 498 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 621
  • e Hét: 4211
  • e Hónap: 24894
  • e Év: 227807
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.