Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/303 oldal   Bejegyzések száma: 3023 
A bazsalikom növeli az immunitást
  2024-04-16 13:20:00, kedd
 
 



A bazsalikomnak nemcsak az illata nagyon kellemes, de az íze is nagyon finom és karakteres. A magyar konyhában is egyre inkább központi szerepet kap ez a gyógynövény. Talán nem véletlenül, hiszen a bazsalikomnak megannyi előnye létezik: erősíti az immunrendszert, nagyszerű stresszoldó, ezen kívül fájdalomcsillapító, májvédő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Milyen előnyei vannak még ennek a remek gyógynövénynek? Mutatjuk a válaszokat!

A gyógynövény a cukorbetegek számára is ideális választás, mivel csökkenti a vércukorszintet, illetve a gyulladást is. A cukorbeteg személyeknek nagyon oda kell figyelniük az egészségükre. A bazsalikom rendszeres fogyasztásával pozitív hatásokat is élvezhetnek, hiszen a gyógynövény csökkenteni tudja még a magas triglicerid- és a koleszterinszintet is.

A gyógynövényt akár kúraszerűen is fogyaszthatjuk. Ha egy évben egy-két alkalommal szoktunk ,,méregtelenítő" kúrát tartani, akkor a bazsalikomot is beletehetjük a turmixitalunkba, mivel hatására úgynevezett méregtelenítő enzimek termelődnek. Ennek és a gyógynövényben található antioxidánsoknak köszönhetően csökken a májban a zsírsejtek mennyisége, és ez a máj méregtelenítő munkáját is jelentősen megkönnyíti.

Mivel a bazsalikom antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így nagy szerepe van a szív- és érrendszer védelmében. A gyógynövény rendszeres fogyasztása az erekre van pozitív hatással, ugyanis pihentető hatással van azokra, segítve az erek ellazulását, így csökkentve a magas vérnyomást.

Gyulladásgátló tulajdonsága abban nyilvánul meg, hogy csökkenti a gyulladást keltő citokinek termelődését, ami szintén minimalizálja a krónikus betegségek, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatait.

A hangulati zavarok közé tartozik a depresszió és a szorongás is. A bazsalikommal kapcsolatban végeztek kutatásokat. Megállapításra került, hogy remekül oldja a szorongást, és még a depresszió tüneteit is enyhíteni tudja. A gyógynövény olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek az agy működésére gyakorolnak kedvező hatást. Segíti azon neurotranszmitterek felszabadulását, amelyek a hangulat szabályozásáért felelős hormonok termelődését segítik elő.

A bazsalikom antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik, azaz nagyon hatékonyan képes megküzdeni az olyan kórokozókkal, mint baktériumok, vírusok és gombák.

A bazsalikom az antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően valóban segíthet a baktériumok elleni küzdelemben azoknál, akik húgyúti, légzőszervi, hasi és bélfertőzésben szenvednek.

A máj nagyon fontos az anyagcseréhez, ezért elengedhetetlen az optimális működése. A bazsalikom erős antioxidáns tulajdonságai valóban segíthetnek megakadályozni a zsír felhalmozódását a májban.

A bél egészségének fenntartása szempontjából nagyon lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk probiotikumokban gazdag ételeket. A bazsalikomot is mindenképpen illesszük be az étrendbe, mivel a gyógynövény segít helyreállítani a szervezet természetes pH-szintjét, ezzel is táplálva a bélmikroflórában lévő jó baktériumokat. A jó bélrendszeri egészség fokozza az immunitást és elősegíti az egészséges és rendszeres emésztést és székletürítést.

A méregtelenítő turmix hozzávalói: 1 maréknyi bazsalikom, fél citrom, 1 csésze spenót, 1 alma, 1 ujjnyi gyömbér, 1 evőkanál őrölt kendermag, ízlés szerint őrölt fahéj és kurkuma, 2 csésze mandulatej.

Mossa meg a hozzávalókat és aprítsa fel azokat, majd rakjon mindent a turmixgépbe, és alaposan dolgozza össze a hozzávalókat. Fogyassza egészséggel!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zsálya az Alzheimer-kórban szenvedők számára is gyógyír
  2024-04-11 22:12:37, csütörtök
 
 



A zsályát már évszázadok óta alkalmazza a hagyományos népi gyógyászat, hiszen számtalan egészségi problémán képes segíteni. Mutatunk is néhány olyan hatást, amely miatt mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a fenséges gyógynövényt!

A zsálya gazdag forrása a rozmarinsavnak. Ez egy olyan szerves vegyület, amely biztosítja azokat az előnyöket, amelyektől aztán sokkal jobban érezzük magunkat.

A zsályával kapcsolatban sok tudományos kutatás született. Ez a gyógynövény nagyon hatékony a kognitív funkciók fokozásában, illetve ha rendszeresen fogyasztjuk, azt is észrevehetjük, hogy egyre jobb lesz a koncentrálóképességünk. Ha a munkánk miatt nagy szükségünk van a fókuszálásra, az összpontosításra, a zsályára minden körülmények között számíthatunk.

A gyógynövény emellett remek gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, ez pedig elsősorban a fenolos vegyületeinek és a flavonoidoknak köszönhető. A zsályát bátran használhatjuk, ha ízületi bántalmaink, gyomor- és bélrendszeri problémáink vannak, vagy valamilyen gyulladásos betegségben szenvedünk.

A zsálya kitűnő forrása az antioxidánsoknak is. A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz például luteolint, apigenint és rozmarinsavat, amelyek nagyon előnyösek lehetnek a szabad gyökök elpusztításában és az oxidatív stressz csökkentésében. Ennek hatására pedig jelentősen lassulni fognak az öregedési folyamatok a szervezetünkben. A zsálya azok számára is rendkívül előnyös lehet, akik Alzheimer-kórban szenvednek, ugyanis antioxidáns védelme csökkenti az agyban is az oxidatív stresszt, illetve fokozza a kognitív funkciókat, és a memóriaproblémákat is jelentősen enyhíti.

A gyógynövény nagyon pozitívan hat a bőr egészségére is, ugyanis a levelei antimikrobiális hatásokkal is rendelkeznek. Ez pedig nagyon hasznos lehet, hiszen ily módon az immunrendszerünk is megerősödik. Ha a bőrünk védőgátja erős, akkor esélye sincs a kórokozóknak és a fertőzések kialakulásának. Mivel gyulladásgátló hatással is bír, így nagyon hasznos lehet ekcéma, pattanások és más, gyulladás talaján létrejövő bőrbetegségek ellen.

A zsálya a csontok egészségének is rendkívül jót tesz, hiszen gazdag forrása a K-vitaminnak, amely tápanyag fokozza a csontsűrűséget, illetve segít a csontritkulás megelőzésében is.

Nemcsak a zsálya, más gyógynövények is támaszai lehetnek azoknak, akik Alzheimer-kórban szenvednek. Az egyik a kurkuma, amelynek hatóanyaga, a kurkumin, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Ez a gyógynövény javítja az agy egészségét, és meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását, hiszen megtisztítja az agyat a béta-amiloid plakktól, amelyről ismert, hogy a felhalmozódása segíti ennek a betegségnek a létrejöttét. A kurkuma ezen kívül gátolja az idegsejtek lebomlását az agyban.

A demencia kezelésében már régóta használják a Gingko biloba nevű gyógynövényt, amely segíthet a kognitív funkciók javulásában a keringés serkentésével és az agy véráramlásának javításával.

A ginszeng az egyik legjobb gyógynövény a memória számára. Potenciálisan képes megakadályozni a memóriavesztést, és csökkenti az életkorral összefüggő memóriacsökkenést. Gyulladáscsökkentő vegyi anyagokat, úgynevezett ginszenozidokat tartalmaz, amelyek csökkentik a béta-amiloid szintjét az agyban.

A citromfű jó szorongásra és álmatlanságra, de a kognitív funkciók javításában is segíthet. Memóriavesztés megelőzésére is fogyaszthatjuk tea vagy tabletta formájában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ókori görögök sebkezelésre és parfümként is használták
  2024-04-11 21:59:40, csütörtök
 
 



Az ókori görögök sebkezelésre és parfümként is használták - sáfrány

A világon az egyik legdrágább fűszer nem más, mint a sáfrány. A fűszer egyáltalán nem tartalmaz koleszterint, ellenben káliumban bővelkedik.

A munkaigényes betakarítási folyamata miatt a sáfrány évtizedek óta a világ legdrágább fűszere. A történelemben még olyan időszakok is voltak, amikor a sáfrány drágább volt, mint maga az arany. Az ókorban parfümként használták, illetve rituálék keretében ajánlották fel az isteneknek. Nagy Sándor előszeretettel fogyasztotta a sáfrányból készült teát, és számos harci sebének a kezelésére is használták.

A sáfrányból remek gyógyteát is készíthetünk, amely tele van értékes antioxidánsokkal. Ezek az antioxidánsok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait. A gyógynövény sok-sok flavonoidot és likopint is tartalmaz, amelyek szintén csökkentik a szívbetegségek rizikóját. A sáfrány olyan ásványi anyagokban is gazdag, amelyek javítják a vérkeringést, és ez is segíthet a szívbetegségek megelőzésében.

Az antioxidánsoknak nemcsak szívbetegség-megelőző tulajdonságuk van, hanem az anyagcserére is pozitívan hatnak, így segítenek elkerülni az elhízást is. Oly módon is segít a gyógynövény a fogyásban, hogy megkönnyíti a zsírok emésztését, és mivel sok rostot is tartalmaz, így nagyon könnyen eltelít, ami pedig csökkenti az éhségérzetet.

A sáfrány nagyon hatékony a hangulat fokozásában is. Mindezek mellett enyhíti a depressziós tüneteket, és még stressz ellen is nagyon hatásos. Ha azonban valaki szed valamilyen antidepresszánst, a sáfrány fogyasztása előtt mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét, tanácsát!

A sáfrány antioxidánsai csökkentik a sejtkárosodások mértékét, hiszen hatásukra csökken a szabad gyökök száma, és így az oxidatív stressz kialakulásának esélye is minimalizálódik. A sáfrány ezen kívül a gyulladást is minimalizálni tudja.

A sáfrány abban az esetben is nagyon sokat segíthet, ha valaki enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenved. Egyrészt remek antioxidáns hatással rendelkezik, másrészt csökkenti az agyban keletkező amiloid plakkok létrejöttét, amelyek aktívan hozzájárulnak az agyi rendellenességek kialakulásához.

Egy kutatásba Alzheimer-kórban szenvedő betegeket vontak be. Egyik csoportjuk sáfránykivonatot kapott, míg a másik csoportnak csak placebót adtak. Azoknál a személyeknél mutattak ki jelentős javulást a kognitív funkciókban, akik sáfránykivonatot kaptak.

A sáfrány a különféle bőrproblémákat is nagyon hatékonyan tudja orvosolni, ugyanis kitűnő antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Egyes leírások szerint még a káros hatású UV-sugárzással szemben is védelmet jelenthet, habár jobban tesszük, ha a napvédő krémekre bízzuk elsősorban ezt a feladatot.

A sáfrány befolyásolni tudja a neurotranszmitter jeleket, ezzel pedig csökkenti az étvágyat és a nassolás utáni vágyat. Segít a jóllakottság érzetének kialakításban, és ily módon az egészséges testsúlykontrollt támogatja meg.

Számos tanulmány írt arról, hogy a sáfrány segít fenntartani a szem egészségét és a retina működését is. A gyógynövény különösen hasznos lehet makuladegeneráció esetén, hiszen a sáfrány gyulladáscsökkentő, neuroprotektív és antioxidáns tulajdonságai miatt lassíthatja a betegség progresszióját. Napi fogyasztása jelentősen javítja a látásélességet azoknál, akik ebben a betegségben szenvednek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az érelmeszesedés kockázatait is csökkentheti : fokhagyma
  2024-04-08 22:08:21, hétfő
 
 



A fokhagymát mindenki ismeri, nem kell bemutatni. A magyar konyha egyik legfontosabb tápláléka, nemcsak azért, mert különleges ízt kölcsönöz hús- és zöldségételeinknek, de roppant egészséges is. Többek között erősíti az immunrendszert, jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, pozitívan hat a májra, és rendszeres fogyasztásával megelőzhető a kognitív hanyatlás is. Mutatjuk is, hogy mi mindenre jó a fokhagyma.

A fokhagyma olyan vegyületekben bővelkedik, amelyek nemcsak gyulladáscsökkentő, de antioxidáns hatással is rendelkeznek.

A gyulladás önmagában nem jelent gondot, azonban ha az akut gyulladás krónikussá válik, akkor kialakulhatnak olyan krónikus betegségek, amelyeknek a tünetei kezeléssel ugyan csökkenthetők, de nem minden esetben. Hiszen a krónikus gyulladás talaján jönnek létre a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések. Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek a gyulladáscsökkentő ételek csoportjába sorolhatók. Ezek a táplálékok jelentősen lecsökkentik a gyulladás és a gyulladás miatt létrejött betegségek kockázatait. A betegség szövődményeinek is kisebb lesz az esélye, ha már van valamilyen krónikus betegségünk, de a szövődményei még nem jelentkeztek.

A fokhagyma tele van olyan gyulladáscsökkentő vegyületekkel, amelyeket szerves kénvegyületeknek nevezünk. Ezek csökkenteni tudják a gyulladásos markerek, például a C-reaktív fehérje szintjét a szervezetben.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása segíthet megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól is. Ez akkor fordul elő, amikor a reaktív oxigénfajoknak nevezett molekulák csökkentik a szervezet antioxidáns védelmét. A tanulmányok szerint azonban a fokhagyma fokozza a szervezet természetes antioxidáns-védelmét, miközben csökkenti az oxidatív stressz markereit. A fokhagyma beépítése az étrendbe szabályozhatja a gyulladást, csökkentheti az oxidatív stresszt, és javítja a szervezet antioxidáns-védelmét.

A fokhagyma az agy egészségét is fokozni tudja, méghozzá a kognitív funkciók javításával és a kognitív hanyatlás elleni védelemmel. A tanulmányok szerint azoknál az embereknél alacsonyabb a kognitív hanyatlás és károsodás aránya, akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát. A fokhagymával kapcsolatban az is igazolódott, hogy javítja a rövidtávú figyelmet és a memóriát. A kutatók szerint a gyógynövényben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek segíthetnek csökkenteni az agy gyulladását és védelmet nyújtanak az idegsejtek degenerációja ellen, ami javítja az agy általános egészségi állapotát és csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatait.

Amennyiben rendszeresen hozzáadjuk a fokhagymát az étrendünkhöz, úgy csökkenhet esetünkben számos krónikus betegség, például a szívbetegségek kockázata. Érelmeszesedés akkor fordul elő, amikor az érfalakban, az artériákban plakk képződik. Ez a szívbetegségek első számú rizikótényezője. A fokhagymában gazdag étrend jelentősen lecsökkenti a gyomor- és a vastagbélrák kockázatait is.

A fokhagyma vegyületei erős vírusellenes, antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ami segíthet az immunrendszer támogatásában és a betegségek megelőzésében.

A fokhagymának két olyan fontos vegyülete is van - allicin és diallil-szulfid -, amelyek gátolják a gyulladásos fehérjéket, és fokozzák az immunsejtek aktivitását. A fokhagyma jelentős vírusellenes aktivitással rendelkezik, a vírusok pedig légúti fertőzéseket és influenzát okozhatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tápanyagokban gazdag moringa
  2024-04-05 23:10:31, péntek
 
  A moringa őshazája Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában található. Rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Gazdag forrása az A-, a C-, a B1-, a B2-, a B3- és a B6-vitaminnak, illetve bővelkedik folátban, magnéziumban, vasban, kalciumban, foszforban és cinkben is.

A moringa levelei 18 féle aminosavat tartalmaznak, amelyek a fehérjék építőkövei, ezek mind nagyban hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.

Ez a gyógynövény többek között gyulladáscsökkentő izocianátokat tartalmaz. A gyulladást azért kell leküzdeni, mivel számos betegség kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet, mint például rákos betegségek, ízületi vagy autoimmun betegségek. A szervezetünk folyamatosan harcol a gyulladással szemben. Hogy megkönnyítsük a dolgát, egészséges táplálkozással támogatnunk kell, ebben sokat segíthet a moringa is, hiszen valóban hatékony a gyulladás csökkentésében.

A moringa antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik és védelmet jelenthet a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Ezek oxidatív stresszt okoznak, majd hozzájárulnak olyan betegségek kialakulásához, mint például 2-es típusú cukorbetegség, szívproblémák vagy Alzheimer-kór.

A moringa C-vitaminban és béta-karotinban is gazdag, amelyek szintén eredményesen harcolnak a káros hatású szabad gyökökkel szemben. A benne található kvercetin hasonlóképpen erős antioxidáns, amely a vérnyomás csökkentésében játszik kiemelkedő szerepet.

A moringa klorogénsavat is tartalmaz, amely segít stabilizálni az étkezés utáni vércukorszintet. Egy kutatásba nőket vontak be, akiknek minden nap másfél teáskanál moringaport kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálat három hónapig tartott. A kutatók végül arra a megállapításra jutottak, hogy a moringapor hatására megemelkedett a résztvevők vérében az antioxidánsok szintje.

A tartósan magas vércukorszint cukorbetegség kialakulásához vezethet, ami sajnos sokféle szövődménnyel és más egészségügyi gondokkal jár együtt, mint például szívproblémák vagy vesekárosodás. Ezért nagyon lényeges, hogy a vércukorszintet stabilizáljuk - ezt megtehetjük, ha bevesszük az étrendünkbe a moringát.

Rendszeres fogyasztása hasznos lehet akkor is, ha magas a koleszterinszintünk. Ez az állapot meglehetősen veszélyes, hiszen oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A moringa segíthet a májsejtek regenerálásában is. Egyrészt csökkenti az oxidatív károsodás mértékét a májban, másrészt stabilizálja a májenzimeket. Ha ezek rendben vannak, akkor a máj könnyebben el tudja végezni a munkáját. Így máris jobban mennek a méregtelenítő folyamatok, a zsíranyagcsere, de a tápanyagok felszívódása is hatékonyabb lesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fertőzést leküzdő gyógynövények
  2024-04-05 22:53:06, péntek
 
  Fertőzést leküzdő gyógynövények - babérlevél, moringa, metélőhagyma

Fertőzést sok minden okozhat, de elsősorban a kórokozók, azaz a baktériumok, a vírusok és a gombák az okai a fertőzések kialakulásának. Ezért jó, ha van otthon mindig egy-két olyan gyógynövény, amely hatékony a fertőzések leküzdésében. Mutatunk is most néhányat a kedves olvasóknak.

A babérlevelet általában főzés és sütés során használjuk, de azt is tudnunk kell, hogy gyógyító hatásokkal is rendelkezik. A babérlevélnek kiemelkedő az antimikrobiális, a gombaellenes és az antioxidáns tulajdonsága. Javítja az inzulinfunkciót, csökkenti a koleszterinszintet, segíthet a candida gomba okozta fertőzés megelőzésében. A gyógynövény sokat segíthet a korpásodás megszüntetésében, a bőrfertőzések kezelésében, és még a sebgyógyulást is megtámogatja.

A fekete ribizlit is nevezhetjük gyógynövénynek, mivel magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, és ennek köszönhetően nagyon sok előnnyel bír az egészségünkre nézve. A fekete ribizli antocián nevű vegyületekben is gazdag, ezért nagyon hasznos lehet az elhízás megelőzésében, de a szívbetegségek, a rákos betegségek és a cukorbetegség megelőzésében is számíthatunk rá. Rendszeres fogyasztása támogatja a szem egészségét. Nagyon hatékony lehet a kórokozók, például a vírusok okozta fertőzések megelőzésében, és éppen emiatt az immunrendszert is erősíteni tudja.

A metélőhagyma a hagymacsalád szerves részét képezi. Stimulánsként és diuretikumként is működik. Ezen kívül kiemelkedő az antiszeptikus és antibakteriális hatása.

A fahéj egészségre gyakorolt pozitív hatásai is kiemelkedőek. Nagyszerű gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális, immunerősítő és szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik.

A petrezselyemcsalád szerves tagja a köménymag. Rendszeres fogyasztásával javíthatunk az emésztésünkön, de az immunrendszert is megtámogatja, a bőr egészségét is segít fenntartani, ezen kívül enyhíti a légzőszervi problémákat. A köménymag elősegíti a test méregtelenítését, eredményesen harcol az oxidatív stressz ellen, számíthatunk rá fertőzések esetén, és még a cukorbetegség megelőzésében is nagyon hatékony lehet.

A moringa eredményesen kezeli a cukorbetegséget, a vérszegénységet, az allergiát, az ízületi gyulladást, az epilepsziát, de számíthatunk rá pajzsmirigy-rendellenesség és magas vérnyomás esetén is. A gyógynövény antioxidáns, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaellenes és parazitaellenes hatásokkal rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, C-vitamint, aminosavat, kalciumot és káliumot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Indiai fűszerek, amelyek nem csak Indiában népszerűek
  2024-04-05 22:40:53, péntek
 
  Napjainkban már hazánkban is sok helyen kapható indiai étel, és akár mi magunk is készíthetünk ilyen ételeket, hiszen az indiai fűszerek skálája is egyre szélesebb. Indiában már évezredek óta alkalmazzák ezeket a fűszereket és gyógynövényeket. Az indiai konyha elképzelhetetlen lenne ezek nélkül, azonban nemcsak a kulináris élvezetek miatt kedvelik annyira ezeket az ételízesítőket, hanem a gyógyhatásaikat is kihasználják. Mutatjuk is, hogy milyen fűszernövényeket használnak az indiai kultúrában, és melyik mit is gyógyít, milyen egészségi problémákat orvosol valójában.

Az aranyszínű curry-t nagyon sokan kedvelik Indiában. Valójában többféle fűszer keverékéből áll. Van benne kurkuma, kömény, görögszéna, koriander, gyömbér, chilipaprika, fekete bors és mustármag. Az, hogy mi kerül még a curryporba, régiónként változik. Az azonban bizonyos, hogy ez a fűszerkeverék magas antioxidáns hatással rendelkezik, így nagyon hatékony a krónikus betegségek kialakulása ellen.

A kurkumát nevezik még indiai sáfránynak is. Egyik bioaktív vegyülete a kurkumin, amely semlegesíteni tudja a szervezetben a szabad gyököket, így nagyon hatékony a gyulladásos betegségekkel szemben. Mivel hatására csökken a szervezetben az oxidatív stressz, így csökken a sejtkárosodások mértéke. A kurkumin ezen kívül az egészséges gyulladásos válasz kialakítását is segít. A kurkumát mindenképpen fekete borssal együtt kell fogyasztani, mivel ez a fűszer elősegíti a kurkuma, így a hatóanyagának, azaz a kurkuminnak a felszívódását.

A kömény szintén bővelkedik antioxidánsokban. Az egyik hatóanyaga nem más, mint a köményaldehid, amely nagyon sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Segíthet a hiperglikémia megelőzésében, megelőzheti a vérlemezkék összetapadását és allergiák esetén is számíthatunk a segítségére. A kömény antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal büszkélkedhet. Gazdag vasforrás, segíti az emésztést, és csökkenti az élelmiszerek okozta fertőzés kockázatait. Segíthet a vércukorszint szabályozásában is.

A gyömbért is használják gyógyászati és kulináris célokra Indiában. A gyömbér gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális és neuroprotektív hatásokkal is rendelkezik, illetve hatékonyan csillapítja a hányingert, és még az elhízás megelőzésében is segítségünkre lehet.

A Cayenne-borsnak szintén hasznát vehetjük, amennyiben nem szeretnénk elhízni. Kapszaicint tartalmaz, amely az anyagcserét fokozza nagyon hatékonyan. Ez a vegyület megnöveli a termelt hő mennyiségét a szervezetben, ami ez lehetővé teszi, hogy több kalóriát égessünk el. Ezt a folyamatot az úgynevezett termogenezis segíti.

A kardamom tele van előnyökkel az egészségre nézve, és évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban. Ez a gyógynövény antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezek az antioxidánsok megvédik a sejteket a károsodásoktól, illetve gyulladás ellen is nagyon hatékonyak. A gyógynövényt használhatjuk leheletfrissítésre, a szájüreg egészségének javítására és a szájüregi baktériumok elpusztítására.

A fahéj egy aromás fűszer, amely cinnamaldehidben gazdag. Ez egy olyan vegyület, amely nemcsak az egészséget védi, de az anyagcserére is pozitív hatást gyakorol. Gyulladáscsökkentő hatásai megakadályozzák a szabad gyökök kialakulását, amelyek károsítják a sejteket és az idegrendszert, illetve segítenek csökkenteni a koleszterinszintet is. A fahéj csökkenti az összkoleszterinszintet, az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, miközben fenntartja a HDL-koleszterin egészséges szintjét. Speciális vegyületei csökkenthetik a szívbetegségek kockázatait.

A koriander antimikrobiális és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok csökkentik a koleszterint, a vérnyomást és a vércukorszintet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Növényi alapú gyógyítás csupa zöld táplálékokkal
  2024-04-01 22:45:30, hétfő
 
  A zöld színű növényekkel kapcsolatban már tudjuk, hogy nagyon egészségesek. Mi lehet ennek az oka?
Bebizonyosodott velük kapcsolatban, hogy igazi tápanyagerőművek, valójában szuperételek, amelyek sokkal több energiát és vitalitást nyújtanak a szervezetnek, mint más táplálékok.

A tápanyagokban gazdag zöld növények igazi jólétet és egészséget biztosítanak a szervezetünknek. A cikkben néhány olyan táplálékot sorolunk fel, melyek zöld színben pompáznak, nagyon sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és amelyek rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy mind szellemileg, mind fizikailag sokáig egészségesek maradjunk.

Az egyik ilyen zöld táplálék nem más, mint a spirulina alga, amely nagy mennyigében tartalmaz fehérjét, B1-, B2- és B3-vitaminokat, vasat és rezet. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A spirulina alga az antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet jelenthet az oxidatív stressz okozta károsodással szemben, sőt rákellenes hatásai is ismeretesek.

A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a gyógynövény csökkentheti a triglicerid és az LDL-koleszterin szintjét, miközben megnöveli a jó, azaz a HDL-koleszterin értékeit. A spirulina alga emellett fokozott állóképességet és megnövekedett izomerőt is biztosíthat. A nagyobb dózisú spirulina alacsonyabb vérnyomáshoz vezethet. Ez azért kedvező, mivel a magas vérnyomás számos betegség kialakulásában jelentős kockázati tényező.

A másik zöld színű gyógynövény a matcha tea. Koncentrált mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek csökkentik a sejtek károsodását és megakadályozzák a krónikus betegségek kialakulását. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a matcha tea rendszeres fogyasztása segíthet megakadályozni a májkárosodást és csökkentheti a májbetegségek kockázatát. Mindezen kívül javítja a figyelmet, a memóriát és a reakcióidőt is. L-theanint és koffeint is tartalmaz, amelyek együttesen javíthatják az agy működését.

A spenót is nagyon egészséges, mivel sok káliumot tartalmaz, így hasznos lehet a vérnyomás szabályozásában. K-vitaminban is gazdag, javítja a szervezetben a kalcium felszívódását, ami azért nagyon előnyös, mivel így erősebb lehet a csontozatunk és a fogazatunk.

A spenót rendszeres fogyasztása csökkentheti a stressz és a szorongás szintjét. Mivel C-vitaminban rendkívül gazdag, jót tesz az erek működésének, így a magas vérnyomás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe. Gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így segít megakadályozni a csontritkulás, a migrén, az ízületi gyulladás és a fejfájás kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A máj egészségét biztosító és fenntartó gyógynövények
  2024-03-26 19:55:29, kedd
 
  Egyre többen szenvednek valamilyen májbetegségben nemcsak hazánkban, hanem világszerte. A májbetegségnek sokféle kockázati tényezője ismeretes, mint például a mértéktelen alkoholfogyasztás, az elhízás, a magas vércukorszint, a magas vérnyomás, a magas trigliceridszint és a magas koleszterinszint. Vannak azonban olyan gyógynövények, amelyek javítják és védik a máj egészségét.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a máriatövis, amely nagy mennyiségben tartalmaz egy szilimarin nevű vegyületet. Ezt a gyógynövényt már évezredek óta alkalmazzák májbetegségek kezelésére, hiszen májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. A máriatövisnek kiemelkedő az antioxidáns hatása is. Segíti a májsejtek regenerálódását és a gyulladás csökkentésében is verhetetlen, e tulajdonságai miatt pedig nagyon előnyös lehet a májbetegségek kezelésére.

A másik remek gyógynövény a ginszeng, amely erős gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Mivel a ginszeng antioxidáns hatása is kiemelkedő, így nagyfokú védelmet jelenthet a vírusok, a méreganyagok és az alkohol okozta májkárosodásokkal szemben. A ginszenggel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy javítani tudja a máj funkcióit, illetve csökkenti a gyulladást és a fáradtságot májbetegségben szenvedő embereknél.

A következő nagyszerű gyógynövény nem más, mint a zöld tea. A zöld tea polifenolokban, azaz antioxidáns vegyületekben gazdag, amelyek nagyon pozitívan hatnak a máj egészségére és működésére. A gyógytea rendszeres fogyasztása nemcsak a májgyulladást képes csökkenteni, hanem a máj zsírosodását is minimalizálni tudja.

Az édesgyökér vírusellenes, gyulladáscsökkentő és májvédő hatásokkal rendelkezik. Az édesgyökér egy glicirrizin nevű vegyületet tartalmaz. Talán épp emiatt az anyag miatt is használja a kínai hagyományos orvoslás májbetegségek kezelésére ezt a gyógynövényt. Az édesgyökér az alkohol okozta májkárosodással szemben is védelmet jelenthet.

A kurkuma egyik remek antioxidáns hatásokkal rendelkező bioaktív vegyülete nem más, mint a kurkumin. A kurkumin gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal is rendelkezik. Csökkenti a máj gyulladását, a máj zsírtartalmát és az LDL-koleszterin-szintet.

A fokhagyma is egy jótékony gyógynövény, hiszen javítja a máj egészségét és védelmet jelenthet a májdaganattal szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az eper flavonoidjainak gyógyhatásairól
  2024-03-25 22:00:40, hétfő
 
 



Az eper flavonoidjai megvédhetnek a degeneratív betegségektől - tavaszi salátareceptek: főszerepben az eper

Az eper a legkedveltebb gyümölcsök egyike. Sokan szeretik kellemes illatát, zamatos húsát és az ízét is. Nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, de készülhet belőle szörp és dzsem is.

Az eper gazdag forrása a flavonoidoknak, például a fisetinnek és a kvercetinnek. Mindkét flavonoid segít lelassítani a szervezetben zajló öregedési folyamatokat. Minél gyorsabban öregszenek a sejtjeink, annál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan betegségek, mint szívbetegség, cukorbetegség, rákos megbetegedés, krónikus vesebetegség vagy éppen Alzheimer-kór.

Az öregedő sejtekről azt kell tudnunk, hogy gyulladást keltő vegyi anyagokat termelnek. Márpedig a gyulladás talaján sokféle, köztük krónikus és rákos betegségek jönnek létre. Tudósok arra jöttek rá, hogy léteznek úgynevezett szenolitikumok, amelyek segítenek ezeket a rákos sejteket elpusztítani, azonban ezek előállítása költséges. Az eper flavonoidjai viszont természetes szenolitikumként tudnak működni, így nincs is más dolgunk, mint rendszeresen epret fogyasztani.

A szenolitikumokkal kapcsolatban számtalan vizsgálatot végeztek. A kutatók szerint ez a természetben is előforduló anyag olyan betegségek megelőzésében lehet a támaszunk, mint például szürkehályog, szívbetegségek, tüdőbetegség, cukorbetegség, csontritkulás vagy demencia.

Ez azonban még nem minden. A szenolitikumokkal kapcsolatban az is bizonyítást nyert, hogy az öregedő sejteket akkor is képesek elpusztítani, azaz akkor is kifejtik pozitív hatásaikat, ha valaki történetesen már cukorbeteg vagy valamilyen tüdőbetegségben szenved. Például a szenolitikumokat alkalmazták azoknál a betegeknél is, akik tüdőfibrózisban szenvedtek. Ez a betegség erőtlenné és gyengévé teszi a betegeket, viszont a szenolitikumok javították a betegek állóképességét.

A szenolitikumok tehát sok pozitív hatással rendelkeznek. Egyrészt jótékony hatást gyakorolnak a fizikai egészségre, másrészt meghosszabbítják a várható élettartamot is.

Az eperben található flavonoidok - mint a fisetin és a kvercetin - pedig nemcsak a szívbetegségektől védhetnek meg bennünket, hanem akár a rákos betegségektől is. Mindkettő gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, azaz megköti a káros hatású szabad gyököket, így védi ki az oxidatív stressz létrejöttét, illetve még a gyulladást is csökkenti. Márpedig ezek a tényezők mind-mind okai lehetnek a krónikus betegségek kialakulásának.

Az epret fogyaszthatjuk önmagában, turmixitalba tehetjük, desszerteket készíthetünk belőle, de remek salátákat is. Most két ilyen receptet mutatunk be.

Epres spárgasaláta hozzávalói:
2 marék spárga,
3 csésze eper,
1 evőkanál méz,
1 citrom,
egy csipet só,
5 dkg fetasajt.

Elkészítése:
Blansírozzuk a spárgát, majd azonnal dobjuk jeges vízbe, hogy roppanós maradjon. Vágjuk fel kisebb darabokra. Az epret mossuk meg és szeleteljük fel. Keverjük össze a spárgát és az epret egy salátástálban. Keverjük el a citrom levét, a mézet és a sót, öntsük a salátánkra. A salátához adjuk hozzá a felkockázott fetasajtot.

Epres pitypangsaláta hozzávalói:
2 csésze eper,
2 marék zsenge pitypanglevél,
1 kisebb lila hagyma,
10 dkg fetasajt,
1 evőkanál méz,
1 evőkanál citromlé,
ízlés szerint só és bors.

Elkészítése:
Mossuk meg az epret és a pitypangleveleket, majd keverjük el az összetépkedett leveleket és a feldarabolt epreket egymással. Vágjuk kisebb darabokra a lila hagymát és adjuk az epres pitypanglevelekhez. Keverjük össze a mézet, a citromlevet, a sót és a borsot, és öntsük a salátánkra. Végezetül adjuk hozzá a felkockázott fetasajtot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/303 oldal   Bejegyzések száma: 3023 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 127 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49306 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1149
  • e Hét: 3132
  • e Hónap: 16881
  • e Év: 221582
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.