|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2018-02-17 20:49:24, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csapott kk só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 ek cukor
1 tojás
10 dkg margarin
Töltelékhez:
5 nagyobb alma
3 púpos ek cukor
1 tk fahéj
2 ek darált törökmogyoró (esetleg dió, de el is hagyható)
Tetejére:
1 tojás
1 tk tej
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Az almát meghámozzuk, a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükségünk.
A gyümölcshöz adjuk a cukrot és a fahéjat, jól összekeverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Elnyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakra.
A tészta egyik felén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket és megszórjuk a darált mogyoróval. Ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét. Kb. 2 cm vastag csíkokat vágunk.
A csíkokat egyesével megtekerjük párszor és a vágott végét összecsípjük, alulra fordítjuk. Akkor lesz szép a csavarás, ha egy irányba csavarjuk a tésztát minden egyes csíkon. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.
Hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő. Ez kb. 20 perc. Egy tojást elkeverünk kevés tejjel és lekenjük a csavarok tésztás részét. Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Tipp:
14 db csavar lett ebből az adag tésztából.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2018-02-17 20:46:15, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 dkg só
1,5 dl langyos tej
1 tojássárgája
Töltelékhez
20 dkg mák
15 dkg cukor
kevés tej (kb. 50 ml)
2-3 dkg vaj
citromhéj reszelve
1 ek vanília aroma
Kenéshez
1 darab tojás
Elkészítése:
A tészta összetevőiből géppel nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd megkelesztjük. Kelesztés után egyforma, diónagyságú golyókat formálunk a tésztából.
Zsírpapírral bélelt tepsit készítünk az asztalra, és a golyókat egymástól 5 cm-es távolságba helyezzük. A közepükbe fészket készítünk úgy, hogy az ujjunkkal benyomunk mélyedést a közepébe, ebbe kerül a töltelék.
A mákot a cukorral, a citromhéjjal, vaníliával, és vajjal összedolgozzuk. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Mindegyik tésztafészekbe teszünk tölteléket. Annyit tegyünk, hogy ne folyjon ki belőle, amikor sülés közben nő a térfogata a tésztának.
Ezután lekenjük tojásfehérjével, majd 20 percig meleg helyen kelesszük. Utána a tojássárgájával kenjük le.
200 fokra előmelegítjük a sütőt, majd mikor betesszük, 180 fokra visszaéve 20 percig sütjük.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2018-02-17 16:13:43, szombat
|
|
|
Hozzávalók, 12 lepénykéhez
300g liszt (100g sima, 100g tk. búza, 100g graham)
180-200ml langyos víz
12g friss élesztő
35g olaj
1 teáskanál só
A feltéthez
350g savanyú káposzta
1 kisebb fej vörös és salotta hagyma
120g kolozsvári szalonna
tejföl, lepényenként 1 evőkanál
frissen őrölt bors
őrölt kömény
A tészta hozzávalóiból lágyabb tésztát gyúrtam és pár csepp olajjal lekenve 90 percet pihentettem úgy, hogy közben kétszer gyengén visszanyomkodtam. Ha nincs ennyi időnk, kelesszük a tésztát duplájára.
Míg a tészta kelt, a káposztát átmostam, alaposan kicsavartam és őrölt köménnyel, frissen őrölt borssal ízesítettem. A hagymákat meghámoztam és vékony cikkekre vágtam. A szalonnát gyufaszál vékonyra szeleteltem. Ez úgy a legkönnyebb, ha a szalonna fagyos. A tejfölt simára kevertem. A sütőkövet betettem a sütőbe és 230 fokra felmelegítettem. Ha nincs sütőkövünk melegítsünk fel egy nagyobb tepsit.
A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem és 12 részre osztottam. Kigömbölyíttetem és pár percet pihentettem. Tenyérnyi, ovális, körülbelül 2-3mm vékony lapokra nyújtottam és sütőpapíros lemezre tettem. Minden tésztára kentem 1-1 evőkanál tejfölt, beterítettem káposztával, megszórtam hagymával, végül szalonnával.
Papírral együtt a sütőkőre /forró tepsire/ csúsztattam és pirosra sütöttem. Egy körben 4 lepényke fér a sütőbe, így míg az egyik adag sült, előkészítettem a következő adagot, de a feltétet csak közvetlenül sütés előtt tettem rá.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2018-02-17 11:39:52, szombat
|
|
|
Ha eleget alszunk és mégis folyamatos fáradtnak érezzük magunkat, akkor valószínű, hogy kevés vasat viszünk a szervezetünkbe. Napi 14 mg vas bevitelére lenne szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ennek hiányában a következőkkel számolhatunk:
A vas hiánya hátrányosan befolyásolja az agy működését, így könnyen szétszórtak, dekoncentráltak, figyelmetlenek lehetünk. Károsodik az immunrendszerünk, csökken a védekezőképességünk, állandó rossz közérzet alakulhat ki.
Vasat tartalmazó ételek:
Vasat tartalmazó étel Vastartalom 100 g ételben Vasat tartalmazó étel Vastartalom 100 g ételben
kacsamáj 30 mg Szárított vargánya 90 mg
sertésmáj 18 mg Kakaópor (100%-os) 36 mg
csirkemáj 13 mg mogyoró 35 mg
pulykamáj 12 mg zabpehely 31 mg
birkamáj 10 mg mák 22 mg
Libamáj 7 mg tökmag 15 mg
marhamáj 6,8 mg Friss csipkebogyó 10 mg
vörös húsok 3-4mg Száraz bab 7 mg
Szardinia 3 mg Pörkölt napraforgómag 6 mg
pulykahús 2-3 mg Szárított sárgabarack 6 mg
Tonhal 2 mg lencse 5 mg
csirkehús 1 mg szilva 5 mg
lazac 1 mg sóska 4,6 mg
Vitamin kúra:
A 2 liter lé 15-20 napig elegendő, minden reggel éhgyomorra kell inni belőle, amíg el nem fogy.
Hozzávalók: 1 kg cékla, ½kg sárgarépa, egy citrom leve, 2-3 narancs, 2 savanykásabb alma, 500 gramm vegyes virágméz.
Elkészítés: Az apróra vágott céklát, almát és sárgarépát pépesítsük turmixgépben. Adjuk hozzá a citrom és narancsok levét, majd keverjük bele a mézet. Ha túl erős a cékla íze, még adhatunk hozzá narancsot. A kb. 2 liternyi “levet" 15-20 nap alatt fogyasszuk el, reggelente 1 dl-t.
A cékla jótékony hatása
Növeli az állóképességet. Vizsgálatokból igazolták, hogy azok akik edzés, torna előtt ittak egy pohár céklalevet 16 százalékkal jobban teljesítettek.
Csökkenti a vérnyomást. Egy tanulmány szerint egy pohár céklalé 4-5 ponttal csökkenti a szisztolés vérnyomást.
Gyulladáscsökkentő. A céklának betain tartalma miatt sejtvédő, stresszoldó és gyulladáscsökkentő hatása van.
Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz. Megtalálható benne a C-vitamin, magnézium, kálium, mangán, folsav és B-vitamin is.
Méregtelenít. Betain tartalma miatt segíti a káros méreganyagok távozását, megakadályozza a környezeti szennyeződések lerakódását. Segít megtisztítani a vért és a májat is.
Jót tesz a bőrnek. A cékla egy igazi nagy anti-aging. Hála a magas folsavtartalmának, eredményesen vehetjük fel a harcot a ráncok és egyéb bőrproblémák ellen.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2018. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
74 db bejegyzés |
e év: |
802 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2294
- e Hét: 5161
- e Hónap: 11533
- e Év: 62324
|
|
|