Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Spenótos galuska
  2018-03-06 23:52:13, kedd
 
  Spenótos galuska

Hozzávalók

50 dkg friss spenótlevél
20 dkg ementáli sajt
25 dkg szikkadt fehér kenyér
1 dl tej
2 db tojás
8 dkg liszt
5 dkg vaj (+ a formához)
8 db zsályalevél
szerecsendió
bors



Elkészítés

A leszárazott, megmosott spenótot forrásban levő, sós vízben előfőzzük, majd jól kinyomkodjuk és finomra aprítjuk. A sajtot lereszeljük. A kenyér héját levágjuk, belét apróra kockázzuk, majd megöntözzük a tejjel, és pépesre nyomkodjuk. Hozzáadjuk a spenótot, a tojásokat, a lisztet és a sajt felét. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk. A masszából evőkanálnyi adagokat szaggatunk, és nedves kézzel galuskákat formázunk belőlük.
A galuskákat forrásban levő, sós vízbe dobjuk, és közepes tűzön 5-7 percig főzzük. Ezután habszedőkanállal kivesszük, és lecsepegtetjük.
A vajat felolvasztjuk, és megfuttatjuk rajta a zsályaleveleket. A spenótos galuskákat kivajazott formába tesszük, majd leöntjük a zsályás olvasztott vajjal és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Végül rövid ideig grillezzük, amíg a sajt ráolvad.





Megjegyzés

Recept és fotó: Wirths PR / Trendxpress
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Tavasszal spenót helyett kipróbálhatjuk csalánnal is. A kesztyűben gyűjtött zsenge hajtásokat leforrázzuk: ettől elveszítik csípősségüket, és a torkunkat sem fogják égetni. A csalán nemcsak tea formájában hasznos! A belőle készített leves és főzelék magas vas-, kálium-, K-, B- és C-vitamin-tartalma miatt különösen egészséges.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Ropogós fánkgolyók és -karikák
  2018-03-06 23:49:03, kedd
 
  Ropogós fánkgolyók és -karikák

Hozzávalók

37 dkg teljes kiőrlésű sütőporos liszt
25 dkg édesburgonya (ha van, lila húsú)
14 dkg natúr joghurt
1 db tojás
5 dkg eritrit por
4,5 dkg kókuszolaj
1/2 db citrom reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só
kókuszolaj (a sütéshez)
mangólekvár (a betöltéshez)


Elkészítés

Alaposan megmossuk az édesburgonyát , majd egy lábasba tesszük, és szórd meg egy csipetnyi sóval. Annyi vizet öntünk rá, hogy az pont elfedje. Miután puhára főtt, leöntjük róla a vizet, és pár percig hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük, vagy krumplinyomón áttörjük.
Egy dagasztótálba kimérjük az olvasztott kókuszzsírt, majd következik a joghurt, a tojás, a citromhéj, a vanília kivonat, a reszelt édesburgonya, az eritrit por, a fahéj és egy kevés só, végül hozzászitáljuk a lisztet, majd az egészet összegyúrjuk, és kidagasztjuk. 20 percig pihentetjük a tésztát, és ismét átgyúrjuk,majd gombócokat formázunk belőle, és forró kókuszzsírban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Ha már nem forró, egy habzsák segítségével megtöltjük mangólekvárral.





Megjegyzés

A recept Czanik Balázs legújabb receptes könyvéből származik.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Klasszikus hentes tokány
  2018-03-06 23:45:46, kedd
 
  Klasszikus hentes tokány

Hozzávalók

60 dkg sertéstarja
10 dkg húsos szalonna
1 ek napraforgóolaj
1 fej vöröshagyma (nagyobb)
2 ek sűrített paradicsom (csapott)
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
10 dkg csemegeuborka
2 ek frissen aprított petrezselyemzöld


Elkészítés

A sertéshúst megmossuk és felcsíkozzuk. A csíkokra vágott szalonnát egy forró serpenyőben pirítani kezdjük. Ha szükséges, hozzáadunk még egy kevés olajat, rászórjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a paradicsompürét, a finomra vágott fokhagymát, majd a húst. Megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint. Időnként megkeverve, közepes lángon fedő alatt készre pároljuk.Az elfőtt nedvességet vízzel pótoljuk.
Amikor megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra vágott csemegeuborkát, és ezzel pároljuk további 5 percig. Köretként főtt rizst, tésztát, tarhonyát kínálhatunk. Tálaláskor megszórjuk frissen aprított petrezselyemzölddel.





Megjegyzés

Recept és foodstyling: Filep Kata, fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tökmagos sütőtökkrémleves
  2018-03-06 23:43:21, kedd
 
  Tökmagos sütőtökkrémleves

Hozzávalók

2 fej hagyma
60 dkg hokkaidó tök (magok nélkül)
20 dkg sárgarépa
2 ek olaj
édes-nemes fűszerpaprika
3 dl narancslé (frissen facsart)
7 dl zöldségleves-alaplé
3 ek tökmag
2 ek porcukor
1/2 tk vaj

frissen őrölt bors
2 ek tökmagolaj

Elkészítés

A megtisztított hagymát apróra kockázzuk, a sütőtököt kb. 2 cm-es kockákra vágjuk vagy durvára aprítjuk, a meghámozott sárgarépát felkarikázzuk. A fazékban felforrósított olajon az előkészített zöldségeket 2 percig pároljuk, majd megszórjuk a paprikával, és rövid ideig tovább pároljuk. Felöntjük a narancslével, valamint az alaplével, felforraljuk, és fakanállal kitámasztott fedő alatt főzzük 20 percig.
Közben a tökmagot szárazon felforrósított serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk a porcukorral, és világosbarnára karamellizáljuk. Fakanállal átforgatjuk, hozzákeverjük a vajat, és eloszlatjuk egy tányéron. Végül megszórjuk sóval és paprikával.
A levest botmixerrel összeturmixoljuk a fazékban, majd megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként tálkákba merjük. A karamellizált tökmaggal megszórva, a tökmagolajjal megcsepegtetve kínáljuk.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Jön a tavasz: közel 20 fokot mérhetünk vasárnap
  2018-03-06 23:40:16, kedd
 
  Jön a tavasz: közel 20 fokot mérhetünk vasárnap




Hétvégén már igazi tavaszi hőmérsékletekre készülhetünk. Helyenként 17-18 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

Szerdától határozott melegedés veszi kezdetét. A helyenként megélénkülő déli-délnyugati irányú szélnek köszönhetően már egyre több helyen alakul 10 fok körül a csúcshőmérséklet, és hajnalban is csak nyugaton lehet gyenge fagy. Szórványos csapadék napközben még főleg északkeleten lehet, de már többfelé felszakadozik a felhőzet, és süthet ki hosszabb-rövidebb időre a nap, ami tovább erősítheti a tavaszias érzetet.




Anubisz64 fotója Győrből, köszönjük!

Csütörtökön kicsit csapadékosabb, felhősebb időjárás várható. Többfelé előfordulhat gyenge eső, zápor, de a Dunántúlon naposabb idő ígérkezika nap második felében. Itt több órára kisüthet a nap. A szél átmenetileg északnyugatira fordul, melyet a Dunántúlon élénk lökések kísérhetnek. Hajnalban -2, +4 fok várható, keleten lehetnek még gyenge fagyok. Napközben viszont 6-13 fokot mérhetünk.

Erős széllel jön az enyhülés

Bár reggel még gyenge fagy előfordulhat, az igazi melegedés pénteken indul be, ekkor ugyanis a feltámadó délnyugati szél enyhe levegőt szállít térségünkbe. Napközben többnyire napos, száraz időre és 9-15 fok közötti maximumokra készülhetünk.




Délies áramlás alakul ki, ami mediterrán eredetű enyhe levegőt szállít a Kárpát-medencébe. A térkép a 850 hPa-s (kb. 1500 méter) szintre vonatkozó hőmérsékletet mutatja be. Forrás: WXCharts

A hétvége már igazi tavaszi idővel kecsegtet bennünket. A legújabb számítások szerint szombaton változóan, erősen felhős időre van kilátás, egy-egy jelentéktelen zápor csak néhol fordulhat elő. Vasárnap is hasonló időjárás körvonalazódik, de a délután második felében délnyugat felől egyre több helyen fordulhat elő csapadék.
Emellett azonban - az élénk, több helyen erős délies szélnek köszönhetően - enyhe marad az idő. Megszűnnek a hajnali fagyok, a csúcshőmérsékletek pedig 15 fok körül alakulhatnak, sőt vasárnap helyenként akár

17-18 fokig is felmelegedhet a levegő.

Borítókép: Rea71

Írta: Varga Sándor

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 363 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.