Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
A mi reménységünk
  2018-03-09 20:51:41, péntek
 
  A mi reménységünk

Egy fiatal, kedves, értelmes 15 éves leányka hirtelen megbetegedett, és az egyik oldalára majdnem teljesen megbénult, a szeme világa is veszélybe került. Az orvos, aki ott állt a család tagjaival a betegágy mellett, ezt mondta:
- Szegény gyermekem... életének a jobb napjait már leélte...
- Nem, doktor úr - felelte a leányka -, életemnek legszebb és legjobb napjai még előttem vannak, ha meglátom Megváltómat a dicsőség honában.
Ez a mi reménységünk. A Krisztusban hívő lélek nem halad a megsemmisülés felé. Az Úr Jézusnak a halálból történt feltámadása az az út, amelyen a mi halandó testünk követi Őt. A feltámadás az egyetlen és hatalmas ellenszere a haláltól való rettegésnek. Sem a vagyon, sem az élvezet, sem a tisztelet, sem a hírnév nem tud bennünket megvigasztalni és megmenteni a haláltól való rettegéstől. "Mindent, amim van, odaadom csak egyetlen óráért!... - kiáltotta Erzsébet angol királynő a halálos ágyon. "Életemben mindenféléről gondoskodtam, s most, amikor meg kell halnom, úgy látom, hogy nem készültem el a halálra" - mondta egy Borgia nevű bíboros. Milyen boldogan halnak meg Istennek gyermekei! - "Atyám, a Te kezedbe teszem le a lelkemet!" - ezek voltak egy haldokló utolsó szavai. Erős és szilárd bizalmunk van az örök életben.

D. L. Moody
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Esti kérés
  2018-03-09 20:42:10, péntek
 
  Esti kérés
Jakob Kneip után németből

Világok Atyja, jó Atyám,
irgalmaddal hajolj le rám!
Ki fűszálat, férget oltalmazol,
védelmezel tűztől, viharoktól,
minden kétségtől Te oldozd fel lelkem!
Engedj karodban elaludni engem!

Olyan nagy most az éjszaka csendje.
Házunkat csillagsátorod befedte.
Fordítsd felém arcodat tiszta fényben
hogy fénye lelkemet
betakarja egészen!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Kegyelem vacsorája
  2018-03-09 17:44:23, péntek
 
  Kegyelem vacsorája
Adolf Heller után németből

Kegyelem vacsorája!
Keresztfa oltárán
egész világnak szerzett
gyógyulást a Bárány.
Szent egység vacsorája!
Kik távol éltünk rég,
egyek vagyunk az Úrban,
mint boldog közösség!

Békesség vacsorája!
Hű az Úr! Hordoz, véd
örök nagy irgalommal,
hogy elérjük a célt.
Öröm szent vacsorája!
A földi próbát, bajt
az Úr váltsága váltja
mind üdvösségre majd.

Hála szent vacsorája!
Szívünk-szánk énekel.
Teljék meg a mindenség
zengő dicsérettel!
Reménység vacsorája!
Jövőt még köd takar,
de szívünk azt kiáltja:
Jöjj, Krisztus, jöjj hamar!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ádventi imádság
  2018-03-09 17:38:42, péntek
 
  Ádventi imádság
Peter Spangenberg után németből

Uram Jézus Krisztus, Te azt akarod, hogy várjunk téged!
Taníts hát meg várni! Taníts meg a Te szent pillanatodra,
a Te idődre várni! Hogy legyen időm Téged hallgatni,
legyen bátorságom hozzád imádkozni, legyen erőm neked
engedelmeskedni; hogy rátaláljak az útra, amelyiken
követhetlek Téged!

Uram, taníts meg a másik emberre várni! Hogy legyen
időm őt megkeresni, legyen bátorságom megismerni,
legyen erőm rajta segíteni; hogy rátaláljak az útra,
amelyiken találkozhatom vele!

Uram, taníts meg szent igédre várni! Hogy legyen időm
átgondolni, legyen bátorságom elmondani, legyen erőm
felelni rá: hogy megtaláljam az utat hirdetésére; hogy
beteljesedhessék rajtam, ha Te úgy akarod!

Uram, mutasd meg nekünk, hogyan lehet a kapukat
szélesre tárni ezen a világon! Mutasd meg, hogyan
hirdethetjük, hogy eljöttél és eljövendő vagy. Mutasd
meg, hogyan élhetünk, mint olyanok, akik hozzád
tartoznak ma és mindörökké! Ámen.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok  
A férjemnek szolgálnia kellene engem
  2018-03-09 17:29:37, péntek
 
  A férjemnek szolgálnia kellene engem

Az elmúlt néhány évtized során megindult egy jelentős mozgalom, mely kihívás elé állítja a férfiakat, hogy Isten embereivé váljanak, szeressék feleségüket és gyermekeiket, és áldozathozatalban és szolgálatban ki is fejezzék ezt a szeretetet. Nagyon bátorító látni, ahogyan Isten felkavarja a férfiakat, és ők szívüket Isten és a családjuk felé fordítják. Viszont mindezek közepette nekünk nőknek óvatosaknak kell lennünk, hogy ne feledkezzünk meg az elsődleges szerepekről, amiket Isten nekünk adott. Manapság evangéliumi körökben ,,politikailag helyes" a férfiakat arra buzdítani, hogy az otthoniakban a feleségüket szolgálják, ám nem helyes a nők felelősségéről beszélni férjük szolgálatában.
Az Igazság az, hogy Isten nem a férfit teremtette a nő ,,segítőtársának". Az asszonyt teremtette arra, hogy a férfi ,,segítőtársa" legyen. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a férfiaknak nem kell a feleségüket és a gyermekeiket szolgálniuk. Ha a férfiaknak úgy kell szeretniük a feleségüket, ahogyan Krisztus szereti az egyházat, akkor hajlandóaknak kell lenniük rá, hogy feláldozzák az életüket és szolgákká legyenek, ahogyan Krisztus is az lett a menyasszonyáért.
Ám ha mi nők arra összpontosítunk, hogy mit ,,érdemlünk meg", mik a ,,jogaink", s a férfiaknak mit ,,kell" megtenniük értünk, akkor fájdalomnak és keserűségnek tesszük ki magunkat, ha a várakozásaink nem teljesednek be. Ha valaki inkább ad, mint elvesz, ha keresi a lehetőségeket, arra, hogy áldássá váljon a családjának és szolgáljon a szükségeik szerint, a gyümölcs áldás és öröm lesz.
A modern feminista mozgalom nagymértékben befolyásolta a nők gondolkodását, hiszen minden erővel azon volt, hogy lealacsonyítsa a gyakorlati módon történő szolgálat értékét az otthonokban. Mary Kassian kiváló könyvet írt a feminista mozgalomról, A feminista evangélium címmel, melyben egy Ann Oakley nevű szociológus által készített 1974-es tanulmányról ír, analizálva a házimunka témáját:

Oakley megpróbálta statisztikailag bizonyítani a nők munkakörülményeinek taszító voltát - kemény munka, hosszú munkaórák, elszigeteltség, kevés vagy nem létező fizetség, mindenféle ellenszolgáltatás hiánya: nincs nyugdíj, pihenés, szabadság, fizetett szabadság, és nincs alap a körülmények javításának megtárgyalására sem... Oakley azt akarta bebizonyítani, hogy a háziasszony szerepe - a házimunkában és gyereknevelésben - elnyomott és kizsákmányolt. Oakley szerint addig nem lehet feminista lázadást elérni, amíg a nők rá nem ébrednek, hogy elnyomottak.

Az én édesanyám ilyen ,,elnyomott" nő volt. Amikor arra kértek, hogy egy anyákról és lányokról szóló könyvbe írjak egy fejezetet, így jellemeztem anyám életének példáját:

Bár saját nemében hihetetlenül tehetséges nő volt, anyám boldogan lemondott ígéretes énekesi karrierjéről azért, hogy férjének megfelelő segítőtársa legyen.
A hatvanas évek hangulatában, amikor a nőket arra bátorították, hogy függetlenséget, karriert, személyes elismerést és önmagukkal való megelégedettséget építsenek, anyám másfajta példát állított elénk, melyben a nő férje szívéhez és elhívásához igazodik. Ahelyett, hogy elvárt volna, hogy a férje élete az ő szükségei és érdekeltsége köré összpontosuljon, élete a férjéről szólt...
Fontos megérteni, hogy a ,,segítő" szerepet apám nem követelte meg anyámtól, s édesanyám ezt a helyzetet nem morgolódva, vonakodva fogadta el. Igazán csodálta apámat, és örömét lelte abban, hogy életét apám társaként és bátorítójaként élte le.
Anyám a zsúfolt háztartás otthoni ügyeit örömmel végezte, hiszen így felszabadíthatta férjét, hogy elhívását jobban teljesítse. Ma sok nő elnyomónak tekintené ezt az életstílust. Ám anyám igen távolt állt egy eltiport asszonytól. Épp ellenkezőleg! Apám nagyra értékelte és nagyra becsülte társát, akit Isten adott neki, és gyönyörködött abban, amikor anyám Istentől kapott lehetőségeit és képességeit maximálisan kihasználta.
Az Igazság az, hogy leginkább akkor hasonlítunk Krisztusra, amikor őt vagy másokat szolgálunk. Nincs annál nagyobb elhívás, mint hogy valaki szolgáljon.
A 31. Példabeszéd ,,derék asszonyával" kapcsolatban az a tény döbbent meg leginkább, hogy annyira hihetetlenül önzetlen. Nem vágyik az ,,önbeteljesítésre", nem érdekli ,,saját karrierjének" építgetése, nem akar külön bankszámlát, és nem akar saját eredményei miatt elismerést. Épp ellenkezőleg! Szinte teljesen érdektelennek tűnik saját szükségeit és érdeklődését illetően, ehelyett úgy dönt, hogy férje, gyermekei és a szomszédságában élők gyakorlati szükségleteire összpontosít. A fejezet első olvasásakor néhányan talán kísértésbe esnek, hogy egyetértsenek Ann Oakley következtetésével, hogy a háziasszonyok egy igazán elnyomott fajhoz tartoznak. De vessünk egy friss pillantást erre az asszonyra:
Jól öltözött (22. vers)
Neki és családjának elegendő ennivalója van, sőt másokkal is meg tudják osztani (15, 20 versek)
Rendezett életet él, érzelmileg stabil, és nincsenek félelmei a jövővel kapcsolatban (21, 25 versek)
A férje rajong érte, hűséges hozzá, rendkívül kivételesnek tekinti, ezt közli is vele, és dicsekszik róla a barátainak (11, 28-29, 31 versek)
Gyermekei tiszteli és dicsérik (28. vers)
Nem úgy hangzik, mintha egy elnyomott nőről lenne szó! Igazából melyik nőt nem vetné szét az öröm, ha ilyen jutalmakban részesülne? Hogyan tett szert ez a nő mindezekre az ,,előnyökre"? Hát nem úgy, hogy a férjének fel kellett gyűrnie az ingujját, hogy segítsen a házimunkában (bár azzal sincs az égvilágon semmi baj, ha a férfiak ezt teszik), hanem úgy, hogy a szolgálat útját választotta. Istennel való kapcsolata után az volt a legfontosabb az életében, hogy gondoskodjon családja szükségleteiről.
Viki leírja, hogyan szabadította meg Isten attól a hazugságtól, hogy a férjének szolgálnia kell őt:
Néhány évvel ezelőtt nagy hazugságtól szabadultam meg. Mindig elvártam a férjemtől, hogy segítsen a házimunkában és a gyerekek körül, és ily módon engem szolgáljon. Megvetettem, amikor nem tette meg, vagy ha nem elég jól végezte a dolgát. Nem szedtem fel utána a holmijait, és nem segítettem neki, nem szolgáltam. Mindig is tudtam, hogy Éva Ádám segítőtársának teremtetett, de egy nap a Szentlélek nagyon személyessé tette számomra ezt a tényt, és megmutatta, hogy nem vettem komolyan a szerepemet, mint a férjem ,,segítője".
Most felszedem utána a zokniját, az újságot, és emlékeztetem magam arra, hogy ezzel ,,segítek" neki. Mindig hálás vagyok, amikor segít nekem (és igazán sokat segít), és próbálok segíteni neki abban, hogy elvégezze a saját feladatait (szabaddá teszem a ház körüli munkáktól, lefoglalom a gyerekeket, ha dolga van stb.) ahelyett, hogy neki kellene segítenie az én feladataim megoldásában. Ez nagyot lendített a házasságunkon.

Nancy Leigh DeMoss
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
A kereszt alatt
  2018-03-09 13:21:34, péntek
 
  A kereszt alatt
Mika Waltari után finnből

Ó, Názáreti Jézus,
lásd, térdre hullok keresztfád tövén.
Te látod, keresztfád alatt,
Jézusom, mit várok én.

Ó, Názáreti Jézus,
mint koldus, reszketek itt betegen.
E világból nincs híd sem,
hogy boldog partra még
engem átvigyen.

Ó, Názáreti Jézus!
Lásd, fejem felett egy csillag sem ég.
Ó, szánj meg! Másképp
elnyeli utamat a sötétség!

Te tudod, látod, Jézus, mind,
mitől futok én.
Éj száll felém!
Ó, Názáreti Jézus!
Lásd, térdre hullok keresztfád tövén.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Adj hálát a szabadításért!
  2018-03-09 11:01:45, péntek
 
  "Biztonságban lesz, gazdag az üdvösségben, bölcsességben és tudományban, az Úr félelme lesz a kincse." (Ézs 33,6)

Az Úr népének, Sionnak szól ez a drága ígéret. Nagyon fontos kérdés, hogy te odatartozol-e Isten népéhez. Isten Lelke hadd vezessen oda téged is a golgotai kereszthez, hogy az Úr gyermekévé lehess, és magadévá tehesd mindazt, amit ajándékul ad övéinek az isteni kegyelem. Miért nincs a szívednek békessége? Mert a béke Urát, Jézust nem engedted még diadalmaskodni egészen az életed felett! Bocsásd be őt a szívedbe, s akkor tapasztalni fogod azt, amit szép énekünk így fejez ki: "Veled tér be hozzám a békesség!" Boldogságra vágysz? Ő elvezet oda téged, és részeltet benne. Gazdag leszel az örök élet boldogságában, ha elfogadod Jézustól bűneid bocsánatát. "Boldog az, akinek hamissága megbocsáttatott, vétke elfedeztetett." Boldog leszel, ha érte sebeket kell hordoznod, mert ez csak kivételes kegyelemben részesülő tanítványoknak adatik meg! Tudományra vágysz? A Szentlélek iskolájában megtanulhatod a legdrágább ismeretet: Jézus szeret! És együtt mondhatod a megnyílt szemű vak emberrel: "én csak egyet tudok, hogy noha vak voltam, most látok".

NEM VAGYOK BOLDOG * Evangelizáció után egy hölgy a következő szavakat intézte az evangelizátorhoz: "Tudja, lelkész úr, én nem hiszek Jézus Krisztusban." Nagy tudósok, híres filozófusok műveire hivatkozott. Isten embere csöndben hallgatta. Nem bizonygatott semmit, csak mélyen az asszony szemébe nézve megkérdezte: "És boldog?" Az asszony rövid ideig hallgatott, majd sírni kezdett. Nem, nem volt boldog. Az evangelizátor ezután együtt imádkozott vele ahhoz, aki békét tud adni árva szívének. Nem telt el sok idő, és az asszony sugárzó örömmel a szemében újságolta: "Jézusé a szívem!"

* Adj hálát a szabadításért! - 116. zsoltár

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Úrvacsora
  2018-03-09 08:25:10, péntek
 
  Úrvacsora
Kikevas Herkko után finnből

A templom oszlopa mellett
vágyódva hallgatom,
mint szárnyal a fenséges ének
orgonahangokon.
Fel égig ragadja a lelket.
A templom oszlopa mellett
vágyódva hallgatom.

Hívogat az úrvacsorára.
Hallom zengésiben.
De énbennem kétség viharzik,
s megremeg a szívem.
Hívogat az úrvacsorára.
Kinek szól a Krisztus hívása?
Megremeg szívem.

Ám egy láthatatlan erőnek
hatalma megragad,
s indítja az oltár elébe
remegő lábamat.
Szememből peregnek a könnyek.
Mert egy láthatatlan erőnek
hatalma megragad.

Bús zokogás köde borong még
szomorú lelkemen,
de a Lélek fehér galambja
alászáll csendesen:
fehér szárnyán béke, bocsánat.
Tűnik a köd, oszlik a bánat
szomorú lelkemen.

Felelem bízva, örömmel
lehajtom fejemet.
Fehér galamb hírt hozott nékem:
enyém az üzenet.
Kegyelemnek királyi híre!
Felemelem erre a hírre!
Lehajtott fejemet.

+

Így vettem az Úr testét-vérét,
és hálaénekem,
mely akkor töltötte be lelkem,
átzeng az éveken.
Kísér Krisztus szelíd szemének
tekintete. Kísér az ének.
Átzeng az életen.


T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Az érem két oldala
  2018-03-09 07:52:12, péntek
 
  Az érem két oldala

Azt kell megértenünk, hogy a törvény és az evangélium között nincs különbség. Nincs okunk azt feltételezni, hogy a törvény gyengülve azáltal, hogy az evangéliumnak helyet adunk. Valójában nincs közöttük ellentmondás, hanem teljes összhangban vannak. Igen, ugyanazok a szavak más szemszögből nézve részei a törvénynek is és az evangéliumnak is. Ha parancsolatként tekintünk rájuk, akkor a törvénynek a részei. De ha ígéretként, akkor az evangéliumnak. Ha azt a mondatot, hogy "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből!" parancsolatnak fogjuk fel, akkor a törvény része. De ha ígéretként, akkor az evangéliumnak is különösen fontos alkotóeleme. Az evangélium nem más, mint a törvény parancsolatainak bemutatása ígéret - formában. Következésképp a lélek szerénysége, a szív tisztasága, és minden egyéb, amit Isten a szent törvényben parancsol, az evangélium fényében nem más, mint több nagy és értékes ígéret.

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Biztatás
  2018-03-09 07:15:10, péntek
 
  Biztatás
Németből

Nyugodjon bizalmad Isten szívén,
s próbáld megérteni, hogyan vezet!
Akkor napod bármily borús lehet,
kegyelme kísér majd, mint tiszta fény!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 496 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2192
  • e Hét: 8438
  • e Hónap: 37750
  • e Év: 225552
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.