Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
A férfi szereti az ő feleségét
  2018-04-03 18:32:36, kedd
 
  4. A férfi szereti az ő feleségét


Az evolúció-alapú pszichológiának van egy jó és egy rossz híre. A jó hír: a férfi és a nő arra rendeltetett, hogy szerelembe essenek. A rossz: arra viszont nem, hogy meg is maradjanak benne. Való igaz. A pszichológusok szerint olyan erős bennünk a hajlam a szerelemből való kiesésre, hogy egy aranylakodalmat ugyanolyan szenzációnak kell tekintenünk, mint egy két lábon járó kutyát. Ne kezdjük el ítélgetni, milyen is volt az a házasság, inkább csodáljuk, hogy egyáltalán eljutottak eddig.
A statisztika éppígy tud jó és rossz hírrel szolgálni. A jó hír: Amerikában a válások száma erősen csökkent. Arossz: azért csökkent, mert rengetegen vannak, akik már össze sem házasodnak... Együtt élnek egy ideig, aztán szakítanak. Ezzel együtt a válások száma azoknak a körében, akik mégis összeházasodnak, közel 50 százalék.
A házasság intézménye veszített népszerűségéből, amit azzal lehet magyarázni, hogy szem elől tévesztettük a szeretet keresztyén értelmezését. Az embereket házasságkötésükkor önző indokok vezérlik; egyesek gyerekeket akarnak, mások olyan személyt, aki gondoskodik róluk, némelyek csak állandó szexuális partner után kutatnak, esetleg magányosságukra keresnek gyógyírt - az egocentrizmus túl sok udvarlás és házasság mozgatórugója. Mellékes az is, hogy ez buja éroszban vagy a hagyományos házasság-kínálta előnyök utáni vágy formájában jelenik meg, mindenképpen az önös érdekek irányítanak; márpedig az önszeretet képtelen hosszú ideig fenntartani egy házasságot.
A házasságok nagy része forró románcként indul, és hűvös megállapodásokba torkollik. Teljesen mindegy, hogy egy idealizált románcban a "biztosíték" kis vagy nagy teljesítményű, ha egyszer belobban, azt gondoljuk, a többi már megy magától. A románcban a világ legvonzóbb személyére találunk rá - vagy legalábbis a számunkra elérhető "felhozatal" legvonzóbb személyére -, a "velünk egyívásúak" közül a legvonzóbbra. Egy férfinál a vonzalom gyakran a nő fizikai megjelenésénél kezdődik. Egy nő ellenben inkább azt kutatja, mi az, amit a férfi biztosítani tud. Jó jel, ha szép autója van, és még jobb, ha már fiatal korában jó állással és saját irodával rendelkezik. Fontos a kedvesség és az érzékenység is, mert azt sejtetik, hogy a férfiból jó apa válik, aki "kéznél lesz" hosszú időn át.
Mind a férfiak, mind pedig a nők szeretnek olyan életvidám, kellemes személlyel együtt lenni, aki figyel rájuk.
("Nem fogod elhinni! Lenyűgözőnek tart engem!") A vonzalom és figyelem jelzései mindig meleg izgalommal töltenek el bennünket, mikor kedvesünk a közelünkben van. Szép és romantikus közös életről álmodozunk.
Egy idő után azonban a romantika - vagy még inkább a rajongó elvakultság - tüze kisebb lángon kezd égni. A szeretett személy erényei megszokottá, rossz tulajdonságai egyre zavaróbbá válnak. Még a legjobb zene is - legyen az egy Mozart-szonáta, vagy közkedvelt sláger - fáraszthat, ha ezer egymást követő nap csak azt hallgatjuk. Ugyanígy még a legkiválóbb házastárs is kiszámíthatóvá, sőt unalmassá válhat: erősségei annyira ismerősek, gyengeségei annyira szembeszökőek lettek már. Az évek múlásával pedig mindannyian ráncosak, színtelenek és petyhüdtek leszünk. Kérdés, hogy ekkor mit lépünk? Ha házasságunkat egyedül a romantikára alapoztuk, akkor az érzések elhalványultával a házasság válságba jut. Vannak olyanok, akik már ekkor a válást fontolgatják. A romantikát azonban felválthatja egy megállapodáskötés is.
A megállapodásban a két felet közös megegyezésen alapuló és előnyökkel kecsegtető kapcsolat tartja össze. A férj és a feleség két egyenlő, autonóm, önmegvalósító egyed, a köztük lévő viszony pedig megállapodásokra épül.
Mindkét fél azt adja, ami neki jólesik, és azt kapja, amit meg tud szerezni. A szerepeket nem osztják ki előre, ezért mindenről tárgyalni kell. A férj és a feleség is letesz valamit az asztalra, és elvárja, hogy ezért kapjon valamit cserébe. Ha keresettel, élelemmel, házimunkával vagy kedveskedéssel mindketten hozzájárulnak a másik boldogságához, akkor várhatnak valamit viszonzásul.
Tűnhet egy megállapodás elfogadható megoldásnak, mégis, ha egy házasság idáig jut, minden pillanatban beüthet a hűtlenség és a válás - hiszen nem érdemes többé hűségesnek lenni, ha a házastárs nem tud olyan vonzó és érdekes maradni, mint amilyen egykor volt. Nem érdemes a házasságot tovább folytatni, ha már a megállapodás, az egyezség sem kielégítő. Amikor a férj vagy a feleség arra a gondolatra jut, hogy a házasság egy ideje már több áldozattal jár, mint előnnyel; amikor az egyik fél megoldhatónak találja egy "nagyobb kaliberű" házastárs megszerzését, felvetődik a válás lehetősége. Vannak olyan üzletemberek, akik kb. tízévenként fiatalabbra cserélik le aktuális feleségüket. J. Paul Getty, a többször elvált olajmágnás mondta: "Csak az tud egy nővel hosszú távon együtt maradni, aki az üzleti életben megbukik".

Gyötrelmeink

A fent említett problémák is abban gyökereznek, hogy megfeledkeztünk a szeretet keresztyén értelmezéséről. Mind a romantikán, mind a megállapodásokon alapuló házassági modell lehet a szeretet önző megnyilvánulása. Az előzőben az érzékiség öröme, az utóbbiban a felszabadultság és biztonság rejtettebb öröme utáni vágy dominál. Mindkét modellben a férj és a feleség is azt reméli, hogy amire vágynak, azt egy másik személy megadja majd nekik. Tehát azokat is, akik romantikus házasságról ábrándoznak, s akik egy ésszerű megállapodás után áhítoznak, egyaránt vezetheti az önimádat, ami pedig nem tud egy házasságot megtartani.
Egy egészséges házasságban megtalálható a szeretet mindhárom arculata, amelyeket a görög agapé, filia és érosz szavakkal jelölünk. Az agapé az az önzetlen, önfeláldozó, krisztusi szeretet, amely irányulhat idegenre, szomszédra, ellenségre, barátra, gyermekre vagy házastársra. A filia olyasfajta vonzalom, amelyet egy nagyon jó barátunk iránt érzünk, akit humora, intelligenciája, személyisége, életfelfogása miatt szeretünk és tisztelünk, vagy éppen azért, mert érdeklődési körünk, képességeink nagyon hasonlóak. Az érosz a romantikus, érzéki szerelmet jelenti, amikor már az érintkezés puszta gondolatára is bizseregni kezdenek az ajkak és az ujjhegyek. A házasság akkor erősödik és virágzik, ha a szeretetnek ez a három megnyilvánulása együttesen van jelen. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Hogy több gyümölcsöt teremj
  2018-04-03 14:31:15, kedd
 
  "Úgy nőtt föl színe előtt, mint egy vesszőszál, mint gyökér a száraz földből. Nem volt neki alakja és ékessége." (Ézs 53,2)

Nem volt gyümölcstermőbb élet Jézus életénél, ám ahhoz, hogy üdvösséget adhasson nekünk, bűnösöknek, ki kellett vágatnia. Mint élettelen, terméketlen fa, úgy áll a kereszt a Golgota sziklás talajában. Semmit nem ígér, nem vonzó, nem szép, nem mutatós. De fölragyogott rajta Isten kegyelmének az éltető sugara, s így belőle fakad minden élet. Hiába ismerem azonban a kereszt titkát, ha nem vállalom magamra a kereszt útját. Istennek az én életemben is időnként metszenie, irtania kell. Ó, de nagyon tud fájni! Nemcsak a vadhajtásokat éri a metszőolló, hanem a termő ágakat, drága gyümölcsöket is, amelyek Krisztussal élt életem boldog eredményei voltak. Ilyenkor sötéten és kifosztva állok, és semmi biztatót nem látok a jövőben. Csak hiszem, hogy a kereszt útja megment a romlástól, s hogy a lecsonkolt tő önnön ékességétől megfosztva életképesebb és Krisztushoz hasonlóbb.

A TISZTOGATÓ KÉZ * Egy kora tavaszi napon a szőlőskertek felé sétáltam az öcsémmel. Alig ismertem rá arra a gyönyörű szőlőskertre, amelyben ősszel a tőkék fürtökkel gazdagon megrakodva álltak a napsugárban. "Ezek jól értenek a szőlőműveléshez!" - nyugtázta az öcsém, s a homokból idétlenül meredező. lecsonkázott gyökerekre mutatott. "Bezzeg én mindig lázadozom Isten ellen, amikor engem megmetsz" - feleltem szomorúan. "Pedig azokon a tavalyi vesszőkön az idén nem teremne gyümölcs" - válaszolta ő.

* Hogy több gyümölcsöt teremj - Jn 15,1-10

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Most leteszem
  2018-04-03 14:16:17, kedd
 
  Most leteszem
Paul Kramer után németből

Amit ez a nap adott vagy kívánt,
ami sikerült, amit elvégeztem,
ami elrontott vagy elvégezetlen
- most leteszem és áldalak Téged.

Ami aggaszt, ami terhel engem,
ami sötét, megoldatlan titok,
amit ellened vétettem,
ami nem enged hozzád közelednem,
most az este csendjében
leteszem, és áldalak Téged.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Jézus!
  2018-04-03 14:13:05, kedd
 
  Jézus!
Wilhelm Löhe után németből

Te vagy az ajtó. Rajtad át
lépek ki minden reggel bátran.
Út vagy, mely biztonságot ad
délidőben vagy esthomályban.

Fénylő napom vagy! Hűvös árnyék
sivatag perzselő hevében.
Őrző szem, ha veszélyben járnék.
Vándorbotom és menedékem.

Barátom vagy a vándorúton
mintha Emmaus felé mennénk!
Te vagy eledelem, italom...
házigazda, nem drága vendég.

Adósságom akármilyen nagy.
Te, a gazda, fizettél érte.
Sebemet gyógyító olaj vagy.
Szabadításod napom fénye.

S Te leszel az én öltözékem,
pajzsom, kardom a végső harcban.
Otthonom vagy, s ha hazaértem,
Atyám házában nyugodalmam.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Dönts!
  2018-04-03 14:04:54, kedd
 
  Dönts!

Vésd a szívedbe mélyen ezeket az alapelveket: az örökkévaló sokkal fontosabb, mint a pillanatnyi; a láthatatlan épp olyan valóságos, mint a látható; és az örök életed attól függ, hogy most hogy döntesz. Válaszd Krisztust és az ő útját, és mindig áldott leszel; vagy utasítsd vissza, és örökre elveszel!
Ezért: dönts! Vagy jobbra, vagy balra menj! De legyen szemed előtt következményeivel együtt mindkét lehetőség: Krisztus és az ő igája, keresztje és koronája, vagy az ördög minden kincsével, mulatságával, de átkával együtt. És ha látod, mi van előtted, kérdezd meg magadtól: Mit fogsz tenni? Melyiket szeretnéd inkább: a koronát vagy az átkot? Ha a koronát választod, akkor már most késznek kell lenned arra, hogy az igát is magadra vedd - a szolgálatot és Krisztus szenvedését -, hiszen ez is hozzátartozik.
Mit választasz? A bűn előnyeit és kényelmét szeretnéd, és az átok útját járod? Vagy teljesen Krisztus szolgálatába állítod magad, és ezzel elnyered a koronát?

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Engedd Urunk!
  2018-04-03 07:31:06, kedd
 
  Engedd Urunk!
Ruth Wagnitz után németből

Engedd, Urunk, szemlélni szüntelen,
mit keresztfádon értünk elvégeztél!
Segíts úgy menni át az életen,
mint akiket szabaddá tettél!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ha!
  2018-04-03 07:30:40, kedd
 
  Ha!
Lindolfo Weingartner után németből

Ha szemünk nem lenne csukva,
angyali hatalmakat látnánk,
s tűzoszlopok fénye ragyogna
az éjszakán át.

Ha szívünk nem lenne zárva,
dicséreteket énekelnénk,
s a föld minden határai
dicséretünk visszhangját zengnék.

Ha kezünk nem lenne fogva,
tanítványi tetteket vinnénk végbe,
s könnyes vetés után
roskasztaná vállunk a kéve.

Ha mustármagnyi hitünk lenne,
győzelmet nyernénk,
és Isten világosságában
magunkra lelnénk.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Az Úr hitet kér
  2018-04-03 07:17:57, kedd
 
  Az Úr hitet kér

"És megállapítom az én szövetségemet énközöttem és teközötted..." 1Mózes 17,7

Tizenhárom évvel később, amikor Ábrahám kilencvenkilenc éves - felesége pedig majdnem kilencven - Isten újból megjelenik Ábrahámnak.
Korábban Isten kézen fogva kivezette őt az éjszakában, és azt mondta neki: "Tekints fel az égre, és számláld meg a csillagokat, ha azokat megszámlálhatod; - és monda néki: Így lészen a te magod" (1Móz 15,5). Ábrahám, a minden hívők atyja hitt Isten szavának.
Ábrahám azonban mégiscsak Ádám gyermeke, magától képtelen bármi jóra, még az igaz hitre is. Maga magának akarta megőrizni az ígéretet, az első ígéret után kétszer is azt mondta: Sára a húgom. Maga igyekezett beteljesíteni az ígéretet, ezt láthatjuk a Hágár és Izmáel történetében is. Mai napig látjuk, hogy az arab világ vallása szemben áll Ábrahám igazi utódaival.
De végül elérkezett Isten ideje, hogy beteljesedjék az ígéret. Isten elmegy Ábrahámhoz, és úgy jelenti ki magát, mint Mindenható Isten. Szava a hit erősítése: Ő a Mindenható, lehetetlen lenne számára, hogy megtegye, hogy egy idős asszony gyermeket szüljön?
Ábrahám, járj énelőttem, és légy tökéletes - az Úr azt kéri, hogy Ábrahám tökéletes szívvel járjon előtte, ne ossza meg bizalmát az Úr és más valami között. Még akkor is csak Beléje vetett hitet kér az Úr, ha az emberek számára lehetetlennek látszik az ígéret beteljesedése. Ő, a Mindenható, megteszi, amit ígér.

P. van Zonneveld
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 293 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8234
  • e Hét: 19945
  • e Hónap: 49257
  • e Év: 237059
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.