Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Szirom és gyümölcs
  2018-05-28 21:29:19, hétfő
 
  Szirom és gyümölcs

Szeretem a virágzó fákat
s a dombosodó kismamákat.
Szépek, rózsásak, hófehérek
s mindegyik dús, termő ígéret.

Ám a szirmok hamar lehullnak,
de nő az új gyümölcs, az új mag.
Kell, hogy a sorsát mind betöltse
s virág után legyen gyümölcse.

Bár a szép szirom fáról, arcról
lehull - ami él, tovább harcol,
magát áldozva fárad holtig,
s új nemzedékben folytatódik.

Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Jézus nem azért jött, hogy elveszítsen...
  2018-05-28 21:01:17, hétfő
 
  "Mi könnyebb, azt mondani a bénának: megbocsáttattak a bűneid, vagy azt mondani: kelj fel, vedd fel a te nyoszolyádat, és járj?" (Mk 2,9)

Jézus nem a tanítványokhoz intézi ezt a kérdést. Nem is azokhoz, akik béna társukat vitték, akiknek látta a hitét. Se nem azokhoz, akik csendes szívvel hallgatták az igehirdetését. A kérdés az ott ülő írástudókhoz szól, azokhoz, akik a szívükben okoskodva káromlásnak minősítették Jézus kijelentését: ,,Fiam, megbocsáttattak a bűneid." A kérdéssel Jézus szeretné őket eljuttatni oda, hogy ha már okoskodnak, helyesen okoskodjanak. Mert ugyan melyik könnyebb? Egyik sem! Sőt mind a kettő lehetetlen az embernek. Ha tehát okoskodnak ahelyett, hogy hinnének, észre kell venniük, hogy Jézus személyében nem közönséges, hozzájuk hasonló emberrel van dolguk. Olyan valaki jött hozzájuk, akinek hatalma van arra, hogy a bénát meggyógyítsa, a leprást megtisztítsa, tehát akkor hatalma van arra is, hogy a bűnöket megbocsássa. És bár hatalma van, mégsem ítéli el ezeket az okoskodókat, hanem szolgálni akar még nekik is, hogy majd rajtuk keresztül mások is eljussanak hozzá.
Mennyire más indulat lakik bennünk! Mi szolgálat helyett megítéljük azokat, akik nem értene egyet velünk, és mást vallanak, mint mi. Ha az az indulat lakna bennünk, ami Jézusban volt, mi is hozzá hasonlóan cselekednénk.

AZ AZ INDULAT - Idősebb dr. Szabó Aladár lelkipásztorral való beszélgetéseim során gyakran tapasztaltam, hogy valahányszor valamilyen kedvezőtlen véleményt fogalmaztam meg közös ismerősökről, ő rögtön az illető pártjára állt, és olyan dolgokat mondott el róla, amelyek a Jézushoz való hűségét bizonyították.
Jó volna nekünk is megtanulnunk az ő szemléletét.

* Jézus nem azért jött, hogy elveszítsen, hanem hogy megtartson - Mk 2,1-12

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A munka mint isteni tevékenység
  2018-05-28 15:42:36, hétfő
 
  A munka mint isteni tevékenység



Mivel a Biblia Istene maga is munkálkodik, a munka isteni tevékenység. Isten eltervezte, megteremtette és alakította a valóságot. Színekkel és madarakkal díszítette az eget a földi állatok, növények és ásványok fölött. Világokat hívott életre, majd úgy formálta azokat, hogy az Ő dicsőségét hirdessék (Zsolt 8,2; 19,2). Amikor munkáját bevégezte, megpihent, meghatározva ezzel a munka és a pihenés ritmusát. Ma is gonddal ápolja és felügyeli a teremtett mindenséget (Zsolt 104,10-22). A Szentírásban Isten gyakran kertészhez, fazekashoz, pásztorhoz, magvetőhöz, építőmesterhez, takácshoz, sátorkészítőhöz és királyhoz hasonlítja magát.
Jézus is örömét leli a munkában, hiszen ezt mondja: "Az én eledelem az, hogy teljesítsem annak akaratát, aki elküldött engem, és bevégezzem az ő munkáját" (Jn 4,34). Addig munkálkodik, amíg világosság van; márpedig az idő sürgette (Jn 9,4). Az Atya gyönyörködött a teremtésben, és mindent "igen jónak" ítélt. A Fiú is elégedett volt, hogy elvégezte a rábízott feladatot, a megváltást. Amikor teljesítette a küldetését, ezt mondta: "Elvégeztetett" (Jn 19,30).
A munka tehát Istentől kapott és általa elrendelt tevékenység. Egy kegyes férfi ugyanolyan pozitívan viszonyul a munkához, mint az Úr. Örülünk, ha végezhetjük az Ő munkáját, miközben elfogadjuk a tőle kapott megbízatást, hogy az Ő nevében uralkodjunk a teremtett világon. Mi vagyunk a király alkormányzói, az elnök helyettesei.
Ideális esetben a munka és a játék közötti határ elmosódik, mert a munkában megjelent örömünk Istennek a bennünk való örömét tükrözi vissza. A munka, a játék összpontosított figyelmet követel, ugyanakkor, miközben a megfelelő dolgot a megfelelő módon és időben végezzük, mi is épülünk általa. Amikor azt végezzük, amit Isten ránk szabott, nem merülünk ki, hanem megerősödünk. Az Istentől kapott feladatokra koncentrálunk, és közben a Tőle kapott adottságainkat használjuk, így nagyon közel kerülünk hozzá. Áldást hozunk önmagunkra és az emberiségre is. Az órák hamar elröpülnek, a munka pedig az Istennel való együttműködéssé változik. Nehémiás csodálatosan írta ezt le, amikor elbeszélte, hogyan építették újjá a zsidók Jeruzsálem kőfalait. Először azt mondta, hogy a fal felemelkedett, mert "a nép nagy kedvvel dolgozott" (Neh 3,38). Később azt írta, hogy felépült a fal, mert "Istenünk segítségével lehetett véghezvinni ezt a munkát" (6,16). Ennek az összmunkának a láttán az az imádság van a szívünkben, hogy "kezeinknek munkáját tedd maradandóvá" (Zsolt 90,17). "Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők" (Zsolt 127,1). (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
A munka mint kötelesség
  2018-05-28 15:41:28, hétfő
 
  A munka mint kötelesség



A keresztyén férfi dolgozik. Pál azt mondta, hogy "ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék" (2Thessz 3,10), meg azt is: "ha pedig valaki övéiről és főként háza népéről nem gondoskodik, az ... rosszabb a hitetlennél" (1Tim 5,8). Arról is beszél, hogyan kell dolgozni: "Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint azt Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek" (Kol 3,23). Korábban már Salamon is ezt mondta: "Tedd meg mindazt, ami a kezed ügyébe esik, és amihez erőd van" (Préd 9,10).
Isten még a munka módját és a korlátait is meghatározza: "Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon" (2Móz 20, 9-10). Ez a parancsolat rendelkezik a munkáról és a pihenésről is. Tiltja mind a vég nélküli fáradozást, mind pedig a tunyaságot. Így írja le a Példabeszédek könyve a rest embert: "Vágyakozik a lusta lelke, de hiába, a szorgalmas lelke pedig bővelkedik" (13,4). Sőt ki is csúfolja: "Meddig fekszel, te rest, mikor hagyod abba az alvást? Még egy kis alvás, egy kis szunnyadás, összetett kézzel fekvés: így tör rád a szegénység, mint útonálló, és a szűkölködés, mint egy fegyveres ember" (6,9-11). (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
A férfi a munkahelyén
  2018-05-28 15:39:20, hétfő
 
  7. A férfi a munkahelyén



Sok ember úgy gondolkodik a munkáról, mint tisztán világi tevékenységről, aminek aligha lehet köze az ember hitéhez. Azzal tisztában vannak, hogy a munkahelyen nem szabad csalni vagy hazudni, talán még bizonyságot is tesznek; ezen túlmenően azonban a hit a magánügyük marad. Szinte soha nem teszik föl a munkával kapcsolatos alapvető kérdéseket: hogyan hat a meggyőződésünk például azokra az árukra, amelyeket gyártunk? Valamint arra, ahogyan azokat forgalmazzuk? A profit fontossága hogyan befolyásolja hitbeli látásunkat?
Az egyházban nem igazán esik szó ilyen dolgokról. A lelkészek arra biztatnak minket, hogy gondoskodjunk a családunkról, tartsuk meg a Tízparancsolatot - sokkal többet azonban ők sem mondanak. Annyira belemerülünk az egyházról és feladatairól szóló eszmefuttatásokba, hogy a munkát szinte figyelmen kívül hagyjuk.
Elfelejtjük, hogy Jézus első felhívása ez volt: "elközelített már az Isten országa: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban (Mk 1,15). Nem azt mondta, hogy "Térjetek meg, mert az egyház már itt van". Jézus azért jött, hogy a királyságot hirdesse, nem pedig az egyházat. Az egyház mintegy előőrsként a királyság gyújtópontjában helyezkedik el, de a királyság sokkal tágabb fogalom, mint az egyház. Isten királysága az Úr királyi hatalomgyakorlása mindenek fölött. Mivel Isten mindenek fölött uralkodik, neki kellene alárendelnünk az élet minden területét, beleértve a munkát is. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Elveszett és megtalált élet
  2018-05-28 08:16:49, hétfő
 
  Elveszett és megtalált élet

Ki megtalálja életét a pénzben,
megtalálja életét a borban,
megtalálja életét a kéjben,
pöffeszkedő, gőgös hatalomban -
kinek a színes képernyő az élet,
száguldás száz ismeretlen tájon,
meszes csigahéj-önzésbe búvik,
hogy másnak baja néki sose fájjon,
s magának markol jól összezárt ökle:

bizony mondom: mindent elveszít örökre!

De aki bátran kinyújtja kezét,
tárt ujjai közül gyöngyök peregnek,
és elveszíti ÉRTEM életét,
s így jut mosolyra síró kisgyereknek,
jut könnyekből, ahol mások sírnak,
és asztalánál jóllakik a vendég,
víg otthonra lel a kósza lélek,
ha Isten világában idegen még;
- ki idejét és erejét és pénzét,
tálentumát ÉRTEM felhasználva,
oltáromon elveszti életét;

bizony mondom: örökre megtalálja!

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Családi sebek
  2018-05-28 07:19:08, hétfő
 
  Családi sebek

Ó, a család!
Hitvesed, gyermeked, édesanyád!
Ha ők még nem hallották azt a szót,
amely téged hívott, közelembe vont,
nem értik hitből vállalt utadat
s hogy nékem mért is adtad át magad:
szeresd őket, ha üldöznek is téged.
De hozzám hű maradj! Így lesz üdvösséged.

Üdvösség felé így segíted őket.

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A Fiú mint Próféta
  2018-05-28 07:16:48, hétfő
 
  A Fiú mint Próféta

"Az egyszülött Fiú..." János 1,18

Ki az Isten, és milyen Ő, mit kíván tőlünk, és mit ajándékoz nekünk? - kérdezhetjük. Híjával vagyunk az Istenről való ismeretnek, elidegenedettek vagyunk Tőle. Csak egy Valaki mondhatja el, ki az Isten, és mit kíván s ajándékoz: Isten egyszülött Fia. Ő egy az Atyával az Atya kebelében van, írja János. Bensőséges viszonyban van az Atyával, ismeri minden bölcsességét és tanácsát, és mindebből annyit ismertet meg velünk, amennyi szükséges az üdvösségre. Ezt hiánytalanul meg is teszi.
Ne menjünk mindenféle fenomenális kérdésekkel Jézushoz, melyekhez semmi közünk. Isten Isten marad, a nagy mennyei Felség. De ha lelkünkre vonatkozó kérdésekkel megyünk Hozzá, akkor válaszol. Csak Ő tud beszélni az Atyának a hazatért tékozló fiú iránti szeretetéről. Csak a Fiú tudja nekünk kijelenteni, hogy milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya, mert ez a szeretet megmagyarázhatatlan. Az Atya egyszülött Fiát adta, aki a harag fiait Isten gyermekeivé teszi, Igéje és Szentlelke által jelenti ki mindezt. Jézusnak semmi híja sincs, Ő tökéletes. Érthetően és világosan megíratott a Bibliában, csak éppen szemre van szükségünk, hogy meglássuk. Az Atya megadja ezt nekünk, ha kérjük. Uram, add, hogy lássak.

D. Rietdijk
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 358 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 760
  • e Hét: 3662
  • e Hónap: 65331
  • e Év: 184423
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.