Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Baromfi udvar
  2018-06-02 14:37:43, szombat
 
  ...... ........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Dorosné, Éva szerkesztése...
  2018-06-02 14:34:09, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Egyházmegyei ballagás Kalocsán
  2018-06-02 14:22:41, szombat
 
  2018. június 2. szombat 13:59
Június 1-jén tartották a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában működő általános iskolák közös ballagását a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
A közel négyszáz ballagó diák ünneplőbe öltözve, iskolájuk zászlójával zarándokoltak el az egyházmegye anyatemplomába. Az ünnepi szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta, a szentbeszédet Depaula Flavio Silvio SDB atya, az Apostoli Nunciatúra titkára tartotta.
Depaula Flavio a prédikáció alatt a tanulók között járva, velük beszélgetve, az ő nyelvükön adta át az evangélium üzenetét a keresztény tanúságtételről. A fiatalok nagy örömmel figyeltek szavaira. A szentmise végén Bábel Balázs levélben szólította meg a ballagó diákokat. Az ünnep után terített asztal várta a fiatalokat, ahol a kötetlen beszélgetésé és az ismerkedésé volt a főszerep.
Az érseki levél szövege itt olvasható: Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Hogyan áldoztak az őskeresztények?
  2018-06-02 14:18:54, szombat
 
  Szent Jusztinusz vértanút idézzük
2018. június 1. péntek 17:08
Szent Jusztinosz vértanúra (100-165 körül) emlékezünk június 1-jén. Szamariai származású, görögül író keresztény filozófus volt, aki Marcus Aurelius uralkodása alatt Rómában vértanúságot szenvedett. Útkereséséről és Krisztus filozófiája melletti elköteleződéséről egy művében személyes hangon írt.
...... ........... ............


Első apológiáját, hitvédő iratát a keresztények érdekében Antoninus Pius császárnak címezte. Ebben találjuk a 2. századi keresztény közösség liturgikus életének, az Eucharisztia ünneplésének legkorábbi leírását, amelyből az alábbiakban idézünk.
,,Mi pedig, miután megtörtént annak lemosdása, aki elfogadta tanításunkat és hozzánk csatlakozott, odavezetjük őt azokhoz, akiket testvéreknek hívunk, ahol egybegyűlve közösen imádkozunk magunkért, a megvilágosítottért, meg a többiekért, mindenkiért igen buzgón, bárhol is legyenek; hogy miután az igazságot megtanultuk, a helyes életre törekedjünk, tetteinkben a jót kövessük, azon legyünk, hogy parancsait megtartsuk, és az örök üdvösséget elnyerjük.
Imáink befejezésekor csókkal köszöntjük egymást. Ezek után a testvérek elöljárójához kenyeret és kelyhet visznek vízzel vegyített borral, aki kezébe veszi, dicséretet és dicsőítést mond a mindenség Atyjának a Fiú és a Szentlélek neve által, hálát ad neki és áldást mond hosszasan azokért, amiket nekünk adott, hogy ő bennünket ezekre méltatott.
Imái és hálaadásának befejezésképpen az egész nép ráfeleli az »Áment«. Az »Ámen« héber szó, ami annyit jelent: Úgy legyen. Az elöljáró hálaadása és az egész nép felelete után az általunk diakónusoknak nevezettek minden jelenlevőnek osztanak a hálaadás kenyeréből és a vízzel elegyített borból, visznek belőle a távollevőknek is.
Ezt a táplálékot mi eucharisztiának nevezzük, senki kívülálló nem részesedhet belőle, csak aki igaznak fogadja el a tőlünk kapott tanítást, és lemosdott a bűnök bocsánatára az újjászületés fürdőjében, és úgy él, ahogyan azt Krisztus meghagyta. Ezeket mi nem úgy vesszük, mint közönséges kenyeret vagy közönséges italt, hanem mint a megtestesült Jézus Krisztusnak, Megváltónknak az Isten Igéje által a mi üdvösségünkért felvett testét és vérét, az ő hálaadó imájával megáldott táplálékot, amelyből vérünk és testünk az átváltozás értelmében táplálkozik, és azt tanultuk, hogy a megtestesült Jézusnak teste és vére ez.
Az apostolok is emlékirataikban, amelyeket evangéliumoknak nevezünk, úgy hagyományozták, ahogyan azt ők parancsként kapták, hogy Jézus »fogta a kenyeret, hálát adott és így szólt: Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre. Ez az én testem. Ugyanúgy fogta a kelyhet is, hálát adott és így szólt: Ez az én vérem.« És csupán csak nekik hagyta meg." (1 Apológia 55.1-56.3, Vanyó László fordítása)

Szöveg: Heidl György/Pécsi Egyházmegye
Kép: Pécsi Egyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Orbán Viktor: Magyarországnak van jövője. S ez a jövő ....
  2018-06-02 14:02:22, szombat
 
  Orbán Viktor: Magyarországnak van jövője. S ez a jövő a gyermekekben van
Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Szent Marcellínusz és Szent Péter vértanúk
  2018-06-02 13:38:26, szombat
 
  ...... ........... ............


Szent Marcellínusz és Szent Péter, a 4. század elején élt római vértanúk kivégzésének történetét magától a hóhértól hallotta Szent Damazusz pápa, aki márványtáblába vésett költeményben örökítette meg az eseményt. Sírjuknál híres temető alakult ki, ahol a keresztény Konstantin császár bazilikát emelt. Ott volt eltemetve Szent Heléna, a császár édesanyja is.

- Katolikus oldalon:
A két vértanú -- az írás szerint -- római klerikus volt: Marcellin áldozópap, Péter pedig exorcista (ördögűző). Diocletianus császár üldözésének idején szenvedhettek vértanúhalált. Damasus pápa azt állítja a két római vértanú sírfeliratában, hogy haláluk és temetésük történetét a kivégző hóhértól hallotta: ,,amikor még gyermek voltam''. Helyi tiszteletüket Rómában ki lehet mutatni, sírjukat a Via Labicanán lévő temetőben tisztelték. Konstantin császár bazilikát építtetett oda, melyhez hozzáépíttette anyjának, Ilonának a mauzóleumát. A két szent ereklyéi 827-ben a Majna menti Seligenstadtba kerültek. A két római vértanú életéből a legendás szenvedéstörténet épületes részleteket beszél el:
- Amikor Pétert bebörtönözték, megnyerte fogolytársai és őrei bizalmát. Arthemius felügyelő is elpanaszolta gondját: van egy lánya, akit megszállva tart a gonosz lélek. Péter ajánlkozott, hogy Krisztus nevében meggyógyítja. Arthemius azonban nem akarta elhinni, hiszen ha Péter Istene olyan erős volna, akkor először nyilván saját szolgáit szabadította volna ki a bilincsekből. De Péter bátorította őt, hogy higgyen Isten erejében. Akkor a börtönfelügyelő kettős láncot hozott, és a szentre zárta: ,,Ha Istened kiszabadít ebből a kötelékből, és meggyógyítja a lányomat, hinni fogok Krisztusban.'' A következő éjszaka Péter szabadon, kereszttel a kezében lépett a kételkedő elé, kinek a lánya is teljesen meggyógyult. Arthemius egész házanépével rögtön kérte a keresztséget, és szabadon engedte a keresztény foglyokat, azokkal együtt, akik meg akartak keresztelkedni. Marcellinus, aki papként ugyanabban a börtönben volt, mindnyájukat megkeresztelte.
- Amikor a bíró megtudta, hogy Marcellin és Péter megkeresztelte a felügyelőt és más foglyokat, és mindnyájan szabadok, sietve újra elfogatta és egy szigorúbb börtönbe záratta őket. Jöttek a kínzók: Marcellint üvegcserepekre fektették, Pétert kalodába zárták. Az Úr angyala azonban éjjel kiszabadította őket a börtönükből, és megparancsolta nekik, hogy továbbra is erősítsék a keresztény népet szóval és tettel. Mindenekelőtt Arthemius bátorítására siettek, akinek szintén meg kellett ízlelnie a bíró haragját: családjával együtt megkövezték. Végül Marcellint és Pétert egy sötét erdőbe hurcolták, és ott lefejezték.
A legenda még arról is tud, hogy a hóhér látta, amint lelküket angyalok kísérték az égbe. Akkor ő is eljutott a hitre.

Network oldalon:
SZENT MARCELLINUSZ (MARCELLIN) pápát 296. június 30-án választották meg. Római volt és jó ideig békében tudta az egyházat kormányozni. Diokletianus császár, császártársa Maximianus és alcsászára Galerius úgy látták, hogy a pogány államvallásra veszélyt jelentenek a keresztények, ezért 303. február 23-án rendeletben megparancsolták a templomok lerombolását, a szentkönyvek elégetését és a keresztények polgárjogának megvonását. A keresztényekre halálbüntetés vagy kényszermunka várt.
A Diokletianusz-féle keresztényüldözéskor, 304-ben, Rómában szenvedett vértanúságot, együtt Szent Péter vértanúval. Az esetről Szent I. Damazusz pápa (uralk. 366-384) leírásából tudunk. Ő magától a hóhértól hallotta a történetet.
Egy bozótos helyen lefejezték őket, de maradványaikat a Via Labicanán levő temetőbe vitték két babérfához. Sírjuk fölé a türelmi rendelet kiadása után bazilikát emeltek. Sírjukat 1896-ban találták meg Rómában.
SZENT PÉTER exorcista, vagyis ördögűző volt. (Ez az alszerpapnál kisebb rend volt). A Diokletianusz-féle keresztényüldözéskor, 304-ben, Rómában szenvedett vértanúságot, együtt Szent Marcellinusz pápa vértanúval. Az esetről Szent I. Damazusz pápa leírásából tudunk. Ő magától a hóhértól hallotta a történetet. Egy bozótos helyen lefejezték őket, de maradványaikat a Via Labicanán levő temetőbe vitték két babérfához. Sírjuk fölé a milánói türelmi rendelet kiadása után bazilikát emeltek.
(Forrás: Rieth József: Szentjeink 1998)

- Magyar kurír oldalon:
Szent Marcellinusz és Szent Péter vértanúk
2017. június 2. péntek 18:40
A negyedik század elején szenvedett vértanúhalált Szent Marcellinusz pápa és Szent Péter ördögűző, akikre június 2-án emlékezik az Anyaszentegyház.
Istenünk, aki Szent Marcellin és Szent Péter vértanúid dicsőséges hitvallásának emlékezetét erősíted bennünk és oltalmunkra fordítod, kérünk, segíts, hogy követésük előbbre vigyen, és közbenjárásuk támogasson minket!
Bővebben Link

Igenaptár oldalon:
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Krisztusért olyanok vagyunk, mint akiket halálra szántak, mégis élnek.
Testvéreim!
Úgy viselkedünk minden helyzetben, mint Isten szolgái! Nagy türelemmel viseljük a nyomorúságot, a szükséget, és a szorongatást! Vállaljuk, hogy megverjenek, börtönbe zárjanak és tüntessenek ellenünk!
Fáradunk, virrasztunk, böjtölünk!
Szolgálunk feddhetetlen élettel, tudással, türelemmel, a Szentlélekben, őszinte szeretettel!
Hirdetjük az igazságot Isten erejével, harcolunk az igaz ügyért, és védjük minden erőnkkel:
akár siker ér, akár kudarc, akár gyalázat, akár dicséret!
Csalónak mondhatnak, mégis igazak vagyunk; ismeretlenek lehetünk, mégis jól ismernek; meghalhatunk, és mégis élünk; megfenyíthetnek, mégsem halunk bele.
Megszomoríthatnak, mégis folyton derűsek vagyunk; szegények vagyunk, mégis sok embert gazdagítunk; semmink sincsen, mégis a miénk minden.
Ez az Isten igéje. 2Kor 6,4-10

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
A világ gyűlölte őket.
Abban az időben Jézus az égre emelte szemét, és így imádkozott:
Szent Atyám, tartsd meg a te nevedben azokat, akiket nekem adtál, hogy egy legyenek, ahogyan mi. Amíg velük voltam, megőriztem nevedben azokat, akiket nekem adtál. Megtartottam őket, és senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia, hogy beteljesedjék az írás. Most tehozzád megyek, ezeket pedig elmondom a világban, hogy az én örömöm teljes legyen bennük. Átadtam nekik igédet, de a világ gyűlölte őket, mert nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból való. Nem azt kérem tőled, hogy vedd el őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól. Hiszen nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból. Szenteld meg őket az igazságban, mert a te igéd igazság. Amint te elküldtél engem a világba, úgy küldöm én is őket a világba. És értük szentelem magamat, hogy ők is megszentelődjenek az igazságban.
Ezek az evangélium igéi. Jn 17,11b-19
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
A Te Deumra összegyűlt gyerekek
  2018-06-02 13:29:24, szombat
 
  A Te Deumra összegyűlt gyerekek köszöntötték Beer Miklós püspököt 75. születésnapján Vácon
2018. június 1. péntek 19:54
Június 1-jén délelőtt 10 órától a székesegyház előtt, a Konstantin téren az egyházmegyei óvodák és iskolák műsorral, flashmobbal köszöntötték a püspököt, aki ezt követően bemutatta az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága által szervezett hálaadó szentmisét.
........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
8. évközi hét szombat 06.02
  2018-06-02 13:24:24, szombat
 
  SZENTLECKE Szent Júdás apostol leveléből
Istennek hatalma van megőrizni minket a bűntől, hogy az ítélet napján boldog örömmel álljunk szent színe előtt.
Testvéreim!
Gondoljatok a tanításra, amelyet Urunk Jézus Krisztus apostolai előre megmondottak nektek! Épüljetek szent hitetek alapjára! Imádkozzatok a Szentlélekben! Tartsatok ki Isten szeretetében, és várjatok Urunk Jézus Krisztus örök életet adó irgalmára!
Könyörüljetek a tévelygőkön. Másokat mentsetek meg, kiragadva őket a tűzből. A többieket pedig félelemmel és rettegéssel szánjátok, és mint a fertőzött ruhától, tartsátok magatokat távol tőlük!
Istennek azonban van hatalma megőrizni titeket a bűntől és (Krisztus eljövetelekor) szeplőtelenül és boldog örömmel dicsőséges színe elé állítani. Egyedül üdvözítő Istenünknek, Urunk Jézus Krisztus által legyen dicsőség és magasztalás, uralkodás és hatalom, amint az idő kezdete előtt, most és mindörökké! Ámen.
Ez az Isten igéje. Júd 17,20b-25

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Amit Jézus cselekszik, isteni hatalommal teszi.
Abban az időben Jézus ismét Jeruzsálembe ment tanítványaival.
.........


Amikor a templomban járt, odaléptek hozzá a főpapok, az írástudók meg a nép elöljárói, és megkérdezték tőle: ,,Miféle hatalommal teszed ezeket? Ki adta neked a hatalmat, hogy ilyeneket tegyél?" Jézus így válaszolt: ,,Én is kérdezek tőletek valamit. Feleljetek rá, és akkor majd én is megmondom nektek, hogy milyen hatalommal cselekszem. János keresztsége a mennyből volt-e vagy az emberektől? Válaszoljatok nekem!"
Erre tanakodni kezdtek egymás között. Így okoskodtak: ,,Ha azt mondjuk: »A mennyből volt«, azt fogja felelni: »Hát akkor miért nem hittetek neki?« Mondjuk talán azt, hogy »Az emberektől?" Féltek azonban a néptől, mert mindenki azt tartotta, hogy János valóban próféta volt.
Végül is ezt válaszolták: ,,Nem tudjuk." Jézus erre azt felelte: ,,Akkor én sem mondom meg, milyen hatalommal cselekszem ezeket."
Ezek az evangélium igéi. Mk 11,27-33

Imádság
A te szent akaratodat teljesítem. Uram Jézus, taníts meg arra, hogy nagylelkű legyek, és úgy szolgáljalak, amint megérdemled: adjak számolgatás nélkül, harcoljak nem gondolva arra, hogy sebeket kaphatok, dolgozzam pihenés nélkül, egészen odaadva magam a te szolgálatodra, nem várva más jutalmat, mint azt, hogy tudom: a te szent akaratodat teljesítem.

Elmélkedés C. Horváth István Sándor
A helyszín a templom, a vallási élet központja. Jézus azért jön ide, hogy tanítsa a népet, ebben azonban megszakítják a főpapok és az írástudók, akik vitát kezdeményezve kérdéseket tesznek fel neki. Márk evangélista többször is említi, hogy kérdéseik nem jóindulatból fakadnak, hanem Jézus vesztét szeretnék, mert úgy értékelik, hogy az új tanító fellépése veszélyezteti őket. Lényeges az is, hogy Jézus pontosan ismeri szándékaikat, hiszen amikor szenvedéséről és haláláról jövendölt tanítványainak, akkor egyértelműen beszélt arról, hogy a főpapok és írástudók fognak fellépni ellene.
Az első kérdés Jézus hatalmának eredetét kutatja. Ő azonban nem válaszol nekik, hanem nagyon határozottan és magabiztosan visszakérdez, mégpedig Keresztelő János hatalmának eredetével kapcsolatban. Az evangélista részletesen ismerteti az írástudók okoskodását, akik végül nem mondanak semmit arról, hogy vajon az égből, az Istentől volt-e Jánosnak hatalma vagy nem. Inkább nem válaszolnak, amire Jézus kijelenti, hogy akkor ő sem árulja el nekik hatalmának forrását. A kérdés tehát függőben marad, de nem sokáig, hiszen a szőlőmunkásokról szóló példabeszéd, amelyet hétfőn fogunk olvasni, pontos feleletet ad majd. .

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Italian Union for the Fight against Muscular Dystrophy 2018-
  2018-06-02 13:18:56, szombat
 
  Pope Francis - Audience with the Italian Union for the Fight against Muscular Dystrophy 2018-06-02
Paul VI Hall - Audience of Pope Francis with Members of the Italian Union for the Fight against Muscular Dystrophy

Ferenc Pápa - Közönség az olasz Unióval az izomsorvadás elleni küzdelemhez 2018-06-02
Paul VI Hall - Ferenc Pápa közönségének tagja az olasz Unió tagjaival az izomsorvadás elleni küzdelemben

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 3925
  • e Hónap: 16601
  • e Év: 250348
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.