Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Erdő Péter bíboros Rákosligeten csatlakozott a világméretű .
  2018-06-04 09:46:35, hétfő
 
  Erdő Péter bíboros Rákosligeten csatlakozott a világméretű szentségimádáshoz.
2018. június 3. vasárnap 11:13
Erdő Péter bíboros, prímás június 2-án a Budapest-Rákosligeti Magyarok Nagyasszonya-templomban vezetett elsőszombati imaórát a plébánia közösséggel. A főpásztor itt kapcsolódott be a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága által meghirdetett világméretű szentségimádásba.
.........


Sok évtizedes szokás Budapesten, hogy első szombati ájtatosságot tartanak. Erdő Péter bíboros, prímás 2018-ban is minden hónap első szombatján a magyar ifjúságért és a családokért végez ájtatosságot a főegyházmegye különböző templomaiban. Június 2-án a rákosligeti plébániatemlom szolgált az esemény helyszínéül. Erdő Péter bíboros az imaórát követően mutatta be Úrnapja előesti szentmiséjét.
A főpásztor szentbeszédében az Eucharisztia jelentéséről, jelentőségéről szólt. Hangsúlyozta: Az Oltáriszentséget ünnepeljük Úrnapján, melyet idegen szóval Eucharisztiának nevezünk. Ennek a szónak a magyarban sokféle fordítása van. Ha ezeket egybe vesszük, akkor kapjuk meg az igazi jelentését.
Mint mondta, egyfelől azt jelenti, hogy szentmise, de jelenti azt is, hogy szentáldozás, ám azt is, hogy Oltáriszentség melyet őrzünk és imádunk. Annak, amit Krisztus az utolsó vacsorán ránk hagyott tehát három vonatkozása is van. Az első, hogy áldozat, a második, hogy lakoma, a harmadik pedig a szent jelenlét. Felmerülhet a kérdés: minek végezzük a szentmisét, ha Jézusnak megismételhetetlen, örök áldozata van, mely teljes értékű? Azért, mert a szentmisében Krisztus áldozata nem megismétlődik, hanem jelenvalóvá lesz. Ez Isten világából származó titokzatos üzenet. Tehát a kereszthalál különleges hatását egészen közel hozza hozzánk minden szentmisében.
A szentmise azonban nem csak áldozat - lakoma is. Eredetileg is egy vacsora volt. Őrizzük és imádjuk az Eucharisztiát. Kitesszük szentségimádásra is. A szentmise végeztével is jelen marad Krisztus teste és vére a kenyér és a bor színe alatt. Itt is Isten és az ember világának titokzatos találkozását, látszólagos ellentmondását élhetjük át. Isten mindenütt jelen van. Ez igaz, de azt is tudjuk, hogy a templomainkban különösen is jelen van. Jézus maga mondta, hogy ahol ketten, hárman az ő nevében összejönnek, ő köztük van, tehát az imádkozó közösségben is. Az Eucharisztiában azonban egészen különös módon van jelen. Isten számára lehetséges, hogy az anyagvilágnak ugyanazon a helyén egyidejűleg többféle módon is jelen legyen. Ezek közül a legteljesebb, legerősebb az eucharisztikus jelenlét.
...... .......


Ilyen tisztelettel, ilyen megrendüléssel és ilyen örömmel gondoljunk Krisztus örökségére, az Eucharisztiára. Így ünnepeljük őt Úrnapján és így merítsünk belőle erőt és így növekedjen szeretetünk Isten és egymás iránt - fejezte be szentbeszédét Erdő Péter bíboros az Úrnapja előesti szentmisén a Rákosligeti Magyarok Nagyasszonya-templomban.

Fotó: Bókay László
Bókay László/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Úrnapja a külhoni egyházmegyékben - egyházmegyéinkben
  2018-06-04 09:39:39, hétfő
 
  2018. június 3. vasárnap 18:25
A határon túli magyar katolikus egyházmegyékben május 31-én ünnepelték Úrnapját.
Bővebben Link

- Úrnapja i egyházmegyéinkben
2018. június 4. hétfő 17:40
Az egyházmegyék tudósításaiból készült összeállítást adjuk közre a 2018-as úrnapjáról, az Eucharisztia, Krisztus Szent Teste és Vére ünnepéről, melyet Magyarországon június 3-án ünnepeltek a katolikus hívek.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
A gyerekek a rácsodálkozás mesterei
  2018-06-04 09:35:38, hétfő
 
  2018. június 3. vasárnap 19:13
A gyermek-szentségimádásról beszélgettünk a Nyolc Boldogság közösség szerzetesnővérével. Versegi Beátával a gyermek-szentségimádásról.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Ferenc pápa homíliája Ostiában
  2018-06-04 09:32:56, hétfő
 
  Az Eucharisztia az a kenyér, amely táplálja legszebb álmainkat
2018. június 3. vasárnap 20:18
Június 3-án este a Szentatya a Róma melletti Ostiában, a Szent Mónika-templom előtti téren mutatott be szentmisét úrnapján, csakúgy, mint Boldog VI. Pál pápa 1968. június 13-án, ötven évvel ezelőtt.
........


Az evangélium, melyet hallottuk, az utolsó vacsorát beszéli el, de meglepő módon nagyobb hangsúlyt kap az előkészület, mint maga a vacsora. Többször is visszatér az ,,előkészít" ige. A tanítványok például megkérdezik: ,,Mit akarsz, hová menjünk, hogy előkészítsük számodra a húsvéti vacsorát?" (Mk 14,12). Jézus pontos útmutatásokkal küldi el őket előkészíteni, ők pedig találnak ,,egy nagy termet, berendezve, készen" (Mk 14,15).
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
9. évközi hét hétfő 06.04
  2018-06-04 09:29:08, hétfő
 
  ......


Jézus a szenvedését megelőző napokban példabeszédekben kezdett szólni a főpapokhoz és a nép elöljáróihoz: Egy ember szőlőt ültetett. Bekerítette sövénnyel; pincét is ásott, meg őrtornyot is épített benne. Aztán bérbe adta a szőlőmunkásoknak, és elutazott messze földre. Amikor eljött az ideje, elküldte a szőlőmunkásokhoz egyik szolgáját, hogy beszedje a szőlő terméséből neki járó részt. Ezek azonban nekiestek, megverték, és üres kézzel elkergették. Ekkor másik szolgát küldött oda hozzájuk: annak betörték a fejét, és gyalázatosan elbántak vele. Küldött egy harmadikat is: azt megölték. Küldött aztán még többet: közülük egyeseket megvertek, másokat pedig megöltek. Ezután már csak az egyetlen fia maradt, akit nagyon szeretett. Végül őt küldte hozzájuk, mert így gondolkodott: ,,A fiamat csak becsülni fogják." A szőlőmunkások azonban így biztatták egymást: ,,Itt az örökös. Gyerünk, öljük meg, és mienk lesz az öröksége!" Nekiestek tehát, megölték, és kidobták a szőlőből. Vajon mit tesz majd erre a szőlő ura: Elmegy, elpusztítja a szőlőmunkásokat, és másoknak adja ki a szőlőt. Nem olvastátok az írást? A kő, amelyet az építők félredobtak, szegletkővé lett. Az Úr tette azzá; csodálatos dolog ez a mi szemünkben. Erre el akarták fogni Jézust, de féltek a néptől. Megértették ugyanis, hogy róluk mondta a példabeszédet. Otthagyták tehát, és eltávoztak.

SZENTLECKE Szent Péter apostol második
Isten ígérete szerint az isteni természet részesei vagyunk.
Testvéreim!
Töltsön el titeket kegyelemmel és békességgel Istennek és Urunk Jézus Krisztusnak ismerete. Az Úr az istenfélő életre szolgáló ajándékait isteni erejével Krisztus megismerése által juttatta nekünk, aki dicsőségével és hatalmával meghívott minket. Így váltotta be fenségesen nagyszerű ígéreteit, hogy ezek által az isteni természet részesei legyetek, és elmeneküljetek a romlottság elől, amely a bűnös kívánság által uralkodik a világon.
Éppen ezért legyetek igen buzgók, és mutassátok meg hitetek által az erényt, az erény által a tudást, a tudás által az önuralmat, az önuralom által az állhatatosságot, az állhatatosság által az istenfélelmet, az istenfélelem által a testvéri jóindulatot, a testvéri jóindulat által pedig a felebaráti szeretetet!
Ez az Isten igéje. 2Pét 1,2-7

Imádság
Köszönjük, Istenünk, hogy Krisztus által felkaroltál és magadhoz emeltél bennünket, akik eltávolodtunk tőled. Te mindig utánunk jössz kegyelmeddel, szereteteddel megelőzöl minket: bárcsak méltók lehetnénk a te szeretetedre!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Jézus Szíve tisztelet
  2018-06-04 09:23:29, hétfő
 
  Jézus Szíve tiszteletét ünnepeljük a templomunkba.
Jézus szívének tisztelete dogmatikailag a Szentíráson alapul: Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma. Jézus szíve Isten emberré lett Fiának szíve. Tiszteletének alapja az, hogy Jézus egész embersége, így Szíve is az Isteni Személy kifejezője. A Szentírásban a szív az ember erkölcsi és vallási személyiségének foglalata, nem lélektani, hanem egész-emberi fogalom, ősfogalom, mely egyszerre fejezi ki a testi és a lelki valóságot. Jézus szívének átszúrása és oldalának megnyitása jelképezte a szeretet végtelenségét, a Szentlélek elküldését és a szentségek forrását, erejét. Az egyházatyák a Jn 7,37-38-ra hivatkozva (,,Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyon mindenki, aki
hisz bennem. Amint az Írás mondja: élő víz folyói fakadnak majd belőle.") Jézus szívét az élő víz forrásaként jelölték meg. A Jézus Szíve-tisztelet teljes kibontakozása a 17. században élt Alacoque Szent Margit látomásaihoz kapcsolódik, melyek során Jézus különösen az emberi hálátlanságot fájlalta, s a Szív tisztelőitől engesztelést, valamint gyónást és áldozást kért a hónap első péntekjén. IX. Piusz pápa 1856-ban Jézus Szíve ünnepét az egész Egyházra kiterjesztette. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot követő péntek. Ezenkívül Jézus Szívét ünnepeljük minden elsőpénteken és június havában. Idén Jézus Szíve ünnepe a héten pénteken, június 8-án lesz. (Magyar Kurír nyomán szerk.)

- Magyar kurír oldalon: - Jézus Szentséges Szíve
...... ........... ...........


Jézus Szíve ünnepét IX. Piusz terjesztette ki az egész Egyházra. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő péntek. Jézus szívének tisztelete dogmatikailag a Szentíráson alapul: Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma. Magát az Istenembert ünnepeljük, de úgy, ahogy szívének szeretetét kifejezte.
Jézus szíve Isten emberré lett Fiának szíve, a megváltó isteni szeretet jelképe. Tiszteletének alapja az, hogy Jézus egész embersége, így Szíve is az Isteni Személy kifejezője. A Szentírásban a szív az ember erkölcsi és vallási személyiségének foglalata, nem lélektani, hanem egész-emberi fogalom, ősfogalom, mely egyszerre fejezi ki a testi és a lelki valóságot.
Jézus szívének átszúrása és oldalának megnyitása jelképezte a szeretet végtelenségét, a Szentlélek elküldését és a szentségek forrását, erejét.
Az egyházatyák a Jn 7,37-38-ra hivatkozva (,,Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyon mindenki, aki hisz bennem. Amint az Írás mondja: élő víz folyói fakadnak majd belőle.") Jézus szívét az élő víz forrásaként jelölték meg.
A középkorban már kimutatható bizonyos körökben, különösen a 13-14. század német misztikusainál a Jézus Szíve-tisztelet. Ezt követően a 16. században főként a jezsuiták és a karthauziak terjesztették a tiszteletet, aminek teljes kibontakozása a 17. században élt Alacoque Szent Margit látomásaihoz kapcsolódik, melyek során Jézus különösen az emberi hálátlanságot fájlalta, s a Szív tisztelőitől engesztelést, valamint gyónást és áldozást kért a hónap első péntekjén.
IX. Piusz pápa 1856-ban Jézus Szíve ünnepét az egész Egyházra kiterjesztette. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot követő péntek. Ezenkívül Jézus Szívét ünnepeljük minden elsőpénteken és június havában.
Alacoque Szent Margit látomásai nyomán terjedt el Jézus szívének következő ábrázolása: megnyitott, lángoló szív, melyből kereszt nő ki a szeretetből vállalt halál jelképeként.
Egy másik népszerű ábrázolás pedig Szent Fausztina nővér látomásaiból született: az Irgalmas Jézus képén fénysugarakként árad az irgalmasság és a szeretet Jézus szívéből.
Istenünk, te szent Fiadnak bűneink miatt megsebzett Szívében nagy irgalmassággal megnyitottad szereteted végtelen kincstárát; add, kérünk, hogy amikor hűséges szeretetünk hódolatát bemutatjuk neki, a méltó elégtétel köteles adóját is lerójuk iránta. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Körmenet képei második rész
  2018-06-04 09:11:33, hétfő
 
  TV adásról készítettem
Első állomás
...... ........



...... .........


Második állomás
.....



.....


Harmadik állomás
.....


Negyedik állomás
.....



.....


Károly atya megáldotta a lakótelep lakóit.
.....



.....


Visza a remplomba
.....


Oltáriszentség visza ért a templomba
...... ........... ......


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Körmenet képei első rész
  2018-06-04 09:07:51, hétfő
 
  TV adásról készítettem
...... ..........


Körmenet templomból indulva
...... ........



...... .....



.....



.....


Gyerekek virágszirmokat hntenek az útra
.....



.....



.....



...... .............


Nagyobb kép Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Légi felvétel a templomunkról
  2018-06-04 08:11:12, hétfő
 
  ...... .......


...... .......


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Vörös rózsák...
  2018-06-04 08:07:23, hétfő
 
  ...... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 580
  • e Hét: 23640
  • e Hónap: 56794
  • e Év: 290541
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.