Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Mága Zoltán Újévi koncertjei
  2021-01-12 09:32:20, kedd
 
  Élje át újra a Budapesti Újévi Koncerteket a Duna World és a Duna Televízió képernyőjén!
Tartsanak velem és kiváló sztárvendégeimmel!

Mága Zoltán Budapesti Újévi koncert 2018
Duna World - I. rész - január.11. - 21:35
Duna World - II. rész - január.12. - 21:35
Duna World - III. rész - január.13. - 21:35

Mága Zoltán Budapesti Újévi koncert 2019
Duna World - I. rész - január.18. - 21:35
Duna World - II. rész - január.19. - 21:35
Duna World - III. rész - január.20. - 21:35

Mága Zoltán Budapesti Újévi koncert 2020
Duna World - I. rész - január.25. - 21:35
Duna World - II. rész - január.26. - 21:35
Duna World - III. rész - január.27. - 21:35

Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncert 2021.
Duna Televízió - január .17. - 21:15
Duna World ismétlés I. rész - február.1. - 21:35
Duna World ismétlés II. rész - február.2. - 21:35
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Havas lucázás
  2019-12-13 17:44:03, péntek
 
  ...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca ma megmondja, hogy 2019-ben mire számíthatunk
  2019-12-13 10:41:01, péntek
 
  Itt olvasható Link  
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca-napi kotyolás
  2018-12-20 18:07:49, csütörtök
 
  Jó estét kívánok!
Kitty-kotty, kitty-kotty,
Galagonya kettő, nekem is van kettő.

Ha nem adnak szalonnát,
levágom a gerendát.

Kendteknek annyi csirkéje legyen,
mint égen a csillag, földön a fűszál.

Kendtek disznójának annyi
zsírja legyen, mint a kútba' a víz.

Tizenhárom, a pálinkát idevárom,
jó estét kívánok, köszönjük az ajándékot.
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca napi hagyományok
  2018-12-13 13:31:07, csütörtök
 
  Szent Lúcia ünnepét dátumából kiindulva - a Gergely-féle naptárreformig, 1582-ig ugyanis december 13. volt az év legrövidebb napja - a nép gazdag hagyománnyal vette körül.
Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához. Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenységvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjárásjóslásra, bizonyos női munkák tiltására, valamint a lucaszék készítésére.
A magyar néphit kétféle Lucát ismert: a jóságost és a boszorkányost. Luca napja dologtiltó nap, a hiedelem szerint Luca a neve napján végzett munkák (fonás, szövés, lúgzás, kenyérsütés, meszelés) tilalmainak megszegőit megbüntette.
Luca napja előestéjén bosszantó tréfákat csináltak a faluban: leszedték és elcserélték, eldugták a kapukat, elsősorban a lányos házaknál szalmát szórtak, az ajtót eltorlaszolták, stb. Az utcákat Lucának öltözött, 3-6 tagból álló alakoskodó csoportok járták. A házak falaira került a mésszel írt Luca név is.
Különböző köszöntő szokások is ismertek voltak: a Dunántúlon lucázni, kotyolni, palázolni jártak. A Garamtól az Ipolyig eső területen heverés volt a köszöntő neve.
- Luca napi kotyolás (Komár város) videó Link

Luca napját gonosz járó napnak tartották az egész magyar nyelvterületen, amikor különösen védekezni kellett az ártó hatalmak és a boszorkányok rontása ellen. Fokhagymával keresztet rajzoltak az ólak ajtajára, miközben ezt mondták: ,,Luca, Luca távol légy!" A következő évre vonatkozóan időjósló (pl. hagymakalendárium), termésjósló (lucabúza), szerelmi jósló (kivirágoztatott ág), haláljósló (tollaspogácsa) eljárások voltak ismertek.
A luca búza hajtatás egyébként valószínűleg ez az egyik legősibb ma is élő néphagyományunk: a néprajzi kutatások kimutatták, hogy eredete Délkelet-Ázsiában visszanyúlik a Krisztus előtti 17. századig.
Tilalmak és előírások biztosították a baromfi hasznát is. Luca-napon tilos volt varrni, de ajánlatos volt fejteni (babot, ruhát), hogy kifejtsék a tyúkból a tojást. A gazdaasszonynak sokat kellett ezen a napon ülnie, hogy a kotlós jó ülős legyen.
Luca napján kezdték készíteni a boszorkány felismerését biztosító lucaszéket, mely szentestéig készült, anyagát, formáját előírás szabályozta. A tizenháromféle fából készült széket a katolikusok elvitték az éjféli misére. Ráállva megláthatták a boszorkányokat, akik ökör- vagy bikaszarvat, agancsot vagy tollas fejdíszt viseltek.
*
Szent Lúcia tisztelete Itáliában volt a legerősebb. A ,,démonikus" Lucát a magyarokon kívül a horvátok, szlovének, szlovákok, osztrákok is ismerték. Svédországban Luca-menyasszonyt választanak, aki a napforduló után növekvő fény megtestesítője.
A svéd tradíciók közt az egyik legfontosabb a Luciadagen, azaz Luca napja. Ezen a napon veszi kezdetét a karácsonyi időszak.
December 13. reggelén a család legidősebb lánygyermeke kel fel a legkorábban. Fehér lepelszerű ruhát ölt magára, örökzöldekből font koszorút illeszt a fejére, és szintén fehérbe öltözött testvérei kíséretében kávét, péksüteményt visznek be szüleiknek. A fiútestvérek csillagokat, míg a lányok égő gyertyákat tartanak a kezükben. Az ünneplés a svéd egyházi szertartásoknak is szerves részét képezi. A Lucia-történetet a templomokban fiatalok, illetve gyerekek mesélik el. A kiválasztott Lucia a hagyományos fehér jelmezben, eredeti tradíció szerint hét égő gyertyával ellátott koszorúval a fején vonul végig, jelképezve ezzel a fényhozó alakját.

- Swedish Saint Lucia videó Link

- MTVA oldalonLink
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Tóth Bálint: Lucaszékre álltál
  2017-12-13 22:50:57, szerda
 
  ...... ........... ........... .....


Lucaszékre álltál,
Hány boszorkányt láttál?
Likas főzőkanálon át
angyalt is találtál.

Havas téli templom
fehérben menyasszony,
jégcsap kötőtűkkel vár a
tavasz-javasasszony.

Lát a pásztor álmot,
legelőkön lángot,
hasig hóban megrekednek
a háromkirályok.

Kocsonyában körmök,
öreg bőgő dörmög,
hóbubára a jászolban
villát hány az ördög.

Barom meg nem szólal,
bárány sem fennszóval,
népek gyűlnek a tornácon
aganccsal, ki tollal.

Orján szúrós torma,
koccintgatnak sorra,
vörösborral, pálinkával,
mennyegzőre, torra?

Kakas szól, szédülnek,
Lucaszékre ülnek,
földön túlra, holdon túlra
szépen elrepülnek.

Már alig világol,
mákszem a föld távol,
azt is lesöpri egy angyal
az ég asztaláról.
...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca napkor vetik a lucabúzát
  2016-12-13 10:01:40, kedd
 
  Karácsonyra ki nő a Luca napkor cserépben elvetett búza. A búzaszemek gyorsan csíráznak, azt tartják, ha Karácsonyra kizöldül, jó termés várható.
.........

 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
A Lucia - magyarul Luca - név a lux, azaz a „fényesség
  2015-12-13 10:31:45, vasárnap
 
  A Lucia - magyarul Luca - név a lux, azaz a ,,fényesség" szóból származik. A fénnyel való kapcsolata miatt már a középkorban a szemfájósok védőszentjének is tekintették. Az egyház is bizonyára azért választotta ünnepének december 13-át, mert a 16. századi Gergely-naptár életbelépése előtt ez volt az év legrövidebb napja, a téli napfordulónak, a világosság születésének kezdete. Így magyarázható, hogy december hó folyamán e naphoz kötődik a legtöbb varázslás, népi babona.

- A régi Luca-ünnep a női dologtiltó napok közé tartozott, tilos volt sütni, varrni, mosni. Nógrádban, ezen a napon még kenyérsütés sem volt megengedett, nem fonhattak, sőt egynéhány helyen, még a tollfosztás is tiltott volt. (Ez utóbbi azonban csak a Lucákra vonatkozott.) Luca-napján az asszonyok tüzet sem rakhattak, ekkor ez a férfiak dolga volt. A tyúkoknak abroncsba szórták a magokat, nehogy a szomszédba járjanak majd tojni. A kisfiúk Lucázni jártak, a házaknál az alkalomnak megfelelő rövid versikékkel azt kívánták, hogy sokat tojjanak a ludak és a tyúkok.

- Luca-napján kedvelt foglalatosság volt a jóslás, ami termésre, halálra, szerelemre és időjárásra egyaránt vonatkozhatott. Ezen a napon cserépbe búzát vetettek, amely ha karácsonyra szépen kicsírázott, azt jelentette, hogy a következő évben bőséges termés várható. A tollas pogácsa sütésének hagyománya ugyancsak sokfelé ismert volt. A vidéki házaknál annyi pogácsát sütöttek, ahány tagból állt a család. Minden pogácsába egy-egy tollat szúrtak, s akinek megégett a tolla arra halál várt, akinek megpörkölődött, az a következő évben súlyos betegségre számíthatott.

- Számos szerelmi jóslás is kötődött e naphoz. Szatmárban a lányok Luca-estéjén bal kézzel font fonalat kötöttek a derekukra, azt remélvén, hogy megálmodják, ki lesz a jövendőbelijük. A hajadonok Luca napjától karácsony napjáig minden reggel megettek egy almát, majd miután az utolsó alma utolsó falatját is lenyelték, kimentek az utcára, és - hogy megtudják leendő párjuk nevét - megvárták, hogy milyen keresztnevű férfival találkoznak először. Egy másik praktika szerint Luca napján a lányok 13 papírra 13 férfi nevét írták fel, majd miután a papírdarabokat gondosan összehajtogatták, mindennap eldobtak egyet belőlük. Karácsony napjának (december 25-ének) estéjére - a megmaradt papírdarabról - megtudhatták, hogy ki lesz a vőlegényük. Egy másik praktikával a házasság idejét is megállapíthatták. Az a lány, aki kíváncsi volt erre, Luca napján megrúgta a disznóól oldalát, s a disznó röfögését megszámlálva megtudta, hány esztendő múlva megy férjhez.

- Luca napján egykor számos szokás volt divatban. Mindenekelőtt az ún. Luca-búza keltése. A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára kizöldültek. Ebből a jövő évi termésre következtettek, de kuruzslásra is használták, a beteg állatokkal etették fel. Később e szokás átlényegült, kapcsolódott a keresztény liturgiához: a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
József Attila: Luca
  2013-12-13 22:29:41, péntek
 
  Menyasszony - mulásban
szerelmem nő mogorván ,
üres szél a társam ,
gyenge szivem sodorván .
Hétszámra hallgatok ,
meg se kérdem istenem -
szerelmet mért adott ,
hogyha rossz a szerelem .

Ahogy úr lelkemen ,
tán már istenkáromlás .
Ez a bús szerelem
szépnek jónak megromlás .
Jércének éles kés ,
békés völgynek hóbika ,
hímeknek herélés ,
gyászlovaknak bóbita .

S nem halhatok én meg ,
amig el nem érhetem ,
örökös kényének
örökös életem .

/1928 tavasza /
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca napja és Péntek 13 - Juhászné, Marikától
  2013-12-13 22:15:01, péntek
 
  Juhászné Szunyogh Marikától kaptam
KÖSZÖNTENI JÖTTEM! - MICSODA NAP! - PÉNTEK 13 ÉS RÁADÁSUL LUCA NAP IS

Klikk a linkre Link
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 419 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2101
  • e Hét: 5691
  • e Hónap: 26374
  • e Év: 229287
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.