Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/115 oldal   Bejegyzések száma: 1142 
Idei nagypénteki pápai keresztút
  2021-03-27 18:48:33, szombat
 
  Gyermekek állították össze az idei nagypénteki pápai keresztút elmélkedéseit.
Olasz gyermekek és fiatalok szólnak egyszerű, közvetlen képekkel és szavakkal a Via Crucis állomásairól idén - saját gyermeki és kamasz világuk tapasztalataiból merítve. A nagypénteki pápai keresztútra a Szent Péter-bazilika előtti téren kerül sor április 2-án este kilenc órától. Ferenc pápát mindössze húsz római és folignói gyermek és fiatal kíséri majd.
...... .........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa beszéde teljes terjedelmében 03.14
  2021-03-16 13:05:04, kedd
 
  Ferenc pápa vasárnap délben: Ne féljünk engedni, hogy Jézus ,,válságba sodorjon" bennünket!
Március 14-én a déli Angelus és a napi evangéliumhoz fűzött gondolatok után Szentatya megemlékezett a tíz éve kezdődött szíriai konfliktusról és a március 19-én kezdődő különleges évről, ,,a család az amoris laetitia" [a család a szeretet öröme] évéről.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Nyolc éve választották meg Ferenc pápát
  2021-03-16 13:00:39, kedd
 
  A Szentatya találkozóin nem fárad bele, hogy azt kérje: ,,Kérlek, ne feledkezzetek el imádkozni értem!"
Ajándékozzuk neki ezt, a legtöbbet, imádkozzunk Ferenc pápáért! Isten éltesse a Szentatyát!
Isten éltesse a Szentatyát!
...... ........... .....


Ma nyolc éve, 2013. március 13-án választották pápává Jorge Mario Bergogliót
1936. december 17-én Buenos Airesben, a távoli Argentínában világra jött Jorge Mario Bergoglio. Piemontból kivándorolt szülők fia, aki gyerekkorában hentesnek készült - ahogyan azt 2015. december 31-én egy kisgyerek kérdésére elárulta. Az éneklés szeretetét egy operazenei műsor ültette el benne, melyet hétről hétre meghallgatott családjával a rádióban. Édesapja korán megtanította a munka fontosságára; különböző mesterségeket folytatott, vegyipari technikumban érettségizett.
Hite, melyet nagymamája, Rosa Margherita Vassallo csiszolt benne, hivatássá érlelődött. 1958-ban belépett a szemináriumba és megkezdte a jezsuitáknál noviciátusát. Ebben az időszakban mentette meg Jorge Mario Bergoglio életét egy bátor szerzetesnővér, Cornelia Carnaglio, aki merészen tanácsot adott kezelőorvosának, hogy milyen dózisú antibiotikummal gyógyítsa ki a tüdőgyulladásból. 2018. március 8-án ápolók egy küldöttségével találkozva Ferenc pápa köszönetet mondott a domonkos nővérnek.
Két kiadványunk segít közelebbről megismerni Ferenc pápát, egyben nagyböjt alkalmából elmélyülésünket is szolgálja. Az irgalmasság arcai című kötet, Ferenc pápának az irgalmasság rendkívüli szentévében elmondott beszédeit tartalmazza, Az Őrzők vagyunk - Szerdai katekézisek 2013-2014 című könyv a Szentatya katekéziseit tartalmazza.
1969-ben szentelték pappá. Aznap nagymamája átadott neki egy levelet, mely valamennyi unokájának szólt. Az ifjú Jorge Mario zsolozsmáskönyvében őrizte az üzenetet, mely így szól: ,,Legyen hosszú és boldog életetek. De ha egy napon a fájdalom, a betegség vagy egy szeretett ,,Legyen hosszú és boldog életetek. De ha egy napon a fájdalom, a betegség vagy egy szeretett személy elvesztése vigasztalansággal töltene el, akkor jusson eszetekbe, hogy
egy sóhaj a tabernákulum előtt, ahol a legnagyobb és legnemesebb vértanú van, és egy pillantás Máriára, aki a kereszt lábánál áll, egy csepp balzsamot hinthet a legmélyebb és legfájdalmasabb sebekre."
1973-ban kinevezték az argentin jezsuita provincia élére. 1992-ben püspökké szentelték, majd 1998. február 28-án kinevezték Buenos Aires érsekévé, Argentína prímásává. A 2001. február 21-án tartott konzisztóriumon Szent II. János Pál bíborossá kreálta, a következő szavakkal: ,,Ma délelőtt a katolikus Róma szerető öleléssel veszi körül az új bíborosokat, tudatában annak, hogy egy jelentős új lapot ír kétezer éves történetében." Ezek már egy másik történelmi fejezet előhangjai, amely fejezet 2013-ban kezdődött az első latin-amerikai és egyben az első jezsuita pápa megválasztásával.
XVI. Benedek pápa lemondása után Bergoglio bíboros Rómába utazott. 2013. március 13-án a konklávéra összegyűlt bíborosok megválasztották Péter 265. utódának. Négy évvel később, 2017. február 19-én egy római plébániára látogatva egy kisgyerek megkérdezte tőle, miért lett pápa.
,,Az, akit megválasztanak, nem feltétlenül a legokosabb. Hanem az, akit az Isten szán az Egyháznak abban a pillanatban"

- hangzott a válasz. Pápaként a Ferenc nevet vette föl. Megválasztása után pár nappal a sajtó munkatársainak kifejtette, hogy Assisi Szent Ferencre gondolt, amikor nevet választott magának: ,,A szegénység, a béke emberére, aki szereti és óvja a teremtett világot".
Kedves Olvasóink! A Szentatya találkozóin nem fárad bele, hogy azt kérje:
,,Kérlek, ne feledkezzetek el imádkozni értem!"
Ajándékozzuk neki ezt, a legtöbbet, imádkozzunk Ferenc pápáért! Isten éltesse a Szentatyát!
Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír 2021.03.13
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Erdő Péter bíboros: A Szentatya nem harcosként jelentkezett
  2021-03-12 21:30:31, péntek
 
  A hétfői nap nagy híre volt, hogy Ferenc pápa iraki útja során közölte: szeptemberben Budapestre utazik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére. Erdő Péter bíboros a TREND FM-nek beszélt a látogatás jelentőségéről, aláhúzva: egyáltalán nem szokványos, hogy a pápa a kongresszusra látogat, általában az egyházfők követet szoktak küldeni maguk helyett. A magyar főpásztor kiemelte a Szentatya iraki útjának jelentőségét. ,,Nem harcosként jelentkezett, aki majd síkra száll és megvédi más ellenséges erőkkel szemben a kereszténységet, hanem a párbeszéd útján indult el a keresztény közösség és mindenki más érdekében." A bíboros szerint a mi esetünkben az a különös üzenete a látogatásnak, amiről Irakban is beszélt a Szentatya: hogy a felhők lassan elvonulnak és lássuk meg a reményt..
Erdő Péter bíboros: Az isteni Gondviselés nem hagy magunkra!
Ebben a járvány miatt félelemmel és szomorúsággal telt időszakban a pápalátogatás a remény üzenetét hordozza - erről is nyilatkozott Erdő Péter bíboros a TREND FM-nek.
Nagyobb kép Link
...... ........... ..........


A járványhelyzet miatt éppen aktuális előírásokhoz igazodva tartják meg szeptemberben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK), amelynek záró szentmiséjére Budapestre utazik Ferenc pápa. A Szentatya látogatásának üzenetéről is nyilatkozott a TREND FM rádiónak Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek.
A járványhelyzet miatt egy évet csúsztak a nagy katolikus világesemények: a NEK, a Családok Találkozója és az Ifjúsági Világtalálkozó is, további halasztásra nincs lehetőség. Szeptember 5-12. között Budapesten megtartják az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust - nyilatkozta a főpásztor, akivel Lakatos László beszélgetett.
,,A járványhelyzet változása miatt 2021 őszében is van némi bizonytalanság, de elszántak vagyunk. Ha kell, korlátozásokkal, távolságtartással, oltási igazolással, maszkhasználattal vagy részben az online tér használatával, de megrendezzük a kongresszust" - mondta Erdő Péter. A bíboros utalt arra, hogy a Szentatya iraki látogatásán az előírt távolságtartásokkal tartották meg a szentmisét. Ha ősszel szükséges lesz, akkor Budapesten is így rendezik majd meg az eseményeket.
A bíboros, prímás felidézte a beszélgetés során, hogy már korábban meghívták az Eucharisztikus Kongresszusra a pápát, aki tavaly év elején nyitott volt arra, hogy részt vegyen annak legünnepélyesebb részén, a záró szentmisén. A járvány miatt az eredetileg kitűzött időponthoz képest egy évvel később tarthatják meg a világeseményt.
Erdő Péter örömét fejezte ki, hogy a Szentatya bejelentette: elfogadta a meghívást. Úgy fogalmazott: ,,Az iraki útjáról látjuk, hogy bátor ember. A járványhelyzet ellenére is vállalta az utazást."
A magyar főpásztor szerint Ferenc pápa iraki utazásának több üzenete is volt. Elmondta: ,,A keresztény hívek támogatása, a szolidaritás kifejezése az üldözött keresztények iránt volt a látogatásának egyik célja." Erre utalt az is - tette hozzá Erdő Péter, hogy - felkereste a lerombolt városokat, városrészeket. Másrészt - hangsúlyozta a bíboros - a Szentatya párbeszédet kezdett az iszlám világgal. Erdő Péter azt mondta: ,,Nem harcosként jelentkezett, aki majd síkra száll és megvédi más ellenséges erőkkel szemben a kereszténységet, hanem a párbeszéd útján indult el a keresztény közösség és mindenki más érdekében."
A bíboros, prímás örömét fejezte ki, hiszen így javulnak a vallásközi kapcsolatok. Megjegyezte azt is, hogy ebben a folyamatban a pápaságnak hosszú évtizedek óta vezető szerepe van. Erdő Péter felidézte, hogy annak idején Magyarországon II. János Pál pápa volt az, aki ellátogatott Debrecenben a gályarab prédikátorok sírjához, ő volt az, aki a zsidó közösséggel is találkozott.
A főpásztor kitért arra is, hogy milyen jelentősége van annak, hogy Ferenc pápa eljön az Eucharisztikus Kongresszusra, mivel a katolikus egyházfő nem mindig látogat el ezekre az eseményekre, számos alkalommal legátust küld (legutóbb 2000-ben vett részt pápa NEK-en, II. János Pál a római világeseményen). 1938-ban is, amikor legutóbb hazánk rendezhette meg az Eucharisztikus Világkongresszust, XI. Piusz pápa helyett Pacelli bíboros államtitkár - aki később XII. Piuszként pápa lett - utazott Magyarországra.
Erdő Péter úgy fogalmazott, hogy a mi esetünkben az a különös üzenete a látogatásnak, amiről Irakban is beszélt a Szentatya, hogy a felhők lassan elvonulnak és lássuk meg a reményt! A járvány, a félelemmel és szomorúsággal telt időszak után érezzük át, hogy az isteni Gondviselés nem hagy magunkra.
A bíboros beszélt a NEK eseményei és programjai kapcsán arról, hogy kiemelten fontos a fiatalok megszólítása a hit mellett a művészetek nyelvén is.

Az Erdő Péterrel készült interjút teljes egészében itt hallgathatod meg! Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa homíliája 03.07
  2021-03-10 19:20:06, szerda
 
  Iraki útja során utolsó miséjét március 7-én délután az erbili, 28 ezer férőhelyes Franso Hariri stadionban mutatta be a Szentatya mintegy 10 ezer hívő jelenlétében. Beszélt a szív megtisztításának szükségességéről, elárulta, mi volt az egyik ok, mely arra késztette, hogy Irakba látogasson, és örömmel állapította meg, hogy él az Egyház Irakban.
...... ...........


Fordítását az alábbiakban közöljük Link

*
- Felgyújtott templomok padjaiból készült kereszt várta a pápát Moszulban
...... ........


Bővebben Link

*
- Az államtitkár átadott egy Szent István-bazilikát ábrázoló ezüst-emlékérmet a pápának, kifejezéséül annak, hogy Magyarország szeretettel várja őt a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.
A pápa a remény üzenetét hozta Irakba - Azbej Tristan a Szentatyával való találkozásáról
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa homíliája 03.07
  2021-03-10 19:13:33, szerda
 
  Iraki útja során utolsó miséjét március 7-én délután az erbili, 28 ezer férőhelyes Franso Hariri stadionban mutatta be a Szentatya mintegy 10 ezer hívő jelenlétében. Beszélt a szív megtisztításának szükségességéről, elárulta, mi volt az egyik ok, mely arra késztette, hogy Irakba látogasson, és örömmel állapította meg, hogy él az Egyház Irakban.
...... ...........


Fordítását az alábbiakban közöljük Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Megbocsátani az ellenségnek: ez tiszta evangélium! 03.10
  2021-03-10 16:34:20, szerda
 
  Megbocsátani az ellenségnek: ez tiszta evangélium! Ez az, ami leginkább szíven ütött Karakosban."
Ferenc pápa sajtótájékoztatója: Sértegetni, ítélkezni azt nagyon tudunk!
...... ...........


Március 8-án iraki apostoli útjáról hazatérőben is elbeszélgetett a Szentatya az újságírókkal a repülőgép fedélzetén. Itt ejtett szót a szeptemberben esedékes budapesti látogatásról is

Bővebben Link

Ferenc Pápa Irakban videók a Yotube oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Magyarországra látogat Ferenc pápa
  2021-03-09 22:14:10, kedd
 
  Amikor Ferenc pápa apostoli áldásában részesülhettem ,
arra kértem Őszentségét, apostoli áldását terjessze ki a világ bármely országában élő honfitársamra, és a közelgő húsvét, Jézus feltámadásának ünnepén imádkozzon továbbra is a betegekért, a szegényekért, a nélkülözőkért és a bajba jutottakért. - Mága Zoltán

...... .....



*
Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtószolgálatának közleményét adjuk közre.
Örömmel értesültünk róla, hogy a Szentatya bejelentette a döntését, miszerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére Budapestre jön.
Bízunk benne, hogy látogatása nagy bátorítást és lelki megerősítést jelent mindannyiunk és az Eucharisztikus Kongresszus majdani részvevői számára.

Budapest, 2021. március 8.
Dr. Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-budapesti érsek

Dr. Veres András győri megyéspüspök az MKPK elnöke
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa homíliája - Iraki látogatása 03.07
  2021-03-08 10:53:36, hétfő
 
  Az iraki Erbilben: Egyedül Jézus tudja megtisztítani szívünk templomát!
Iraki útja során utolsó miséjét március 7-én délután az erbili, 28 ezer férőhelyes Franso Hariri stadionban mutatta be a Szentatya mintegy 10 ezer hívő jelenlétében. Beszélt a szív megtisztításának szükségességéről, elárulta, mi volt az egyik ok, mely arra késztette, hogy Irakba látogasson, és örömmel állapította meg, hogy él az Egyház Irakban.
...... .........



...... ........



...... .........



...... ........


A pápa megáldotta Mária megcsonkított szobrát az iraki Erbílben.
...... .......



...... .......



Ferenc pápa homíliájának és mise végi elköszönő szavainak fordítását az alábbiakban közöljük.
Itt olvasható Link

*
- Ahol a Szűzanya is sebeket hordoz - A pápa megáldotta Mária megcsonkított szobrát az iraki Erbílben. A március 7-én, vasárnap az iraki Erbílben bemutatott szentmisén ott állt az a Szűz Mária-szobor is, amelynek Karemlesben levágták a fejét és a kezét az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei. A nagyböjt harmadik vasárnapján mondott szentmisén az erbíli Franso Hariri stadionban Ferenc pápa utalt rá, sok iraki magán viseli a háború és az erőszak sebeit - látható és láthatatlan sebeket egyaránt.
A pápa mellett állt a Mária-szobor, amely szintén sebeket hordoz: az úgynevezett Iszlám Állam vandalizmusának nyomait. A Moszulhoz közel, a Ninivei-fennsíkon fekvő, keresztény többségű Karemles Szent Adday-templomához tartozik a szobor, amelyet részlegesen állítottak helyre: a fejet visszahelyezték, a kezeket azonban szándékosan nem: hogy mindig emlékeztessen a csonkításra, a szobor kézfejét lazán rögzítették csak a karra.
Március 7-én nyilatkozott az Aci Prensa spanyol nyelvű katolikus hírportálnak Thabet Habeb, a Szent Adday-templom plébánosa, aki elmondta, amikor először meglátta a lefejezett Mária-szobrot egy fotón, elmondhatatlan szomorúságot érzett: ,,...és tudtam, hogy a templomom is ilyen állapotban van, mint minden más. Sok éven át imádkoztunk ez előtt a Szűzanya-szobor előtt, és most tönkretették. Nagyon fontos volt a plébániánk, a templomunk életében."
Habeb atya beszámolt arról is, hogy a szobor visszakerül Karemlesbe: ,,Mire hazaérünk, ő is ott lesz."
A plébános azt remélte, a Szentatya iraki látogatásának hatására az iraki kormány és az egész világ rátekint ,,erre a vértanú egyházra, amelyet segíteni kell, hogy tovább tudja hirdetni az evangéliumot"
Az erbíli Mária Rádió igazgatója, Szamir Sír még az apostoli út előtt nyilatkozott a SIR olasz hírügynökségnek, s elmondta, a pápai áldás után a Szűzanya visszatér Karemlesbe, ahol a helyi hívek nagyon várják már, hogy ,,megölelje" őket.
Az Iszlám Állam terrorszervezet 2014-ben hatalmas pusztítást végzett Szíriában és Irakban; a keresztény családoknak és más vallási, illetve etnikai kisebbségeknek választaniuk kellett: vagy áttérnek, vagy meghalnak, vagy elmenekülnek. A Ninivei-fennsíkot 2017-ben szabadították fel a terrorszervezet uralma alól.

Forrás: Catholic News Agency
Fotó: Vatican Media; SIR
Magyar Kurír 03.09
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa homíliája: 03.06
  2021-03-07 10:51:53, vasárnap
 
  Nem hősnek kell lenni hébe-hóba, hanem tanúnak mindennap!
.........


Március 6-án délután a Szentatya Bagdadban a káld Szent József-székesegyházban mutatott be szentmisét. Homíliájában a jézusi bölcsesség követésére, a mindennapi alázatos, türelmes szeretetben megmutatkozó tanúságtételre buzdított, és arra is rámutatott, hogy Isten éppen gyengeségeinken keresztül teljesíti ígéreteit

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/115 oldal   Bejegyzések száma: 1142 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 419 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 5041
  • e Hónap: 25724
  • e Év: 228637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.