Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
9 évelő, amiket ősszel érdemes elültetni
  2018-11-15 19:02:10, csütörtök
 
  9 évelő, amiket ősszel érdemes elültetni


Az évelők őszi elültetésével egy nagyobb és gazdagabb kertre számíthatunk a következő tavasz beálltával. Talán sokakhoz hasonlóan te is inkább a tavaszi ültetéshez vagy szokva, de valójában az ősz is kiváló alkalmat biztosít néhány évelő elhelyezésére kertedben.


Ha ősszel szerzed be virágzó évelőidet, akkor lényegében két legyet ütsz egy csapásra, ugyanis ezek virágait egyszer ősszel és egyszer tavasszal is megcsodálhatod, nem is beszélve a kettő közötti nyári időszakról sok-sok éven át. Ráadásul ősszel ültetni is egyszerűbb, az időjárás ugyanis ilyenkor sokkal megbízhatóbb a tavaszhoz képest: a hőmérséklet egységesebb, és nem kell félni a tavaszba átkúszó fagyoktól vagy havazásoktól sem. Mindezek mellett hőguta sem fenyeget, mint ahogy tavasz végén/nyár elején.







Ha idén nyáron sikerült kordában tartanod a gyomokat kertedben, akkor ősszel elültetett évelőidnek nem kell versenybe szállniuk velük, és nagyobb gyökereket növeszthetnek maguknak, amik gyors megerősödéshez vezetnek a tél előtt. Ez a következő évi virágzás idején válik majd igazán láthatóvá.


Az eredmények érdekében érdemes hidegtűrő, hosszú életű tavasszal virágzó évelőket választani, hogy egy kis előnnyel kezdhessék meg életüket kertedben, és hogy ne kelljen minden évben az újraültetéssel bajlódnod.







Mit kell tudnod az őszi évelők ültetéséről?

Az első igen egyszerű - válassz olyan növényeket, amelyek sokáig virágzanak, és győződj meg arról, hogy még az első fagy előtt virágokat hoznak majd (ez attól, függ, hogy milyen hamar következik be általában területeden az első fagy). Vásárlás előtt jegyezd vizsgáld meg, hogy kerted milyen állapotban van az utóbbi szezont követően, és döntsd el ez alapján, hogy mely részek igényelnek talajtakarást, hol van szükség több korán virágzó növényre, hol szeretnél magasabbakat elhelyezni, stb.



A valamivel nagyobb kihívást jelentő szempont az, hogy az őszi virágok meglehetősen magasra hajlamosak megnőni, és virágzáskor a súlypontjuk felülre kerül, ami azt jelenti, hogy könnyedén eldőlhetnek. Ennek elkerülése érdekében javasolt karóhoz kötni őket ahogy növekednek, hogy ne kelljen lemondanod magas pompájukról, de egyenesben is maradjanak. A karók helyett egy határvonal mentén is elültetheted őket, ahol az előttük növekedő alacsonyabb növények szolgáltatják a támaszt.


Végül pedig a kiültetéssel ne várd meg a hideg szeleket (hacsak nem a 8-11 USDA zónákban vagy, ahol bármikor ültethetsz). Ideális esetben legalább 6 héttel a talaj keményre fagyása előtt el kell végezni az ültetést.







A legjobb 9 őszi évelő növény
1. Aranyvessző

Az aranyvessző világos, derűs, sárga virágai sokkal vidámabbá és szebbé tehetik az őszi napokat. Egy gyönyörű , szívós növényről van szó, ami még a nyári szárazságot és forróságot is jól tűri, és nem számít gyakori allergiaforrásnak sem - ez valójában csak egy gyakori téveszme róla. Sok allergiákban szenvedő kerüli az aranyvesszőt, mert attól tartanak, hogy fokozza szénanáthájuk tüneteit, azonban ez helytelen megállapítás. Valójában nem ez a virág, hanem a parlagfű felelős ezekért a tünetekért. Az aranyfű az ősz egyik legutolsóként virágzó növénye, és legtöbb fajtája szép magasra nő meg, így ideális választás elválasztóknak, amik nem terjednek át az egész kertre.


2. Kínai szellőrózsa

Ezek a virágok a legtöbb őszi kerti elválasztóban megtalálhatók. A nyár végén kezdenek el virágzani, és egészen a fagyokig meg sem állnak. Karcsú száraikon nyíló fehér és rózsaszín virágaik egyszerűen beragyogják a kertet, igazán kifinomult látványt kölcsönözve annak. Ez különösen naplementék idején tapasztalható, amikor a meleg napfény beborítja a közeli fák törzsét körülölelő virágokat. Habár a kínai szellőrózsáknak több évre is szükségük lehet hogy rendesen megerősödjenek, valójában csupán nagyon minimális karbantartást igényelnek. Ahogy a szirmok a földre hullnak, magtokokat hagynak maguk után, amelyek között frissen nyílott virágok láthatók, így a pompa általában hetekig is eltarthat.


3. Krizantém

A krizantémok az ősz alapvető jelképei. Számos fajtájuk fellelhető, és sok más őszi évelővel szemben nem is kifejezetten drágák, így tökéletesek a szűkösebb költségvetésű kertekbe is. Ha szokásod hirtelen felindulásból vásárolni, akkor idén biztosan képtelen leszel ellenállni a gyönyörű színes krizantémoknak. Legtöbbjüket általában csak 1-2 hónapra vásárolják meg, hogy szeptemberben és októberben némi színt szolgáltassanak a kertekben, az új évszak beköszöntét jelezve.


Megfelelő gondoskodással és odafigyeléssel azonban biztosíthatod, hogy ezek az évelők az elkövetkezendő években is őszi színekbe borítsák kertedet. A lényeg, hogy amint tudod, a talajba kell helyezned őket, és megfelelő öntözést kell biztosítanod nekik. Miután a talaj megfagy, vigyél fel talajtakarót - ezzel megnöveled az esélyeidet arra, hogy krizantémjaid megerősödjenek. A hervadás elkerülése érdekében naponta ellenőrizd a talajt, és ha száraz, öntözd meg alaposan. Az időjárástól függően erre napi rendszerességgel is szükség lehet.







4. Léggömbvirág

A léggömbvirágok későn nyíló típusok, és csak a nyár végén kezdenek el virágzani, habár ezt bőven ősszel is folytatják. Eleinte apró zsákszerű képződmények alakulnak ki rajtuk, amelyek később fehér, halvány rózsaszín vagy levendulakék színű virágokká nyílnak szét. Lassan terjednek és töltik ki a rendelkezésükre álló helyett anélkül, hogy problémássá válnának, ráadásul csak minimális gondoskodást igényelnek. Mivel fehér és rózsaszín fajtái általában halványabbak a legtöbb ősszel megjelenő virágnál, érdemes gondosan megfontolni, hogy hová szeretnéd helyezni őket. Jól mutatnak hegyes növények - például díszcsorbák - vagy díszfüvek mellett.


5. Ananászzsálya

Az ananászzsálya ősszel van igazán elemében, amikor látványos lándzsák emelkednek ki belőle, tele rikító vörös virágokkal, az érett ananász illatának kíséretében. Egy ilyen szezonális különlegesség mellet az ember szinte várja, hogy vége legyen a nyárnak, hogy megcsodálhassa e 90-120 cm magas és közel ugyanilyen széles növény pompáját. A virágok épp időben érkeznek, hogy táplálékul szolgáljanak az ősszel vándorló lepkék és hasonló nektárból élő apróbb állatok számára. A nem fagyos telű területeken élők akár egész évben, szüntelenül élvezhetik látványukat.


6. Mexikói bokor zsálya

A mexikói bokor zsálya egy egyszerre tűrőképes és gyönyörű növény, ami tökéletes választás a nyári évszak lezárására, ugyanis bársonyos lila viráglándzsái és puha szárai nyár végétől egészen az első fagyig tündökölhetnek. 90 cm magasra és ugyan ilyen szélesre nő meg, és ideális választás a kertek szélére. A mexikói bokor zsálya az egyik legmutatósabb tárolóban termeszthető növény, de az egynyári és kevert ágyások határain is remekül mutat. A lepkék és a kolibrik imádják őket. Jól érzik magukat részleges árnyékban vagy akár teljesen napos részeken is, és nedves, de jó vízelvezetésű talajra van szükségük.







7. Napfényvirág

Az Amerika északi és központi részén őshonos napfényvirágok ideális évelők az őszi összeállításokba, ugyanis heteken át színekkel árasztják el kerteket, és még akkor is gyönyörűek, amikor a legtöbb más virág már kezd elhervadni. Százszorszéphez hasonlító virágaik számos színűek lehetnek a halvány sárgától egészen a sötétvörösig, látványos szirmaik pedig egy barna kúpot vesznek körül, ami virágporával mágnesként vonzza magához a méheket.


Az angolul ,,sneezeweed" (tüsszentőfű) néven emlegetett napfényvirágok leveleit régebben kiszárítva az orrba felszívva használták fel - a por tüsszögést okozott, amiről úgy tartották, hogy segít elűzni a ,,gonosz szellemeket" az emberek testéből. Szerencsére az allergiával élőknek nem kell tartaniuk ettől a virágtól, ugyanis régies idegen neve csupán ősi felhasználására utal.


8. Méhbalzsam

A méhbalzsam az egyik legmutatósabb évelő, amit jellegzetes hegyes virágainak köszönhet. Ezek a virágok persze a méhek és a lepkék kedvelt célpontjai is. A méhbalzsam több színben is fellelhető a fehértől a levendulán és rózsaszínen keresztül az élénk vörösekig és lilákig. Levelei ráadásul kellemes illatot árasztanak magából. A kerti méhbalzsam vad rokonához hasonlóan fürtökből kiálló tölcséres virágokat hoz, amiket ősszel magok követnek, télen pedig gömbszerű magtokok. Érdemes a magokat az ősz közepén elvetni, a meleg, száraz, és szeles időjárás távozása után. Így még a tél beállta előtt gyönyörű virágokban gyönyörködhetünk.


9. Varjúháj

A varjúháj szintén ideális őszi növénynek számít, de valójában egész évben nagyszerűen mutat, és csak kevés gondozást igényel, termesztése pedig általában zökkenőmentes és kevés problémát okoz. A varjúháj az egyik legmegbízhatóbb és legalkalmazkodóbb növény, és a nyár végétől kezdve egészen novemberig képes virágzani. Virágai kezdetben rózsaszínűek, majd idővel rézbe mennek át. Csodásan mutatnak díszfüvekkel párosítva.


 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Íme, a titok – Így tartsd életben sokáig a korallvirág
  2018-11-13 12:26:26, kedd
 
  Íme, a titok - Így tartsd életben sokáig a korallvirágot!


Az egyik legkedveltebb, legnépszerűbb virágzó szobanövényünkről fogok most beszélni nektek, ami pedig nem más, mint a csodálatosan szép korallvirág! Nézzük, mit kell tudnunk ahhoz, hogy sokáig virágozzon!


Korallvirág - Rövid ismertető


A korallvirág Madagaszkáron őshonos, de már Afrika más részein és Ázsiában is előfordul, sőt, Európába egyes területein is. A varjúhájfélékhez tartozó növény számos díszváltozatban fordul elő, több hibriddel rendelkezik, a mérsékelt éghajlaton szobanövényként tartható.


A korallvirág jellemzése


A korallvilág levelei sötétzöldek, nagyon húsosak, mert rendkívül sok nedv van bennük. Virágai négyszirmúak, általában pirosak-vörösek, vagy fehérek, narancs-citromsárgák, rózsaszínűek, vagy akár vajszínűek is lehetnek.







A korallvirág januártól júniusig virágzik, nyártól, mint kerti növény ültethető erkélyre, teraszra, illetve balkonládába is. Ősztől viszont a lakásunkat is feldíszítheti, mutatós, szép, színes virágaival. Azt azért el kell mondanom, hogy nagyon lassan fejlődik, ezért türelmesnek kell lennünk vele! Virágai magasan a levelek fölé emelkednek.


A korallvirág öntözése


A korallvirág a pozsgás növények közé tartozik, erre könnyedén rájöhetett mindenki, mivel a levelei igencsak vastagok és húsosak. Ebből egyébként arra is lehet következtetni, hogy nem szabad túllocsolni a növényt, mivel a levelei sokáig képesek tárolni a nedvességet. Nagyon fontos tehát, hogy a két öntözés között teljen el annyi idő, amennyi alatt a földje kicsit kiszárad.


Nyáron, a szavadban öntözhetjük hetente többször, de ilyenkor is érdemes vigyázni a túlöntözésre. Ha kaspóban van a növény, mindenképp vedd ki az öntözés idejére a cserepet a kaspóból, és csak abban az esetben tedd vissza, ha már minden víz lecsepegett róla. Télen is kell öntöznünk, de akkor ritkábban, ilyenkor elég, ha két-háromhetente egyszer meglocsoljuk egy kevéske vízzel.


A korallvirág gondozása - Mi szükséges a virágzáshoz?


A korallvirág egy rövid nappalos növény, ennek ellenére minimum nyolc óra megvilágítás szükséges ahhoz, hogy virágozzon. Éppen ezért az első fontos dolog az, hogy semmiképpen ne tegyük árnyékos-félárnyékos helyre, mivel ott kevesebb virágot fog hozni! Nyáron ez nem okoz különösebb gondot, a napos terasz tökéletes hely a számára, biztos lehetsz benne, hogy egész nyáron át virágozni fog majd.







Viszont van még egy dolog a fényigény mellett! Fontos, hogy minden egyes virágzás végén le legyenek vágva az elnyílt virágok, máskülönben várhatod az újabb virágözönt, nem fog történni semmi. A hosszantartó virágzáshoz szükség van a megfelelő tápanyag-utánpótlásra is! Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk tápoldatot az öntözővizéhez. .


Korallvirág virágzása karácsonykor


Egy egyszerű trükk segítségével elérheted, hogy még karácsonykor is bőségesen virágozzon a korallvirág! Nekem bevált az, hogy télen is adtam nekik tápoldatot folyamatosan, így mindig virágzott. Viszont van egy másik módszer, ami pedig az ismerősömnek vált be: ő fekete kartonnal takarta le a növényt 8-10 órára, ezzel elérte, hogy egész télen virágozzon.


Korallvirág metszése


Utoljára szeretnék pár szót ejteni a korallvirág metszéséről is. Arról már beszéltem, hogy az elnyílt, elszáradt virágokat minden esetben le kell vágnunk. Ugyanakkor fontos az is, hogy a hajtások vissza legyenek vágva, így mindig tömör, rendezett növényünk lesz. A felnyúlt, nyurga hajtások a fényhiány miatt alakulnak ki, nyugodtan visszametszetjük ezeket. Ha felkopaszodna a növényed, akkor tavasszal vágd vissza jó alaposan, nagyjából a felére, majd kezdd meg a tápoldatozást. Nem kell sajnálni, ugyanis hamar erőre kapnak, pár hét alatt csodaszép lesznek újra.


Korallvirág szaporítása


Nem kell kidobnod a levágott hajtásokat sem, érdemes egy földdel teli cserépbe ledugni, mivel nagyon hamar képesek gyökeret ereszteni. Így egy hajtásból pár nap alatt egy egész gyűjteményed lehet!
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Bírjuk virágzásra az orchideát fokhagymával!
  2018-11-13 12:13:52, kedd
 
  Bírjuk virágzásra az orchideát fokhagymával!


Én megmondom őszintén, hogy soha nem gondoltam volna arra, hogy fokhagymával kezeljem az orchideámat. Végül kipróbáltam ezt a szokatlan módszert, és nagyon meglepődtem, mindenkinek ajánlom!


A fokhagymának számtalan jótékony hatása van, a benne található illóolaj legfőbb hatóanyaga az alliin, ami aprítás során allináz enzim hatására allicinné alakul át. Ez pedig nem más, mint egy fűszeres szagú, antibakteriális hatással rendelkező anyag. A fokhagymában több vitamin (A, B1, B2, B3, C, D, és provitamin, és nyomelemek (réz, vas, jód, szelén, magnézium) található, ezek pedig biztosítják a fokhagyma gyógyhatását.







Javítja a gyomor emésztőképességét, és segítségével megelőzhetjük az érelmeszesedést is. Illóolaja többek között baktériumölő, így bevethető influenza, megfázás ellen is, nem mellesleg pedig kifejtette már rákellenes hatását is bizonyos tumor típusok esetében. Erősíti az immunrendszerünket is, és vírus-, illetve baktériumölő hatása jelentős, még a torokfájást, és az orrdugulást is enyhíti!


Amit eddig tudtunk a fokhagyma felhasználási lehetőségeiről


Azt már eddig is tudtuk, hogy a fokhagyma bevethető a kártevők ellen, ráadásul sokkal hatásosabb, mint a vegyszer. A szamócát megvédi a különböző gombabetegségektől, de ültethetjük saláta, paradicsom, uborka, répa, illetve burgonya mellé is. Egyes kutatások kimutatták, hogy fokhagyma segítségével felvehetjük a harcot a házatlan csigák ellen is, ugyanis a fokhagymaolaj elpusztítja a csigák központi rendszerét. Rovarriasztóként szintén bevethetjük a fokhagymát, a levéltetveket, a fülbemászókat, a káposztalepkéket, és további rovarok ellen is tökéletesen használható! Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy az orchideával is csodákat művel! Mit kell tenned ezért, és milyen eredményre számíthatsz?


Fokhagyma jótékony hatása az orchideára


Az orchidea virágzását fokozhatjuk fokhagyma segítségével, ugyanis elősegíti az orchidea virágzását! Nincs más dolgunk, mint elkészíteni egy nagyon egyszerű oldatot, amiben rengeteg fontos tápanyag megtalálható, amire szüksége van az orchideának. Az oldat elkészítéséhez pedig nem kell semmi más, csak egy liter víz, és három gerezd fokhagyma!
Először is forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben hámozzuk meg a fokhagymákat, vágjuk össze nagyon apróra, vagy pedig fokhagymanyomó segítségével zúzzuk össze teljesen. Ha a víz kihűlt, akkor tegyük bele a fokhagymát, és hagyjuk állni legalább 1 napig!







Egy nap elteltével szűrjük le a vizet, és öntsük egy tálba. Olyan tálat válasszunk, amibe kényelmesen elfér az orchidea cserepestül, ugyanis miután beleöntöttük a vizet az edénybe, bele kell tennünk az orchideát. Ezután hagyjuk, hogy a szükséges nedvességet magába szívja! Ha ez is meg van, vegyük ki a tálból, hagyjuk, hogy lecsepegjen róla a víz, és tegyük vissza a helyére. A hatás nem fog elmaradni, hamarosan virágba borul a növény, és sokkal tovább fog virágozni, mint eddig!


Ezt a szuper módszert érdemes minden hónapban megismételni, de fontos, hogy havonta csak egyszer alkalmazzuk! A fokhagymás vizet minden használat után öntsd ki, ne tedd félre, és ne használd fel újra, minden alkalommal, amikor el akar végezni a tápoldatozást, készíts frisset!


 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Pozsgafa, a pénzmágnes –Így gondozd helyesen!
  2018-11-13 12:08:21, kedd
 
  Pozsgafa, a pénzmágnes -Így gondozd helyesen!

Érdemes neked is szerezned egy pozsgafát, ugyanis nemcsak szép, hanem nagyon hasznos is, ráadásul úgy működik, mint egy igazi pénzmágnes! Mutatom, hogy gondozd helyesen!


Az otthonunkban található növények nem csak szépek, hanem hasznosak is, a legtöbbjük tisztítja a levegőt, és jó energiákat bocsájtanak ki magukból. Ugyanakkor érdemes odafigyelnünk a Feng Shui-ra is, mivel ez segít abban, hogy barátságos környezetet hozzunk létre, ezáltal járuljunk hozzá a sikeres, egyben kiegyensúlyozottabb élethez. A Feng Shui segít abban is, hogy megteremtsük a harmóniát, és boldogabbak lehessünk.







A szobanövények csodálatosan szépek, és pozitív hangulatot teremtenek, általuk közelebb kerülhetünk a természethez. Ráadásul tisztítják a levegőt, ezáltal kevesebb toxint lélegzünk be, emellett a port és más káros anyagokat is szűrik. A szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy már egyetlen örökzöld növény is olyan pozitív energiát áraszt, amely az élet minden területére hatással van, de legfőképpen az üzleti-, és anyagi életünkre.


El is érkeztünk a pozsgafához, ami az egyik legközkedveltebb növény, ami szerencsét hoz. anyagi sikereket vonz be, és sokkal jobbá teszi az emberi kapcsolatokat. Sokan úgy ismerhetik a pozsgafát, mint pénzfa, szerencsefa, de vannak olyanok is, akik szimplán dollárfának nevezik.


A pozsgafa Afrikából származó örökzöld növény, ami az évek során az egész világon közkedveltté vált. Levelei vastagok, zöldek, néha-néha apró fehér, vagy rózsaszín virágokat hoz. A pénzfa képes akár három méter magasra is megnőni, októbertől áprilisig hibernál. Nevelése szerencsére nem olyan bonyolult, de azért van néhány dolog, amit mindenképpen szem előtt kell tartanunk.







Hogyan neveljünk és szaporítsunk pozsgafát?

Két módszer is van. Az egyik, hogy vágjunk le egy 5-15 cm nagyságú ágat egy pozsgafáról, hagyjuk néhány napig száradni, majd ültessük el homokkal kevert földbe. A locsolását ne vigyük túlzásba, 3-4 naponta elegendő locsolni. Ha túl sokat locsoljuk és folyton vizes a cserépben lévő föld, könnyen elhalhat a növény. A pici fa nagyjából egy hónap alatt ereszt gyökeret, ekkor át lehet ültetni nagyobb cserépbe.


A másik módszer a szaporítására, hogy letörünk egy levelet és egy cserép földbe dugjuk a felét. A levél másik fele a föld felett kell legyen. Ebben az esetben is használjunk homokkal, vagy humusszal kevert földet, a pozsgafa számára ez a legideálisabb.


A pozsgafa nem igényel nagy cserepet. Viszont minél nagyobb élettere van, annál gyorsabban nő. Mikor már elég nagy, az ágait metszhetjük, hogy formás legyen. Októbertől - áprilisig hibernál a növény, ilyenkor elegendő heti egy alkalommal öntözni. A legideálisabb hőmérséklet ebben az időszakban 10 fok, így a ház hűvösebb pontjára is tehetjük, arra viszont ügyeljünk, hogy ne tegyük olyan helyre, ahol 0 fok alatti lehet a hőmérséklet.


Mit szimbolizál a pozsgafa?


Sokan úgy vélik, hogy ez a növény a jólét és a gazdagság szimbóluma. A Feng Shui követői szerint ha valakinek gratulálni szeretnénk az új munkájához, vagy a házasságához adjunk ajándékba pozsgafát, mivel szerencsét hoz. A levelei gyönyörű jáde zöld árnyalatúak, ami a növekedést és a megújulást tükrözi. A levelek formái viszont kis érmékre hasonlítanak, amely a növény tulajdonosának segít az anyagi biztonság megteremtésében, a pénz bevonzásában.


A pozsgafa segít a bőség megteremtésében

Ha szeretnénk bőséget és anyagi sikereket teremteni az életünkben, tegyük a pozsgafát az otthonunk délkeleti sarkába és mikor ránézünk, gondoljunk arra, hogy minden új levél növeli a vagyonunkat. A növény a jó kapcsolatokat is szimbolizálja, az apró virágai a tiszta és mély kapcsolatokat jelképezik.


 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Ősszel érdemes elültetni a tulipánt
  2018-11-13 12:01:03, kedd
 
  Ősszel érdemes elültetni a tulipánt







Ősszel is van dolgunk a kertben, és ha szeretnénk elérni azt, hogy a téli hónapok után, amikor elolvad a hó és megjelennek az első zöld levelek, élvezzük a kert szépségét, akkor most kell elültetnünk a tulipánt is!

Ősszel kell a tulipánt elültetni

Szinte minden kertben láttam az idei évben tulipánt, ez nem véletlen, ugyanis egy nagyon szép virágról van szó, aminek üde megjelenése és gazdag fajtaválasztéka népszerűvé teszi. A szürke téli hónapok után nyíló tulipán mesés, szívet melengető látványt nyújt.


Érdekességek a tulipánról

A tulipán fajok nagy része Közép-Ázsiában található meg vadon, de őshonosak Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Távol-Keleten és Európában is. Ezeken a vidékeken mintegy 125 vad faját ismerjük. Feltehetően a Tien-san és a Pamír-Altaj környékén kezdték termeszteni, ott, ahol mintegy 1000 km sugarú körben 51 faja él. Európában is találunk őshonos tulipánfajokat.


A Kárpát-medencében négy faj él vadon, közülük legismertebb a bánsági flóratartományban a Kazán-szorosban és a Vaskapu-szorosban élő, 40-50 cm magas, áprilisban nyíló magyar tulipán (sárga tulipán, Tulipa hungarica Borbás). Kr. u. 1000 körül már írásos feljegyzések említik. A későbbi időkben a törökök tenyésztették ki a tulipán legszebb példányait. I. Szulejmán császár uralkodása idejében 1494-1566 tájékán már kísérleteztek is vele, számos változatát kifejlesztették.


Tobozszerű hagymájának oldalán húzódik meg a jövő évi kisebb tartalék- vagy fiókhagyma, és pikkelyei alatt további apró rügyhagymák rejtőznek. A hagymát elszáradt, barnás buroklevelek fedik.



A hagymából 2-6 széles, sima, húsos, megnyúlt, elliptikus vagy hosszúkás, lapos vagy középen csatornás levél közül tőkocsányon emelkedik ki egyetlen (ritkán 4-5) virága. A hat, harangként összeboruló lepellevél piros vagy sárga, ritkábban ibolyás, rózsaszín vagy fehér; a tövükön általában sötétebb folttal. Közülük a külső három néha keskenyebb és hegyesebb, mint a belsők. Hat porzója van; a felső állású termő három termőlevélből nőtt össze. Toktermése többmagvú.







Az őszi ültetés fontossága

Ha azt szeretnénk, hogy tavasszal a természettel együtt a kertünk is látványosan ébredjen, virágba boruljon, akkor érdemes elültetnünk nem csak a tulipánhagymákat, hanem az összes tavaszi hagymást. A különböző virághagymákat szeptember és október vége között kell elültetni, a művelet pedig nem okoz majd senkinek problémát. Azért elmondom, mit kell tenni!


A tulipánhagyma ültetése


Fontos, hogy napos helyet válasszunk az ágyás elkészítéséhez. Én általában oda szoktam ültetni a tulipánokat, ahol mindig szem előtt vannak, mivel még kora tavasszal nem fogunk tudni másban gyönyörködni. A talajt lazítsuk fel, a gyomokat szedjük ki, majd helyezzük a hagymákat 10-15 centiméteres mélységbe.

Arra érdemes odafigyelni, hogy ne fejjel lefelé kerüljenek a talajba, hanem mindig csúccsal felfelé. Igazából készen is vagyunk, nincs más dolgunk, mint várni. Ez a várakozás egészen tavaszig tart, csak akkor fog megtérülni az őszi munka gyümölcse.


Tulipánhagyma virágládába


Akkor sem kell lemondanunk a tulipán látványáról, ha nincsen kertünk, ugyanis el lehet őket ültetni virágládába és cserépbe egyaránt! Ez a módszer akkor is jó, ha nem szereti kiszedni a hagymákat a kertben tavasszal, így nem kell bajlódni semmivel.


A virágláda aljára helyezzünk kavicsokat, majd tegyünk rá egy homokréteget. Erre jön a virágföld, melyekbe legalább 10 cm mélyen ültessük el a hagymákat. Az elkészült cserepet tegyük hűvös, árnyékos helyre, és minimálisan öntözzük a tél végéig. Ha megjelennek az első hajtások rajta, vigyük át egy naposabb, melegebb részre, és öntözzük gyakrabban. Amikor kinyíltak a virágai, vigyük ismét hűvösebb helyre, mivel a melegben túl hamar elnyílnak a virágai. Sok sikert mindenkinek, most pedig irány a kert!


 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Hogyan gondozd az orchideát...
  2018-11-03 16:09:34, szombat
 
  Hogyan gondozd az orchideát, hogy egészséges legyen és rengeteg virágot hozzon?







A virágárusok nem árulják el azt a titkot, hogyan gondozd az orchideádat, hogy és szép legyen. Mindenekelőtt, elszeretném mondani, hogy az orchidea egy kényes növény, ezért a gondozása is több figyelmet igényel. Nagyon rövid idő alatt kiszárad ha nem gondozzuk megfelelő módon, főleg ősszel és télen szükséges több időt fordítani az orchideánkra.
Mit csináljunk a tavasz elején, hogy szép legyen az orchideánk?

Minden képen vegyük figyelembe, hogy az otthonunkban gondozott orchidea tavasz elején kezd virágozni, ezért ebben az időszakban jobban oda kell figyelnünk a fejlődésére. Amikor a virágok lehullnak távolítsuk el az elszáradt leveleket és gyökereket, vizsgáljuk meg, nincs-e valamilyen fertőzése vagy penészgomba az orchideánkon.

A tavasz a legalkalmasabb időszak az át ültetéshez. Válasszunk egy olyan cserepet amelyben az orchidea gyökerei kényelmesen elférnek. Az orchidea kisebb cserépben tartva több virágot hoz, vigyázzunk ha túl nagy cserépbe ültetjük akkor az összes energiáját arra fogja fordítani, hogy még több gyökeret eresszen és hosszú ideig nem fog virágozni.

Több orchideának a gyökere kinő a cserépből és úgy mondván csak lóg a levegőben. Ezeket a gyökereket ne vágjuk le és ne gondoljuk azt sem, hogy ez egy jel amivel a virág azt üzeni, hogy nagyobb cserére van szüksége. Ez a természetes módja az orchidea növekedésének és fejlődésének.

Hasznos információk az orchideáról:

Az orchidea egyszikű növény és semmikép nem alkalmasak a gyökerei arra, hogy felszívják a vizet abból a környezetből, ahol élnek. Éppen ezért tudnak hosszú ideig víz nélkül is létezni. Nagyon különleges dolog az orchideánál, hogy nem minden gyökere nő a földben, hanem csak úgy egyszerűen, lóg a levegőben.
Hogyan gondozd az otthonodban lévő orchideát?

1. Ne tedd az orchideát egy eldugott kis sarokba és nagyon figyelj a hirtelen történő hőmérséklet változásra, mert az orchidea nagyon kényes növény, próbáld mindig ugyanazt a hőmérsékletet biztosítani ennek a különleges virágnak.

2. Az orchideának örökké szüksége van a fényre, de ne túlozd el, soha ne tedd olyan helyre, ahol folyamatosan érik a napsugarak. Ha az orchidea nem szereti azt a helyet ahová tetted jelezni fogja: nem fog virágozni, a levelei megsárgulnak és a hajtások lenullázott a száráról.

3. Déli fekvésű ablak mellé tedd, hogy mindég fényhez jusson

4. Vigyázat! Ne tedd az orchideát fűtőtest mellé, mert elpusztul.

5. Ne öntözd túl sok vízzel egyszerre, inkább többször öntözd kevesebb vízzel, ez azért fontos mert ha túl nagy mennyiségű vizet kap egyszerre akkor a gyökerei elrothadhatnak. A legjobb, ha nem öntözöd, csak langyos vizes edénybe állítod és felszívja a szükséges mennyiségű vizet.

6. Ahhoz, hogy párássá tedd az orchidea környezetét, időnként permetezz a leveleire és köré esővizet. A csapból folyó víz klórt tartalmaz és ez az orchideának nem tesz jót.

7. Tisztítsd meg az orchidea leveleit gyakran, hogy megakadályozd a paraziták terjedését.

8. Ha foltokat veszel észre az orchidea szirmain és a levelein ez azt jelenti, hogy nem kap elég fényt, vagyis fényre van szüksége és fázik.

9. Egy nagyon fontos tanács: ültesd az orchideát átlátszó cserépbe, hogy a levelei és a gyökerei tudjanak fotoszintetizálni!
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Egy remek ötlet, amitől a muskátlin szebb és nagyobb virágok
  2018-07-05 19:37:03, csütörtök
 
  Egy remek ötlet, amitől a muskátlin szebb és nagyobb virágok teremnek! Többé te sem dobod ki ezt az értékes anyagot!







Egy ötlet amit neked is ki kell próbálni ha azt szeretnéd, hogy a muskátlidon nagyobb virágok teremjenek és szép dús legyen. A Palergonium egy olyan virágfajta, amely muskátli néven ismert és kb. 200 fajtája létezik. Ez a virág általában tavasztól őszig virágzik, a leggyakrabban előforduló virág a kertekben és a teraszokon.

A muskátli nem egy igényes növény virágboltból származó földben és a kerti földben is elél. Nincs szükség az ültetéshez túl nagy cserepekre, a lényeg, hogy folyamatosan vizes legyen a földje, de a cserépalján legyenek lyukak, hogy elfolyjon a felesleges víz. Annak érdekében, hogy a muskátli szép és sűrű virágot teremjen, gondozni kell.
Most bemutatunk néhány olyan ötletet amelyek a segítségedre lehetünk:

1. Ha azt szeretnéd, hogy a muskátlid hosszú ideig szép legyen és virágozzon, akkor válassz olyan növényt, amely egészséges és szép zöld a levele, ez hozza a legszebb virágokat.

2. Használj banánhéjat: ha banánt eszel ne dobd el a héját, tedd rá egy darab papírra és szárítsd meg. Amikor megszáradt darált le vagy zúzd apróra és keverd bele a virágföldbe. A banánhéj többféle értékes tápanyagot tartalmaz, főleg káliumot, amely a muskátli fejlődéséhez és virágzásához, elengedhetetlen tápanyag.

3. ha szeretnéd, hogy a muskátlid szára elágazóbb legyen, akkor vágd le az elöregedett törzseket.

4. Ne öntözd olyankor a növényt, amikor a nap a legerősebben süt.

5. Találj a muskátlinak egy olyan helyet, ahol sok fény éri.

6. Védd meg az erős napsugaraktól, mert megégnek a levelei.

7. Néha tisztítsd meg a muskátlit a száraz levelektől, mert az elszáradt levelek gátolják a növekedést, gombásodás léphet fel az elhalt részeken és nem is esztétikus.

8. Ne tartsd mindig árnyékban a muskátlit, mert több levelet fog hozni mint virágot és a levelei hamarabb megbetegszenek.

9. A muskátlit reggel vagy este locsold, néha ajánlatos lezuhanyozni a növényt, erre a célra csak állott vizet használj, amit 2-3 napig üvegben tároltál. A kártevőket rovarirtóval, a betegségeket pedig gombaölőszerrel riaszd el!
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Mit tegyünk az elhervadt orchideával, hogy újra virágozzon?
  2018-07-05 19:20:50, csütörtök
 
  Mit tegyünk az elhervadt orchideával, hogy újra virágozzon?








Az orchidea egyike a legkedveltebb virágoknak, ideális ajándék, ha vendégségbe megyünk. Sokan nagyon szeretik és örülnek neki amikor megkapják, de azt már kevesen tudják, hogyan kell helyesen gondozni és ezért az orchidea elhervad.

Lehet, hogy kissé nehéznek tűnik az orchidea gondozása, pedig egyáltalán nem az. Az orchidea nem igényes virág, nem kell sűrűn locsolni, de sokan ezzel követik el a legnagyobb hibát.

Az orchidea szereti a fényt, ezért világos helyet kell keresnünk neki. A legjobb, ha átlátszó cserépbe tesszük és csak ritkán ültetjük át, mert ez a növény nem szereti a hirtelen változást.

Ha az orchidea hervadni kezd, akkor a probléma az öntözéséből ered, mert ha túl sok vizet kap, akkor a víz megakadályozza, hogy a gyökerei oxigénhez jussanak.

Az első jele a túl gyakori locsolásnak az orchidea levelein láthatóak, egyre nehezebben fognak fejlődni, majd elsárgulnak. Ilyen esetben úgy tudjuk megmenteni az orchideát, ha van még olyan gyökere, amely nem penészes és követjük a most következő utasításokat

döntsük oldalra az orchidea cserepét, szedjük ki belőle a növényt, majd tisztítsuk meg a gyökereit
a következő lépéshez szükségünk lesz egy fertőtlenített ollóra, amellyel levágjuk a penészes gyökereket
tisztítsuk meg alaposan a cserepet amelybe az orchideát ültetjük
az orchidea speciális földjét keverjük össze vízzel egy szitán, majd hagyjuk a fölösleges vizet lecsöpögni a növénynek előkészített földről
ültessük el az orchideát
tegyük az orchideát a megszokott helyére és majd csak akkor öntözzük meg, amikor már száraz a földje

Ahhoz, hogy az orchidea ne száradjon el figyeljünk a helyes öntözésre, nyáron locsoljuk kétszer egy héten, télen pedig csak egyszer egy héten.

Abban az esetben, ha a növény gyökerei penészesek, akkor vágjuk vissza teljesen a növényt, távolítsuk el a penészes gyökereket egy steril ollóval és ültessük át. A legtöbb esetben így megmenthető a hervadó orchidea.
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Egyetlen gránátalma magból saját gránátalma fád lehet!
  2018-07-05 19:18:04, csütörtök
 
  Egyetlen gránátalma magból saját gránátalma fád lehet!







Napjainkban eléggé elterjedt az egzotikus gyümölcsök otthoni termesztése, azért is mert díszítik a lakást és a gondozásuk is egyszerű. Ha eldöntöttétek, hogy különleges gyümölcsöt szeretnétek termeszteni otthon, akkor kezdjétek a gránátalmával.

Ma bemutatunk nektek egy pár tippet amelyek segítségével szép és hasznos gyümölcsöt nevelhettek.
Gránátalma nevelése otthon

Vásároljunk egy friss, érett gránátalmát majd tisztítsuk meg a héjától a magokat pedig szárítsuk 24 órán át.
A 24 óra elteltével tegyük a magokat 20-22 fokos vízbe és hagyjuk állni 2 napig. A vizet a magokról cseréljük le 12 - óránként.
Készítsünk egy keveréket tőzegből és homokból az arány 1:1 legyen és tegyük egy cserépbe, majd nedvesítsük be az elkészített talajt és ültessük el a magokat kb. 2 cm mélységbe. Takarjuk le a cserepet egy fóliával így fóliaház hatást érünk el, a fóliát minden nap vegyük le a növényről pár percre.
Az elültetett gránátalmát locsoljuk gondosan figyeljünk oda, hogy kapjon elég fényt, semmiképen ne hagyjuk kiszáradni a talajt.
Az első palánták megjelenhetnek egy hét elteltével, de az is előfordulhat, hogy csak fél év múlva bújik ki egy mag gyümölcse.
A palántákat hagyjuk fejlődni, az első levelek megjelenése után ültessük át a növényt nagyobb cserépbe, általános virágföldbe.
A fejlett gránátalma 9 hónap után fog virágozni és még 3 hónap kell elteljen ezután, hogy az első gyümölcsöt learassuk.

A gránátalma termesztése nem igényel sok törődést mert nem kényes növény, így pompás szobanövény lesz belőle.
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Csak egy kanál ebből az oldatból és a virágaid ...
  2018-06-30 15:55:50, szombat
 
  Csak egy kanál ebből az oldatból és a virágaid őrült tempóban fognak nőni!






Mikor azt vesszük észre, hogy a szobanövényeink nem a megszokott időben virágzanak, vagy egyáltalán nem hoznak virágokat, az azt jelenti, hogy a virágföldnek tápanyagokra van szüksége. Felfedeztünk egy olyan módszert, amelynek köszönhetően a szobanövények gyorsabban virágzanak.

Ehhez azonban tápanyagokban gazdag föld szükséges. Kevesen tudják, hogy a virágföld számára a ricinusolaj a legmegfelelőbb tápoldat. A kertészek azt javasolják, hogy ezzel az olajjal öntözzük növényeinket a virágzás ideje folyamán, valamint akkor is, ha nem hoznak virágokat. A ricinusolajtól több virág lesz a növényeken és sokkal szebbek is lesznek tőle.

Használata:

Egy műanyag palackba töltsünk langyos vizet és adjunk hozzá egy teáskanál ricinusolajat.
A keveréket rázzuk jól össze. Locsoljuk a virágok gyökérrészéhez ebből a vízből.
Ezt az oldatot minden hónapban egyszer alkalmazzuk a folyamatosan virágzó szobanövények esetében. A nem virágzó szobanövényeket elég évente egyszer megöntözni ezzel a vízzel, így megfelelő tápanyagokat biztosítunk a számukra.
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1585 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1145
  • e Hét: 4459
  • e Hónap: 8492
  • e Év: 67745
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.