Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/246 oldal   Bejegyzések száma: 2456 
A barátság.....
  2020-01-08 10:59:11, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
A szó - az élet - Tinta Könyvkiadó
  2020-01-04 10:27:16, szombat
 
  Ha ezeket a szavakat halljuk: turbán, kaftán, minaret ? mindenkinek a török kor jut az eszébe. A lódenkabát, békekölcsön, svájcisapka szavak pedig felidézik az 1950-es éveket. Láthatjuk, a szó az élet tükre!
A TINTA Könyvkiadóban 2009-től minden év végén internetes szavazással összegyűjtik az adott évre legjellemzőbb szavakat. Biztosak benne, hogy az évről évre szavazással összegyűlt szavak pontosabban mutatják be mindennapjainkat és a bennünket körülvevő világot, mint a nagy történészi tanulmányok. Idén immár tizenegyedik alkalommal folyik a TINTA Könyvkiadó honlapján szavazással a szógyűjtés.
Mit fognak mutatni a 2019. évre jellemző szavak? Fordult a világ? Jobb vagy kegyetlenebb lett életünk, mint az elmúlt években volt?

Néhány nem éppen pozitív kicsengésű szó az elmúlt tíz év korfestő szavaiból:
H1N1, influenza (2009),
vörösiszap-katasztrófa, fülkeforradalom (2010),
végtörlesztés, leminősítés (2011),
korrupció, szegénység (2012),
rezsicsökkentés, táblagép (2013),
internetadó, szelfi (2014),
migráns, kerítés (2015),
brexit, migráció (2016),
Soros, korrupció (2017),
rabszolgatörvény, foci vb (2018).







 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Mátyás királyról - érdekességek
  2020-01-02 10:39:52, csütörtök
 
 



Mátyás Királyról érdekességek
1443. február 23-án született Kolozsváron Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet gyermekeként ,,legigazságosabb" királyunk, Hunyadi Mátyás (nevezik még Corvin Mátyásnak és I. Mátyásnak is).


Az igazságos király 1458. január 24-én a köznemesi réteg támogatásával lett magyar király, mivel egy évvel korábban bátyja elhunyt. Fiatal korára való tekintettel kormányzót is állítottak mellé nagybátyja, Szilágyi Mihály személyében. Az ehhez kapcsolódó legenda szerint Mátyást a befagyott Duna jegén a nép választotta meg királyának.

Bár kemény elvárásokat támasztottak vele szemben, hamar a sarkára állt, s nem hagyta, hogy fiatal kora miatt befolyásolni akarják. Bebizonyította, hogy nemcsak apja érdemei miatt méltó a királyi címre. Legfőbb célja országa biztonságának és függetlenségének megőrzése volt.
1463-ban házasságot kötött Podjebrád Katalinnal, aki azonban alig egy évvel később elhunyt. 1476-ban feleségül vette a nápolyi király lányát, Aragóniai Beatrixot.
Mátyás a művészetek és a tudományok szeretete miatt is híres. Udvarába neves tudósokat és művészeket hívott, várakat, kastélyokat építtetett. Bibliotheca Corviana nevű budai könyvtárában kódexek tömege sorakozott (az ott őrzött vagy onnan származó kódexek hagyományos elnevezése a corvina). Egyes becslések 2500-ra teszik a corvinák számát Mátyás halálának idején. Maga a kifejezés egyébként a latin corvus szóból származik, ami magyarul hollót jelent. Ez a madár pedig megtalálható Mátyás családi címerében is.
1490. április 6-án váratlanul halt meg Bécsben.

1981 és 1983 között futott a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozat, melyet a Pannónia Filmstúdió készített. 1985-ben elkészült ennek mozi változata is, ami a Mátyás, az igazságos címet kapta. S ha már az igazságosságnál tartunk... Bár a rajzfilmsorozatot és a Mátyásról szóló meséket mi is nagyon szeretjük, az, hogy Mátyás álruhában járta volna az országot, csak legenda. Ennek ellenére arra buzdítjuk a kedves Dió-olvasókat, hogy vessék bele magukat a rajzfilmsorozatba, hiszen a korabeli szokásokat és viszonyokat nagyon jól mutatja be, s különben is, olyan jó látni, amikor az igazság győz.
A rajzfilmsorozaton kívül egyik papírpénzünkön, nevezetesen az ezer forintoson is találkozhatunk Mátyás arcképével. Nagyszüleid talán még emlékeznek rá, hogy korábban a 100 pengős bankjegyet is Mátyás képe díszítette.

Játékra hívjuk mindezek kapcsán kedves olvasóinkat! Ha láttál vagy olvastál már Mátyásról szóló történetet, akkor ragadj ceruzát, s rajzold le nekünk kedvenc Mátyás-meséd valamelyik jelenetét, s küldd be a Dió szerkesztőségének! A rajz hátoldalán tüntesd fel azt is, melyik meséhez készült a rajz.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Itt van a tél
  2020-01-02 09:34:30, csütörtök
 
 



Titi Hajnalka: Itt van a tél!

Itt van a tél, munkálkodik:

Faggyal mindenen átsiklik.

Elbújnak a kisállatok,

Kint már senki nem kóborog.



Hegytetőn és völgy ölében,

Hópehely ring enyhe szélben.

Vígan terül valamennyi,

Nem szegi kedvüket semmi.



A lankákat mind befedi,

A fákat zúzmarával lepi.

Talpunk alatt recseg a hó,

Nemsokára jön Télapó!



Hamar eljön lám az este,

Ragyog minden a holdfénybe.

Tündérföld, ha fagyos lenne,

Ilyen lenne a szépsége.



S csodaszánon, fent az égen,

Közeledik jókedvében,

A jó, öreg Télapó,

S úgy kiabál: Hó, ha, Hó!!



t
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Karácsonyi ajándék - mesés történet
  2020-01-02 09:27:59, csütörtök
 
  A Dió Magazinból -

Hugh Oliver: A karácsonyi ajándék

Egész álló nap havazott, sűrű hópelyhek lepték be az ajtókat, ablakokat, fehér kárpittal vonták be a mezőket, és valahol a kanadai préri egyik magányos farmján egy gyermek készült erre a világra jönni.


John, az apa nyugtalanul járkált fel-alá a nappali szobában. Jessie a felesége, harmadik órája vajúdott első gyermekükkel. Nem volt már éppen fiatal, de nagyon akarta ezt a gyermeket.

- Remélem a Doktor időben ideér - gondolta John - csak ez a sok hó ne esett volna!

Később így morfondírozott:

- Aggodalomra semmi ok, évezredek óta így történik és Jessie anyja is fenn van, hogy segítsen neki, ha kell!

Odakinn a sötét csendben, csak a hópelyhek halk suttogása hallatszott és csak néha jajdult fel egy-egy fa jeges terhe alatt. John a fahasábokat nyaldosó lángokat nézte elmélyülten, amikor kopogtattak. Gondolta a Doktor érkezett meg, de meglepetésére, egy idegen állt az ajtóban.

- Bejöhetek? - kérdezte. John habozott kis ideig, de látva átfagyott, szomorú ábrázatát, és a haját, melyben jégcsapokká állt össze a ráolvadt hó - beengedte. Havas ruháit lesegítette és helyet készített a tűz előtt, ahol az éjszakát tölthette a jövevény. Vacsorát is adott, amiért nagyon hálás volt az idegen.

- Mit kerestél odakinn ilyen havas éjszakában? - kérdezte John.

- Nagyon sok dolgom van - felelte az idegen - Nagyon sok helyre kell mennem.

- De hát hová kell menned ilyen időben?

- Bárhová, - mondta a különös idegen - mindenhová elmegyek ezen a világon, ahol szívesen látnak. John nem igazán értette mit beszél, de nem faggatta tovább, az idegen pedig csendben melegedett tovább a tűz előtt. Később John elmondta, hogy felesége éppen most ad életet első gyermeküknek.

- Tudom - felelte az idegen.

- De hát honnan tudod?

- Már odakinn hallottam a sírást.

John nem értette, hiszen ő semmit sem hallott.

Hajnal kettő volt, mire megszületett, élettelenül. Jessie kimerülten mély álomba zuhant. Az anyja, - aki végig mellette volt - tette a halott csecsemőt a bölcsőbe, csak ez után ment le elmondani, hogy mi történt. Johnon dermedt kétségbeesés lett úrrá. Látva az asztalt borító ajándékokat, a történtek után már nem volt képes hinni a karácsonyi csodában.

- Lány volt, vagy fiú?

- Fiú. - felelte Jessie anyja- Akarod látni?

- Igen. Aztán elviszem, nem akarom, hogy Jessie így lássa.

John szeretettel nézett a sápadt, mély álomban lévő feleségére. Hálás volt Istennek, hogy legalább őt meghagyta neki. Majd pár pillanatig meredten nézte a szánalmas kis testet a bölcsőben, aztán óvatosan karjaiba vette és lement vele a lépcsőn. Ahogy állt, csendben tartva a gyermeket, végtelen bánat fogta marokra a lelkét. Az idegen törte meg a csendet, kérte, hogy foghassa meg a fiút. John szó nélkül átadta. Karjába véve, ringatni kezdte és megcsókolta a fiúcska homlokát.

- Miért csinálja ezt, hiszen halott? - kérdezte Jessie anyja.

- Meleg kell neki!

- De hát meghalt! - mondta, szinte kiabálva a nagymama.

Az idegen azonban, csak mosolygott és tovább ringatta a gyermeket. John arra lett figyelmes, hogy a kicsi fiú szeme kinyílik, és halkan sírdogálni kezd.

- Csoda! Hiszen csodát tettél! - kiabált John - Visszahoztad a halálból a fiamat!

- Nem volt halott. - válaszolt a férfi - Nem halhat meg, aki még nem is élt!

A nagyanyja karjaiba tette a gyereket: - Gyorsan, tegye az anyja mellé, mielőtt felébredne! Azután Johnhoz fordult: - Mennem kell tovább.

John azt sem tudta hirtelen mit is tegyen, sírjon, nevessen, vagy csókolja össze az idegent?

- Maradnod kell, maradj velünk, kérlek - örökre!

De az idegen vette a kabátját és már az ajtóban állt.

- Akkor legalább a Karácsonyt töltsd velünk! - kérlelte John - Nézd teli az asztal mindenféle jóval, szívesen megosztjuk veled! Hiszen a legnagyobb ajándékot tőled kaptuk.

Az idegen azonban nem maradhatott. Megköszönte a szíves marasztalást, de mennie kellett. Halkan becsukta maga mögött az ajtót és lassan elindult a friss havon.

Elállt a hóesés. John állt az ajtóban és nézte-nézte, a vendéget, amíg eltűnt a messzeségben. Befelé indulva döbbent rá, hogy a távolodó idegen léptei nem hagytak nyomot a frissen esett hóban
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Boldog Új Évet - Maroka
  2019-12-31 13:00:50, kedd
 
  Kedves Marika!
...... .....Túrmezei Erzsébet: Egy és ezer
Egy nap = ezer esztendő!
Egy nap... észrevétlen elsuhanó!
Nálunk semmibevetten tovaszállhat.
S ezer esztendő nálad!
Milyen egészen másképp járhat
isteni órád, Örökkévaló!

Ha te így méred időnk, életünk,
milyen súlya van minden pillanatnak!
Pillanatok éveket jelenthetnek.
Évek pillanattá zsugorodhatnak.
S mindegyikért felelősségre vonsz,
amikor számot vetsz velünk.

Egy nap = ezer esztendő!
Szívünkbe ezt a titkot mélyen írd be!
Segélj belesimulni terveidbe,
érezni súlyát minden pillanatnak!
Mindet szeretni és szolgálni adtad,
hogy így találjon: boldog szolgálatnak
- akár egész kicsinynek, akár nagynak -
hűségében az Úr, az Eljövendő!

Kegyelemben és Szeretetben teli Boldog Új Évet kívánok, Maroka






 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
A szeretet olyan......
  2019-12-31 12:46:50, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Egy idézet
  2019-12-31 11:40:07, kedd
 
  "Keresd meg azt az embert,

aki mosolyt csal az arcodra,
mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz,
hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.
Találd meg azt, akitől a szíved mosolyogni fog! "

(Paulo Coelho)
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Az élet nem igazságtalan.....
  2019-12-31 09:56:47, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szilveszterkor, .......
  2019-12-27 17:09:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/246 oldal   Bejegyzések száma: 2456 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 563 db bejegyzés
e év: 7375 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 636
  • e Hét: 2619
  • e Hónap: 13210
  • e Év: 118984
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.