Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Virágkonyha
  2015-11-19 23:23:11, csütörtök
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: Levendula a gesztenyében, vagy fordítva?





A Márton-nap bűvölete a hétvégén még tart, és a libás menü megkoronázásaként a legjobb egy gesztenyés desszert. Csoki- és levendulaimádóknak ezt kötelező kipróbálni! A moelleux a francia moelle szóból ered, és átvitt értelemben annyit jelent: lágy, puha, bársonyos meleg, olvadó. Más olvasatban: ,,olvadós csokoládé". Mondhatnánk úgy, hogy sületlen csokis piskóta, melynek a közepe olvad és folyik - de ez esetben egy kis gesztenyés krémes meglepetést is tartogat. Melegen a legjobb, de ha behűtjük, akkor is kellemes.
Csokis molleaux levendulás habbal

Hozzávalók:
12,5 dkg étcsokoládé,
4 dkg liszt,
12 dkg levendulás cukor,
12,5 dkg vaj,
2 tojás,
10 dkg gesztenyepüré,
3 evőkanál tej,
a forma kikenéséhez vaj és mandula,
a levendulás habhoz 2 dl tejszín,
5 dkg levendulás cukor






Forrás: Virágkonyha

Elkészítés: A gesztenyemasszát a tejjel elkeverjük, majd négy golyót formálunk belőle és a fagyasztóba tesszük. Négy kis felfújtformát kivajazunk, durvára vágott mandulával meghintjük. A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a lisztet, majd egymás után a tojásokat. A masszából egy keveset a formácskák aljába töltünk, ráhelyezünk egy-egy gesztenyegolyót, majd a többi masszával befedjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon, résnyire nyitva hagyott sütőajtó mellett kb. 25 percig sütjük. Eközben a tejszínt kemény habbá verjük, és apránként hozzáadjuk a kávédarálóban porrá őrölt levendulás cukrot. A kis süteményeket a sütőből kivéve a formákból kiborítjuk, és azon forrón, a levendulás hab kíséretében kínáljuk.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-11-06 23:05:23, péntek
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: Forró combok, mézes mellek





Október utója a rózsák hattyúdala is. Egy napsütötte napon szedjük le a kinyílt virágokat, és adjunk nekik egy esélyt a konyhában! Ne főzzünk belőlük lekvárt, szörpöt, eszünkbe se jusson kandírozott rózsaszirmot gyártani: a párás időben úgysem szárad meg! Egy mesés mézes-rózsás csirkemell tökéletes a hétvégi menübe.
Mézes csirkemell rózsaszirmokkal

Hozzávalók:

2 szép csirkemell,
só,
2 evőkanál méz,
2 evőkanál csípős paprikakrém,
maréknyi friss rózsaszirom,
a bundázáshoz liszt,
2 tojás,
zsemlemorzsa,
a sütéshez: olaj





Forrás: Virágkonyha Halmos Monikával

Elkészítés: A csirkemellekről a húst szépen lefejtjük, majd a négy húsdarab mindegyikét lapjában óvatosan bevágjuk úgy, hogy széthajthassuk. Az így kapott szép húsdarabokat kiverjük, megsózzuk, mézzel és paprikakrémmel megkenjük. Rózsaszirmokat egyengetünk el rajta, majd szorosan feltekerjük, hústűvel megtűzzük. Lisztbe, felvert tojásba, majd morzsába bundázzuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, a hústűt eltávolítjuk belőle, és azon melegében kínáljuk. Burgonyás paszternákpürét javaslunk mellé köretnek.

Ha nincs kedvünk a csirkemell töltésével bajlódni, legyen rózsás csirkecomb! A combokat jó előre dörzsöljük be rózsás fűszersóval, és sütőben süssük ropogósra. A friss rózsaszirmokat díszítésként használjuk, és szórjuk bele a salátába.

Engedjük, hogy a rózsa zamata még egyszer, utoljára magával ragadjon, ringassuk magunkat a virágos élvezetekben: szebb és kerekebb lesz tőle a világ!

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-11-06 23:02:09, péntek
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: Levendulás almalekvár, step by step





Itt a másodvirágzás, alma is van bőven: házasítsuk őket össze, hogy télen is eszünkbe juthasson a nyári levendulamező!

Hozzávalók:

2 kg alma
60-80 dkg cukor
1 citrom
2 evőkanál friss levendulavirág





Forrás: Virágkonyha

Elkészítés: Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Lassú tűzön fél órán át főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citrom lereszelt sárga héját és kifacsart levét, belemorzsoljuk a levendulavirágot. Ha a dzsem üvegessé vált, a tűzről levesszük, és forrón üvegekbe merjük. Gondosan lezárjuk, és az üvegeket száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-11-06 22:58:33, péntek
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: A büdöske és a hús egy nagyszerű páros





Ragyogó sárgán pompáznak a kertben a büdöskék - de a konyhában nevezzük inkább bársonyvirágnak őket. Az Afrika északkeleti részéről származó növény sárga virágszirmai fűszerezésre kitűnőek. Kóstoljuk meg, mielőtt felhasználjuk, mert egyes, nemesített, nagyvirágú fajták nagyon keserűek - ezeket hagyjuk meg a szem gyönyörűségének.

De a kis kedves, kesernyés virágok tökéletes fűszerei lehetnek például a darált húsból készült fogásoknak. Ha az idő engedi, a hétvégén még sütögethetünk egyet a szabadban is!





Forrás: Virágkonyha Halmos Monikával

Húsgombócok bársonyvirággal

Hozzávalók:

40 dkg burgonya,
30 dkg darált sertés-vagy marhahús (esetleg vegyesen),
1 közepes fej vöröshagyma,
só,
1 tojás,
szerecsendió,
fél marék bársonyvirágszirom,
esetleg zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése: A megtisztított, kockákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. Összedolgozzuk a darált hússal, a tojással, a finomra aprított vöröshagymával. Sózzuk, reszelt szerecsendióval és bársonyvirágszirmokkal fűszerezve alaposan összegyúrjuk. Ha túl puha lenne, egy kis zsemlemorzsával dúsítjuk. A masszából olajos kézzel diónyi gombócokat formálunk, majd szorosan egymás mellé, olajjal bekent bambuszpálcákra húzzuk őket. Az így előkészített kis nyársakat néhány órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Sütéskor a nyársakat a parázs fölé, grillrácsra fektetjük, és olykor megforgatva, 10-15 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-09-21 22:32:04, hétfő
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: isteni gyomsaláta tojással - a kertből





Lassan egész salátabárt kínál a kert: amiket undok gyomnak mondunk, azok akár a tányéron is végezhetik. Hogy mi ehető, és mi nem, mit érdemes leszednünk, azt bizony jó, ha megtanuljuk, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek! Megéri, mert egy ilyen nevetős saláta feldobja a reggelt!




Forrás: Virágkonyha Halmos Monikával

Hozzávalók:

4 marék zsenge ,,gyom" kedvünk és idény szerint: sóska, útifű, tyúkhúr, pitypang-, ibolya- és százszorszéplevél, ibolya- és százszorszépvirág, vadárvácska,
4 keményre főtt tojás,
2 evőkanál virágecet,
só,
1 evőkanál méz,
esetleg 2 dl kefir

A saláta elkészítési módját ITT találod:
Link

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
1 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-09-21 22:27:34, hétfő
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: Levendulás-mézes füge




Az ősz kedves üzenete levendulakedvelőknek. Zamatos, ragacsos füge, friss dió és illatos levendula a másodvirágzásból. Meleg harmónia, őszi estére való. Egy pohár olaszrizlinggel a legtökéletesebb választás.

Hozzávalók:

8 db érett füge,
20 dkg dió,
4 evőkanál méz,
8 szál friss levendula,
5 dkg vaj





Forrás: Virágkonyha Halmos Monikával

Elkészítése: A sütőt felforrósítjuk. A megmosott és megtörölgetett fügéket keresztirányban behasítjuk, majd egy vékonyan kivajazott tűzálló tálba vagy kis tepsibe állítjuk. A durvára darált vagy késsel összevágott diót a mézzel és a lemorzsolt levendulavirággal összekeverjük, a fügék közepét megtöltjük a mézes-levendulás dióval. Minden füge tetejére egy-egy pici darabka vajat helyezünk, majd a forró sütőbe (vagy grillsütőbe) tesszük 5-6 percre. Ezalatt a gyümölcs átforrósodik, a méz, a vaj és a levendula csodás aromával gazdagítja az édes gyümölcsöt. Forrón kínáljuk.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-09-21 22:24:20, hétfő
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: Dáliával búcsúzik a nyár




Színes szirmok a salátában. Meglepő? Lehetséges, de megéri megkóstolni: ízletes és egészen extra ízkombináció zöldségekkel házasítva.




Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók:

1 kisebb, zsenge cukkini,
40 dkg paradicsom,
2 zöldpaprika,
só,
3-4 evőkanál virágecet,
2 evőkanál cukor,
csipetnyi őrölt fehérbors,
2 kisebb dáliavirág

A cukkinit és a paradicsomot megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A paprikák húsát cikkekre szeljük, és a paradicsom- meg a cukkinikockákkal lazán összekeverjük, megsózzuk. Öt-tíz percig állni hagyjuk, majd virágecettel megöntözzük, cukorral, őrölt fehérborssal ízesítjük. Átforgatjuk, beletesszük a dáliaszirmokat, és máris tálaljuk. Pirítóst kínáljunk a színpompás salátához.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-09-02 22:58:53, szerda
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: Hideg paradicsomleves körömvirággal




A körömvirágot leginkább a bőrbajkra kent körömvirágkrémről ismerjük. Kevesen tudják, hogy ez izgalmas ízeket kínáló ehető virág! A körömvirág tartós, a sárga minden árnyalatában az első fagyokig pompázó növény erőt és derűt áraszt magából ez a szívós, régi virágunk, melegséget sugallnak napsárga szirmai. Régen esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a virágai, az esőt jelentett.

Zöldségeinkre köztes növényként erősítő hatással van, a gyökérfonalférgeket elűzi, és távol tarja a levéltetveket. Könnyen termeszthető, az elszórt magjaiból is kikel. Az üde nyílásukban szedett fészkes virágzatokból kitépkedett sugárvirágok ételfestékként, sáfránypótlóként régóta ismertek. Húsleves, rizsköretek ízesítéséhez tökéletes választás! Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Sajtos ételekben, omlettekben, sós süteményekben mutatják meg igazi zamatukat a körömvirág aromás, csöppet kesernyés szirmai: fűszeresek, kissé kesernyések. Nyári salátáknak vidám díszei lehetnek az apróbb virágfejek.

A körömvirág az egyik legismertebb gyógynövény is egyben, sokoldalúan használható fel, ezért is érdemes ültetni! Most itt aparadicsom szezonja, a körömvirágok is ott pompáznak a kertben, íme, egy jó kis hűsítő leves a hét végére!






Hozzávalók: 6 db nagyobb paradicsom, 1 db szép nagy salátauborka, 1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, só, csipetnyi cukor, őrölt bors, 1 kisebb baquette, 8 körömvirág

Az elkészítés módját ITT találod:
Link

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-08-27 22:44:07, csütörtök
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: rózsásított országtorta





Ezt a különleges tortát Kardos Ditke készítette, mégpedig egy receptpályázatra. Köszönet érte! A pályázat ötlete azért pattant ki a fejemből, hogy elővarázsoljam a még házi szakácskönyvekben szunnyadó vagy éppen elfeledett, virágos recepteket. Nos, Ditke nagyon izgalmasat alkotott: nem véletlenül került bele a Virágkonyha című könyvbe is a recept. Igazán az ünnepi hétvégére való!




Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók:

1/2 kg szilva,
20 dkg alma,
23 dkg cukor,
2 kiskanál őrölt fahéj,
2 dl víz,
1 csomag vaníliás pudingpor,
5 evőkanál víz,
12 rózsa szirma,
4 dl tejszín,
2 csomag habfixáló,
a kakaós piskótához:
8 tojás,
8 evőkanál cukor,
csipet só,
8 evőkanál liszt,
2 evőkanál kakaópor
a marcipánalagúthoz:
2 tojás,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál cukor,
10 dkg marcipán,
5 evőkanál rózsalekvár,
1 kiskanál vaj

A csokimázhoz:

16 dkg étcsokoládés tortabevonó,
2 evőkanál kakaópor
6 evőkanál olaj,
8 evőkanál tejszín

A díszítéshez:

1 dl tejszín,
kandírozott rózsaszirmok

Az elkészítés módját ITT találod:
Link

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-08-10 22:16:08, hétfő
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: pirított csirkecsíkok sásliliombimbóval




Gondoltál már arra, hogy a kerítés mellett pompázó sásliliomot is meg lehet enni? Ez a gyönyörűséges, a napsugár felé nyújtózkodó virág a nyár egyik legizgalmasabb ehető virága. Bőségesen ontja virágait, ne sajnáljunk hát néhány maréknyi bimbót letörni, bele a hétvégi menübe.





Hozzávalók a pirított csirkecsíkokhoz, sásliliombimbóval:

2 csirkemell,
30 dkg sárgarépa,
1 csomó újhagyma,
3 evőkanál olaj,
mogyorónyi friss gyömbér,
só,
1 evőkanál cukor,
3 evőkanál szójaszósz,
20 db sásliliombimbó

Az elkészítés módját ITT találod.

Link

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1123
  • e Hét: 7924
  • e Hónap: 12962
  • e Év: 142669
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.