Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Forralt bor
  2018-02-26 23:24:58, hétfő
 
  Kértek egy kis forralt bort ebben a hidegben?
Válogassatok kedvetekre:




 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
Tejszínes málnás krémes.
  2017-08-16 22:57:20, szerda
 
  Tejszínes málnás krémes. Ha ettél már finomat... ráadásul pillanatok alatt elkészülsz vele




tejszínes málnás krémes Fotó: Keszeg Emese

Hozzávalók:

500 g leveles tészta

a krémhez:

1 liter tejszín, 300-400 g friss vagy fagyasztott málna

3-4 evőkanál porcukor (vagy több, ez ízléstől függ)

Elkészítés:

A leveles tésztát két részre osztjuk és kissé kinyújtjuk. Miután megsütöttük mindkét lapot, az egyiket összemorzsoljuk a tetejére.

A krémhez a málnát a porcukorral összemixeljük, majd óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot.

A tésztalapot egy tepsibe vagy tálcára tesszük, ráadagoljuk a málnás krémet, majd a tetejét egyenletesen megszórjuk a másik sült lap morzsáival.

Így nagyon könnyű szeletelni.

(Keszeg Emese)

Forrás: http://blikkruzs.blikk.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
Káposztás pogácsa
  2017-04-10 23:50:41, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
Meghívhatlak?
  2017-02-23 23:39:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
Rukkola: keserű, de egészséges
  2017-01-17 23:32:27, kedd
 
  Rukkola: keserű, de egészséges
Kínáljuk salátákhoz vagy pizzák mellé

Ma már hazánkban is egyre több salátaféle kapható, így igen változatos ételeket készíthetünk belőlük. A klasszikus fejes salátán és jégsalátán túl érdemes különlegesebb fajtákkal is kísérletezgetni, így a sajátos ízű rukkolával is.

A rukkola, vagy más néven borsmustár, a keresztesvirágúak családjába tartozik, rokonai a káposztafélék. A Földközi-tenger térségéből indult el hódító útjára, ma már világszerte ismert és használt salátaféle. Hazánkban az utóbbi évtizedben vált igazán keresetté.
Balkonon is nevelhető
Levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig - a benne található olajoknak köszönhetően - kissé kesernyés, csípős, mely egyesek szerint a tormáéhoz, mások szerint a földimogyoróéhoz, dióéhoz hasonlít. Nem igényel különösebb gondoskodást, a házi kiskertekben, de akár balkonládákban a teraszon, erkélyeken is termeszthető. Szereti a félárnyékos helyet, nap hatására ugyanis levelei sötétebbek, íze pedig erőteljesebb lesz. Vetéstől számítva 4-6 héten belül szüretelhető. A rukkolát érdemes még zsenge korában leszedni, kissé kesernyés íze ekkor még nem annyira jellegzetes. Minél öregebbek és nagyobbak a levei, íze is annál karakteresebb, csípősebb.

Jó tudni!

A rukkolának nem csak a leveleit, de magjait, valamint az abból sajtolt olajat is felhasználhatjuk a konyhában. Magjait mustármag helyett is alkalmazhatjuk.
Segíti az emésztést
A rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle (az olasz ételek mellé - tészta, rizottó, pizza - sokszor éppen ezért kínálják). Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is.






Használjuk tészták, pizzák mellé
Jellegzetes íze miatt sokan nem kedvelik, viszont pozitív egészségügyi hatásai miatt mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Saláták készítésénél ügyeljünk arra, hogy ne a rukkola domináljon az ételben, inkább csak színesítse azt. Emellett használhatjuk tésztaételek, rizottók, pizzák tetejére szórva, de akár húsok mellé szervírozott köretekhez is. Adhatjuk szendvicskrémekhez, túróhoz, de önmagában egy kevés olíva- vagy dióolajjal és citromlével meglocsolva is páratlan. Olaszországban likőrt (rucolinó) és pesztót is készítenek belőle.

A hűtőben 2-3 napig eltartható, fagyasztásra kevésbé alkalmas, elveszíti ropogósságát.

+1 rukkolás recept: Spagetti mandulás rukkolapestóval
Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg mandula
10 dkg rukkola, finomra aprítva
0,5 dl extra szűz olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma (lehet több is)
1 mokkáskanál tengeri só
3-4 tekerésnyi tarka bors (borsőrlőből)
fél biocitrom leve és 1 biocitrom reszelt héja
40-50 dkg gluténmentes spagetti

a tálaláshoz:

2 dkg hámozott, szeletelt mandula
néhány rukkolalevél

A rukkolapestóhoz a mandulát finomra őröljük, majd konyhai robotgép segítségével az apróra vágott rukkolával, az olívaolajjal, a fokhagymával, a sóval, a borssal, a citromlével és a citrom héjával simára dolgozzuk. A pestót mozsárban is összetörhetjük, akkor rusztikusabb állagot kapunk. A tésztát sós, forró vízben kifőzzük, majd a főzőlevéből egy kisebb merőkanálnyival a pestót felengedjük, így folyékonyabb lesz, és könnyebben eloszlik a tésztán. A pestót a gluténmentes spagettival összeforgatjuk, szeletelt mandulával megszórjuk, és rukkolalevelekkel díszítjük.

Elkészítési idő: 30 perc

Forrás: http://www.hazipatika.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
A töltött káposzta 3 alapvető titka, amit sok háziasszony...
  2016-11-10 22:58:17, csütörtök
 
  A töltött káposzta 3 alapvető titka, amit sok háziasszony nem ismer!

Egy jó töltött káposzta minden magyar ember álma, nincs az az alkalom, amikor ne ennénk meg szívesen legalább egyet belőle. És valljuk be, talán minden háziasszony álma még az, hogy ő tudja készíteni a legjobb töltött káposztát. Ami után minden vendége, minden családtagja megnyalja mind a tíz ujját!

De hogyan készül a tökéletes töltött káposzta? Melyik a legjobb töltött káposzta recept - amikor annyi van belőle, ahány háztartás?

Ebben segítek most neked. Megmutatom neked, hogy mi az igazán jó töltött káposzta 3 titka. Ígérem, hogy ha elkészíted a töltött káposztát úgy, ahogy én ebben a receptben mutatom, akkor sikert fogsz a család és a barátok körében is!
Töltött káposzta recept

Ez a recept 8 db nagyméretű töltött káposztához elegendő.

A tööltött káposzta hozzávalói

Az igazán jó töltött káposzta első titka a hozzávalókban rejlik.

Ez egy ünnepi étel, aminek meg kell adni a módját. Még ha nem ünnepre készíted is, ne felejtsd el, hogy a töltött káposzta hagyományos karácsonyi, lakodalmas, disznótoros étel. Ezért ha tökéletes töltött káposztát szeretnél, akkor jó minőségű füstölt húst, szalonnát és kolbászt használj hozzá - hidd el, az eredmény megéri!

Én a hagyományos, füstölt hússal és savanyított káposztából főzött változatot készítem. De a töltött káposztának egészen más változatai is ismertek, a szabolcsi töltött káposzta pl. paradicsommal, édes káposztából készül. Amúgy ahány háztartás, annyi szokás. Én magam sem készítem mindig egyformán. Most azt a receptet írom le neked, amelyiket a vendégeim a legjobbnak szeretik, és ha valamilyen ünnepélyes alkalomra főzöm, semmit sem hagyok ki belőle.

1 kg savanyú káposzta
8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg füstölt paprikás kolbász
1 db tojás
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1 db csípős pirospaprika
2 tk. pirospaprika
2 dl tejföl
Fűszerek: só, bors, petrezselyem vagy kapor

Töltött káposzta elkészítése

A tökéletes töltött káposzta készítésének második titka az előkészítésben rejlik. Egy kis időt kell csak rászánni előző nap, és nem fogod megbánni!

Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni.
Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni (egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább). Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod.
A rizst megpárolod - kétszer annyi víz kell hozzá.
A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.
A hagymát is apróra összevágod, a fokkhagyma gerezdeket szétzúzod.
A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod.
Hozzáteszed a párolt rizst (többek között ezért a tökéletes töltött káposzta második titka a megfelelő előkészítés, mert nem lesz kemény, ha a rizst előre megpárolod), megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét.
Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.
Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered.
A töltött káposzta összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az aprókáposzta másik felével.
Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék a tetején. A töltött káposzta főzésre kész.
Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. És ez az igazán finom töltött káposzta elkészítésének harmadik titka. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.

A töltött káposzta tálalása

Egy nagyobb tálra kiszeded az aprókáposztát, rárakod a töltött káposztákat, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted.

Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a szalonnából készült “kakastarélyok" a töltött káposzta tetején.

Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, akinek a töltött káposzta csak kenyérrel ehető.
A töltött káposzta tárolása

A töltött káposzta jól tárolható, hűtőszekrényben néhány napig, sőt egy hétig is eláll. Arra figyelj, hogy ne a tejföllel együtt tedd el, mert úgy könnyebben romlik.

Töltött káposzta képek: saját felvételek






Forrás - Háztartás Ma facebook oldala
és http://www.mindenegybenblog.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
Székely csalamádé - ropogós és sokáig eláll!
  2016-10-09 23:31:01, vasárnap
 
  Székely csalamádé - ropogós és sokáig eláll!





Olyan ropogós és finom, hogy örömmel kínálom minden húsos ételhez! Mi nagyon szeretjük, gyakran el is készítem!
Hozzávalók

50 dkg savanyú káposzta,
10 dkg tisztított sárgarépa,
15 dkg csemege uborka,
10 dkg marinált paprika,
3 szem cseresznyepaprika,
15 dkg tisztított vöröshagyma,
1 csomag kapor,
1 evőkanál kristálycukor,
2 evőkanál ételecet,
só.

Elkészítés

A káposztát hideg vízzel leöblítjük, kicsavarjuk. A megtisztított, sárgarépát, a csemegeuborkát, vékony karikákra szeleteljük vagy gyaluljuk. Hasonlóképpen szeljük a tisztított, hosszában kettévágott vöröshagymát is Ez utóbbit megsózzuk, 10-15 percig állni hagyjuk. A marinált paprikából hosszúkás szeletkéket vágunk, míg a kaprot finomra aprítjuk. A cseresznyepaprikákat egészben hagyjuk. Fél liter hideg vízben kevés cukrot oldunk, ecettel, olajjal, vágott kaporral vegyítjük. Megfelelő nagyságú tálban összekeverjük az előkészített nyersanyagokat és ráöntjük a salátaöntetet. Hűtőben hosszú ideig tárolható, ezért nagyobb mennyiséget is készíthetünk.

Forrás: bidista.com

Forrás: http://szupertanacsok.blog.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
Finomabb így a palacsinta, piskótaszerű, már csak így...
  2016-10-09 23:20:41, vasárnap
 
  Finomabb így a palacsinta, piskótaszerű, már csak így csinálom!





Kefires palacsinta recept

Hozzávalók:

2 pohár kefir
2 pohár liszt
0,5 cs sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
2 db tojás
1 ek olvasztott vaj
1-1,5 pohár hideg víz

sütéshez kevés olaj

Elkészítése:

A tojásokat tálba ütjük, elkeverjük a kefirrel, az olvasztott (de nem forró) vajjal. Hozzáadjuk a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet (a lisztet a kefires pohárral mérjük ki) és apránként a hideg vizet. Csomómentesre keverjük.

Palacsintasütőt forrósítunk, kevés olajat cseppentünk bele, beleteszünk egy adag tésztát és megsütjük előbb az egyik, majd a másik oldalát.

Vastagabb mint a hagyományos palacsinta, finom, piskótaszerű lesz a tészta. Ízlés szerint bármivel tölthető.
receptneked.hu

Forrás: http://szupertanacsok.blog.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
A világ legegészségesebb palacsintája, liszt és cukor nélkül
  2016-10-09 23:16:58, vasárnap
 
  A világ legegészségesebb palacsintája, liszt és cukor nélkül, csak két összetevőből!

Mutatunk egy nagyon egyszerű palacsinta receptet! Szinte biztos, hogy ennél egészségesebb palacsinta nem létezik a világon! Ráadásul nem tartalmaz lisztet, így glutén érzékenyek is fogyaszthatják.






Mindössze 2 összetevőre lesz szükséged!

1 db nyersebb banán

és 2 tojás

Turmixold őket össze egészen addig, míg tökéletes masszává nem áll össze, és már mehet is a sütőbe!

Ízesítésképp tegyél rá apró gyümölcsöket, vagy egy kis juharszirupot!

Jó étvágyat!

Szerző: diabetika.info

Forrás: http://szupertanacsok.blog.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
Top 9 unokakedvenc hétvégére
  2016-07-20 16:25:09, szerda
 
  Top 9 unokakedvenc hétvégére

Minden kisgyermek várja a hétvégi nagyis látogatást: vajon mit sütött neki a család legdrágább tagja, milyen finomsággal várja őt?

Ha az ország másik végében lakik is a nagyi, havonta egyszer biztosan nagy pakkot csomagol és vonatra ül, hogy meglátogassa szeme fényeit, kis unokáit. Amikor nem ő jön, akkor pedig a szülők dobják be a bőröndöket a kocsiba, csatolják gyermekeiket a felszerelt ülésekbe, hogy eltúrázzanak hozzá. Nagyi a család érkezése előtt már két nappal transzban van - ég a keze alatt a munka. Aztán amikor megérkeznek a vendégek, kis konyhájában fő, rotyog a fazékban a csodálatosan sárga húsleves, és isteni illatok szállnak fel a sütőből. Vajon milyen sütit készít az apróságok számára? Melyek a gyerekek leges-legkedvencebb nagyisütijei?

1. Piskótatekercs Ágica konyhájából:






A nagyi soktojásos piskótájánál nincs puhább, és ha még a saját baracklekvárját is csavarja bele...arra már szavakat sem találni! Legközelebb gesztenyehabbal tölti, azt is imádjuk!

2. Kókuszos kocka:






Amikor a kakaós bevonattól megpuhulnak a kockák...na, azt szeretjük. Csak jönne már a nagyi kókuszillatba burkolózva egy nagy tálcával a kezében!

3. Mézes krémes:






Már két napja megsütötte a mézes krémesünket a nagyi, hogy amire odaérünk, isteni puha legyen!

4. Csupa csoki torta Baklavariától






A habos-vajas krémes tortát vagy a csupa csokis szeletet várjuk jobban? Igen, ebben a sorrendben jöhetnek!

5. Rusztikus almás pite:






Ha almás pite, akkor két réteg omlós tészta, közötte lédús, illatos, reszelt alma. Ugye almás lesz, de ha kapros-túrós, akkor sem mondunk majd nemet!

6. Túrós rétes:






Bárcsak megvárna a nagyi a rétes tésztájának nyújtásával! Fantasztikus izgalmas, amikor készíti! A töltelék pedig túró legyen!

7. Csúsztatott palacsinta:






Tortát palacsintából is lehet építeni, ezt a nagyi is nagyon jól tudja, mert nagyon jól tudja!

8. Rácsos linzer Arandeira konyhájából :






Inkább legyen linzer, málna- vagy szilvalekvárral, almával, dióval, ez már részlet kérdés. siessünk, el ne fogyjon!

9. Nagymama csörögefánkja:






A legjobb forgácsfánkot a nagyi készíti és ez már eldöntött tény!

Bagdi Gréta

Forrás: http://www.nosalty.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 5008
  • e Hónap: 18913
  • e Év: 148620
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.