Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film
  2018-09-20 22:38:41, csütörtök
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Klasszikus
  2018-09-20 22:33:28, csütörtök
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Szép írások
  2018-09-20 22:24:44, csütörtök
 
  Bukta Adrienn - Csend

Csend. Üvöltő, sikító, mégis megrémisztően csendes csend. Csak a régi, már-már darabjaira hulló kakukkos óra kitartó kattanásait hallani. Mint valami jelzés. Felhívná a figyelmet. A figyelmet arra, hogy nincs, idő. Kitt-katt, itt-ott, egy-kettő. Fogy. Folyamatosan. Telik, elveszik, eltűnik, megszökik, menekül veszettül a semmibe, hogy aztán soha ne legyen többé neked. Hogy tudd, ha egyszer el fogy, soha nem lesz már. És halottan a föld mélyében kuporogva már mindegy lesz. Akkor már soha nem lesz többé...



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-09-20 22:12:04, csütörtök
 
  A ki a szelet nézi, nem vet az; és a ki sűrű fellegre néz, nem arat. Miképpen hogy nem tudod, melyik a szélnek útja, és miképpen vannak a csontok a terhes asszony méhében; azon-képen nem tudod az Istennek dolgát, a ki mindeneket cselekszik. Reggel vesd el a te magodat, és este se pihentesd kezedet; mert nem tudod, melyik jobb, ez-é vagy amaz, vagy ha mind a kettő jó lesz egyszersmind

A kiskertben is mennyi bosszúságot hozott az idén a sok eső, ami más nyarakon annyira hiányzik! De azért megtermett sok minden
Igaz, a paradicsommal sok volt a baj, könnyen rothadt, támadják a gombabetegségek.
Az egynyári virágok viszont nagyon szerették ezt az évet, a rézvirágok hatalmas fejet neveltek, a kúpvirágok mind kinyíltak, nem vitte el őket a szárazság, a pillangóvirágok is embermagas bokrokon ígérik az őszi dús virágzást.


Alma lesz az idén bőven...Napi két alma, az orvost távol tartja , ígéri a régi mondás, az idén érdemes lesz kipróbálni!







 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Wass Albert
  2018-09-20 21:47:31, csütörtök
 
  Vass Albert
szép őszi gondolatai ...





Valahol már az ősz dalolgat,

és hullanak a gesztenyék,

vad szél-fiuk lombot karolnak,

s kacagva hintik szerte-szét,

valaki jár a szürkületben,

s szívében őszi dal fakad,

valaki búcsúval köszönti

a messze-szálló darvakat,

valaki áll a fenyves alján,

s a szeme könnyel lesz tele...

szél sír a park arany-avarján,


s koppanva hull a gesztenye.





Link
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert   
Szép írások
  2018-09-20 21:33:05, csütörtök
 
  Pontosan ezekben az időszakokban kell megkérdeznünk: ember, ilyenkor mit tudsz te adni magadból Istennek? Hol vannak az Úrnak áldozott percek, órák? Miközben lerövidül az idő, elhomályosul a látás és a lelki tankod is merülő jelzésen villog, hagyod-e, hogy a körülményeid ellopják a jókedvedet?

Ne tedd! Hisz él az Isten, aki a gondok, kérdések, fájdalmak felett is Úr. Aki ugyan megengedi a nehéz utakat, de azt mégis színekkel, érzésekkel, játékokkal tölti meg. Szoktál-e játszani? Vagy a tájat fürkészve rácsodálkozni egy-egy isteni csodára? Érzelmekkel, történetekkel megtölteni a rideg tereket? Tudsz-e mosolyogni, hinni, kérni és remélni? Minden érted és neked lett teremtve Isten szeretetéből. Ne hagyd ezt a csodát kikopni, elértéktelenedni az életedben!







Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-09-20 21:18:24, csütörtök
 
 
...Neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak. (...) Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked, olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak! (...) S ha majd megvigasztalódtál (mert végül minden ember megvigasztalódik), örülni fogsz neki, hogy megismerkedtél velem. Mindig is a barátom leszel. A kis herceg

Nagy tanítómester az élet, semmi nem történik akkor, amikor azt mi szeretnénk... Néha fejünk fölött megsuhint egy pálcát, fenyeget, vagy csak terel? Mi meg ilyenkor jajveszékelve futkározunk a suhintások alatt, nehogy elverje hátsónkat a pálcával.
Ilyenek azok az emberek is, akiknek megnyílunk. Nem növesztik tovább téves igazunkat, hanem, ha kell, fenyegető ábrázattal mondják: kapj észhez! Máskor meg magasztos alázattal terelnek a célok felé.

Ebben az összevissza életben nem is tudhatjuk melyik a szeretet simogató fuvallata. Ti törtétek már a fejeteket azon, hogy egyáltalán honnan ered, honnan áramlik belénk az érzés maga? Amikor valakinek megszeretjük a lelkét, onnantól szemléljük, érezzük egymást beidealizált képek nélkül. Innentől nem várunk el a másiktól olyan dolgokat, ami nem a való énje.
Ha szeretünk valakit, akkor az ő csillogó szívbe nem tudunk csak úgy belegázolni, mert saját szívünk az ő szívével dobban, s szívünk tönkretenni saját magát nem akarja.

Az adott szó nagyon sokat ér! Ha megígérnek valamit, akkor, ha nem is tudják valóra váltani, de legalább megpróbálják kihozni a legtöbbet. Akinek nem számítanak a kimondott szavak, nem is értenének meg minket soha, ezért nincs is miért bánkódni miattuk.

Ezek az emberek kikopnak az életünkből az idő múlásával, és csak azok maradnak meg, akikre igazán számíthatsz.
Az önzetlenség, a bizalom, a szeretet elsajátítása, olyan leckék, melyek örökös fejlődésre késztetnek. Nem nehéz barátokat szerezni, de őszinte szeretet nélkül megtartani őket nehéz lesz.
Az élet olyan, mint egy verseny, lefutjuk köreinket újra és újra, de ameddig nem látjuk be, hogy nem a cél számít, hanem az úton szerzett boldogságadagok, addig örökre magányosak leszünk.






Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2018-09-20 20:41:25, csütörtök
 
  Minden évszakhoz társul valamiféle képzetünk. Ilyen formán a tél zimankós idő és meleg szeretet, a tavasz a megújulás, a nyár a kikapcsolódás az ősz pedig az elmúlás jegyében telhetne el. Ha hagynánk!Tény és való, hogy az ősz az a hónap, amikor a természet takarodót fúj, azonban ezt az előnyünkre is fordíthatjuk és igazán kellemesen és hasznosan tölthetjük el az időszak első harminc napját.

Bizony, bizony. Hiszen, ha belegondolunk ilyenkor minden egy kicsit más lesz. A napsugarak alacsonyabban vetődnek ránk, s megváltozik az egész mindenség megvilágítása, s ezáltal más érzés is lesz úrrá rajtunk. Érezzük az arannyal bevont látkép báját és varázsát, melyet szépen lassan hatalmába kerít az egyre hidegebb időjárás rozsdája.Újra divatba jönnek a rozsda és a földszínek, ruhatárunkat is megváltoztatva, hiszen a természet is átöltözik, s leveti tavasszal magára öltött zöld ruháját.

Szerencsére az időjárás még kellemes olyannyira, hogy könnyű öltözetben rójuk a tájat egy kirándulás, sátras túrázás alkalmával, vagy kiüljünk a közeli parkba piknikezni. A nyárról jól ismert kánikula ilyenkor már csak régi emlék, helyébe a kellemes őszi napok meleg lép. Élvezzük ki az utolsó meleg napsugarak ajándékát, hiszen az október jó időre száműzi őket. Még talán egy utolsó pancsolás is belefér egy szabad strandon vagy egy kültéri medencével bíró fürdőhelyen.

Egy dolgot ne feledj! Az ősz nem az elmúlás, hanem a változó világ időszaka, próbáld előnyödre fordítani a világ formálódását, hagyd, hogy magával ragadjon a természet ereje és formálódj te is!


Olvass sokat, mozogj naponta, s legyél minél többet a szabadban!





Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-09-20 20:11:28, csütörtök
 
  Zsákutca

Szerző: N. Szimeonidisz

Mindenki hallott már róla, hogy bizonyos nézetek szerint: férfi és nő között nincsen barátság.
A legtöbbször elhangzó klisé ilyenkor a nemek közti különbségekre hivatkozik.
Ez pediglen cáfolhatatlan.

Mégis bizonyos vagyok abban, hogy nekem igenis van fiúbarátom.
Azt gondolom, egyetlen dolgot kell tenni, kizárni a szexualitást.
Mert úgy hiszem, abban a pillanatban, ahogy az őszinte baráti szeretet találkozik a perzselő, testi vággyal, felborul egy láthatatlan egyensúly, és ha engedek neki, előbb-utóbb valaki többet akar majd.
Az élet kegyetlen, ám mégis megbízható: mert általában az egyik fél, egy bizonyos ponton túl (például a szexuális gyönyör csúcspontján túl) tényleg mindig többet akar.
Annak a játéknak pedig már nem barátság a neve.

De kezdem az elején és befejezem a végén.
Itt ez a remek fiú.
Kellemes a társasága, jó beszélgetni vele, mindig együtt vagyunk, amikor csak szeretnénk.
Az idő múlásával egyre őszintébben megosztjuk a mindennapos, apró örömöket, máskor a csalódást, vagy a szeparáló fájdalmat és néha, csak úgy az életet.
Vannak közös kikapcsolódások megannyi csiszolódással, a mindenkori különbözőséget a szeretet és a bizalom valahogyan mégis összeragasztja.

Télikabátból atléta, majd megint a pulóver, biztosan az évszakok emlékének ajándéka, ahogyan átretusál minket a tapasztalat ivartalanított emberekké.
Eltűnik a nemiségből fakadó korlát és tudom, hogy ha éppen mondjuk becsiccsentek, ő biztosan hazavisz és csak azért, mert nő vagyok, nem ér hozzám majd. Persze könnyű úgy tudni valamit, hogy nem próbálom ki, de mégis olyan nagyon elhiszem.
A bizalom a cselszövésben való jártassággal, kéz a kézben csúcsokat dönget, és minden hitelesnek tűnik. Majd ez a tűnik beváltja a hozzárendelt gondolatsort, s egyszersmind naivsággá változik a múlt.

Túlságosan megszeretjük, vagy megszokjuk egymást? Vagy pont fordítva és ez csak a különbségekből fakadó irritáció?
Közös iszogatásaink alkalmával ő kezd el átlépni egy határt. A fenti rendező valahogyan kifordítja fantazmagóriám és befejezésképpen én viszem haza, amikor egy hajszállal jobban illuminált.
Rendszeressé válik, hogy alkohol = kikezd velem, amivel visszavedlem ugyan nővé, mégis kezelem, és ágyikójáig lavírozván betakargatom, mintha a meg nem született gyermekem lenne.

Másnap következetesen ő bocsánatot kér, én pedig megenyhülök és olyan nagyon büszke vagyok magunkra, mint a tisztaságmániás egy sterilizált szobában, hisz látszatra megint, minden a helyére kerül.

Dedósan kiszámítható, hogy a korsó ott törik össze, amikor egyszer én is többet iszom és végül mindketten ugyanazon oldalon kezdünk el vetélkedni.
A helyzet lehetetlen. A már-már testvéri kötelék e passzió szövésével válik véressé, miközben rájövök, hogy mennyiféle minőségben szeretem őt.

Ami lehet, megtörténik, számolatlan köbkilométer víz ömlik le a Dunán.
Bűneink külső borítása mámorral bélelt. Kerekei a szenvelgő mesterkéltség, így gurul mögöttünk hangtalan. Valahogyan újra csak boronál a létezés és mi megint, a magunk körforgásában ugyanoda jutunk. Ártatlanságtól fosztottan, helyette totálisan lucskosan is, hív az, ami tiltva van.

Különbség, hogy már megtanultam elveszíteni, tehát lehet bátornak lenni, valahára vállalni vágyaim.

Mert úgy hiszem, abban a pillanatban, ahogy az őszinte baráti szeretet találkozik a perzselő, testi vággyal, felborul egy láthatatlan egyensúly, és ha engedek neki, előbb-utóbb többet akarok majd.
Az élet kegyetlen, ám mégis megbízható: mert általában egy bizonyos ponton túl tényleg mindig többet akarok.
Ennek a játéknak pedig már nem barátság a neve.

Belőlem a barát az volt, aki minden lélekjelenlétével, vágyait végezetül a szemébe mondta.

Belőle pedig az, aki elmagyarázta, hogy minden barátságon túlmenő kapcsolat zsákutca közöttünk.

Hogy félreérthettem valamit?
Meglehet.
Mint kiderült, részéről minden extra csak az alkohol miatt volt, egyébiránt: neki egy barátságba mindig is, simán belefért a jó szex.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép napot mindenkinek!
  2018-09-20 08:51:44, csütörtök
 
  Vénasszonyok nyara - ki találta ezt ki?

Németországban a múlt század vége felé egy idősebb hölgy panasszal élt a helyi bíróságnál az elnevezéssel kapcsolatban, amely a németben nem más, mint a magyarnak szóról szóra megfelelő "Altweibersommer". Nemcsak nőként érezte magát sértve, hanem szép korúként is. Az illetékes tartományi törvényszék azonban elutasította a keresetét. Ez a szó ugyanis sokkal idősebb a koros felperesnél is.
A kifejezés eredete
Régi német írásokban a ,,vénasszonyok nyara" megfelelője már a 19. század eleje óta előfordul, amikor az évet még két évszakra, téli és nyári félévre osztották.

Ekkor a tavaszt "fiatal-asszonynyár"-nak (Junger Weibersommer), az őszt ,,öreg-asszonynyár"-nak (Alter Weibersommer) nevezték.

Ezt a melegebb időszakot szeptember közepe és október eleje között, amikor néhány napra szinte minden évben visszatér a kellemes, napsütéses idő, a Kelet-Európa fölött örvénylő, magas nyomású levegő szokta okozni, amely Közép-Európa fölé is száraz levegőt szállít.

Harmatos pókhálók
A langyos szellő ilyenkor sok apró pókot utaztat finom pókhálóik segítségével - ezt hívják mifelénk ökörnyálnak. A pókocskáknak nem kevés közük van a ,,nemszeretem" elnevezéshez, a vénasszonyok nyarához. Miért?

os, a "Weiben" szó ma tényleg az"asszony" jelentésű"Weib" alakjának tűnhet, viszont a régi ófelnémet nyelvben még a pókhálóhoz kapcsolódó "szövés" (weben) volt az igazi jelentése.

Ráadásul a szeptemberi éjszakákon már erősödik a lehűlés, így a harmatcsöppekkel feldíszített pókhálók a felkelő nap fényében nagyon jól láthatóak. Ezek a csillogó szálak az idősödő nők hosszú, ősz hajszálaira emlékeztetnek.
Hogy hívják máshol?
Máshol más elnevezések is léteznek erre az időszakra.

Keleti legendák a fehér pókhálókat Szűz Máriára vezetik vissza, aki ősszel sok más szűzzel járja a vidéket, és selyemmel szövi be azt. Sokan úgy hiszik, hogy a fénylő szálak abból a köpenyből származnak, amelyet Mária mennybemenetelekor viselt.

Svédországban "Birgitta-Sommer" a neve, a svájciaknak ez ,,özvegyasszony nyara" (Witwensömmerli), Amerikában pedig"indián nyár". Ez szintén egy régi történet...
Indián nyár
Ha igaz, az indián őslakosok a Vadnyugat sápadt arcú meghódítóitól gyakran csak hamis ígéretekkel tudták a bőrüket menteni. Egy idő után a fehérek már úgy általánosítottak, hogy egy indián csak valamiféle hamis, hátsó szándékkal adhat nekik bármilyen ajándékot.

Ebből következően az "indián nyár" is valamilyen átverős csomagolásra utal: ez egy csalóka nyár ígérete, hűvös éjszakákkal és meleg nappalokkal, amelyek azonban rövid időn belül mindig, minden évben borús őszi időre váltanak át.



A hétvégén búcsút int az ősz az indián nyárnak

Ami biztos, hogy szombaton (9. 22.) északnyugat felől hidegfront éri el Szlovákiát, párhuzamosan az alacsony nyomású légtömegekkel, melyek középpontja az Északi-tenger felett lesz. Az előrejelzés szerint a jövő héten rendkívül változékony időjárásra van kilátás.





Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 283 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 470
  • e Hét: 1942
  • e Hónap: 11125
  • e Év: 63833
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.