Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Recsk - Nemzeti Emlékpark
  2018-09-08 23:00:22, szombat
 
 







RECSK - Nemzeti Emlékpark


Recsk neve a XX. századi történelmünk során sajátos tartalommal telítődött, függetlenül a település akaratától.

A Mátra hegység e térségében, közel Recsk községhez, a Magyar Államvédelmi Hatóság (ÁVÓ) 1950 nyarán minden törvényes felhatalmazás nélkül a szovjet gulág-táborok mintájára büntető jellegű kényszermunkatábort létesített. A mintegy1500 kényszermunkás a magyar társadalom minden rétegét képviselte. Volt közöttük munkás, értelmiségi dolgozó, a hadsereg tagja, korábbi földbirtokos, politikus. Közülük senkit sem állítottak bíróság elé, el nem ítélték őket.

A politikai okokból fogva tartott kényszermunkások maguk építették fel a kényszermunkatábort, kerítették be magukat többszörös szögesdrót kerítéssel. A kerítésén belüli erdő fáiból építették meg primitív barakkjaikat, a tábort körülvevő őrtornyokat. Az andezitbányában primitív kézi szerszámokkal sziklát fejtettek, követ törtek az útépítésekhez. Naponta 12- 14 órát dolgoztak, nem több mint 1000 kalóriányi élelemmel. Szinte valamennyien éheztek, minden szájba vehetőt, amit az erdőben találtak, megettek: gombát, zöldhajtásokat, gyökereket, bogyókat, sőt gyíkot és csigát is. Legtöbbjük eredeti testsúlya mintegy negyven százalékkal csökkent fogságuk ideje alatt. Az elégtelen táplálkozás nyomán sokuknak kihullottak a fogai. Az orvosi ellátás elégtelen volt, gyógyszerhez alig jutottak. Számosan éhen haltak, az andezitbányában balesetben vesztették életüket, s volt, akit az őrök agyonlőttek. Senki sem tudja pontosan, hogy a halottakat hol temették el. A tábort három esztendeig tartó fennállása alatt hermetikusan elzárták a külvilágtól.

Akik túlélték a megpróbáltatásokat, 1953 nyarán és őszén szabadultak. Arra kényszerítették őket, hogy kötelezvényt írjanak alá, mely szerint a kényszermunkatáborról, ottani megpróbáltatásaikról soha szót nem ejtenek. Szabadulásuk után vagy rendőri felügyelet alá kerültek, vagy több évre börtönbe zárták őket. Az utóbbiak nagy része csak az 1956-os forradalom során szabadult. Az egykori munkatábort feloszlása után néhány esztendővel lebontották, a barakkok helyét befásították, hogy nyoma se maradjon. A kommunista rezsim alatt a magyar hatóságok mindvégig állították, hogy a recski kényszermunkatábor sosem létezett.

A kényszermunkatábor túlélői 1988-ban megalapították a Recski Szövetséget. Az itt töltött, sosem feledhető évek, valamint elhunyt rabtársaik emlékének megőrzésére emlékművet állítottak, amelyet 1991 őszén Antall József néhai miniszterelnök avatott fel. Ezt követően a szövetség emlékparkot hozott létre a volt tábor helyén, melyet 1996-ban Göncz Árpád köztársasági elnök adott át. Az emlékparkban az erdőtől újra visszafoglalt eredeti területen a volt rabok visszaemlékezései alapján kirakták a tábor épületeinek alapjait, útjait. Felépült egy valósághű barakk is, melyben kiállítás található az összegyűjtött emlékekből. Az emlékpark, mely a falu központjától mintegy 6 km-re található, autóval jól megközelíthető, az útirányt végig táblák jelzik. A park bejáratánál az egykori őrtorony mása fogadja a látogatót, majd az emlékmű, melyen mindig van koszorú, virág. A Recski Nemzeti Emlékpark szabadon, egész évben látogatható. Az ottani tájékozódást táblák segítik.












Videó


Recsk

Link



Recsk 1950-53 - Egy titkos kényszermunkatábor története - 1. rész

Link



Recsk 1950-53 - Egy titkos kényszermunkatábor története - 2. rész

Link


Recsk 1950-53 - Egy titkos kényszermunkatábor története 3. rész

Link


























































































































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Miskolc & Diósgyőri vár
  2018-09-08 19:15:54, szombat
 
 













MISKOLC & DIÓSGYŐRI VÁR


DIÓSGYŐRI VÁR


A XII. századi vár helyén épült a XIV-XV. században a gótikus vár, a XVI. században megerősítették. A királynék vára Nagy Lajos király korában élte fénykorát. Ma az ország egyik legjelentősebb műemléke.

Miskolc egyik fő látványossága ez a vár. Pár éve felújították és a környék is teljesen új lett.

2014-ben újították fel és építették újjá a diósgyőri várat. Itt volt az ideje, hogy felébresszék több száz éves Csipkerózsika álmából a Diósgyőri Várat. Lenyűgöző és egyedülálló lett. Nagyon szépen felújították a várat, igyekezve visszaadni a hangulatát. A tárlatvezetéses bejáráson voltunk, nagyon jó volt, le a kalappal a tárlatvezető hölgy előtt, aki velünk volt. Nagyszerű élmény volt, a Lajos korabeli ruhába öltözött vezetőnk felkészült volt, és rendkívül érdekesen mutatta be a vár történetét és a kapcsolódó történelmi eseményeket. Maga a vár rendezett és sok érdekességet rejt, így akár az azt egyedül felfedezni vágyóknak is rengeteg élményt tartogat!

Szépen felújított vár. A történetét jól összefoglalja a rondellában lévő panoráma vetítés. Érdemes ezzel kezdeni.

A felújítása nagyon jól sikerült és kiállítás is esztétikus. A még nem felújított alsó vár nagyon romantikus, ott szinte az egész épületet meg lehet kerülni a várfalakon. Ennek a területnek a felújítása a közel jövőben várható, így a kiállítótér ezzel növekedni fog.

Ékes bizonyítéka annak, hogy nem kell mindenáron a romot konzerválni, hanem érdemes nagyot álmodni és inkább építeni. Nagyon igényesen helyreállították a belső részt és a termeket. Ajánlom mindenkinek. ha egy pici affinitást is érez a történelemhez. A Diósgyőri Várban jártam a felújítása előtt is, de össze sem lehet hasonlítani a mostani állapotával.

A felújítása nagyon jól sikerült és kiállítás is esztétikus. A még nem felújított alsó vár nagyon romantikus, ott szinte az egész épületet meg lehet kerülni a várfalakon. Ennek a területnek a felújítása a közel jövőben várható, így a kiállítótér ezzel növekedni fog. Egyszerűen gyönyörű és kihagyhatatlan. Kíváncsian várom a várrekonstrukció folytatását.

És ha már Diósgyőr és vár, a mellé épített Lovagi Tornák teréről sem szabad megfeledkezni, ahol koncerteket és díjugrató versenyeket rendeznek. Lenyűgöző látvány, kellemes légkör, segítőkész alkalmazottak, gyönyörű hangzás a koncert alatt, nem magas az ár- érték arány, maradjon is így.. sok vendéget hoz a bükk lábának ez a gyöngyszeme. ;

A középkori vár romja és helyreállított építményei önmagukban is élő múzeumnak tekinthetők. A 2500 négyzetméter alapterületű palota valaha mintegy 50 helyiséget magában foglaló, vastag falú, hatalmas épületéből csak négy magas torony és az őket összekötő épületszárnyak földszintje, s néhol emeleti romja áll. A vár külső fala körbejárható. A kazamatában található Közép-Európa legnagyobb lélekszámú panoptikuma, melyben hat életkép mutatja be a XIV. századi középkori életet. Rekonstruáltak egy régi kemencét, és természetesen van egy mély kút, ahová a látogatók aprópénzt dobálnak a visszatérés reményében.

A diósgyőri vár fontos kulturális helyszín: évtizedek óta otthona többek között a Dixieland Fesztiválnak, a Kaláka Nemzetközi Folkfesztiválnak, a Várjátékoknak, a Történelmi Forgatagnak, színházi és operaelőadásoknak, a Várszínházi estéknek és már egyik játszóhelye a Miskolci Operafesztiválnak is.

Ha valaki Miskolcon jár, ne hagyja ki a csodaszép környezetben található Diósgyőri vár meglátogatását.

Számomra mindig öröm látni, hogy a történelem egy csipetnyi darabját ily módon megőrizzük az utókornak. Szerintem a Diósgyőri vár mindent megadhat azok számára, akiket egy vár túra érdekel.







Videó


Légi videó, Diósgyőri vár átadása felújítás után 01.

Link



Séta a diósgyőri várban

Link



A diósgyőri vár a középkorban

Link



Diósgyőri vár 2015

Link



Képgaléria




























































-

























































































*****







MISKOLC


Miskolc Észak-Magyarország legnagyobb városa, Budapest, Debrecen és Szeged után Magyarország negyedik legnépesebb városa. A környék Európa egyik legrégebben lakott területe, s 1365-ben Nagy Lajos királytól kapott városi rangot. A szocialista időszakban Magyarország egyik legjelentősebb iparvárosaként élt a köztudatban, ebben az időben érte el legnagyobb kiterjedését - számos szomszédos település, köztük a középkorban az uradalom székhelyéül szolgáló Diósgyőr hozzácsatolásával - és legnagyobb népességszámát is.

A rendszerváltás óta kulturális és idegenforgalmi szerepét igyekszik erősíteni; ebből a szempontból főbb látványosságai közé tartoznak a miskolctapolcai Barlangfürdő, a diósgyőri vár, a lillafüredi Palotaszálló és a Miskolci Nemzeti Színház, illetve a Bükki Nemzeti Park.

A város a Bükk-vidék keleti részén, abba ,,beágyazódva", a Szinva, Hejő és a Sajó völgyében, különböző természeti és gazdasági tájegységek találkozásánál épült. A város kivételes szépségét e csodás fekvése miatt is köszönheti. A Sajó, a Bódva és a Hernád összeolvadó völgysíkja, a Miskolci kapu ősidők óta jelentős áru- és személyforgalom színtere.

Az 1990-es évek a miskolci nehézipar hanyatlását hozták. A város népessége csökkenni kezdett, s Debrecen vette át helyét az ország második legnépesebb városaként. A 2000-es évektől folyamatos fejlődés volt megfigyelhető a városban, amivel az acélváros mítoszról a kultúra és turizmus városává válna Miskolc.

Miskolc történelmi belvárosa műemlék jellegű épületekben kevésbé gazdag, mint más városoké, a 19. század hangulatát tulajdonképpen csak a sétálóutca jellegű főutca (Széchenyi István út) és az ennek folytatásában elterülő Városház tér őrzi.

A Belváros legjelentősebb útja a városrész teljes hosszán áthúzódó Széchenyi István út, amely a Tiszai pályaudvar felé vezető Bajcsy-Zsilinszky út folytatása. A Városház tér és a Szinvapark közti szakasz 1984 óta sétálóutca, csak a villamosok közlekednek itt. Ez az úgynevezett ,,Főutca", amelynek hangulata a 19. századot idézi.

A Széchenyi utcát gyakran tartják Európa leghosszabb főutcájának, ez azonban pontatlan, mivel a Széchenyi utca maga csak körülbelül 1 kilométer hosszú, és még Miskolcon belül is több utca van, aminek a hossza ennek többszöröse. Az azonban igaz, hogy a Széchenyi utca egyike annak a kilenc utcának, amelyek egymás egyenes folytatásaként kelet-nyugati irányban csaknem az egész várost átszelik, egy összességében 12 km hosszú utcát formálva (ebből azonban a köznyelv főutcának csak a Széchenyi utcát nevezi).

A Városház tér az Avas hegy közelségében, a Széchenyi utca nyugati végén, tőle északra terül el. Itt áll a romantikus stílusú városháza és a klasszicista megyeháza.

Belvárosi sétánkat az 1871-ben épült, majd a 2012-ben befejeződött építészeti átalakítások után a mai arculatát elnyerő Városháza elől kezdtük, amely a város egyik legforgalmasabb pontján
található. A Széchényi út jelentős része sétálóutcaként működik, szebbnél szebb épületekkel és üzletekkel. A város legnagyobb sétálóutcáján, a Széchényi úton végighaladva, megcsodálhattuk a Belváros turisztikai látványosságait, a sok kulturális és egyházi építményt, templomait, középületeit és köztéri szobrait.

Belvárosi sétánk során gyönyörű rendezett belvárost láthattunk, akik már korábban is jártunk erre, rá se ismertünk a régi állapotokra, kellemes kikapcsolódás volt délutáni sétánkhoz. Sok szép hely, látványosság egy helyen. A belváros maga csodálatos. Nagyon szépen rendben tartott parkok, zöld ligetek, fák és virágok, a ma már tiszta Színva patak a Szinva parkkal és Színva terasszal csodálatos élmény volt valamennyiünknek. Helyieknek a Miskolchoz való tartozás erejét hordozza magában, noha máshonnan érkező érdeklődőknek is hasonló élményeket nyújthat. Aki pedig Miskolcra jön, annak kihagyhatatlan, nem csak a mindennap arra járók csodálkoznak le időről időre a szépségén, hanem a városba érkezők körében is kedvelt.

Összegezve, nagyon érdekes, jó időben nagyon kellemes séta volt, rengeteg látnivalóval. Különleges érték egy különleges helyen, a belváros kellős közepén. Le a kalappal Idegenvezetőink előtt, akik velünk voltak, mert a látnivalók lebilincselőek voltak.







Videó


Miskolc, ahogyan még sosem látta

Link



Miskolc - Hungary

Link



Miskolc, Hungary 2015

Link



Miskolc City, HUNGARY 2017

Link



Miskolc - Miskolctapolca Cave Bath - Castle of Diósgyőr - Lillafüred, Hunguest Hotel Palota

Link



A mi városunk, Miskolc - 1. rész 1981

Link



Képgaléria























































































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1845
  • e Hét: 7067
  • e Hónap: 46888
  • e Év: 224763
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.