Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A Gyömbér hatásai
  2011-02-06 22:54:40, vasárnap
 
 
Gyömbér hatásai - étvágyfokozó

2010. december 9.,

________________________________

Gyömbér
Zingiber officinale


"A sokoldalú gyömbér"

Népies neve:

gyömbérgyökér

A növény leírása:

A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó trópusi egyszikű, évelő növény. Eredetileg a trópusi Ázsia esőerdőinek növénye. Üvegházban nálunk is termeszthető.

Hogyan gyűjtsük?



* Miután a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat fűszerezték vele. Angliában és Amerikában gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle.
* Az illat- és likőripar is szívesen alkalmazza.
* A gyömbért már a Kr.e. 3000 körüli első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi.
* Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztító szernek tartották, így vallásos ünnepeik előtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy így leheletük isteneik számára kellemes lesz.

Gyógyászati célra a növény gyökerét használják, mely ujjasan elágazó, 8-10 cm hosszú, 1,5-2 cm széles, belül sárgásszürke színű, aromás illatú, csípősen kesernyés ízű. Megvásárolható nyersen és őrölve is.

Mi van benne?

Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. (A gingerol átalakulhat shogaollá, zingeronná és paradollá.) Ez az illóolaj a gyökérben termelődik, rendkívül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti jellegzetes, édeskés ízét is. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.

Mire jó?

Csak a népi gyógyászatban használják betegségek kezelésére, elsősorban fűszernövény.

A gyömbér hányáscsillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.

Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát - a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen -, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (gépkocsivezetés).

Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.

Hogyan használjuk?


Gyömbérsör
Olaj: Fájdalmas ízületnél külsőleg alkalmazzuk. Néhány cseppet keverjünk össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. Izomfájdalmak esetén is alkalmazható.

Tea: Hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágjuk össze apróra, és főzzük 0,5 liter vízben félórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Naponta háromszor fogyasszuk, de friss gyömbérgyökér-törzset is rágcsálhatunk.

Por: Emésztési panaszok esetén ebben a formában is alkalmazhatjuk.

Fűszerként: Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését.

Citromos-mézes gyömbértea: 25 g friss gyömbérgyökeret 5 dl vízben felforralunk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Ha már nem túl forró (mintegy 60-65 C-ra hűlt), mézet és citromlevet adunk hozzá.

Jó tudni!

Véralvadásgátló gyógyszereket szedő betegek a gyömbér használata előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.

Hosszabb ideig vagy nagyobb mennyiségben csak az orvos beleegyezésével alkalmazzuk!

A várandós állapotra jellemző, reggeli rosszulléteket nem enyhíti.

Használata előtt a kemoterápiás kezelés alatt álló betegek mindig kérjék ki kezelőorvosaik véleményét, és soha ne alkalmazzák éhgyomorra, mivel a gyomornyálkahártya-irritációt válthat ki.
 
 
1 komment , kategória:  Házipatika.com  
Szociális szorongásosZavar
  2008-09-12 19:55:56, péntek
 
  Szociális szorongásos zavar gyerekeknél
Elmondatlan szenvedés
(2008/5. szám - Megjelenés dátuma: 2008-09-11)

A gyermekkori szociális szorongásos zavar iránti érdeklődés viszonylag új keletű. A zavar diagnosztikai kritériumai a felnőttekéhez hasonlók: az ilyen gyerekek félnek olyan társas, vagy teljesítményhelyzetekben, melyek zavarba ejtők lehetnek. Ha ilyen helyzetbe kerülnek, szélsőségesen szoronganak, és előfordulhat, hogy sírva fakadnak, dührohamot kapnak, vagy meghátrálnak.
Viszont a felnőttekkel ellentétben a gyerekek a félelmüket nem érzik túlzottnak vagy ésszerűtlennek. A szorongás mértékének függvényében gyakori a teljesítmény jelentős visszaesése.

E zavarok előfordulási gyakoriságát 4 százalék körülire becsülik, és hasonló valószínűséggel jelenik meg fiúknál és lányoknál. Egyre több bizonyíték szól a korai gátolt temperamentum és a szociális szorongásos zavar közti kapcsolat mellett. Azoknál a kisgyerekeknél, akik visszahúzódnak ismeretlen helyzetben, vagy disstresszel reagálnak rá, valószínűbben fejlődik ki szociális szorongásos zavar, mint azoknál, akik közeledőnek, társaságkedvelőnek mutatkoznak ilyen helyzetben.

Nemrégiben egy vizsgálatban azt találták, hogy ezek a gyerekek leginkább a nyilvános szereplések, illetve a rutinszerű társas interakciók során mutatnak félelmet. A vizsgált gyerekek több, mint fele említette az osztály előtti hangos olvasást, táblára írást, sport- vagy zenei fellépést, társalgáshoz való csatlakozást, felnőttekkel való beszélgetést, és beszélgetés kezdeményezését.

Egy 10 éves kisfiú minden focimeccse előtt hányt. Aggódott a játék alatti teljesítménye miatt, rettegett, hogy elveszti a labdát, vagy mellélő, és társai kinevetik. Bár jó játékos volt, rettegett a fociszezontól, és minden edzést és mérkőzést szorongva kínlódott végig. Következő évben abba akarta hagyni a játékot. Anyja kivizsgáltatta a hányást, de az orvosi vizsgálat eredménye negatív volt.

Egy 8 éves kislány különösen szorongott iskolai teljesítménye miatt. Bár jó képességű diák volt, nap mint nap azon aggódott, hogy hibázik, vagy rosszul sikerül egy dolgozata. Képtelen volt az osztályban a kérdésekre válaszolni, mert attól félt, rossz választ ad. A dolgozatokban rendszerint rosszul teljesített, mert, mint mondta, 'kiürült az agya', azaz ideges volt, bizonytalan, és képtelen volt felidézni az anyagot. Komoly gondjai voltak az elalvással, mert a következő napok, hetek iskolai feladatai aggodalommal töltötték el. Minden nap rettegve ment iskolába.

Egy 11 éves lány iskolai teljesítménye és a társaival való interakciók miatt szorongott. Rettegett, hogy tanárai és társai butának találják, noha átlagos diák volt. Aggódott, mit mondjon társainak, és inkább nem lépett velük kapcsolatba. Azon ritka alkalmakkor, mikor egy másik gyerek kereste vele a kapcsolatot, a szorongás annyira elöntötte, hogy képtelen volt fenntartani a társalgást. Gyakran fájt a feje az iskolában, és sok időt töltött az orvosi szobában. Amikor napi rendszerességűvé vált a fejfájás, szülei neurológiai kivizsgálást kezdeményeztek, mely negatív eredményt hozott.

Ezek az estek bemutatják a szociális szorongásos zavaros gyerekek szenvedéseit. Néhányuk számára minden iskolai nap olyan szorongással telített, amilyet mások csak az első iskolai napon élnek át. Általában kevés barátjuk van, társaik maguknak valónak észlelhetik őket. Ám ezek a gyerekek valójában magányosak. Mivel a rutinszerű társas interakciók nehezek számukra, nem fejlődnek ki a megfelelő társas készségeik.

A társas interakciótól való félelem ördögi kört eredményez: a megaláztatások és nevetségessé válás lehetőségétől való félelem növeli a gyermek szorongását, és további visszahúzódáshoz vezet, néhány gyerek iskolába sem akar menni e szorongás miatt. Mások félbehagyják a sportolást, a zenekari szereplést, táncot és más társas tevékenységeket, bármit, ahol fennáll a negatív értékelés veszélye.

Mivel a szociális szorongásos zavartól szenvedő gyerekek rendszerint csendesek az iskolában, és nem mutatnak viselkedéses problémákat, a tanárok gyakran nem ismerik fel a zavart. Inkább félénknek és szolgálatkésznek tekintik őket. Ez eléggé szerencsétlen dolog, mert a tanár sokszor a vonatkozási forrása annak, hogy egy gyerek pszichiátriai értékelést igényelne.

Testi panaszok gyakran jelentkeznek e gyerekeknél: rendszeresen beszámolnak fej- és hasfájásról. Ilyenkor általában a családorvoshoz kerülnek vizsgálatra, esetleg beutalják őket alapos neurológiai vagy gyomor-bél kivizsgálásra. Mivel a legtöbb ilyen gyerek nem szívesen számol be szorongásairól önként, a megfelelő diagnózis jobbára elmarad.

Gyakran a szociális szorongásos zavartól szenvedő gyerekek szülei sem ismerik fel a tüneteket. Néhányan azzal magyarázzák őket, hogy gyermekük mindig félénk volt, míg mások olyannak tekintik az állapotot, melyet majd kinő a gyermek.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szorongásos zavaroknak lehet családi előtörténetük, és egy ilyen gyerek szülője szenvedhet ugyanettől a zavartól. Előfordulhat, hogy a szülő megkísérli, elrejteni a gyereket a szociális intézmények elől, ami megerősíti őt a társas interakcióktól való félelmében. Néha azonban a szülő éppen azért viszi kezelésre gyerekét, mert emlékszik saját gyerekkorának fájdalmaira.

Az felismerés és kezelés kritikus fontosságú e gyerekek életminőségének javítása szempontjából. A szorongásos zavarok gyakran a depressziót előzik meg a gyerekeknél. Ugyanakkor a szociális szorongásos zavarral együtt is járhatnak más problémák, például egyéb szorongásos zavarok és major depresszió. A zavar krónikus lefolyású. Serdülőkorban e gyerekeket függőségi (alkohol, drog) problémák veszélyeztetik. Ráadásul folytonosság mutatkozik a gyerek- és felnőttkori szociális szorongásos zavar közt.

A pszichoterápiát tekintve elég sok érv szól a kognitív-viselkedéses terápia mellet. A gyerek itt az észleletekre (azaz az én-állapotokra) koncentrál, és olyan viselkedéses feladatokban vesz részt, mint például szereplés vagy szerepjáték. E terápiát alkalmazzák mind egyéni, mind csoportos formában. A család bevonása egy további fontos kezelési elem.

A gyógyszeres kezelést még nem tanulmányozták megfelelően a gyermekkori szociális szorongásos zavar esetében, de néhány esettanulmányból az derül ki, hogy szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI) alkalmazása indokolt lehet.

A legfontosabb, hogy minél többen legyenek tudatában a gyermekkori szociális szorongásos zavar létének és tüneteinek, hogy lehetővé váljon a probléma mielőbbi azonosítása és kezelése, a gyerekek életének javítása érdekében.

Kapcsolódó tanulmány
Dr. Gádoros Júlia: Depresszió és szorongásos zavarok gyermek- és serdülőkorban

Forrás: www.bura.hu
 
 
0 komment , kategória:  Házipatika.com  
A lapos hasért ezeket edd!
  2008-08-17 11:24:28, vasárnap
 
 


Link

A lapos hasért ezeket edd!
Tedd még feszesebbé a hasizmodat a következő ínycsiklandozó, alacsony kalóriatartalmú falatok rágcsálásával.
Mixelj!
Csillapíthatod az édes illetve sós ízek utáni sóvárgásodat ezzel az egészséges keverékkel: törj össze sósperecet apró darabokra és szórd bele egy tálba. Adj hozzá diót és szárított áfonyát, majd alaposan keverd össze.
Zöldséges tál
Készíts egy csípős, zöldséges mártást, adj hozzá répát, uborkát, brokkolit és más zöldségeket, majd az egészet fűszerezd meg egy csipetnyi borssal. Nagyon finom és mégis egészséges, hiszen a zöldségek szinte semmi kalóriát nem tartalmaznak.
Gyümölcsözön
Valami gyorsan elkészíthető nasit szeretnél az esti tévézéshez? Csapj össze egy fincsi gyümölcssalátát! Főleg déligyümölcsökre lesz szükség, de jöhet bele görögdinnye és alma is. Mindet vágd apró darabokra, szórd bele egy jó nagy tálba és keverd össze. Ezek a gyümölcsök tele vannak vízzel, amelyek segítenek megőrizni a szervezeted hidratáltságát és mindemellett áldásos hatásuk az is, hogy hosszabb ideig megmarad a telítettség-érzés, így késő este sem leszel éhes.
Csomagold be...
Vagyis fejes salátába csomagold be! Hagyd el végleg a kenyeret és burkold a grillcsirkét egy salátalevélbe, ezzel máris kész a magas fehérjetartalmú harapnivaló, amivel még az egészségednek is jót teszel. A különleges aromáért adj hozzá humuszt!
Próbáld ki a pitát!
Legyőzhetetlen vágyat érzel egy kis chips után? Csinálj ízletes burgonyaszirom-utánzatot úgy, hogy a pitát 250 fokon ropogósra sütöd, majd hagyod kihűlni. Törd össze pici darabkákra, mielőtt meglocsolod olívaolajjal. Ízesítheted fokhagymával, de szervírozhatod egy alacsony zsírtartalmú mártás kíséretében is.

Szöveg: Kovács Orsi


Jómagam vékonyka vagyok, de alkatilag.
Nem kell fogyókúráznom, viszont van egy öröklött felszívódási zavarom, ami miatt
a táplálék nem marad meg kellőképpen bennem, ill. az azokban levő vitaminok.

Azok kedvéért írtam be ezt a bejegyzést, akiknek jól jöhet.!:-)
Akik megszívlelik, mind a diétát, mind sportolnak kicsit, amit szintén megtalálhatnak a sport képekben bejegyzéseim között!

Sok sikert kívánok!

 
 
0 komment , kategória:  Házipatika.com  
A Depresszió tünettana
  2008-06-05 00:30:26, csütörtök
 
 



Link

A depresszió tünettana


A major depresszió, vagy közismert nevén depresszió természetesen nem azonos azzal a hangulati nyomottsággal, amelyről az első kávé után panaszkodunk a hideg januári reggeleken a munkahelyünkön.
Öröm nélkül hosszú távon
Mégis, manapság elárasztotta a köznyelvet a panaszkodás: "olyan depressziós vagyok"! Talán ezért van az, hogy - mint a fiú, aki farkast kiáltott mintájára - ha igazán baj van, nem ismerjük fel a tüneteket. A betegség elsősorban az érzelmi életet érinti. A hangulati nyomottság általában alig változik; viszonylag független a környezettől, ugyanakkor jellegzetes napi ingadozást mutathat. A betegek elutasítottságot és intenzív szomorúságot élnek át, feszültek és idegesebbek, mint mások. Egyes esetekben a szorongás látható jelei, és a gyakori, sok mozdulatban megnyilvánuló nyugtalanság sokkal feltűnőbb lehet, mint maga a depresszív hangulat. A hangulatzavart egyes esetekben olyan jelek, tünetek vagy cselekvéssorok fedhetik el, mint az érzelmi túlérzékenység; fokozott alkoholfogyasztás; szeszélyes, kiszámíthatatlan viselkedés; korábbi valótlan vagy valós félelmek felerősödése; illetve kényszerképzetek megjelenése, és képzelt betegségek megélése. Feltűnő, hogy nem lelnek örömet azokban a tevékenységekben, amelyeket eddig élvezettel űztek: abbahagyják a hobbit, súlyos esetekben a munkát is.
Fásultság és reménytelenség

A motivációs életet érinti, hogy a betegek szinte "megbénulnak": elveszítik kezdeményezőkészségüket és érdeklődésüket a világ dolgai iránt. Ez természetesen a viselkedés szintjén is megnyilvánul: nehezen mozdulnak ki a lakásból, az ágyból, produktivitásuk drámaian csökken. A depressziós betegek úgy érzik magukat, mintha "leszívták volna az energiáikat": lassabban mozognak, és folyamatosan fáradtnak érzik magukat. A motiváció csökkenése a szexuális késztetést is érinti, a betegek a legtöbb esetben a libidó csökkenéséről számolnak be.
Énképük irreálisan negatív. A hibát mindig magukban keresik, és képesek napokig-hetekig rágódni rajtuk. Rossz véleménnyel vannak magukról, csúnyának, haszontalannak tartják magukat, és képtelenek arra, hogy meglássák magukban a szépet és a jót. Jövőképük negatív, vagy nincs. Mindent halogatnak, de ez nem feltétlenül a csökkent motivációs szintben keresendő, hanem abban, hogy meggyőződésük szerint csak rossz történhet velük. Mivel a negatív jövőkép a reménytelenség érzését kelti a depressziós betegekben, nagyon gyakori az ebből eredő öngyilkosság.
A depressziót gyakran testi tünetek kísérik, illetve fedik el. A fejfájás, az emésztési zavarok, a szédülés, a mellkasi szorítás és a krónikus fájdalom mind jelentkezhet a hangulatzavar mellett. Az étvágyban és alvási szokásokban változás állhat be, amelyek a skála mindkét oldalára eltolódhatnak. Előfordul, hogy a fáradtságot a betegek az alvási zavarok számlájára írják.

Érdemes felskiccelni a depresszió legfontosabb tüneteit:

* az örömtelenség érzése ("semminek sem tudok örülni, nincsenek érzelmeim")
* döntésképtelenség, rágódás lényegtelen dolgokon
* dekoncentráltság és figyelemzavarok
* csökkent érdeklődés a világ dolgai iránt
* gátoltság, nehézkesség, meglassultság, "lustaság"
* bűntudat, indokolatlan lelkiismeret-furdalás
* szégyenérzés, gátlásosság, frusztráció érzése ("csak terhére vagyok másoknak")
* fáradtság érzése, fáradékonyság, passzivitás, csökkent energia
* alvászavar, a szexuális működés zavarai
* étvágyváltozás, általában étvágytalanság, fogyás, ritkán túlevés, az édesség fokozott kívánása
* halálvágy, öngyilkossági gondolatok, késztetések

Tünetek, amelyek mögött gyakran depresszió húzódik meg:

* Fáradtság/fáradékonyság, gyengeség. A depressziós betegek 80 százaléka panaszkodik fáradtságra
* Alvászavarok
* Szorongás. A depressziós betegek több mint 50 százaléka mutat súlyos szorongást
* Krónikus fájdalom. A fájdalomküszöb csökkenése, túlérzékenység jellemző. A krónikus szervi eltérésekkel nem magyarázható fájdalmak 60 százaléka mögött depresszió húzódik meg, gyakori kísérője az étvágycsökkenés, a bizonytalan hasi fájdalmak
* Csökkent szexuális érdeklődés, funkciózavarok
* Csökkent munkaképesség érzése

Bármilyen súlyos is legyen egy depressziós periódus, általában elmondhatjuk, hogy a diagnózis felállításának feltétele a tünetek legalább két hetes fennállása. Fontos tényező továbbá, hogy a depressziós tünetek közül legalább öt fennálljon (ám ha valaki kevesebbtől is szenved, ne zárkózzunk el a kezelésétől) - ezek nem lehetnek gyógyszerszedés vagy más társbetegség következményei
Szerző: Forrás:
Dr. Szemerédy Viktória HáziPatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Házipatika.com  
Depresszió/de miért?
  2008-06-05 00:28:01, csütörtök
 
 



Link

Depresszió, de miért?
A betegség kialakulásának okai


Miért van az, hogy valaki a legreménytelenebb helyzetben is megtalálja a pozitívumot, mást meg nógatni kell, hogy próbálja meg perspektívába helyezni az aktuális "tragédiát"?
Hol keressük a depresszió gyökerét? Vajon milyen esélyünk van arra, hogy átéljük az első depressziós epizódunkat - akár holnap? A klinikusok sajnos nem tudnak választ adni erre a kérdésre, azonban különbséget tesznek a reaktív (exogén) és az endogén depresszió között. A reaktív depressziót mindig egy olyan élethelyzet előzi meg, amelyben a személy súlyos veszteséget él át. Az endogén depresszió ezzel szemben úgy alakul ki, hogy látszólag nem történik semmilyen kiváltó esemény. Hát akkor mégis miért?
Gének és molekulák és hormonok
A depressziót nemcsak a pszichológusok, de az utóbbi évtizedekben a genetikus kutatók is górcső alá vették. Feltűnt, hogy míg az átlag népesség 5-10 százaléka él át depressziós periódust, addig a betegek családjában ez az arány kétszer annyi, 20 százalék. Ez azt bizonyítja, hogy a depresszióra való hajlam örökölhető. Számszerűleg pont annyira, mint a szívkoszorú megbetegedésre való hajlam. Az egypetéjű ikrekkel végzett kutatások még inkább megerősítették a feltevést: ha egyiküknél unipoláris depressziót diagnosztizálnak, akkor annak az esélye, hogy az ikerpár másik tagja is depressziós lesz, 43 százalék.
Az idegrendszer hírvivő anyagai



Depresszió

agykutatók az idegrendszer hírvivő anyagait állították reflektorfénybe. Ezek azok a vegyületek, amelyek az idegsejtek közötti információáramlásért felelősek. Az ötvenes évek egyik látványos eredménye volt, hogy depressziós betegeknél az agy csökkent szerotonin- és noradrenalin-aktivitását sikerült kimutatni. Az még nem világos, hogy pontosan milyen szerepet játszik a két vegyület a depresszió kialakulásában - a homályt egyelőre sűrítik a mániás depresszióval végzett kutatások -, de egyre több szakember helyezkedik arra az álláspontra, hogy nem a vegyületek önmagukban gyakorolt hatása, hanem ezek kölcsönhatása játszik lényeges szerepet.

A hormonális rendszernek feltehetően szintén jutott lap a depresszió hátterét vizsgáló asztalnál. Mind a melatonin nevű, kizárólag a sötétben termelődő hormon, mind a mellékvesekéreg kortizol nevű hormonja szerepet játszhat a betegség létrejöttében. A kortizol egy "stresszhormon", amely fokozott stresszállapot idején jut a szervezetbe, ezért nem meglepő, ha a depressziós embereknél magasabb szinteket mérnek. Újabban feltételezik, hogy a depresszió javulása összefügg a stressz-szabályozó központok (pl. hippokampusz) idegsejtjeinek regenerálódásával.
A depresszió lelki oldala
A pszichológusok más oldalról közelítik meg a kérdést. Noha első hallásra különösnek tűnhet, hogy "ahány nézőpont, annyi magyarázat", de a jelentős pszichológiai iskolák elméleteinek gyakorlati haszna a pszichoterápiák során mutatkozik meg. El kell fogadnunk, hogy a legtöbb tudományág egy jelenséget több közelítésben ragad meg, minél összetettebb a dolog annál több oldalról közelíti meg. Egy drágakő igazi szépségét sem csak egy metszet felől tudjuk megcsodálni.

Sigmund Freud és a pszichodinamikus iskola szerint a gyermekkorban elszenvedett veszteség a döntő. A veszteségnek azonban nem kell konkrétnak lennie, egy embernél kialakulhat a depresszió a nélkül is, hogy ténylegesen elvesztette volna egy közeli hozzátartozóját. Ennek magyarázatára vezette be Freud a szimbolikus veszteség fogalmát. Eszerint minden előidézheti a depresszió kialakulását, amely az elhagyatottság érzését kelti a személyben.
A viselkedés-lélektan a pozitív megerősítések hiányára helyezi a hangsúlyt. Ha valaki nem kap pozitív visszajelzést önmagával kapcsolatban, akkor elbátortalanodik, és csökken a pozitív viselkedések száma: így alakul ki az ördögi kör, amelyből nehéz a kilépés.

A kognitív iskola a negatív gondolkodás depresszióban betöltött szerepére mutat rá: a betegek jellemzően negatívan gondolkodnak önmagukról, az élményeikről és a jövőjükről, miközben alábecsülik a pozitív események jelentőségét és felnagyítják a negatívakét. Ezeken aztán a betegek hetekig, hónapokig rágódnak, és szinte visszafordíthatatlan spirálba kerülnek, ahol csak a negatív gondolatok felé mutat az egyirányú utca táblája.
Beck három igen jellemző mondatot írt le a depressziósok gondolatvilágából:

1. Senkije vagyok e világnak.
2. A világ lehangoló hely.
3. A múltam tragédia, a jövőm katasztrofális.

Érdekes elméletet takar a tanult tehetetlenség fogalma: a betegek úgy érzik, hogy nincsenek hatással életük alakítására, a kontrollhiányt stabil belső tényezőknek tulajdonítják, ezért alkalmatlannak érzik magukat a negatív események elhárítására. Ez ahhoz vezet, hogy a depressziós beteg meg sem próbál változtatni helyzetén, és fásultan, bénultan törődik bele a sorsába.
Társadalmi kérdés is
A szociológusok szintén elég fontos kérdésnek tartják a depresszió kialakulását ahhoz, hogy alaposan megvizsgálják a betegség társadalmi és kulturális hátterét. Egy érdekes tanulmány arra mutat rá, hogy a depresszió szorosan összefügg a családi állapottal: a különélők illetve az elváltak között több mint háromszor olyan gyakori a betegség kialakulása, mint azok között, akik párkapcsolatban élnek. A depresszió a különböző társadalmi csoportokon belül is eltéréseket mutat: a nők esetében majdnem kétszer olyan gyakori a megbetegedés, mint a férfiaknál.
Szerző: Forrás:
Dr. Szemerédy Viktória HáziPatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Házipatika.com  
A szerotonin szint
  2008-06-05 00:24:16, csütörtök
 
 



Link

Egyszer fent, egyszer lent


A bipoláris zavar több, mint amit szinte mindenki átél: nem egyszerűen a jókedv és lehangoltság, az unottság és a tettvágy váltakozásáról van szó, hanem igazi érzelmi hullámvasútról.
Aki ismeri Vincent Van Gogh művészetét, és fel tudja

Depresszió

idézni egy-egy zaklatottabb vonalvezetésű festményét, annak felesleges szavakba önteni a bipoláris zavar tünettanát. Ha Ön esetleg a zenében jártas, akkor gondoljon csak Robert Schumannra: csak az 1840-es évben 168 dalt írt - termékenysége feltehetően a mániás periódusnak volt köszönhető. A bipoláris zavar, vagy ismertebb nevén a mániás depresszió olyan kóros érzelmi állapotot jelöl, amelynek során a beteg hangulati élete a legmélyebb diszfóriától a legeksztatikusabb örömig terjed. A betegség neve, a "bipoláris" a két pólusú véglet miatt kapta a nevét, azonban a tünetek olyan változatosak, hogy egyre gyakrabban használják a "bipoláris spektrum zavar" elnevezést. A két pólusú elnevezés félrevezető: két ellenpólus nem keveredhet, de a depresszió és mánia bizony nem is ritkán igen és az az állapot a legveszélyeztetőbb az öngyilkosságra.
Az élet napos oldala...
avagy mi a különbség boldogság és mánia között? A mánia visszatér... (Akiskal)
A mániás állapot távol áll az irigylendő boldogságtól, még csak nem hasonlít ahhoz, viszont legalább olyan súlyos klinikai képet mutat, mint a depresszió. A tünetegyüttesben éppúgy megtalálhatjuk az érzelmi, a viselkedéses és a motivációs komponenseket, mint a depresszióban, azzal a különbséggel, hogy ez a skála másik végén helyezkedik el.

Mániás fázisban a személy rendkívül izgatott, és mások számára teljesen érthetetlen felhangoltság jellemzi. A beteg folyamatosan tevékenykedik, beszél, úgy érzi, energiája kifogyhatatlan, ő maga mindenható. Énképe pozitív, és mivel nincs betegségbelátása, nem ismeri fel döntéseinek téves voltát. Jellemző az impulzivitás, a tettvágy, ami azzal jár, hogy ilyenkor alig alszik többet pár óránál. Viselkedését a túlzások jellemzik: hiperaktív, harsány és fáradhatatlan. A családnak igen komoly anyagi terhet jelenthet a mániás állapot, mert a betegen gyakran költési kényszer lesz úrrá. Még veszélyesebb lehet - elsősorban női páciensek esetében, ez lényegében a "nimfománia" - a fokozott szexuális késztetés, a bizalmaskodás, a gátlástalanság.

A felhangoltság aztán egy sötétebb tónusú fázisba csaphat át: az irritáltságot zavartság, dührohamok válthatják fel. Lévén az akut szakban nincs semmi, ami huzamosabb ideig megragadná a figyelmüket, előfordul, hogy elvesztik kapcsolatukat a valósággal.
Sötét hangulat
A depressziós fázis ennek gyökeres ellentéte, de vannak közös vonások is, pl. zsémbesség, zsörtölődés, ingerültség, sértődékenység. Az érzelmi életet a nyomott hangulat, a rosszkedv és a szomorúság jellemzi. A beteg tehetetlennek érzi magát, ezért cselekvőképessége és akarata bénult. Ez a függőségi igény kóros növekedésével jár együtt. Az epizódra jellemző a feltűnő improduktivitás. A beteg önmagában látja a probléma gyökerét, magát hibáztatja, és hibáit irreálisan nagyítja fel. Jövőképe sötét vagy nincs. Gondolkodására is a "nincs", a "nem" a jellemző. A depresszió természetesen a testre is rányomja a bélyegét: a beteg fáradt, alvászavarai vannak - ez lehet álmatlanság, vagy épp ellenkezőleg, a fáradtság miatt szinte állandóan ágyban van -, és a szexuális késztetése is jelentősen csökkent.
A felismerés nehézségei
A bipoláris zavar diagnosztizálása egyes esetekben rendkívül nehéz lehet. Előfordul, hogy a két fázis drámaian, látványosan követi egymást, tehát a kórkép hullámvasút jelleget mutat: a fellegekből egyenesen a depresszió sötét és kietlen völgyébe vezet az út. Ám gyakran a két periódus hónapokig, sőt, akár évekig is tarthat, sőt, hangulatzavar nélküli epizódok is beiktatódnak a személy életébe. Az is gyakori, hogy a tünetek nem jelentkeznek ennyire típusosan és erősen: vannak, akik kifejezetten produktívak a mániás periódusban, és nem látszik rajtuk több, mint életöröm.

Ez utóbbi forma a bipoláris II. típusú zavar: a betegnél a major depressziós szakaszokat csak enyhén mániás - ún. hipomán - szakaszok váltják fel. A bipoláris I. típusú zavarnál azonban a mániás és a depressziós fázisok váltakoznak. Előfordul még a kevert epizód, amikor a depresszió és a mánia akár egyazon napon követheti egymást. Ahhoz, hogy a betegséget rapid ciklusként osztályozzák, az kell, hogy egy éven belül legalább négy epizóddal jelentkezzen. Ez leggyakrabban a női betegeknél fordul elő.

A kórisme felállítását az is nehezíti, hogy a bipoláris zavarban szenvedők egy jelentős részénél fennáll az alkohol- illetve a drogfüggőség, a szezonális depresszió, illetve szorongásos zavarok, mint például a poszttraumás stressz szindróma. A diagnosztizálás tehát nem egyszerű, de annál fontosabb. Előfordul, hogy a hipomán szakaszok tünetszegénysége miatt a betegség a major depresszió képét mutatja. A tiszta antidepresszáns gyógyszerek pedig kevert epizódba kergethetik a beteget, akinél ezáltal megnő az öngyilkossági kísérlet esélye.
Szerző: Forrás:
Dr. Szemerédy Viktória HáziPatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Házipatika.com  
Depresszió/bipoláris zavar
  2008-06-05 00:21:24, csütörtök
 
 
Link
Reflektorfényben a gének: A Depresszió


Vajon mennyire fenyegeti akár Önt a veszély, hogy jegyet váltson az érzelmi hullámvasútra? A tudomány mai állása szerint mi van a mániás depresszió kialakulásának hátterében?
A bipoláris zavarok kialakulásának okairól számos elképzelés van érvényben, mint ahogy számos területen folyik kutatás annak érdekében, hogy feltérképezzék ennek a különös rendellenességnek a hátterét. A legtöbb kutató ma már egyetért abban, hogy a betegség megjelenése nem egy okra vezethető vissza, hanem több tényező közrejátszása szükséges a kialakulásához. Noha a pszichológia több irányzata is próbálkozik a háttér felkutatásával, eddig nem sikerült egyértelmű magyarázatot adnia.
Biológia versus genetika
A biológia és a genetikai azonban annál kecsegtetőbb eredményekkel szolgál. Mint azt a major depresszió esetében is leírtuk, a kutatók a szerotoninnak - egy idegrendszeri vegyületnek - a csökkent szintjét találták a depressziós betegeknél. A várakozásokkal ellentétben azonban a mániás fázisban szintén alacsony szerotonin szinteket mértek. Ezek az eredmények látszólag ellentmondásosak, azonban a biokémia atyjainak - úgy tűnik - mégis sikerül megmagyaráznia a szerotonin elméletet: feltételezésük szerint az alacsony szerotonin szint előkészíti a terepet a hangulatzavar számára, és egy másik idegi jelátvivő anyagtól függ, hogy mánia vagy depresszió alakul-e ki.

A kutatók egy másik csoportja a nátriumionokat vette górcső alá: kísérleteik szerint a központi idegrendszerben nem megfelelő az ionáramlás. Az elmélet szerint a nátriumionok áramlásának zavarai okozhatják a szélsőséges hangulati ingadozást: a túl erős "aktivitás" az idegsejtek szintjén mániához vezet, a lusta jelátvezetés pedig a depresszió tüneteit hozza létre.

A reflektorfény az utóbbi időben egyértelműen a genetikai kutatásokra irányult. A családfakutatások alapján a bipoláris zavarban szenvedő személyek rokonainál sokkal gyakrabban fordul elő a betegség. Míg az átlag népesség 1%-a lesz mániás depressziós, addig annak az esélye, hogy egy beteg egypetéjű ikerpárja is megbetegedjen, 70%. Ha ez az arány 100%-os lenne, akkor egyértelműen genetikai hátteret kellene feltételezni, így azonban bizonyos, hogy a betegség kialakulásában több tényező játszik közre. Az eddigi eredmények szerint feltehetően az X kromoszóma egyik génjének rendellenességéről lehet szó, azonban a genetikusok eddig még nem találták meg a hiba pontos forrását.
Nem "egzotikus" betegség
A bipoláris zavar a lakosság több, mint 1%-át érinti a 18 évnél idősebbek körében, nemcsak az Egyesült Államokban, de Magyarországon is. A betegség általában a késői serdülőkor vagy a fiatal felnőttkor határán jelentkezik, de előfordul, hogy egy-egy tünet már gyermekkorban felismerhető. A depresszióval ellentétben, ahol a nőknél sokkal gyakoribb a betegség előfordulása, a bipoláris zavar mindkét nemet egyformán érinti.

Lévén a bipoláris zavar háttere még nem egyértelmű, nem lehet "megelőzni" a betegség kialakulását. Éppen ezért különösen fontos felismerni a tüneteket, hogy a páciens kezelése a lehető leghamarabb kezdődjön el. Ha a családban van már diagnosztizált bipoláris beteg, akkor a vérszerinti rokonok hangulati ingadozásaira, "raplijaira" jobban oda kell figyelni segítő szándékkal, mert esetükben ez lehet jele egy kialakult, vagy kialakulóban levő bipoláris zavarnak. Ez azért lényeges, mert a mániás depresszió és az öngyilkosság gyakran jár együtt. Egy Egyesült Államok-beli felmérés szerint az öngyilkosságot elkövetett emberek 30-70%-a szenvedett a hangulatzavarok valamely formájától.

Szerző: Forrás: Megjelent:
Dr. Szemerédy Viktória HáziPatika.com 2007. augusztus 14.
 
 
0 komment , kategória:  Házipatika.com  
Vitamin ABC
  2008-05-07 07:37:04, szerda
 
 



Link
 
 
0 komment , kategória:  Házipatika.com  
Házipatika. com 435.szám
  2008-05-07 07:32:41, szerda
 
 
2008. május 6. 435. szám



Puffad? Görcsöl a gyomra? Emésztésében zavarokat észlel?
Az emésztőrendszer működése sokak szemében tabunak számít. Talán emiatt is kap méltatlanul kevés figyelmet bélrendszerünk és a hátsó fertályunk, amelynek történései azonban alapvetően kihatnak egészségünkre. Kiemelt témánkból megtudhatja, milyen tünetekre kell figyelnie, és mi lehet a megoldás az emésztőrendszer problémáira!
Kattintson!

Egészségébresztő napok a munkahelyeken!
Az Egészségébresztő program májusi kampánya a szem és a fogak védelméről szól. A felvilágosító program az irodai dolgozókat érintő látásproblémákkal és a fogak védelmével foglalkozik. A kampány főtámogatója a Systane szemcsepp forgalmazója, az Alcon. Az érdeklődők szemszárazság vizsgálaton, test-vitaminszint mérésen és fogfehérség-teszten vehetnek részt. Hasznos tanácsokat kapnak, hogyan óvhatják szemüket az irodában, és a helyes szájápolásra is felhívják figyelmüket. Akinél szemszárazságot állapítanak meg, ingyenesen kipróbálhatja a Systane szemcseppet.
Itt tudhatja meg a szűrésben részt vevő irodaházak listáját!

Allergiavizsgálat ingyen?
Ha időben jeletkezik allergiaszűrési programunkra, akkor több tízezer forint helyett semmibe sem kerül Önnek egy komplex vizsgálat. Május 23-án és 24-én, Budapest három pontján is várjuk!
Jelentkezzen még ma, a helyek gyorsan fogynak!




VASTAG- ÉS VÉGBÉLRÁK
A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés.
Bővebben

MENJEN? MARADJON? - VESZTESEK-E AZ "ÉVVESZTESEK"?
Mint volt pedagógust, nemegyszer megkérdeznek ismerőseim a beiratkozás előtt: menjen-e hatéves gyermekük iskolába vagy jobb még egy évig óvodában maradnia. A döntés nem egyszerű, nagyon kell ismerni a gyermeket ahhoz, hogy tanácsot adhassunk.
Bővebben

KARALÁBÉ: AZ ELTÉKOZOLT LEVELEK
A karalábé lényegében káposzta. Némelyik káposztafélének a levelét, másiknak a bimbóját, virágát, a karalábénak történetesen a szárát esszük. Vajon nem tévedés ez? Hiszen a levelét is ehetnénk, legalább annyira hasznos...
Bővebben

SZERELMI BÁJITALOK
"Az élvezetnek szám szerint hat oka van: a lángoló szerelem tüze, az áradó mag, a szeretett lény közelsége, az orca szépsége, izgató étkek és a kapcsolat"- írja Nefzawi Illatos kert című könyvében.
Bővebben


BRUTÁLIS CSALÁDTAGOK
Magyarországon évente körülbelül harminc gyermeket ölnek meg, és több ezer a hatóságok tudomására jutott gyermekbántalmazásos esetek száma.
Bővebben
Az előző hét témája: Amikor gyenge a motor

NYÁLKA ÉS GÖRCS A LÉGUTAKBAN - MEGMUTATJUK!
Magyarországon több mint 200 ezer, szerte a világon körülbelül 300 millió ember szenved az asztmától - mondta az asztma világnapja kapcsán Zempléni János, az Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesületének elnöke.
(HáziPatika.com/Kéky Kira, 2008.05.06.)
Bővebben

GYILKOLT AZ ENERGIAITAL - ANIMÁCIÓVAL!
Valószínűleg energiaital váltott ki szívinfarktust egy brit élelmiszer-áruházi eladónál.
(Medipress/HáziPatika.com, 2008.05.05. )
Bővebben

FIÚT CSINÁL A GABONAPEHELY!
A születendő gyermek neme mégis összefüggésben van az anya étrendjével - állítják az Exeteri és Oxfordi Egyetem kutatói, akik kimutatták, hogy a bőségesen táplálkozó nőknek gyakrabban fogan fiúgyermekük, és a kutatók erős összefüggést találtak a fiúgyermek születése, és a reggelire fogyasztott gabonapelyhek között is.
(Medipress/HáziPatika.com, 2008.04.30. )
Bővebben



0- RESCUE (ELSŐSEGÉLY) KEVERÉK
Most ajándékba 5 g-os Rescue krémet és kozmetikai táskát adunk ehez a termékhez! Dr. Bach 38 gyógyírből speciális kombinációt alkotott. 1930-ban megmentette vele egy halász életét.

IMUVIT TEA
Dél-Amerika, Ázsia és a Kárpát-medence legkiválóbb gyógynövényeinek felhasználásával készült vitalizáló teakeverék. Ajánlott a szervezet öngyógyító folyamatainak erősítésére...

1X1 PYCNOGENOL-ALFA-LIPONSAV KAPSZULA
Antioxidáns készítmény. Az antioxidánsok hozzájárulnak a szervezetben végbemenő oxidációs folyamatok gátlásához, ezáltal a lelassítják az öregedési folyamatokat.


BIOCO REZVERATROL - BIOFLAVONOIDOKKAL ÉS VITAMINOKKAL
Az erős antioxidáns hatású polifenol hozzájárul a káros oxidatív folyamatok, így a sejtek öregedésének gátlásához.

MEDEL CHECK AUTOMATA FELKAROS VÉRNYOMÁSMÉRŐ
Az Új Check 3 technológiával a mérés pontosságát a három egymást követő mérés, és a közte lévő pihenő idő (nyugalmi helyzet) automatikus elemzése adja.

PLERUDIN VISSZÉRKRÉM
Visszeres bántalmak, ütődéseknél, rándulásoknál keletkező vérömlenyek, fájdalmas duzzadások, vizenyők gyors felszívódásának elősegítésére alkalmas készítmény.



Orrpolip
Az orrpolipok az orrmelléküregekben, néha az orrkagylókon képződő halvány, világosszürke, alapjukról elmozgatható, kocsonyás nyálkahártya-képződmények, vizenyős duzzanatok, amelyek általában mindkét orrüregben, gyakran többszörösen fordulnak elő. A polipok elzárják a melléküregek kivezető nyílását, az orrjáratokat és az orrüreg hátsó, csontos szélű nyílását, amely a garat felső részébe, az orrgaratba nyílik. Ennek következtében az orrlégzés akadályozott és a szaglás romlik.


Egészség télen
Fogamzásgátlás
Menopauza
NikotinStop
Csontritkulás
Pollenjelentés
Vitamin ABC
Fájdalomcsillapítás
Inkontinencia
COPD
Daganatos betegségek
Potenciazavar


Allergia
Gombásodás
Asztma
Hiperaktív hólyag
Nátha, influenza
Diabétesz
Méhnyakrák
Hátsó fertály
Zöldség-gyümölcs
Koleszterin-kontroll
Alvászavarok
Vércukor-kontroll





TÚRÓS SONKAROLÁD KAPROS SALÁTÁBAN

A dietetikus véleménye:
Valódi fogyókúrás csemege receptje, jó szívvel ajánjuk minden diétában. Csontritkulás esetén is hasznos lehet.

Elkészítése:
A túrót simára keverem a tejföllel, reszelt tormával, sóval, cukorral. Az uborkát megmosom, és héjastól lereszelem. A kaprot felaprítom. A kefirbe belekeverem a reszelt uborkát meg a kaprot, majd megsózom, megborsozom...


Testsúly-kontroll
Ingyenes fogyókúra-program
Vérnyomáskontroll
Egészség-receptek
Ételrendelés
Képeslapküldő


Vércukornapló
Koleszterinszint-csökkentő program
Oltási bejelentkező
Oltási emlékeztető
Gyógy- és wellness-szállások





Nikotinfüggőségi teszt
A Fagerström-féle nikotinfüggőségi teszt segítségével megállapíthatja, mennyire függ a cigarettától, illetve milyen könnyen tud leszokni róla.



Alkohol kalkulátor
Szeretné megtudni, mire számíthat bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után: attól van-e rosszul? Mikorra ürül ki szervezetéből? Vezethet-e már?
PMS teszt
Előre jelzi szervezete, hogy nehéz napok jönnek? Biztos kíváncsi, meddig tekinthető normálisnak, mitől van, elkerülhetők-e az árulkodó és kellemetlen tünetek?




Allergiavizsgálat ingyen?
Ha időben jeletkezik allergiaszűrési programunkra, akkor több tízezer forint helyett semmibe sem kerül Önnek egy komplex vizsgálat. Május 23-án és 24-én, Budapest három pontján is várjuk!
Jelentkezzen még ma, a helyek gyorsan fogynak!



Ön ezt a Hírlevelet ingyenesen kapja, miután bejelentkezett a HáziPatika.com regisztrált látogatói közé, és megrendelte.

A hírlevél lemondása:
A Hírlevél lemondásához kattintson ide!
A megjelenő oldalon a felhasználónév és jelszó megadásával, majd a heti hírlevélhez tett pipára kattintva, annak törlésével mondhatja le szolgáltatásunkat.

A HáziPatika.com oldalait szemlézi az Observer Budapest Médiafigyelő Kft.
E-mailben terjesztett Hírlevél: HU ISSN 1588-0656
E-mail Hírlevél web-változata: HU ISSN 1588-0664

További hasznos időtöltést kívánunk oldalainkon!


www.hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Házipatika.com  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 81 db bejegyzés
e év: 774 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 191
  • e Hét: 674
  • e Hónap: 3643
  • e Év: 37809
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.