Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 405 
100 éves lenne a zseniális Romhányi József, a rímhányó
  2021-03-11 20:24:01, csütörtök
 
  Videó Link

A rímhányó Romhányi! A zseni, aki kitalálta a Mézga családot, és akinek fordításában jobb lett a Flinstone család, mint eredetiben. Pár hónap múlva lenne a századik születésnapja Romhányi Józsefnek, akinél jobban csak kevesen tudtak bánni a szavakkal. De vajon jól bánunk az emlékével? L. Dézsi Zoltán filmje.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Erdő Péter bíboros vezette a gyászszertartást
  2021-03-09 22:28:45, kedd
 
  Erdő Péter bíboros vezette a gyászszertartást. Beszédében rámutatott: Snell György ,,olyan ember volt, aki mindenkit tisztelt és szeretett, és aki nagyon szerette a papi életét és munkáját."
Nagyon szerette papi munkáját" - Örök nyugalomra helyezték Snell György püspököt
...... ........


Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek március 9-én gyászszertartást vezetett Snell György püspök ravatalánál a Szent István-bazilika altemplomában, ahol örök nyugalomra helyezték az elhunyt földi maradványait.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Zárt körben helyezik örök nyugalomra Snell György püspököt
  2021-03-05 22:12:17, péntek
 
  Date illis vos manducare"
(Mt 14,16)
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a saját, a Főszékes egyházi Káptalan, a Budapest-Szentistván városi Szent István Bazilika Plébánia és a rokonok nevében is megrendült szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy Snell György c. pudentianai püspök, főegyházmegyénk segédpüspöke, a Szent Jobb őre, a Szent István-bazilika plébánosa életének 72., áldozópapságának 49., püspökségének 7. évében, 2021. február 26-án az örökkévalóságba költözött.
Elhunyt segédpüspökünk lelki üdvéért 2021. március 9-én, kedden 10 óra 30 perckor szentmisét mutatunk be a Szent István-bazilikában.
Ezt követően helyezzük földi maradványait örök nyugalomra a bazilika altemplomában.
A szentmisére és a temetésre a járványra való tekintettel zárt körben kerül sor.
Kérjük, hogy imádságos lelkülettel online kapcsolódjunk be a búcsúztatásba a főegyházmegye Facebook-oldalán.

A szertartást élőben közvetíti az EWTN Bonum TV és a Mária Rádió.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Folytassuk utunkat, bízzunk
  2021-03-01 23:06:59, hétfő
 
  Mindszenty bíborosra emlékeztek a kommunizmus áldozatainak emléknapján
A fővárosban a józsefvárosi Mindszenty József téren, a hercegprímás szobránál tartottak megemlékezést február 25-én Erdő Péter bíboros, prímás részvételével, majd a Párbeszéd Házában a #Mindszenty Életkapuk című interaktív kiállítás helyszínén Sajgó Szabolcs SJ mutatott be szentmisét a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.
A Józsefvárosban, Mindszenty bíboros szobránál tartott megemlékezésen részt vett Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok leki pásztori ellátásáért felelős Esztergom-budapesti segédpüspök is, valamint a szobor mögött lévő Conti utcai börtön hivatalos képviselői
...... .......


Az ünnepséget szervező Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány ügyvezetője elmondta: ebben a börtönben raboskodott Mindszenty József bíboros 1949 szeptembere és 1954 májusa között.

(A Conti utcai börtönről és a benne raboskodott egyháziakról bővebben ITT olvashatnak
Ahol a hercegprímás ,,az ország legnyomorultabb fegyence lett" - A Conti utcai börtönben jártunk
Link

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a zenei szolgálatot a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola kórusa végezte, Sapszon Ferenc vezetésével.
Cserháti Ferenc püspök ünnepi beszédében hangsúlyozta, ,,emlékezni és emlékeztetni jöttünk ide: mégpedig a szent Pannnóniáért vívott küzdelmekre. Mindszenty bíboros Istene, egyháza és hazája szolgálatában állt és áll ma is: int, kér, provokál. Mindszenty halálában is beszél - ahogy azt a hercegprímás máriacelli temetésén Kőnig bíboros mondta -, és azt üzeni: lelki megújulás nélkül nincs jövő Cserháti Ferenc Bernanost idézte: az egyháznak nem reformerekre, hanem szentekre van szüksége.
...... ........... .....



Hermann Zsolt Mindszenty-szobra pedig ezt üzeni: Soha többé diktatúrát, zsarnokságot! Emlékeztet továbbá az értékekre, amelyekért őseink az életüket áldozták - folytatta a püspök. - Az alkotás a megdicsőült vértanú szobra, felkiáltójel, bátorítás Európa keresztény gyökerei és az üldözött keresztények védelmére.
A megemlékezésen felszólalt Sajgó Szabolcs SJ is, kezében mécsest tartva hívta fel a jelenlévők figyelmét a gyertya szimbolikus jelentésére: ég és elég, ahogy mindannyiunk élete; de számunkra a gyertya elsősorban a Megváltó szeretetét jelképezi.
,,A hálás országot képviseljük itt, a hálát Mindszenty bíboros életáldozatáért" - mondta a jezsuita szerzetes.
A beszédek után a jelenlévők Erdő Péter bíborost követve elhelyezték az emlékezés mécseseit a szobor talapzatán, a már ott lévő koszorú mellett, amelyen a következő szalagfelirat, egy Mindszenty-idézet volt olvasható: ,,Folytassuk utunkat, bízzunk!"

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Erdő Péter üzenete és intézkedése Snell György püspök halála
  2021-02-27 22:07:13, szombat
 
  Erdő Péter üzenete és intézkedése Snell György püspök halála kapcsán
FONTOS: Ideiglenesen szünetel a Szent István-bazilikában az istentiszteleti élet.
Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg. Erdő Péter szerkesztőségünkhöz eljuttatott videoüzenetét adjuk közre írásban és képben.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Szomorú hírt kell közölnöm a kedves paptestvérekkel és az egyházmegye minden hívőjével. Ma hajnalban elhunyt Snell György segédpüspök atya, a budapesti Szent István-bazilikának, az egyházmegye társszékesegyházának a plébánosa. Hősiesen helytállt a szolgálatban. Szerdán még, természetesen nem személyes jelenléttel, hanem már Zoomon keresztül, de részt vett a papi szenátus ülésén is.
Annál inkább tragikus hirtelenséggel jött a hír, hogy ma reggel elhunyt. Megállapították, hogy súlyos Covid-fertőzése volt. Megvizsgálták a plébánián szolgáló káplán atyákat is, kiderült, hogy nekik is pozitív a teszteredményük. Éppen ezért meg kell vizsgáltatni az összes kontakt személyt, vagyis a Szent István-bazilikában dolgozó világiakat is. Ez pedig azt vonja maga után, hogy most egy darabig, ameddig a karantén ideje tart, a Szent István-bazilikában szüneteltetni kell az istentiszteleti életet. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy kellő fertőtlenítés után, megfelelő idő elteltével, de még a nagyhét előtt újraindulhasson a liturgikus élet Budapest főtemplomában.
Ma reggel szentmisét ajánlottam föl György püspöktestvérünkért. Kérem mindannyiukat, hogy imádkozzanak érte és imádkozzanak egész egyházmegyénk közösségéért.

Dicsértessék a Jézus Krisztus.

Fotó: Merényi Zita
...... .........


Magyar Kurír 2021.02.26

Videó Link
Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg. Erdő Péter videoüzenetét adjuk közre.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Koronavírusban elhunyt Snell György püspök, a Szent Jobb őre
  2021-02-27 21:05:02, szombat
 
  Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg - tájékoztatta a Magyar Kurírt Erdő Péter bíboros, prímás.
Egerben szentelték pappá 1972-ben. A Váci Egyházmegyében szolgált, majd az Esztergom-Budapesti Egyházmegyébe inkardinálódott, ahol 2003-tól 2014-ig ellátta az a Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatói tisztségét. 2008. augusztus 1-jétől a budapesti Szent István-bazilika plébánosa. Ott szentelték püspökké 2014. december 6-án. Jelmondata: ,,Date illis vos manducare" (,,Ti adjatok nekik enni" - Mk 6,37).
Az elmúlt hetekben azért szerepelt a hírekben, mert most kezdődött annak az áldozatnak a tárgyalása, akit Snell és egy másik fő egyházmegyei vezető feljelentett zaklatásért, miután válaszokat várt tőlük a molesztálási ügyében. Az áldozat, aki azóta megnevezte magát, Snellt gyerekkorában apjaként szerette.
A koronavírus kezdetén, tavaly márciusban Snell püspök azt írta: ,,Nem egy embertársamtól hallottam, hogy ezt a jelen állapotot, a koronavírust már Isten büntetésének kell tekintenünk. Ám tudjuk, hogy Isten nem büntetőbíró, hanem szerető Atya."
Képen: Snell György, a Szent Jobb őre becsukja a bazilika főkapuját 2020. március 21-én Fotó: Balogh Zoltán/MTI/
Nagyobb kép Link
...... ...........


Forrás: 444 oldal

*
- Magyar kurír oldalon
Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg - tájékoztatta szerkesztőségünket Erdő Péter bíboros, prímás.
Snell György püspök életéért és szolgálatáért hálásak vagyunk, és imádságunkkal a Mindenható Isten irgalmába ajánljuk. A temetéséről később rendelkeznek - mondta szerkesztőségünknek a bíboros.

Snell György 1949. március 8-án született Kiskirályságon (a Csongrád megyei község neve 1956 óta Eperjes - a szerk.). Felsőfokú tanulmányait a központi szemináriumban és az Egri Érseki Papnevelő Intézetben végezte. 1972. április 3-án szentelték pappá Egerben a Váci Egyházmegye szolgálatára. 1993-ban, a magyarországi egyházmegyék határainak átrendezését követően inkardinálódott az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyébe.

Szolgálati helyei:
1972-1975: káplán Kiskunlacháza-Peregen,
1975-1987: káplán Budapest-Rákoskeresztúron,
1988-2008: plébános Budapest-Rákoskeresztúron,
2004-2006: plébános Budapest-Rákosligeten,
2000-2003: a Rákosi Esperesi Kerület helyettes esperese,
2003-2005: a Rákosi Esperesi Kerület esperese.
2003-tól 2014 végéig ellátta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága igazgatói tisztségét.
2008. augusztus 1-jétől a budapesti Szent István-bazilika plébánosa volt.
Ferenc pápa 2014. október 20-án az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki, és a pudenzianai címzetes püspöki címet adományozta neki. Püspökké szentelése 2014. december 6-án volt a Szent István-bazilikában.
A főpap lelki üdvéért péntek reggel fél órán keresztül szólt a Szent István-bazilika valamennyi harangja és húsz percen keresztül az esztergomi bazilika prímásharangja.
...... ...........


A portálunknak adott interjúban Snell György így fogalmazott: ,,Segít a természetemből fakadó optimizmusom. Kérdezem: miért vagyunk reménytelenek? Krisztus nem váltott meg bennünket?
Megváltottságunk örömében kell megelégednünk azzal amink van. Ezt a reményt szeretném az emberek szívében felszítani, mert reménytelenül élni lehetetlen.
Krisztus megváltott minket, őrizzük meg lelkünkben a reményt. A remény a hitből táplálkozik, hiszen miben reménykedjek, ha nincs a szívemben hit. És itt a harmadik isteni erény is belép, hiszen így több szeretettel leszünk egymás iránt."

Fotó: Merényi Zita, Balázs Péter

*
- 2014. december 6.-án Püspökké szentelték Snell Györgyöt
...... ..........



...... ........... ...........


*
- Béke poraira. Nyugodjon örök békében Isten mennyei országába az angyalok köz
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
82 éves korában elhunyt Sass József
  2021-01-18 15:06:09, hétfő
 
  A művészt január elején szállították kórházba, amikor is elkapta a koronavírust. Sas József 82 éves volt.
Sas József Békéscsabán született, édesapja, Sas Imre Pollacsek Izidor is színész volt, de a holokauszt áldozata lett.
Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját 1957-ben végezte el majd a győri Kisfaludy Színházhoz (jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház) szerződött. Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985-2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója.
2008-ban jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 300 ezer forint pénzbírságra ítélték hétrendbeli adócsalás vádjával, ezért, bár abban az évben Kossuth-díjra jelölték, az előterjesztést visszavonták. Az ügyészség adatai szerint 1998 és 2001 között mintegy 35 millió forintot nem fizetett be adóként, emellett hétmillió forint egészségügyi hozzájárulással és négymillió forint tb-járulékkal is adós, összesen 46,1 millió forinttal.
A művész 2018. november elején bejelentette, hogy - egészségi állapotára hivatkozva - valamennyi további 2018-as szereplését lemondja. 2019 elején feleségével Thaiföldön nyaralt, ahol kétoldali agyvérzést kapott. Egy különgéppel szállították Magyarországra. Hónapokig kezelték a budakeszi rehabilitációs intézetben, majd a MAZSIHISZ szeretetkórházban.
2020 végén elkapta a koronavírus-fertőzést, súlyos megbetegedéssel szállították kórházba, itt érte a halál.
- - Sas József emlékére 2021. jan. 17.videó Link
Nagyobb kép Link
...... ........... ..........



*
- Életrajzi leírás wikipedia Link
Sas József, született Polacsek József Békéscsaba, 1939. január 3. - Budapest, 2021. január 17. Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, író, színházigazgató, humorista; érdemes és kiváló művész..

- Medveczky Ilonát megviselte Sas József halálhíre, a legrégebbi barátját veszítette el
Kivágtak egy darabot a szívemből. Sas Józseffel a legrégebbi és legőszintébb barátját veszítette el Medveczky Ilona. A humorista a táncművész egyik legnagyobb hódolója volt.
Bővebben Link

- Bodrogi Gyulát is mélyen megrázta Sas József halála. A színművész szerint a humoristát az agyvérzése törte meg lelkileg.az agyvérzés után a tehetetlenség, hogy nem tudott többé mozogni. Őt a közönség, a taps éltette. Egy elképesztően energikus pali, aki elveszti azt, ami az életében a legfontosabb, a munkáját, a közönségét, azt lélekben megtöri az üresség. Meggyőződésem, hogy ha ő egészséges, simán legyőzi a koronavírust is. Most vesztett, de mi nem veszítjük el, mert, amit itt hagyott nekünk azzal tovább él, csak egy másik társulathoz szegődött - mondta Bodrogi.

*
- Sas József - Zsarukabaré (teljes album) hanganyag videó Link

- Sas kabaré 2000 videó Link

- Hacsek és Sajó-Nászút videó Link

- Sass Kabaré Szilveszter videó Link

- Sas József dallal köszönt el a nézőktől videó 2018. nov. 12. Link
A múlt héten megjelent, hogy Sas József beteg, és nem folytatja. Ehhez képest a Heti Napló stábja egy jókedvű, életerős emberrel találkozott, amikor felkereste a művészt. A beszélgetésük, ami így gyorsan kiderült, nem búcsúbeszélgetés, tele volt nevetéssel és energiával. Benyó Rita riportfilmje.

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
100 éve született Hajdú Antal
  2021-01-14 14:24:54, csütörtök
 
  OFM, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium legendás igazgatója.
...... ........... .......


Hajnali négykor kelt, majd szentmise. Téli időben a sportolni vágyókkal a Strázsa-hegyre gyalogoltak, ott síelés, majd vissza reggelire az iskolába. Egész délelőtt órák és az igazgatói feladatok ellátása, ebéd a rendi közösséggel, majd a még a háború előtt kapott Land Roverrel munka a disznóhizlaldában, délutáni felkészülés a diákokkal a másnapi iskolai számonkérésre, vacsora és közös ima a rendtársakkal, azután a teljes rózsafüzér elimádkozása közben a fiúk esti programját is irányította...
Előfordult, hogy fiatalos lendületből a diákebédlőben a kenyér lerepült az asztalról a földre - ha meglátta, odament, felvette, megcsókolta és megette. Mások verejtékes munkáját tisztelte meg vele.
Hajdu Antal 1921. január 12-én született egy kis Zala megyei faluban. Az intézmény történetének legnehezebb időszakában, 1953-tól 1965-ig vezette a meghagyott rendek kezelésébe visszaadott nyolc katolikus iskola egyikét, az esztergomi ferences gimnáziumot. Neki köszönhetően sikerült az 1956-os forradalom napjaiban megőrizni az intézet falai között a rábízott több száz diák életét..."

Egykori diákja és később az igazgatóságban is utóda, Tokár János emlékezik rá.
Hajdu Antal fiatalon, 33 évesen lett igazgató 1953-ban az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban. A hatalom szemében tiszta lappal induló szerzetest kiváló emberi tulajdonságai tették képessé a vezetésre. Határozott, egyszerű és egyértelmű utasításokat adott. Történt, hogy az egyik osztályból éppen érettségi előtt tizenegy diákot tanácsolt el, mert megszegték a házirendet. Azért tehette meg, mert ő minden áldozatot meghozott az iskoláért, s ez abszolút tekintélyt adott neki. Ábrázoló geometria és matematika szakos tanári oklevelet szerzett az egyetemen. De amikor szükség lett kémiatanárra, elvégezte a kémia szakot; ha fizikatanár hiányzott, fizikát tanult az egyetemen, majd amikor oroszt kellett tanítani, abból is felsőfokú képesítést nyert. Minden gyereknek szívesen nyújtott segítséget, főként a gyengébbeknek. 1973-ban az osztályunkból év végén tizenhárman buktak oroszból, ám matematikából, amit ő tanított, senki sem.
Megalakította a ,,mameluk"-ot, a matematikát megkerülő lusták klubját. Számukra addig tartott korrepetálást, amíg mindenki meg nem értette a tananyagot.
Falusi ember volt, mint a diákok többsége. Szemléletes példákkal oktatott: lovat és kötőféket hozott a függvényekre, almacikkeket a törtekre. Ha valamit még így is nehéz volt megérteni, elővette az almát és a bicskáját, és pillanatok alatt megtörtént a szemléltetés.
Az ő hősiessége és szembenállása a diktatúrával úgy valósult meg, hogy semmilyen provokatívnak minősíthető, meggondolatlan beszédet nem engedett meg. Minden uszítást, ellenségeskedést leállított.
Értelmiségi emberként példát adott a kétkezi, fizikai munka vállalásában.
A papokról akkoriban úgy beszéltek, hogy ők urak és a társadalom ingyenélői. Maga volt ennek eleven cáfolata. Számára magától értetődőnek tűnt, hogy amikor megérkezett a kollégiumba száz mázsa szén, az udvarról néhány vállalkozó fiúval együtt behordták az egészet a pincébe. Ha vidékről küldtek az étkezéshez hagymát vagy kukoricát a disznóknak, pár diákkal együtt felhordta a zsákokat a vállán a negyedik emeleti padlásra.
Sok börtönből szabadult tanártárs és osztályidegen család - főnemesek és katonatisztek - gyermekei köszönhették neki, hogy ebben az iskolában segítséget és védelmet élveztek az üldöztetések idején. Hitt abban, hogyha mindenkivel jóindulattal és őszinte megbecsüléssel bánik, nem történhet baj.
Hajnali négykor kelt, majd szentmisét mutatott be. Téli időben a sportolni vágyókkal a Strázsa-hegyre gyalogoltak, ott síeltek, majd visszaértek reggelire az iskolába. Egész délelőtt órák és az igazgatói feladatok ellátása következett, ebéd a rendi közösséggel, majd a még a háború előtt kapott Land Roverrel munka a disznóhizlaldában, délutáni felkészülés a diákokkal a másnapi iskolai számonkérésre, vacsora és közös ima a rendtársakkal, azután a teljes rózsafüzér elimádkozása közben a fiúk esti programját is irányította.
Előfordult, hogy fiatalos lendületből a diákebédlőben a kenyér lerepült az asztalról a földre - ha meglátta, odament, felvette, megcsókolta és megette. Mások verejtékes munkáját tisztelte meg vele.
Híresek voltak ötperces, irodalmi igényű prédikációi. A szelídségében rejlő erő, a teológiai mélységek egyszerű, mindenki számára érthető megfogalmazása vonzotta a diákokat.

1975 áprilisában, még mielőtt belépett hozzánk az osztályba, agyvérzést kapott. Kezével a tanítás előtti imához keresztet próbált rajzolni. Láttuk, hogy nem megy. 18 évesen nem ismertük föl azonnal, hogy mi történt. Beszélni nem tudott, ajkai furcsán, torzan mozogtak. Intett, hogy üljünk le, beírta a naplót, és kiment. Dermedten ültünk, csak jó néhány perc elteltével próbáltunk érdeklődni, merre ment, hová lett. Hónapokig nem láttuk, lebénult, kórházban, majd szanatóriumban kezelték. Nem dolgozhatott tovább. Ám, hogy a közösség javára tegyen még valamit, megtanult kosarat fonni. Egy év múlva, 56 évesen halt meg.
Temetése ünnep volt: az igaz ember benső ereje és lelki békéje ért körbe, s zárult le.
Abból az évfolyamból, amelyet tanított, négyen lettünk ferencesek, s a végzős hatvanhat diák közül még tízen választották a papi hivatást.
Hajdu Pál P. Antal 100 éve, 1921. január 12-én Pókaszepetken született. Hála legyen érte a jó Istennek!


Forrás és fotó: orszagut.com
Magyar Kurír 2021.01.12
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Fehér Anna nővér, ......
  2021-01-14 10:05:10, csütörtök
 
  Elhunyt Fehér Anna nővér, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának vezetője
...... ........... .............


Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy Fehér Anna nővér, aki a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának vezetőjeként évtizedek óta gondozta a látássérült gyermekeket, ma hajnalban hazatért megváltó Urához. Emléke örökké szívünkben él!" - adta hírül január 13-án az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapja.
Fehér M. Anna gyógypedagógus, szerzetesnővér 1947-ben született Vértesacsán, ahonnan 1959-ben a családjával együtt Budapestre költöztek. Tanulmányait - látássérültként - a Virányosi úti iskolában, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán tanult tovább, de egyházi kapcsolatai miatt kizárták, így diplomáját csak később, 1979-ben szerezhette meg. Pedagógusként hét évet dolgozott a Vakok Iskolájában, időközben titokban szerzetesi fogadalmat tett.
...... ..........


1977-ben indult el a felsővízivárosi Szent Anna-templomban a látássérültek lelki gondozása, amibe bekapcsolódott Fehér Anna is. Vezetésével 1982-ben alakult meg a látássérült gyermekek Szent Anna Otthona a Batthyány téren, azonban az alig száz négyzetméteres lakás hamarosan szűknek bizonyult. Az otthon 1989-ben költözött át a XII. kerületi Mátyás király útja 29. szám alá. Itt alakult meg a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, amelyhez ma már óvoda és általános iskola is tartozik. Itt az országban egyedülálló módon mozgásszervi fogyatékossággal élő látássérült gyermekeket is befogadnak.
Kérjük Urunkat, hogy adja meg szolgálójának áldozatos életéért azt a jutalmat, amelyet az Őt szeretőknek készített! Nyugodjék békében!

Fehér Anna a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Nővérek egyházmegyei jogú szerzetesközösség tagja, magyarországi vezetője volt. A rendet, amely a ferences család tagja, 1626-ban Aachenben alapította Apollonia Radermecher; hazánkban 1785 óta vannak jelen. Az Erzsébet-nővérek küldetése a betegápolás, idős gondozás.


Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Fotó: Merényi Zita; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Magyar Kurír 2021.01.13

*
- Látássérülteknek mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros 2016.12.21
Képriport Link

- Látássérülteknek mutatott be szentmisét Erdő Péter 2015. december 17. Link

- Átadták a vakok Batthyány László-gyermekotthona új épületrészét 2015. szeptember 17.
Cikk itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Puskás musical
  2021-01-11 23:03:27, hétfő
 
  A világ leghíresebb magyar embere, Puskás Ferenc pontosan 75 éve, 1945. augusztus 20-án játszott először a magyar labdarúgó válogatottban: a Magyarország-Ausztria mérkőzésen az első válogatottbeli gólját is megszerezte!
Éppen 60 esztendővel ezelőtt, 1960. május 18-án Puskás négy gólt lőtt a Real Madrid-Eintracht Frankfurt mérkőzésen, a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) döntőjében: ennyi gólt azóta sem rúgott senki a BEK/BL döntők történetében!
A Puskás musical a legismertebb magyar ember - és minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat - történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket!
A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői egykor létező emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.
22 színész, 60 táncos, 30 gyerekszínész, 20 dal, tűzijáték, artisták, 300 négyzetméter ledfal, 700 négyzetméteres színpad: minden idők leggrandiózusabb előadását 2020. augusztus 20-án az Erkel Színházban mutatjuk be!

A TÖRTÉNET
1937. Magyarország. Rongylabda hull az égből a színpadra. Pattog a földön, egy tízéves gyermek állítja meg a mozgását. Majd újabb labdák hullanak, és hirtelen tizenegy gyermek áll előttünk. A későbbi, legendás Aranycsapat tagjai, akik ekkor még nem tudják, de meg fogják változtatni Magyarország sporttörténelmét. Közülük is kitűnik két srác: Bozsik és Puskás. Bozsik betöltötte a tizenkettőt, így a Kispesti AC leigazolja őt a kölyökcsapatába. Puskás ezt hallva akcióba lendül és addig könyörög a klub intézőjének, amíg hamis igazolással, Kovács Miklós néven be nem veszik őt is a csapatba. Most már mind a ketten a Kispest játékosai. Elhatározzák, hogy örökre barátok maradnak, bármi történjék is.
Kirobban a második világháború, Budapestet bombázzák. A srácok időközben felnőttek, Puskás és Bozsik immár a Kispest nagy csapatának a tagjai.
Máris 1945 nyarán járunk, Öcsi levelet kap. Válogatott lesz mindössze tizennyolc évesen. A mérkőzés 12. perce hozza el a fordulópontot: Puskás megszerzi első gólját a válogatottban.
Ez egyúttal az előadás 12. perce is, és hol vagyunk még az olyan kiemelkedő eseményektől, mint az 1952-es helsinki olimpia, ahol az Aranycsapat összeállt, vagy a Wembley Stadionban lezajlott mérkőzés, az évszázad meccse, azaz a legendás 6:3. Az előadás mindezeket természetesen megmutatja, ugyanúgy, ahogy az 1954-es vébé döntőjét, aminek elvesztése közrejátszhatott két évvel később a forradalom kirobbanásában. A darab végére eljutunk egészen 1960-ig, amikor Puskás immár spanyol mezben négy gól lő Glasgow-ban a BEK-döntőn, és ezzel ma is élő rekordot állít fel.
Képen: Forrás: Fortepan adományozó, Erky-Nagy Tibor
...... ........... ......



Youtube oldalon klip több videóban Link sajnos csak hang anyag van
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 405 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 424 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 390
  • e Hét: 6081
  • e Hónap: 26764
  • e Év: 229677
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.