Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Egyszerű túrócsoda
  2021-08-06 16:08:01, péntek
 
  Hozzávalók
75 dkg túró
4 evőkanál tejföl
15 dkg kristálycukor
3 db tojás
10 dkg vaj
4 evőkanál liszt
1 dl tej
10 dkg mazsola
2 zacskó vanilliás cukor
1 citrom
1 csipet só

Recept
A mazsolát tejbe beáztatjuk.
A túrót egy tálba öntjük és villával összetörjük. A vajat felkockázzuk és hozzákeverjük a túróhoz.
Beletesszük a reszelt citromhéjat,a csipet sót,a cukrot és a vanilliás cukrokat. Jól összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját beletesszük a túróba a fehérjét egy keverőtálban felverjük habnak.
A túrót simára keverjük a liszttel és a tejföllel is. Majd a csipet sóval felvert habot is hozzáadjuk. Leszűrjük a mazsolát és azt is hozzákeverjük.
Kivajazott,kilisztezett tepsibe simítjuk.
Előmelegített sütőben,180 fokon egy órát sütjük.
Kihűlve tálaljuk.
http://nemzetikonyha.hu/
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
4 különböző töltelékkel ellátott töltött húst.
  2021-01-24 17:48:06, vasárnap
 
 
1. Csirkemell őzgerincformában sütve -hideg tál—(ennek a receptnek az alap ötletét az Andi konyhájából vettem)

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem ízlés szerint, 4 ek tejföl, 3 ek liszt, 2 tojás

Elkészítés :
4 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal a petrezselyemmel, 15 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk. Az őzgerincformát kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát öntsük a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat. Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Majd kifordítani a formából egy tepsire és addig pirítani míg a szalonna nem kap egy kis színt.

2. Rakott hús gombával töltve
( hideg tál) 6 szelet csont nélküli karaj só, bors, liszt 2 tojás, 20-25 deka reszelt sajt 20 deka bacon A hús szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a lisztben, tojásban, a reszelt sajtban. Az őzgerinc formát kibéleljük a baconnel, úgy, hogy a végei kilógjanak, erre ráhelyezünk 3 hús szeletet, majd töltjük az előre elkészített töltelékkel.

Töltelék:
30 deka gomba 1 kis fej vöröshagyma, olaj só, bors bazsalikom 3 tojás
Elkészítése:
A gombát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, egy kevés bazsalikomot szórunk rá ( vigyázni, mert nagyon intenzív az íze), majd a 3 tojást ráütjük, egy pillanatig együtt főzzük, csak annyira , hogy a tojás ne folyjon. Amikor kihűlt, (nem kell teljesen, hogy hideg legyen), beleöntjük a panírozott hússal bélelt őzgerincbe, kicsit szórunk rá a kimaradt reszelt sajtból, rárakjuk a fenn maradt 3 szelet már bepanírozott karajt, beborítjuk a kilógó bacon szeletekkel, a tetejére is tegyünk hossz irányba. Lefedjük alufóliával, kb 30-40 percig sütjük az előre felmelegített sütőben ( 170 fok), majd levesszük az alufóliát és még 15 percig süssük. Sütés után 20-25 percig hagyjuk a formában hűlni, azután borítsuk egy tepsire és tegyük vissza a sütőbe, hogy a bacon is megpiruljon. Amikor kihűlt csomagoljuk alufóliába és tegyük a hűtőbe, másnap nagyon szépen lehet szeletelni. ( Melegen semmi képen ne szeleteljük, mert széthullik!!)

3. Rakott hús spenóttal töltve
( hideg tál) A külső ,, burok" ugyan az, mint a gombával töltöttnél, az eljárás is. 6 szelet csont nélküli karaj 20 deka bacon só bors liszt tojás sajt A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe, tojásba, sajtba megforgatjuk. Az őzgerinc formát kibéleljük a bacon szeletekkel, itt is lógjanak ki a végek, erre ráhelyezünk 3 szelet húst, majd ráöntjük a tölteléket, rászórjuk a maradék sajtot és a 3 szelet panírozott karajt, majd beborítjuk a baconökkel, alufóliával beborítjuk, előmelegített ( 170 fokon) 30-40 percig sütjük, levesszük a fóliát, ismét 15- percig sütjük, majd 20-25 percig hagyjuk hűlni, tepsire borítjuk, vissza tesszük a sütőbe, hogy a bacon megpiruljon. Ha kihűlt, ezt is alufóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük, semmi képen melegen, mert széthullik. Töltelék: ½ kg spenót 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint) 1 ek olaj 1 ek tejföl, 2 tojás 1 ek liszt só bors A spenótot megfőzzük és alaposan lecsepegtetjük, majd apróra feldaraboljuk ( semmi víz ne maradjon közte). A fokhagymát is apróra daraboljuk és a spenóttal együtt megfuttatjuk a forró olajon, sózzuk, borsozzuk. A tejfölt, tojást és a lisztet elkeverjük, ráöntjük a spenótra, egyet rottyantunk rajta és félre húzzuk, hogy hűljön, ezzel töltjük a húst.

4. Töltött szűzpecsenye
( hideg tál) 1 szűzpecsenye ( nagyobb) 10 -15 deka bacon só bors 25-30 deka darált hús 1 gerezd fokhagyma diónyi vöröshagyma, 1 kk ( laposan) pirospaprika 1 tojás

Elkészítése:
A szűzpecsenyét éles késsel vágjuk úgy,mintha fel lenne tekerve és azt bontanánk le és tekernénk ki, Így szép nagy darab lesz belőle, ezt meg klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A darált húst elkészítjük, mint a fasírthoz, azzal, hogy ebbe teszünk egy csapós kávéskanál pirospaprikát és nem kell bele áztatott zsemle. Ezt a masszát rákenjük a szűzpecsenyére, feltekerjük és a bacon szeleteket rátekerjük, majd alufóliába csomagoljuk és úgy sütjük 170 fokon 30-40 percig ( a tekercs vastagságától függően), majd leszedjük az alufóliát és megpirítjuk a bacont.. Ha kihűlt ezt is befóliázzuk, hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Krumplilángos amit csak a borsodiak ismernek
  2018-11-18 15:14:45, vasárnap
 
 



Hozzávalók
1 kg krumpli,
30-40 dkg liszt,
só,
olaj.
Elkészítés
A krumplit hámozd meg, majd sós vízben főzd meg. Krumplinyomó segítségével törd össze, picit sózd meg, majd hagyd langyosra kihűlni. Szórd hozzá a liszt felét, és kezdd el összegyúrni.

Addig adagold hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és rugalmas, de nem tapad a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát kell kapni, mintha derelyét vagy gombócot csinálnál.
Ha összegyúrtad, sodord rúd alakúra, karikázd fel a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a karikákat egészen vékonyra.

A palacsintasütőt kend meg olajjal, hevítsd fel, és mintha palacsintát készítenél, süsd ki a krumplilángosokat. Ízlésed szerint az olajat akár fokhagymával is ízesítheted.

Nagymamám is így készítette, ő is mindig megkente kacsazsírral, vagy libazsírral!

Forrás - A receptet elkészítette és fotózta: Madarasiné Száraz Ilona



 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Nagyi receptje: levesben főtt töltelék
  2018-11-18 15:01:07, vasárnap
 
  Magát a főtt tölteléket és a receptjét csak azért írtam le, mert mi már azon a kérdésen is meglepődtünk, amit az Unokaöcsénk lagzijában tettek fel a debreceni rokonok, hogy mi az a töltelék? ??? Megállt a villa a kezünkben! Ezt ki nem ismeri? És részletesen el kellett magyarázni, miből és hogyan készül; hogy kóstolják meg nyugodtan, nagyon finom; aminek a vége az lett, hogy egy tányérkával még kértünk a konyháról, mert azt mondták, ez volt a legjobb valami, amit eddig ettek :)))



Töltelék:
- 6 db száraz zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom; ehhez
- 2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron, vagy olajon dinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
- 1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet-langyosra hűtöm az egészet;
- 6 egész tojást
- sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez;

összekeverem a masszát (nem kell pépesre) és vagy folpackba (aminek mindkét végét szorosan elkötöm),,
vagy (egyszerűbb módon) zacskókba adagolom (amit pedig feltekerek, mintha guriga lenne -így sem megy szét),
és a levesbe teszem a főzési idő felénél.
Néha fordítok rajta, hogy átfőjön.
Ezek a csomagok kb.egy-másfél órát is el szoktak tölteni
a levesben, attól függően, hogy mekkora a mennyiség.
Amihez/amivel pedig együtt esszük, a leves utáni hús,
krumpli, zöldségek + savanyúság.

Forrás: csontnelkul.blogspot.hu



 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Libatepertős pástétom
  2017-11-04 17:31:26, szombat
 
  Hozzávalók:50 dkg libatepertő, 5 db keménytojás, 1 evőkanál mustár, tárkonyecet ízlés szerint, késhegynyi kakukkfű, fél fej reszelt hagyma, só, 1 evőkanál libazsír

Elkészítése: A libatepertőt a keményre főtt tojásokkal együtt kétszer ledaráljuk. A többi hozzávalóval összekeverjük.Ha túl száraz, libazsírt keverünk hozzá. Kiformáljuk és díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.

Kedvenc étele volt a szatmári zsidóknak. Apró formákra vágott zöld- és pirospaprikával, vágott metélőhagymával és hónapos retekkel díszítették.
Link
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Szatmár népi ételei
  2017-11-04 17:29:15, szombat
 
  Cinke

Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
25 dkg liszt,
2 nagyobb fej lila hagyma
15 dkg szalonna,
2,5 dl tejföl,


Elkészítés:
A megtisztított, kockára vágott burgonyát, annyi sós vízben ami éppen ellepi, puhára főzzük. A szalonnát fél centis kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk. A pörcöket eltávolítjuk a zsírból és félre tesszük. A keletkezett zsírban egy csipet sóval üvegesre pirítjuk az apróra vágott lila hagymát. A megfőtt burgonyát a főzővízében hagyva összetörjük. Hozzákeverjük a lisztet. A tésztából két kanál segítségével galuskákat szaggatunk és a hagymás zsírban pár perc alatt arany színűre pirítjuk. Meglocsoljuk a tejföllel és a szalonnapörccel megszórva tálaljuk.

A paraszti konyhában az a csodálatos, hogy a szűkös körülmények, a szigorú takarékosság, a beosztás napi kényszere mellett, mikor a ház asszonyának mindig a kéznél levő, néhány alapanyagból kellett rövid időn belül jóllakatnia a sok éhes szájat, ez nemcsak hogy sikerült, de a a női találékonyság néha csodás eredményeket, emlékezetes ízeket produkált. Lám, mint a fenti recept is mutatja, a legegyszerűbb anyagokból is mi mindent lehet kihozni! Krumpliból, lisztből, egy kis hagymával, zsírral számos étel készült országszerte. Sokszor "ugyanazt" találták fel az egymástól távol eső tájak asszonyai, így egy azon étellel más-más néven találkozunk.
Ebből néha "vérre menő" viták keletkeznek, melyeket igazságosan eldönteni lehetetlenség. Hiszen ki mondaná meg, hogy a dunántúli dödölle, vagy a szatmári cinke a finomabb?
Link
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Töltött krumpli savanyú káposzta ágyon
  2016-05-16 16:53:09, hétfő
 
  Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
6-8 nagyobb krumpli
2 dl Meggle főzőtejszín
50 dkg darált hús
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, csipet köménymag
1 tk fűszerpaprika
fél fej vöröshagyma apró kockára vágva
1 tojás

Elkészítése:

A krumplikat megpucoljuk, ketté vágjuk, a közepüket kivájjuk, majd egy picit megsózzuk.

A darált húsba belekeverjük a fokhagymát, a sót, a borsot, a köménymagot, a fűszerpaprikát, a vöröshagymát és a tojást. Ezzel a masszával töltjük meg a kivájt krumplikat.

Ha nagyon savanyú a káposztánk, akkor kimossuk, majd a tepsibe tesszük és ráöntjük a tejszínt. Ráültetjük a krumplikat, majd ráöntünk egy kicsi vizet, annyit, hogy a káposztát ellepje.

Lefedjük alufóliával és 180 fokos sütőben addig pároljuk, amíg a krumpli meg nem puhul (kb. 40 perc). Ekkor levesszük róla a fóliát és készre sütjük.

receptneked
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
5 étel, amitől boldog lehetsz
  2014-08-05 10:39:52, kedd
 
  Megtalálhatod a boldogságodat a hűtőszekrényben? A válasz, igen. Csak a megfelelő ételeket kell fogyasztani. A következőket nyugodtan nassolhatod bármikor, hiszen egészségesek és ráadásul hozzájárulnak a boldogsághormon működéséhez.

1. Brokkoli

Króm nevű nyomelemet tartalmaz, mely segít az ételek könnyebb lebontásában. Növeli az agy szerotonin szintjét a noradrenalin és melatonin szintet is. Ezek mind kiváló hangulatszabályozók.

Kimutatták, hogy csökkenti az atipikus depresszió tüneteit is, mely sok esetben az alvásra és evésre korlátozódik. Krómhoz ju


2. Kesudió

Számos kutatás igazolta, hogy cinktartalma miatt képes csökkenteni a depresszió tüneteit. A cinkhiány étvágytalanságot, depressziót és immunrendszeri gyengeséget okozhat. A pirított tökmag és a sertéskaraj is tartalmaz cinket.
.
3. Lazac

Tele van D-vitaminnal, vagy ahogy még mondani szokták, napfényvitaminnal. A legjobb boldogságforrás, ha napi 15 percet a napon töltünk. Ezt az adagot főleg a téli időszakban nem biztos, hogy be tudjuk juttatni szervezetünkbe, ilyenkor ajánlott még több lazacot fogyasztani. Sok D-vitamint tartalmaz még a tej és a tojás sárgája is.

4. Spenót

Az élénkzöld levelek kiváló magnéziumforrások. A specialisták szerint az emberek több mint fele szenved magnéziumhiányban, úgy, hogy sokszor nem is tud róla. Fontos, hogy magnéziumban gazdag ételeket fogyasszunk, különben szorongás, álmatlanság, depresszió léphet fel. A mandula és egy jó sós fürdő is kiváló magnéziumforrás lehet.


5. Csicseriborsó

Sok B-6 vitamint tartalmaz, mely segíti a szervezetet a szerotonin és a noradrenalin termelésében. Ezen vitamin hiánya ingerlékenységhez, idegességhez és depresszióhoz vezethet. B-6 vitamint tartalmaz még a csirkemell és a tonhal is.
filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Nincs Cím
  2014-05-15 12:15:37, csütörtök
 
  ZÖLDSÉGES KRUMPLI CSÓNAKOK

Hozzávalók:
 4 db nagyobb burgonya
 30 dkg mirelit zöldség keverék
 3 dl tejföl
 5 dkg vaj
 20 dkg reszelt trappista sajt
 1 db tömlős krémsajt /200g/
 só
 őrölt fehérbors
 metélőhagyma
 szerecsendió

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük. Héját lehúzzuk, hagyjuk kihűlni. A zöldséget a vajon ételízesítővel, szerecsendióval, metélő hagymával és borssal fűszerezve megpároljuk. A burgonyát hosszában kettévágjuk, a közepét kanállal kikaparjuk. A burgonyaforgácsot villával összetörjük, hozzákeverjük a zöldséget és a krémsajtot. A keveréket a burgonyákba töltjük, tetejüket tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajtot szórunk rá és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Kautz József
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Nagymamám konyhájából - Kapros lepény
  2014-01-05 16:47:18, vasárnap
 
  Egy közepes méretű tepsiben sült lepényhez:

1/2 kg liszt, 3 dl langyos víz, 1 kávéskanál cukor,
2,5 dkg élesztő,2 teáskanál só, 1/2 dl olaj,

A hozzávalókat bedagasztom és hagyom jól megkelni.Addig egy jó nagy csokor friss kaprot apróra vágok és 2 kanál forró zsírban (már a tűzről levéve) egy pillanatig átforgatom és 1 teás kanál sót teszek bele. Mikor a tészta megkelt, beleteszem a tepsibe (amit nem kell kikenni semmivel) és kézzel szétnyomkodom annyira, hogy beterítse az egész tepsit. A kihűlt zsíros kaporból 1 kanállal rálocsolok a tésztára, majd kettőbe hajtom, újból szétnyomkodom kézzel, újabb kanál kapor, újra hajtogatom és így tovább, amíg tart a kapor. Annál jobb, minél többször hajtom, annál foszlósabb lesz tőle. A végén kockákra vágom a nyers tésztát, s így bevagdosva teszem be az előmelegített sütőbe.

http://nagymamamkonyhajabol.hu
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 345
  • e Hét: 526
  • e Hónap: 2421
  • e Év: 53212
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.