Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
sál kötési technikák
  2016-10-11 11:22:15, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  hasznos   
bórax
  2016-05-01 22:06:28, vasárnap
 
 
Mindenki szeretne tiszta, kellemes lakásban lakni, ahol még a szekrény mögött sincs egy porcica sem. Ezért viszont meg kell dolgozni, mert anélkül nem fognak eltűnni a szennyeződések.

A takarítást van aki szereti, van aki viszont ki nem állhatja. Ha viszont egy új tisztítómódszert hívunk segítségül, amilyen a bórax is, akkor a lakás tisztává varázslása akár jó móka is lehet. Íme, 10 terület, ahol a bórax nagyszerű segítséget nyújt és a környezetet sem károsítja.

1. Megtisztítja a WC-csészét
Annyi csupán a dolgunk, hogy egy bögre bóraxot este, lefekvés előtt szórjunk a wc-csészébe, majd hagyjuk egész éjszakára úgy. Reggel a kefével sikáljuk végig, öblítsük le, és máris ragyogni fog a wc-csészénk.

2. Elpusztítja a rovarokat is
Ha van odahaza bórax, nem kell többé tartani a bogaraktól, ízelt lábúaktól. Egyenlő arányban keverjünk össze bóraxot és porcukrot. A keveréket helyezzük egy alufólia lapra, és tegyük oda, ahol a bogarak szoktak randalírozni. Hatásos irtószer.

3. Az edényeket is megtisztítja
Öntsünk a piszkos edényekbe, fazekakba kevés bóraxot, adjunk hozzá vizet, hagyjuk pár percig állni, majd sikáljuk ki. Ragyogni fognak.

4. Zsírfoltok a kagylóban
Keverjünk össze egy bögre bóraxot egy negyed bögre citromlével, majd ezzel a keverékkel dörzsöljük át a mosogatókagylót, vagy a fürdőszobában lévő kádat, kagylót. A végén töröljük szárazra a felületet. Csillogni fog minden.

5. Penész ellen
Vízből és bóraxból keverjünk ki sűrű pasztát. Kenjük be ezzel a penészes területeket, hagyjuk ott egész éjszakán át, másnap pedig töröljük le a felületet.

6. Légfrissítő
Fél bögre bóraxot keverjünk össze 350 ml meleg vízzel, majd adjunk hozzá ehhez 10 cseppet a kedvenc illóolajunkból. Az egészet öntsük bele egy szórófejes flakonba, rázzuk fel, és máris lehet illatosítani.

7. A házi kedvencek fekhelyét is tisztává tehetjük
Negyed bögre bóraxot oldjunk fel 300 ml vízben, öntsük bele egy szórófejes flakonba, majd azzal fújjuk le a fekhelyet.

8. Finom ruhák, fehérneműk
A finom anyagból készült darabok, fehérneműk tisztítására a legjobb, ha két evőkanál folyékony mosószert, negyed bögre bóraxot feloldunk némi meleg vízben, és abba áztatjuk be 30 percre a cuccokat, majd utána öblítsük ki, és szárítsuk meg.

9. Fésűtisztító
A fésűkben sok elhalt hámsejt felhalmozódhat, és kórokozók is megtelepedhetnek rajta, így érdemes megtisztítani. Először is szedjük ki a hajszálakat, majd egy negyed bögre bóraxból,egy evőkanál mosogatószerből, valamint némi meleg vízből készítsünk fürdőt. A fésűt áztassuk be 20 percre. Utána öblítsük le, majd szárítsuk meg.

10. Szagtalanít
Ha a házi kedvenc oda piszkított a szőnyegre, csak hintsük be bőven a felületet bóraxal, hagyjuk úgy pár percig, majd porszívózzuk fel. Volt szag, többé nincs szag, sem folt.



 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
emberi test
  2014-09-01 14:01:43, hétfő
 
  40 elképesztő tény az ember lelkének templomáról





1. Az ujjaink olyan érzékenyek, hogy ha a Föld méretével megegyező nagyságúak lennének, akkor is meg tudnánk állapítani a különbséget egy autó és egy ház között.

2. A testünkben futó erek együttesen olyan hosszúak, hogy két és félszer tudnánk velük körbetekerni a Földet.

3. Nem csak a sas szeme éles, hanem a miénk is: ha a Föld egy ház lenne, és gyújtanának benne egy gyertyát, 48 km-es távolságból is észrevennénk.

4. Azok a bizonyos idegsejtek kb. 400 km/h-s sebességgel száguldoznak az agyunkban - gyorsabban, mint egy Forma 1-es versenyautó.

5. Bár nem tudjuk elképzelni, hogy nézhet ez ki, de állítólag igaz: amikor elpirulsz, a gyomorfalad is pironkodik.

6. Az emberi agy képes akár 1000 szót is elolvasni egy perc alatt.

7. Amikor szerelmesek vagyunk, az agyunk pontosan ugyanazt a neurotranszmitterekből és hormonokból álló "koktélt" készíti el, mint ami az amfetamin hatása alatt önti el a testünket. Ilyenkor felgyorsul a szívverésünk, izgatottak leszünk, és alig tudunk aludni. Ismerős érzés, ugye?

8. Egy felnőtt embert 7 oktillió (7,000,000,000,000,000,000,000,000,000) atom alkot. Összehasonlításképp: "pusztán" 300 billió (300,000,000,000) csillag van a galaxisban.

9. Akár hiszitek, akár nem, jó esélyekkel menekülhetünk meg egy feldühödött oroszlán elől, ugyanis mi, emberek vagyunk a legjobb hosszútávfutók az egész világon. Gyorsabban sprintelünk, mint bármely négylábú állat!





10. Egy ember összes haja együttesen olyan erős, hogy akár 12 tonnát is elbír.

11. Testünk 30 perc alatt annyi hőt termel, amely képes felmelegíteni fél gallon vizet.

12. Kb. annyi szőr van a testünkön, mint a csimpánzoknak - és bár ez elsőre rosszul hangzik, az megnyugtathat mindenkit, hogy a többségük láthatatlan, és nincs is rájuk különösebben szükségünk.

13. Azok az atomok, amelyek az emberi testet alkotják, ugyanazok, min amelyek a 13,7 billió éve keletkezett úgynevezett "Nagy bummot". A "Nagy bumm", angolul The Big Bang, vagyis az ősrobbanás a kozmológiában egy olyan tudományos elmélet, amely szerint a világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki.

14. A csontjaink pontosan olyan erősek, mint a gránit - egy matchbox méretű csont akár kilenc tonna súlyt is elbír.

15. Ha az emberi agy egy számítógép lenne, akkor 38 ezer trillió művelet elvégzésére lenne képes egy perc alatt. A világ legokosabb számítógépe, BlueGene ennek mindössze 0,002%-át tudja végrehajtani.

16. Gondoltátok volna? Az emberi DNS 50%-ban megegyezik a banánéval.





17. Testünk minden percben 24 millió sejtet termel, ami azt jelenti, hogy minden 13. percben "előállítjuk" az USA teljes lakosságát - sőt még többet is.

18. Az emberek a bioluminesszenciának (egy élő organizmusban lezajló kémiai reakció fény kibocsátásával jár) köszönhetően izzanak a sötétben. Ez a fényesség azonban ezerszer gyengébb, mint amennyit az emberi szem képes meglátni.

19. Minden hónapban lecseréljük a bőrünket - igen, jól olvastad, új "borítás" 30 naponként.

20. A vérünk egy nap alatt majdnem 20 ezer km-t utazik a testünkben.

21. Az agyunkban lévő neuronok pontosan ugyanúgy kapcsolódnak össze, mint ahogy az univerzum felépül.

22. A szaglás, a hallás, a látás, az érintés és az ízlelés mellett még pontosan 15 "érzékünk" van, többek között az egyensúly, a hőmérséklet, a fájdalom, az idő, a szomjúság és a teltség érzése.




23. Hitted volna, hogy kicsivel gazdagabb vagy, mint gondolnád? Az emberi testben ugyanis 0.2 mg arany leledzik.

24. Bár az agyunk a testünk súlyának mindössze 20%-át teszi ki, az általunk felvett az oxigén-és kalóriamennyiség 80%-ára szüksége van. Kattints, ha még több érdekességet szeretnél megtudni róla!

25. Egyes nők több színt látnak másoknál. Az átlagos színreceptor-szám a három lenne, de az előbb említett különleges személyeknek négy vagy akár öt is lehet, így többféle árnyalatot képesek felfedezni.

26. Attól függően, hogy miért sírunk, különböző könnyeket termelünk. Így néznek ki a mikroszkóp alatt a gyász:




A remény:




A hagyma okozta könnyek:




27. Az orrunk és a fülünk életünk végéig nőnek.

28. Reggelente majdnem egy centivel vagyunk magasabbak, mint este.

29. A fogunk az egyetlen a testünkön, amely nem képes megjavítani önmagát.

30. Mikor az ember világra jön, 300 csontja van, felnőtt korában azonban már csak 206.

31. A magány fizikailag is fájdalmas. Azért törekszünk arra, hogy társaságban legyünk, és találjunk valakit, akit szerethetünk, hogy kivédjük az egyedüllét okozta megpróbáltatásokat.



32. Egy jó sírás valóban olyan a testnek, mint a száraz veteményesnek egy kiadós eső: tudományos tények bizonyítják, hogy fellazítja stresszes lelkünket, és segít kiengedni a dühöt, és a haragot.

33. Tüsszentéskor minden testi funkció megáll - még a szívdobogás is! Ez az oka annak, hogy nem tudunk nyitott szemmel prüszkölni.

34. Az ember legerősebb izma a nyelvizom.

35. Minél hidegebb helyen alszunk, annál nagyobb az esélye, hogy rosszat álmodunk.

36. 30 éves korunk után fokozatosan csökkenni kezd a magasságunk.

37. Egy kisgyermek sokkal többet nő tavasszal mint bármelyik másik évszakban.

38. A fogzománc a legkeményebb alkotórésze a testünknek.

39. A terhesség első hat hetében - bármilyen meglepő - egy hangyányi különbség nincs férfi és nő között.

40. Bár valószínűleg mindenféle tudományos kutatás nélkül is rájöttetek, mi azért megerősítjük bennetek: a talpunkon helyezkedik el a legtöbb izzadtságmirigy.
 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
kreativ
  2014-05-24 18:51:02, szombat
 
 


























 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
smiles
  2013-05-27 16:10:55, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
öblítő házilag
  2013-05-16 19:32:37, csütörtök
 
  Te is el tudod készíteni az otthoni BIO öblítőszeredet, amit a mosógépben vagy akár kézi mosáskor is használhatsz. Nem bonyolult dolog és ami még fontosabb: OLCSÓ!



Hozzávalók:

fél literes ásványvizes flakon
bio almaecet
víz
illóolajok

Elkészítés:

A fél literes flakonodba tegyél kb. 0,5 dl bio almaecetet, töltsd fel vízzel a flakon nyakáig és helyezd bele kedvenc illóolajaidat. Csavard rá a kupakot a flakonra és jól rázd fel. Minden mosás előtt rázd fel az üveget!

Használata: helyezd bele a mosógép öblítőrekeszébe ugyanolyan mennyiségben mintha rendes bolti öblítőt tennél bele. A ruha puha lesz és jól vasalható.

Itt be is fejezhetném a tanácsadást, de azért néhány tippet, praktikát még leírok ide nektek:

ha teafaolajat teszel a flakonos öblítődbe (max. 2 cseppet, mert elég intenzív az illata), akkor még a mosás utolsó fázisában is fertőtlenítesz.
zokni, konyharuha, rongyzsebkendő mosásánál a teafaolajból akár 4-5 cseppet is tehetsz pluszba az öblítőrekeszbe, így a kritikus anyagok garantáltan mentesek lesznek a gombáktól, baktériumoktól.
allergiásoknak, atópiás dermatitiszben szenvedőknek és ekcémásoknak nem ajánlok semmilyen illóolajat. Ők csak simán almaecet-víz eleggyel öblítsenek. Nem lesz ecetszagú a ruha!
nálunk a legkedveltebb öblítőbe rakható illóolaj-keverék: narancs (édesnarancs vagy mandarin) illóolaj 5 csepp+ grapefruit illóolaj 4 csepp+ levendula illóolaj 3 csepp+ylang-ylang (vagy jázmin) illóolaj 3 csepp+teafaolaj 2 csepp
a flakonos zöld bolti ecet nálunk nem jött be, én nagyon érzékeny vagyok az ecet illatára (konkrétan rosszul vagyok tőle "gyomorilag":-)), és a sima ecetet éreztem a ruhán. Az almaecet viszont teljesen eltűnik a ruhán. Semmi illatot nem hagy a száradt ruhán.

Mindnekinek jó szívvel ajánlom ezt a receptet, mert soha nem lesz öblítőhiány a háztartásban. Nem kell a családfőt leugrasztani a közértbe egy öblítőért vasárnap délelőtt:-)). Nem utolsósorban pedig nem szennyezzük a környezetünket és nem szintetikus szerekkel mérgezzük magunkat.

A néhány bejegyzéssel ezelőtti folyékony mosódió+jelen öblítő receptet jó előre (akár egy évre is) lehet tervezni. Nem kerül sokba a hozzávalók beszerezése és saját magunk házilag tudjuk szabályozni az elkészített mennyiségeinket. Így garantáltan nincs pazarlás, nincs pénzkidobás. Gyorsan és nagyon környezetbarát módon tudunk mosni.


 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
egészségbiztosítási kártya külföldi utazáshoz
  2013-05-15 12:14:34, szerda
 
  Külföldi utazáshoz érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amelynek használatával 31 európai országban vehető igénybe az orvosi ellátás a magyar egészségbiztosítás terhére - hívta fel a figyelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.
A kártyát az érvényes taj-kártyával rendelkező magyar állampolgárok ingyenesen igényelhetik. A plasztik lap segítségével 31 országban, köztük Horvátországban is igénybe vehetők egészségügyi ellátások a magyar egészségbiztosítás terhére.

Fontos tudni, hogy a szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a kártyával közvetlenül az adott tagállam társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni, ahol az adott tagállam állampolgárát is megillető egyenlő elbánás elve alapján jár az ellátás.

Az EU-s kártya ugyanakkor nem használható fel akkor, ha a biztosított kifejezetten valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazik másik tagállamba.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát bármely megyei egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél lehet ingyenesen igényelni, és a kiváltástól számított 36 hónapig érvényes.
 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
szappankészítés házilag
  2013-05-14 22:17:53, kedd
 
  Otthon, házilag is elkészíthetjük szappanunkat. Nem kell hozzá nagy tudomány, viszont ha tökéletes szappant szeretnénk készíteni, akkor azért egy kis gyakorlat kell hozzá. Hogy miért használjunk a mostanság nagyon divatos tusfürdők helyett természetes szappant? Mert jobban járunk vele.

A tusfürdőkben számos kémiai vegyszer van, a habosítóktól elkezdve a mesterséges illatanyagokon át a kőolaj származékokig. Figyelem! Sok bolti szappan is bővelkedik a nem bőrre való anyagokban, ezért ajánlatos szappanok közül is a természetes változatot előnyben részesíteni.

Az otthon készített szappanok előnye, hogy olyanra csinálod, ahogyan te szeretnéd, azt raksz bele, amit akarsz, nem fog tartalmazni semmiféle szintetikus, káros, rákkeltő anyagot, kőolaj származékot (parabéneket) mint a tusfürdők.

A természetes szappan három fő összetevője:

- Állati zsírok és/vagy növényi olajok
- Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
- Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk
- A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka annak, hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.

A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.

Itt a szigorú biztonsági szabályokat találjátok:

http://antalvali.com/a-termeszetes-szappan-keszitese-hazilag.html#biztonsagi_szab alyok

A NaOH feloldására leggyakrabban desztillált vizet szoktak használni, de különböző tea és gyógynövények jól lehűtött főzeteit, vagy természetes gyümölcs- és zöldségleveket, illetve tejet is lehet.

A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható, és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.

Használhatunk olivaolajat, pálmaolajat, kókuszolajat, vagy állati zsírt is, ha viszont a bőr számára táplálóbb, krémesebb állagú szappant szeretnénk készíteni, akkor például az édesmandula-olajat, a jojobaolajat, a sheavajatat, ajánlják.

Tetszőlegesen alkalmazhatunk még különböző illóolajakat, parfűmolajokat ízlés szerint és természetes színezékeket (például: kurkuma-sárga, algakivonat-zöld színt eredményez) is.

Az egyetlen probléma, ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony anti-oxidáns, amely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható, a rozmaring kivonat (ROE).

Biztonsági eszközök

- Konyhai gumikesztyű
- Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
- Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.

Eszközök a hideg eljáráshoz

- Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez;
- Hőmérő, amellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum-10°C és +110°Cközött mozog;
- Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez;
- Egy hőálló üveg- vagy kerámiakancsó, amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek;
- Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére;
- Fakanál;
- Botmixer;
- Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására.

Alaprecept:

- 1kg olivaolaj
- 128gr nátronlúg (NaOH)
- 300gr víz

Fakultatív hozzávalók:

- 10ml levendula illóolaj
- 1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)
- 1 evőkanál szárított levendulavirág

A hidegeljárásos szappankészítés lépései:

Válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is! Zárjuk el a kutyát és a gyereket!

Mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal.

Mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be!

Helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen.

Amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a szilárd zsírokat, és adjuk hozzá az olajokat. Ha csak folyékony olajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot. Vegyük le a tűzhelyről!

Öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk.

Ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz.

A színezett, illatosított szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz.

24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.

Aki kedvet kapott egy kis vegyészkedéshez az otthonában,hogy illatos, finom háziszappant készítsen,az a szükséges hozzávalók beszerzése után itt részletesebben megtalálja lépésről-lépésre a főzés menetét:

http://antalvali.com/a-termeszetes-szappan-keszitese-hazilag.html
 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
érdekességek testünkről
  2013-05-12 21:49:27, vasárnap
 
  22 érdekesség rólunk, emberekről
november 12th, 2010 Twice

1. Ma több ember él a Földön, mint amennyi valaha meghalt

2. Tüsszentéskor minden testi funkció leáll. A szívdobogás is! Éppen ezért lehetetlen nyitott szemmel tüsszenteni.

3. A kisgyermek növekedése gyorsabb tavasszal, mint bármely más évszakban.

4. Az ember legerősebb izma a nyelvizom.

5. Ha ránézel egy személyre, akit szeretsz, valamint ha ránézel egy személyre, akit utálsz, a pupillák egyaránt kitágulnak.

6. A legtöbb por a lakásban az elhalt emberi bőrből képződik.

7. Az emberi hajnak 3 kg a szakítószilárdsága.

8. A nagyobb IQ-val rendelkező emberek többet álmodnak.

9. A megfogantatás pillanatától számítva, az emberi lény, fél óra múltán kezd fejlődni, akárcsak egy sejt.

10. Összerakva egy ember vénáit, artériáit, és kapillárisait olyan hosszú “kötelet" nyernénk, ami négyszer körbeérné a Földet.

11. 30 év után az emberi test lassan zsugorodni, csökni kezd.

12. Az intelligens embereknek több a cink és a réz a hajszálaiban.

13. Az ember combcsontja erősebb, mint a beton.

14. Az emberi szaglás 50.000 különböző illatot és szagot képes érzékelni.

15. Egynegyede az emberi csontozatnak a lábak csontrendszerében található.

16. A cigarettás embereknek háromszor mélyebb ráncaik vannak, mint azoknak, akik nem cigarettáznak.

17. A születéstől számítva a halál beálltáig az ember szeme nem növekszik. Ellenben a fülek és az orr folyton növekszik.

18. Ha hideg helyiségben alszol el, vagy időközben hűl ki, a rémálmok esélye jelentősen megnő.

19. A tűz, víz, időjárás, és egyéb természeti erők kivételével az emberi hajat nem lehet elpusztítani. A haj lassú ütemben málik szét, és ezt semmilyen sav vagy maró anyag nem tudja gyorsítani.

20. Az ember nem tudja megölni magát úgy, hogy visszatartja lélegzetét.

21. Gyorsabban meghalunk alváshiánytól, mint éhségtől. A leg ellenállób ember is meghal ha nem tud aludni kábé 10-12 nap alatt. Ezzel szemben csupán folyadékot véve magunkhoz egy átlagos ember 30-60 napig bírja szilárd táplálék nélkül.

22. Az emberi test rendkívűl strapabíró. Az ember akkor is képes tovább élni, ha leállt a lépe, gyomra, az egyik veséje, a fél tüdeje, a máj 75%-a és a belek 80%-a.
 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
házi szúnyog csapda
  2013-05-03 23:09:13, péntek
 
 



Kertes házban élők, tóparton nyaralók, hétvégi kertben tartózkodók figyelem!!! Hasznos lehet nagyon!

Házi szúnyog csapda:
Szükséges elemek:
1 csésze víz
1/4 csésze barna cukor
1 gramm élesztő
1 2 literes palackban

Útmutató:
1.. Vágjuk le a műanyag palackot a felénél.
2.. Keverjük el a barna cukrot forró vízzel. Hagyjuk kihűlni. Amikor a kihűlt, öntsük a palack alsó felébe.
3.. Add hozzá az élesztőt. Nem kell keverni. Szén-dioxidot állít elő, amely vonzza a szúnyogokat.
4.. Helyezd a tölcséres részt, fejjel lefelé, az alsó palackba, szigetelő szalaggal, vagy celluxszal rögzítsd őket, ha szükséges.
5. Tekerd a palack alsó felét valamilyen fekete anyaggal, így a felső rész maradjon átlátszó , és rakd oda , ahol sokat tartózkodtok! (Szúnyogok is állítják, hogy sötét helyen jó a pihenés... :D.)

Németh György Tibor
 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 237 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 497
  • e Hét: 662
  • e Hónap: 5066
  • e Év: 36795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.