Belépés
eva_gyulai.blog.xfree.hu
"....csak úgy, mint felhők szállanak, mint percek pergenek, mint fönt a csillagénekek némán ellengenek...." /Várnai Zseni/ . Éva
1950.05.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Tiramisu recept - Pihentetés nélküli mézes Piknik pite
  2013-01-28 17:48:59, hétfő
 
  "Mázas bögre a reggeli köd,
a házunk omló kiflicsücsök.
Olvad a tejben a tegnapi hó,
a tegnapi sár üledékkakaó.
Úszunk benne, kicsiny mazsolák,
két harapás a kalácsnyi világ."

Kiss Gabriella: Reggel




pénztárcakímélő otthoni fagyi!!

0,5 l tejföl ( nem elírás!! ) , 0,5 kg FAGYOTT gyümölcs- bele a turmixba, egy vaniliás cukor., meg cukor ízlésed szerint : ÉS ADJJJJJJJJJJJJJJ neki a turmixxal. ISTENI!!!! nem viccelek.. így otthon is gombócolhatod....:D
ja és olyan ízben, ahogy Te akarod... :) ha meg lerakod pl babapiskótával, amit áztatsz ebben abban, szörpben, szirupban,kakaóban, kávéban,likőrben s rétegezve a fagyiddal, akkor csuda dolgokat kreálhatsz :) S. dinnyével is működik.



.Tiramisu recept

Amire szükséged lesz:
- 25 dkg. mascarpone sajtkrém,
- 3 tojás,
-3 evőkanál cukor (édesítő)
- másfél dl. erős - hideg fekete kávé,
- másfél dl. hideg tej,
- ízlés szerint rum,
- 1 vaníliás cukor,
- 20 dkg. babapiskóta.

Így csináld:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük majd félretesszük. A sárgákat a cukorral (édesítő szerrel) és a vaníliás cukorral - elektromos habverővel - fehéredésig habosra keverjük. Hozzáadjuk a mascarponet, ízlés szerint rumot, vagy amarettot és ezzel együtt kemény, habos krémmé keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből felvert habot.
Az előre lefőzött hideg kávét a tejjel, kevés cukorral összekeverjük, ízlés szerint rummal, vagy amarettoval ízesítjük.

A babapiskótákat egyenként egy kis kanál segítségével a tejeskávéba mártogatjuk (nem áztatjuk) és egy négyszögletes tál alját kirakjuk vele egy sorban. Ezután a piskóta sorra egy réteg krémet teszünk, szépen eligazítva, majd meghintjük kakaóporral. Újból egy sor mártott babapiskótát rakunk, majd ismét krém, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjen egy kicsit.
Közvetlen fogyasztás előtt a tetejét is beszitáljuk kakaóporral.






Tiramisu tojás nélkül 

Amire szükséged lesz:
- 50 dkg mascarpone
- 1 cs., 20 dkg babapiskóta
- 3 csésze eszpresszó
- 2 dl habtejszín
- 1 vaníliarúd
- 4 ek porcukor
- 2 kupak konyak vagy brandy
- 3 ek kakaópor

Így csináld:
1. A piskóták egyik felét forgasd bele gyorsan a kávéba , majd tedd egy tál aljára.
2. A mascarponet keverd ki a porcukorral, a vanília kikapart belsejével, a konyakkal és lazán forgasd bele a keményre felvert tejszínbe.
3. A krém felével kend meg piskótát és tegyél rá még egy réteg kávéba forgatott piskótát és rá a maradék krémet.
4. A legtetejét szórd meg kakaóporral, tedd legalább 2-3 órára a hűtőbe és már eheted is.








Pihentetés nélküli mézes 

Amire szükséged lesz:
- 1 kg finomliszt
- 3 kk szódabikarbóna
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg Rama sütőmargarin
- 2,5 dl méz
- 3 tojás
- +finomliszt a nyújtáshoz

Így csináld:
1. Keverd össze a lisztet a szódabikarbónával, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a porcukorral.
2. Morzsold el a margarint mézzel és dolgozd össze a tojásokkal, úgy, hogy közepesen kemény tésztát kapj belőle.
3. Tedd a tésztát a lisztezett gyúrólapra és oszd 2-3 cipóra, abból az egyiket nyújtsd 3 mm vékonyra és különböző formájúra szaggasd ki őket.
4. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben, közepes lángon 8-10 percig süsd, majd díszítsd.

Kellemes sütést és jó étvágyat kívánok!






Piknik pite

Hozzávalók:

500 g liszt
1 dl tej
50 g élesztő
pici cukor

friss kapor
250 g túró
majonéz, amennyit felvesz
5 gerezd fokhagyma
petrezselyem
1 ek tejföl
4-5 db paradicsom

sajt
olaj
Elkészítés:

A langyos tejbe tesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut ez a keverék, addig kimérjük a fél kg lisztet, majd a közepébe mélyedést készítünk, és a mélyedésbe sót szórunk. Ide kerül az élesztő is. Kézzel, vagy villával elkezdjük az élesztőhöz keverni a lisztet. Amíg összeáll a tészta, egy kis langyos vizet érdemes hozzáadni. Kb. 10 percig dagasztjuk, gyúrjuk. Amikor a tészta szép sima, tálba tesszük, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük fél órát. Két lap tésztát nyújtunk.
A paradicsomokat nem túl vékony szeletekre vágjuk. Ráhelyezzük az egyik kinyújtott tésztára.
A töltelékhez a túrót, a majonézt, a kaprot, a petrezselymet, a sót, fokhagymát, tejfölt, sajtot elkeverjük
A paradicsomokra egy ek. tölteléket rakunk, a tetejére még tehetünk sajtot. Ne rakjuk nagyon közel egymáshoz a paradicsomokat. A másik tésztalappal betakarjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a széleit, vizes újjal összenyomkodjuk, hogy ne nyíljanak szét. Bő olajban vagy sütőben kisütjük




 
 
0 komment , kategória:  Család  
Mézes krémes
  2012-11-29 02:43:50, csütörtök
 
  Mézes krémes

Hozzávalók:

Lapokhoz:

9 ek tej
9 dkg Rama margarin
1 ek szódabikarbóna
késhegynyi szalalkáli
kb 65-70 dkg finomliszt (a méztől és a liszt minőségétől függően)
1 tojás
8 dkg cukor
15 dkg méz
Krém:
1 l tej
8 ek cukor
12 púpos ek búzadara
2,5-3 dl habtejszín
Máz:
10 dkg Rama margarin
3 enyhén púpozott ek kakaópor
3 ek cukor

Elkészítése:
A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, tejet és az olvasztott Rama margarint, majd a mézet is. Alacsony lángon addig főzzük, amíg a habja elforr és sötét színű nem lesz a massza, majd kihűtjük. A liszthez hozzáadjuk a szalalkálit, majd a masszához dolgozzuk óvatosan.
Először fakanállal is keverhetjük, majd ha ez már nehéz, akkor kézzel dolgozzuk össze. Ne gyúrjunk bele nagyon sok lisztet, mert nehezebb lesz nyújtani. Viszonylag lágy tésztát kell kapjunk, mely nem ragad az edény falához. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk.
A részeket egyenként 31*31 cm-es négyzetté nyújtjuk (nekem erre van egy sütőpapír hátuljára rajzolt ekkora négyzetem és már eleve ezen szoktam nyújtani), majd egy nagy gáztepsi hátulján, 150 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt szép barnára sütjük a lapot. Kitesszük hűlni, majd a következő tésztát is kinyújtjuk és azt is megsütjük.
(Nekem két sablonom van, és amíg az egyik kihűl annyira, hogy letudjam róla húzni, anélkül, hogy eltörném a lapot, addig a másikon nyújtom a következő tésztát.) Mindegyik tésztával így járunk el. A lapokat hagyjuk kihűlni. Nem kell megijedni, hűlés után megkeményednek a lapok. Ekkor vigyázni kell velük, nehogy eltörjenek.
A krémhez a tejből, cukorból és a búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk. Kihűtjük, majd a keményre felvert tejszínnel összekeverjük.
Az egyik lapot beletesszük a tepsibe, rákenjük a krém harmadát, erre újabb lap jön, majd a krém harmada, újabb lap és a krém maradéka, majd befedjük a negyedik lappal a süteményt.
Egy kisebb edénybe kimérjük a máz hozzávalóit, ha szükséges adjunk hozzá 1-2 ek vizet és kis lángon olvasszuk össze. Még melegen a sütemény tetejére öntjük, szépen eloszlatjuk a tetején, majd hűvös helyre tesszük egy éjszakára.
Másnap szeletelve tálalható.

Én úgy szoktam készíteni, hogy veszek egy liter tejet és abból mérem ki a tésztába a 9 evőkanálnyit és a maradékból készítem a krémet.





 
 
0 komment , kategória:  Család  
Kukorica chips-Salsa szósz
  2012-10-10 22:46:31, szerda
 
  Chips: 1 bögre kukoricalisztet 1 bögre finomliszttel, 1 kiskanál sóval, 3 evőkanál olajjal, 1 mokkáskanál sütőporral, ugyanennyi őrölt korianderrel, csipetnyi szódabikarbónával, valamint 1 mokkáskanál kurkumával és annyi forró vízzel összekeverünk, hogy nyújthatóvá váljon, de ne ragadjon. Diónyi nagyságú gombócokat formálunk, amelyeket papír vékonyságúra nyújtunk, és serpenyőben mindkét oldalon átsütünk. Amikor kihűlt, ollóval háromszög alakúra vágjuk, meghintjük olajjal, majd olajozott tepsiben, sütőben 175 fokon ropogósra sütjük. (A tepsiben egyéb fűszerekkel is ízesíthetjük.)
Salsa: 5-6 paradicsomot gázlángon megpirítunk, félbe vágjuk, beletesszük a botmixer edényébe. Hozzáadunk ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát, serpenyőben megpirított chilipaprikát (vigyázat, hamar odaég!), egy csokor koriandert, sót és lime- vagy citromlét, s a végén összeturmixoljuk.


Dsida Jenő

Mit hoz a Mikulás?

Nagy-izgatottan tettem ki a vágyam
a jégvirágos ablakok mögé - :
Talán ma győz a mese-hit, varázs,
s ha csak egy nagyon kicsit is jó voltam,
valami szépet hoz a Mikulás.

Kavargó pelyhek szitáltak az égből,
mint kérdéseink fehér másai:
lesz valaha jobb, lesz valaha más? -
És kigyúlt szemmel, merengve susogtam.
Régi kisgyerek... régi Mikulás...

Álmaim vannak, mind-mind olyan régi:
tavasz várása, csókos szerelem,
kevesebb küzdés, több boldogulás,
örökös nóta csengése a számon -
Elhozza holnap mind a Mikulás!

...és reggel, - reggel üres volt az ablak,
hóval párnázott hideg, befagyott,
- és megértettem: meghalt a varázs...
A kisírt-szemű bús, nagy gyerekeknek
semmit sem hoz a régi Mikulás.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 5 db bejegyzés
Összes: 1346 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 93
  • e Hét: 1204
  • e Hónap: 1463
  • e Év: 9070
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.