Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Könyv Gulyás Lajosról
  2018-07-29 00:41:59, vasárnap
 
  ,, ... nem lehetett megmenteni..."
Gulyás Lajos kivégzett református lelkipásztor kegyelmi ügye (1956-1957)

Ezzel a címmel jelent meg egy rendhagyó könyv Gulyás Lajos '56-os mártír születésének 100. évfordulóján, Erdős Kristóf, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának főállású kutatója szerkesztésében, aki egyben a kötet bevezető tanulmányát is írta. A kiadvány a NEB szakmai támogatásával készült és a Dunántúli Református Egyházkerület adta ki. A könyvhöz Steinbach József püspök írt előszót. Erdős Kristóf szerkesztő először vázlatos áttekintést nyújt a református egyház helyzetéről az 1944/45-1956/57 közötti időszakban, majd a több éve folyó kutatómunkájának köszönhetően alapos, részletes, lábjegyzetekkel bőven ellátott leírását adja Gulyás Lajos kegyelmi ügyének előzményeiről, lefolyásáról és sikertelen eredményéről. A kötet harmincnégy, keletkezésük pontos időrendjében (1957-1959) közölt dokumentumot (levelet, feljegyzést, jegyzőkönyvet, kegyelmi kérvényt, előterjesztést, jelentést) is tartalmaz, melyek eddig publikálatlanok voltak. A felhasznált irodalom bőséges felsorolása pedig további információkkal szolgál. A könyvhöz írt rezümé három idegen nyelven is ismerteti a tudományos írásmű összefoglalóját. A kötet külön érdekessége a képmellékletben található családi fotók, melyeket Gulyás Lajos lányai bocsátottak rendelkezésre. A mű a dtpuspoki@refdunantul.hu címen rendelhető meg.

Simon Zsuzsanna,Gulyás Lajos Kollégium
Mosonmagyaróvár
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Oriana Fallaci és az 1956-os forradalom és szabadságharc
  2018-07-26 07:39:04, csütörtök
 
  A világhírű író,riporter, újságíró életrajzi könyvét olvasom, az Oriana egy nő-t.

" Cristina De Stefano kiadatlan feljegyzések, levelek és temérdek interjú segítségével rekonstruálta e korát megelőzően modern, bátor és szabad nő izgalmas és megható élettörténetét." lira.hu

Oriana Fallaci (1929-2006) az 1956-os forradalom és szabadságharc idején meglátogatta az ausztriai menekülttáborokat és cikksorozatot írt a menekültek szörnyű történeteiből. Ezek megjelentek az L' Europeó c. újságban. De átjött Magyarországra is, ahova már a szovjetek benyomultak. Erről is ír cikket, ahogy egy magyar szabadságharcos csoportról is.

De jó lenne ezeket a cikkeket látni és lefordítani!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felhívás
  2018-07-25 07:21:43, szerda
 
  Kedves Volt Óvári Kollégista Társunk!

Idén 45 éves a kollégium épülete. Az évforduló alkalmából intézménytörténeti kiállítást rendezünk. Ennek egyik eleme egy Üzenőfal lesz, melyre volt kollégistáink visszaemlékezéseit, üzeneteit szeretnénk összegyűjteni és bemutatni.

Ezért arra kérünk Téged, hogy néhány mondatban írjál nekünk kollégiumi emlékeidről, élményeidről. Mi volt a legszebb, a legjobb, a legviccesebb? Miért szerettél kollégista lenni? Mi jut eszedbe az itt töltött évekről, évekből? Nyújtott-e valami maradandót az intézmény nevelőtestülete, diáktársaid?

A fentieken kívül örömmel fogadunk minden további üzenetet, személyes vallomást, gondolatot második otthonodról és a városról, ahol évekig éltél.

Az Üzenőfalra keresztneveddel és életkoroddal kerül fel majd válaszod, ezért ez utóbbit is írd meg légy szíves.
Leveledet elküldheted a facebook-on keresztül üzenetben vagy az s.zs.1966@freemail.hu címre.
Ezt a felhívást kérlek továbbítsd a Te kollégista ismerőseid részére is. Köszönöm szépen.

Várjuk sok szeretettel az írásodat!
Üdvözlettel: Simon Zsuzsanna

Mosonmagyaróvár, 2018.07.25.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A negyvenötből tizenegy '56 is
  2018-07-24 05:59:07, kedd
 
  Idén 45 éves a Gulyás Lajos Kollégium épülete. 2007-ig közös igazgatásban működött a Kossuth Lajos Gimnáziummal. 2007-2013 között Városi Kollégium néven önálló intézmény volt, 2013-tól napjainkig állami kollégium. Nevünk már Gulyás Lajos Kollégium, elismerve '56-os emlékmegőrző munkánkat. Az elmúlt negyvenöt évből tizenegy ( 2007-2018) '56 jegyében (is) telt. A tervezett intézménytörténeti kiállításon igyekszem majd minden ötvenhatos tevékenységünket, eredményünket, elismerésünket, kiadványunkat, publikációinkat stb ... is bemutatni.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
45 éves a kollégium épülete 1973-2018
  2018-07-23 07:52:36, hétfő
 
  Idén 45 éves a Gulyás Lajos Kollégium épülete.1973. szeptember 3-án avatták.
Már emlékeztünk a 20. és a 30. évfordulóra is. 2008-ban viszont a 35. évfordulóra időzítettünk. Akkor avattunk kopjafát, alakítottunk ki retro klubot, adtunk ki emléklapot és emlékkönyvet is.
A 45. évfordulóra 2018. szeptember 3-ától nagyszabású intézménytörténeti kiállítással emlékezünk.
Hetek óta negyvenöt év dokumentumait, képeit, iratait rendezem, válogatom, szkennelem az anyagokat, olvasom a régi cikkeket, kiadványokat, gyűjtöm össze a relikviákat, az érmeket, a kitüntetéseket, az okleveleket, a díjakat, írok régi kollégistáknak, kollégáknak emlékeik után kutatva, de írtam már egy cikket is. Egyébként ebből a negyvenötből huszonötöt én is ebben az intézményben töltöttem, hisz itt vagyok nevelőtanár 1993 óta. Úgyhogy lesz mire emlékezni.


Itt van mindjárt egy 1988-as kollégiumi dolgozatból való részlet. Fontos észrevenni, hogy ekkor még nem írtak (nem mertek?) egy szót sem az 1956. október 26-ai sortűzről.

,, Az árvíz (1954) után a másik döbbenetes élményt az 1956-os események adták a tanulóknak. A kollégiummal szemközti tanácsháza ablakából kiugrott egy katona -széttaposta az ott lévő tömeg. A gyerekek, ha nem is mindegyik, de látták. Elítélték mindezt, de nem értették a helyzetet. Az 1956-os disszidálási hullámmal külföldre távozott a leánykollégium nevelője is."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Időmetszetek - archív fotóválogatás
  2018-07-22 06:11:45, vasárnap
 
  Az M3 csatornán éjjelente/hajnalonta láthatók az MTVA/MTI fotóarchívumából készült tematikus fotóválogatások, a hozzájuk tartozó szöveges információkkal és zenei aláfestéssel.

Láttam néhányat. Érdekesek. Kár, hogy olvasni kell hozzá az infokat, ráadásul fehér betűkkel, a kép élvezhetőségének romlása mellett. Nagyon elfáradtam benne én is, a szemem is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tiltakozás
  2018-07-21 14:57:58, szombat
 
  A Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma tiltakozik a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor áthelyezésének terve miatt.
Álláspontunk szerint névadónk, Magyarország miniszterelnöke - munkássága és életútja, a haza és a magyar forradalom ügye melletti egyedülálló és példamutató elkötelezettsége, honfitársai melletti kitartása és a mártírhalál vállalása alapján is - méltóvá lett a fővárosi köztéri szobor állítására, ezen értékek pedig maradandóak. A túlnyomó részt közadakozásból, a demokratikus Magyar Köztársaság hetedik évében elkészült, Nagy Imre 100. születésnapján Göncz Árpád köztársasági elnök által avatott szobor helyén maradása társadalmi ügy, hiszen az emlékmű áthelyezése nem csupán a mártír miniszterelnök, de a forradalom és szabadságharc valamennyi résztvevőjének és vértanújának emlékét sérti. Különösen bántó az áthelyezés az 1989-es - három évtizednyi temetetlen halotti lét utáni - Hősök terei gyászszertartás, katartikus (az addig fennálló diktatórikus rendszer szimbolikus bukását is okozó) tömegdemonstráció, a nemzetet megrendítő temetés jövő évi, 30. évfordulóján.
A szobor erre a helyre terveztetett, a szobrászművész (Varga Tamás) az alkotás adott térbe, adott módon való komponálásával egy bizonyos művészeti koncepciót valósított meg - amely a monument áthelyezésével elvesztené eredeti jelentését és jelentőségét.
Hazánk két nemzeti ünnepe az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére március 15-e, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére október 23-a. Mindkét forradalom miniszterelnökét (gróf Batthyány Lajost és Nagy Imrét) kivégezték. Mi, a Nagy Imre Alapítvány kurátorai egyenlő tisztelettel adózunk mindkettejük emlékének - a Batthyány-örökmécses közeléből, a budapesti Vértanúk teréről eltávolítani óhajtott Nagy Imre-szobor ügyében ezért testületileg tiltakozunk.

a Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma

Budapest, 2018. július 20.

In.: nagyimreemlekhaz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A 10 legfontosabb magyar himnusz
  2018-07-21 04:17:45, szombat
 
  Puzsér Róbert Sznobjektív c. műsorából a 10 legfontosabb magyar himnusz:

10. Székely himnusz
9. Ha én rózsa volnék
8. Nagy utazás
7. Most múlik pontosan
6. Szomorú vasárnap
5. Elmegyek
4. Hajmási Péter, Hajmási Pál
3. Nemcsak a húszéveseké a világ
2. Szállj el, kismadár
1. Én vagyok én, a kocsma közepén

Én az 1956-os Honvágydalt is beválogattam volna:

Emberezrek élnek a nagyvilágon szerte, kik örök lázadással jobb sorsot keresve sodródtak el hazájuktól messze. Van, aki gazdag lett, van, aki szegény maradt, van, aki palotában lakik, van, aki a hidak alatt, de még ha szebbet és jobbat is nyújt nekik az új idegen ismeretlen ország, mégis mindig hazavágynak, hazahív a honvágy. Az otthoni hír, emlék szemükbe könnyeket csal, és szívük mélyén fájó-vágyó himnusz lesz ez a dal.

Oly távol, messze van hazám,
Csak még, még egyszer láthatnám,
Az égbolt, felhők, vén hold, szellők,
Mind róla mond mesét csupán.

A sorsom jó vagy rossz nekem,
Itt minden, minden idegen,
Más föld, más ég, más táj, más nép,
Óh bár csak otthon lehetnék.

Holdfényes májusok, muskátlis ablakok,
Hozzátok száll minden álmom,
Ott ahol él anyám, ott van az én hazám,
S ott lennék boldog csupán.

A sorsom jó vagy rossz nekem,
Itt minden, minden idegen,
Más föld, más ég, más táj, más nép,
Óh, bár csak otthon lehetnék.

Holdfényes májusok, muskátlis ablakok,
Hozzátok száll minden álmom,
Ott ahol él anyám, ott van az én hazám,
S ott lennék boldog csupán.

Oly távol, messze van hazám,
Csak még, még egyszer láthatnám,
Az égbolt, felhők, vén hold, szellők,
Mind róla mond mesét csupán.
Oly távol, messze van hazám.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
’56-ról a Mosonvármegye c. közéleti havilapban 2017/20
  2018-07-20 02:49:58, péntek
 
  2017.
03.24. Az '56-os menekülők útja
11.10. A sortűz áldozataira emlékeztek
1956-ra emlékeztek Mosonszentmiklóson
Koszorúzás Lébényben
12.01. Magyar Katalin legyen ma is példa

2018.
01.19. A laktanyában lehet az iskola
07.13. Megemlékezés
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
’56-ról a HÍR14 Mosonvármegye c. lapban 2017/2018
  2018-07-18 05:31:41, szerda
 
  '56-ról a HÍR14 Mosonvármegye c. független polgári lapban 2017/2018

2017

02.17. Gulyás Lajosra emlékeztek
05.18. Gulyás Lajos emlékszobát avattak Levélen
06.16. Öt éve ment el - In memoriam Székelyhidi László (1928-2012)
11.03. Az emlékezés hete
Ünnep vörös csillaggal
12.15. Magyar Katalinra emlékeztek

2018

05.25. Száz éve született Gulyás Lajos református lelkész
Emlékhelyek napja
06.29. Nagy fába vágták a fejszét a piaristák - Új iskola épül az Ipartelepen


Sajnos nincs minden HÍR14 Mosonvármegye szám meg nekem. De nem is értem, hogy miért, mikor mindig igyekeztem beszerezni az aktuálist.Mindegy. Amint sikerül utólag egy-egy hiányzó számot fellelnem írom a felsorolásba az '56-os témájú cikk címét.

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 415
  • e Hónap: 3813
  • e Év: 21633
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.