Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Cseresznye jótékony hatásai
  2019-01-10 18:13:01, csütörtök
 
 



A friss cseresznyelé erőteljesen lúgosító hatású, ezért hatásosan gyógyítja a köszvényt, és az izületi gyulladást. Alkalmas továbbá prosztatapanaszok megszüntetésére.

- Ne dobjuk el a cseresznye és a meggy szárát! Szárítsuk meg, jó szolgálatot tesz.

A gyümölcsök terméskocsánya káliumsókat, nyálkaoldó anyagot, szívműködést serkentő anya-got tartalmaz. Főleg vesekőbetegégben, húgyhólyaghurutban, vesemedence gyulladásban javasolt.

Készíthetünk belőle vizelethajtó teát: 10 gramm szárított gyümölcsszárat 1 liter vízzel 10 percig főzünk. 20 perc múlva leszűrjük, és ezt a mennyiséget a nap folyamán fogyasztjuk el. Reggel éhgyomorra 3-4 decit, a többit napközben.

A cseresznye- és meggyszártea teljesen ártalmatlan, hónapokig használható megszakítás nélkül, élelmezési teának is. A meggyszárteának ezenkívül elzsírosodást gátló hatása is van.

"A cseresznyefának fekete gyümölcse vértisztító, hastisztító, vesekövet rontó hatással bír. Az aszalt cseresznye hasszorulást idéz elő. Hasmenés ellen ajánlatos. A fekete cseresznye levét mellbetegeknek ajánlhatjuk. A cseresznyefából kiforrott enyv, vagy macskaméz borban főzve hurutot gyógyít. Egyáltalában vesekő és epekő ellen sikerrel használható."
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Citrom jó hatásairól...
  2019-01-10 18:04:16, csütörtök
 
 



Jó a szívre és az erekre, vérkoleszterinszintet csökkent, baktérium-, vírus- és gombaölő, csökkenti a daganatrizikót.

A citrom az egyik legértékesebb és legsokoldalúbb gyümölcs. Bár magas citromsav- és C-vitamin tartalmának köszönhetően erőteljesen tisztító hatású ital, tanácsos a citromlevet vízzel hígítva és csak mértékkel fogyasztani. Az a megfelelő hígítási arány, ha fél citrom levét két-három deci vízbe csavarjuk. Adhatunk hozzá mézet is. Ha 2-3 naponként fogyasztunk el ennyi citromlevet, az elegendő szervezetünk egyensúlyban tartásához. Reggeli előtt fogyasztva a citromlé hatásosan és kíméletes módon tisztítja a gyomrot és a vékonybelet.

A citromlének sok gyakorlati haszna van.

- A torokfájás csillapítására jó módszer, ha kétóránként hígítatlan citromlevet permetezünk a fájdalmas területre.
- A lé baktériumölő tulajdonságának köszönhetően már néhány órán belül enyhíti a fájdalmat.
- Ha érezzük a nátha közeledtét, tanácsos a nap folyamán elfogyasztani több pohár vízzel hígított citromlevet.
- Vérzéscsillapításra úgy használjuk, hogy először megmossuk a sérült bőrfelületet, majd citromos vízzel kezeljük.
- A citromlé mindezeken kívül hatásos antioxidáns. Ha más gyümölcs- és zöldséglevekbe vagy gyümölcssalátákhoz adjuk, azok elszíneződését megakadályozza, és tartósítja azokat.
- Saláta önteteknél, levesekbe savanyításnál használjuk, héja igen ízletes süteményekbe.
- Héjában található citromolaj baktériumölő, élénkítő, lázcsillapító, szív- és érfalerősítő, vérnyomás-szabályozó, vérképző, gyomorsav csökkentő, hasnyálmirigy-szabályozó, méregtelenítő.

Vigyázat! A citrusfélék héját penészedés ellen E-230 bifenillel kezelik. Csak kis mennyiségben fogyasztható veszély nélkül.

Szúnyogcsípés ellen dörzsöljük be bőrünket citromhéjjal, vagy testápolóba kevert citromolajjal. Kellemes illatú, a szúnyogok pedig utálkozva átpártolnak a szomszédunkhoz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Cékla gyógyhatásairól
  2019-01-10 17:56:34, csütörtök
 
 



Levele sok klorofillt, A- és C-vitamint, valamint kalciumot és káliumot tartalmaz. A gumó leve gazdag B6-vitaminban, sok kolint, vasat, nátriumot, káliumot és természetes cukrot tartalmaz. Jóllehet nincs benne sok vas, de a szervezet számára könnyen felvehető formában van jelen. A vas a vörösvértestek fontos alkotórésze. A cékla gumó és a levéllé együtt jó vérszaporítók, jó hatású a máj- és epehólyagpanaszok esetén, enyhít a menstruációs zavarokon és a klimaxos tüneteken.

A cékla jó vizelethajtó, vérképző, vértisztító, sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Előnyös bél-, gyomor-, epeműködés, izomműködés segítésére. Aktiválja a szervezet védekező sejt-rendszerét.

Napi 10 deka nyersen lereszelt cékla rákmegelőző hatású. Ha már rákos a beteg, akkor napi félliter nyers céklalevet igen jó hatással lehet. Keverhető sárgarépával és zellerrel, ízlés szerint.

Céklareszelék, citromlé, méz keveréke asztma ellen jó.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Zöldborsó jótékony hatásai....
  2019-01-10 17:46:20, csütörtök
 
 



Ez a közkedvelt hüvelyes növény növényi fogamzásgátló szer, amely a "fogamzásgátló tabletta" hatásához hasonló anyagot tartalmaz. Tibetben és India egyes területein állítólag csak azért tudott 200 éven keresztül állandó maradni a népesség száma, mert a nők ezeken a vidékeken rendkívül sok borsót esznek, és ebből adódóan nem olyan termékenyek, mint a más vidékeken élő nők. A népi gyógyászat a borsó fogyasztását — a zabhoz hasonlóan — komoly betegségek után általános erősítő szerként ajánlja.

Rákmegelőző, vakbélgyulladást megelőző, koleszterinszint csökkentő.
Forrás : Link

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A birsalmáról
  2019-01-10 14:09:08, csütörtök
 
 



Gyógyászati szempontból különösen értékes része a magja. Magjából készült vizes kivonatnak bevonó, lágyító, nyugtató hatása van, ezért gyomornyálkahártya- és toroknyálkahártya gyulladásnál, köhögésnél és hülésből származó betegségeknél használjuk. Népi gyógymódként szemgyulladásnál, repedezett bőrre, kisebesedett szájnál, égési sebre, aranyércsomónál is alkalmazzák. Ajánlható bélgyulladásra is.

" a birsalma csak akkor szorít, mikor az ember éhgyomorra eszi; evés után ha valaki sülve eszi, hasát indítja; szorulás ellen ajánlatos."
Forrás : Link

Más forrás szerint : Link nagyon jó receptekkel kiegészítve
A birsnek a birskörtével nagyjából megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőségesen tartalmaz: a legtöbb pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha "sajtot" szeretnénk készíteni, ne hámozzuk meg előre a birset.
- A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag.
- Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.
- A birs pektintartalma miatt megköti a "méreganyagokat" a tápcsatornában. A birs emésztési problémák esetén is használatos. A birs egyébként termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. Nyákoldó hatásán túl nyugtató hatású is a birs levéből készült főzet.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Banán és gyógyhatásai
  2019-01-10 14:02:06, csütörtök
 
 



- A gyomorfekélyt megelőzi és gyógyítja.
- Koleszterinszintet csökkenti.
- Kiváló káliumforrás
- Prebiotikus hatású (A prebiotikumok csökkentik a cukorbetegség szempontjából lényeges inzulinrezisztenciát.)
Forrás : Link és Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A babról érdemes tudni ...
  2019-01-10 13:47:37, csütörtök
 
 



Gazdag fehérjékben, B-vitaminokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és kénben. Mindez nagymértékben hozzájárul a bőr, a haj, a körmök állapotának és az egész szervezet anyagcseréjének javításához. Csökkenti a káros koleszterin szintet.

A zöldbablé különösen ajánlható a cukorbajban szenvedőknek, mivel sok olyan fontos alkotórészt tartalmaz, amely feltétlenül szükséges a hasnyálmirigy számára az inzulintermeléshez.

Ne dobjuk el a száraz fehérbab héját! Régóta használják hólyag- és vesebajnál, reumatikus és köszvényes bántalmaknál.

Újabban a cukorbetegek teája, mert vércukor- és acetoncsökkentő hatását találták. Egy csésze babhéjtea 3-5 inzulinegységet pótol. A kínaiak a cukorbetegek ételébe (leves, mártás, főzelék) belefőzik a babhéjat, így az étkezés során veszik magukhoz a hatóanyagot.

Cukorbaj elleni tea: babhéj, lenmag, áfonyalevél egyenlő részben. 1 liter vízzel 6 evőkanálnyit a keverékből 3 órán át főzik. Minden főétkezés előtt egy csészényit fogyasztanak el.

A bokorbab zöld és sárga hüvelyei enyhe vízhajtó és nedvtisztító hatású anyagot tartalmaznak, valamint glukokinin-tartalma miatt erősíti a cukorhormon, az inzulin hatását is. Ahhoz, hogy a gluko-kininek ki tudják fejteni hatásukat, az inzulinnak jelen kell lennie a szervezetben. Ez lehet a szervezetben jelenlévő, a Langernhans-sejtek által felépített, vagy külső forrásból injekcióval a testbe juttatott inzulin is. Az inzulin hiányát a glukokinin nem tudja pótolni.

A fehér színű bab - miután a száraz babot kicsépelték belőle - egészséges üres hüvelyeit rakjuk el. Teája vércukorcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazott vizelethajtó hatású. A fehér babot megdarálva gyulladásokra, kelések érlelésére borogatóul használhatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az aszaltszilva jótékony hatásai
  2019-01-10 13:43:37, csütörtök
 
 



Aszalt szilva

Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.

Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.

Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.

Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszer-erősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk.

További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag.

Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Alma a sokoldalú
  2019-01-10 13:38:57, csütörtök
 
 



- Az almakúra köszvény, elhájasodás, a vese és húgycső betegségeinél igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál naponta bizonyos mennyiségű (50-150 deka) almát fogyasztunk el. Rozskenyeret, kétszersültet ehetünk hozzá.
- Az almalé frissen üdítő, kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavarok esetében segít. Ha az almalé gyomornyomást, vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát.
• Az almamustot izületi gyulladásos megbetegedéseknél már őseink is használták. Hasonló hatását figyelték meg a házi készítésű almabornak, mely azonkívül menstruációt előmozdító és gilisztaűző szer is.
• -Ne dobja el az esetleg keletkező almahéjat! Megszárítva teát főzhetünk belőle. Tápláló, jó idegnyugtató, adhatjuk dadogós gyereknek, erősít legyengülésnél, és az elhájasodásra hajlamosaknál mindennapi ital lehet.

Kínai orvosok századokon keresztül a fa kérgét cukorbaj gyógyítására használták. A nyers almát székrekedés ellen, a sült, vagy párolt almát hőemelkedésre, az almabort lázas betegnek ajánlották. Az almafa levelei is tartalmaznak egy antibiotikumot (floretin). Ha megvágjuk magunkat a gyümölcsösben, tépjünk néhány almalevelet, és nyomjuk rá a sebre addig, míg lemossuk és bekötjük. Az este héjastól lereszelt és elfogyasztott alma a bélben a nap folyamán felhalmozódott minden méreganyagot megköt.

Az almasavó étvágyat gerjeszt, a lepedékes nyelvet tisztítja, a hurutos köhögést enyhíti. Napi adagja 1-2 evőkanálnyi.

Almalé kúra alkalmával füstölt, erősen fűszerezett, pácolt ételeket, alkoholt ne fogyasszunk.

A jótékony alma:

Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig amíg, a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható, szállítható.Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni, szinte korlátlan ideig.

Több, mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.

Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.Ha régen nem ettél almát, vagyis talán kicsit elszoktál tőle, vagy nem a legjobban működik a gyomrod, esetleg az egészséges ételeket nehezebben emészted, akkor fokozatosan kezdd el az almaevést, először csak egy-két falatot egyél belőle, de azt nagyon rágd meg, egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik a legalaposabban össze a nyáladdal, és ez a legfontosabb. Utána fokozatosan emeld az adagot, de mindig ügyelj arra, hogy az alma pépként kerüljön a gyomrodba. Gyümölcsöt csak magában egyél. Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor almát ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyassz.

Bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatsz főétkezéskén is. Ha úgy érzed, hogy az alma nem csillapítja az éhségedet, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomroddal vagy az emésztőrendszereddel. Próbáld meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani.Természetesen, ha már más ételekkel megtömted a pocidat, akkor ne erőltesd rá a gyümölcsöt, mert ez nem lesz előnyös sem az egészséged, sem az emésztésed számára.

Jó ha tudod, soha sem a gyümölcs okozza a hasmenésedet, lázadat, vagy más kellemetlenséget, hanem az, amit a gyümölcs előtt ettél.

A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket az eddig okozott károktól, mérgektől.Többek között az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:

Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és akár hiszed akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.

Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket.

Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.

Jó ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma.

Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.

Minden embernek, de főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát végeznek, legalább minden második hónapban kellene almakúrát tartani. Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig csak almát ehet.

Lehetőleg csak egészséges, lédús, és érett almát együnk. Lehetőleg törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk, ugyanis minden almának más más a savassági foka. Ne keverjük a különböző fajta almákat egymással.

Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Az alma fogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.

Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Őszibarack jó hatásai
  2019-01-10 13:35:11, csütörtök
 
 



Az őszibarackot joggal nevezhetnénk a magyarok kedvenc nyári gyümölcsének. Júniustól szeptemberig, szinte az ország egész területén megterem. Népszerűsége ellenére azonban kevesen tudják, hogy az egészségre is kedvezően hat, sőt, még a kozmetikai iparban is egyre gyakrabban hasznosítják.

Az őszibarack lédús húsában A-, B-, C-vitamin, magnézium, foszfor és kalcium is található. Továbbá boron és kálium tartalma is magas, amely a csontok és az izmok állapotáért felelős. Bár az őszibarackból szívesen készítenek befőttet és kompótot, mégis frissen érdemes a legtöbbet elfogyasztani belőle, hiszen a benne található vitaminok így érvényesülnek a legjobban.

Az őszibarack 10 jótékony hatásairól :

- A nyugalom gyümölcsének is nevezik, ugyanis remek stressz oldó hatása van.
- Szabályozza a vérnyomást és segíti a szívizmok munkáját.
- Természetes gyulladáscsökkentő hatása van.
- A málnához hasonlóan az őszibaracknak is van vágyfokozó hatása.
- Az emésztési rendellenességeknél is sikeresen alkalmazható, gyomorerősítő, étvágyjavító és tápláló.
- Antioxidáns tartalmát és hidratáló hatását a kozmetika iparban is előszeretettel alkalmazzák.
- Vízhajtó, hashajtó hatású és könnyen emészthető, lúgos típusú gyümölcs.
- Tisztítja a veséket és a hólyagot, valamint az A- és C-vitamin tartalma révén a bőrt, a vért és a tüdőt is.
- Rendszeres fogyasztása csökkenti a hajhullást és a fejbőr gyulladt állapotát.
- Az őszibarack szelént is tartalmaz, melyet rákellenes anyagként tartanak számon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1227
  • e Hét: 15595
  • e Hónap: 29344
  • e Év: 234045
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.