Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Pajzán sztorivá változott a mese Kovács P. szájából
  2019-02-20 20:45:44, szerda
 
 





PAJZÁN SZTORIVÁ VÁLTOZOTT A MESE KOVÁCS P. SZÁJÁBÓL


Sokan máig emlegetik az esti mesét, amit egyszer Kovács P. József mondott el lebetegedett kolléganője helyett a Magyar Televízióban. Minden szava pajzán kikacsintás lett pusztán amiatt, hogy férfiként mondta.

A magyar televíziózás egyik legtöbbet emlegetett története lett az a bizonyos gyerekmese. Sokkal több egy bakinál, egyszerűen a helyzet komikuma, aminek minden perce arany volt a felnőtt nézőknek, akik azt hitték, a szilveszteri műsort látják.


Azok a kínos percek...

Hogy mi a baki, azt 1967-ben maga Varga József és kollégái mesélték el, amikor a televízióban egy csokorba gyűjtötték az az évben elkövetett hibákat.


Sokan máig emlegetik az esti mesét, amit egyszer Kovács P. József mondott el lebetegedett kolléganője helyett a Magyar Televízióban - Fortepan





- A baki az évek folyamán sok kellemetlen percet szerzett a bemondóknak, önöknek, né¬zőknek pedig sok kellemes percet - kezdte Varga József, majd a meg¬határozást a szintén népszerű bemondó, Kovács P. József folytatta:
- A baki a saját nyelvünk vagy a néző fülének botlása, és ilyenkor a bemondó csak azt teheti, hogy rezzenéstelen arccal folytatja a leírt szöveget, mintha mi sem történt volna - mondta.


Hogy is volt a mesével?

A hatvanas években esténként nők olvastak fel esti mesét a Magyar Televízióban, nem volt még ,,rendes" rajzfilm, klasszikus mesékkel szórakoztatták a piciket.

Ezekben az években esett meg, hogy amikor Takács Marika vagy Tamási Eszter váratlanul megbetegedett, nem tudott be¬menni a stúdióba, így helyette egy férfi kollégának kellett beugrania mesét mondani.

A történet ma már úgy kering az interneten, hogy egy ötvenhárom éves, szakállas figura köszönt be a képernyőn: - Fecske anyó vagyok... - mondta, és a korabeli felvételen látszik, hogy az operatőr megbillenti a statívot (állványt - a szerk.), ugyanis röhögni kezdett.

A mesélő, a nagydarab szakállas folytatta:

- ...és épp a tojásaimon ülök.

A korabeli kollégák szerint ekkor a hangosító, valamint az összes díszletes és kellékes halkan kiosont a folyosóra, majd összeesett a röhögéstől. Utolsónak az operatőr maradt, aki a következő mondat után hagyta el a stúdiót:

,,és a fészekből kilóg a szép villás farkam..."


Takács Marika (balra) és Tamási Eszter betegsége esetén férfi bemondó mesélt





Pillanatok alatt pajzán történet lett a meséből, a kollégák elismerően bólintottak, amiért a bemondó kibírta röhögés nélkül.


Így is, úgy is hallani


Mint a népmesék, gyakran a legendák is némi módosuláson esnek át az évek során. Először a média is úgy találkozott a történettel, hogy Varga József bemondóval esett meg. Az utókor a legszebb hangú bemondóként emlékszik rá, a Magyar Televízió hőskorának egyik legnépszerűbb tévése volt, először 1958-ban találkozhattak vele a nézők. Varga József az első férfi bemondó is volt egyúttal, aki Tamási Eszterhez és Takács Marikához csatlakozott a tévében. Ő a valóságban sem szakállas, sem nagydarab nem volt, és a sztori sem pontosan így zárult: az utolsó mondat egykori szemtanúk szerint úgy szólt, hogy

,,itt ülök a tojásaimon, füstös farkamat lóbálja a szél",

amit már az elmondások alapján Varga sem bírt ki, így a képernyőt elsötétítették.

Később aztán Antal Imre a történetet Kovács P. Józsefhez kapcsolta, aki 1962-ben csatlakozott a Magyar Televízióhoz. Sajnos a felvételt az interneten hiába is keressük, nem maradt meg, ám mivel Kovács P. Józsefet még lehetőségünk van megkérdezni, utánajártunk a történetnek.

Kovács P. Józsefet kiváló bemondóként ismerte meg az ország, de az esti mesével csúnyán felsült




- Valóban én voltam, én mondtam el a híressé vált mesét, Antal Imre tudta jól - erősítette meg a legendás tévés, Kovács P. József.






 
 
0 komment , kategória:  Pajzán történetek&mondák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 253 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2477
  • e Hét: 13555
  • e Hónap: 36043
  • e Év: 213918
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.