Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
A chilipaprika jótékony hatásairól
  2019-02-20 23:03:26, szerda
 
 



A chilipaprika, azon túl, hogy napjaink egyik legnépszerűbb fűszerévé válva a gasztronómiában fontos szerepet játszik, egy sor figyelemreméltó hatása van szervezetünkre: javítja a vérkeringést, csökkenti a "nehéz lábak" érzetét, erősíti az immunrendszert, enyhíti a reumás fájdalmakat, az izületi- és izomfájdalmat, a fejfájást, segítséget nyújt a vérnyomás szabályozásában, feljavítja az izomzat teljesítőképességét.

Mit tartalmaz?
A chilipaprika kivonat hatóanyaga, a kapszaicin, a magban és a gyümölcs belsejében levő hártyában található; termogén hatásának köszönhetően hozzájárul a zsírszövetek csökkenéséhez.

Körülbelül 10 - 11 kg nyersanyagra van szükség 1 kg kivonat kinyeréséhez. Jellegzetes szúrós szagú, olajos vörös folyadék, olajokban és alkoholban oldódik, vízben nem oldódik.

Főbb összetevők: kapszaicinoidok 4,8-5,2% (kapszaicin, nordihydrokapszaicin, dihydrokapszaicin), karotenoidok (béta-karotin, Kapszantin, kapszorubin), esszenciális zsírsavak, illóolajok, vitaminok.

Tulajdonságok

- Serkenti a nyirokkeringést, javítja a nyirokrendszer tónusát

- Narancsbőrellenes

- Melegít

- Fájdalomcsillapító hatású

- Antioxidáns hatású

- Segít a hajhullás ellen

Alkalmazások

- Narancsbőr, zsírlerakódások esetén

- Izomfájdalmakra, reumára, izületi gyulladásra

- Fejfájásra, migrénre

- Hidegrázás, fagyási sérülés esetén

- Elégtelen perifériás keringés esetén

- A fejbőr ápolására szánt kompozíciókba; kedvez a hajnövekedésnek

A KOZMETIKÁBAN

irányadó adagolás 0,2 - 2%

- Balzsamok, kenőcsök, vízmentes krémek összetevőjeként

- Emulziókba (krémek, lemosótejek) adagolva a végső fázisban, hidegen a tömény szerkezetű gélek összetevőjeként

Készíthetünk:

- Krémeket, emulziókat, narancsbőrellenes és alakformáló géleket

- Rugalmasító készítményeket

- Masszázsolajat vagy krémet az esztétikátlan zsírlerakódások vagy vízvisszatartásos felületek masszírozásához

- Krémet, gélt vagy balzsamot a nehéz lábakra

- Perifériás vérkeringést serkentő kompozíciókat

- Krémet, gélt, balzsamot, borogatást a reumás és izomfájdalmakra

- Halántékra kenhető balzsamot fejfájás, migrén ellen

- Balzsamot nyakfájásra

- Hajmaszkot, hajkrémet

Tárolás: légmentesen lezárva, száraz, hőtől és közvetlen fénytől védett helyen

Biztonsági adatok:
- semmilyen esetben hígítatlanul ne használjuk
- tartsuk be az ajánlott adagolást
- tartsuk távol a gyerekektől
- gyerekek számára ellenjavallt
-ne lélegezzük be
- az érzékeny, törékeny bőrre nagy elővigyázatossággal alkalmazzuk
-sebre, nyálkahártyára vagy szem köré ne használjuk
- külső használatra alkalmazzuk

Forrás : Birtalan Katalin - Természetgyógyász Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Nincs Cím
  2019-02-20 22:50:11, szerda
 
 



zent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, Nobel-díjat kapott érte 1937-ben. Szent-Györgyi idősként 93 évesen hunyt el és betegség idején a C-vitamin adagot 8-9000mg-ra növelte, a szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikusról pedig ismert, hogy napi 10000-18000mg-ot szedett és 91 évesen hunyt el.

Ha azt vizsgáljuk, hogy az állatok mennyi C vitamint termelnek, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy egy 68 kg-os ember, naponta 12000mg C vitamint kellene bevigyen a szervezetébe. Érdekes, de inkább elszomorító tény, hogy az orvostudomány az RDA szerinti szükséges mennyiséget 60 mg-ban határozza meg. Az ésszerű alternatív tudomány egyébként 3-5 g-ot javasol naponta az embereknek, tehát 3000 - 5000mg szükséges ahhoz, hogy szervezetünk ellenálló legyen a betegségekkel szemben.

A C-vitamin feladata:

- Antioxidáns, a sejteket védi a szabad gyökök ártalmas hatásától.

- Részt vesz a hajszálerek, a csontok, a porcok és inak felépítésének folyamatában. Fentartja a fogak, az iny, a véredények épségét.

- Egyik legfontosabb szerepe a fertőzésekkel szembeni ellenállás növelése.

- Segíti a sebgyógyulást, szerepe van a vírusos fertőzések elleni védekezésben és hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

- Segiti a vas, a réz, a kálcium és a magnézium felszívódását és egyes hormonok termelődését.

- A stressz, a láz, műtétek utáni állapot, fizikai munka, dohányzás és a fogamzásgátlók szedése megemeli a C-vitamin szükségletet.

- Hiányában vérzések, foginygyulladás, csont és izomfájdalom, vérszegénység és fertőzések léphetnek fel.

A C-vitamin csökkenti a gyulladásokat. Tudományos kutatásokban kimutatták, hogy ha állatoktól több hétre megvonták a C-vitamint, majd bakteriális fertőzésnek tették ki őket, akkor végeredményként a kutatók mindig ízületi gyulladást regisztráltak. A véráramba bekerült baktériumok az ízületekben rakódnak le elsőnek. Mivel a szervezet megpróbálja kivédeni a behatást, ezért kalciummal veszi körbe azokat. Ennek a következménye ízületi merevség, fájdalom és duzzadás lesz. Olyan esetekben, amikor az állatokat C-vitaminban gazdag táplálékkal látták el, akkor a befecskendezett baktérium nem volt képes a véráramba bekerülni, hanem csak gennyes kelést hozott létre a befecskendezés pontjánál, amit így nagyon könnyen el lehetett távolítani.




Fő C-vitamin források a gyümölcsök, főzelékfélék és zöldségek.
1. Csipkebogyó: 400mg%

2. Fenyőtű: 200mg%

3. Petrezselyemlevél: 185mg%

4. Paradicsompaprika: 180mg%

5. Zöldpaprika: 125mg%

6. Káposzta: 87mg%

7. Barack: 50mg%

8. Citrom: 45mg%

9. Burgonya: 24 mg%

10. Alma: 12mg%

A C-vitamin oxigén jelenlétében, főzéskor könnyen bomlik. Ilyenkor a C-vitamin tartalom 40%-a a főzővízbe megy át és elbomlik. A savanyú káposztában, viszonylag jól megmarad, mert savanyú közegben kevésbé bomlékony.

Fontos tudni! Csak 100%-ban L típusú aszkorbinsavat (C vitamint) szabad fogyasztani, mert az természetes eredetű, ezért bioaktív is. Ellentétben a D típussal. Ha nincs ráírva az adott készítményre, hogy milyen, akkor csaknem biztos, hogy D.


Forrás :Birtalan Katalin - Természetgyógyász Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zöldtea gyógyhatásairól
  2019-02-20 22:41:58, szerda
 
 



A zöld tea (Camellia sinesis), élénkítő hatású, alacsony koffeintartalmú, egészséges és finom. A zöld tea gyógyhatását napjainkban tudományos módszerekkel is alátámasztották, hatóanyagai a szervezetben lejátszódó káros oxidatív folyamatokat is gátolják, ily módon számos betegség kialakulását megelőzik.

A zöld tea a legkevésbé feldolgozott teafajta, és ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt, azok közül is az ún. epigallokatekin-3-gallát (EGCG) nevezetű katekint, amely a zöld tea összes hasznos élettani hatásáért felelős.

Gőzölés után a tealeveleket sodorják, majd hőhatásnak teszik ki (forró levegővel kezelik, vagy kézzel szárítják/aszalják, például egy forró wok oldalához préselve). A végeredmény a jól ismert zöld tea, amelyet ha leforrázunk, egy élénk zöldessárga színű, kellemesen fanyar, füves-vajas ízű frissítő italt kapunk.

A klasszikus zöld tea az éppen betakarított, friss levelek rövid gőzölésével készül, amelynek során a levelek puhává és rugalmassá válnak, miközben a gőzölés folyamata megakadályozza a tealevelek fermentálódását és elszíneződését.

Erős, hosszan tartó aromája és kiváló méregtelenítő hatása miatt népszerű teafajta, sokan fogyókúrára is alkalmazzák. C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is. Napi 1 liter (5 csésze) zöldtea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át. Igen számottevő a természetes fluorid tartalma is.

Élettani hatások:
Kínában a több ezer éves tapasztalatok alapján a zöld tea fogyasztásának az alábbi kedvező élettani hatásokat tulajdonítják:

- A zöld tea gazdag jótékony hatású flavonoidokban, többek között ún. katekinekben és azok származékaiban. Ezek a vegyületek a C-vitaminhoz és az E-vitaminhoz hasonló antioxidánsok.

- A zöld teában található legfontosabb katekin az epigallokatekin-3-gallát (EGCG), amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a zöld tea rákellenes, antioxidáns szerepében.

- Vizsgálatok bizonyítják, hogy a zöld tea védelmet nyújt a különböző rákos megbetegedésekkel, többek között a petefészekrákkal szemben, a tüdőrákkal és a prosztatarákkal szemben

- Kiválóan elősegíti az emésztést,

- Kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, ezáltal megelőzi a szívbántalmak kialakulását,

- A zöld tea rendszeres fogyasztása meghosszabbítja a várható élettartamot, amellett, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségektől

- Alkalmas az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére.

- A Tokiói Egyetem egyik vizsgálata szerint a zöld tea fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét.

- Vizeletelhajtó, a vese-, epe-, és hólyagkövek kialakulását gátolja,

- Látásjavító és növeli a testi és szellemi frissességet.

- A zöld tea segít a fogyásban. A zöld tea segít a hasüreget, beleket és belső szerveket körülvevő, ún. viszcerális zsírszövet lebontásában.

- A katekhin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását.

Hogyan fogyasszuk?
Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, ugyanis cukorral együtt savasítja a szervezetet!

Teaforrázat készítése: 2 dl vízre számolva 1 teáskanál szárított zöldtea levél. A vizet addig kell forralni, amíg nem zubog, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni kg. 60-70 fokra. Csak ha visszahűlt, akkor öntsük rá a levelekre és azonnal fedjük le, és mindössze 1-3 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A zöldtea leveleit többször is le lehet forrázni, ugyanis a további tea forrázáskor egészen más hatóanyagok oldódnak ki belőle. Ilyenkor már szépen növelve 3-5-8 percig is ázhat a levél. A zöldteát porcelán vagy máztalan agyag csészéből igyuk, ízesítés nélkül.

Forrás : Birtalan Katalin - Természetgyógyász Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Krizantémvirág tea gyógyhatásairól
  2019-02-20 22:34:54, szerda
 
 



A legenda szerint ez a növény (Chrysanthemum morifolium) megmentette valakinek az életét, aki elesett a Parthenonban, az ókori görögök híres templomában. Azóta a herbalisták a legkülönbözőbb bajok ellen használják.

Délnyugat-India lakosai évszázadokon át használták ezt a növényt az ízületi gyulladásos, valamint reumás fájdalmak kezelésére. Dioszkoridesz, a görögök egyik neves orvosa, valószínűleg ízületi gyulladást kezelt az aranyvirág főzetével. 1649-ben Culpeper a nőknek javasolta “méhük általános erősítésére" és azt is feljegyezte, hogy "nagyon hatásos mindenféle fejfájás ellen". 1772-ben egy másik híres angol herbalista, John Hiu írta, hogy "a nagyon erős fejfájás esetén ez a gyógynövény minden más ismert szer hatását felülmúlja".

Az őszi aranyvirágot csaknem teljesen elfelejtették, amíg 1978-ban egy brit újság arról számolt be, hogy egy asszony aranyvirág levél segítségével szabadult meg a migrénjétől. A cikk komoly kutató orvosok érdeklődését keltette föl, akik elhatározták, hogy tovább vizsgálják ezt a jelenséget. 1985-ben az igen elismert brit orvosi folyóiratban, a Lancet-ben közölt cikk hírül adta, hogy az őszi aranyvirág kivonata meggátolta két ún. gyulladásanyagnak, a szerotoninnak a vérlemezkékből és a prosztaglandinnak a fehér vérsejtekből történő felszabadulását. Mindkét vegyületről ismert, hogy közreműködik a migrén-roham kialakulásában és talán a reumás ízületi gyulladásban is szerepet játszik.

1988-ban a Lancet egy gondosan megtervezett vizsgálatról is beszámolt, amely beigazolta azt, amit a herbalisták évszázadok óta tudtak: az őszi aranyvirág segíthet megakadályozni a migrénes fejfájást, vagy csökkentheti a súlyosságát.

Mi mindent orvosol a krizantém?
- Rendszeres fogyasztása regenerálja a szervezetet

- Igen nagy segítséget jelenthet a migrénben szenvedőknek a fejfájások számának csökkentésével.

- Virága gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású,

- Emésztési problémákra is hatásos.

- Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére a sárga virágokat tartják a leghatékonyabbaknak. A meghűléses betegségekben pedig átmelegíti és méregteleníti a szervezetet.

- A meleg időjárás okozta kellemetlenségek ellen is használják; külsőleg alkalmazva pedig a szemgyulladás kezelésére. A tradicionális keleti gyógyítók szerint a krizantém virágából főzött tea csillogóvá teszi a szemet, javítja a látást és segít a számítógép okozta szemfájdalom tüneteinek enyhítésében. - Külsőleg szemöblítőként is alkalmazható kötőhártya-gyulladásban szenvedőknél.

- A szirmok enyhén fanyar, pikánsan kesernyés ízükkel kiváló salátaízesítők.

- Nyugtató hatással is rendelkezik, ezért alvási problémákkal küzdőknek is ajánlott a fogyasztása.

- Használható hőhullám esetén.

Hogyan alkalmazzuk?
A Hagyományos Kínai Orvoslás elve alapján lícium gyümölccsel együtt alkalmazva - melyhez tetszés szerint adhatunk mézet - hozzájárulhat a szem egészségéhez és a máj tisztításához. Külsőleg szemöblítőként is alkalmazzák. Távol-Keleten olyan népszerű, mint nálunk a kamilla virág, felhasználási területük is hasonló.

Belsőleg:
Teafőzet : Felhasználási javaslat: Napi 2-3 csésze tea fogyasztása javasolt. Egy evőkanál krizantém virágot (6-8 virág) forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel és hagyjuk állni 10-15 percig. A virágokat aznap még 2-3 alkalommal leforrázhatjuk friss forró vízzel.

Salátákba belekeverve: A kínai ehető krizantémnak nemcsak virágja, de levele is ehető. Zsengén kissé kesernyés, csípős, gyöngén mustárízű leveléből, virágából vitaminos salátát, köretet készítenek, és húsokat is fűszereznek vele.

Figyelem!
Csak szakképzett fitoterapeuta javallatára készítsetek bármit is a krizantémból.

Birtalan Katalin - Természetgyógyász Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
SHIITAKE GOMBA - természetes immunerősítő
  2019-02-20 22:28:55, szerda
 
 



Ez a gomba egy lentinan-nak nevezett poliszaharidot (összetett cukrot) tartalmaz, amely állatkísérletekben gátolta a rákos daganatok növekedését. Az eddigi vizsgálatok arra utalnak, hogy a lentinan esetleg a szervezet immunrendszerét serkentve fejti ki ezt a hatását, viszont ezáltal a fertőzések megakadályozását is elősegítheti. Japánban és KÍnában kiegészítő szerként használják a rák elleni terápiában. A shiitake gomba a vér koleszterinszintjét is csökkenti és ezáltal a szívbetegség megakadályozásában is hatásos lehet.

Mit tartalmaz?
A shiitake gombának rendkívül alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz zsírt, viszont tápanyagokban gazdag. A shiitake gomba kiváló forrása sz A-, B-, B12-, C- és D-vitaminoknak, valamint teli van olyan ásványi anyagokkal is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén és a niacin. A shiitake gomba kiváló forrása a diétás rostnak és a fehérjének, több aminosav lizin, arginin, metionin, fenilalanin van benne, mint a húsban.

Amellett, hogy magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb L-ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe.

Milyen gyógyhatásokkal rendelkezik?

- Serkenti az immunrendszer működését. A lentinanról, a gombából kivont béta-glükánról kimutatták, hogy stimulálják az immunrendszert, aktiválják a specifikus sejteket és proteineket, melyek így megtámadják a rákos sejteket.

- Csökkenti a vér koleszterinszintjét. A kutatók állítják, hogy az eritadine kivonat vagy a szárított shiitake gomba nagy hatással van az összkoleszterinszintre.

Hogyan alkalmazzuk?
Ételként: Fogyasszunk shiitake gombát az étrendünkben rendszeresen. E gombáknak húsos lesz a textúrája, mikor megfőzzük és így rengeteg receptben fel lehet használni, amellett, hogy tápláló és ízletes is egyben.

Kapszula formájában: Fogyasszunk shiitake gomba étrend-kiegészítőt. Naponta legfeljebb 3-szor 1 kapszulát szedjen, de beszéljünk egy orvossal, mielőtt el kezdenénk szedni a shiitake kiegészítőket.

Teafőzet formájában: Igyunk shiitake teát naponta az immunrendszer egészséges működésének elősegítéséhez. A száraz gomba darabokat forró vízben kiáztatva egy remek teát kapunk, ami segítségével leküzdhetőek a szervezet belső fertőzései.

Figyelem!
Orvosával konzultáljon, mielőtt ezt a szert, vagy bármilyen más rákellenesnek mondott készítményt használna.

Forrás : Birtalan Katalin - Természetgyógyász Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Torma
  2019-02-20 22:20:31, szerda
 
 



A tormagyökérnek annyira keserű az íze, hogy könnyeket csal az ember szemébe. Ez az oka annak, hogy a hagyományos zsidó húsvéti vacsora ételei között szerepel, a fáraók törvényei alatt sínylődött elődeik emlékére. Kitűnő vizelethajtó és jót tesz az emésztésnek is. A herbalisták a mézzel kevert tormát köhögés és asztma ellen ajánlják. Külsőleg a reumás fájdalmak és ízületi merevségek enyhítésére használható.

Mit tartalmaz?

Jó C-vitamin forrás! E mellett tartalmaz más vitaminokat, Káliumot, Nátriumot, Magnéziumot, Kalciumot, más ásványi anyagokat, Flavont, Mustárolajat, Szinigrint, Glikozidokat.

A torma gyógyhatásai

- Jó köptető és megszünteti a légzési nehézségeket.

- Erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő hatása közismert, gyulladáscsökkentő. Meglepő és elgondolkodtató, hogy vírus és baktériumölő hatása 10-12 órán át tart!!!

- Segíti a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg-gyulladása esetén.

- A gyulladásos izületek vérkeringésének javítása révén enyhítheti a reumás panaszokat.

- A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, a méregtelenítő folyamatban.

- Az illinoisi egyetem kutatásai szerint ez az anyag felelős azért, hogy ne növekedjen tovább a meglévő daganat. A tormában 10x annyi van belőle, mint a brokkoliban.

- Csillapítja a lázat, izzasztó, vizelethajtó hatású.

- Enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást.

- Bélféregűző hatása ismert.

- Magas rosttartalma a bélcsatorna tisztítására alkalmas pl. székrekedés.

- A mustárhoz hasonlóan tisztítja az agyvelőt" írta róla Lippai János 1664-ben.

Hogyan alkalmazzuk?

Belsőleg:

Tormaszirup légúti problémákra: lereszeljük a tormát, összekeverjük mézzel, hagyjuk összeérni. Leszűrjük és reggelente 1-2 kk-lal fogyasszunk belőle megelőzés céljából is. Szerintem szűretlenül is kiváló. (Lehet, hogy nem nagyon jó ízű, de nagyon hatásos)

Tormabor

A tormaborral kihajthatók a húgykövek, és segít a fájdalmas menstruáció esetén is. Emellett erős vizelethajtó hatása is van. Vágjunk le nyolc-tíz vékony szelet tormát. Tegyük egy pohárba és öntsük fel borral. Lefedve hagyjuk egy napon át (legalább 8 órát) állni, és felszívódni, majd szűrjük le, és igyuk meg a tormabort.

Külsőleg: A friss tormareszelékből kukoricakeményítő hozzáadásával borogatást lehet készíteni, amit gézkötésben tegyen az érintett területre. Kenjük be a kezelendő felületet zsíros kenőccsel, vazelinnel, aki nem idegenkedik, disznózsírral és borítsuk rá a becsomagolt tormakrémet. Hagyjuk hatni, felforrósodik a bőrfelület és bizony a hatás a mélyebb rétegekben, szervekben is megjelenik. Ha éget vagy kellemetlen, akkor szüntessük meg.

VIGYÁZAT!
Ne fogyasszon egyszerre nagy mennyiséget, mert hasmenést és erős izzadást válthat ki.

Forrás : Birtalan Katalin - Természetgyógyász Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hogyan hatnak ránk az ízek – az ayurveda szerint?
  2019-02-20 22:10:07, szerda
 
  A mai napig tartja magát az ayurvédikus étkezési rend, melynek alapja a hat íz. Ennek különböző besorolásait ismerjük, így ízlelés szerint megkülönböztetünk keserűt, savanyút, csípőset, fanyart, sósat és édeset, míg hatásuk szerint beszélhetünk meleg és hideg, könnyű és nehéz, valamint száraz és nedves ízekről. Ezen ízek különböző fiziológiai hatására alakult ki az a szokás, hogy egy étkezés alkalmával öt-hat féle étel kerül az ,,asztalra", így minden íz a megfelelő formában és sorrendben végezheti el a maga feladatát.

Vegyünk tehát egy átlagos indiai ebédet:

-elsőként mindig keserűt fogyasztanak (apróra vágott krumplit, vagy padlizsánt, vagy kínai tököt megpirítanak olajon, majd megszórják nímlevelekkel, ami kiengedve az illóolajakat, keserűvé teszi az ételt)

-másodikként savanyú következik (lehet sóska, spenót, citrusfélék vagy bármilyen savanyú növény), amit gyakran kombinálnak csípőssel (leggyakoribb csípős fűszerek a chili, gyömbér, fahéj, szegfűszeg és kardamon)

-majd a sós ételek következnek. különféle állagú ,,főzelékek". száraz, lédús és gazdagon olajosak.

-ezután jöhet a fanyar (általában csatnit esznek, melyet leggyakrabban éretlen gyümölcsökből, vagy zöld egresből készítenek)

-és a legvégén az édes.

A nehéz, sós és édes ételekhez méregtelenítő, emésztésfokozó fűszereket használnak, esetleg kis golyókká gyúrt fűszeres kiegészítőket -melyeket minden étkezés végén elrágnak-, hogy segítsék a szervezet és az emésztőrendszer munkáját.

Mire valók az ízek?

Mikor a hat alapízről beszélünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy orvosi szempontok alapján történt a besorolásuk. Az, hogy ebből a tudományos és kipróbált rendszerből végül ínycsiklandó lakomák születtek, teljes mértékben az indiai nép találékonyságának köszönhető.

Vegyük tehát az ízeket:

Keserű

Méregtelenítő hatása miatt nem csak az étkezések elválaszthatatlan része, de elengedhetetlen kísérője túlsúlyos betegek kezelésének is. Ám ennél az íznél figyelembe kell venni: a kevesebb több. Túl sok keserű fogyasztása a szervezet teljes leépülését okozhatja.

Savanyú

Erjeszt, tárolja a belső hőt, szomjoltó és fenntartja a test savasságát. Tehát stimulálja a szervezetet: melegítő hatása mellett szélhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik és táplálja a nyálkahártyát -kivéve a reproduktívat.

Csípős

Emésztésfokozó, anyagcsere serkentő és izzasztó.

Fanyar

Megtartja a szövetek tónusát, ezért is alapvető összetevője a túlsúlyos emberek kezelésében alkalmazott 'triphal' íz kombinációnak (három íz elegyítése), melynek hatására a páciens úgy veszít a súlyából, hogy méregtelenít, szövetei megőrzik tónusukat és szervezete egészséges marad.

Sós

Az ásványi só közismert tulajdonsága, hogy megköti a testben a vizet. Kis mennyiségben fokozza az emésztést, közepes mennyiségben hashajtó, nagy mennyiségben hánytató tulajdonsága miatt gyakran alkalmazzák itthon is a népi gyógyászatban, de indiában is a hétköznapi kezelések szerves részét képezi. De hasznosítják még a jógában alkalmazott tisztítókúra során is.

Édes

Az ayurvéda szerint a legtöbbet ebből kell fogyasztanunk, mert szövetépítő, s így segíti a szervezetnek pótolni az elhalt sejteket. Ennek köszönhetően egy-egy sérülés is hamarabb begyógyul, ha elegendő édeset fogyasztunk. Ezen kívül kiemelt szerepe -melyet Európában és az Egyesült Államokban is előszeretettel hangsúlyosnak-, hogy növeli az elégedettség érzést. (Téves elképzelés azonban, hogy a csokoládé az édes íz bevitelének legegyszerűbb módja. Amerikai kutatók kimutatták, hogy 350 kg csokoládét kellene elfogyasztanunk naponta, hogy olyan érzésünk legyen, mintha szerelmesek lennénk.)

Ám a valódi gyógyhatás a fenti ízek adagolásán is múlik: választhatunk, hogy tisztán, vagy kombinált formában használjuk fel az egyes ízeket. A tiszta használat intenzívebb hatást és gyorsabb eredményt hoz, ám könnyen felboríthatja a szervezet kényes egyensúlyát, míg a kombinált alkalmazás lassabb folyamatot eredményez, ám hosszútávon biztosabb módja az egészség megőrzésének.

Hogy csak néhány példát említsünk:

Édes: Tiszta formája a cukor, kombinált formája a szénhidrát

Sós: Tiszta formája az asztali só, kombinált formája a szárított hínár

Csípős: Tiszta formája a csípős fűszerek, így chili, gyömbér, erőspaprika, különféle borsok, míg kombinált formája az édes fűszerek: fahéj, az ánizs, a szegfűszeg és a kardamon

Savanyú: Tiszta formája az alkohol (s mivel energiát szabadít fel, veszélyes is nagy mennyiségben alkalmazni, mert megszünteti az éhségérzetet és leépíti a szervezetet), kombinált formája a savanyúság, joghurt és a savanyú gyümölcsök

Fanyar: Tiszta formája a csersav vagy a timsó, kombinált formája az egres, a som és a csipkebogyó

Keserű: Tisztán a kínai uborka, szenna, grapefruit és aloe tartalmazza, míg kombináltan a cickafark, az aranypecsét, a salamonpecsét és a svédkeserű (az unicum savanyúnak számít az alkohol miatt!)

Ismerős tulajdonságokat láthatunk tehát felvonultatva, s ha megfigyeljük egyes hazai receptek is őriznek valamit ebből a hasznos tudásból: amikor fahéjat szórunk a tejbegrízre, elősegítjük a nehéz, tejes étel megemésztését. Mikor erős paprikát teszünk a nehéz ételekbe, szintén emésztéssegítő anyaggal serkentjük szervezetünket. Sajnálatos módon azonban a folyamatosan tapasztalható életmód változás hatással van étrendünkre is: a mirelit és gyorséttermi ételek teljesen felborítják szervezetünk egyensúlyát, melytől már több ezer éve óv minket az ayurvéda, felállítva az adagolás és egyensúly 4000 éves szabályait.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Izlandi zuzmó gyógyhatásairól
  2019-02-20 22:01:41, szerda
 
 



A XVII. században a népi gyógyászat egyik legkedveltebb orvossága, századunkban azonban teljesen feledésbe merült. Népiesen ,,köhögés elleni", ,,láz elleni moszat"-nak is nevezik. Az északi területeken táplálkozásra is alkalmas lemezes zuzmót, népi orvosságként hörghurut, köhögés, bélbántalmak, sőt a világ egyes részein a tüdőbaj kezelésére is használják. Nagy jódtartalma miatt pedig pajzsmirigy-túltengés esetén is jól lehet alkalmazni.

Mit tartalmaz?

Savas keserűanyagokat (cetrár, fumár, protocetrár és lichesztersavat), nyálkás poliszacharidokat (izolichenin, lichenint), zuzmósavakat, A- és B-vitaminokat, illóolajakat, jódot, fenolokat, nyomokban zsírt, depszideket és depszidonokat (fenoloknak fenolsavakkal képzett észtereit), továbbá laktonokat, triterpéneket. Hatóanyaga a keserű zuzmósav, amelynek antibiotikus hatást tulajdonítanak.

Az izlandi zuzmó gyógyhatása

- Fertőtlenítő hatása miatt megfázásos és fertőzéses betegségek esetén lehet javasolt, a hivatalos gyógyászat azonban a felső légúti megbetegedéseknél a köhögési inger csillapítására ajánlhatja.

- Karbantarthatja a hangszálakat, csökkentheti, megszüntetheti a kellemetlen krákogást.

- Alkalmazhatjuk légzőszervi megbetegedéseknél, gyomor, bélpanaszoknál, hasmenés ellen, és az általános egészségi állapot javítására, krónikus betegségeknél, valamint húgyúti hurut kezelésére.

- Homeopátiás készítményeit hörghurut ellen adják.

- Jó hatása lehet gyomorhurut vagy hányással járó gyomorrontás esetén.

- Étvágy és emésztésjavító készítmények, keverékek része. Keserű ízüknél fogva az emésztőnedvek termelését fokozhatja. A vizes kivonatot áztatással nyerik, majd a főétkezéseket megelőzően kis mennyiségben fogyasztják.

- Immunerősítő tulajdonsága mellett antibiotikus hatással is bírhat. Száj és garatgyulladás tüneteinek csökkentésére öblögető szerként lehet használatos.

- Nagy jódtartalma miatt pajzsmirigy-túltengés ellen is jól jöhet.

- Az izlandi zuzmót a nyálkahártya irritációját enyhítő hatása miatt száraz köhögés kezelésére használják.

Hogyan alkalmazzuk?

Ivótea: Készítsen teát a megszárított zúzmóból. Naponta 1 teáskanálnyi herbát keverjen el fél csésze forró vízben és adjon hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát, majd szűrés után lassan szürcsölgetve igya meg. Két hétnél tovább ne használja egyfolytában.

Öblögető tea: Az összevagdalt zuzmóból két teáskanálnyit ¼ liter forró vízzel leöntünk és egy fél perc elteltével leszűrjük. A folyadékot, amely csaknem kizárólag keserű anyagokat tartalmaz, kiöntjük. A zuzmót újabb negyed liter forró vízzel leöntjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ez a főzet kevesebb keserű anyagot tartalmaz, ezáltal gyermekek számára alkalmasabb. Mivel azonban ez az eljárás a zuzmó antibiotikumos hatását nagyrészt megszünteti, a felnőtteknek inkább az első készítési mód ajánlatos.

Zuzmó dzsem recept (mely nyugtató- és erősítő hatású) a következő: lassú tűzön 1 órán át főzünk 20 g izlandi zuzmó -t 1 l vízzel. A tűzről levett főzethez 1 citrom levét és 200 g cukrot teszünk.

Érdekesség: Ukrajnában a régi monitorok által kibocsátott elektromágneses sugárzás ellen izlandi zuzmóval töltött párnát használnak, amit a hasuk elé tesznek. Egyébként az izlandi zuzmó nagy mennyiségű radioaktív sugárzást képes magába gyűjteni.
Forrás:Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövénykalauz/Earl Mendell: Gyógyfüvek bibliája illetve
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Moringáról jó tudni
  2019-02-20 21:53:33, szerda
 
 




Moringa - Isten ajándéka az egészséges élethez

Joggal gondolhatjuk, hogy egy újabb superfooddal állunk szemben, hisz a moringa 2x több vitamint tartalmaz, mint a répa, 14x több kalciumot, mint a tej, 4x több rostot, mint a zab, 4x több káliumot, mint a banán és 9x több vasat, mint a spenót. A fa minden része ehető, de a levelében van a legmagasabb hatóanyag-koncentráció. Mivel a szárított levél a leggazdagabb tápanyagokban, már kis mennyiségben képes a szervezetben lévő hiányokat pótolni. Épp ezért Kelet-Afrikában, ahol jelentős mértékű az alultápláltság, moringa fa ültetvényeket telepítenek. Segítségével alultáplált gyerekeket és felnőtteket mentenek meg!

A moringa nemzetségbe több tucat fajta tartozik, több haszonnövény is, de amiről most szót ejtünk, a Moringa Oleifera lesz. "Nebedaye"-nak is hívják, amely sok afrikai nyelvben azt jelenti "soha meg nem halni", (angolul: "never die"). Csodafának is méltán nevezik az említett sokoldalúsága miatt. Hívják még dobverőfának (dobverőre hasonlító termése miatt), lóretekfának és tormafának is. Ez utóbbi elnevezését erős szagú és csípős ízű gyökeréről kapta, amelyet fűszerként is fogyasztottak korábban, azonban kiderült, hogy többféle mérgező alkaloidot is tartalmaz.

A moringa növény Észak-Indiában őshonos, ahol először Kr.e. 2000-ben jegyezték fel mint gyógyító növényt. A moringa Indiából kelet felé, Kína alacsonyabb részei, Délkelet-Ázsia és a Fülöp-szigetek felé terjeszkedett. Indiából nyugat felé is elterjedt, Egyiptom, Afrika szarva, a Földközi-tenger vidéke és végül a Karib-térség felé.

Ahogy említettük a bevezetőben, a fa minden része fogyasztható. Hajtásait és leveleit állattakarmányként is hasznosítják, különösen a kecskék kedvelik. Virágait párolva, vajban sütve készítik, megőrizve magas kálium és kálcium tartalmát. Magjából olajat préselnek, amelyet már az ősi egyiptomiak is nagyra becsültek, mint a sivatagi időjárás által igénybevett bőrük védelmezőjét. Később a görögök a moringának számos jótékony hatású felhasználási módját fedezték fel, és ismertették meg a rómaiakkal.

Az olaj étkezési céllal is használható, az olívaolajra hasonlít. A préselésből visszamaradt olajpogácsát szerves trágyaként hasznosítják. Magvait Malajziában mogyoróként rágcsálják. A szárított termés magjai megőrölve víztisztítóként funkcionálnak.

A friss levélből főzeléket, savanyúságot, salátát készítenek. A szárított levélből tea is főzhető, amely energetizáló, emésztésserkentő hatással bír. Porrá őrölt formáját süthetjük kenyértésztába, használhatjuk fűszerként is.

A moringa mint antioxidáns

A moringa megközelítőleg 46 antioxidánst tartalmaz, így egyike a leggazdagabb természetes antioxidáns forrásoknak. Mint tudjuk, nagyon fontos a szerepük a szabadgyökök semlegesítésében, amelyekből, ha túl sok van, betegségeket is okozhatnak. Más antioxidáns forrásokkal ellentétben, a moringa levelek számos más tápanyagot is kínálnak a szervezet számára, ami azért fontos, mert jól ismert tudományos tény, hogy az antioxidánsok jobban dolgoznak más tápanyagokkal való kombinációban. A moringa levelek flavonoidban is gazdagok, ami az antioxidánsok egy csoportja.

A moringában fellelhető tápanyagok

A moringának a vas és kálcium tartalma a legkiemelkedőbb, de további tápanyagokban is gazdag. Felsorolásszerűen a következők:

Vitaminok: A-, B6-, B12-, E- és K-vitamin, thiamin, niacin, riboflavin, folát.
Ásványi anyagok: kálcium, foszfor, cink, vas, kálium, réz, magnézium, nátrium, mangán.
Fitonutriensek: Karotinoidok, flavonoidok, glükozinolát, ellágsav, resveratrol, fitoösztrogén.
Esszenciális aminosavak: Izoleucin, leucin, lizin, methionine, fenilalanin, treonin, triptofán, valin.
Nem esszenciális aminosavak: alanin, arginin, aszparaginsav, cisztin, glutamin, glicin, hisztidin, prolin, serine, tirozin.

Ezeknek köszönhetően energiát adhat és erősítheti az immunrendszert. Stabilizálhatja a vércukorszintet és a vérnyomást. Jótékonyan hathat a vérkeringésre, az agy és a szem vérellátására, a szív- és érrendszerre. Ezáltal gátolhatja az érelmeszesedést is. Csökkentheti az ízületi gyulladást, megelőzheti a migrénes típusú fejfájás kialakulását.

Moringa fa levele
Elősegítheti a fizikai megterhelés utáni regenerálódást, de serkentheti az anyagcserét és az emésztést is, gátolhatja a depressziót és szorongást. Pozitív hatással lehet a máj és veseműködésre, és még a memóriát is javíthatja.

A moringa mint a bőr védelmezője

A moringa olaj kiváló bőrhidratáló tulajdonságai magas A- és C-vitamin, és telítetlen zsírsav tartalmából adódnak. A moringa magolaj fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyeknek köszönhetően gyors enyhülést hozhat kisebb bőrpanaszok, mint vágás, horzsolás, rovarcsípés, bőrkiütés és karcolások esetén.

Barnulásban vagy barnaság fenntartásában is segíthet, mivel gazdag rézben és kalciumban, amelyek a bőr fontos tápanyagai. A moringaolajat széles körben használják kozmetikai készítményekben is, mint hordozó olaj.

A moringa levél kivonata sok alapvető vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek tápanyaggal látják el a bőrt.

Az A-, C-, E-, K-vitaminok és B-vitamin komplexek szintén mind segítik a bőr egészségét és megjelenését tökéletesíteni.
Az E- és C -vitaminok csökkentik a napsugárzás, dohányzás és szennyeződések miatt felszabaduló szabadgyökök által okozott károkat.
Az E-vitamin a ráncok csökkentésében és a bőr bársonyosabbá tételében is segíthet.
Az A vitamin a bőrszövet védelméhez és helyreállításához szükséges.
A moringa gazdag tápanyagtartalmával egészségessé teszi a bőrt.

A moringa magokból préselt moringaolaj kivételesen stabil oxidálódás szempontjából, ami megmagyarázza, hogy miért helyeztek az egyiptomiak a síremlékeikbe moringaolajos vázákat. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönheti a figyelemreméltó stabilitását is.

A magokból megközelítőleg 38-40% étkezési célú olaj nyerhető. Ez a halványsárga konzisztenciájú olaj nem szárít, íze a dióéra emlékeztet. A moringaolaj - másnéven behen olaj - gyógyító tulajdonságait már az ősi kultúrák is feljegyezték. Óriási kozmetikai értéke van, a test- és hajápolásban használják mint hidratáló és kondicionáló anyagot. Már az egyiptomi idők óta használták a bőr előkészítésében és balzsamozásában. Nagyon tartós olaj, akár 5 évig is használható, így tartósítószernek sem utolsó.

A moringaolaj gazdag dokozánsavban, sztearinsavban, palmitolajban, olaj- és linolsavban, A- és C-vitaminban és telítetlen zsírsavakban. Kiváló hidratáló és tápláló, bőrkisimító tulajdonságokkal rendelkezik. Biodízel hajtóanyagokat is előszeretettel készítenek belőle.

Moringa, a természetes víztisztító

A víz tisztítása sok helyen megoldatlan, főként a költségek miatt. A moringa fa erre is megoldást kínál. Magjai nagyon erős tisztító hatással rendelkeznek, akár a kólibacilussal is megbirkóznak. Stephanie B. Velegol nevéhez fűződik az a módszer, amelynek segítségével az üledéket és a baktériumokat tartósan ki lehet szűrni a vízből. A titka abban rejlik, hogy a magból kivont fehérjét negatív töltésű homokhoz kötötte, így "funkcionalizált" homokot hozva létre, amely a tartós eredményt biztosítja.

Bárki fogyaszthatja?
Igen, de kifejezetten hasznos bizonyos élethelyzetekben, mint például a szoptatás. A moringa levelek a legtöbb szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, karotinoidot és szénhidrátot egyben tartalmazzák. Sok kutatás és tanulmány igazolta, hogy a moringa tejserkentő hatású. A moringa a tejhez képest magasabb kálcium és A-vitamin tartalmával segíti növelni a szoptató anya által kiválasztott anyatej mennyiségét.

Moringa mag olaj
Az idősebb korosztálynak is multivitaminként szolgálhat. A moringában lévő magas kálciumtartalom ellátja a testet a megfelelő mennyiséggel, és segít az egészséges csontok megtartásában. Mivel sok A-vitamint is tartalmaz, segíti a jobb látást. A belek felszívó képessége gyengülhet ebben az életkorban, ezért fontos a tápanyagok nagyobb mennyiségben való bejuttatása.

A sportolók is nagy hasznát vehetik. Magas vastartalma segít a vérnek több oxigént szállítani az izmokhoz az állóképesség javító, oxigénigényes gyakorlatok végzése közben. A moringa a tejnél magasabb kalciumtartalmának köszönhetően erősebb csontokat épít, és javítja a test átfogó anyagcsere tevékenységét is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kurkuma - epére és a májra gyakorolt hatása
  2019-02-20 21:38:09, szerda
 
 



Az epe a zsír megemésztésében vesz részt. Az epenedvnek a savak semlegesítésében van kiemelkedő szerepe, és azokat a méreganyagokat köti meg, amelyek a májból érkeznek, hogy aztán a belekből ki is ürülhessenek. Egyes gyógynövények segítséget nyújtanak, ha epegondokkal küzdünk. Ilyen gyógynövény például a kurkuma.

- A kurkuma egy csodálatos antioxidáns hatású gyógynövény, de vírus- és baktériumellenes hatásáról is ismeretes.
- A kurkuma csökkenti az emésztési panaszokat, mint például a hányingert, a puffadást, de a görcsöket is csillapítja és gyulladások esetén is rendkívül hatásos.
- A kurkuma támogatja a vesék munkáját - kiváló vízhajtó.
- Csökkenti a vér LDL koleszterin szintjét , valamint hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét és a súlycsökkenést.
- A kurkuma hasonló hatásokkal rendelkezik mint a máriatövis mag. Reggel éhgyomorra fogyasztva egy evőkanállal feloldva egy pohár joghurtban, gyógyítja a hepatitiszt is.
- A kurkuma növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet, mely szervezetünk egyik legerősebb antioxidánsa. Ez a tulajdonsága képes kitakarítani a szabadgyököket a szervezetünkből.
- A kurkumin erősíti az epehólyagot, növeli az epe oldhatóságát, gátolja az epekőkialakulását és a meglévő epekövek kiürülését.

A kurkumát mint fűszert ételek készítésénél is jól tudjuk alkalmazni. Íze meglehetősen jól illik a szárnyasokhoz, a halakhoz, a zöldségekhez, de akár még desszertet is megfűszerezhetünk vele, és egy kellemes aromájú italt is készíthetünk belőle.

A kurkumából tea is készülhet. Tegyen egy csészébe fél teáskanálnyi őrölt kurkumát és öntse le két deciliter forró vízzel. Öt percig hagyja állni, majd szűrje le. A kurkumának kissé kesernyés íze van, így bátran lehet édesíteni egy kevés mézzel. Fogyasszon belőle naponta egy-egy csészével, étkezések előtt. Csak kúraszerűen alkalmazza!
Léteznek olyan kurkumát tartalmazó teakeverékek, amelyek szintén segítik az epe megfelelő működését és védelmet nyújtanak eme fontos szervünk számára. Egy kisebb befőttesüvegbe tegyen fél teáskanálnyi kurkumát, 30-30 gramm rozmaringlevelet és valamilyen keserű déligyümölcs héját, 20 gramm körömvirágszirmot, illetve 10-10 gramm levendulavirágot és fehér ürmöt. Tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi gyógynövénykeveréket, majd öntse le két deciliternyi forró vízzel. Hagyja öt percet állni, majd szűrje le és már fogyaszthatja is. Naponta akár három csészével megihat belőle étkezések előtt.
Mint minden gyógynövény, így a kurkuma fogyasztását is meg kell beszélni a kezelőorvossal. Ezt a gyógynövényt nem javasolt fogyasztani epevezeték- és bélelzáródás, illetve epekő megléte esetén.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 236 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1382
  • e Hét: 3520
  • e Hónap: 35006
  • e Év: 239707
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.