Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
4. évközi hét szombat 02.09
  2019-02-09 13:59:48, szombat
 
  SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Isten, aki a halálból feltámasztotta Jézust, lelkünk legfőbb Pásztorát, vezessen minket minden jóra!
Testvéreim!
Jézus által mutassuk be Istennek szüntelenül a dicséret áldozatát: nevének ajkunkon fakadó magasztalását! A jótékonyságról és az adakozásról meg ne feledkezzetek, mert az ilyen áldozat kedves Istennek!
Engedelmeskedjetek elöljáróitoknak, és hallgassatok rájuk, mert ők vigyáznak rátok, és nekik kell számot adniuk lelketekről! Bárcsak örömmel tehetnétek ezt, nem pedig sóhajtozva, mert ez nem válnék javatokra.
A békesség Istene, aki Urunkat, Jézus Krisztust, a juhok legfőbb pásztorát az örök szövetség vére által feltámasztotta a halálból, tegyen készségessé titeket minden jóra, hogy teljesítsétek akaratát! Munkálja bennünk Jézus Krisztus által mindazt, ami kedves előtte! Dicsőség neki mindörökké! Ámen.
Ez az Isten igéje. Zsid 13,15-17.20-21

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus megértő szeretettel fordul az emberekhez, mert olyanok, mint a pásztor nélküli juhok.
......


Abban az időben az apostolok visszatértek Jézushoz, és beszámoltak mindarról, amit tettek és tanítottak. Ő így szólt hozzájuk: ,,Gyertek ti is, (menjünk) a pusztaságba egy magányos helyre, hogy pihenjetek egy kicsit!" Mert olyan nagy jövés-menés volt körülöttük, hogy még evésre sem maradt idejük.
Bárkába szálltak tehát, és elmentek egy elhagyatott helyre, hogy magukban legyenek. De sokan látták, amikor elmentek, és sokan megtudták. Erre minden városból gyalog odasiettek, és megelőzték őket.
Amikor Jézus kiszállt és látta a nagy tömeget, megesett rajtuk a szíve. Olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért tanítani kezdte őket sok mindenre.
Ezek az evangélium igéi. Mk 6,30-34

Imádság
Urunk, Jézusunk, ments meg minket attól, hogy elforduljunk tőled, megfeledkezzünk gondviselésedről és a lelki értékekről, amelyeket neked köszönhetünk. Ments meg minket attól, hogy szívünkön eluralkodjon a kapzsiság, a telhetetlenség és a gazdagodás féktelen vágya! Taníts minket egyszerűségre és szegénységre, hogy mindig elégedettek legyünk azzal, amit te adsz nekünk! Jézusunk, te légy szívünk gazdagsága!

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2019. február 9.
  2019-02-09 13:54:08, szombat
 
  Nincs már magányos hely. Nincs a Földnek olyan pontja, ami ne őrizné az ember lábnyomát. Az ,,ökológiai lábnyom" kifejezés arra utal, amit az evangéliumban is hallunk: a hatalmas tömeg, pásztor és tanító nélkül, csak ténfereg és pusztít, fogyaszt és szemetel. Jézus feladja eredeti tervét, és tanítani kezdi a tömeget. Hogy lesz-e a tömegből közönség, a közönségből közösség, az nem a kereskedőktől, hanem a tanítóktól függ. Ezért nem szabad a tanítást a piaci folyamatok részévé tenni. Az embereknek ahhoz, hogy ne váljanak áldozattá, tanítók és pásztorok kellenek. Jézus az evangéliumban úgy döntött, hogy kisebb rossz az, ha a tanítók nem tudnak enni, mint ha a tömeg lelke nem kap eledelt.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Ünnepi alkalomra
  2019-02-09 13:52:01, szombat
 
  ...... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
MÉCS Napok az Eucharisztiáról
  2019-02-09 13:02:58, szombat
 
  A MÉCS Napok az Eucharisztiáról című lelkigyakorlatos program igazi találkozás az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztussal.
A MÉCS Napok az Eucharisztiáról (2019. március 22-24.) című lelkigyakorlatos program igazi találkozás az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztussal és aktív lelki készület a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A két nap során a résztvevők az Oltáriszentség misztériumáról, Krisztus valóságos jelenlétéről elmélkedve átgondolhatják a vele való kapcsolatukat, és rácsodálkozhatnak Isten végtelen szeretetére.

Részletek a jelentkezésről: MÉCS Napok Link

Az Eucharisztiáról szóló MÉCS Napokon nem előadások hangzanak el, hanem személyes tanúságtételek, amelyeket minden témánál kérdések alapján egyéni elmélkedés, csendes szentségimádás, majd beszélgetés követ. A kétnapos lelki programot szentmise és közös imák teszik teljessé. Fiatalok és idősebbek, egyedülállók és házaspárok számára egyaránt felemelő, hitben megerősítő lelki élmény.

Jelentkezés: MÉCS Napok az Eucharisztiáról (2019. március 22-24.) Link

További fontos hírek Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Egy tölgyfa kereszt kulisszatitka - Missziós kereszt
  2019-02-09 12:55:44, szombat
 
  A Missziós kereszt Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) alkotása, egyben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma. A díszes tölgyfa kereszt 2007-ben készült, három méter húsz centi magas, bronz borításokkal díszített. A Budapesti Városmisszió alkalmával állították fel először, majd az esztergomi bazilika északi kereszthajójában nyert végleges elhelyezést.
A kisfilm videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Csókay András: Jézus a társszerzőm
  2019-02-09 12:53:12, szombat
 
  Csókay András: Jézus a társszerzőm Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Elindult misemagyarázó videósorozatunk!
  2019-02-09 12:51:46, szombat
 
  Elindult misemagyarázó videósorozatunk! Link  
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
Zarándoklat a Piski csata helyszínére
  2019-02-09 12:37:54, szombat
 
  Gyerekeinkkel február 9-én, a Piski csata 170 éves évfordulóján jubileumi emlék-zarándoklatot szervezünk Déváról a csata helyszínére!!
Kb.15 kilométeres út, szombat reggel kilenckor indulunk, nagy szeretettel várunk!
Böjte Csaba testvér

Videó Link

Piski csata Magyarország a Habsburg birodalom alatt volt.
Bem József győzelmet arat Piskinél 1849. február 9.
A Sztrigy folyó stratégiai jelentőségre szert tett hídjának a birtoklásáért folyt a harc 1849. február 9-én Bem és Puchner Antal Szaniszló seregei között
1849. február 9-én vívták Bem József honvéd tábornok és Puchner Antal erdélyi császári főparancsnok seregei a sorsdöntő piski csatát, ahol véres küzdelem árán a lengyel származású hadvezér csapatai győzedelmeskedtek.
Az 1848 decemberében meginduló fényes erdélyi hadjárat a Nagyszebennél elszenvedett kudarc után fordulóponthoz ért, ugyanis Puchner hamarosan rákényszerítette a szász és román nemzeti komitékat a Havasalföldön állomásozó orosz seregek behívására. Miután a cári csapatok megszállták Nagyszebent és Brassót, a császári főparancsnok teljes erejével Bem ellen fordulhatott, így február 4-én, Vízakna mellett jelentős győzelmet aratott a honvédek felett. ,,Osztrolenka véres csillagának" a súlyos vereség után már csak 1500 embere és néhány ágyúja maradt, így csupán egyetlen lehetősége volt: egérutat nyerni nyugat felé, a Maros mentén ugyanis jelentős utánpótlás haladt kelet felé, amit a Bánságból kiszoruló Damjanich János küldött Bem számára.
Miután Puchner csapatai nyomasztó túlerőben voltak, a következő napokban a honvédeknek szinte emberfeletti teljesítményt kellett nyújtaniuk, ugyanis a visszavonulással egy időben véres utóvédharcokat vívtak a császáriakkal, miközben a lengyel fővezér sebesülése miatt lényegében cselekvésképtelen volt. A Bem József helyére álló Czetz János ezredes azonban kiválóan teljesítette a rábízott feladatot, így néhány nap után a honvédek egyesülhettek a Damjanich által küldött segédhadakkal, ezáltal az erdélyi hadsereg 7000 főre gyarapodott. Ezután már csak egyetlen, ám annál komolyabb feladat maradt: meg kellett állítani Puchner seregeit, mielőtt azok kijutnak az Alföldre. Erre az 1849. február 9-én vívott piski csatában került sor.
Az apró falucska Dévától 8 kilométerre keletre, a Sztrigy folyó bal partján fekszik, ahol Bem csapatai már az ütközet előtti napon, február 8-án elfoglalták állásaikat. A lengyel származású fővezér feladata egyszerű és világos volt: meg kellett akadályoznia, hogy a császáriak elfoglalják a Sztrigy felett épült, mintegy 40 méter hosszú fahidat. Miként Bem is megállapította: ,,ha elvész a híd, elvész Erdély is", így aztán a Piski melletti átkelő később a magyar hadtörténet egyik legjelentősebb hídjának bizonyult. A tábornok a siker érdekében a folyó jobb partján álló fogadó mellett is erős védelmi állásokat épített ki, ezeket azonban a február 9-én hajnalban meginduló osztrák támadás egy pillanat alatt elsöpörte. Puchner körülbelül Bem seregével azonos haderővel, 7000 reguláris katonával érkezett Piskihez, a császáriakat azonban ezen felül még a román népfelkelők tömege is segítette, az osztrák tüzérség pedig messze felülmúlta a honvédok tűzerejét.
A csata tehát császári támadással kezdődött, Kemény Farkas honvédjainak visszaszorulása után pedig hiába küldték rohamra a Mátyás-huszárokat, Puchner tüzérsége pillanatok alatt rendet vágott a lovasok között. A küzdelem hamarosan már közvetlenül a hídért folyt, ahol az ütközet egy válságos pillanatában az osztrák katonák meg is kezdték a honvédek lefegyverzését, Czetz megjelenése azonban megfordította az eseményeket. A magyar erők hamarosan elkeseredett rohamot vezényeltek a császáriak ellen, akiket meglepett a nem várt ellenállás, és rövid idő múltán meghátráltak. Egy időre Bem csapatai kerültek fölénybe, az általános támadás azonban ismét megtört Puchner ágyúi előtt, a Piskihez érkező osztrák főparancsnok vezetésével pedig az ellenség újra a Sztrigyig jutott.
Fortuna tehát ismét pártot váltott: a jobb parton álló fogadó rövid időn belül harmadszor is gazdát cserélt. A honvédok helyzete ezután még a korábbinál is válságosabbra fordult, ugyanis miközben a magyar csapatok egy része már futásnak eredt, Puchner utászai megkezdték a híd lerombolt részének újjáépítését, hogy az ágyúk átvontatása után döntő csapást mérhessenek Bem maradék erőire. A csata látszólag elveszett, a lengyel hadvezér azonban észrevette, hogy a császáriak már szinte teljesen felélték lőszerüket, ezért mindent egy lapra tett fel: harcba küldte a Bethlen Gergely parancsnoksága alatt álló tartalék egységeket, melyek végül kiharcolták a győzelmet.
A Sztrigy két partját összekötő híd tehát a honvédek kezén maradt, a következő hónapokban pedig Erdély is újra magyar uralom alá került. Igaz, a döntő sikerhez még komoly bravúrokra volt szükség, ugyanis Bem csak Puchner és az oroszok kicselezésével tudott visszajutni a Székelyföldre, ahol ismét felfrissíthette csapatait, és felkészülhetett az ellenséges csapatok kiűzésére.
A harc ismét fellángolt, de a császáriak nem tudtak nagyobb kárt tenni a magyar csatarendben, így a ütközetet a erdélyi magyar csapatok nyerték.
*
- Saját szerkesztésű kép - A Sztrigy folyó a Maros mellékfolyója
...... ......


*
- Szentkorona rádió Link
1849 februárjára a szabadságharc helyzete válságosra fordult. A honvéd sereg a Tisza-vonalához hátrált Windischgratz támadásai miatt, a forradalmi kormány pedig Debrecenbe költözött. Erdélyben Bem parancsnoksága alatt a VI. Honvéd hadtest a kezdeti sikerek után, csak súlyos veszteségek árán tudott kitörni a vízaknai bekerítésből
Tisztelettel adózzunk tehát a Piski csata hősei előtt!

- Piski csata (1849) film videó Link


 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2019.02 2019. Február 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1015
  • e Hét: 6706
  • e Hónap: 27389
  • e Év: 230302
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.