Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Drága BARÁTNŐIMNEK!
  2012-03-02 14:30:29, péntek
 
  DRÁGA BARÁTNŐIMNEK!


AZ ESETLEG FELMERÜLŐ, MIÉRTRE AZ OLDAL
ABSZOLÚT VÁLASZ.

Érdekes ok bújhat meg a depresszió mögött
2015.03.11. Ferenczy Mária
A depressziót rengeteg körülmény kiválthatja, személytől és élethelyzettől függően. A kutatók most egy újabb okot találtak!
Nyomtatható változatNyomtatható változat
Küldd el az ismerősödnek, ha tetszett!Küldd el az ismerősödnek, ha tetszett!

Sokszor használjuk a depresszió kifejezést, az esetek nagy részében helytelenül. A depresszió nem csupán levertséget, rosszkedvet, sőt nem is feltétlenül tartós rosszkedvet jelöl. Ennél sokkal többről szól. Komoly lelki folyamatok és súlyos testi tünetek kísérik, melyek visszafordíthatatlan következményekkel járnak. A beteg akár az öngyilkosság gondolatáig is eljuthat, ha súlyos depressziós állapotát nem kezelik.

Ahogy a tünetek és a betegség lefolyása, a kiváltó okok is rejtélyesek. Hiszen hogyan lehetséges, hogy valakit tragédiák sora ér, mégsem billen ki az egyensúlyából, míg más aprónak tetsző dolgokon is teljesen kiborul? Nos, egyrészt a problémák alapvetően összehasonlíthatatlanok, hiszen mindenkinek a sajátja a legnagyobb, másrészt az emberek tűrőképessége nagyon eltérő. És bár fejlesztheted, edzheted magad, ha érzékenynek, labilisnak születtél, sosem fogod olyan jól viselni a nehézségeket, mint az, akinek erősebb az idegrendszere. A depresszióval kapcsolatban az orvosok sokszor beszélnek örökletes hajlamról is, ami a teherbírást illetően teljességgel megfigyelhető.

A kutatók azonban nem nyugszanak, folyamatos kísérletekkel, megfigyelésekkel keresik a választ arra, miért esnek egyre többen depresszióba. Civilizációs betegségként terjed, vagy valóban globálisan ennyivel boldogtalanabb az életünk? Miért éppen a fiatalok és az idősek a legveszélyeztetettebb korcsoport, s hol bújnak meg az általános érvényű kiváltó okok? Nos, ha egyelőre nem válaszoltak is meg minden kérdést, egyre rájöttek: az alvás alapvetően befolyásolja a depresszió kialakulásának esélyét.

Meglepő eredmények

- A korai fekvéssel megnő az esélye annak, hogy valóban annyit alszunk, amennyire szükségünk van - állítják a Columbia University Medical Center kutatói.

Azoknak a fiataloknak, akik éjfélkor vagy később fekszenek le, 24 százaléka szenved depresszióban, 20 pedig hajlamosabb öngyilkossági kísérletekre, szemben azokkal, akik 10 órakor vagy annál korábban térnek nyugovóra - olvashattuk a Sleep című folyóiratban. Igaz, a kutatás ezúttal a fiatalabb korosztályt vizsgálta, a kutatók szerint az eredmények minden korcsoportra érvényesek, hiszen alvás hiányában kortól függetlenül kimerítjük szervezetünket.

Azoknak, akik azt állítják, hogy minden éjjel öt, illetve annál kevesebb órát alszanak, 71 százaléka szenved depresszióban, 48 százalék pedig mind többet gondol öngyilkosságra. - Az eredmények megerősítik azt az érvet, miszerint a kevesebb alvás szerepet játszik a depresszió etiológiájában - mondta el dr. James E. Gangwisch, a Medical Center adjunktusa.

- Egyes eredmények megegyeznek azzal a feltevéssel, hogy az elégtelen alvás növeli a depresszió esélyét, és együttműködik más kockázati és védekező tényezőkkel - közölte Gangwisch, majd hozzátette, hogy az elegendő alvás olyan megelőző intézkedés, amely felvértez a depresszió ellen és segít a kezelésében is.
Link

 
 
4 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
Függőség?nikotin,alkohol,drog
  2010-07-30 23:23:27, péntek
 
  Le akar szokni? Változtasson a környezetén!
Illyés András|2010. 07. 29., 19:30|

Címkék:Demetrovics Zsolt, dependencia, addikció, droghasználat, dohányzás, nikotin, heroin, kokain, függőség, alkoholizmus




Lehetséges-e, hogy egy másik városba költözve egyszer csak átálljunk az alkoholról a kakaóra? Lejöhet-e az anyagról csak úgy magától egy heroinista? Függőségeink kialakulásában és megszilárdulásában a biológiai tényezőknél többnyire fontosabb szerepet játszanak megoldatlan vagy megoldhatatlan konfliktusok, így nem is annyira meglepő, ha valaki egyik napról a másikra le tud mondani valamiről, amire pedig nagyon rá volt szokva.




* Nem bírunk hideg fejjel dönteni a drogokról
* Fölfedezték az alkohol támadási helyét az agyban


"Te dohányzol?" "Nem, nem dohányzom" - mondja Alíz, cigarettával a kezében. Furcsának tűnhet, hogy valaki nem dohányzik, amikor fél órán belül a második cigarettát gyújtja meg, de Alíz hajthatatlan. "Tényleg nem dohányzom, csak amikor itthon vagyok. Berlinben se alkohol, se cigaretta" - mondja a lány. "Ha kint vagyok, eszembe sem jut rágyújtani - Berlinben jól érzem magam, míg Budapesten nem találom a helyem. Odakint állandóan kakaót vagy gyógyteákat iszom" - mondja nevetve.

Persze aztán kiderül, hogy nem is Budapesttel van baj, hanem hogy itt vannak a szülők, be kellene fejezni az egyetemet, ráadásul, amíg nincsen diploma, addig munkalehetőség sincs. Berlinben viszont távol vannak ezek a problémák, és átmenetileg a babysitter állás is megteszi. Nyomasztó terhek nélkül pedig nem hiányzik sem a cigaretta, sem a sör, sem a tömény. Helyette ott van a kakaó és a gyömbértea, amik finomak, egészségesek, és berúgni sem lehet tőlük.

Egy New York-i heroinista más, mint egy londoni

Alíz helyzete felveti a kérdést, hogy valójában mennyire van kiszolgáltatva az alkoholnak vagy a nikotinnak, hiszen Budapesten szüksége van ezekre a szerekre, Berlinben viszont nincsen. Valódi függőség ez, vagy csak egy olyan viselkedésforma, amely a szorongás kezelésére szolgál, és ha nincsen szorongás, akkor az oldására sincs szükség? Mennyiben befolyásolják a környezeti tényezők a függő viselkedést?

A függőség - szakszóval a dependencia - több tünet együttes mintázata, köztük egy anyag használatának kényszere és a használat kontrolljának képtelensége. Jellemzője a tolerancia és az elvonási tünetek kialakulása, a kóros érdeklődés a függést kiváltó anyag iránt, továbbá az ártalmas következmények ellenére fennmaradó folyamatos használat. Megkülönböztetnek testi és lelki függőséget is, ezek kizárólagos elkülönítése azonban nem teljesen ésszerű: a dependenciánál a sóvárgás és a függőség pszichológiai tünetei a mérvadók.

"A függőség és a környezet viszonya kulcskérdés: ezt elsőként egy Norman Zinberg nevű amerikai kutató írta le. Zinberg 1984-es könyvében számolt be egy érdekes megfigyeléséről - a könyv Függőség és kontroll címmel magyarul is megjelent. Zinberg figyelt fel először arra, hogy a heroinisták egészen máshogy néznek ki és másképp viselkednek New Yorkban, mint Londonban. A farmakológiai szemlélet alapján azt várnánk, hogy a heroin mindenkinél ugyanúgy hat majd, ez azonban nincs így. Az, hogy a szerhasználat milyen környezetben és milyen társas, fizikai és jogi kontextusban történik, alapvetően meg fogja határozni magát a függőséget" - mondta az [origo]-nak dr. Demetrovics Zsolt pszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa.

A környezet alapvető befolyását két másik példa is jól szemlélteti: a Vietnámból hazatérő heroinista katonáknál szintén Zinberg írta le, hogy nagy részük azonnal leszokott a drogról, amint kikerült a háborús környezetből. Holott a heroint az egyik legaddiktívabb kábítószerként tartják számon, hasonlóan a nikotinhoz: az utóbbira is igaz azonban, hogy akinél nem a személyiségből fakadó belső szükségletek, hanem a környezeti tényezők váltják ki és tartják fent a szerhasználatot, annál a leszokás a környezeti feltételek megváltozásával spontán bekövetkezhet. Amíg még kötelező volt a katonaság, ez gyakran elő is fordult: sokan, akik a laktanyában napi egy dobozzal is elszívtak, a civil életbe visszatérve szinte azonnal felhagytak a dohányzással - mondta Demetrovics.

Adrenalinlovagok és vallási fanatikusok

Peti esete némileg más, mint Alízé: a harmincas éveiben járó fiatalember rendszeresen fogyaszt marihuánát, néha azonban úgy dönt, hogy felhagy ezzel a szokásával. Ilyenkor azonban szinte azonnal átvált az alkoholra: nemcsak egy-két sör a barátokkal, hanem whisky vagy vodka, néha már napközben is. Peti saját bevallása szerint függő. "A kábítószerek nálam identitásképzők: sajnos vagy nem sajnos, de ez van. Az ember legfeljebb absztinens lesz, de attól még ugyanúgy dohányos, alkoholista, drogfüggő marad. De ugyanez igaz a kényszeres vásárlókra, a szerencsejáték-, az internet- vagy a netes pornófüggőkre, az adrenalinlovagokra vagy a vallási fanatikusokra" - mondta az [origo]-nak Peti.

Forrás: Getty Images

Peti újabban szintén kakaóval próbálja helyettesíteni a marihuánát és az alkoholt, mert mint mondja, a szerotonintermelésben bízik. Ennek van is némi alapja, hiszen a kakaó a koffein mellett azáltal is javíthatja kedélyállapotunkat, hogy hozzájárul az idegsejtek közötti szerotonináramlás fokozódásához. De igaz-e, hogy egy már kialakult függőséget csak egy másikkal lehet helyettesíteni?

"A dependenciák közötti váltás egy jellegzetes és gyakori jelenség. A függőségek hátterében szinte mindig valamilyen működési vagy megküzdési probléma húzódik meg. A függő személyek valamilyen okból nem képesek hatékonyan megküzdeni a problémáikkal, a konfliktusaikkal, az érzelmek és az indulatok kezelésével, s így a mindennapi élet kihívásaival sem. Általában ilyenkor lép be valamilyen drog, alkohol vagy egyéb dependens viselkedésforma. Ha pedig nem sikerül megszüntetni a kiváltó okot, a szerek közötti váltás adja magát. Ugyanígy a szerhasználat és a viselkedési függőségek felcserélődése is előfordulhat" - mondta Demetrovics.

Betegség-e a függőség?

"Bármilyen függőségnek akkor lesz vége, amikor az ember abbahagyja. A függőség nem betegség, hanem azért eszünk túl sokat, azért iszunk túl sokat, mert nem bánjuk. Abban a pillanatban, amikor bánjuk, amikor valóban fontos, hogy másként cselekedjünk, abbahagyhatjuk azt, amitől függők vagyunk" - mondta az [origo] Vendégszobájában korábban Feldmár András pszichológus.

Az addiktológus szakemberek nem osztják az ismert pszichoterapeuta véleményét - ez már az alkoholizmus másik elnevezéséből (alkoholbetegség) is egyértelműen kiderül. "Lehet ebből filozófiai kérdést csinálni, de ha a függőség már említett definícióját nézzük, akkor egy függő ember élete igen problematikus; olyan életvezetési és egyéb nehézségekkel néz szembe, amelyek megoldásához nem elégségesek a belső kapacitásai, szakemberi segítségre szorul. Orvosi, pszichológiai szempontból ezt betegségnek hívjuk. Az, hogy ezzel filozófiai szempontból mit kezdünk, a gyakorlatban nem sokat segít" - mondta Demetrovics.

Kokainista patkányok

Bár a környezet jobban befolyásolja a függő viselkedést, mint az önmagukban vett neurobiológiai tényezők, az utóbbiakat is igen intenzíven kutatják. Legutóbb a Science-ben jelent meg egy ezzel foglalkozó tanulmány: a szerzők arra voltak kíváncsiak, hogy egyes emberek miért képesek uralni a droghasználatot, míg mások hamar függőségbe csúsznak.

A Fernando Kasanetz vezette francia kutatócsoport azt találta, hogy a kokaintól függővé vált patkányok agya kevésbé rugalmas, mint azoké az állatoké, amelyek nem váltak a szer rabjaivá. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a kokainfogyasztás miként befolyásolja az idegsejtek közötti kapcsolatok erősségét az agy nucleus accumbens nevű területén.

A neuronok közötti összeköttetések egyes esetekben meggyengülnek, és részben ez az, ami az agy számára lehetővé teszi az állandóan változó környezethez történő alkalmazkodást. Kiderült, hogy miután az állatok a padlóba vájt lyukon keresztül kokaint szippantottak fel, az idegsejtek elvesztették szokásos rugalmasságukat, így "merevebbé" vált az agy. Ez minden állatnál megfigyelhető volt, azoknál azonban, amelyek idővel függővé váltak, később is fennmaradt ez az agyi rugalmatlanság. A függőséget kikerülő patkányoknál ezzel szemben újra visszatért az eredeti flexibilitás, annak ellenére, hogy ez a csoport is rendszeresen fogyasztott kokaint - írja a Science beszámolója.

A kutatócsoport szerint az idegsejtek plaszticitásának hiánya megnehezítheti, hogy leszokjunk egy adott kábítószerről. Ha sikerülne azonosítani az agyi rugalmasságért felelős molekuláris kölcsönhatásokat, akkor a leszokáshoz is újfajta, a mostaninál talán hatékonyabb szereket lehetne kifejleszteni.


Forrás: origo.hu
 
 
0 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
Szociális szorongásos zavar
  2010-07-18 01:56:46, vasárnap
 
  gyermekeknél. Ennek későbbi hatásairól is ír a cikk

Szociális szorongásos zavar gyerekeknél
Elmondatlan szenvedés
(2008/5. szám - Megjelenés dátuma: 2008-09-11)

A gyermekkori szociális szorongásos zavar iránti érdeklődés viszonylag új keletű. A zavar diagnosztikai kritériumai a felnőttekéhez hasonlók: az ilyen gyerekek félnek olyan társas, vagy teljesítményhelyzetekben, melyek zavarba ejtők lehetnek. Ha ilyen helyzetbe kerülnek, szélsőségesen szoronganak, és előfordulhat, hogy sírva fakadnak, dührohamot kapnak, vagy meghátrálnak.
Viszont a felnőttekkel ellentétben a gyerekek a félelmüket nem érzik túlzottnak vagy ésszerűtlennek. A szorongás mértékének függvényében gyakori a teljesítmény jelentős visszaesése.

E zavarok előfordulási gyakoriságát 4 százalék körülire becsülik, és hasonló valószínűséggel jelenik meg fiúknál és lányoknál. Egyre több bizonyíték szól a korai gátolt temperamentum és a szociális szorongásos zavar közti kapcsolat mellett. Azoknál a kisgyerekeknél, akik visszahúzódnak ismeretlen helyzetben, vagy disstresszel reagálnak rá, valószínűbben fejlődik ki szociális szorongásos zavar, mint azoknál, akik közeledőnek, társaságkedvelőnek mutatkoznak ilyen helyzetben.

Nemrégiben egy vizsgálatban azt találták, hogy ezek a gyerekek leginkább a nyilvános szereplések, illetve a rutinszerű társas interakciók során mutatnak félelmet. A vizsgált gyerekek több, mint fele említette az osztály előtti hangos olvasást, táblára írást, sport- vagy zenei fellépést, társalgáshoz való csatlakozást, felnőttekkel való beszélgetést, és beszélgetés kezdeményezését.

Egy 10 éves kisfiú minden focimeccse előtt hányt. Aggódott a játék alatti teljesítménye miatt, rettegett, hogy elveszti a labdát, vagy mellélő, és társai kinevetik. Bár jó játékos volt, rettegett a fociszezontól, és minden edzést és mérkőzést szorongva kínlódott végig. Következő évben abba akarta hagyni a játékot. Anyja kivizsgáltatta a hányást, de az orvosi vizsgálat eredménye negatív volt.

Egy 8 éves kislány különösen szorongott iskolai teljesítménye miatt. Bár jó képességű diák volt, nap mint nap azon aggódott, hogy hibázik, vagy rosszul sikerül egy dolgozata. Képtelen volt az osztályban a kérdésekre válaszolni, mert attól félt, rossz választ ad. A dolgozatokban rendszerint rosszul teljesített, mert, mint mondta, 'kiürült az agya', azaz ideges volt, bizonytalan, és képtelen volt felidézni az anyagot. Komoly gondjai voltak az elalvással, mert a következő napok, hetek iskolai feladatai aggodalommal töltötték el. Minden nap rettegve ment iskolába.

Egy 11 éves lány iskolai teljesítménye és a társaival való interakciók miatt szorongott. Rettegett, hogy tanárai és társai butának találják, noha átlagos diák volt. Aggódott, mit mondjon társainak, és inkább nem lépett velük kapcsolatba. Azon ritka alkalmakkor, mikor egy másik gyerek kereste vele a kapcsolatot, a szorongás annyira elöntötte, hogy képtelen volt fenntartani a társalgást. Gyakran fájt a feje az iskolában, és sok időt töltött az orvosi szobában. Amikor napi rendszerességűvé vált a fejfájás, szülei neurológiai kivizsgálást kezdeményeztek, mely negatív eredményt hozott.

Ezek az estek bemutatják a szociális szorongásos zavaros gyerekek szenvedéseit. Néhányuk számára minden iskolai nap olyan szorongással telített, amilyet mások csak az első iskolai napon élnek át. Általában kevés barátjuk van, társaik maguknak valónak észlelhetik őket. Ám ezek a gyerekek valójában magányosak. Mivel a rutinszerű társas interakciók nehezek számukra, nem fejlődnek ki a megfelelő társas készségeik.

A társas interakciótól való félelem ördögi kört eredményez: a megaláztatások és nevetségessé válás lehetőségétől való félelem növeli a gyermek szorongását, és további visszahúzódáshoz vezet, néhány gyerek iskolába sem akar menni e szorongás miatt. Mások félbehagyják a sportolást, a zenekari szereplést, táncot és más társas tevékenységeket, bármit, ahol fennáll a negatív értékelés veszélye.

Mivel a szociális szorongásos zavartól szenvedő gyerekek rendszerint csendesek az iskolában, és nem mutatnak viselkedéses problémákat, a tanárok gyakran nem ismerik fel a zavart. Inkább félénknek és szolgálatkésznek tekintik őket. Ez eléggé szerencsétlen dolog, mert a tanár sokszor a vonatkozási forrása annak, hogy egy gyerek pszichiátriai értékelést igényelne.

Testi panaszok gyakran jelentkeznek e gyerekeknél: rendszeresen beszámolnak fej- és hasfájásról. Ilyenkor általában a családorvoshoz kerülnek vizsgálatra, esetleg beutalják őket alapos neurológiai vagy gyomor-bél kivizsgálásra. Mivel a legtöbb ilyen gyerek nem szívesen számol be szorongásairól önként, a megfelelő diagnózis jobbára elmarad.

Gyakran a szociális szorongásos zavartól szenvedő gyerekek szülei sem ismerik fel a tüneteket. Néhányan azzal magyarázzák őket, hogy gyermekük mindig félénk volt, míg mások olyannak tekintik az állapotot, melyet majd kinő a gyermek.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szorongásos zavaroknak lehet családi előtörténetük, és egy ilyen gyerek szülője szenvedhet ugyanettől a zavartól. Előfordulhat, hogy a szülő megkísérli, elrejteni a gyereket a szociális intézmények elől, ami megerősíti őt a társas interakcióktól való félelmében. Néha azonban a szülő éppen azért viszi kezelésre gyerekét, mert emlékszik saját gyerekkorának fájdalmaira.

Az felismerés és kezelés kritikus fontosságú e gyerekek életminőségének javítása szempontjából. A szorongásos zavarok gyakran a depressziót előzik meg a gyerekeknél. Ugyanakkor a szociális szorongásos zavarral együtt is járhatnak más problémák, például egyéb szorongásos zavarok és major depresszió. A zavar krónikus lefolyású. Serdülőkorban e gyerekeket függőségi (alkohol, drog) problémák veszélyeztetik. Ráadásul folytonosság mutatkozik a gyerek- és felnőttkori szociális szorongásos zavar közt.

A pszichoterápiát tekintve elég sok érv szól a kognitív-viselkedéses terápia mellet. A gyerek itt az észleletekre (azaz az én-állapotokra) koncentrál, és olyan viselkedéses feladatokban vesz részt, mint például szereplés vagy szerepjáték. E terápiát alkalmazzák mind egyéni, mind csoportos formában. A család bevonása egy további fontos kezelési elem.

A gyógyszeres kezelést még nem tanulmányozták megfelelően a gyermekkori szociális szorongásos zavar esetében, de néhány esettanulmányból az derül ki, hogy szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI) alkalmazása indokolt lehet. / Ugyanebben a kategóriában megtalálható a jelentése pontos leírása= felfokozott idegállapott, túlzott aktíváció, illetve, ennek ellentéte./ *

A legfontosabb, hogy minél többen legyenek tudatában a gyermekkori szociális szorongásos zavar létének és tüneteinek, hogy lehetővé váljon a probléma mielőbbi azonosítása és kezelése, a gyerekek életének javítása érdekében.


*/Amit csillaggal jelöltem nem szerepel a cikkben, magam tettem hozzá/. Aniko

Kapcsolódó tanulmány
Dr. Gádoros Júlia: Depresszió és szorongásos zavarok gyermek- és serdülőkorban

Forrás: www.bura.hu

 
 
0 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
MINDENKIT óva intek A DROGTOL!
  2009-08-29 12:45:44, szombat
 
 


Még kislány voltam, körülményeink sajnos elég mostohák voltak.

Mégis szép, van mire emlékezni, szép, s jó is volt benne!

Jómagam gyengébb lelkülettel, érzékenyebb szívállapottal

áldattam meg.

Már nem bánom, noha túl sokat érzek, túl hosszan átgondolom úgy

mások, mint a magammal történt fájdalmakat, veszteségeket.

Ezzel nyilván lélekfájdalom jár együtt!

Istent 96-ban ismertem meg JEHOVA TANÚI ÁLTAL!

Mit is írjak, elfogadtam, mert mindig foglalkoztatot a

világban, s közeli életemben szintén tapasztalt megannyi

szomorúság,..., S KÉRDEZTEM GYAKRAN,

MIÉRT? MIÉRT VAN EZ ÍGY?????

ŐK MEGADTÁK SZÁMOMRA A VÁLASZT A BIBLIÁBÓL,

NEM SAJÁT SZAVAIKKAL, FILOZÓFIÁVAL!

SAJÁT DÖNTÉSEM VOLT AKKOR, HOGY ELFOGADTAM

A TANULMÁNYOZÁST.

TUDTAM/ HALLOTTAM, MENNYI EMBERNEK ROSSZ VÉLEMÉNYE

VAN JEHOVA TANÚIRÓL.

MINDEZ SZINTÉN ELGONDOLKOZTATOTT!

MIÉRT???

MIÉRT BÁNTJUK ÉS ÍZÉLÜNK MEG MÁS-MÁS VALLÁSOKAT?

ÉN, ANNYI SZERETET, JÓSGOT, MEGMENTÉST KAPTAM,

MIND A TANÍTÓIMTÓL, KÉSŐBB PEDIG, MÁR SAJÁT MAGAM

KUTATVA A BIBLIÁT: BIZONYOSSÁGOT NYERTEM A FELŐL,

JEHOVA ISTEN SEGÍT NEKEM IS!

A SZEMÉLYES NEVE BIBLIÁBAN BENNE SZEREPEL (ZSOLTÁROK 83:19)

NO DE NEM TANÚSKODNI JÖTTEM ÍRNI, SEM SENKI MÁS

HITÉT BÍRÁLAT ALÁ VONNI!

EGYSZERŰEN SZERETNÉM ELMONDANI MINDENKINEK, AKI ELOLVASSA

EZEN MONDATAIMAT: HIT FEJLŐDÖTT KI BENNEM jhvh FELÉ, AHOGY

MÉLYSÉGES TISZTELET, SZERETET/ MERT Ő SOKKAL JOBBAN SZERETI

AZ EMBERISÉGET!!!

MIT IS AKAROK MONDANI!?

HOGY ÉLETEM SZÁMTALAN MÉLYPONTJÁN Ő ADTA MEG A SEGÍTSÉGET

IMA ÁLTAL, ILL. EMBEREKET KÜLDÖTT KÖZÜLETEK IS, ÉPPEN AKKOR,

MIKOR MÁR FELADNI KÉSZÜLTEM.

NAGYON SZERETEM J. ISTENT!

S A TANÍTÁSA, JÓSÁG -SZÉPSÉG-SZERETET-HARC, NEHÉZ HARC,

DE MEGÉRI!

KÖSZÖNÖM AZ ÉLETEMET, A SZÍVÁLLAPOTOM, MELYET Ő - HA MONDTÁK -

KEDVESEBBÉ, BELÁTÓBBÁ, TÜRELMESEBBÉ TETTE!

CSAK ÁLTALA TUDOK MA IS TISZTELETREMÉLTÓAN, KEDVESEN,

VISELKEDNI. TÜRELEMMEL, BELEÉRZÉSSEL!

S HITEM, MELY SZAVÁBAN ÁLL, MEGNYUGVÁST AD.

TUDOM, ÉDESAPÁMMAL, S MÁSOKKAL IS TALÁLKOZHATOM,

HA UGYAN A HITEM MEGTARTOM!

MEG AKAROM TARTANI! MERT JÓ, ÉS SZÉP, MÉG A NEHÉZ PRÓBÁK

ALATT IS ISTEN MELLETT KIÁLLNI!

KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY MÉLTÓNAK TARTOTTÁTOK ELOLVASNI SORAIM.

S KÖSZÖNÖM NEKI, HOGY A MEGFELELŐ SZAVAKAT, MONDATOKAT

ADTA MOST SZÍVEMBE, HOGY EL TUDJAM MONDANI ÉRZÉSEIM NEKTEK!


FÁJDALMAIM, MÁSOK FÁJDALMA IS, ÖRÖMEIM, MÁSOK ÖRÖME IS!

AMIKOR ÉLETEMBEN 99-BEN SZÜLEIM ELVÁLTAK, NAGYON SZOMORÚ

LETTEM.

S MÉG UGYANEZ ÉVBEN MINDKÉT BÁTYÁM MEGNŐSÜLT, MELY ÖRÖM,

UGYANAKKOR SZÁMOMRA PICIT ŰR MARADT UTÁNUK - MA IS ÉS MINDIG

HIÁNYOZNAK - MINT BÁTYÁIM.

DE BOLDOG CSALÁDI ÉLETET ÉLNEK, MELY TÖBB ÖRÖMET OKOZ!

AZÓTA 10 ÉV TELT EL, KÉT KISKUTYÁM 1-1 ÉVEN BELÜL VESZÍTETTEM EL.

2001, S 2002-BEN.

MAJD EL KELLETT KÖLTÖZNI, HISZEN A CSALÁDBAN CSUPÁN 3-AN

MARADTUNK.

A KÖLTÖZÉS MEGVISELT .......NAGYON!

S LASSAN EBBEN IS ÉS MINDENBEN MEGSEGÍTETT ISTENÜNK ATYÁNK.

ELFOGADTAM.

2002-BEN ÚJABB TRAUMA ÉRT!

EGY SZERELMI BÁNAT, MELY SOHA NEM ÉRT RÉVBE!

NEM ÉRTEM MIÉRT, DE ELFOGADTAM EZT IS, SAJNOS

FÁJDALMAMBAN NYUGTATÓKAT KEZDTEM SZEDNI!

LASSAN A RABJUKKÁ VÁLTAM, LEGYENGÜLTEM,

HITEM LASSAN, DE BIZTOSAN ROMLANI KEZDETT, MIVEL NEM

ÉLTEM AZ ÉLTETŐ OLVASÁSSAL!

LEFOGYTAM, MINDENFÉLE BETEGSÉG ELKAPOTT HAMAR!

MÁJGYULLADÁST KAPTAM!

S A SZÍVEM TELE VOLT, MÉRHETETLEN BÁNATTAL....MERT MÉG

SZERETTEM AZT AZ EMBERT!

AMI NEM LETT VOLNA BAJ, HA VISZONOZVA VAN!

3 ÉVEMBE TELT, KÖZBEN ÉDESAPÁM KÜLÖN KÖLTÖZÖTT,

AHOGY ÉN ANYUMMAL A MAMÁHOZ.

AKKOR MÁR CSAK ZIZIKE TACSIM VOLT VELEM.

KÖVETKEZŐ ÉV NOVEMBERÉBEN ÉN TEMETTEM EL!

TITOKBAN LEJÁRTAM ÉDESAPÁMHOZ - AKKORIBAN NEM ÖRÜLTEK,

HA HOZZÁ MEGYEK.

DE MEGTALÁLTAM A MÓDJÁT!

SAJNOS 5 HÓNAPOS SZENVEDÉS UTÁN, HASNYÁLMIRIGY-MŰTÉTJE UTÁN

2007 JÚNIUS 28-ÁN ELTÁVOZOTT TŐLÜNK!

KÜLÖN EZT MOST NEM KOMMENTÁLNÁM, TELE VAN BÁNATOMMAL A

CSALÁD KATEGÓRIA.

EZEK UTÁN IGYEKEZTEM, MIUTÁN KEZDTEM

LELKILEG JOBBAN LENNI, IMÁDKOZNI, S ISTEN AKARATÁVAL ÚJRA ÖSSZHANGBAN

ÉLNI!

JÓ GYÜMÖLCSÖT TERMETT= AJÁNDÉKOM, LELKEM BÉKÉJE LETT, S A KIVÁLTSÁG,

HOGY ŐT ISMERHETEM!

S MIRE EGY-EGY SOROZATOS FENTEBB LEÍRT FÁJDALMAS ESEMÉNY UTÁN

KEZDTEM ÖSSZESZEDNI MAGAM - , TERMÉSZETESEN ÚJABB TRAUMA ÉRT.

KÖLTÖZÉSEK, ALBÉRLET, SZERETETHIÁNY, ÖNMARCANGOLÁS, BŰNTUDAT,

GYÓGYSZEREZÉS! MINDEN AMIVEL KÁRT OKOZTAM MAGAMBAN, MIVEL

AKKOR CSAK ÍGY TUDTAM ELVISELNI, EZZEL VÉDEKEZTEM A FÁJDALMAK ELLEN.

ÍGY A GYÓGYSZEREK KÁBULATÁBAN IMMUNIS LETTEM A FÁJDALMAKKAL SZEMBEN.

SÍRTAM, ÉRZÉKENY MARADTAM, DE KÁBULT, S ÍGY NEM EGÉSZEN ÖNMAGAM!



AZÉRT OSZTOTTAM ÉS OSZTOM MEG TÖRTÉNETEM VELETEK,

MERT EGY NAGYON KEDVES BARÁTNŐM, KÜLDÖTT MÉG AZ ÉV ELEJÉN

EGY OLYAN VIDEÓT, MELYBEN MINTHA RÉGI RÉGI ÖNMAGAM LÁTTAM VOLNA!

ÉN UGYAN NEM KÁBÍTÓSZEREZTEM, DE A SOK NYUGTATÓ SZINTE AZONOS

HATÁSSAL ROMBOLT BELÜL. A SZINTETIKUS ANYAGOK, MELYEK EZEKBEN

A KÉSZÍTMÉNYEKBEN VANNAK, MIND LERAKÓDNAK A SZERVEZETÜNKBEN,

S MAJD ÉVTIZEDEKKEL KÉSŐBB OKOZNAK KÁRT, VISSZAFORDÍTHATATLANT!

GYENGESÉG, FÁRADTSÁG, MÁJBÁNTALMAK, GYOMOR- NYOMBÉLFEKÉLY STB.

LELKI INSTABILITÁS! NEM SOROLOM TOVÁBB!


AZ A VIDEO, EGY FILM RÖVID TÖRTÉNETÉT HIVATOTT ELMESÉLNI.

KÁBÍTÓSZERES SZERELMESPÁRRÓL, AKIK VÉGÜL MIND EGÉSZSÉGILEG,

MIND LELKILEG EGY ÉLETRE MEGSÉRÜLTEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A FILM CÍME: - REKVIEM EGY ÁLOMÉRT -!

SZOMORÚ, DE IGAZ TÉNYEKET TARTALMAZ. ARRÓL IS, MIKÉNT BÁNNAK

AZ ERRE HIVATOTT INTÉZMÉNYEKBEN DOLGOZÓ EMBEREK A BETEGEKKEL!:(

NO COMMENT!

A FILM, NOHA UNALMASNAK TŰNIK,

AKI ÚGY ÉRZI, NÉZZE MEG, NEHOGY KIPRÓBÁLJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MERT NAGYON NEHÉZ LEJÖNNI EZEKRŐL A SZEREKRŐL!!!!!!!!!!!!!!

CSÚF BETEGSÉGEKET KAP CSUPÁN, PILLANATNYI MÁMOROS ÉRZÉSEKÉRT!

ELRONTJA EGY EMBERI ÉLET EGÉSZ TOVÁBBI MEMÓRIÁJÁT STB., HA UGYAN TÚLÉLI!

KÖSZÖNÖM A HÖLGYNEK - GY66 -, AKI FELTÖLTÖTTE A VIDEÓTÁRBA

E FILM ZENÉJÉT. MEGINDÍTÓ!

ÉLJETEK ! NE HAGYJÁTOK MAGATOKAT AZ ÖNSAJNÁLATNAK, AMI ESETLEG

ARRA KÉSZTETNE, HOGY KIPRÓBÁLJÁTOK!

NE ENGEDJETEK

A ROSSZ TÁRSASÁGNAK ÉS SZEREKNEK.!!!!!!!! EZ AZ ÉLETETEKBE KERÜLHET!

INKÁBB FUSSATOK EGYET, - ÉN EZT SZOKTAM ALKALMAZNI,

KIMEGY A feszültség, s megnyugszik a lélek.

Mellékelem a Film zenéjét, s pár fotót.


CSALÓKA A SZÍV, CSALÓKA A MÁMOR, JÓNAK TŰNIK,
DE A VÉGE: HALÁLOS KIMENETELŰ LEHET!!!!!!!!!!!!!!!!!!




ELNÉZÉST KÉREK AZOKTÓL, AKIKRE ROSSZ BENYOMÁST
KELTETTEM EZZEL AZ ÍRÁSOMMAL!


 
 
2 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
Stressz
  2009-01-22 09:40:53, csütörtök
 
 


STRESSZ



Mit is jelent?

A fokozott felelősség, munkaterhelés, teljesítménykényszer, kiszámíthatatlanság mind megterhelést, stresszt jelentenek. A distressz a káros stressz. Olyan intenzív, vagy ismétlődő hosszantartó ingerek összessége, melyek az egyensúlyt tartósan megbontják. Eredményük: elégedetlenség, kiégés, kontroll- és önbizalomvesztés, állandó késztetettség, nyugtalanság, izgalom.

Mi történik?

A vegetatív idegrendszeren keresztül ezek szív és keringési zavarokat, a zsír- és a cukorháztartás zavarait, a gyomor és a bélrendszer betegségeit okozhatják. A személyiségtől függ, hogy kinél mi a gyenge láncszem.

Pszichoterápiával megszelidíthető!

Kezelése feszültségoldó, konfliktuskezelő és feltáró jellegű technikákkal valósulhat meg. A gyógyszer segít a tüneti kezelésben, de ha a személyiség, gondolkodás, viselkedés nem változik, az ítélet életfogytiglan marad. Feszültség, stressz nélkül nincs élet. A fájdalom és a változás az élet velejárója, de a szorongás és a fájdalom szabadon választható. Igaz lassan őröl, de képes mindent tönkretenni; magánéletet, munkát, azaz bármit, ami örömet is okozhatna. Hát nem paradoxon? Ugyanazt tehetné, csak más módon. Még nem késő, Ön döntheti el, melyik úton halad tovább!

A tét nem nagy....
csak az élete!

Javasolt módszerek:

* autogén tréning
* asszertív tréning
* hipnózis
* imagináció
* KIP
* kognitív- és viselkedésterápia
* NLP
* pszichodráma
* relaxációs technikák


Link
 
 
1 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
Noradrenalin
  2008-11-21 17:39:53, péntek
 
  Szívbetegséget okozhat a depresszió
(2004/2. szám - Megjelenés dátuma: 2004-10-11)

A sok bosszankodás, az ellenségeskedő környezet és az enyhe depresszió szívbetegséget idézhet elő, ezt eddig is tudták, most azonban amerikai kutatók fényt derítettek az okokra és összefüggésekre is.
A lélektani tényezők fokozzák a C-reaktív proteinként (CRP) ismert fehérje termelését, amelynek aztán szerepe van a szívbetegségek kialakulásában, derítették ki az amerikai Durhamban lévő Duke egyetem kutatói. A CRP-t a máj termeli, egyebek között a véredények falán jelentkező gyulladások ellenszereként.
Edward Suarez és kollégái a Psychosomatic Medicine című szakfolyóirat legújabb számában kifejtették: minden második szívroham olyan embert sújt, akinél nem merültek fel az orvosok által ismert, hagyományos előjelek. Ilyenek például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség.

Noradrenalin

A kutatócsoport 121 személyt kérdőíven faggatott ki arról, hogy az illető saját magát kiegyensúlyozottnak és nyugodtnak, vagy ingerültnek és könnyen bosszankodónak tartja-e. Az ezt követő vérvizsgálatok kimutatták, hogy a magukat gyakran izgatottnak, vagy szomorúnak mondó egyének vérében a többihez képest két-háromszoros a CRP-érték.

Suarez korábban már kimutatta azt is, hogy a stressz a könnyen izguló embereknél fokozza a noradrenalin termelését.Ez az úgynevezett stresszhormon az immunrendszerre hat, és olyan gének működését serkenti, amelyek könnyű, de krónikus gyulladási folyamatokat okoznak, amely gyulladások viszont a szívre nézve veszélyes CRP termelését növelik.

Magas CRP-szintet állapítottak meg olyanoknál is, akik az eddigi ismeretek szerint számon tartott kockázati csoportokhoz tartoznak a szív megbetegedését illetően: a dohányosoknál, a cukorbetegeknél, illetve azoknál, akiknek magas a koleszterin-szintje.

MTI
2004. október 7., csütörtök 17:05
 
 
0 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
Skizofrénia hasadásos elmezar
  2008-11-21 17:34:17, péntek
 
  skizofrénia hasadásos elmezavar

Az endogén - (nincs felismerhető szervi oka, de mégsem zárható ki, hogy van ilyen) - pszichózisok egy csoportja. Alapvető tünete a "hasadás" a gondolkodás és a cselekvés között. További tünetei a gondolkodás ( és a nyelvhasználat) súlyos károsodása, ami túlzott szimbolikus gondolkodásban, kontaminált (összekevert, összevegyült) fogalmakban, zavartságban, koncentrációs zavarokban, vonatkoztatási és üldöztetési téveszmékben, főként akusztikus hallucinációkban nyilvánul meg. Időnként lehangolt a beteg, szorongások és inadekvát érzelmek kísérik a betegséget. Akut formájában utóhatások nélküli intellektuális károsodással jár, krónikus esetben az intellektuális teljesítőképesség körülhatárolt területeken jelentkező romlása tapasztalható.
Más felfogások nem követelik meg az alapvető, ill. jellegzetes tünetkép jelentkezését a betegség meghatározásában. Ehelyett elsősorban a tartalami, ill. formális gondolkodás, az észlelés, az érzelmek, az énérzés (éntudat), az akarat és/vagy a külvilággal való kapcsolat területének fokozódó sorvadását veszik figyelembe. E felfogás képviselői attól függően, hogy milyen tünetek a dominánsak, határozzák meg a betegség egyes típusait:
Dezorganizált típus: zavartság, az asszociációk gátlása, fokozódó viselkedéses dezorganizáció, inadekvát érzelmek
Kataton típus: pszichomotoros zavarok, céltalan hiperaktivitás, gyakran merev testtartásba való átváltások, negativizmus
Paranoid típus: egy vagy több téveszmerendszer, akusztikus hallucináció, melyek ugyanarra témára vonatkoznak
Differenciálatlan típus: téveszmék, hallucinációk, zavartság, dezorganizált viselkedés
 
 
0 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
Szerotonin: jelentése
  2008-11-21 17:29:43, péntek
 
  szerotonin

Biogén amin, amelyet a központi idegrendszerben (hipotalamusz), a vérben (trombociták, granulociták),
és a bélnyálkahártyában mutattak ki.. Koncentrációja a vizeletben előforduló lebontási termékei alapján határozható meg. Többek között érszűkítést idéz elő a tüdőben és a vesében, értágítást a vázizomzatban, részt vesz továbbá a serkentő és a gátló folyamatokban a szív-keringési rendszer simaizmaiban,
a gyomor-bél traktusban és a hörgőkben.Túlzott termelődése valószínűleg összefügg a depresszióval és a migrénnel.
 
 
0 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
szorongás1 : jelentése
  2008-11-21 17:20:29, péntek
 
  anxietas

szorongás1

Fizikai fenyegettségre vagy pszichés veszélytetettségre utaló jelek észlelésére, ezek iránti konkrét, illetve valószerű várakozásokra, általános képzetekre visszavezethető érzelmi állapot. A szorongásos állapotok a feszültség, illetve a megütközés érzésében nyilvánulnak meg és vegetatív elváltozásokkal járnak. A tárgyak, jelenségek konkrét csoportjával összefüggő szorongásállapotokat félelemnek is nevezik. A szűkebb értelemben vett szorongás mindennemű tárgyra történő vonatkozás nélküli szorultságra, az érintett helyzetének bizonytalansága, ill. átláthatatlansága miatti aggodalomra vonatkozik. Mivel a szorongás és a félelem során a feszültség, a megütközés és a vegetatív izgatottság hasonló jellemzői lépnek fel, ezért újabban mindkettőt állapotszorongásnak (state anxiety) nevezi a humánpszichológia.
 
 
0 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
Depressziról képekben
  2008-11-08 20:31:58, szombat
 
 



Link





Link





Link




Link




Link




Link

 
 
0 komment , kategória:  :( Depresszió, Stressz, Drog  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 71 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 190
  • e Hét: 2356
  • e Hónap: 3969
  • e Év: 42459
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.