|
1/16 oldal
|
Bejegyzések száma: 158
|
|
|
|
2017-12-21 19:14:48, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg liszt
4 tojás
15 dkg porcukor
25 dkg méz
5 dkg zsír
4 evőkanál tejföl
2 teáskanál vaníliás cukor
0,5 teáskanál őrölt gyömbér
0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál szódabikarbóna
A mázhoz további 25 dkg porcukor.
3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverjük a porcukorral. A mézet és zsírt együtt a mikróban meglangyosítjuk, és jól elkeverjük,hogy a zsír teljesen elolvadjon a mézben.
Hozzáadjuk a tojással kikevert porcukorhoz, majd beletesszük a tejfölt és a fűszereket. Végül mehet bele a liszttel elkevert szódabikarbóna.
Alaposan összegyúrjuk, és 1 napra a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük , és a masszából golyócskákat formázunk. Egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedjük ki.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Nekem 3 tepsin, 60 darab lett belőle. 160-170 °C-ra előmelegített sütőben , 10-12 perc alatt készre sütjük. Amíg sülnek készítsük el a mázat.
Máz: A maradék 3 tojásfehérjéből és pár csepp citromléből habot verünk , hozzáadunk 25 dkg porcukrot kanalanként, és tovább verjük,míg szép fényes és sűrű nem lesz.
A sütőből kivett puszedlikat még forrón belemártogatjuk a mázba, és sütőpapírra téve hagyjuk megszáradni.
Tipp: én nem mártogattam,mert úgy túl sok máz ragadt rá, hanem ecsettel szépen rákentem. A máz felébe kakaóport és rumaromát kevertem.A fele puszedli fehér, a másik fele barna mázat kapott. Csináltam úgy is,hogy mindkettőből raktam rá egy-egy mokkáskanállal, és egy kis villával összevegyítettem,ezek lettek a márványosak. Szórhatunk rá mindenféle dekor cukorkát is.
A fűszerezése nálam úgy alakult,hogy frissen őrölt gyömbért raktam bele 1 kiskanállal, és őrölt szegfűszeg helyett készen kapható mézesfűszer-keveréket 1 szűk evőkanállal,valamint egy kiskanálnyi fahéjat.
forrás: szemiramisz.blogspot.hu |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2017-12-21 18:20:58, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók: (4 személyre bőségesen)
1 db 2 kg-os ponty vagy 2 db 1 kg-os
4 gerezd fokhagyma
1- 1,5 dl habtejszín
2-3 evőkanál napraforgóolaj (nem olíva!)
50 g vaj
100 g dió durvára vágva
pár szál petrezselyemzöld
só
A pontynak levágom a fejét és a farokuszonyát, majd mindkét oldalon bevágom a hátaközépnél végighúzódó gerinccsont mentén, folytatom a vágást a nagy bordák felett, és így a csontvázat eltávolítom. A gerinc mentén és a farokrészen (ahol az Y szálkák vannak) egy vékony pengéjű nagyon éles késsel 1-2 mm-enként a bőrig beirdalom, így elvagdosom a szálkákat. Hallani fogjuk, ahogy a vágáskor ropognak. A bőrt ne vágjuk át! (Ezt a műveletet előző nap, esetleg délelőtt szoktam elvégezni.)
A diót deszkán késsel durvára aprítom, félreteszem.
A fokhagymát nyomóval szétnyomom, 1-2 szál petrezselyemzöldet felaprítok, és 1 dl tejszínbe beáztatom őket 1/2 órára. Ezután a 2 nagy (vagy felezni is lehet őket) halfilét bőrére fektetem, húsát besózom, majd szilikon ecsettel a fokhagymás tejszínnel bekenem a halat. Hűvös helyen sütésig pácolom.
Sütés előtt egy tepsit beolajozok, bőrével lefelé ráfektetem a halfiléket. 50 g olvasztott vajjal meglocsolom, és 200 fokos előmelegített sütőbe tolom. 25 perc sütés után megszórom a durvára vágott dióval, és addig sütöm, amíg a dió megpirul (kb. 10 perc).
Kevés friss petrezselyemzölddel még megszórhatjuk, de csak módjával.
|
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2017-12-21 18:07:26, csütörtök
|
|
|
Ezek a puszedlik finom puhák, omlósak, illatosak. A tésztát azonnal süthetjük, nagyon enyhén lisztezett kézzel könnyen formálható. Én mindig késes robotgépben keverem, pár perc alatt megvan, de fakanállal sem ördöngösség összeállítani. Gyors és finom.
kb. 40-50 db
Hozzávalók:
350 g finomliszt
100 g rétesliszt
100 g porcukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt gyömbér - elhagyható
pár csepp citromlé vagy narancslé (szörp is lehet) - elhagyható
1 tojás + 1 sárgája
1 evőkanál tejföl
150 g akácméz (termelői)
80 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)
A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, valamint a tejfölt, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk.
Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig. Lisztes kézzel főtt golyókat formázunk és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert terülni fognak, kb. duplájára dagadnak.
Sütés: Középső szinten, alsó-felső sütéssel, 180 fokon, légkeverés nélkül., 12 perc.
Egyenes felületre szedjük, és azon forrón szilikonecsettel bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
Máz:
1 evőkanál tojásfehérjét, pár csepp citromlét 3 adagban villával elkeverünk 100 g porcukorral. Nem kell habosítani, csak oszlassuk el.
forrás: wiselady.hu |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
1/16 oldal
|
Bejegyzések száma: 158
|
|
|
|
2019. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
7 db bejegyzés |
e év: |
114 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 161
- e Hét: 1015
- e Hónap: 3066
- e Év: 31289
|
|
|