|
1/23 oldal
|
Bejegyzések száma: 226
|
|
|
|
2019-02-28 13:19:22, csütörtök
|
|
|
HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt
fél kk só
2 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
2 ek cukor
1 cs van.cukor
1 egész tojás
10 dkg olvasztott vaj + a kenéshez
Töltelék:
25 dkg túró
2 ek cukor
1 cs van.cukor
1 egész tojás
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet a sót és a cukor kétharmadát összekeverjük. A maradék cukorral a tejben felfuttatjuk az élesztőt hozzákeverjük a tojást, a liszthez adjuk az olvasztott langyos vajjal együtt.
Jól kidagaszjuk. Duplájára kelesztjük.
Kb fél cm vastagra nyújtjuk, köröket szaggatunk, közepére tesszük a tölteléket és gombócokat formázunk belőle. Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) formába tesszük úgy, hogy az oldalát is lekenjük olvasztott vajjal, hogy ne süljenek össze, majd a tetejét is lekenjük. A formában kelesztjük még kb 30 percig. 180 fokon sütni kb 25 percig Kb 19 db lesz.
forrás.egyszerugyorsreceptek.com |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2019-02-08 18:31:55, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg vaj / margarin
10 dkg porcukor
fél cs. sütőpor
4 tojássárgája
1 evőkanál kakaópor
tetszés szerinti lekvár (nálam áfonya)
Hab:
4 tojásfehérje habbá verve
15 dkg porcukor
15 dkg dió
A tésztához a kakaópor kivételével összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha szükséges pici tejet tehetünk hozzá. Ha kész a tésztánk elfelezzük, az egyik részéhez hozzágyúrjuk a kakaóport.
20x30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral. Kinyújtjuk a barna tésztát, tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral majd a világos tészta következik.
A fehérjét habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a diót. Ezt a masszát a tésztára kenjük és előmelegített 160 fokos sütőben 30 percig sütjük.
Rácsra téve hűtjük, majd szeleteljük.
https://www.facebook.com/TraRitaSutodeje |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2018-12-11 22:11:30, kedd
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
1 tojás
100 g vaj
50 g cukor
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
2 tojás
500 g tehéntúró
100 ml tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
150 g cukor
130 g darált mák
vaníliaaroma
A tojást keverjük össze 50 g cukorral, adjuk hozzá a kihűtött, olvasztott vajat. A lisztet keverjük össze a sütőporral és szitáljuk a tojásos keverékhez, a masszát gyúrjuk össze. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen, majd tegyük hűtőbe 30 percre.
Közben elkészítjük a tölteléket: a mákot egy tálba tesszük és forró vizet öntünk rá, annyit amennyi ellepi. 20 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük. A túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a vaníliaaromát egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A kisebb adaghoz keverjük a mákot. A tésztát kivesszük a hűtőből, a közepére egy nagy kanál túrókrémet teszünk, majd erre egy kanál mákkrémet. A krémek elég folyékonyak, ezért gyönyörűen el fognak terülni, ettől lesz mintás a torta. Addig kanalazzuk a krémeket, amíg el nem fogynak. Majd egy fogpiszkálóval a torta közepétől kiindulva csíkokat húzunk, egészen a széléig. 180 fokos sütőben nagyjából 50 perc alatt megsütjük, amikor kihűlt lekapcsoljuk a sütőforma oldalát és szeleteljük.
A videóban egy hasonló torta elkészítési módját láthatjátok, 1:30 másodperchez tekerve láthatod, hogyan kell a krémeket rétegezni. Ez csak egy kis segítség, mivel mi több túrókrémet használunk és kevesebb mákosat, ezért sokkal szebb mintázatú lesz a tortánk.
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2018-12-11 22:04:58, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
A karamellhez: 10 evőkanál kristálycukor.
A krémhez: 8 tojás, 1 liter tej, 200 gramm kristálycukor, 20 gramm vaníliás cukor.
A töltelékhez: 6-8 alma, 50 gramm vaj, fahéj.
A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál liszt + kakaó ízlés szerint.
lkészítés: egy nagyjából 4 literes hőálló tálban vagy tortaformában olvaszd meg a cukrot. Gyakorlatilag fogd az edényt, tedd a tűzre, és addig keverd benne a cukrot, míg elolvad és barnás árnyalatú lesz. Ekkor oltsd el a lángot, majd forgasd úgy az edényt, hogy a karamell teljesen betapétázza annak falait. Ha megvagy, hagyd az edényt kihűlni.
Hámozd meg az almákat, vágd őket félbe, és távolítsd el a magházakat. Helyezd a darabokat a megszilárdult karamellre, a gödrökkel felfelé, ezekbe ugyanis egy-egy kocka vaj jár, aztán szórd meg fahéjjal. Told be a forró sütőbe kb 20 percig. Vagy, a másik módszer az, hogy az almákat egy kocka vajjal a tűzhelyen párolod puhára, kis lángon, de vigyáznod kell a kevergetéssel, nehogy széttörd azokat.
20 perc múlva vedd ki az edényt a sütőből, és öntsd rá a cukorkrémet, amit a hozzávalók alapos elkeverésével kapsz. Told vissza a sütőbe újabb 30 percig.
Ez idő alatt készítsd el a piskótamasszát. A hozzávalókat keverd össze, a kapott krémes, enyhén folyós tésztát pedig öntsd a megdermedt égetett cukorkrémre. Jöhet ismét a sütő, még 15-20 percig, míg a piskóta szép aranyszínűre sül. Ha kész, hagyd langyosra hűlni, aztán fejjel lefelé helyezd rá egy tortatálalóra. Fontos, hogy csak félóra múlva távolítsd el róla az edényt. A piskóta ugyanis így szívja majd magába a tepsiben összegyűlt szirupot. A legjobb, ha este készíted el, és reggelig hagyod pihenni a hűtőben. Nem fogod megbánni. Egyszerűen isteni! |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2018-10-05 08:14:05, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg zsír
2 tojás
10 dkg cukor
rum és kb. 2 dl tejföl.
Elkészítés
A fenti anyagokat összegyúrjuk és 2 lapot nyújtunk ki belőle. Az egyik lapot a sütőlapra helyezzük és megtöltjük almával. A másik lapot ráhelyezzük, a tetejét megkenjük és megsütjük. Töltelék: 2 kg alma, meghámozva, lereszelve, vagy darabolva, 12 dkg darált dió, 30 dkg cukor, fahéj és citromhéj. Sütése: előmelegített sütőben 30-35 perc takarék-láng. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2018-09-13 22:41:16, csütörtök
|
|
|
HOZZÁVALÓK
1/2 kg liszt
2 evőkanál fagyos zsír
1 csomag sütőpor
25 deka cukor
2 egész tojás
1 citrom reszelt héja
tej
mogyoró, vagy dió
barackíz
ELKÉSZÍTÉSE
1/2 kg lisztet 2 evőkanál fagyos zsírral, 1 csomag sütőporral, 25 deka cukorral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és annyi tejjel, hogy könnyen dolgozható legyen, jól összegyúrunk.
A tészta egyik felét tepsibe téve barackízzel vastagon megkenjük és őrölt mogyoróval (dióval)beszórjuk. Másik felét ráhelyezve tojással kenjük meg s szintén mogyoróval hintjük be. Közepes tűznél világosra sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2018-07-19 22:57:45, csütörtök
|
|
|
A tejes pite könnyen elkészíthető és nagyon finom. Mindenféle gyümölccsel ínycsiklandó.
Hozzávalók:
500 g szilva,
4 tojás
360 ml tej
60 g cukor
60 g liszt
1 teáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagvaljuk és felszeleteljük. Egy kivajazott sütőformába, vagy tepsibe tesszük. Ne használjunk lekapcsolható oldalú sütőformát, mert a tészta nagyon híg lesz és kifolyna belőle. A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és összekeverjük, majd a szilvára öntjük.
180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, fogpiszkálóval megnézzük, hogy átsült. A sütési idő, a sütőtől függ. Ha a tészta még nem sült meg eléggé, süssük tovább.Hidegen és melegen is nagyon ízletes, porcukorral meghintve kínáljuk
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2018-03-04 12:48:38, vasárnap
|
|
|
A por hozzávalókat kimértem, és összekevertem, majd hozzáadtam a vajat és a joghurtot. (Joghurtból én az eredeti recepttől eltérően a Lidl Pilos márkájú, 150 g-os joghurtját használtam, és ezzel is tökéletes lett a tészta. ) Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Jól dolgozzuk össze.
Egy kellemesen lágy tésztát kaptam, amit szépen lehetett nyújtani. És igen, nincs benne tojás, és cukor sem. Én megkóstoltam, imádom nyersen is a tésztákat, és nagyon finom volt az egy vaníliáscukorral is.
A tésztát nyújtsuk 3 mm vastagságúra és vágjuk fel 20-30 cm hosszú 8 cm széles csíkokra. A csíkok szélességénél vegyük figyelembe a gyümölcs méretét, olyan széles legyen, hogy a gyümölcsöt jól be lehessen bugyolálni.
A csíkok közepébe mehet a meggy, majd ezt szórjuk meg cukorral, és fedjük be a tésztával. A tésztarudakat tekerjük fel csiga alakban, én csak simán tepsibe tettem, de mehet egy kerek sütőformába is (kb. 28-as).
Süssük kb. 200 fokon, 30-40 percig, míg aranyszínű nem lesz.
forrás:anapfenyillata.cafeblog.hu |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2017-12-21 18:16:52, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók: 30x30 cm-es tepsi
A tésztához:
500 g finomliszt
100 g rétesliszt
2 tojás
80 g zsír
180 g porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
4 evőkanál méz (nem szűkösen mérve)
4 púpos evőkanál tejföl
A krémhez:
4 tojássárgája
4 evőkanál cukor
vanília (vagy 1 vaníliáscukor)
4 evőkanál finomliszt
8 dl tej
250 g vaj
250 g porcukor
3-4 evőkanál sütőrum
A mázhoz:
100 g étcsoki (50%-os)
1 teáskanál napraforgóolaj
Elkészítés:
A liszteket összeszitálom, elmorzsolom benne a zsírt. Hozzáadom a porcukrot, a mézet, a tojást és a tejfölt. Összegyúrom. Ne legyen kemény. A tészta elég ragadós, ezért egy villával dolgozom. Ezután hűtőszekrényben 1 órát pihentetem. 4 részre osztom, pontosan kimérem egyformára. A tepsinél 2-2 cm-rel nagyobbra nyújtom a részeket, és egyenként olajjal vékonyan megkent sütőlapon kb. 7 perc alatt megsütöm. Óvatosan, késsel alányúlva és meglazítva lecsúsztatom, és hagyom őket kihűlni. A kihűlt lapokat pontosan méretre szabom (a hulladékot lefagyasztom, mert felhasználom később).
Elkészítem a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra-fehérre mixelem. Hozzáadom a lisztet, és a tejjel csomómentesen elkeverem. Ezután óvatosan, folytonos keverés mellett felmelegítem forráspont közelébe, míg sűrű krémet kapok. Hideg vízfürdőben, kevergetve kihűtöm. A puha vajat a porcukorral habosra keverem, és a vajas keverékhez adagonként hozzámixelem a kihűlt krémet. Mindig a vajhoz adagoljuk a krémet és nem fordítva. Végül belekeverem a rumot is.
Ezzel a krémmel megkenem a lapokat, a legfelső lap tetejét felmelegített baracklekvárral szilikonecset segítségével vékonyan megkenem. A tepsit folpackkal lefedem, és a süteményt hideg helyen 1 napig pihentetem, hogy megpuhuljon.
Másnap a csokoládét összetördelem egy bögrébe, hozzáadom az olajat, és mikróban, késsel meg-megkevergetve felmelegítem kb. 50 fokra. Ezt a süteményre locsolom, habkártyával elterítem egyenletesen, és egy sütifésűvel megcsíkozom a tetejét. Egy órát hideg helyen dermedni hagyom, majd recés késsel, folytonosan törölgetve, bevágom a csokimázat a szeletelés helyén. Folpack alatt tovább puhulhat még egy napot. A jelek mentén felszeletelem.
forrás: wiselady.hu |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2017-12-12 23:48:23, kedd
|
|
|
Hozzávalók
75 dkg liszt
30 dkg zsír
25 dkg porcukor
1 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
2 tojássárgája
1 narancs és citrom reszelt héja
2 dl tejföl
lekvár
Elkészítés
Összekeverjük a hozzávalókat, a tejet kis részletekben adagoljuk hozza amíg elérjük a kellő állagú tésztát. Lehet kevesebb tej is elég de lehet hogy több kel. Nyújtjuk szaggatjuk 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt arany barnára sütjük. Lekvárral össze ragasztjuk a linzereket megszórjuk porcukorral. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
1/23 oldal
|
Bejegyzések száma: 226
|
|
|
|
2019. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
7 db bejegyzés |
e év: |
114 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 882
- e Hét: 2557
- e Hónap: 3549
- e Év: 35278
|
|
|