Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Ornella Muti (olasz színésznő)
  2010-11-16 21:11:02, kedd
 
  Ornella Muti, ma is gyönyörű olasz színésznőről feltettem néhány fotót a képtárba, ide
pedig életrajzát írom.




Link



Muti édesapja nápolyi volt, édesanyja pedig észt. Van egy 4 évvel idősebb nővére, Claudia. A feltűno szépségű Francesca kamaszként került be a modellvilágba.
1970-ben megkapta első filmszerepét Damiano Damiani A legszebb asszony című alkotásában. Rendezője választotta az ifjú sztárjelölt művésznevét is. A bemutatkozás sikeres volt, folyamatosan jöttek az újabb felkérések.


Ornella Muti, születési nevén : Francesca Romana Rivelli 1955. március 9-én született.

Filmes karrierje egy véletlen folytán indult el. Mikor nővérét kísérte el egy interjúra, végül Claudia helyett Őt választották. A legszebb asszony című alkotása sikert aratott, beindult színészi pályafutása.

Ezek sorából kiemelkedik Mario Monicelli, annak idején Magyarországon is sikerrel játszott tragikomédiája, az Olcsó regény (1974), melyben a színészno egy tizenéves lányt alakított, aki férjhez ment korosodó nagybátyjához (Ugo Tognazzi), ám végül megcsalta ot egy jóképű rendorrel (Michele Placido).

Juan Luis Bunuel (Luis Bunuel fia) Leonor (1975) címu romantikus horrorfilmjében Ornella, Michel Piccoli és Liv Ullmann partnere volt. Ornella Muti 1976-ban forgatott eloször Marco Ferrerivel. A polgárpukkasztó alkotásairól nevezetes rendezo egyik leghíresebb filmje, Az utolsó asszony noi foszerepét ajánlotta a színésznonek, aki olyan jeles kollégákkal szerepelhetett együtt, mint Gérard Depardieu - akit évekkel később legkedvesebb partnerének nevezett -, Renato Salvatori, Nathalie Baye és megint Michel Piccoli. Ferreri ebben a művében is kedvenc témáit boncolgatta, az érzelmek elsivárosodását, a hagyományos nemi szerepek megváltozását, a világ elnoiesedésének kérdéseit.

Az utolsó asszony számos provokatív szexjelenetet tartalmaz - a férfi foszereplo, Gérard Depardieu is látható benne erekció közben -, ám az igazi meghökkenést a befejező jelenet okozta, melyben a főhős egy elektromos kenyérszeletelovel kasztrálja magát.

Muti lényegében hasonló nőalakot formált meg, mint Andréa Ferréol a rendezo másik híres botrányfilmjében, A nagy zabálásban (1973): ő a buja nostény, aki látszólag kielégíti a férfi minden kívánságát, ám valójában nem neki van szüksége a hímre, hanem pont fordítva. A Muti által megformált Valerie uralkodik és túlél, mint a Ferreri-hosnok többsége.


A nemzetközi sztár az1970-es évek második felétől kezdve Ornella Muti Európa-szerte népszerű filmcsillagnak számított. A híres francia filmsztár, Alain Delon is felajánlotta számára az Egy gazember halála (1977) című bűnügyi dráma noi foszerepét, Georges Lautner rendezésében. Ugyanebben az évben játszott az Új szörnyetegek című szkeccsfilm két epizódjában is Monicelli, illetve Dino Risi irányítása alatt. Sergio Corbucci Nápolyi krimi (1978) című alkotása egy titokzatos gyilkosságsorozatról szól, melynek egy mandolinjátékos (Marcello Mastroianni) és egy ápolóno (Ornella Muti) a gyanúsítottjai. Grigorij Csuhraj szovjet-olasz koprodukcióban forgatta Az élet szép című alkotását, melynek foszerepeit Mutira és Giancarlo Gianninire bízta. Nem a színészeken múlott, hogy a film Nyugaton megbukott, Keleten pedig zömmel fanyalgó kritikákat kapott. Nem lett sikeres a népszerű képregényhosrol készült sci-fi, a Flash Gordon (1980) sem, noha a filmzenét a legendás Queen együttes komponálta. Mike Hodges rendezo a címszerepet egy volt aktmodellre, Sam Jonesra bízta, de sikerült olyan nagy neveket is megnyernie, mint Max von Sydow, Topol, Timothy Dalton, a drámaíró John Osborne vagy egy másik kitűnő olasz színészno, Mariangela Melato. Ornella játszotta Aura hercegnőt: szó szerint fantasztikusan nézett ki a Danilo Donati tervezte jelmezekben, noha az elmarasztaló vélemények egy része épp Donati díszleteire és jelmezeire vonatkozott. Charles Bukowski alkoholista író regénye alapján készült Marco Ferreri A hétköznapi őrület meséi (1981) című drámája. A férfi foszereplo, Charles Serking (Ben Gazzara) tulajdonképpen Bukowski alteregója, önpusztító író, aki megismerkedik egy gyönyörű prostituálttal, Cass-szel (Muti). Viharos, önkínzó és önpusztító szerelem bontakozik ki kettojük között. A filmet a maga idejében értetlenkedve fogadták, mára a rendezo legjelentosebb művei között emlegetik. Kizárólag eros idegzetűeknek ajánlható alkotás, nem utolsósorban Muti önkínzó jelenetei miatt, melyek során egy biztosítótűvel szúrja át teste különbözo pontjait, legintimebb testrészét is beleértve. Az 1980-as évek elején a színésznő több vígjátékot is forgatott az énekes-színész Adriano Celentanóval, melyek közül Magyarországon az Őrült római vakáció (1981) a legismertebb. Franco Castellano és Giuseppe Moccia komédiája tulajdonképpen William Wyler klasszikusa, a Római vakáció (1953) modernizált változata.


Cass szerepében A hétköznapi orület meséi címŰ filmben
Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényét számos nagynevű rendezo szerette volna megfilmesíteni, például Joseph Losey és Luchino Visconti. Visconti, Alain Delonnak szánta Swann, Brigitte Bardot-nak pedig Odette szerepét. Végül nem sikerült leforgatnia a filmet. 1984-ben a jeles német rendezo, Volker Schlöndorff filmesítette meg a Proust-mű egy részét Swann szerelme címmel. Alain Delonnak o is adott szerepet, de már nem Swannét, hanem a homoszexuális Charlus báróét. A főszerepet Jeremy Irons kapta, Odette-et Muti játszotta. Szerepelt még a filmben Fanny Ardant és Marie-Christine Barrault is. A XIX. század végén játszódó drámát a kritika fenntartásokkal fogadta: Proust szellemiségét hiányolták, illetve a szereposztást bírálták. Nem volt kedvező a visszhangja Marco Ferreri A jövő a nő (1984) címu alkotásának sem. A cím pontosan megfogalmazza a rendező világszemléletének egyik alapelemét. Gordon (Niels Arestrup) és Anna (Hanna Schygulla) pártfogásukba veszik az állapotos Malvinát (Muti), és ebben az új trióban a férfi mind feleslegesebbé válik. Ferreri védelmébe vette Mutit a lesújtó véleményüket megfogalmazó kritikusokkal szemben, szerinte a színésznő az improvizációs színjátszás egyik legjelentősebb alakja. Olaszországban sikeres lett A Paradicsom összes bűne (1985) címu komédia, bár voltak olyan rosszindulatú vélemények is, hogy Francesco Nuti rendezo valójában csak a Nuti-Muti névpárosítás reklámértékét akarta kihasználni, amikor Ornellát választotta a noi foszerepre. A legendás nocsábász és kalandor, Giacomo Casanova életérol készült a Casanova (1987) című tévéfilm, melyben Richard Chamberlain játszotta a foszerepet. A gáláns lovag körül feltűno hölgyeket olyan színésznok alakították, mint Faye Dunaway, Sylvia Kristel, Sophie Ward, Hanna Schygulla és persze Ornella Muti, aki Henriette szerepét formálta meg. További férfipartnerek: Jean-Pierre Cassel, Frank Finlay és Roy Kinnear. Gabriel García Márquez regénye alapján forgatták az Egy elore bejelentett gyilkosság krónikája (1987) című filmdrámát Francesco Rosi rendezésében. Egy családi vérbosszú játszódik le a nézo szemei elott: a megrontott lányt Ornella Muti alakította, állítólagos megrontóját kedves kollégája, Alain Delon fia, Anthony Delon. Fontos szerepet játszott még Rupert Everett, Gian Maria Volonté és Irene Papas.


Az 1990-es évektol napjainkig
Ettore Scola egyik legjobb filmjének tartják a Fracassa kapitányt (1990), amely Théophile Gautier azonos című regényének sokadik filmváltozata. A kosztümös történet foszerepeit Vincent Perez, Emmanuelle Béart, Massimo Troisi és Muti játszották. Carlo Verdone vígjátéka a Fiúk, ki jön az ágyamba? (1990), amelyben Ornella egy olyan lányt alakított, aki teljesen megvadítja a környezetében élo hímneműeket, akik ajándékokkal halmozzák el ot, hogy a kegyeibe férkozzenek, ám a lány erényesnek tűnik, hiába az a munkája, hogy erotikus filmekhez a megfelelo nyögéseket és sóhajokat produkálja.

Egy régi francia vígjáték remake-je az Oscar (1991), amelyben a színészno a Sylvester Stallone által játszott foszereplo feleségét játszotta. Egy másik remake, a Volt egyszer egy gyilkosság (1992) Mario Camerini Bűnök (1961) című krimivígjátéka alapján készült, melybol egyébként az eredeti rendező már csinált egy remake-et Én nem látok, te nem beszélsz, o nem hall (1971) címmel. Az 1992-es változatban John Candy, James Belushi, Sean Young, Cybill Shepherd, George Hamilton, Giancarlo Giannnini és Muti voltak a foszereplok, de a film az elozményekkel ellentétben nem lett igazán sikeres.

A színészno az 1990-es évektol kezdve a televízió számára is dolgozik. A rendszerváltozás után átalakult magyar filmforgalmazás szeszélyei miatt Ornella Mutival a hazai közönség inkább már csak a tévé képernyojén találkozhat, újabb filmjei nem jutnak el a magyar mozikba. Az új évezred Muti-filmjei közül említést érdemel a részben Magyarországon, magyar színészekkel forgatott Az utolsó megbízás (2001) címu akciófilm Armand Assante és Jürgen Prochnow főszereplésével, illetve Damiano Damiani Nyomozás Krisztus holtteste után című 1986-os drámájának 20 évvel későbbi remake-je, melyben a színésznő Mária Magdolna szerepét játszotta.


Magánélet
Muti magánéletét nem kísérték zajos botrányok. Elso férje Alessio Orano volt, aki elso filmjében, a 15 évesen forgatott A legszebb asszonyban volt a partnere. Házasságuk 1975-tol 1981-ig tartott. A színészno 19 évesen, 1974. október 10-én szülte elso gyermekét, Naike Rivellit, aki késobb modell és színészno lett: például édesanyja fiatalkori énjét játszotta a Monte Cristo grófja 1998-as tévéváltozatában. Naike édesapja egy spanyol producer, José Luis Bermúdez de Castro Acaso.

Ornella 1988-ban ment hozzá Federico Facchinettihez, akitol két gyermeke született: egy lány (Carolina) és egy fiú (Andrea). A házasság nem bomlott fel, de a házasfelek szétköltöztek. 1998 óta Muti élettársa egy nálánál 8 évvel fiatalabb plasztikai sebész, Stefano Piccolo. Ornella 1996-ban lett nagymama: ekkor született elso lánya, Naike gyermeke, Akash.
A színésznot a Class magazin olvasói 1994-ben a világ legszebb asszonyává választották. Ornella Muti kétszer volt a budapesti Operabál díszvendége: 1996-ban és 2006-ban. Másodszor barátja, Alain Delon helyett érkezett, aki betegsége miatt lemondta a budapesti meghívást. A színésznőt 2008 elején az olasz adótörvények megsértésével vádolták: az olasz adóhivatal szerint Muti - több más művész példáját követve - állítólag csak azért költözött Monte-Carlóba még 1994-ben, hogy kibújjon adófizetési kötelezettségei alól. Az élelmes tisztviselok azonban kiderítették, hogy sosem használta a hitelkártyáit Monte-Carlóban, és ez nem utal arra, hogy ott élne, ráadásul külföldi utazásairól is mindig Rómába váltott repülojegyet. Az élelmes tisztviselők azonban kiderítették, hogy sosem használta a hitelkártyáit Monte-Carlóban, és ez nem utal arra, hogy ott élne, ráadásul külföldi utazásairól is mindig Rómába váltott repülőjegyet. A színésznőt egyszer már kötelezték egymillió euro adóhátralék megfizetésére, és most újabb 1,3 milliót követelnek tőle.



Napjainkban, igazán gyönyörű, bár hiányzik hosszú haja, annak barna színe.
Ornella 55 éves!



Link
 
 
0 komment , kategória:  {Ornella Mutiról   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 71 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 274
  • e Hét: 757
  • e Hónap: 3726
  • e Év: 37892
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.