Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 344 
Soli Deo gloria
  2024-03-26 18:34:20, kedd
 
 


Tudtad, hogy Johan Sebastian Bach elvesztette a kislányát, majd három fiát, aztán a feleségét?". Aztán újraházasodott, majd második feleségével, Anna-Magdalénával együtt további négy lányát és három fiát veszítette el. Tizenegy szeretett gyermeküket...
Sok kutatót foglalkoztat a kérdés: hogyan tudta Bach feldolgozni ezeket a veszteségeket? Hogyan nem állt le a légzése, hogyan nem állt le a szíve? És ami a legfontosabb: hogyan tudott továbbra is zenét írni? Kantáták, csellószvitek, misék, koncertek... A legszebb zene, amit a világ hallott. Tudják, hogyan csinálta? A játék végén mindig azt írta, hogy "Soli Deo gloria" (Dicsőség egyedül Istennek), az elején pedig "Uram segíts". Ezért lehet imádkozni Bach zenéje közben, mert a zene maga az imádság. Bach zenéje egy beszélgetés az ember és Isten között. "
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Kékfestőről pár szóban
  2024-03-25 18:10:29, hétfő
 
 


A kékfestő kelme a népviseletben és a lakástextilek körében jelentős szerepet játszott, amint erre múzeumokba gyűjtött textilek bizonyságul szolgálnak. A népviselet színeződésében a kékfestés különösen jól szolgálta a szűkebb körzetek ízlésének és hagyományainak kielégítését."

Nagyon híres a csornai kékfestő, mintázata különösen szép. Ifjukoromban nekem is volt csornai kékfestő ruhám, kötényem és kendőm is. Aban az időben már nem hétköznapi viseletnek számított, inkább divatosnak, mint a drindli ruhám is.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Matyóhímzés története röviden
  2024-03-23 18:28:56, szombat
 
 


Matyóhímzés

Hogyan is született meg ez a gyönyörű hímzőkultúra?

Egyszer egy matyó legényt elrabolt az ördög. A fiú kedvese sokat rimánkodott, hogy adja vissza neki, mire az ördög azt mondta: Akkor kapod vissza a szerelmedet, ha elém hozod kötényedben a nyár legszebb virágait! Bajban volt a lány, hiszen télvíz idején jártak. Ám végül is kitalálta, hogyan teljesítheti az ördög kívánságát. Ráhímezte kötényére a kert gyönyörű rózsáit és azt vitte cserébe a párjáért. Így szól a legenda.

A magyar férfiviseletek legkülönlegesebb darabjai, a jellegzetesen bő ujjú ,,lobogós ingek" kezdetben visszafogott fehér lyukhímzéssel készülnek. Ezt később széles, tarka hímzés és a jellegzetes mezőkövesdi cipós horgolás váltja fel. A viselet másik impozáns része a fekete alapra dúsan hímzett, réz sújtással -ragyogóval- és selyemrojttal gazdagon díszített hosszú kötény, a ,,surc", melyet a férfiak és a nők, akárcsak a gyerekek egyaránt hordtak. Szinte minden darabnak más a mintája. Hol geometrikus ,,bossókával", hol finom és aprólékos szűcsrózsával, hol tenyérnyi surcrózsával hímezték, de mind egy-egy remeke a magyar népművészetnek.

Az ingujjat megcsavarva még verekedtek is a legények, innen eredhet a MEGRUHÁZLAK kifejezés (?)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Miért énekelnek a madarak?
  2024-03-22 18:07:17, péntek
 
 


Tudósok szerint napi öt perc, amelyet madárcsicsergés hallgatásával töltünk, segít felvidítani a napot.
Miért énekelnek a madarak?
Gyermekkorom olvasmányai között bájos kis mese igyekezett választ adni a címben feltett kérdésre. Miután a tojásain kotló tojó szörnyen unatkozik , párját kéri meg, ülne melléje és szórakoztassa énekével. Az pedig nyomban eleget is tesz a kérésnek, a fészek szélére ülve dalra nyitja a csőrét.



Eddig a mese, a valóság ezzel szemben az, hogy a madáréneknek két fontos biológiai funkciója van. Amikor a fülemülék, poszáták és a többiek hazaérkeznek Afrika felől, majd mindig a hímek azok, amelyek elsőnek jelennek meg a későbbi költőhelyen. Ott revirt, területet foglalnak, és miután kipihenték a hosszú és veszélyekkel teli út fáradalmait, énekelni kezdenek. Dalukkal a néhány nappal később érkező tojók közül igyekeznek egyet magukhoz csalogatni. Miután pedig általában ők vannak többségben, nagyon kell igyekezniük, minél szebben, hangosabban énekelniük, nehogy arra az évre hoppon, pár nélkül maradjanak. Ha aztán egy tojónak megtetszik a revir, és a benne szorgalmasan daloló hím, kialakul a pár, és rövidesen megkezdődik a fészek építése. Ez többnyire a tojó dolga, párja ezalatt a közelben folyamatosan tovább énekel. Mi semmi változást nem észlelünk a fülemüle bűbájos csattogásában vagy az énekes rigó ismételt szép strófáiban, pedig az ének ekkorra már egészen más jelentőséget kap. Párja megvan, éppen a családi otthont építi, a területtulajdonos hangja fenyegető hangsúllyal már a szomszéd riválisokhoz, az azonos fajú hímekhez szól. Ha emberi nyelvre fordítanánk, valahogy így hangzana: ez az én területem! Át ne lépd a határt, mert pórul jársz! És ha valamelyik szomszéd mégis megkísérli, hogy átlépje a láthatatlan, de nagyon is létező revirhatárt, a jogos tulajdonos nyomban nekitámad és visszaűzi saját birodalmába.

Schmidt Egon



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Louis Comfort Tiffany
  2024-03-22 17:51:24, péntek
 
 





Louis Comfort Tiffany 1848. február 18.-án született, New Yorkban.
Apja, Charles Louis Tiffany a XIX. századi New York egyik leghíresebb ékszerész cégének, a Tiffany & Co-nak, volt a tulajdonosa
Tiffany nevéhez festett üvegablakok, kerámiák, zománcok, fújt üvegek, fémmel ötvözött üvegek és az ún. Tiffany-lámpa kapcsolódik. Korának egyik kiemelkedő festője volt, azonban széles körben ismertté az általa kifejlesztett díszüveg technológia tette.
Ő találta fel ezt az új technikát, az ún. Tiffany-technikát, ami újabb megoldást jelentett az ólomüvegezésben. Itt nem ólomprofillal illesztették az üvegdarabokat egymáshoz, hanem az üvegek szélét sárgaréz szalaggal vonták be, amelyeket utána az érintkezési pontoknál össze kellett forrasztani. A forrasztó anyag cink vagy ón, aminek olvadási pontja alacsony, hozzátapad a rézhez, és így teszi lehetővé, hogy az összeállított üvegdarabok egyben maradjanak. Ez a technika azért volt mérföldkő a díszüveg-készítés területén, mert ennek köszönhetően vált lehetővé, hogy lágyabb íveket tartalmazó alkotások születhessenek. Például díszlámpák. Ezek a lámpák az ún. Tiffany-lámpák, amik színes üvegdarabokból állnak, különböző mintáikkal és formáikkal a szecesszió stílusát tükrözik.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Sakura, a cseresznyevirágzás ünnepe, Japán
  2024-03-22 12:40:53, péntek
 
 


Sakura, a cseresznyevirágzás ünnepe, Japán
Mit jelent a Sakura?
A sakura - maga a szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti - csodálata egy legendához köthető: a Fuji istennője, Konohana Sakuya Hime minden év tavaszán újjáélesztette az elhalt virágokat és cseresznyefavirágokkal díszítette a japánok legszentebb hegyét.
Georgina Rio:

Goromba tavasz,
rózsaszín könnye hull egy
cseresznyefának.




Ninnaji - templom Kyoto

Hivatalosan ez a fantasztikus látvány akkor kezdődik, miután legalább öt bimbó bontott szirmokat a Jaszukuni Szentély egyik fáján. Ezzel az ázsiai ország lakói számára beköszöntött a tavasz és kezdetét veszik az első sakura matsurik, cseresznyevirág-fesztiválok is.
A szakura a cseresznyevirágzás ünnepének jelképe, a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét szimbolizálja. A virágnéző ünnepségeket (hanami) egész Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, csak néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullnak. Ezt a pár napot a japán emberek alaposan kihasználják: családostul vagy kollégákkal kivonulnak egy közeli parkba, hogy megcsodálják a természet gyönyörű látványosságát. A virágok óriási vattacukorként a fehértől a rózsaszínen át pompáznak a fák tetején.
A virágzást március végétől, április elejétől csodálhatjuk meg teljes pompájában. A cseresznyefák Japán déli, melegebb éghajlatú részein bontanak először virágot.





A Fudzsi, vagy Japánban sokkal általánosabban használt nevén Fudzsiszan Japán legmagasabb hegye, az ország egyik jelképe, ezért gyakran előfordul a művészetben.
Magasság: 3 776 m
Hely: Honsú, Japán
Legmagasabb pont: Kengamine Peak

A Fudzsi első, írásban is említett kitörése 800-ban volt, a legutolsó pedig 1707-ben , amikor a 100 km-re fekvő Edo városát - a mai Tokiót - is vastagon betakarta a salak és a hamu. A Fudzsi talán azért foglal el oly különleges helyet a japán néplélekben és azért lengi körül annyi romantikus képzettársítás, mert szépsége valószínűleg nem lesz hosszan tartó. A hagyomány azt tartja, hogy az egy éjszaka alatt született hegy egy napon éppolyan hirtelen el is tűnhet egy hatalmas tűzgömbben. A vulkán kitörésének kockázata a legújabb kutatások szerint magas szinten áll
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Saad R. Mikhaiel mozaik művész és alkotásai
  2024-03-21 23:24:48, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Saad R. Mikhaiel mozaik
  2024-03-21 23:22:48, csütörtök
 
 


Saad R. Mikhaiel mozaik

Mikro mozaik portré Yahyáról, a barátom fiáról
A barátom megkért, hogy készítsem el ezt a mozaik portrét, hogy örök szerelem üzenet maradjon a fiának, amit szavakkal nem lehet kifejezni !!
Csak annyit tehettem, hogy szeretettel dolgozhattam ezen a portrén szereplő minden tesserával, mintha a fiamnak készítettem volna, szóval remélem sikerül
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Saad R. Mikhaiel mozaik
  2024-03-21 23:02:03, csütörtök
 
 


Saad R. Mikhaiel mozaik
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Babérfává változó Daphne
  2024-03-19 20:31:20, kedd
 
 


Olajfa Sienában Olaszországban!
Babérfává változó Daphne !
Mitológiai történet...szoborba öntve !

Minden elismerés az alkotónak !

Daphnét Apollón üldözte, mert Erósz egy nyilának hatására belebolondult. (Erósz féltékeny volt Apollónra, mivel az gúnyt űzött az íjásztehetségéből, és az énekét sem szívelhette.) Daphné imádkozott az apjához, hogy segítsen neki, így amikor Apollón megérintette, Daphné babérfává változott, és így becsületén nem esett csorba. A babérfát Apollón ezután szentként tisztelte.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 344 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 61 db bejegyzés
e év: 634 db bejegyzés
Összes: 9828 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 516
  • e Hét: 2311
  • e Hónap: 10121
  • e Év: 68344
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.