Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Sai Baba
  2015-02-07 19:53:32, szombat
 
  Bhagawan Sri Sathya Sai Baba

ÉLETE

Sathya Sai Baba 1926. november 23-án született Dél-Indiában. Egész életét Isteniségének megnyilvánulásai jellemzik. Világra jöttét csodálatos események kísérték: születésekor a házban lévő hangszerek maguktól kezdtek játszani. Később kobrát találtak a takaró alatt, amin újszülöttként feküdt. Már gyermekkorában azonosnak érezte magát minden élőlénnyel, és irtózott attól, hogy tápláléknak szánva, megölik a madarakat és az állatokat. Nem volt hajlandó húst enni. Már négy évesen sokszor a kéregető koldusoknak adta ebédjét. Nem bírta nézni a szenvedést. Határtalan részvétről tett tanúbizonyságot. Nyolcévesen a korabeli gyerekekből csoportot szervezett Istent dicsőítö dalok éneklésére, és saját szerzeményű bhajanokat (szent dalok) tanított társainak. Kezdettől fogva csodálatos erők birtokában volt. Istentiszteletek után például egy üres zsákból - prashadot - áldott ételt, édessséget osztott. Előre megjósolt későbbi eseményeket, különböző tárgyakat teremtett a semmiből. Hozzátartozói, attól tartva, hogy természetfeletti képességei egy, a testét megszálló gonosz szellemnek tulajdoníthatók, különböző eszközökkel - többek közt fizikai kínzásokkal - igyekeztek kiűzni belőle a vélt szellemet. A kínzásokat és megpróbáltatásokat Baba nyugalommal viselte. E kísérletek során kinyilvánította magáról, hogy Ő az újjászületett Shirdi Sai Baba. Mindaddig a dél-indiai Puttaparthiban nem hallottak Shirdi Sai Babáról, Aki a tölük 1000 km-re, északnyugatra fekvö Shirdiben élt és tevékenykedett. 14 évesen, 1940. október 20-án kijelentette, hogy többé nem tartozik a családjához, és levetve a magára öltött Maya (illúzió) köntösét, követőihez csatlakozik, hogy beteljesítse isteni küldetését. Ezt követően a hívők mind nagyobb és nagyobb számban sereglettek köré. Követői csodák sokaságát láthatták, ami mind boldogságukat és jólétüket szolgálta. Többek közt, a Chitravathi folyó közelében található egyik tamarind fáról (ma Kalpa Vriksha néven ismert) egymás után szedte, a hívök által kívánt gyümölcsöket. Mindenütt megnyilatkozó erejével segítette híveit. Gyógyíthatatlan betegségektől szabadította meg őket, és kegyének jeléül tárgyakat teremtett számukra. Hasonló csodák máig is jellemzőek Swami tevékenységére, és nem csupán Indiában fordulnak elő, hanem a világ minden részén, ahol az emberek Istent keresik. A hívők gyakran lelnek rá Sathya Sai Babában Isten-keresésük beteljesült céljára. Ma Prasanthi Nilayam - elsőszámú tartózkodási helye - a tiszta lelkiség kimagasló fellegvára, ahová végeláthatatlan sorokban érkeznek a hívök - fajtól, nemzetiségtöl, származástól és társadalmi helyzettől, hovatartozástól függetlenül.

KÜLDETÉSE

Sathya Sai Baba kijelentette, hogy nem akar új vallást alapítani, sem valamely létező vallás elfogadására késztetni a hívőket, hanem arra ösztönöz, hogy akik az Ő Üzenetéhez vonzódnak, "Tartsanak ki meglévő hitük mellett és azt erősítsék." Azt is kinyilvánította, hogy nem azért jött, hogy követőket gyűjtsön maga köré, hanem hogy a szívekben meggyújtsa a szeretet tüzét, hogy még nagyobb fénnyel ragyogjon. Sathya Sai Baba India egész területén kórházakat, általános, közép és felsőfokú iskolákat alapított, ahol a gyógyítás és oktatás teljesen ingyenes. Lenyűgöző személyiségének hatására világszerte, mindenütt Sai Központok ezrei alakultak, ahol a hívők az Ő tanításait követik és széleskörű közösségi munkát folytatnak. Azt tanítja: "Éljenek és virágozzanak a különféle vallások; hirdessék Isten dicsőségét minden nyelven, minden dalban. Legyen ez az eszménykép! Tiszteljük a hitek közötti különbséget, s fogadjuk el mindegyiket egyaránt mindaddig, mígnem valamennyi egységre fog törekedni. Ha minden ember a vallásalapítók által lefektetett eszmék szerint él - kerülve gyűlölködést és kapzsiságot - akkor a világ békés és boldog lakóhellyé válhat."

ÜZENETE

Sathya Sai Baba azt tanítja, hogy az ember alaptermészete Isteni, és az élet fő célja az, hogy az ember ezt felismerje. Ez az önmegvalósítás azonban csak úgy érhető el, ha erkölcsösen élünk, önzetlen segítséget nyújtunk minden halandónak, különösen a leginkább rászorulóknak, és kifejlesztjük magunkban a szeretetet és tiszteletet minden élölény iránt. A vallások egységének megteremtésére újra és újra kihangsúlyozza azokat a fontos alapelveket, amik az összes világvallás alapjai: igazság, erkölcs, béke, szeretet és erőszak-nélküliség. Arra ösztönöz bennünket, hogy mindennapjainkban gyakoroljuk ezeket az emberi értékeket, s ehhez saját életével állít elénk lelkesítö példát.


Sai Baba azt tanítja:
,,Az elvek nélküli politika,
a jellem nélküli oktatás,
az emberséget nélkülöző tudomány
és az erkölcsösséget nélkülöző gazdagság
nemcsak haszontalan, de kimondottan veszélyes."

SZERETETE

Sathya Sai Baba különös képességekkel bír. Krisztusi jellegü csodái mellé Krisztusi szeretet és könyörületesség, valamint isteni tudás párosul. A belsö béke és önzetlen szeretet rendkívül erős hulláma árad Belőle. Sathya Sai Baba nyomatékosan kihangsúlyozza, hogy a hit és az önbizalom nélkülözhetetlen a sikeres és boldog élethez. Nem elég elhinni, hogy Isten mindenható, mindentudó és mindenütt jelenlévő, de bíznunk is kell Benne! Bíznunk abban, hogy vigyáz ránk, oltalmaz bennünket és mindig gondunkat viseli.

Egy különleges üzenet Sai Babától:

Kezdd a napot szeretettel,
Töltsd el a napot szeretettel,
Fejezd be a napot szeretettel,
Ez az út vezet Istenhez.



 
 
0 komment , kategória:  Sai Baba  
Sai Baba
  2014-10-12 21:13:47, vasárnap
 
 




Minden öröm, amit keresel, benned van.De olyan emberre hasonlítasz, akinek bár hatalmas kincse van egy ládában, de elvesztette a kulcsát. Ezért szenvedsz. Örömet hajszolsz, de fájdalmat nyersz, élvezetre vadászol, de bánatot találsz. A testhez ragaszkodsz, ami elpusztul, és menni hagyod Istent, Aki örök. Mikor a meditáció csöndjébe merülsz, a helyes irányról, amit a szentírások mutatnak, lehet, hogy megleled a kulcsot. Nyisd ki a kincses-ládát, és légy örömben gazdag.

***

Kövesd azt a vallást, amelyikbe beleszülettél, vagy amelyet választottál magadnak, és ragaszkodj a jó elvekhez és az erkölcsös viselkedéshez a mindennapi életed során.

***

A lélek azért jött e világra, hogy feltárja saját ragyogó fényét, ami maga az Isteni szikra.

***

Ne a rosszat lásd meg; lásd meg a jót. Ne gondolj gonoszat; gondolj jóra. Ne halld meg a rosszat; halld meg ami jó. Ne beszélj gonoszat; beszélj jóról. Ne cselekedj gonoszat; tedd azt, ami jó.

***

Ne tedd mással azt, amit te sem akarsz, hogy veled megtegye, mert a valóságban a másik is Te vagy.

***

Csak egyetlen vallás létezik, a szeretet vallása.
Csak egyetlen kaszt létezik, az emberiség kasztja.
Csak egyetlen szó létezik, és ez a szív szava.

***

A boldog élet tartalma nem a vágy, hanem a szeretet.

***

Ha a személyiségedet szépség járja át,
Akkor harmónia lesz az otthonokban.
Ha a szívekben becsületesség honol,
Akkor a személyiség megszépül.
Ha az otthonokat harmónia tölti be,
Akkor rend lesz a nemzeten belül.
Ha a nemzeten belül rend uralkodik,
Akkor béke lesz a világon.
 
 
0 komment , kategória:  Sai Baba  
Sai Baba
  2014-10-05 20:07:03, vasárnap
 
  A BETEGSÉG OKA

A Káli korszak hatásai miatt az emberek betegségek áldozataivá válnak, és minden elképzelhetö anyagi jólét és kényelem ellenére sincs lelki egyensúlyuk. Orvosokban nincs hiány. Miért sújtanak hát betegségek annyi embert annak ellenére, hogy nagyszerü lehetöségek állnak rendelkezésre az egészséges élethez, és a gyors gyógyuláshoz? A lelki bajok a testi betegségeknél is gyorsabban szaporodnak. Az elme, aggodalom és feszültség okozta betegségei tönkreteszik a testet. A mai kor embere állandó elégedetlenségtöl szenved. Amint az ember egyik vágya teljesül, tüstént felbukkan a másik. A vágyak csökkenésével ellenben, nö az elégedettség. Ráadásul a Káli Kor romlottsága miatt az öt alapelem (éter, levegö, tüz, víz és föld) is szennyezett. Az étel, amelyet fogyasztunk, szintén szennyezett. Következésképp az elme is szennyezetté válik. ANYAG ÉS ELME A ma emberének fel kellene ismernie az anyag és elme közötti valódi kapcsolatot. Amikor az elméröl kérdezik, azt feleli, nem érdekli. Amikor lényeges dolgokról kérdezik, azt mondja nem fontos. Az ilyen nemtörödöm hozzáállás miatt képtelen felfogni az anyag és elme egységét. Az ember csak akkor fogja felismerni igazi természetét, ha megérti saját elméjét. Mi az elme? Nem valamiféle negatív dolog; ellenkezöleg, pozitív. A Lélek (Atma) és a gondolat (Sankalpa) erejét képviseli. A gondolat a térben bármilyen távolságot képes megtenni. Képes feltárni az atomok erejét. Képes felismerni az idö három megnyilvánulására - múltra, jelenre, jövöre - érvényes igazságot. Ennél fogva, az elme az élet lényege maga; minden erö forrása. Manapság az embert nem érdekli az elme hatalma.


 
 
0 komment , kategória:  Sai Baba  
Sai Baba tanítása
  2013-10-06 22:49:16, vasárnap
 
 




Minden öröm, amit keresel, benned van.De olyan emberre hasonlítasz, akinek bár hatalmas kincse van egy ládában, de elvesztette a kulcsát. Ezért szenvedsz. Örömet hajszolsz, de fájdalmat nyersz, élvezetre vadászol, de bánatot találsz. A testhez ragaszkodsz, ami elpusztul, és menni hagyod Istent, Aki örök. Mikor a meditáció csöndjébe merülsz, a helyes irányról, amit a szentírások mutatnak, lehet, hogy megleled a kulcsot. Nyisd ki a kincses-ládát, és légy örömben gazdag.

***

Kövesd azt a vallást, amelyikbe beleszülettél, vagy amelyet választottál magadnak, és ragaszkodj a jó elvekhez és az erkölcsös viselkedéshez a mindennapi életed során.

***

A lélek azért jött e világra, hogy feltárja saját ragyogó fényét, ami maga az Isteni szikra.

***

Ne a rosszat lásd meg; lásd meg a jót. Ne gondolj gonoszat; gondolj jóra. Ne halld meg a rosszat; halld meg ami jó. Ne beszélj gonoszat; beszélj jóról. Ne cselekedj gonoszat; tedd azt, ami jó.

***

Ne tedd mással azt, amit te sem akarsz, hogy veled megtegye, mert a valóságban a másik is Te vagy.

***

Csak egyetlen vallás létezik, a szeretet vallása.
Csak egyetlen kaszt létezik, az emberiség kasztja.
Csak egyetlen szó létezik, és ez a szív szava.

***

A boldog élet tartalma nem a vágy, hanem a szeretet.

***

Ha a személyiségedet szépség járja át,
Akkor harmónia lesz az otthonokban.
Ha a szívekben becsületesség honol,
Akkor a személyiség megszépül.
Ha az otthonokat harmónia tölti be,
Akkor rend lesz a nemzeten belül.
Ha a nemzeten belül rend uralkodik,
Akkor béke lesz a világon.
 
 
0 komment , kategória:  Sai Baba  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 114 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 882
  • e Hét: 2557
  • e Hónap: 3549
  • e Év: 35278
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.