Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Pánikbetegség - még a súlyos esetek sem reménytelenek
  2016-04-17 00:36:12, vasárnap
 
  Pánikbetegség - még a súlyos esetek sem reménytelenek - én 39. életévemben éltem meg, majd át többször. Végül totális szorongó, állandó szorongó, semminek örülni nem tudó lettem.Fontos, hogy tudd, nem fogsz meghalni, el fog múlni, ha néha néha már ritkábbak a rohamok, el fognak tűnni. Utána az lesz a következő lépés, az időddel mit csinálj, hogy az hasznosan, örömmel teljen, mivel ekkor fogod jobban érezni magad.! Erre írják a kognitív terápiákat és nagyon igazak! Jómagam rajzolok, blogolok, kiírom az érzéseim és nem futok el a betegségtől, hanem befeküdtem, hogy segítsenek. Kellett az én közreműködésem, pl. csak a tablettáktól nem biztos, hogy olyan kerek optimális állapotba tudsz visszatérni, mint ha együttműködsz a terápiában is! Nekem nehéz volt, de akartam javulni, és nagymértékben sikerült. Nem tudom, hogy valaha elfeledhetem-e, vagy innentől életem végéig kísér. Azt igen, mivel tudom elűzni. Amit szeretek és tudok csinálni és kedvem is van hozzá. Nálam ez blogolásban, képszerkesztésben, a kreatív rajzolásban értendő. Nem mondom gyógyultnak magam. Inkább örülök minden sikeresebb, jobb napnak!!! M. Aniko-2016.04.17.

A szakemberek szerint élete során legalább egyszer minden tizedik ember él át pánikrohamot.

2016.04.16 17:15ma.hu
Halálfélelem, határtalan menekülési vágy, felgyorsult szívverés, ájulásérzés, nehézlégzés, a vérnyomás és a pulzus jelentős megemelkedése, remegés, izzadás, mellkasi fájdalom a pánikroham főbb tünetei, melyek a lakosság 2-4 százalékát érintik, a nőket nagyobb arányban, de minden tizedik ember átél ilyet élete folyamán legalább egyszer.

Nem mindig egyértelmű miért alakul ki a pánikroham, a betegség azonban jól gyógyítható - írja a hirado.hu.

A pánikroham egy nagyon heves szorongásos állapot. Körülbelül tíz perc alatt eléri a maximumát, és aztán lecseng, magyarázta Perczel Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője.

A pánikbetegekre sajátos gondolkodásmód jellemző. Azok a veszélyeztetettebbek, akik hajlamosak saját testi állapotaikat félreértelmezni, túlreagálni,“katasztrofizálni".A pánikroham tünetei ugyanis a mindennapi stresszhelyzetek természetes velejárói.

A különbség, hogy míg egy egészséges ember a tüneteket az élethelyzetnek - például egy vizsgadrukknak - tudja be, addig a pánikbeteg nem veszi figyelembe a kiváltó okokat. Sőt, a tünetek jelentkezésekor azokra koncentrálva felnagyítja a jelentőségüket, ami még inkább erősíti a szorongást: egyre jobban zihál, amitől továbberősödik a légszomj, a szédülés, és egyre jobban kétségbeesik.

Éppen ezért fontos, hogy a betegek mielőbb, még a betegség súlyosbodása előtt segítséget kérjenek, hiszen a pánikbetegség megfelelő kezeléssel jól gyógyítható - hangsúlyozzák a szakemberek.

Ha a tünetek már hétköznapi teendőkben is akadályozzák a beteget, és jelentős szenvedést okoznak, gyógyszeres kezelés és/vagy pszichoterápiás beavatkozás szükséges.

A kutatások szerint a pánikbetegség kezelésében a kognitív viselkedésterápia az egyik leghatékonyabb módszer, az esetek 90 százalékában teljes gyógyulást lehet elérni. Hatása hosszú távú, azaz a terápia befejezése után is fennmarad.




A mentális betegségeket nehezen fogadja el a társadalom - IGAZ

Hazag Anikó klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: a pánikbetegség hátterében állhatnak genetikai okok, de a gyermekkori traumák is nagy szerepet játszanak abban, hogy később milyen helyzetekre, életeseményekre fog valaki érzékenyen reagálni. Amikor valamilyen kihívást jelentő élethelyzettel találkozunk, a különböző hajlamaink és a múltbeli élményeink, tapasztalataink határozzák meg, hogy valamilyen pszichiátriai betegség kialakul-e.

Ha a családban előfordult bármilyen pszichiátria betegség, az utódoknál is nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, de nem biztos, hogy ugyanaz a betegség.

A társadalom nehezen fogadja el a mentális betegségeket, mert amíg például egy törött lábú embernél könnyen látható, kiszámítható, hogy mire képes, a pszichiátriai betegségek nem láthatók. S mivel az illető maga sem igen tudja kezelni a helyzetét, a környezetében is félelmet vált ki.

Hazag Anikó a mentálhigiéné fontosságát emelte ki, azaz, hogy ne csak a testünket, a lelkünket is tartsuk karban, tudatosan tegyünk a jó közérzetünkért, és törekedjünk szeretetteli emberi kapcsolatok kialakítására, mert azok gyógyítanak leginkább. - elnézést, hogy hozzáfűzök, nálam terápiaként a beszélgetés, az egyéninél a rajzolás rengeteget segít!

könyvjelzőDeliciousDiggFacebookmyspacetwitter
Kapcsolódó írások:

A pánikbetegség nem biztosan előzhető meg pszichoterápiával
Nőnél gyakrabban jelentkezik pánikroham, mint férfinál
A pánikbetegség, ha felismerik, jól gyógyítható
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Link
 
 
0 komment , kategória:  :(Pánikbetegség-van remény!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 71 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 761
  • e Hét: 2281
  • e Hónap: 6659
  • e Év: 45149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.