Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Mit mond a Biblia a karácsonyról?
  2018-12-09 23:01:08, vasárnap
 
 



Jómagam 1996 óta csak Jézus halálának Emlékünnepéről emlékezem meg!
Hitemben meggyőződtem. Ezt az írást fogom feltenni,
ahányszor kérdés merül fel ezzel kapcsolatban.
Mert tudom, akit érdekel, veszi majd a fáradtságot, és felkeresve az oldalt elolvassa.

Nemrégen kaptam egy felhívást, sokan használják rosszul a Libraryt -,
ezért nem javasolt nagyobb részeket kimásolni belőle nekem sem!
Így teszek!

Aki nem, megértem, én nem bántok senkit, megértem, elfogadom a más vallású embereket,
azokat, akik megünneplik!
Ugyanezt várnám viszont! Amit nagyon szépen megköszönök!

Kellemes, szép napokat, egészséget, jóságot, szeretetet,
a hit hihetetlen erejét, s a lelkiismeret birtokában lévő ember tartós
nyugalmát, békéjét, boldogságát kívánom mindenkinek!

Szeretettel: M. Anikó Bp., 2018. december 09.





A Biblia nem ír arról, hogy pontosan mikor született Jézus, és arról sem, hogy meg kellene ünnepelnünk a születésnapját. M'Clintock és Strong műve megjegyzi:,,A karácsony megünneplése nem isteni intézkedés, és az Úsz. [Újszövetség] sem tekinthető az eredetének"(Cyclopadia).

Sőt, ha megvizsgáljuk a karácsony történetét, kiderül, hogy pogány vallási rítusokból ered. A Biblia feltárja, hogy Istent megbántjuk azzal, ha olyan módon próbáljuk meg imádni őt, amelyet elítél (2Mózes 32:5-7Amikor Áron ezt meglátta, oltárt épített előtte, majd így kiáltott: ,,Holnap Jehova ünnepe lesz!"6Másnap tehát korán felkeltek, és égőáldozatokat ajánlottak fel, és közösségi áldozatokat mutattak be. A nép utána leült enni és inni. Majd felkeltek mulatozni.a7Jehova ekkor ezt mondta Mózesnek:,,Menj le, mert a néped, melyet kivezettél Egyiptom földjéről, súlyos bűnt követett el. ).

A karácsonyi szokások eredete
Jézus születésnapjának a megünneplése:,,Arról. . . nincsenek feljegyzések, hogy [a korai keresztények Krisztus] születéséről is megemlékeztek volna. A Katolikus Enciklopédia szerint Karácsony nem szerepelt a korai egyház ünnepei között" (Babilon misztériumvallása régen és ma, 155. o.).,,A születésnek megünneplése a régi keresztényeknél ismeretlen szokás volt" (Borbély István: Karácsony története. Keresztény Magvető, 1973. 3-4. sz. 188. o.).

December 25-e: Jézus nem december 25-én született. ,,Máig tisztázatlan, miért került a karácsony december 25-ére, de nagyon valószínű, hogy a régi keresztények így akarták háttérbe szorítani a legyőzhetetlen nap születésé-nek (natalis solis invicti) pogány római ünnepét", mely a téli napfordulóhoz kötődött (Britannica Hungarica, 10. kötet, 134. oldal).

Ajándékozás, lakmározás, vigadozás: ,,A Saturnalia. . . hatása máig érezhető a nyugati világ karácsonyhoz és új évhez kötődő szokásain. A Saturnaliát eredetileg december 17-én ülték meg, de később hét napig tartó ünnepséggé terebélyesedett. Az év legvidámabb eseménye volt, ilyenkor szünetelt a munka és a kereskedés. . . bőkezűen megajándékozták egymást" (Britannica Hungarica, 16. kötet, 134. oldal).

Karácsonyi fények: Egy vallási enciklopédia szerint az európaiak ,,fényekkel és mindenféle örökzöldekkel" díszítették az otthonukat, ugyanis ezzel ünnepelték a téli napfordulót, és így űzték el a gonosz szellemeket (The Encyclopedia of Religion).

Karácsonyfa: ,,A pogány európaiak között elterjedt a fák tisztelete, és ez a hagyomány a keresztény hit felvétele után is tovább élt. . . fát állítottak fel a házban vagy a bejáratnál a téli napfordulókor" (Britannica Hungarica, 10. kötet, 141. oldal).

Fagyöngy, magyal: ,,A druidák mágikus erőt tulajdonítottak a fagyöngynek. Az örökzöld magyalt a nap visszatérésének ígéreteként imádták" (The Encyclopedia Americana).

Kapcsolódó témák
Ünnepek
Bibliai kérdések
Lásd még

BIBLIAI KÉRDÉSEK

Hogyan lehet megérteni a Bibliát?
Bármilyen legyen is a neveltetésünk vagy az iskolázottságunk, mindannyian megérthetjük Istennek a Bibliában található üzenetét.

Link


GYAKORI KÉRDÉSEK

Miért nem ünneplik Jehova Tanúi a karácsonyt?Link
Sokan megünneplik a karácsonyt, noha tisztában vannak vele, hogy pogány eredetű. Jehova Tanúi miért nem ünneplik meg?Link



 
 
0 komment , kategória:  jw.org -Karácsony ünnepléséről  
Megünnepeljék a keresztények a karácsonyt?
  2017-12-23 00:50:38, szombat
 
  Őrtorony 2017. 6. szám
OLVASÓINK KÉRDEZIK

Megünnepeljék a keresztények a karácsonyt?


Szerte a világon több millióan úgy tartják, hogy a karácsony Jézus Krisztus születésének az ünnepe. De gondolkodtál már azon, hogy vajon az első században élt keresztények - Jézus tanítványai és apostolai - megünnepelték-e a karácsonyt? Hallottál már róla, mit ír a Biblia a születésnapról? Ha választ kapunk ezekre a kérdésekre, el fogjuk tudni dönteni, hogy helyénvaló-e megünnepelniük a keresztényeknek a karácsonyt.

Először is, a Biblia sehol nem beszél Jézusnak, vagy Isten hűséges szolgáinak a születésnapi ünnepségéről. Csak két személy születésnapját említi. Ám egyikük sem imádta Jehovát, a Biblia Istenét, ráadásul mindkét ünnepség tragédiával végződött (1Mózes 40:20 A harmadik napon születésnapja volt a fáraónak, és lakomát rendezett minden szolgájának, és a szolgái szeme láttára kiengedte a börtönből a főpohárnokát és a fősütőmesterét);(Márk 6:21 Ám egyszer eljött a kedvező alkalom Heródiás számára. Heródes vacsorát adott a születésnapján a magas rangú tisztviselőinek, a katonai parancsnokoknak és Galilea legelőkelőbb embereinek). Egy enciklopédia szerint az első és második századi keresztények helytelenítették,,a születésnap megünneplésének pogány szokását"(Encyclopédia Britannica).

Mikor született Jézus?

A Bibliából nem derül ki, hogy pontosan mikor született Jézus. M'Clintock és Strong enciklopédiája kijelenti:,,Krisztus születésének a napját sem az [Újszövetségből], sem más forrásból nem lehet megállapítani".Ha Jézus azt szerette volna, hogy a követői megünnepeljék a születésnapját, biztosan gondoskodott volna arról, hogy tudják a pontos dátumot.

Másodszor, a Biblia nem ír arról, hogy Jézus vagy a követői megtartották volna a karácsonyt. Egy katolikus enciklopédia szerint a karácsonyt először,,Philocalus kalendáriuma, egy római naptár említi, melynek forrásanyaga 336-ból származik"(New Catholic Encyclopedia). Ekkor már régen befejezték a Biblia megírását, és évszázadok teltek el azután, hogy Jézus a földön járt. M'Clintock és Strong ezért felhívta rá a figyelmet, hogy,,a karácsony megünneplése nem isteni intézkedés, és az [Újszövetség] sem tekinthető az eredetének."

Jézus utasítása szerint milyen eseményről kell megemlékeznie a tanítványainak?

Jézus, a nagy tanító, világos utasításokat adott a követőinek, és ezek fel is vannak jegyezve a Bibliában. A karácsony megünneplése azonban nem szerepel köztük. Egy tanár nem örül annak, ha a diákjai túlmennek azon, amit utasításba ad nekik. Ehhez hasonlóan Jézus is azt szeretné, hogy a követői,,ne [menjenek] túl azokon, amik írva vannak"a Bibliában (1Korintusz 4:6 Ezeket a dolgokat pedig, testvérek, az érdeketekben magamra és Apollósra alkalmaztam, hogy a mi esetünkből tanuljátok meg a szabályt:,,Ne menjetek túl azokon, amik írva vannak",hogy ne váljatok büszkévé, és ne emeljétek egyik embert a másik fölé).

Ugyanakkor van egy igen fontos esemény, amely nagyon is ismert volt az első századi keresztények körében. Ez Jézus halálának az emlékünnepe. Maga Jézus mondta el a tanítványainak, hogy mikor tartsák meg, és meg is mutatta nekik, hogyan tegyék. Részletes utasításai, és halálának a dátuma is fel van jegyezve a Bibliában (Lukács 22:7 Elérkezett pedig a kovásztalan kenyerek napja, amelyen fel kell ajánlani a pászkaáldozatot.,19s vett egy kenyeret, hálát adott, megtörte, és odaadta nekik, ezt mondva:,,Ez jelképezi a testemet,melyet értetek adok. Ezentúl ezt tegyétek, hogy megemlékezzetek rólam.");(1Korintusz 11:25 Ugyanígy tett a pohárral is, miután megvacsoráztak, és ezt mondta:,,Ez a pohár jelképezi a véremen alapuló új szövetséget.Ezentúl ezt tegyétek, valahányszor isztok ebből a pohárból, hogy megemlékezzetek rólam.).

A cikkből láthattuk, hogy a karácsony egy születésnapi ünnepség, és az első századi keresztények nem tartották meg ezt a pogány ünnepet. Továbbá a Biblia nem ír arról, hogy Jézus vagy bárki más megünnepelte volna a karácsonyt. Ezeknek a fényében szerte a világon sok millió keresztény jutott arra az álláspontra, hogy a karácsonyt nem helyénvaló megünnepelnie.


Link

______________________________________________________

Kedves olvasó!


Tiszteletben tartom mindenki nézetét!
Aki ünnepli, tegye,
Magam miatt másoltam be a cikket, mivel néhányan nem értik, én miért nem ünneplem azt.


Köszönettel, mindenkinek szépet, jót kívánva!

M. Anikó

Bp., 2017., december 23. szombat
 
 
0 komment , kategória:  jw.org -Karácsony ünnepléséről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 71 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 323
  • e Hét: 2489
  • e Hónap: 4102
  • e Év: 42592
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.