Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Az aszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája.
  2018-10-22 02:49:44, hétfő
 
  A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Az aszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája. A kifejezés azokat a személyeket jelöli, akik ritkán vagy egyáltalán nem éreznek szexuális vonzódást mások iránt. Melléknévi alakja az aszexuális, avagy "aszex". Angol nyelvterületen használatos rövidítés még az "ace".

Az aszexualitás nem azonos a cölibátussal, az önmegtartóztató életmóddal, szemérmes viselkedéssel, vagy az impotenciával (nemzőképtelenség, merevedési zavar). A kifejezésben szereplő szexualitás szó a nemiségre utal, az ,,a" pedig fosztóképző.

Aszexuálisnak azokat az egyéneket nevezzük, akik egyébként képesek volnának a szexuális tevékenységre, de nem kívánják azt.


BEJEGYZÉS TŐLEM: Magam is ide tartozom ! Nekem a biztonság egy férfi közelében, aki a barátom, bizalmasom, azzal boldog tudnék lenni.
Minden más nélkül! Nagy szeretetvágyam- igényem van. De folyton bűntudat gyötör. Ez első szerelemnél jött ki 26 évesen nálam. Bele betegedtem lelkileg mindehogyan. Tönkrement a gyermek lány lelkem. Olyasmi, mint, aki rájön, neki nem való az élet!
Majd jött valaki 2004-ben ismét, akkor is meghasadt a szívem. Megfogadtam soha többet.

Vallási irányultság is van benne. Mert, 1996-tól 22 éve a szívembe ivódott Jehova Tanúi és a Biblia igazsága, melyet nem akarok, nem is akarok kihajítani a lelkemből, lényemből. Akkor meghalna az, ami vagyok.

Olykor voltak álmaim igen, de elvoltam 11 évig.

Rendkívül hamar ragaszkodóvá válok, mivel, csupa rossz történt velem. Vágytam a szeretetet, akár férfitól, nekem nem kell örömet okozzanak. Akik voltak, igazán nekik, nem kellettem. Akik voltak, - mindenhez 2 ember kell, én is benne voltam! -, már nincsenek. Értve a jelenembe. Az agyam feldolgozta az első 2-őt.
Azt éreztem úgy augusztus táján, s mert lakótársam is mondogatta, elenged, ha biztos, jó partnert találok. Próbálok új életet. De akarattal, irányítva, chetelve, keresve, nem tudva, mikor mondanak igazat, vagy sem, bele lehet esni lelki szerelembe! Ez is történt velem májusban. Ő rendkívül intelligens volt. Eleinte épp ellenkezőjének éreztem. Visszagondolva. Átgondolt Ő is biztosan mindent és nem is akart engem megbántani. Így - azt sajnálom -, elengedett. Történt volna vele a valódi 3. eset! Most úgy érzem egy plátói maradt ..., de utána, itt pesten mégis úgy éreztem: elég erős vagyok, nem megkeresztelt. Akár élhetnék így is. Megtettem. ...... ............
5 nap után jött ugyanaz, de ugyanaz a bűntudat, önundor, s főleg, mert ennek a 3. embernek sem kellettem úgy komolyan..., ez van! Megszégyenülésem megérdemlem.!!!. Megbírkózni igyekszem mindazzal, amit 26 évesen és 2004-ben éreztem. Nem tartom betegségnek. Nem is annak írják.

Én a kutyákat, cicákat, állatokat imádom nagyon-nagyon. És egy őszinte embert, akivel el tudok/tudnék beszélgetni (ahogy eleinte ahol 10. éve élek semmi sx nélkül), és nem tart ezekért bolondnak, sem betegnek. Aki érdeklődne baráti szinten irántam, akivel mint baráttal és mindenről beszélhetnék. Ilyen jó ember mellett élek jelenleg is. Nos. Ennyi és nincs mit magyaráznom többet rajta. - bejegyzés vége valós saját történetem! M. Anikó 2018. 10. 22.



Tartalomjegyzék

1Jellemzése
1.1Kapcsolatok
1.2Nemi izgalom
1.3Az aszexualitás fajtái
2A vonzalom és fajtái
2.1Fajtái
3Az aszexualitás szimbólumai
4AVEN
5Aszexualitás Magyarországon
6Aszexualitás a kultúrában
6.1Irodalom
6.2Film
6.3Anime
6.4Képregény
7Aszexualitás az állatvilágban
8Hivatkozások
9További információk
9.1Külföldi
9.2Magyar


Jellemzése

Az aszexualitás nem szexuális zavar, hanem a szexuális vonzalom teljes vagy részleges hiánya. Rengeteg aszexuális ember érez (romantikus, plátói, esztétikai vagy érzéki) vonzalmat, ellenben nincs belső késztetésük, hogy a vonzódást szexuálisan is megéljék valakivel. Vágyat inkább mások megismerése, másokhoz való közel kerülés iránt éreznek, tapasztalnak. A legtöbben fizikailag képesek az orgazmusra, és vannak, akik rendszeresen maszturbálnak, bár esetenként arról is említést tesznek, hogy normálisan működő fizikai reakciójukkal képtelenek érdemben mit kezdeni, zavarba hozza őket.

Kapcsolatok

Az aszexuális embereknek ugyanolyan érzelmi szükségleteik vannak, mint bárki másnak. Néhányan egyedül boldogabbak, míg mások meghitt baráti közösséget gyűjtenek maguk köré. Vannak, akik vágynak egy bizalmasabb, romantikus kapcsolat kiépítésére és ugyanúgy randevúznak, mint a szexuálisabb társaik egymással. Kétséget kizáró, hogy a nagyfokú társadalmi igények miatt a magukat aszexuálisnak vallók nagy része párkapcsolatban vagy házasságban él.

Szexuális vagy nem szexuális, minden emberi érintkezés ugyanazokból az alapokból tevődik össze: kommunikáció, közelség, humor, izgalom, és bizalom. Sok aszexuális ember tapasztalja meg a vonzalmat, mint élményt, mindazonáltal nem érez igényt, hogy szexuálisan is interpretálja ezt. Habár lenyűgözheti egy esztétikus test, vagy személyiség, aki felé romantikus érzelmeket táplál, nem érzi úgy, hogy a szexuális aktus a szerelem megkoronázása lenne.


Edward Laumann amerikai szociológus szerint mind a téma, mind a közeg egyelőre feldolgozatlan és nem kapta meg az azt megillető figyelmet. 1994-ben napvilágot látott, az amerikai lakosság szexuális szokásait feldolgozó felmérése szerint a megkérdezett alanyok 13%-a nem létesített szexuális érintkezést az adott évben, ugyanezen személyek 40%-a nem érzett emiatt sem szorongást, sem bűntudatot. A tanulmánya kitér arra is, hogy a felnőtt népesség 2%-ának sosem volt szexuális kontaktusban része, bár afelől nem közöl információkat, hogy ez a két százalék a jövőben tervezte-e annak lebonyolítását.

Nemi izgalom

Néhányuknak a szexuális izgalmi állapot egy viszonylag rendszeresen történő jelenség, viszont ez nem összekeverendő a vággyal, hogy szexuális aktust létesítsenek valakivel vagy találjanak maguknak szexuális partnert, illetve partnereket. Egyesek maszturbálnak, de nem igényelnek aktust, sem partnert a kielégüléshez. Mások alig vagy egyáltalán nem tapasztalnak szexuális izgalmat.

Mivel az aszexuális embereknél nem központi téma a szex, általában nem tekintik korrigálandó problémának a szexuális izgalom és/vagy aktus hiányát.


Az aszexualitás fajtái

Aszexuális: az egyén nem tapasztal szexuális vonzalmat.

Demiszexuális: az egyén szexuális vonzalmat csak és kizárólag az érzelmi kötelék kialakulása után érez, tapasztal. A kötődésnek nem kell romantikusnak lennie.

Szürke-aszexualitás: (1.) az egyén ritkán, rendszertelenül érez szexuális vonzalmat. (2.) az egyén érez szexuális vonzalmat, de alacsony a libidója. (3.) az egyén érez szexuális vonzalmat és van libidója, de nem elég intenzíven, hogy reagáljon. (4.) az egyén élvezi és vágyja a szexuális aktust, de rendkívül korlátozott és sajátos körülmények között. A demi- és "szürke"-(a)szexuálisok bármelyik másik nem iránt érezhetnek szexuális vonzalmat, ami azt jelenti, hogy vonzódhatnak a saját ("szürke"/demi-homoszexuális~ szürke-melegek/leszbikusok), az ellenkező ("szürke"/demi-heteroszexuális), vagy több nemhez ("szürke"/demi-biszexualitás).

A női szexualitás hiányát a köznyelv frigiditásnak nevezi, angolul: Hypoactive sexual desire disorder (HSDD) azaz: aktivitás-hiányos nemi rendellenesség.
A vonzalom és fajtái
Definíció: az a mentális, vagy érzelmi erő, ami egymáshoz vonzza az embereket.

Fajtái

Szexuális vonzalom: vágy a szexuális kontaktusra valakivel.
Romantikus vonzalom: vágy a romantikus kapcsolatra valakivel.
Érzéki vonzalom: vágy a fizikai, nem szexuális kontaktusra valakivel. (Például ölelkezés, simogatás, összebújás, csók.)
Érzelmi: vágy mások megismerésére, akár külsőtől függetlenül. Ez a leggyakoribb vonzalom akár plátói, akár romantikus vagy szexuális kapcsolatban.
Esztétikus vonzalom: valaki megjelenéséhez, külső jellemzőihez való vonzódás. Nem összekeverendő a szexuális vagy romantikus vonzalommal.
Az aszexualitás szimbólumai
Asexuality Symbol.jpg


Asexuality.jpg


Az aszexualitás két szimbólumot is a magáénak mondhat. Az egyik formájában rokon a nagyobb szexuális orientációk, a homoszexualitás, és a leszbikusság szimbólumaival: ez egy fejjel lefelé fordított üres háromszög, ami csak az alsó harmadáig van kitöltve fekete színnel. Ezt főleg az Asexual Visibility and Education Network (lásd: AVEN) használja, logó helyett is, úgy ahogyan a melegszervezetek a rózsaszín háromszöget, mint büszkeségszimbólumot.

A másik egy egyszerű, bár kissé ferde szív, amelynek szintén üres, sötét kontúrját nagyjából ugyanezen határig jelöli a tintafekete kitöltés.

Az aszexuális zászló négy színből tevődik össze (fekete, szürke, fehér, lila). A fekete szín magát az aszexualitást, a szürke a "szürke"(a)- és demiszexualitást (egyesek szerint a szexualitás és az aszexualitás közti átmenetet), a fehér a szexualitást (egyesek szerint a szexuális partnereket és támogatókat/szövetségeseket), míg a lila a közösséget szimbolizálja. 2010-ben lett ez a kombináció szavazás alapján kiválasztva és használatba helyezve.

AVEN
Amerikában, 2001-ben létrejött egy aszexuális csoportosulás, az AVEN név alatt: Asexual Visibility and Education Network. Ahogy David Jay, közösségük egyik vezéralakja megfogalmazza, aki saját bevallása szerint még soha nem érzett szexuális vágyat senki iránt:

,,A szexualitás olyan, mint bármilyen más aktivitás. Van, akinek az ejtőernyőzés, a csokitorta vagy a foci az élete, és van akit egyáltalán nem érdekel az ejtőernyőzés, a csokitorta vagy a foci. Semmi értelme, hogy energiáidat olyan dologra koncentráld, aminek irányába semmiféle indíttatást nem érzel."
Kijelentik, hogy szó sincs áldozatról, lemondásról, elutasítják a terápiás kezelés lehetőségét, egyszerűen egy szexcentrikus fogyasztói társadalomban ők a "másként gondolkodók" akiknek nem csak a szex jár a fejében. (Lásd, az AVEN reklámpólóit: ,,No sex please!" - Semmi szex kérem!; ,,Assexuals have other things on their mind" -Az aszexuálisoknak más jár a fejében.) Céljuk, hogy a hasonlóan gondolkodók egymásra találjanak virtuális közösségükben és segédkezet nyújthassanak társaiknak.

Aszexualitás Magyarországon
A Magyar Aszexuális Közösség nevű Facebook-csoport 2014. május 14-én jött létre, majd 2018. március 26-án a bíróság nyilvántartásba vette az ugyanezen a néven működő egyesületet.

Aszexualitás a kultúrában
Bár kifejezetten aszexuálisnak nevezett figurák ritkán fordulnak elő, azonban számos olyan kitalált szereplő van mind az irodalomban, mind filmen, akiknek valamely tudomány, vagy más cél iránti elkötelezettségébe nem fér bele a szerelem. Ilyenkor általában nem is az író, hanem a rajongók vetik fel a kérdést, miért van egyedül kedvenc hősük.

Irodalom
Arthur Conan Doyle népszerű nyomozója Sherlock Holmes.
Míg barátja, Watson doktor egy rokonszenves és emberi figura, addig Holmes a sztereotíp viktoriánus úriember megtestesülése, aki a női szereplők irányába legfeljebb maximálisan hősies és udvarias megnyilvánulásokat tesz, romantikusakat soha. Meg is jegyzi, hogy a legmegnyerőbb nő, akivel valaha is találkozott, gyermekgyilkosságot követett el a biztosítási pénzért. (A történetet - eredeti címén: "A Scandal in Bohemia" - először a Strand Magazine-ben publikálták 1891 júliusában.) Mindazonáltal bemutatnak egy, azaz egyetlenegy nőt, aki lenyűgözte Holmes-t. Ahogy Watson elbeszélte:

,,To Sherlock Holmes she is always the woman. I have seldom heard him mention her under any other name. In his eyes she eclipses and predominates the whole of her sex. It was not that he felt any emotion akin to love for Irene Adler."
Film
Az eredeti Doctor Who televíziósorozatban a doktor, aki sosem keveredik romantikus kalandba, bár kísérői többnyire hölgyek.
A Bojack Horseman című rajzfilmsorozat Todd Chavez nevű szereplője, aki a harmadik évadban szexuális orientációját mint semmi jellemzi ("I'm not gay. I mean I don't think I am, but I don't think I'm straight either. I don't know what I am. I think I might be nothing."- "Nem vagyok meleg. Úgy értem, nem hiszem, hogy az vagyok, de azt sem hiszem, hogy heteró lennék. Nem tudom, mi vagyok. Azt hiszem, talán semmi lehetek."), majd a negyedik évad során megismeri és elfogadja az aszexualitását.
A Donnie Darko filmjének címszereplője felveti célbalövés közben, mielőtt ellátogatnának Roberta Sparrow-hoz, hogy a Hupikék törpikék szereplői aszexuálisok, mert nincs nemi szervük.
Anime
Neon Genesis Evangelion sok rajongója hiszi azt, hogy Rei Ayanami aszexuális, mert sosem mutatja semmi jelét annak, hogy bármi is vonzaná egy másik emberben, kivéve a Shinji Ikari iránti plátói "szerelme".
Képregény
A "Riverdale" (Archie Comics) Jughead Jones nevű karaktere aszexuális, annak ellenére, hogy több barátnője volt. A 2017 januárjában indult sorozatban viszont, a rajongók nagy elkeseredésére Jughead irányultságát átírták.
Aszexualitás az állatvilágban
Egy patkányokon végzett kísérletben a hímek 12%-a produkált elutasító viselkedést a nemi aktus iránt.[1] Illetve más emlősökön végzett kutatások is igazolták, hogy a hím egyedek között van 2-3%, amelyek nem mutatnak e téren aktivitást.[2]

Hivatkozások

Tabu.origo.hu
Transindex
További információk
Külföldi
Welcome to the Asexual Visibility and Education Network.
AsexualityWIKI szabadon szerkeszthető információforrás az aszexualitásról, fórumként is funkcionál
Tanulmány: 100 felnőttből 1 aszexuális. CNN, (2004. Október 14.).
Magyar
Aszexi
Magyar Aszexuális Közösség
m v sz



Link
Nemi és szexuális identitás, irányultság
Nemi
identitás
Fogalmak
Társadalmi nem (gender) Biológiai nem Nemi szerep Nemi önkifejezés Ciszneműség Transzneműség Férfi Nő Queer
Kultúra, társadalom, mozgalom
Feminizmus LMBT Transzfeminizmus Szexizmus A nemi erőszak kultúrája Hétköznapi hímsovinizmus Üvegplafon Antifeminizmus
Kutatás
Genderelmélet Queerelmélet Gendernyelvészet Jövedelemegyenlőtlenség Queer teológia
Szexuális
irányultság,
identitás
Fogalmak
Aszexualitás Biszexualitás Heteroszexualitás Homoszexualitás Interszexualitás Leszbikusság Pánszexualitás Monoszexualitás Autoszexualitás Szexualitás
Kultúra, társadalom, mozgalom
Heteronormativitás Melegbüszkeség Heteroszexizmus Szexuális forradalom Poliamoria Bifóbia Heterofóbia Homofóbia

Kutatás
Kinsey-skála
Kategória: Szexuális preferencia

Link
 
 
0 komment , kategória:  x Aszexualitás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 71 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 1414
  • e Hónap: 3027
  • e Év: 41517
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.