Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Szoboszlai Dominik lett március legjobb játékosa .........
  2019-04-02 21:54:48, kedd
 
  A magyar válogatottban is bemutatkozó Szoboszlai Dominik lett március legjobb játékosa az RB Salzburgnál az osztrák klub szurkolóinak több mint kétharmada szerint.
További sok sikert az idén 19 éves középpályásnak!
...... ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Gulácsi makulátlan márciussal őrzi a helyét az európai .....
  2019-04-02 21:50:45, kedd
 
  A Magyar származású Gulácsi Péter makulátlan márciussal őrzi a helyét az európai elitben
...... .............


Gulácsi Péter kapott gól nélkül hozta le a hétvégi német bajnokit, megint. Lassan már szinte meg sem lepődünk azon, hogy a Leipzig magyar válogatott kapusa lehúzta a rolót, azonban nem mehetünk el emellett szó nélkül, hiszen bőven a topligás élmezőnyben van a 2018/2019-es bajnokságban.
Persze ahhoz, hogy egy kapus ilyen remek statisztikákkal rendelkezzen, olyan védelemnek is kell lennie előtte. Gulácsi Péter előtt a szintén magyar válogatott Willi Orban védekezik, aki nem mellesleg a lipcseiek csapatkapitánya is. A 26 éves középső védő 19 meccsen lépett pályára a szezonban és nemcsak remek védőmunkájával, hanem 4 góllal is hozzájárult ahhoz, hogy a Leipzig a BL-szereplést érő harmadik helyen áll a tabellán.
Igaz ugyan, hogy a kapott gól nélkül lehozott meccsek tekintetében Gulácsi negyedik a listán, azonban ha az átlagot nézzük, akkor máris a harmadik helyen áll a hamarosan apai öröm elé néző kapus, akinek meccsei több mint 50%-án nem kellett bekapott gól miatt szomorkodnia.
- Amellett szintén nem mehetünk el szó nélkül, hogy a három Gulácsit megelőző kapus értéke legalább hatszor! akkora, mint a magyar poszttársé. A magyar kapus emellett olyan kiválóságokat előz meg, mint a barcelonai Marc-André ter Stegen vagy a Juventusban védő Wojciech Szczesny.
27 bajnoki mérkőzés, 14 kapott gól nélküli meccs.
Gulácsi Péter mérlege a Bundesliga-szezonban toronymagasan a német elsőosztályú bajnokság legjobbjává teszi a magyar kapust, a második legtöbb "clean sheet"-tel a Borussia Mönchengladbach portása, Yann Sommer rendelkezik, szám szerint 11-gyel.
A 28 éves Gulácsinak már több mint egy hónapja nem kellett a gólvonal mögül kiszednie a labdát tétmeccsen, legutóbb február 25-én, a Hoffenheim tudott túljárni az eszén, igaz, így is csak egy pontot tudtak hazavinni Lipcséből Szalai Ádámék.
Remek statisztikájával nemcsak a német bajnokságban nyújt kiemelkedőt, az európai topcsapatokat figyelembe véve is előkelő helyen áll a magyar válogatott elsőszámú kapusa.
A kapott gól nélküli meccsek tekintetében mindössze 3 kapustársa előzi meg Gulácsit, a Liverpool kapusa, Alisson, az Atlético Madrid szlovén kiválósága, Jan Oblak, valamint a Manchester City halóőre, Ederson.
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Hosszú Katinka Helsinki - úszás
  2019-04-02 21:38:37, kedd
 
  - Nordic Swim Tour, 1. állomás, Helsinki
ARANYÉREM:
Hosszú Katinka 800 m gyors úszás 8:54.83 idővel
Hosszú Katinka 200 m vegyes úszás 2:13.72 idővel
Hosszú Katinka 200 m hát úszás 2:11.76 idővel
Hosszú Katinka 400 m vegyes úszás 4:48.40 idővel
Hosszú Katinka 100 m hátúszás
Hosszú Katinka 200 m pillangó úszás

BRONZÉREM
Hosszú Katinka 200 m gyors úszás 2:01.14 idővel
Hosszú Katinka 200 m mellúszás 2:31.80 idővel
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Csanád Béla: Április
  2019-04-02 12:04:10, kedd
 
  Kék ég! Kék ég!
Derűs tiszta ég!
Csillog, villog a napsugár,
tündököl a rét!

Zöld nád! Zöld nád!
Ragyog a nagy víz!
Gólya lépked a szélében,
nem is egy, de tíz.

Kis nyúl! Kis nyúl!
Fut a réten át.
Ne fuss, ne fuss! Nézd,
milyen szép,virágos az ág!
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Egy vámos és a Missziós kereszt találkozása
  2019-04-02 12:02:17, kedd
 
  Április elseje van. Ilyenkor helyet kapnak a könnyedebb, vidám történetek, a meghökkentő elbeszélések. Mi most Kristóf történetét osztjuk meg, aki a Missziós keresztet szállító furgon egyik sofőrje. Nem olyan régen emlékezetes kalandba keveredett Kassa térségében. Érdemes elolvasni!

- Az alábbi történet néhány hete történt Kristóffal, aki most röviden beszámol nekünk élményéről:
,,Sofőrként többféle tapasztalatot szereztem a Missziós kereszt szállítása során, de ez az eset, amelyről most beszámolok, páratlan emlék: A fehér furgon döccent egyet a kátyúban, majd elfordítottam a kormányt. Egy vámos intett az út széléről, húzódjak félre. Ellenőrzés. Leállítottam a motort és kiszálltam. Éppen Kassa felé haladtunk, hogy a Missziós kereszt újabb otthont kapjon egy időre. Az említett tölgyfa szimbólum az autó hátuljában feküdt. Csendben. Mint általában az utak során. A szlovák ellenőr, aki gyanakvóan vizsgálta kívülről a furgon hatalmas zárt terét, megpróbálta kideríteni, hogy mi és miért van benne. Ebből fakadóan kisebb bábeli zűrzavar keletkezett. Szlovák, magyar és angol szavak keveredtek egymásba. Ekkor már a feleségem is mellettünk állt, aki tudott szlovákul. A nyelvi akadályok leküzdésével lassan a vámos számára is világossá vált, hogy mit szállítunk a csomagtérben. Kinyittatta az ajtót. Mikor meglátta a keresztet, igencsak meglepődött. Olyan dolog következett, amire egyáltalán nem számítottunk. Megcsókolta, megsimogatta és térdre borulva imádkozni kezdett. A földi halandók számára egy ideig elérhetetlenné vált. A feleségemmel döbbenten álltunk. A férfi a hosszas tiszteletadás után fordult csak felém, és megrendülten mondta, milyen szerencse, hogy minket állított meg. Ez nem lehet véletlen. Lelkesedése határtalan volt, végigmondatta velem angolul az ereklyetartók szentjeit, és előkerült egy közös fényképe is a pápával. Megpróbálta tiszttársait is odahívni, de ők, akkor ott, nem voltak bevonhatók a körénk épült kegyelmi erőtérbe. Ez a váratlan helyzet a vámos készséges forgalomlezárásával végződött, hogy vissza tudjak hajtani az útra. Előtte még köszönetet mondott, elrakott pár szórólapot és lefényképezte a keresztet. Folytattuk utunkat a következő falu irányába."

Kristóf, a Missziós kereszt furgonjának egyik sofőrje
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Péter és kedves családja
  2019-04-02 11:39:18, kedd
 
  A Család-barát mai adása visszanézhető az alábbi linken, 34 perc 30 másodperctől feleségemmel és gyerekeimmel négyünkről szól a "Családban jó"-rovat "Akiktől nem idegen a billentyűzet sem"
Videó Link
*
Család-barát 2019.03.27-i adás
Képeket a videóról kézsítettem
...... .....



...... .....


Laczkó az ifjú művész
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Bartók Rádió Musica Sacra
  2019-04-02 11:33:28, kedd
 
  2019.04.01 a Bartók Rádió Musica Sacra c. egyházzenei műsorában készült velem interjú,
.........

 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Ferenc pápa felhívása Jeruzsálem szent városáért
  2019-04-02 11:23:13, kedd
 
  019. március 30., szombat | 19:16
Marokkói látogatása kapcsán Ferenc pápa és VI. Mohammed marokkói király március 30-án, elismerve Jeruzsálem egyedülálló és szent jellegét, szívükön viselve a béke városának spirituális jelentőségét és különleges hivatását, felhívást tett közzé.
Fontosnak tartjuk megoltalmazni Jeruzsálem szent városát mint az emberiség és főként mint a három monoteista vallás híveinek közös örökségét, mint a találkozás helyét és mint a békés együttélés jelképét, melyben a kölcsönös tiszteletet és a párbeszédet ápolják.
Ennek érdekében meg kell őrizni és elő kell mozdítani Jeruzsálem sajátos sokvallású és spirituális jellegét, valamint különleges kulturális önazonosságát. Következésképpen azt kívánjuk, hogy a szent városban biztosítsák a három monoteista vallás híveinek a teljes szabad hozzáférést és mindenki jogát a szabad vallásgyakorlathoz - hogy Jeruzsálemben a hívek imádsága szálljon fel Istenhez, mindenek Teremtőjéhez a béke jövőjéért és a testvériségért a földön".
Rabat, 2019. március 30-án, VI. Mohammed marokkói király és Ferenc pápa

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Paolai Szent Ferenc olasz remete, ferences rendi szerzetes
  2019-04-02 11:08:41, kedd
 
  ...... ........... ..........


Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a filippiekhez írt leveléből
Törekszem a cél felé, annak a hivatásnak jutalmáért, melyet Isten onnan felülről adott Jézus Krisztusban.
Testvéreim!
Krisztus Jézusnak fönséges ismeretéhez mérten mindent hátránynak tartok. Érte mindent elvetettem, sőt szemétnek tekintek, csakhogy Krisztust elnyerhessem és hozzá tartozzam. Hiszen nem a törvény útján váltam igazzá, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit révén. Isten ugyanis a hit által tett igazzá, hogy megismerjem őt és feltámadásának erejét, de a szenvedésben is vállaljam vele a közösséget. Így hasonló akarok lenni hozzá halálában, hogy ezáltal eljussak a halálból a feltámadásra is.
Nem mintha már elértem volna, vagy már a célban lennék, de futok utána, hogy magamhoz ragadjam, ahogy Krisztus is megragadott engem.
Testvéreim, nem gondolom, hogy máris magamhoz ragadtam, de azt igen, hogy elfelejtem, ami mögöttem van, és nekilendülök annak, ami előttem van. Futok a kitűzött cél elé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban.
Ez az Isten igéje. Fil 3,8-14

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Atyátok úgy látta jónak, hogy nektek adja az ő Országát.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Ne félj, te kisded nyáj, hisz Atyátok úgy látta jónak, hogy nektek adja az Országot.
Adjátok el, amitek van, és osszátok ki a rászorulóknak. Készítsetek magatoknak kimeríthetetlen erszényt, kifogyhatatlan kincset a mennyben, ahol tolvaj nem fér hozzá, és a moly nem rágja szét. Ahol a kincsetek, ott a szívetek is."
Ezek az evangélium igéi. Lk 12,32-34

*
- Katolikus Network oldalon
Szülei kisbirtokos földművesek voltak, sokáig gyermektelenek. Amikor megszületett a fiúk, Assisi Szent Ferencnek tett fogadalmukhoz hűen Ferencnek keresztelték. 13 éves korában szülei elvitték S. Marco Argentano ferences rendi kolostorába, ahol buzgón imádkozott, szigorúan böjtölt és társai között kitűnt jámbor és segítőkész viselkedésével.
1430-ban szüleivel elzarándokolt Assisibe. Ekkor határozta el, hogy remeteként fog élni. 15 éves korában (néhány történész szerint később) elvonult Paola közelében a család földbirtokán található barlangba, ahol imádkozott, bűnbánati gyakorlatokat tartott, és önkívületi állapotban látomásai is voltak. Hamarosan látogatók keresték fel, a kiváncsi embereket meglepte szigorú és aszketikus életmódja. Sokan kértek tőle tanácsot és szellemi irányítást. 1435-ben tanítványok szegődtek mellé, és Ferencnek meg kellett találnia az egyensúlyt a magányos és a közösségi élet között.
1454-ben Ferenc és tanítványai kolostort alapítottak és templomot építettek Cosenzában. Itt hozta létre a Legkisebb testvérek rendjét. Szigorú szabályok szerint éltek, sokat böjtöltek, húst nem ettek, és rendszeres vezeklést tartottak. 1474-ben IV. Szixtusz pápa jóváhagyta a rend szabályzatát. Paolai Ferenc csodatevő hírében állt. Számos legenda szereplője, 1483-ban állítólag száraz lábbal kelt át a Messinai-szoroson, kabátját vitorlaként használta.
1483-ban XI. Lajos francia király elhívatta betegágyához a Plessis-lès-Tours-i kastélyba. Fia, VIII. Károly tanácsadóként maga mellett tartotta a jámbor szerzetest. A király kolostort építtetett Plessis-lès-Tours-ban, ott halt meg Ferenc 1507. április 2-án, nagypénteken.
Bartolomé Esteban Murillo, Jacopo Tintoretto és Giovanni Battista Tiepolo festményeken örökítették meg Paolai Szent Ferenc alakját. 1863-banLiszt Ferenc zongoradarabot komponált Két legenda címmel (Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak, Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár).
....



- Network oldalon
Az olyan szenteket, mint Paolai Ferenc, a mai keresztények nem könnyen értik meg. Aszkézisük ,,öngyilkosságnak'' és a világmegvetés tűrhetetlen jelének látszik előttünk. Az őket körülvevő csodák és csodálatos események gyanút ébresztenek bennünk. Egész megjelenésük érthetetlenné teszi előttünk, mi csodálnivalót találtak bennük a korabeli emberek. Mégis cáfolhatatlan, hogy Paolai Ferenc nemcsak a reneszánsz hatalmas pápáira és fejedelmeire, hanem korának keresztényeire is szokatlan hatást gyakorolt.
Ferenc a nápolyi királyság területén a calabriai Paolában született 1426-ban, és nem 1416-ban, ahogy rendjének életrajzírói állítják. Szüleire vonatkozóan csak kevés, de jellemző följegyzés maradt ránk. Úgy látszik, nem voltak szegények, és abban a rettegésben éltek, hogy házasságuk gyermektelen marad. Gondjukban Szent Ferenc közbenjárásáért folyamodtak, s kérésük teljesítése esetére megígérték, hogy a vágyott gyermeket az ő nevére kereszteltetik. Mikor pedig a még pólyás korú gyermekük megbetegedett, ismét hozzá fordultak, és az anya megígérte: ha meggyógyul, a kis Ferenc egy éven át a ferencesek rendi ruháját fogja viselni.
Amikor Ferenc 13 éves lett, útra kelt a szomszédos városba, hogy fölvétesse magát az ottani ferences kolostorba.
Életrajza tudni véli, hogy már itt -- nemcsak példás engedelmességében, hanem számos csodájában is -- megmutatkozott a jövendő szent. A remeteélet utáni vágya, ami ugyan Szent Ferenctől sem volt idegen, valamint a reneszánsz főpapok fényűző élete fölött érzett undorodása arra késztette Ferencet, hogy már két év múlva elhagyja a kolostori testvéreket, pedig azok nyilvánvalóan megszerették.
Hogy remeteként élhessen, Ferenc a magányba menekült, és végül is magasan a tenger fölött talált egy alkalmas barlangot. Itt élt ezután állandó imádságban és szigorú önmegtagadásban. A hagyomány állítása szerint azonban a vadászok nemsokára fölfedezték és hírét vitték. Ennek az lett az eredménye, hogy rengeteg ember kereste föl, akik nemcsak lelki segítségért folyamodtak hozzá, hanem elsősorban meg akarták osztani pusztai életét. Ferenc ezért kápolnát emelt három kicsi cellával, és így megvetette a ,,legkisebbek'' (minimi) későbbi rendjének alapját. Az újabb tanítványok özöne 1452-ben újabb lépésre kényszerítette. Visszatért Paolába, hogy ott az illetékes cosenzai érsek engedélyével megalapítsa saját közösségének első igazi kolostorát. Ferenc az építkezést a maga módján ,,hiteles csodáival'' segítette: ha nem volt víz, forrást fakasztott, ha szikla állt az útban, csodával küldte odébb; ha elfogyott a munkások kenyere, megszaporította az éppen kéznél levő élelmiszert.
De csodatevőnk nemcsak ilyen ,,építő csodákat'' művelt, melyekhez hasonlókat más szentekről is elbeszélnek. Ahol csak tehette, csodatevő adományát inkább a szükséget szenvedő emberek javára fordította, betegeket gyógyított és halottakat támasztott életre.
Minden csodánál nagyobb hatással volt azonban környezetére a szent személye és életmódja. A növekvő szerzet kiépítése és vezetése sok gondot okozott, Ferenc mégis a szakadatlan imádság rendíthetetlen nyugalmában élt. Önmagától és övéitől kemény önsanyargatásokat és vezeklő életet kívánt: a rend követelményeihez tartozott pl. az egész évre kiterjedő, a nagyböjtihez hasonló hústilalom. Mégsem bocsátott ki egyetlen olyan rendelkezést sem, amelyet ne a szeretet határozott volna meg, és ezért szabályai nem voltak elviselhetetlenek. A rá bízott testvérektől ugyanis sohasem kívánta meg azokat a szigorú gyakorlatokat, amelyeket önmagán behajtott. Minden testvérhez figyelmes, sőt gyengéd barátság fűzte, és ezzel a közösséget mint mindenki szolgája, lelkileg és emberileg ápolta.
Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szent egyéniségét kell igazán ,,csodának'' neveznünk, amely fölülmúlja minden csodatettét. Mégis a történetíró előtt igazi és érthetetlen ,,csodának'' azok a jó és intenzív kapcsolatok számítanak, amelyek ezt az egyszerű remetét a reneszánsz nagy, de sajnos kétes hírű pápáihoz és fejedelmeihez fűzték. A történész mindenesetre a szemét kezdi dörzsölni, amikor a rendet megerősítő és kiváltságokkal fölruházó pápák meglehetősen hosszú névsorát olvassa. Olyan neveket találunk rajta, mint IV. Sixtus, VI. Sándor és II. Gyula -- és e pápák a szentnek mind ,,szolgálatára'' voltak! Még tovább dörzsöli a szemét, ha megtudja, hogy az éppen ravaszságáról és hűtlenségéről hírhedt francia király, XI. Lajos, aki életének utolsó éveit mint beteges embergyűlölő az erődítménnyé kiépített Plessis-les-Tours kastélyában töltötte, rá tudta venni IV. Sixtust, hogy Szent Ferencet Franciaországba küldje.
Amit az egyszerű calabriai remetének a hatalmas pápával folytatott beszélgetéséből tudunk, az világosan szentünk mellett szól. A pápa, maga is franciskánus, túlságosan szigorúnak tartja a ,,minimiták'' böjti előírásait. Ferenc azonban megvédelmezi elgondolását, közben megnyeri a pápa unokaöccsének, della Rovere bíborosnak a támogatását, aki később mint pápa tényleg Ferenc szellemében hozott határozatot. És amikor a pápa az egyszerű remetének mindenáron föl akarja adni a kisebb és a nagyobb papi rendeket, ugyanolyan makacsul védekezik. Bőségesen elég neki, ha a pápa fölhatalmazást ad arra, hogy gyertyákat és olvasókat szentelhessen, mert azok fontos helyet foglaltak el apostolkodásában.
Nem kevésbé szenthez méltóan viselkedett Ferenc XI. Lajossal szemben. Bár a király a ,,csodatévőt'' önző okból hívatta Franciaországba, kereken megmondta a beteg Lajosnak, hogy meg nem gyógyíthatja, de előkészítheti a keresztény halálra. Igazán csodának kell minősítenünk, hogy Lajos -- bár előbb haragra lobbant -- elfogadta a szent ajánlatát, és 1483. augusztus 4-én Ferenc jámbor vezetésével megtalálhatta legfőbb Urának békéjét.
Az oly önzetlen szent franciaországi útja rendje számára is nagy sikerrel járt. VIII. Károly kolostorokat ajándékozott neki: egyet Amboise-ban, egyet a római Monte Pinción, és a híres Du Plessis- konventet a királyi kastély parkjában. Ugyancsak megkapta a rend a Sorbonne tiltakozása ellenére Nigeont, a grandmontiak egykori kolostorát. Ettől Franciaországban a ,,bonshommes'' nevet örökölték, mert előttük a grandmonti szerzeteseket hívták így.
Tegyük még hozzá, hogy a rend Itálián és Szicílián kívül hamarosan eljutott Spanyolországba, Ausztriába és Németországba is. Ez nem utolsó sorban annak a nagy tekintélynek is köszönhető, amelyet a szegény remete az európai királyi udvarokban mint a születések csodatevő segítője élvezett, hiszen az utódlás nagy gondot jelentett a dinasztiáknál.
Rendkívül gazdag élete végén a szent remete, a szenvedélyes emberbarát 71 éves korában halt meg francia kolostorában, Du Plessisben. Már 1519-ben a szentek közé emelték.
Nekünk pedig élete egy sereg kérdést vet föl. A legnehezebbnek a következő látszik: szentünk miért nem gondolt a legcsekélyebb mértékben sem arra, hogy hiteles istenszeretetének csodatévő erejével hatékonyan megváltoztassa korának egyházát és világát? És miért nem változtatták meg ténylegesen életüket sem a pápák, sem a fejedelmek, noha ezt a ,,csodatevőt'' mint Isten jelét biztosan őszinte szívvel szerették, tisztelték és pártfogolták? Minden elsietett válasz azonban nyilvánvalóan eltakarja a központi titkot, amellyel a haldokló szent szerzetestestvérei szemben találták magukat. Még utolsó csodája sem tudta a mindenre képes istenszeretet hatalmát és kegyelmét olyan erővel bizonyítani előttük, hogy általa saját jövőjük felől megbizonyosodtak volna.
Ünnepét 1557-ben vették föl a római naptárba. 1568-ban eltörölték, majd 1585-ben újjáélesztették az ünneplését.
Paolai Ferenc csodás életét természetes mértékeinkkel alig lehet megérteni, de az egyes esetek rávilágítanak a szeretet ,,csodájára'' és egyéniségének alázatosságára.
Ferenc főképpen a Paterno Calabro-kolostor építése alkalmával tett számtalan csodát. Itt egyetlen napon közel 200 embert gyógyított meg. Ezért hamarosan halálos ellenségei lettek a környék seborvosai. A mesterségükben fenyegetett Aesculapius-tanítványok gyorsan szövetségesre tettek szert egy tudós franciskánusban, aki egész beszédsorozattal akarta a ,,csodatevő'' üzelmeit lehetetlenné tenni. A beszédek azonban hatástalanok maradtak. Erre a tudós páter párbeszédet kezdett a remetével, aki még írni-olvasni sem tudott. A kezdetben igen barátságosan induló beszélgetés azonban nem érte el a célját, és a földühödött páter gyanúsítgatásokra ragadtatta magát. Ekkor a meggyanúsított remete a maga módján védte meg magát. Minden különösebb indulat nélkül fölkelt, és a tűzhelyből puszta kézzel kiemelt egy marék izzó parazsat -- a beszélgetés ugyanis a kolostor melegedőszobájában folyt --, és a zsarátnokot a következő barátságos szavakkal nyújtotta oda indulatba jött társának: ,,Padre Antonio, melegedj egy kicsit a szeretet tüzénél, arra van igen nagy szükséged!''
A remete beteggyógyító adományára számítva a nagybeteg XI. Lajos francia király követet küldött a nápolyi királyhoz, hogy parancsoljon alattvalójára, és küldje el hozzá. Ferenc azonban azt válaszolta a királyi követnek, hogy ő se nem orvos, se nem varázsló. Nem akarja Istent kísérteni, és nem akar négyszáz órányit csak azért utazni, hogy egy uralkodónak a világhoz és az élethez ragaszkodását kiszolgálja. Csak akkor indult el a király betegágyához, amikor a pápa parancsolta meg neki az utazást.
Ferenc kertelés nélkül megmondta Lajosnak, hogy nem tudja meggyógyítani és Isten sem fog rajta csodát művelni. Abban azonban segítségére lehet, hogy az örökkévalóság színe előtt könnyítsen lelkiismeretén. Ez ellen a király hosszan és hevesen tiltakozott. Megpróbálta Ferencet megvesztegetni. Egy tál aranyat és drágakövet kínált neki, de ezt a választ kapta rá: ,,Sokkal jobb és becsületesebb volna visszaadni e javakat, melyeket erőszakkal és jogtalansággal szereztél, mint új, elviselhetetlen terhekkel sújtani megnyomorított alattvalóidat csak azért, hogy idegen jószágból ajándékot ossz és alamizsnát adj.''
Amikor Ferenc megöregedett, szerzetestestvéreit aggasztani kezdte, hogy alapítójuk halála után is tartani tudják-e az állandó hústilalom külön fogadalmát. Akkor Ferenc, látva halála közeledtét, maga köré gyűjtötte a közösséget, hogy a testvéreket még egyszer utoljára egy különös csodával megerősítse. Ismét izzó parazsat vett a markába, és megmagyarázta nekik, hogy ha Isten iránti szeretetük erős marad, ugyanolyan könnyedséggel teljesíteni tudják a rettegett böjti fogadalmat.

Istenünk, aki fölmagasztalod az alázatosakat és Paolai Szent Ferencet is szentjeid dicsőségébe emelted, kérünk, segíts, hogy az ő érdemei és példája nyomán mi is elnyerjük a jutalmat, melyet az alázatosaknak megígértél! Ámen
...... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
4. nagyböjti hét kedd 04.02
  2019-04-02 10:59:43, kedd
 
  OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Ezekiel látomásban kap tanítást a templomból kifolyó vízről, mely mindent egészségessé tesz.
Látomásban egy férfi odavezetett a templom kapuja elé. Láttam, hogy a küszöb alól víz fakadt, a ház keleti oldalán, keletre nézett ugyanis a templom főbejárata. A víz az épülettől jobbra folyt le, az oltártól dél felé. Azután az angyal kivitt az északi kapun, s a külső kapun kívül fekvő útra vezetett, amely keletre visz.
És íme jobbról forrás tört elő! A férfi, akinek mérőzsinór volt a kezében, kiment kelet felé; ezer könyöknyit mért, és átvezetett a vízen, amely bokáig ért. Majd ismét ezret mért, átjött velem, - a víz már térdig ért. Megint mért ezret, átkísért, - s a víz vesékig ért. Végül ugyancsak ezret mért, de akkorára már oly nagy folyammá dagadtak a mély vizek, hogy átgázolni nem tudtam, úszni kellett volna benne; azon átmenni sehogy sem lehetett.
Kísérőm így szólt: ,,Láttad ezt, emberfia?" Aztán a folyóparthoz ismét visszavezetett. Mikorra visszatértünk, rengeteg fa volt a folyó partján mindkét oldalon. A férfi így szólt: ,,A keleti vidék felé indul ez a víz, tehát keletre, onnét majd lehömpölyög a sivatag felé; a sivatagtól zúg tovább le a Holt-tengerig. Ez a víz a sós tengervizet is egészségessé teszi. Amerre árad e folyó, minden lény élni fog! Ahová eljut ez a víz, igen sok lesz a hal; amit csak öntöz e folyó, minden virulni fog!
A folyó mentén mindkét parton sok gyümölcsfa nő: lombjuk le nem hull, és gyümölcsük nem fogy el. Havonként érik friss gyümölcsük, mert vizük a szentélyből fakad, gyümölcsük étel, lombjuk pedig orvosság lesz."
Ez az Isten igéje. Ez 47,1-9.12

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
A harmincnyolc éve beteg ember meggyógyítása.
...... .......


A húsvéti ünnepekre Jézus fölment Jeruzsálembe. Volt Jeruzsálemben az úgynevezett Juh-kapu mellett egy fürdő, amelyet héberül Beteszdának neveztek. Öt oszlopcsarnoka volt, ahol nagyon sok beteg feküdt: vakok, sánták és bénák.
Volt ott egy harmincnyolc éve beteg ember is. Jézus látta, ahogy ott feküdt, és megtudta, hogy már régóta beteg.
Megszólította: ,,Akarsz-e meggyógyulni?" A beteg azt felelte: ,,Uram! Nincs emberem, aki levinne a fürdőbe, amikor mozgásba jön a víz. Mire én odaérek, már más lép be előttem." Jézus erre azt mondta neki: ,,Kelj föl, vedd ágyadat, és járj!" Az ember azonnal meggyógyult. Fölvette ágyát, és járni kezdett.
Aznap éppen szombat volt. A zsidók ezért rászóltak a meggyógyított emberre: ,,Szombat van; nem szabad az ágyadat vinned." Ő azonban így válaszolt nekik: ,,Aki meggyógyított, azt mondta nekem: Vedd ágyadat, és járj!"
Megkérdezték tőle: ,,Kicsoda az az ember, aki azt mondta neked, hogy vedd ágyadat, és járj?" A meggyógyult ember azonban nem tudta, hogy ki volt az. Jézus ugyanis továbbment, amikor tömeg verődött össze a helyszínen.
Később Jézus a templomban találkozott a meggyógyított emberrel, és ezt mondta neki: ,,Látod, most meggyógyultál. Többé ne vétkezzél, hogy valami nagyobb bajod ne essék!" Az ember elment, és elmondta a zsidóknak, hogy Jézus volt az, aki meggyógyította őt. A zsidók üldözték Jézust, mert mindezt szombaton cselekedte.
Ezek az evangélium igéi. Jn 5,1-16

Imádság
Kérlek, Uram Jézus Krisztus, aki valóságosan és lényegedben jelen vagy a kenyér és a bor színe alatt: táplálj engem, vigasztalj és erősíts engem mindig, különösen utolsó órámon. Engedd, hogy téged, akit most a kenyér fátyola alatt imádok, ez élet után színről színre láthassalak!

Szent János evangélistára jellemző, hogy Jézus csodáinak elbeszélésekor nem elsősorban a betegség leírására és annak megszűnésére koncentrál, hanem sajátos tanításokat fűz valamennyi ilyen esethez. A mai evangéliumban is megfigyelhető az evangélistának ez a törekvése. Az a szándéka, hogy bemutassa, hogyan növekszik idővel a jeruzsálemi vallási vezetők szembenállása Jézussal. Az Úr mindig az Atya szeretetét és irgalmát mutatja meg csodáival, ezzel szemben az őt hitetlenül elutasítók csak saját emberi hagyományaikhoz ragaszkodnak és előítéleteik fogságában élnek. A csodát követő párbeszédekből feltárul számunkra az egyik oldalon az irgalmas Isten nagylelkűsége, a másik oldalon pedig az ember kicsinyessége.
A gyógyítás helyszíne a Beteszda-fürdő, amely egyrészt esővizet gyűjtött össze, másrészt földalatti vízforrások is táplálták. Ez utóbbiak időszakos feltörése hozhatta mozgásba a vizet, s ennek a korabeli néphit isteni működést, gyógyító hatást tulajdonított. Ebben a környezetben találkozik Jézus a harmincnyolc éve beteg emberrel, tehát egy olyan helyen, ahol mindenki a csodára várt. De honnan jön a csoda? A vízből, a föld alól? Vagy az égből, az Istentől? Jézus azért jött, hogy gyógyulást hozzon, mégpedig Isten irgalmának köszönhető gyógyulást. A gyógyító isteni kegyelem pedig azt a beteget éri el, akin nem segítenek az emberek, aki a leginkább elhagyatott, akinek szinte már alig maradt reménye a gyógyulásra.
Hiszem-e, hogy Isten a legnagyobb bajomban is tud segíteni?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 450 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1225
  • e Hét: 12287
  • e Hónap: 24963
  • e Év: 258710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.