Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
50 év feletti bőrápolás
  2019-04-04 10:34:30, csütörtök
 
  bölcsesség és az önbizalom nőhet, ahogy idősödünk, azonban ez nem feltétlenül érvényes a hormonszintre. A menopauza során az ösztrogén alacsonyabb szintje nagy hatással van a bőrre. A kevés ösztrogén a bőrt szárazzá, érzékennyé, foltossá és ráncossá teszi. Azonban mi magunk is sok mindent tehetünk bőrünk idő előtti öregedése ellen.

A menopauza számos változást okoz a bőrben. A testünk már nem termel annyi kollagént, mint korábban. Több zsírt is veszít a bőr ebben az időszakban és a bőr rugalmassága is jelentősen lecsökken. Ezek a változások különösen az arcon és a nyakon szembetűnőek. Megjelennek a szarkalábak is a szem körül és az orr, illetve a száj közötti részen vastag vonalak is kialakulnak.

A bőrtisztítás minden korosztálynál fontos, de idősebb korban ez különös figyelmet igényel. Ahogy öregszik a bőrünk, egyre szárazabb és érzékenyebb lesz, a kitágult pórusok szennyeződésekkel lesznek telítettek. Mindenképpen olyan arctisztítót válasszon, amely megfelel a bőrtípusának. Reggel és este is tisztítsa meg a bőrét, mielőtt bármilyen arckrémet használ. Mindenképpen olyan arckrémet használjon, amely kellőképpen hidratál, hiszen idősebb korban a bőr veszít nedvességtartalmából.

Az archidratáló krémet mindig közvetlenül zuhanyozás után használja, mert a hatóanyagok ekkor jutnak el a bőr felszíne alá és ekkor a leghatékonyabbak.

Idősebb korban is védeni kell a bőrt a káros napsugárzástól, pontosabban a káros UV-sugárzástól. Bőrünk idősebb korban sokkal érzékenyebb, és olyan bőrproblémák is előjöhetnek, ami fiatalabb korunkban nem volt jellemző ránk. És ezeket a bőrproblémákat akár a napsugárzás is előidézheti. Sokan lesznek fényérzékenyek, vagy lesz az arcuk májfoltos, de a rosacea is gyakori ebben a korban.

Az arcon, a kezeken és a nyakon megjelenő ,,életkori foltok" is megjelenhetnek a menopauza körül. Ezeket a foltokat lehet fehéríteni hámlasztó termékekkel. Természetes bőrfehérítők is léteznek, nem kell káros anyagokkal teli krémeket használni.

A kezünkön is meglátszik a kor. Használjon vitaminokban gazdag krémet, amely nemcsak ápolja, hanem puhítja is a kezeket és védelmet jelenthet, hiszen idősebb korban elvékonyodik a bőr és sokkal sérülékenyebb. Mosogatásánál, kerti munkánál mindig viseljen kesztyűt.

Az antioxidánsokban gazdag táplálékok segítenek a bőr megerősödésében és még a kollagéntermelést is elősegíthetik.

A stressz szárazzá és érzékennyé teheti a bőrt, és olyan bőrbetegséget generálhat, mint a pikkelysömör. A testmozgás enyhíti a stresszt, fokozza a keringést, ami a bőrt is sokkal szebbé varázsolja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Kínai kel gyógyhatásairól
  2019-04-04 10:31:23, csütörtök
 
 



A kínai kel nemcsak kevés kalóriát tartalmaz, hanem egy hatalmas tápanyagcsomagot is. A kínai kel a vitaminok és ásványi anyagok kiváló forrása, amelyek elősegítik a rákos megbetegedések megelőzését. Ez az egyik legjobb gyulladáscsökkentő zöldség, és az egészséges életmód egyik lényeges darabja. Enyhe, édes íze és ropogós textúrája nagyszerűen kiegészíti az ételeket.

A szabad gyökök pusztítást okoznak az emberi testben. A magas antioxidáns-tartalmú táplálékok - mint a kínai kel - nagyszerű munkát végeznek a betegségeket okozó molekulák leküzdésében. Már egy csészényi kínai kel fedezni tudja az A- és C-vitamin napi bevitelét. Mindkét vitamin kitűnő antioxidánsnak számít.

A kínai kel omega-3-mat és K-vitamint is tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a nemkívánt gyulladás kialakulásának a kockázatát. A gyulladás számos betegség gyökere és jelentős károkat okozhat, ha kezeletlenül marad. A kínai kel polifenolokban gazdag, amelyek szintén ellenségei a szervezetben kialakuló gyulladásnak.

A sárgarépa egy nagyon egészséges zöldség, amelynek rendszeres fogyasztása elősegíti a szem egészségének megtartását és javítását. De A-vitamin- és béta-karotin-tartalmánál fogva a kínai kel is nagy versenyző a sárgarépa mellett. A makuladegenerációt megelőzhetjük, ha rendszeresen fogyasztunk béta-karotint is tartalmazó táplálékokat, például kínai kelt.

Az A-vitamin segít megelőzni a fertőzést, nagyon hatékony a szürkehályog megelőzésében is, javítja a gyengénlátást és a száraz szembetegséget is eredményesen kezelni tudja.

A kínai kel tápanyag-összetétele elősegíti a csontok egészségét, ugyanis bőségesen tartalmaz vasat, kalciumot, foszfort, magnéziumot és csontképző K-vitamint is. A csontokban és a fogakban található elsődleges ásványi anyag a foszfor és a kalcium. A K-vitamin bizonyítottan növeli a csontsűrűséget és csökkenti a csonttörés kockázatát. A kínai kelben található ásványi anyagok és vitaminok kombinációja nagymértékben hozzájárul az egészséges csontokhoz és az izmok növekedéséhez.

A C-vitamin az élvonalban van mint hatékony immunerősítő. Ez egy erős antioxidáns. A kínai kel egy igazi C-vitamin-bomba, amelyet egész évben érdemes fogyasztani, ha szeretnék, hogy az immunrendszerünk az év minden napján erős maradjon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Maqui bogyó kivonat - vércukor
  2019-04-04 10:10:57, csütörtök
 
 



Manapság nagyon sokan szenvednek cukorbetegségben, és az emberek jelentős hányada szintén ott toporog a diabétesz előszobájában a magas vércukorértéke miatt. A vércukorszint stabilizálása ezért rendkívül fontos. Valójában a vércukorszint szabályozására a legjobb megoldás az életmód megváltozása és az étrend megjavítása.

Az étkezés utáni emelkedett glükóz- és inzulinszint növelheti a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Az inzulin segíti a glükóz szállítását a sejtekbe, mégpedig energiatermelés és tárolás céljából. Ha azonban a sejtek elveszítik az inzulinra való reagálás képességet, akkor a hasnyálmirigy még több inzulint fog termelni, ami viszont krónikus degeneratív állapotokat, például 2-es típusú cukorbetegséget, magas vérnyomást, ateroszklerózist, krónikus gyulladást, elhízást és rákos megbetegedést okozhat.

A magas vércukorszint gyulladást is generálhat a szervezetben, még azon személyek esetében is, akik nem cukorbetegek. Az emelkedett vércukorszint károsodást okozhat, például vesekárosodást, de okozhatja a szív- és érsejtek merevségét, ami megnöveli a stroke, a szívroham és a szívelégtelenség kockázatát.

A magas vércukorszint ezen kívül a glükóz kémiai kötődését eredményezheti a fehérjékben. Ez egy olyan folyamat, amit glikációnak neveznek. A kutatók úgy vélik, hogy a glikáció felgyorsítja az öregedési folyamatot.

A kutatók azt gondolják, hogy az étkezés utáni emelkedett vércukorszint mintegy előre jelezheti a jövőbeni megbetegedéseket, még azoknál az embereknél is, akiknek a vércukorszintje egyébként normális.

Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a maqui bogyó kivonata, amelyet egy órával az orális glükóztolerancia-tesztek előtt adtak be, jelentősen lecsökkentette a vércukor- és az inzulinszintet.

A maqui bogyót gyakran nevezik chilei borbogyónak is, hiszen ez a gyümölcs legfőképpen Chilében őshonos. A bogyóknak intenzív sötétlila színük van. Tele van értékes antociánokkal, amelyek erős antioxidáns vegyületek.

A maqui bogyó magas rosttartalommal rendelkezik, de antioxidáns C-vitaminban is gazdag. Van még benne vas, kálium és kalcium is.

A maqui bogyó gyulladásgátló tulajdonsággal is büszkélkedhet, amely egy gyulladásgátló enzim, a COX-2 gátlására is képes.

A maqui bogyó eredményesnek bizonyult a vérnyomás csökkentésében, az érrendszer működésének javításában és az artériák egészségének megőrzésében. Ezen kívül segít csökkenteni a káros LDL-koleszterin szintjét és a súlycsökkenést is megtámogatja. Mivel antociánban rendkívül gazdag, így még a kognitív hanyatlást is lelassíthatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mezei zsurló gyógyhatásairól
  2019-04-04 10:06:07, csütörtök
 
 



A haj, a bőr és a köröm erősítője: mezei zsurló

A mezei zsurló egy nagyon értékes gyógynövény, hiszen tartalmaz C-vitamint, B1-vitamint (tiamin), B2-vitamint (riboflavin), B3-vitamint (niacin), B5-vitamint (pantoténsav), B6-vitamint (piridoxin), folsavat, E-vitamint, K-vitamint, kalciumot, nátriumot, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket, rezet, fenolos vegyületeket, kovasavat, kinurénsavat és klorofilt.

A mezei zsurló egy nagyszerű gyógyítója a törékeny körmöknek. Ez annak köszönhető, hogy nagy mennyiségű szilíciumot tartalmaz, amely egy csodálatos tápanyag a bőrnek, a hajnak és a körömnek is.

A mezei zsurló jó hatással van a hajra, pontosan a hajnövekedésre. Olyan ásványi anyagokkal van tele, amelyek egészségessé, lággyá és puhává varázsolják a hajat és mindemellett szerepet játszanak a haj növekedésében is.

A szilícium a bőr egészségét is segít fenntartani. A szilícium kulcsfontosságú a kollagén optimális szintéziséhez, amely lényeges építőelem az erő és a rugalmasság szempontjából. A mezei zsurló nemcsak egészséges bőrt eredményez, de a sebgyógyulást is elősegíti. Kezelhetünk vele égési sérüléseket, közvetlenül a bőrfelületen.

Ismert, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Tanulmányok sora mutatta ki, hogy a mezei zsurló nagyon hatékony lehet gyulladásos és degeneratív ízületi betegségek megelőzésében és gyógyításában. A mezei zsurló kinurénsavat is tartalmaz, amelyről bebizonyosodott, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fájdalomcsillapító képességekkel rendelkezik.

Antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, amely azt jelenti, hogy elpusztítja a mikrobákat, vagy megakadályozza azok növekedését, szaporodását. Például nagy ellensége a baktériumoknak, a vírusoknak, a parazitáknak és a gombáknak.

A gyógynövény javítja a veseműködést, de mindenféle húgyúti fertőzésre is alkalmazható. Csontritkulás esetén is fogyasztható. Ilyenkor a porrá őrölve kell fogyasztani. A mezei zsurló csillapítja a vérzést, így lehet használni például orrvérzés vagy erős menstruációs vérzés esetén is.

Zsurlóport nagyon egyszerűen készíthetünk. A száraz növényt kell porrá őrölni, és naponta 2-3 alkalommal kell belőle egy mokkáskanálnyit elfogyasztani. A kúra 3 hétnél ne tartson tovább. A zsurlópor megerősíti a hajat, a körmöket, a csontokat és a fogakat. A port levesbe és salátába is bele lehet keverni. A zsurlóporral fogat is lehet mosni. Mártsa a fogkeféjét a zsurlóporba, majd mosson a szokásos módon fogat. A por megállítja a fogínyvérzést és erősíti a fogínyt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Feketebors olaj gyógyhatásairól
  2019-04-04 10:01:30, csütörtök
 
 



Bolygónk egyik csodája: feketebors-olaj
A fekete bors az egyik legszélesebb körben használt fűszer a bolygón. A fekete borsot nemcsak ízesítőanyagként használhatjuk az ételeinkben, hanem tartósítószerként és gyógyászati célokra is.

A fekete bors legfontosabb hatóanyaga a piperin, amely számos kedvező egészségügyi hatással rendelkezik, beleértve a rákellenes tulajdonságokat is. A melegítő, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt a fekete bors olaja csökkenti a gyulladást, valamint az arthritis és a reuma kellemetlen tüneteit.

Az antibiotikumok hosszú távú alkalmazása több gyógyszerrel szemben rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet. Egy kutatás azt mutatta, hogy a feketebors-kivonat antivirulenciás tulajdonságokat hordoz - vagyis bakteriális virulenciát céloz meg anélkül, hogy befolyásolná a sejtek életképességét -, és ezzel kisebb mértékű lett a gyógyszerrezisztencia is.

A feketebors-olaj belsőleg történő használata elősegítheti az egészséges keringést és még a magas vérnyomást is csökkenteni tudja. Egy állatkísérlet szerint a fekete bors aktív komponensének, vagyis a piperinnek köszönhető a vérnyomáscsökkentő hatása.

Az ájurvédikus gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák a fekete borsot, hiszen melegítő tulajdonsággal rendelkezik, amely hasznos lehet a keringésben és a szív egészségében. Ezen hatások elérése érdekében belsőleg és külsőleg is ajánlatos használni. A fekete bors olaját más olajokkal is keverhetjük a melegítő hatás érvényesülése érdekében, például kurkuma- vagy fahéjolajjal.

A dohányzásról való leszokás nem egyszerű folyamat. A cigaretta, pontosabban a nikotin megvonása szorongáshoz és feszültség kialakulásához vezethet. A fekete bors olaja egy nagyszerű szorongásoldó. Egy tanulmány arról is beszámolt, hogy a feketebors-olaj más megvonási tünet ellen is hatásos lehet. Ez pedig nem más, mint a cigaretta utáni sóvárgás.

A feketebors-olajos kiegészítés segíthet a vérnyomás normalizálódásában, a glükóz toleranciájának javításában, a gyulladás csökkentésében és a májműködés fokozásában. Ezek a pozitív eredmények azt sugallják, hogy ez az olaj képes segíteni a humán metabolikus szindróma tüneteinek csökkentésében, illetve a szervezetből eredményes takarítja ki a toxinokat, mindemellett pedig eredményesen csökkenti a gyulladást is.

Az élelmiszereket megtámadó mikroorganizmusok ellen is eredményesen vetették be ezt az olajat. Bebizonyították, hogy a feketebors-olaj hatékony a mikroorganizmusok növekedésének szabályozásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Sárga tárnics mint gyógynövény
  2019-04-04 09:57:27, csütörtök
 
 



A meszes talajt kedvelő sárga tárnics (Gentiana lutea) legfőképpen Európa hegyvidékein éldegél, de a havasi gyepeken és legelőkön is előfordul. A tárnicsfélék családjának egyik jeles képviselője, amelyet már az ókori görögök is ismertek. A növény virágai a növény szárán, körülbelül egycentiméteres kocsányokon nyílnak. Az évelő növény júniusban, júliusban és augusztusban bontogatja napsárga szirmait. A növény gyökere meglehetősen vaskos, széles.

A sárga tárnics elsősorban Közép- és Dél-Európa hegyvidékein terjedt el. Régebben nagyon népszerű ez a gyógynövény, de ma már szinte alig találkozhatunk vele. A növény elsősorban a mélyrétegű, meszes, gyengén savanyú talajt kedveli, de megtalálható réteken, kaszálókon, magaskórós társulásokban, törmelékes lejtőkön, törpefenyvesekben és égercserjésekben. A növény csak lassan fejlődik, csak körülbelül 10 év múlva kezd el virágozni. Ahol nem háborgatják, ott akár 50-60 évig is megélhet.

A sárga tárnicsban bioaktív anyagok vannak, amelyek kis mennyiségben serkentőleg hatnak a reflexszerű nyál- és gyomornedv-elválasztásra. Ezt a tényt az is igazolja, hogy ha elmorzsoljuk a kezünkben lévő gyökeret, akkor megindul a nyálképződés és még az étvágy is megjön.

A sárga tárnics serkentő hatással rendelkezik, nagyon keserű, így nagyon hasznos gyomorbántalmak, renyhe emésztés és étvágytalanság esetén. Étvágygerjesztő hatása miatt már régebben is az aperitif likőrök alkotórésze volt.

Egy ártalmatlan gyógynövényről van szó, de egyes esetekben okozhat fejfájást. Gyomor- és nyombélfekély esetén nem javasolt a fogyasztása.

A gyógynövény egyik hatóanyaga a keserűanyag, éppen ezért javasolható ez a gyógynövény étvágygerjesztőként és emésztésserkentőként, de ennek a hatóanyagnak köszönhetően az emésztőnedvek elválasztását is segíti.

Hogyan készíthetünk a sárga tárnicsból étvágygerjesztő teát? Tegyen egy csészébe fél teáskanálnyi szárított tárnicsgyökeret, majd öntse le két deciliternyi forró vízzel. Hagyja egy negyedórán keresztül állni, majd szűrje le. Fogyassza langyosan a főétkezések között.

A gyógynövény csökkenti a teltségérzetet és az émelygést, illetve a hányingert is csökkenteni képes.

A sárga tárnicsot az élelmiszeripar is előszeretettel használja, ugyanis pálinkát és keserű likőrt is készítenek belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Csontritkulás ellen - brokkoli
  2019-04-04 09:53:25, csütörtök
 
 



A táplálkozási lista csúcsán helyezkednek el a keresztesvirágú zöldségek, köztük a brokkoli. Ez nem csoda, figyelembe véve azt a tényt, hogy a növény tele van rákellenes antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A brokkolit már a Római Birodalomban is tápláléknövényként termesztették és az egészség, illetve a hosszú élettartam előmozdítása szempontjából egyedülállóan értékes tápláléknak tekintették.

Hozzáértők úgy vélik, hogy a brokkoli rákellenes hatásokkal rendelkezik, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ez a zöldség lassítja az öregedési folyamatokat, elősegíti a fogak és az íny egészségét, illetve jobb csontegészséget biztosít. A brokkoli segítséget nyújt az irritált bőr megelőzésében, elősegíti a sebgyógyulást és megtámogatja a szem egészségét. Mindemellett védelmet biztosít a májnak, megtámogatja a méregtelenítő folyamatokat, kiegyensúlyozott pH-szintet biztosít, javítja a hormonális egészséget és a mellékvese működését. Javítja a termékenységet, fokozza az anyagcserét és idősebb korban is jobb kognitív funkciót képes biztosítani.

A brokkoli fitokémiai anyagokban gazdag. Ilyenek az izotiocianátok, de van még benne szulforafán és indol is. Ez utóbbi két erős antioxidáns és a méregtelenítő enzimek stimulátorai, amelyek védik a DNS szerkezetét.

A brokkoli tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, például B6-vitaminnal, amely segít a szív és az agy egészségi állapotának megtartásában. A brokkoli elősegíti a szív egészségét a szívinfarktus és a stroke megelőzésével, az artériák tisztaságának megőrzésével, csökkenti a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomás is.

A brokkoli magas A-vitamin-szintje előnyös a bőr, a szem egészsége és a termékenység szempontjából. A béta-karotin elengedhetetlen a máj egészségéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a rákos megbetegedések megelőzéséhez.

A brokkoli a K-vitamin, a kalcium, a magnézium és a kálium kiváló forrása, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges csontok, körmök és fogak számára. A K-vitamin és a vas nagyon fontos a csont ásványi sűrűségének fenntartásához, de emellett a vér egészségét is javítja és az energiaszintet is növelni tudja.

A brokkoliban lévő kalcium szerepet játszik a kalciumhiány megelőzésében, valamint az erős fogak és csontok építésében és fenntartásában, különösen idősebb korban, amikor az emberek hajlamosabbak a csonttörésre és a csontsűrűség-csökkenésre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2687
  • e Hét: 12801
  • e Hónap: 26550
  • e Év: 231251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.