Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A búzafűről
  2019-04-07 22:31:46, vasárnap
 
 


A búzafű nem más mint a búzából kifejlődő 7-8 cm-nyi nagyságú friss zöld hajtás. Eredetileg frissen préselt levét fogyasztották, és vannak akik ma is ragaszkodnak ehhez az eljáráshoz, bár elkészítése igen körülményes és időigényes, de szerencsére ma már könnyen hozzá lehet férni nagyon jó minőségű kapszula vagy búzafű szárítmányhoz is, ami legalább olyan jó mint a préselt lé.

Mit tartalmaz?
A búzafű elsősorban nagyon sok klorofillt tartalmaz, enzimeket, a B Vitamin család szinte egész tagját, jelentős mennyiségű C Vitamint, több mint százféle ásványi anyagot és nyomelemet. A benne lelhető klorofill méregteleníti a szervezetet, tisztít, regenerál, megvédi a szervezetet a környezeti ártalmaktól és a rákkeltő anyagoktól, valamint közömbösíti a kellemetlen testszagot.

Mire jó?
- Rendszeres fogyasztása lassítja az öregedést, valósággal megfiatalít. Különösen ajánlják krónikus kimerültségre, fáradtságra, levertségre.

- Kiváló ásványianyag-, vitamin-, aminosav- és klorofillforrás. A benne található klorofill valóságos nagytakarítást végez a szervezetben.

- Segíti a méregtelenítést.

- Előnyös bármilyen krónikus gyulladásban, fekélybetegségben és mindazoknak, akik kellemetlen testszaggal küzdenek.

- Regenerálja a sejteket. Javítja a sejtanyagcserét.

- Véd a káros sejtelfajulás ellen (pl. daganat). Javítja a szöveti oxigénellátást.

- Serkenti a vérképzést.

- Frissít, vitalizál.

- Lúgosítja a szervezetet.

A kezdeti méregtelenítésen túljutva fogyásra számíthatunk ha súlyfeleslegünk volt, továbbá a széklet is normalizálódik, megnő az életerő és munkabírás, javul a szervezet ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben, vérünkben több lesz az oxigén, javul a sejtek oxigénellátása, így hamarabb megszűnnek a gyulladások.

A búzakúra kezdetén néhány napig a vizelet zavarossá, erősebb szagúvá és gyakoribbá válhat, a széklet pedig hígabb lehet. Nem kell megijedni, hiszen mindez jelzi csupán hogy beindult a méregtelenítési folyamat. Néhány nap elteltével ezek a kísérőjelenségek megszűnnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A csalán gyógyhatásairól
  2019-04-07 18:52:20, vasárnap
 
 



Nagy csalán - az egyik legerősebb vértisztító növény.

Csalánlevél (URTICA DIOICA): Teáját ízületi betegségek ellen fogyasztják. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő és vérnyomáscsökkentő teakeverékek alkotórésze. Gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Csökkenti a vércukorszintet.

A bronzkori sírokban csalánból szőtt lepleket találtak, s azt mondják, szőttese olyan erős, mint a vászon. Hippokratész kortársai a csalánlevelet a kígyóharapás és skorpiócsípés gyógyítására használták, valamint belsőleg a növényi mérgezések ellen.

Hatóanyagai:
A drog (Urticae folium) glikozidákat, cseranyagot, egy gyantaszerű anyagot (csalánméreg), hangyasavat, ecetsavat, hisztamint, A-provitamint,B- és C-vitamint, viaszt, cukrot, klorofillt (növényi zöld) szerves savakat, sárga színanyagot, glükokinint (vércukorszintet csökkentő anyag), ásványi sókat stb. tartalmaz. A-provitamint, C-, B-, K-, és a kevés növényben megtalálható U-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül vas, magnézium, cink, valamint réz van benne.

Mire gyógyír a csalán?

- A reuma és köszvény gyógyszere, mert vértisztító és vízhajtó hatásával eltávolítja a káros húgysavakat.

- A friss csalánból készült ételek fogyasztása a cukorbajban szenvedőknek javasolt.

- Segít a gyomor, bélhurut, fekély, gyomor és bélvérzés, aranyeres bántalmak estén is.

- Vesetisztító, eltávolítja a vesehomokot és hat a hólyaghurutra is. A kőképződésre hajlamos emberek igyanak rendszeresen csalánteát, hogy idejében kiválasszák a vesehomokot.

- Enyhülnek a szénanátha és az asztma tünetei. Több olyan esetet ismerünk, amikor a szénanátha teljesen elmúlt, csupán azáltal, hogy a páciens novembertől áprilisig naponta csalán teát ivott.

- Roboráló és erősítő szer mindazoknak is, akiket legyengít a tavaszi fáradtság,

- Magas vérnyomásra és pangásos szívelégtelenségre is jó a teája, de orvosi felügyelet mellett fogyasszuk, mert hatására kiürül a szervezetből a kálium. Ilyenkor kálium dús ételek fogyasztása javasolt.

- A menstruációs fájdalmaktól szenvedők a megelőző napon fogyasszák.

- Hatékony a hajhullás, korpásodás és a zsíros haj ápolásánál, de a bőrkiütést is kezelhetik vele. A fiatalok pattanásai elmúlnak.

- A csalánlevél drogjának nagyobb tömegét klorofill előállításara dolgozzák fel, de igen jelentős a gyógyteaként való felhasználása. Klorofillja színezőanyag, a likőr-, cukor- és élelmiszeripar is használja.

- A fiatal csalánlevélből főzeléket készítenek, valamint fiatal állatokkal malacokkal, baromfiakkal stb. is etetik, mivel vitaminokat és a szervezet számára szükséges sókat stb. tartalmaz.

Tea készítése: 1 evőkanál mennyiséget 2 dl vízzel leforrázva készítünk immunerősítés céljából. Betegség esetén az adag megduplázható, melyet kortyonként kell elfogyasztani erős vizelethajtó hatása miatt.

Zsenge csalánlevél főzelék: A friss tavaszi hajtásokat, még virágzás előtt - kesztyűben szedjük, bár kevésbé csípnek, mint a későbbiekben - elkészíthetjük levesnek, főzeléknek egyaránt, a spenóthoz hasonlóan, de ellentétben a spenóttal, a csalánnak a főzőlevét is felhasználhatjuk. A leves, de a főzelék ízét nem lehet semmivel sem összehasonlítani, finom, ízletes. Fokhagymával ízesítve tovább fokozhatjuk a hatást, a családnak ,,zöld ízű" tavaszi vitaminbombát tálalhatunk, amely A-provitamint, C-, B-, K-, és a kevés növényben megtalálható U-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül vas, magnézium, cink, valamint réz van benne.

A csalán főzőlevét ne öntsük ki, használjuk fel a főzés során, vagy ha marad, tegyük el ivókúraként való felhasználásra, mert a felsorolt értékes vitaminokat, ásványi és gyógyító anyagokat tartalmazza.

A csalán zöld tavaszi préselt növényi nedve elfogyasztva fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, vitaminok és ásványi anyagok pótlására, az immunrendszer erősítésére sokoldalúan alkalmazható. A nyers, valamint a főzött készítmények, ételek fogyasztását heti 1-2 alkalomra korlátozzuk, a csalán erős hatóanyag-tartalma miatt.

Terhes nők ne igyák, a nyulaknál méhösszehúzódást okozott. Csípése ellen sóska, szappanos lemosás, hidrokortizon kenőcs vagy antihisztamin gyógyszer használható.
Forrás : Link

Megjegyzés : 6 hét után tartsunk szünetet, ugyanis igen erősen viszi ki a főleg felesleges húgysavat , amelynek hirtelen eltávolítása után vesekő stb alakulhat ki. Hat hét után kb 3 hét szünet után folytatható a kúra ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyermekláncfű ( pitypang) gyógyhatásairól
  2019-04-07 18:48:01, vasárnap
 
 



Gyermekláncfű (Taraxacum officinale): vértisztításra, gyomorerősítésre és a máj védelmére

Közismert, szinte mindenütt megtalálható növény. Nem csak leveleit és virágjait gyűjtjük, hanem gyökerét is (Az előbbieket nyáron, az utóbbit inkább ősszel, amikor hatóanyagokban sokkal gazdagabb.) Az egész növény tejnedvben bővelkedik. Inulin, cukor, keserű glucida van benne. Epe- és májbajok gyógyszere. Sok helyen gyökerét megpörkölik, s kávépótléknak használják fel.

Már az ókorban is ismerték gyógyászati értékeit, tejnedvét a görögök szembetegségek, szeplők, májfoltok kezelésére használták.

Mit tartalmaz?
A gyökér és a levél tartalmazza az értékes hatóanyagokat, mint az inulin, taraxacin, taraxacerin, keserűanyag, kaucsuk, viasz, cser, kolin. A tejnedvben laktukapikrin, leontodin, szaponin, nyálka, szerves savak, a levelekben pedig C, és B2 vitamin található. A gyökérben ősszel 40% is lehet az inulin mennyisége.

Mire gyógyír a gyermekláncfű?
Leveleit, magas C vitamin tartalmuk miatt, gyakran alkalmazzák salátákba.

Friss leveleiből saláta készűl, izületi fájásoknál zöldségként fogyasztható.

Étvágygerjesztő, emésztést serkentő és gyomorerősítő.

Vizelethajtó, vesekőoldó, vesekőhajtó, hatásos a vese és hólyagbajra, vértisztító.

Serkenti az epeműködést és segíti a zsíremésztést.

A teája, mint májgyógyszer használatos.

Magas vérnyomás és pangásos szívelégtelenségnél vizelethajtó hatása segít, reuma elleni teák alkotója.

Sok A és némi C-vitamint tartalmaz, de sok benne a kálium is, ami a vizelethajtási veszteséget pótolja. Más vizelethajtókhoz képest kisebb a káliumvesztés.

Antioxidáns anyagai rákmegelőző hatásúak, pl. prosztatarák, de ehhez még további kutatások szükségesek.

Csökkenti a vércukorszintet, segíthet a cukorbetegség kezelésében, de itt is orvosi felügyelet szükséges.

Az erre érzékeny személy bőrkiütést kaphat tőle. Reumás panaszoknál, izületi fájásoknál is a teáját javasolják.

Orvosi felügyelet mellett használható.

A természetes gyógymódok kutatói azt írják, hogy mivel fokozza az epe- és a vizelet elválasztást, forrázatát ihatjuk gyomorhurut, savtúltengés és májbajok esetén is. Nagyon fontos, hogy káliumot is tartalmaz és a vizeletürítés és nátrium eltávolítás nem jár káliumveszteséggel, ami egyébként nagy gondot okoz a vizelethajtók alkalmazásakor.

A zöld bimbókat ecetes, enyhén sós lében megpárolva kapribogyó helyettesítésére is használhatjuk, ezzel téve változatossá a tavaszi étkezést. Délben szedett virágaiból cukorral mézet főznek.

Tea készítése: 1-2 kávéskanál mennyiséget 2 dl vízzel 3 percig főzünk majd 10 perc múlva leszűrjük. Reggel és este fogyasztjuk 4-6 héten keresztül, majd 1-2 hét szünet után a kezelés megismételhető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tyúkhúr (Stellariae): vesekőre, epekőre, koleszterinszintre
  2019-04-07 18:43:53, vasárnap
 
 



Közönséges gyomnövény, minden eső után képes csírázni, egy évben többször is. Sekélyen gyökerezik az ültetvényekben, jelenléte nem biztos, hogy káros. A virágzó szárát gyűjtik. Teája vese és epeműködést serkentő házi szer. Kőoldó hatása is ismert.

A szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozó, nyirkosabb, megmunkált talajokon, erdőkben, ugarokon élő egy- vagy kétéves növény. Baromfiak kedvelt csemegéje. A tyúkhúrt, népies nevén csillaghúrt, csibehúrt, bár gyógyító hatású, inkább gyomnövényként kezelik. Hazánkban gyakori, szinte minden nedves talajon megtalálható. A növény föld feletti - virágzás előtti - része kiváló főzelék-alapanyag lehet.

Mit tartalmaz?

A drog (Stellariae herba) szaponint, sókat, illóolajat tartalmaz. C- és E-vitamin tartalma miatt értékes emberi táplálék is.

Mit gyógyít a tyúkhúr?

- A gyökerét távolítsuk el, majd a spenóthoz hasonlóan, fokhagymával, medvehagymával ízesíthetjük.

- A népgyógyászatban ezzel serkentjük munkára a vese-, máj- és epeműködésünket, hiszen a benne található szaponinok, sók, illóolajok, egyéb hatóanyagok ebben segítenek nekünk. A növény vese- és epekő oldására is alkalmas.

- Aki a baromfiállományát rendszeresen ezzel eteti, elérheti, hogy a tyúkok szép, sárga ,,tanyasi tojásokkal" ajándékozzák meg. Népies elnevezése, a tyúkhúr is feltehetőleg ebből a felismerésből ered.

- Antiszeptikus tulajdonsága miatt használjuk még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra.

- Egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik.

- Zsíroldó tulajdonsága miatt a vérzsír bontására is alkalmas, emiatt fogyasztó hatása is van.

- Csökkenti a tejelválasztást.

Felhasználsa:

Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel éhgyomorra fogyasszuk. Epeműködésre étkezés előtt naponta egy csészével. Testsúly csökkentésre napi egy csészével étkezés előtt.

Külsőleg: kifacsart levét desztillált vízbe keverve fáradt szemre való borogatást nyerünk. Disznózsírba keverve sebkezelésre, bőrbetegségekre való kenőcsöt készíthetünk. A sérülékeny, száraz bőrt ápolja a teájából készült borogatás.

Aranyérre, ekcémára, fekélyekre érösszehúzó, sebgyógyító hatása miatt alkalmas.

Számos módon használhatjuk a konyhában is: fiatal leveleit salátaként fogyasztjuk. Nyersen készül a tyúkhúr leves: a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával. Víz és tej keverékét adjuk hozzá, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze. Keverhetünk hozzá főtt burgonyát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fyömbér gyógyhatásairól
  2019-04-07 18:38:51, vasárnap
 
 



Kóstold meg - ha még nem tetted volna - és ha ízlik, építsd ki a beszerzőhelyeidet, és fogyassz minél több gyömbért, mert hihetetlen, hogy mennyi bajt előzhetsz meg vele, és a belőle készült végtelenül finom és egyszerű itallal, a gyömbérteával!

Gyömbértea:
Hámozz meg és reszelj le egy kb. 5cm-nyi gyömbérdarabot, és főzd meg 1,5liter vízben! Ízesítsd citrommal mézzel - ízlésed szerint! A belefőtt gyömbérszeleteket elrágcsálhatod, vagy leszűrheted, ahogy tetszik!

Hatásairól :
A gyömbérben 12 féle antioxidáns van, ezen kívül;
23 féle gombaölő vegyület
11 különböző fekélyellenes hatású vegyület
10 féle vírusellenes vegyület
8 féle májvédő vegyület
Csökkenti a koleszterinszintet
Csökkenti a magas vérnyomást
Jó hatással van a szívre
A gyömbér egyik legaktívabb összetevője, a zingibain nevű vegyület, a természet egyik leghatásosabb fehérjebontó enzimje. Mindössze 1 g zingibain 10 kg hús megpuhítására is képes. A fehérjebontó enzimek fontos szerepük van az autoimmun betegségek szabályozásában
Fájdalomcsillapító
Gyulladáscsökkentő

Nézzünk konkrét problémákat, amire jó:

Afrodiziákum
a kardamonnal együtt. Teaként.
Mire lehet jó?
Merevedési zavarok
Nemi vágy serkentő - Tüzes gyömbért ajánlanak a “hideg" nők felmelegítésére
Terméketlenség - Növeli a hímivarsejtek számát és mozgékonyságát - állítólag - érdemes kipróbálni.

Agyi katasztrófa (stroke)
Napi 2 evőkanál gyömbér elfogyasztása egy héten keresztül 100 g telített zsír vérrögképző hatását semlegesíti. (A vajban nagyon sok a telített zsír, ami hozzájárul a stroke kialakulásához.)

Bütyök
A fűszeres gyömbér fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, segíthet a bütyök okozta fájdalom enyhítésében.

Indiai kutatók egy vizsgálat során 3-7 g (1,5-3,5 teáskanál) gyömbérport adtak 28 fájdalmas izületi gyulladásban szenvedő embernek. Több mint 75% állapota észrevehetően javult, a fájdalmuk enyhült, izületi duzzanatuk lelohadt. A dózistól 30 hónapig tartó kezelés után sem észleltek mellékhatásokat.

Bütyökkezelésre belsőleg gyömbérteát javasolnak (1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért tégy 1 csésze forró vízbe, és ezt mindennap fogyaszd) és tegyél reszelt gyömbért közvetlenül a bütyökre is, naponta egyszer-kétszer.

Csalánkiütés
Ételallergia okozta csalánkiütés esetén egy nagy fazék vízben (kb. 4 liter) főzz lassú tűzön 230 g gyömbért 5 percen át és az így kapott főzetet öntsd meleg fürdővízhez. Áztasd magad a vízben, majd dörzsöld le magad kamillateával (1 teáskanál kamilla, 1 csészényi forró víz)!

Depresszió
A gyömbért a népi orvoslás régóta használja szorongás és depresszió gyógyítására. Kellemes, "hangulatjavító" íze van. Fűszerezd vele az ételed és az életed minden nap, és elkerül a (téli) depresszió!

Duzzanat (ödéma)
India ájurvédikus orvosai évszázadokon keresztül ajánlották a gyömbért elsősorban az izületi gyulladás okozta duzzanat csökkentésére. Újabban több kutató kimutatta, hogy a benne is megtalálható fehérjebontó enzimnek jócskán van gyulladáscsökkentő hatása is.

Fájdalomcsillapítás
Egy vizsgálatban a kutatók 56 önkéntes beteget figyeltek meg, akik közül 28-an reumás izületi gyulladásban, 18-an artrózisban, 10-en pedig fibromyalgia néven ismert, fájdalmas betegségben szenvedtek. A kísérleti alanyok napi 2-4 teáskanálnyi gyömbérport kaptak. Három hónap után több mint 75%-nál jelentős mértékben enyhülnek a fájdalmak, és mellékhatásokat sem tapasztaltak.

A gyömbért külsőleg is használhatod. A meleg, gyömbéres borogatás enyhíteni látszik a hasi görcsöket, a fejfájást és az izületi merevséget. A borogatáshoz készített folyadékba tegyél csípős paprikát is!

Fejfájás és migrén
Rágcsálj 5 g (k. 2,5 teáskanál) friss, reszelt gyömbért! Ha ezt nem kedveled, akkor 500 mg-os, szárított gyömbért tartalmazó kapszulát szedj fejfájásra. Hatását fokozhatod kurkumával, amely gyulladáscsökkentő szer, és a gyömbérrel sok tekintetben azonos a gyógyhatása. Mindkettőből tegyél 1 teáskanállal 1 pohár limonádéba.

Fogfájás
A csípős fűszerekből készített borogatás enyhíti a fogfájást. Tovább fokozhatod a csípősségét piros csilipaprika hozzáadásával. Mind a gyömbér, mind a pirospaprika külsőleg izgatják a bőrt, és a felületes bőrgyulladás ellensúlyozza az erősebb fogfájást. A borogatás elkészítéséhez keverd össze a porított fűszert vagy fűszereket annyi vízzel, hogy ragacsos masszát kapj. Márts bele egy kis vattacsomót, majd a kinyomkodott vattát közvetlenül tedd a fogra úgy, hogy ne érjen a fogínyhez! Ha nem bírod a fűszerek égető hatását, öblítsd ki a szádat, és keress más gyógymódot!

Torokfájás
Gargalizálj gyömbérrel torokfájás ellen. Készíts gyömbéres gyógyitalt citromléből, ecetből és mézből.
Fekély

Kevesen tudják, hogy a gyömbér fekély kezelésére is alkalmas gyógynövény, 11 különböző fekélyellenes hatású vegyületet tartalmaz. A mézzel kandírozott gyömbér jóízű és kellemes gyógymód a fekélyre. A méz és a gyömbér együttes alkalmazása különösen hatásos. A gyömbér baktériumölő vegyületei mellett a méz ugyancsak baktériumellenes hatású, és úgy tűnik, a kettő együtt szinergikus hatást ér el.

Mit szólnál egy kis kandírozott gyömbérhez a különféle gyógyszerek helyett? Az íze biztosan sokkal jobb! A kandírozott gyömbér csípős, fűszeres édesség, amely sok, ínyencségeket árusító boltban kapható. Ha nincs kedved rágcsálni, a gyömbér kapszula formájában is beszerezhető.

(Bél)férgek
A csípős gyökerek rendkívül hatásosak lehetnek a világ legveszélyesebb parazitáinak egy része ellen, amik a nyers halban is megtalálhatóak. Ha tehát szereted a sushit, jól teszed, ha sok savanyított gyömbért eszel hozzá. Lehet, hogy nem véletlenül szolgálnak fel a japánok gyömbért a sushihoz? Ugyanez a tanács vonatkozik a ceviche, a pácolt nyers halból készült latin-amerikai étel fogyasztására is - egyél mellé sok gyömbért!

Gyomorrontás
Gyomorrontás esetén tegyél a teádba 2 g (kb. egy teáskanálnyi) gyömbért. A gyömbér olyan vegyületeket (ginggerol, shogaol) tartalmaz, amely nem csupán a gyomrot nyugtatják, de az emésztést is elősegítik a bél perisztartikus mozgásának serkentésével.

A gyömbér a következőkre jó még:
émelygés
reggeli rosszullét ellen
A gyömbér sokkal hatékonyabb némely közismert, émelgés ellen gyakran felírt szintetikus gyógyszernél. Enyhíti a szédülést. Legfeljebb napi két csésze gyömbértea fogyasztása javasolt.
gyomornyugtatás
szédülés
tengeribetegség
1 g (fél teáskanálnyi gyömbér) 38%-kal csökkenti a tebgeribetegség előfordulását, a hányásét pedig 72%-kal. Megelőzésére az utazás megkezdése előtt vegyél be két gyömbér kapszulát, majd még egyet-kettőt a tünetek jelentkezésekor. Ez utóbbira valószínűleg négyóránként lesz szükség. Kapszula helyett használható néhány teáskanál gyömbérpor is, vagy ha valaki szereti, a nyers gyömbért is rágcsálhatja.

Gyulladás
Már volt róla szó, hogy a gyömbér több mint 12 féle antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladás előidézésében szerepet játszó szabad gyökök semlegesítésében. A gyömbér (és közeli rokona, a kurkuma) eredményesen használható a legtöbb izületi gyulladás kezelésére.

Ízületi gyulladás, porckopás Mindennap gyömbértea csontizületi gyulladásra, porckopásra.
Íngyulladás és nyálkatömlő gyulladás Ázsiában a népi gyógyászat régóta használja a gyömbért a nyálkatömlő-gyulladás gyógyítására. Ismétlődő bursitis esetén is javasolt, próbáld ki ananásszal és egy kevés édesgyökérrel keverve - enni.
Bechterew-kór - Nem gyógyítja, de a gyulladás- és a fájdalmak enyhítésében segíthet

Szemben a Bechterew-kór kezelésében szerepet játszó, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel, a gyömbér nem károsítja a szervezetet. Az aszpirin és a többi, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer hosszú távú alkalmazása gyomorfekélyhez vezethet. A gyömbért tea, tinktúra vagy kapszula formájában is fogyaszthatod.

Időszakos sántítás
A szívinfarktust előidéző vérrögképződést a gyömbér több vizsgálatban csaknem ugyanolyan hatékonyan megakadályozta, mint az aszpirin és a fokhagyma. Ha a vérrög a lábban keletkezik, időszakos sántítást okoz. Ha ez a fajta keringési zavar lépne fel nálam, minden bizonnyal sok gyömbért ennék.

Isiász
John Heinerman (PhD) antropológus egyiptomi gyógymódot ajánl isiász ellen: keverj össze 2 evőkanál reszelt gyömbért 3 evőkanál szezámolajjal és 1 evőkanál citromlével. Dörzsöld be ezzel a keverékkel az érintett bőrfelületet!

Lábgomba
23-féle gombaölő vegyületével a gyömbér az egyik leghatékonyabb gyógynövények. E vegyületek közül a kaprilsav olyan erős...erős, na! Készítsen tömény főzetet! Tegyen 25 g aprított gyömbért egy csésze vízbe, forralja lassú tűzön 20 percig, majd miután kihült, tegye vattára vagy pamutkendőre, é dörzsölje be vele az érintett területet!

Májvédő
Nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz. Ahányszor csak főz vele, vagy teát készít belőle, a mája minden alkalommal kap egy kis védelmet.

Menstruációs zavarok
Menstruációt elősegítő gyógynövénynek tekintik, a benne található fehérjebontó enzimekre hivatkozva.

Nátha
Kezeld magad gyömbérteával! Ez igen hatásos, mivel a gyömbér mintegy tucatnyi vírusellenes vegyületet tartalmaz. A tudósok a laboratóriumi vizsgálatok során több olyan kémiai anyagot vontak ki a gyömbérből, amely különlegesen erős hatást fejt ki a legelterjedtebb náthavírusnak számító rhinovírusok ellen. A gyömbér emellett nagyon ízletes, érdemes beszerezni belőle egy kisebb mennyiséget, hogy állandóan kéznél legyen a náthaellenes harcban.

Raynaud-szindróma
A kínai gyógyfüvészek gyakran javasolják ezt a csípős fűszert olyan egészségügyi panaszokra, amelyeknek közük van a hideghez, a megfázáshoz, így a Raynaud-szindrómás fájdalmasan hideg és kékesfehér ujjak gyógyítására is. A gyömbér csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, és e hatások egyaránt hozzájárulnak a keringés helyreálltásához az ujjakban is.

Gyógyír: meleg leves
Készíts cayenne-i borssal, fokhagymával, gyömbérrel és mustárral ízesített paradicsomos zöldséglevest (minestronét), borágó-, ribiszke és ligetszépeolajjal gazdagítva. A levesből készíts nagy mennyiséget, és egyél belőle annyit, amennyivel jóllaksz. Ezután szűrj le belőle egy keveset, és dörzsöld be vele elmerevedett ujjaidat. Végül a leves után desszertként fogyassz ginkót.

Szívproblémák
A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, jó hatással van a szívre. Antioxidáns, némileg megvédi a koszorúereket a koleszterin által előidézett károsodás ellen. A gyömbér ugyanúgy erősíti a szívműködést, mint a digitalis gyógyszer.

Angina pectoris (szívkoszorúér-görcs)
Napi 1/2 teáskanálnyi gyömbérpor fogyasztását javasolják.
Szívbetegség, szívinfarktus
Vérnyomás csökkentése révén segít a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, gátolja a véralvadást, ezért segít megelőzni a szívinfarktust kiváltó vérrögképződést.

Szürkehályog
Tele van antioxidánssal, ezért jó hatású szürkehályog megelőzésében, kialakulásának lassításában. Teaként fogyaszd bőségesen!

Testszag
A gyömbérben 17 antibakteriális vegyület van - antibakteriális hatást fejt ki azokkal a mikroorganizmusokkal szemben, amelyek kellemetlen illatúvá teszik a külső elválasztású mirigyek váladékát - magyarul: felelősek a testszag kialakulásáért. Belső dezodor!

Vesekő
Tömény gyömbérteából készült meleg borogatás segíthet a vesekő által okozott kínzó fájdalmak enyhítésében. A borogatás bőrizgató szerként hat, felületi bőrirritációt okoz, amely némileg eltereli a beteg figyelmed a mélyebbről jövő vesefájdalomról, amíg nincs a közelben az orvos.

Vírusfertőzések
A jó öreg gyömbér 10 féle vírusellenes vegyületet tartalmaz. Ezért ha vírusfertőzésed van, igyál gyömbérteát, vagy bőségesen fűszerezd gyömbérrel az ételeidet!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49318 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 4002
  • e Hónap: 17751
  • e Év: 222452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.