Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
Lenyűgöző szupercella sorozat Észak-Olaszországban
  2020-09-01 13:50:38, kedd
 
  Itt megnézhetők Link  
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
NEOWISE-üstökös húzott át ma hajnalban országunk felett.
  2020-07-14 15:55:27, kedd
 
  2020-07-14 -én a C/2020 F3, vagyis a NEOWISE-üstökös húzott át ma hajnalban. Az MTI fotósai pedig szebbnél szebb képeket készítettek róla. Majdnem 5 ezer év után ismét a Nap felé közeledik a NEOWISE-üstökös, amely a vártnál fényesebb lesz, így ha nem esik szét, akkor július közepétől a nyár végéig kis távcsővel vagy esetleg szabad szemmel is megfigyelhető majd.
Nagyobb kép Link

...... ........... .........

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Ma van a föld napja 04.22
  2020-04-22 10:39:49, szerda
 
  ...... .........



- 50 éves a Föld Napja: rajtunk múlik, milyen lesz az élet 50 év múlva? Link

- Wikipedia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
2020. március 29. órát egy órával előre...
  2020-03-07 07:42:22, szombat
 
  Jön az óraátállítás és vele a gyökeres fordulat
...... .......


2020. március 29. vasárnap hajnalban kettő órakor három órára kell előreállítani az órát - írja a Link Az óraátállítás egyszerre gyűlölt és hasznosnak tartott lépés, de hamarosan az Európai Unióban minden tagállam felhagy vele

Hagyományosan az előnyök között szokás emlegetni, hogy energiatakarékossági szempontból jobb, ha a munkaidő (a reggel 8 és este 7 óra közötti) időszaka alatt minél tovább van világos. A módszernek a világháborúk és a hetvenes évek olajválsága alatt kimutatható hatása volt, jelentősen csökkent az energiafelhasználás, azonban az azóta eltelt közel 50 évben teljesen megváltozott a fejlett világ embereinek életmódja. Nyáron a hosszabb ideig tartó világosság már nem vágja vissza a fogyasztást, többek között azért, mert egyre több elektromos eszközt használunk, valamint világszerte elterjedtek a légkondícionálók.
Tavaly nyáron már nagyjából egységes volt az áramfogyasztás volt az évben, egy-két téli csúccsal. A nyári csúcs a június 27-i 6633 megawatt volt, míg a történelmi rekord - vagyis szélsőségesen magas érték - egy különösen hideg napon volt, 2019. január 23-án, akkor 6926 megawatt volt az országos terhelés. Az idei enyhe tél kérdés, hogy ezt mennyire befolyásolja.
Volt előnye, de már kinőttük
Korábban az Egyesült Államokban statisztikusok azt mutatták ki, hogy az óraátállítással nyert napos órák télen például azt eredményezték, hogy kevesebb volt a bűncselekmény. Viszont ezt a pozitív hatást mostanra teljesen kiradírozta, hogy a bűnözők már napvilág mellett is épp oly aktívak, mint az éjszaka leplező sötétjében.
Ezért a 2000-es évektől egyre hangosabb lett az a tábor, amelyik azt mondta, hogy valójában az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásai miatt nincs értelme a nyári-téli időszámításra való váltogatásnak. Szakértők szerint az alvás és az ébrenlét évmilliókon át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása az emberi szervezetre negatívan ható fázis eltolódási következményekkel jár.
A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Napszakos változást mutatnak, például a vérnyomás értékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje. Az óraátállítás pedig ezt borítja fel, ami sokaknál vezet jetlag-élményhez vezet, vagyis olyan, mint gyors időzóna-átlépést élnének át egy repülővel. Ennek kiheverése felnőtteknél - főleg az idősebbeknél - akár 3 hét is lehet.
Elhagyjuk a fenébe
A kritikai hangok és az egyre intenzívebb vita miatt tavaly március 26-án az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött.
Az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, állt az akkori a parlamenti állásfoglalásban. Egyelőre még nem dőlt el, hogy hova váltunk, az EP tavaly egyeztetésre kérte a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.
Ha a Bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, akkor az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztását javasolhatják.
A magyar kormány egyelőre nem jelentette be, hogy melyik számításhoz csatlakozunk, de egy éven belül ebben a kérdésben már biztosan döntés születik. Még egy óraátállítás így biztosan lesz - de ha a nyári létet választjuk, akkor kettő is - 2020. október 25. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

Forrás: külföldi apró
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Hogyan kell kiszámolni, mikor van szökőév?
  2020-02-29 11:43:32, szombat
 
  Itt megmutatják Link  
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Február 29 lehetne munkaszüneti nap
  2020-02-29 11:29:52, szombat
 
  ...... ........... ........... .....



...... ........... ......


Február 29. tényleg csak szökő évente jön el. Ez az a nap, ami egy átlag magyar életében tizennyolcszor virrad fel, legközelebb pedig majd 2020-ban. Apor Vilmos, Gioacchino Rossini és az olimpiai bajnok kajakozó, Kovács Katalin is február 29-én született. Akkor nekik most csak négyévente van születésnapjuk? Mindez semmi: néhány évszázaddal korábban még létezett február 30-a is. Tények, tévhitek és érdekességek a naptár legfurcsább napjáról.
...... .............


Aki szereti a sportot, pontosan tudja, hogy mikor van szökőév: amikor labdarúgó Európa-bajnokságot és nyári olimpiát rendeznek. Ezekben az években a február 28 helyett 29 napos, az év pedig 365 helyett 366 napból áll. Milyen hatással van a gazdaságra ez az extra nap, amely egy átlag magyar ember életében összesen 19-szer jön el? Több országban felmerült már, hogy érdemes lenne munkaszüneti nappá nyilvánítani a február 29-ét, egyelőre azonban nem nyert széleskörű támogatást a javaslat. De mi szól mellette és ellene? Ennek is utánajártunk, és cikkünkből az is kiderül, hogy pontosan mikor és miért került be a naptárakba ez a plusz nap.
Plusz egy nap az év 0,27%-át jelenti, vagyis idén ennyivel több idő jut gazdasági aktivitásra. Az ilyesfajta naptári hatások néha meglepően nagyot löknek a negyedéves GDP-n, amit a statisztikusoknak emiatt külön kezelniük is kell. Magyarországon egy nap alatt átlagosan közel 130 milliárd forint (2019-ben folyó áron durván 47 ezer milliárd lehetett) GDP termelődik. Mégis többnyire bonyolult előre meghatározni, hogy pontosan mit jelent majd a gazdaságnak az egy extra nap, nem mindegy ugyanis, hogy munkanapról van-e szó, vagy hogy éppen mi történik akkor a gazdaságban. Az Egyesült Államokban például még az is nehezíti a becslést, hogy éppen szökőévente tartanak elnökválasztást, ami önmagában nagyban befolyásolhatja a gazdasági folyamatokat. Na de ki örül február 29. napjának, és ki nem?

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Szökő év - február 24
  2020-02-29 11:22:48, szombat
 
  A szökőév olyan év, amely több napot tartalmaz az év szokásos hosszánál azért, hogy a naptárt szinkronba hozza a csillagászati (tropikus évvel) vagy évszakok szerinti idővel (latinul: annus bissextilis, azaz 'szökőnapos év').
Az évszakok és a csillagászati események nem egész számú napok szerint ismétlődnek, ezért a naptár, ami ugyanannyi napot tartalmaz, minden évben elcsúszik a világ eseményeihez képest. Ha időnként beillesztünk egy plusz napot az évbe - vagy egyéb módon időnként módosítunk az év hosszán - akkor ez a csúszás korrigálható.
A szökőnapokat - melyek a naptárat hangolják össze a csillagászati év hosszával - nem szabad összekeverni a szökő másodpercekkel vagy ,,ugró másodpercekkel", amelyek az órát hozzák szinkronba a nap hosszával.
..


- Valamennyien tudjuk, hogy a négyévente számított szökőévekben a február egy nappal hosszabb szokott lenni, úgy, mint az idei évben is. Az viszont már kevéssé ismert, hogy a hosszabb februárnak mégsem az utolsó, 29. helyett február 24. - napját tekintjük szökőnapnak. Ez utóbbi pedig nem kisebb történelmi személyiség, min Julius Caesar római államférfi nevéhez köthető.
A nikaiai zsinatra volt visszavezethető a naptár megcsúszása
Az évszakok, illetve a csillagászati jelenségek, események, nem egész számú napok szerint ismétlődnek. Emiatt a naptár, amely ugyanannyi napot tartalmaz, mindig egy kissé elcsúszik az ismétlődő csillagászati eseményekhez képest. amelynek az a lényege, hogy a naptári és a csillagászati év között mutatkozó különbséget, meghatározott időnként, egy beiktatott plusz naptári nappal szüntetik meg. Még az ókorban, a Kr.u. 325-ben megtartott nikaiai zsinaton tették meg a tavasz kezdőnapjának március 21.-ét, amely egy csillagászati eseményhez, a tavaszi napéj-egyenlőséghez kötődik. A naptári és a csillagászati év közötti különbség azonban a 16. század második felére már tíz naptári napra hízott fel, emiatt elkerülhetetlenné vált a naptárreform, amelyet XIII. Gergely pápa 1582-es rendelete vezette be. - Gergely naptárt
...... ........... ..............


Magyarországon csak öt évvel később, 1587-ben vezették be a Gergely-naptárat,
mégpedig úgy, hogy az október 21-i szombati napot november 1., vasárnap követte. Ma a világ legtöbb országában a Gergely-naptárt alkalmazzák.
*
-Szökőév és szökőnap
A Gergely-naptár a naptári és a csillagászati év közti különbséget úgy küszöböli ki, hogy meghatározott évenként a normál esetben 28 napos februárhoz egy további naptári napot rendel hozzá. Az ilyen éveket nevezzük szökőévnek, ám az úgynevezett szökőnap mégsem a toldaléknap, február 29-e, mint arra többnyire gondolnánk, hanem február 24. napja.
Ennek az első látásra szokatlan számításnak szintén az ókorba nyúlnak vissza a gyökerei, ami a nagy római államférfi, Julius Caesar naptárreformjához köthető.
Caesar rendelte el ugyanis, hogy ,, a március kalendasa előtti hatodik nap kettőztessék meg" - ez pedig a mai naptár szerint február 23. napja, amelyet a szökőnap, azaz február 24. követ. A Gergely-naptár szerint szökőév a minden, néggyel osztható év, kivéve a 100-zal oszthatókat. Szökőévek viszont a 400-zal is oszthatóak.
- A századfordulós évek közül éppen ezért csak a 400-al is osztható évek lehetnek szökőévek; ilyen volt például a 16. és 17. század fordulója, az 1600-as év, de legutóbb a millenium éve, 2000 is. A következő századfordulós szökőévre még meglehetősen sokat kell várni, legközelebb a 2400-as lesz ilyen év.
- Háromezer évente egynapos csúszás
A Gergely-naptárban minden 400 évre 97 szökőév jut. A Gergely-naptár egész pontosan 365, 2425 napból, míg a csillagászati év 365,2422 napból áll. Ennek megfelelően - szemben a 16. századi naptárreformig széles körben használt Julián-naptárral - a Gergely naptár csak 3000 évente marad el egy teljes naptári nappal a csillagászati naptár mögött..
A Julián-naptárban - amely minden néggyel osztható évbe ugyancsak a februárhoz told hozzá egy plusz napot - a naptári év 365,25 napból áll.
- A Julián-naptárban 130 évenként adódik ösze egy naptári nappá a naptári és a csillagászati év közötti különbség.
A kínai vagy például a héber időszámításban a naptár holdhónapokban méri az időt. Itt a szökőévnek ennek megfelelően nem szökőnapja, hanem szökőhónapja van, ami a kínaiaknál egy meglehetősen bonyolult számítás alapján kerül be a naptárba.

Forrás: Origo 2016.02.29.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Medves jóslata 02.02
  2020-02-03 16:24:18, hétfő
 
  2020 02.02 évben a medve nem látta meg az árnyékát, mert borús idő van és néha esik az eső - - Itt Gazdagréten.

24.hu hírek oldalán
...... ..........


Jön a tavasz, legalábbis a miskolci medvék jóslata szerint - hangzott el az M1 Híradójában.
A Miskolci Állatkert és Kultúrpark az elmúlt évekhez hasonlóan idén is medvecsalogatásra hívta az érdeklődőket.
Dorka és Borka, a két dán származású barnamedve 2012 óta él az állatkertben, azóta minden évben megjósolják az időjárást.
A néphagyomány szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Ha meglátja az árnyékát a napsütésben, akkor visszacammog aludni, mert hosszú lesz még a tél. Borús időben viszont nincs árnyék, a medve sem ijed meg a saját árnyékától, és kint marad, jelezve: nyakunkon a tavasz.
Az M1 helyszíni tudósítója szerint Miskolcon az utóbbi forgatókönyv valósult meg, Dorka és Borka ugyanis kint maradtak a barlangból és vígan csemegéztek.
Ha lehet hinni nekik, akkor hamarosan eltehetjük egy időre a téli kabátokat

- Ennek megfelelően vasárnap megtartották a hagyományos medveárnyék-észlelést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a népi időjóslás szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Gergely naptár / XIII. Gergely pápa 1582. 02.24.
  2020-01-02 10:15:08, csütörtök
 
  XIII. Gergely pápa rendelete szerint az új naptár 1582. október 4-én csütörtökön lépett életbe.
- Wikipedia oldal Link

- Rubicon oldalon Link

- Múlt kor oldalon Link

- Katolikus lexikon oldalon Link

- Gergely-naptár elterjedése Link
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
2020. évi munkaszüneti napok
  2020-01-01 14:51:23, szerda
 
  2020-ban csak két munkanapot kell áthelyezni, ami egyszerűsíti a munkáltatók és a munkavállaló éves tervezését. Az első augusztus 29. szombaton lesz, a másik december 12. szombaton.

Új Év január 1. szerda pihenőnap
Március 15. vasárnap Nemzeti ünnep hétvége
Nagypéntek április 10. péntek pihenőnap.
Húsvét április 13. hétfő pihenőnap, 4 napos hétvége
Munka Ünnepe május 1. péntek pihenőnap, 3 napos hétvége
Pünkösd június 1. hétfő pihenőnap, 3 napos hétvége
Államalapítás ünnepe augusztus 20. csütörtök pihenőnap, 4 napos hétvége
(Az augusztus 21. péntek pihenőnap), augusztus 29. szombat munkanap (áthelyezett munkanap)
1956-os Forradalom Ünnepe október 23. péntek pihenőnap, 3 napos hétvége.
Mindenszentek november 1. vasárnap hétvége
December 12. szombat munkanap (áthelyezett munkanap)
Szenteste december 24. csütörtök pihenőnap
Karácsony december 25. péntek pihenőnap
Karácsony december 26. szombat pihenőnap, 4 napos hétvége
Új Év 2021. január 1. péntek pihenőnap, 3 napos hétvége
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2049
  • e Hét: 7740
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 231336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.