Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/185 oldal   Bejegyzések száma: 1843 
A tavasz kedvencei: szamóca, brokkoli, cékla és cukkini
  2024-04-16 20:38:13, kedd
 
  A tavasz kedvencei: szamóca, brokkoli, cékla és cukkini - miért fogyasszunk szezonális gyümölcsöket és zöldségeket?

Már nagyon sokan várták a tavaszt, hiszen ilyenkor kezdenek érni a szezonális gyümölcsök, amelyek nemcsak lédúsak és ízletesek, de rendkívül egészségesek is. Nemcsak egyes gyümölcsök örvendeztetnek meg bennünket, hanem már kora tavasztól ehetünk sok-sok zöldséget is, amelyek szintén segítenek energiához jutni és megtámogatni az egészségünket a hosszú komor telet követően. Mutatjuk is a tavasz néhány kedvenc gyümölcsét és zöldségét!

Miért fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket? A szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal több tápanyagot tartalmaznak, mint a fagyasztott, szezonon kívüli társaik. A zöldségek és a gyümölcsök hosszútávú tárolása csökkenti a termékek tápértékét is. Amellett, hogy táplálóbbak a szezonális termékek, sokkal jobb ízvilággal is rendelkeznek.

A szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal olcsóbbak is, hiszen ilyenkor bőségesebb a kínálat. Ezek fogyasztása nagyszerű módja annak is, hogy csökkentsük a szénlábnyomot, és ez pozitív hatással van a környezetre.

A tavasz egyik nagy kedvence a cseresznye. Kicsik és nagyon is egyaránt kedvelik, legalábbis az emberek többsége imádja ezt a roppanós, zamatos gyümölcsöt. A cseresznye nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, köszönhető ez a magas rosttartalmának, a benne található C-vitaminnak és a gyümölcsben található antociánoknak, amelyek rákellenes hatásokkal is rendelkeznek. Ha nem tudunk esténként aludni, akkor együnk egy maréknyi cseresznyét, mivel a gyümölcs melatonint tartalmaz, amely segíti az új, egészséges sejtek létrejöttét, és jobb alvást is biztosít.

Gyümölcsök közül az eper is tavasszal érik. Nagyon sokan kedvelik, többek között az édes íze és a magas C-vitamin-tartalma miatt. Jól is tesszük, ha a hosszú tél után sok epret fogyasztunk, hiszen segítséget nyújt az immunrendszer megerősödésében. Az eper gazdag forrása a flavonoid vegyületeknek, amelyek csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást. Ezen kívül C-vitaminban és káliumban is bővelkedik, amelyek pedig az immunrendszert támogatják meg.

Tavasszal ne feledkezzünk meg a tápanyagokban bővelkedő cékláról sem, amely szintén sok káliumot és más fontos tápanyagot tartalmaz. Olyan tápanyagokat, amelyek segítenek egészségesen tartani az idegeket és az izmokat. A-vitaminban is bővelkedik, amely a szem és a bőr egészségét hivatott fenntartani.

A tavaszi hónapok nagy kedvence a cukkini, amelyet változatosan készíthetünk el. Egy nagyon egészséges zöldségről van szó, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és C-vitamint, illetve olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek biztosítják a csontok egészségét, és megvédenek bennünket a szabad gyökök sejtkárosító hatásai ellen.

A spárgáról se feledkezzünk meg tavasszal. Tele van rostokkal, ily módon az emésztőrendszer egészségét védi. Folátot is tartalmaz, amely az agyat segíti, hiszen az információk gyors feldolgozását támogatja meg.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az arany tej, azaz a kurkumás tej pozitív hatásai
  2024-04-16 19:58:18, kedd
 
 



Az arany tejet kurkumatejnek is nevezik Indiában. A hagyományos orvoslásban gyakran alkalmazzák különféle betegségek természetes kezelésére. Gyakran használják az immunrendszer erősítésére is. Az indiai emberek más fűszereket is hozzáadnak ehhez a fenséges italhoz. Többek között kardamommal, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel és fekete borssal teszik még változatosabbá ezt az italt.

A kurkuma segít csökkenteni a nyálkahártya-duzzanatot, illetve hatására kevesebb váladék termelődik a légutakban. Megfázás esetén ez a hatás könnyebbé teszi a légzést, és még a fejfájást is csillapítja.

A vese sejtjei gyakran károsodnak cukorbetegség, egyes gyógyszerek és magas vérnyomás esetén. A kurkuma azonban segíthet a vese sejtjeinek regenerálódásában, és ezzel késleltethető vagy meg is előzhető a veseelégtelenség kialakulása.

Az arany tejben lévő kurkuma méregtelenítő hatásokkal is rendelkezik, illetve védi a májat a károsodásoktól. Ezek a hatások nagyon fontosak a máj egészsége szempontjából.

A kurkuma a fájdalom szabályozásában is a segítségünkre lehet. A tejben lévő tápanyagok segítik a csontok egészségét, ezen kívül a kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságai enyhítik az ízületi gyulladás okozta kellemetlen tüneteket, többek között a fájdalmat és a merevséget.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a testben kialakult gyulladás és a depresszió között szoros összefüggés van. A kurkumában található kurkumin olyan bioaktív hatóanyag, amely antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, ez pedig segít a depresszió tüneteinek kezelésében és a krónikus gyulladás csökkentésében. A kurkuma növelni tudja az agyban található szerotonin és dopamin nevű neurotranszmitterek számát, amelyek köztudottan növelik a hangulatot.

A kurkuma nem csak egyféle antioxidánst tartalmaz. Ezek az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök és az öregedés által okozott esetleges sejtkárosodásoktól, ezzel pedig számtalan betegség kockázatait csökkentik.

A kurkumát bőrbetegségek kezelésére is használják Indiában. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően fokozza a kollagéntermelést, küzd az öregedés korai jelei és tünetei ellen, illetve támogatja a bőr egészségét.

A kurkumin a vércukorszintet is csökkenteni tudja, ezzel is segítve a cukorbetegség természetes kezelését, de mivel a kurkuma megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását, így a fogyasztása előtt mindenképpen beszéljen a kezelőorvosával!

Az arany tej javítja a reproduktív egészséget is, illetve előnyös lehet azon nők számára, akik endometriózisban vagy hormonális egyensúlyhiányban szenvednek. Az arany tej csökkenti a menstruációs fájdalmat és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik.

Az arany tej javítja a vérkeringést, illetve a nyirokrendszerre is jó hatással van, hiszen tisztítja azt.

A kurkumás tej javítja az emésztést is. Ha gyömbért is adunk ehhez az italhoz, akkor a krónikus diszpepszia tünetei is jelentősen csökkenhetnek.

Amennyiben szeretnénk lefogyni, akkor is nagyon előnyös lehet a kurkumás tej, ugyanis gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik.

Fahéjas-kurkumás arany tej hozzávalói:
3 dl tej,
1 kávéskanál kurkuma,
ízlés szerint méz.
negyed kávéskanálnyi fahéj,
egy csipet szegfűszeg,
egy csipet kardamom,
egy csipet őrölt fekete bors.

Elkészítése:
Forraljunk fel 3 dl tejet. Melegítés közben adjuk hozzá a kurkumát, majd vegyük le a tűzhelyről. Amikor kicsit lehűlt az ital, adjuk hozzá a többi fűszert és édesítsük mézzel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ezek a tápanyagok jót tesznek a szemnek
  2024-04-16 19:23:19, kedd
 
  Vitaminokra, ásványi anyagokra és mikrotápanyagokra az egész szervezetünknek szüksége van, hogy megfelelően tudjon működni és funkcionálni. Amennyiben vitaminhiány lép fel, az nagyon sok egészségi problémát okozhat, így csökkentheti a szem védelmét is, illetve ronthatja annak működését.

Melyek a leggyakoribb szembetegségek?
A makuladegeneráció a látásvesztés leggyakoribb életkorral összefüggő oka. Ez befolyásolja a makulát, és idővel lassan látásvesztést okoz. A szürkehályog egy másik degeneratív szembetegség, amikor is a szem tiszta lencséjén zavarosság, zavar jelentkezik. Ez pedig homályos látást eredményez. A glaukóma is egy életkorral összefüggő szembetegség. Folyadék és nyomás halmozódik fel a szemben, ami károsítja a látóideget. Ha a látóidegben lévő rostok megsérülnek, vakság léphet fel.

Vannak olyan vitaminok, amelyek kiemelkedő fontossággal bírnak, ha a szem egészségéről van szó. Ebbe a csoportba tartozik a C-vitamin, az E-vitamin, a lutein és a zeaxantin is. Ezek a tápanyagok segíthetnek a makuladegeneráció és a glaukóma megelőzésében is.

A lutein egy olyan gyulladáscsökkentő karotinoid vegyület, amely elsősorban a narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben található meg nagyobb mennyiségben. Mivel a lutein antioxidánsként hat a szemben, így megakadályozhatja a makuladegeneráció kialakulását is.

A C-vitamin egy általános, immunrendszert támogató vitamin, amely a szem egészségének is jót tesz, mivel csökkenti a szemben kialakult gyulladást. Ez a vitamin a kollagén termelését is fokozza, ami elengedhetetlenül fontos a károsodott szemszövetek helyreállításához.

Az A-vitamin valamilyen sérülés vagy műtét után a szem gyógyulási folyamatait is fel tudja gyorsítani.

A cink szintén nagy koncentrációban van jelen a szem szöveteiben. Ez a tápanyag csökkenti a szemben kialakult gyulladást, illetve eltávolítja a szemből azokat a toxikus anyagokat, amelyek látási problémákat is okozhatnak.

A vitaminok és ásványi anyagok egyik legfontosabb előnye a makuladegeneráció, a glaukóma és a szürkehályog megelőzése. A szürkehályog kialakulásának kockázata alacsonyabb, és még a látás is sokat javulhat, amennyiben a megfelelő szemvitaminok is szerepelnek az étrendben.

Néhány szemvitamin még a szem hidratációjában is részt vesz, míg más vitaminok megvédik a szemet a károsodástól, amelyek mindegyike elősegíti a jobb látást.

Az életkor előrehaladtával fényérzékenység is kialakulhat, amelyre a szemvitaminok is jó hatással vannak.

Szupertáplálékokkal is segíthetjük a szem egészségét. A fekete áfonya tele van antioxidánsokkal és antociánokkal, amelyek segítenek megvédeni a szemet az UV-fénytől. A fekete áfonya javíthatja a galukómában szenvedő betegek látását.

Az étcsokoládé olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek javítják a látás tisztaságát, és csökkentik a krónikus szembetegségek kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az ananász bromelainja
  2024-04-16 19:20:20, kedd
 
 



Az ananász bromelainja jó ízületi gyulladásra és hörghurutra is

Az ananászt ma már minden évszakban lehet kapni. Ez a trópusi gyümölcs egyszerre édes és fanyar ízvilággal rendelkezik. Sokan kedvelik, sokan viszont nem szeretik az ízét, sőt egyesek még allergiásak is erre a déligyümölcsre.

Régebben csak a nagyon tehetősek engedhették meg maguknak ennek a gyümölcsnek a megvásárlását. A tehetős, gazdag emberek gyakran tartottak vacsorapartikat, ahol mindig volt az asztalon ebből a különös ízvilággal rendelkező gyümölcsből is. A vendégek ebből is láthatták, hogy a házigazda tehetős, és ezt szerették is érzékeltetni a vendégekkel.

Az ananász olyan tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek lerövidíteni a vírusos és bakteriális fertőzések időtartamát. Ezek a tápanyagok a csontjaink megerősítésében is a segítségünkre lehetnek.

Az ananásszal kapcsolatban végeztek kutatásokat, az eredmények pedig azt mutatják, hogy az ananász segít javítani a spermiumok minőségét, és a termékenységet is fokozza.

Az ananász egy bromelain nevű enzimet is tartalmaz, ez adja a gyümölcs gyógyító tulajdonságait is. Milyen betegségek esetén lehet hasznos ez a déligyümölcs? Például ilyen a mellkasi fájdalom, a hörghurut, az ízületi gyulladás, a vérrög, a hasmenés, az izomfájdalom, a köszvény.

Műtétet és intenzív edzést követően segít a szervezet regenerálódásában is ez a rendkívül finom déligyümölcs.

Az ananász gazdag forrása a C-vitaminnak, amely támogatja az immunrendszer működését és egészségét, illetve megnöveli a szervezet baktériumokkal szembeni védekezőképességét. Az ananász további tápanyagai: A-vitamin, B6-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, kalcium, vas, folát, magnézium, foszfor, kálium és cink.

Az ananász nem pusztán egy gyümölcs, gyógynövényként is funkcionál, hiszen a bromelain nevű enzimje remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Napjainkban már bromelainkiegészítők is a rendelkezésünkre állnak, ha ki szeretnénk használni az előnyeit.

Ritkán, de előfordulhatnak mellékhatásai is az ananásznak. Az ananász elfogyasztását követően viszkethet a bőr, kiütés is megjelenhet azon. Sokaknál gyomorfájdalmat okoz, illetve hasmenést és hányás is tapasztalhatnak egyesek. Súlyosabb esetben légzési nehézség is előfordulhat.

A bromelain gátolja a vérlemezkék alvadási képességét, ami segíthet a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az erek betegségei és a stroke kezelésében.

Ez az enzim gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami segíthet az asztma és az allergiák kezelésében.

A bromelain segít csökkenteni a gyulladást, így előnyös lehet akkor is, ha vastagbélgyulladásban szenvedünk, illetve a nyálkahártya-fekélyeket is segíthet meggyógyítani.

Egy tanulmány szerint a bromelain bölcsességfog eltávolítását követően nagyon eredményes volt a duzzanat és a fájdalom csökkentésében. Arról számoltak be a páciensek, akik bromelaint fogyasztottak műtétet követően, hogy sokkal könnyebben tudtak enni, és jobban tudtak aludni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Bármilyen színű is, nagyon egészséges: lencse
  2024-04-16 19:07:23, kedd
 
 



A lencse a hüvelyesek családjába tartozik, többféle méretben és színben is elérhető. Akármelyiket is választjuk, mindenképpen jól döntünk, ha a lencsét is beillesztjük a mindennapjainkba, hiszen olyan sok értékes és hasznos tápanyagot tartalmaz, amely nagyon pozitívan hat az egészségre. Prevenciós jellege is kiemelkedő, hiszen minél rendszeresebben kerül az asztalra lencse, annál kisebb az esélye az egyes betegségek kialakulásának. Mutatjuk is, hogy milyen áldásos hatásai vannak ennek a hüvelyesnek!

A lencse fehérjékben, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Többek között megtalálható benne a folát, a szelén és a vas is.

A lencse bizonyos krónikus betegségek kockázatait tudja nagyon hatékonyan csökkenteni, ilyen krónikus betegség a rákos megbetegedés, a cukorbetegség, a szívbetegség és az elhízás. A lencse gazdag forrása a fenoloknak, a fenolos vegyületeknek, amelyeknek védőhatást tulajdonítanak, mégpedig a fent említett krónikus betegségekkel szemben. A lencsének ezen kívül kiemelkedő az antioxidáns, a szívvédő, az antibakteriális, a vírusellenes és a gyulladáscsökkentő hatása is.

A lencse továbbá tele van prebiotikus rostokkal is, amelyek rendkívül pozitívan hatnak az emésztésre, ugyanis elősegítik a bélflóra egyensúlyát. Márpedig ha a bélflóra egyensúlyban van, akkor nem kell attól tartanunk, hogy az emésztésünkkel vagy az immunrendszerünkkel gondok lesznek. A rostban bővelkedő étrend ezen kívül a vastagbélrákkal és a végbélrákkal szemben nyújthat hathatós védelmet.

A lencse tehát gazdag forrása a káliumnak, a folátnak és a rostoknak is. Ezek a tápanyagok pozitívan hatnak a vérnyomásra, a koleszterinszintre és összességében a szív egészségére. B1-vitaminban is bővelkedik, amely a normál szívritmust támogatja meg.

A hüvelyesek, így a lencse is, alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet. Ez a vércukorszint szabályozásában lehet nagy segítségünkre.

A lencse nagyszerű fehérjeforrás, így aki nem fogyaszt állati fehérjét, ezzel a növénnyel pótolni tudja a fehérjét. Hüvelyesek közül a lencse tartalmazza a legtöbb fehérjét, amire szükségünk is van, többek között az izomerő fejlesztéséhez.

A lencséből sokan készítenek levest, főzeléket, de salátaként is remekül megállja a helyét. Most egy ilyen recept következik.

Paprikás lencsesaláta hozzávalói:
20 dkg lencse,
egy kis üveg csemegeuborka,
1 kis fej vöröshagyma,
3 db újhagyma,
1 zöld paprika,
1 sárga paprika,
1 kisebb csokor petrezselyem,
ízlés szerint só és bors,
1 evőkanál méz,
1 evőkanál borecet.

Elkészítése:
A lencsét puhára főzzük, majd lehűtjük és hozzákeverjük a felaprított hagymákat és paprikákat, illetve a csemegeuborkát. Fűszervágó ollóval felaprított petrezselyemlevéllel gazdagítjuk. Végül összekeverjük a borecetet, a sót, a borsot a mézzel, és hozzáadjuk a salátánkhoz.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tápanyagokban gazdag aszalt sárgabarack
  2024-04-16 18:13:36, kedd
 
 



A tápanyagokban gazdag aszalt sárgabarack bőrvédő és öregedésgátló hatásai

Az aszalt gyümölcsöket sokan kedvelik. Az egyik legegészségesebb a cukrozatlan aszalt sárgabarack, amely megannyi pozitív hatással és egészségre gyakorolt előnnyel rendelkezik. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az aszalt sárgabarack csakúgy, mint a gyümölcs friss változata, sok béta-karotint tartalmaz, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Ez a vitamin a bőr egészségét hivatott fenntartani. Egyrészt megvédi a bőrt a külső káros tényezőktől, mint amilyen a légszennyezettség is, másrészt jelentősen lelassítja a bőrben zajló öregedési folyamatokat.

Az alacsony csontsűrűség elsősorban az idősebb, legfőképpen a posztmenopauza szakaszába lépő nőket érinti. Ez csontritkulás kialakulásához vezethet, azonban az aszalt sárgabarack olyan sok értékes tápanyagot tartalmaz, amely jelentősen csökkentheti ennek a betegségnek a kockázatait.

Két fontos tápanyagra is szüksége van a szemünknek, hogy sokáig egészséges maradjon. Ez nem más, mint a lutein és a zeaxantin, amely tápanyagok az aszalt sárgabarackban is fellelhetőek. Ezek a tápanyagok mintegy fényszűrőként működnek, ami azt jelenti, hogy védelmet jelentenek a szem számára a fototoxikus károsodásoktól, mindemellett a szürkehályog kockázatait is csökkentik.

A cukrozatlan aszalt gyümölcsök alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, azaz nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet. Fruktóztartalmuk pedig a vércukorszint szabályozásában lehet a segítségünkre.

Az aszalt sárgabarack élelmi rostokban is bővelkedik. Az élelmi rostok rendszeres fogyasztása csökkenti a székrekedés kockázatait. A bél mikrobiomját is pozitívan változtatják meg, így a bélrendszer és az emésztőrendszer egészségét is védik.

Az aszalt sárgabarack a vérszegénység kezelésében is a segítségünkre lehet. Amikor egy szervezetben kevés vörösvértest van, akkor alakul ki vérszegénység. Ilyenkor a hemoglobinszint is csökken, ez pedig a nem megfelelő mennyiségű vas miatt következik be. Sok minden okozhat vérszegénységet, többek között a súlyos vérveszteség és a krónikus gyulladás. A vasban gazdag ételek fogyasztása azonban vissza is fordíthatja ezt a folyamatot. Az aszalt sárgabarack bővelkedik ebben az ásványi anyagban. Fogyasszunk mellé C-vitamint is a jobb felszívódás érdekében.

Az aszalt sárgabarack az E- és az A-vitamin természetes forrása, illetve béta-karotint is tartalmaz. Mindhárom tápanyag fontos szerepet játszhat az életkorral összefüggő szembetegségek megelőzésében vagy a már kialakult betegségek tüneteinek csökkentésében.

Az aszalt sárgabarack bórt is tartalmaz, egy olyan természetes anyagot, amely alapvető szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában. A bór segít a csontok egészségének általános megőrzésében, a csontgyógyulásban és a csontanyagcserében.

Az aszalt sárgabarack kiváló káliumforrás, amely tápanyag az egészséges vérnyomás elősegítéséhez kapcsolódik. A kálium azoknál a személyeknél is csökkenti a magas vérnyomást, akik régóta küzdenek ezzel a problémával. Egy tanulmány pedig azt írta le, hogy a káliumbevitel mintegy 25%-kal csökkentheti a stroke kockázatait.

Az aszalt sárgabarack az élelmi rostok gazdag forrása is. Az élelmi rostok táplálják a bélben lévő jó baktériumokat, ami sokkal egészségesebb bélrendszerhez vezethet. A kutatások azt mutatják, hogy az egészséges bélmikrobiom csökkentheti az elhízás kockázatait is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A hagyma antibakteriális hatása elűzi a betegségeket
  2024-04-14 20:20:15, vasárnap
 
 



A hagymapucolást nem mindenki kedveli, és az ízét is sokan nem szeretik, azonban nemhiába fogyasztották régen is az emberek. Nemcsak az íze miatt preferálták elsősorban, hanem a hagyományos gyógyászat egyik legjobb gyógynövényének is tartották. Mutatjuk is a hagyma előnyeit és azt is, hogy milyen tápanyagok miatt válik ez a gyógynövény a betegségek elűzőjévé.

A hagyma vitaminokban, ásványi anyagokban és olyan vegyületekben bővelkedik, amelyek nagy szerepet játszanak az egészség megőrzésében. Kevés kalóriát tartalmaz, ellenben sok rost, C-, B6- és B9-viatmin található meg benne.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert, segíti a kollagéntermelést, a vas felszívódását, a szövetek regenerálódását. Mivel a kollagén csökken a bőrünkben és a hajunkban is, ahogy öregszünk, így a C-vitamint folyamatosan pótolnunk szükséges.

A hagyma B-vitaminokban is bővelkedik. Ezek a vitaminok fontos szerepet töltenek be az anyagcserében, a vörösvértestek képződésében és az idegrendszer egészségének megőrzésében is.

Mangánban és káliumban is gazdag ez a gyógynövény, amely ásványi anyagok javítani tudják a sejtfunkciókat, a vesék egészségét, az idegek közötti impulzusátvitelt és az izmok összehúzódását is.

A hagyma antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek a gyulladások ellen hatnak. Az egyik ilyen antioxidáns a kvercetin, amely remek gyulladásgátló hatással rendelkezik. Akik rendszeresen fogyasztanak hagymát, kevésbé küzdenek vérnyomás-, koleszterin- és szívproblémákkal. A hagyma más antioxidánsai pedig megakadályozzák az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a szívbetegségek, a rákos megbetegedések és a cukorbetegség.

A hagyma olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek segítenek fenntartani a normál vércukorszintet, éppen ezért nagyon előnyös lehet azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek.

A hagyma rendszeres fogyasztása a csontok ásványianyag-sűrűségét is segít megnövelni.

A zöldség antibakteriális vegyületeket is tartalmaz, amelyek korlátozzák egyes baktériumtörzsek - például az E. coli - elszaporodását.

A hagyma rostokban és prebiotikumokban is bővelkedik, amelyek fokozzák a jó bélbaktériumok elszaporodását, és segítenek fenntartani a bélrendszer egészségét. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, nem lesznek emésztési problémáink, és még székrekedéssel sem kell megküzdenünk.

Az antioxidánsok segítenek megelőzni a sejtkárosodást a szabad gyökök molekuláinak leküzdésével. A szabad gyökök sok minden miatt kialakulhatnak, például a légszennyezettség vagy a cigarettafüst miatt, és cukorbetegséget, szívbetegséget és rákos betegséget is okozhatnak. A hagyma azonban nagyon hatékony a szabad gyökök elleni küzdelemben, és az általános egészségi állapotot is javítja.

A hagyma nagy mennyiségű prebiotikumot és rostot tartalmaz, ami javítja a bél egészségét, ugyanis segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a gyulladást. A hagyma egy kvercetin nevű antioxidánsban is bővelkedik. A kvercetinnek nemcsak a gyulladáscsökkentő hatását kell megemlítenünk, hanem emellett csökkenti a duzzanatot, az ízületi gyulladás tüneteit, és a húgyhólyagfertőzés kezelésében is számíthatunk erre a gyógynövényre.

A hagyma sok-sok C-vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Támogatja az erek egészségét, javítja az immunrendszert, és segíti a porcok építését is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A gyulladáscsökkentő és csonterősítő mangán
  2024-04-11 22:07:07, csütörtök
 
  A gyulladáscsökkentő és csonterősítő mangán segíti a C- és E-vitamin felszívódását

A mangán az egyik legfontosabb nyomelem. Nagy szerepe van a csontok fejlődésében, az immunrendszer védelmében, és számos enzimfunkcióban is részt vesz.

A mangánnak szerepe van a makrotápanyagok anyagcseréjében, elősegíti a véralvadást, közreműködik a csontok és kötőszövetek kialakulásában és még a nemi hormonok szintézisében, illetve a gyulladás csökkentésében is.

A szervezetünkben több antioxidáns is van. A mangán egy a szervezetünkben is megtalálható antioxidáns enzim kulcsösszetevője, amely nagyon sokat segít a szabad gyökök elleni küzdelemben. A mangán ily módon antioxidánsként működik a szervezetben. Nemcsak a szabad gyökök semlegesítése, hanem az oxidatív stressz mérséklése is a feladatai közé tartozik. Ez pedig automatikusan csökkenti a szervezetben a gyulladás magas szintjét. Ha csillapodik a szervezetben a gyulladás, akkor sokféle betegséggel szemben élvezhetünk védelmet, például az anyagcsere-betegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, az elhízással, az inzulinrezisztenciával, az érelmeszesedéssel vagy a májbetegségekkel szemben.

Egy másik gyulladásos betegség, mégpedig az ízületei gyulladás kialakulása ellen is védelmet jelenthet a mangán. A mangánban gazdag táplálékok, illetve a mangánkiegészítők rendszeres fogyasztása sokat segíthet az ízületek és szövetek gyulladásának csökkentésében, ez pedig sok-sok egyéb tünet - mint például fájdalom, duzzanat és merevség - enyhülését eredményezi.

A mangán a csontok egészségét is megtámogatja, mégpedig más ásványi anyagokkal együttműködve. Ilyen ásványi anyag a kalcium, a cink és a réz. Ez a négyes segít csökkenteni a csontvesztést, főleg azoknál az idősebb hölgyeknél, akik a posztmenopauza szakaszába léptek, és jobban ki vannak téve a csonttörések kockázatainak.

A mangán hiánya sokféle csontrendellenességet okozhat, hiszen az ásványi anyagnak nagy szerepe van a csontszabályozó hormonok és a csontanyagcserében részt vevő enzimek kialakulásában. Ezen kívül kiegyensúlyozza a kalcium- és a foszforszintet, és segít megelőzni a kalcium hiányát. A csonttömeg fokozásában is részt vesz, de ezt nem egyedül, hanem más tápanyagokkal, például a cinkkel, a D-vitaminnal, a magnéziummal, a rézzel és a bórral együtt teszi.

A kutatási eredmények szerint a mangán a gyulladásos betegségek terápiás ásványi anyaga is lehet. Számos tanulmány szerint a mangán glükózaminnal és kondroitinnel való kombinálása csökkenti az ízületi porckopás okozta fájdalmat.

A mangán fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában is. A mangánhiány cukorbetegséghez és glükózintoleranciához vezethet. Számos tanulmány írta le, hogy a cukorbetegek alacsony mangánszinttel rendelkeznek. A mangán a hasnyálmirigyben koncentrálódik, amely részt vesz az inzulintermelésben is. Ezért a mangán hozzájárulhat az inzulinszint megfelelő szabályozásához, és a segíthet a vércukorszint stabilizálásában is.

A mangán számos enzimet is segít aktiválni, így szerepet játszik a szervezet számos anyagcsere-folyamatában is. A mangán segít a szervezetnek bizonyos vitaminok, például a kolin, a tiamin, a C- és E-vitamin felszívódásában, és biztosítja a megfelelő májfunkciót is.
Forrás : Link

Megjegyzés :
A mangánban leginkább gazdag hüvelyes a limabab, ezt követi a csicseriborsó, az azukibab, majd a lencse. Az olyan magvak, mint a tökmag, a szezámmag és a napraforgómag ugyancsak kiváló mangánforrásnak számítanak, akárcsak a teljes kiőrlésű lisztek, beleértve a rozslisztet, a zablisztet és a barna rizslisztet.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A gyulladáscsökkentő étrend segíthet az agy térfogatának
  2024-04-09 22:32:22, kedd
 
  A gyulladáscsökkentő étrend segíthet az agy térfogatának növelésében

Ahogy öregszünk, úgy sok változáson megy keresztül a testünk. Az öregedés az agyra is hatással van: agyunk is öregszik, és még zsugorodik is. A folyamat azonban lassítható, mégpedig egészséges életmóddal. A legutóbbi kutatások szerint a gyulladáscsökkentő étrend is nagyon sokat segíthet az agy térfogatának növelésében.

Ha gyulladás alakul ki a szervezetünkben, az agyunkban, az az agy méretére is hatással lesz, mégpedig zsugorodni kezd. Azonban a gyulladáscsökkentő táplálékok segítenek a gyulladás leküzdésében, illetve még az agy méretének növelésében is.

Egy kutatásba 60 év feletti személyeket, férfiakat és nőket vontak be. Megállapították, hogy azon személyek esetében mértek kisebb agytérfogatot, és azoknak volt kisebb a szürkeállományuk, akik javarészt gyulladást keltő ételeket fogyasztottak.

Egy tanulmányban pedig arról számoltak be, hogy a gyulladást elősegítő étrend nemcsak a testi betegségek kiváltója, okozója lehet, hanem az agy öregedését is negatívan befolyásolhatja. Éppen ezért javasolták, hogy kerüljük el azokat a táplálékokat, amelyek gyulladást keltenek az agyban és a testben. Milyen ételek tartoznak ebbe a kategóriába? Többek között a sült ételek, a feldolgozott hústermékek és a feldolgozott élelmiszerek, az alkohol, a finomított szénhidrátok, a mesterséges édesítőszerek, a finomított növényi olajok.

A gyulladáscsökkentő étrend azonban nemcsak megtámogatja az agy egészségét, hanem még növelheti is az agy térfogatát és a szürkeállományt.

Milyen táplálékokkal csökkenthető és előzhető meg a szervezetben és az agyban a gyulladás?
Omega-3 zsírsavakkal, zöld leveles zöldségekkel, zellerrel, céklával, brokkolival, áfonyával, ananásszal, csontlevessel, dióval, chiamaggal, lenmaggal, kurkumával, gyömbérrel, körömvirággal, bíbor kasvirággal, korianderrel, kamillával, szent bazsalikommal, édesgyökérrel, oregánóval, petrezselyemmel, rozmaringgal, zsályával, fodormentával, almaecettel.

A gyulladáscsökkentő étrend mellett számos más mód is van arra, hogy a szervezetünkben csökkentsük a gyulladási szintet. Például ilyen lehetőség a jóga, a meditáció, a rendszeres sport, a harmonikus házastársi kapcsolat.

Olyan ételeket is fogyaszthatunk, amelyek nemcsak gyulladást csökkentenek, de az agy egészségének is rendkívül jót tesznek. Ilyen táplálék például a halolaj, a tojás, a ginszeng, a Gingko biloba, az adaptogén gyógynövények.

A gyulladáscsökkentő étrend ételei nagyon széles skálán mozognak. Most ezek közül sorolunk fel néhányat.

A magas kakaótartalmú étcsokoládé nemcsak nagyon finom, de gazdag forrása a polifenoloknak és a katekineknek. Nemcsak szívbarát táplálékról van szó, de nagyon eredményes a bélgyulladás tüneteinek csillapításában is. A halak rendszeres fogyasztása például a gyulladás kulcsfontosságú markerének, a CRP-nek, a C-reaktív fehérjének a csökkenésével jár.

A bogyós gyümölcsök segítenek leküzdeni az oxidációnak nevezett mindennapi folyamat káros hatásait, amely gyulladáshoz vezethet. A bogyós gyümölcsök C-vitaminban bővelkednek, ami önmagában is segít a gyulladás csökkentésében.

A dió és a dióolaj polifenol vegyületeket tartalmaz. Ilyen például az ellagsav, amely javítja az idegek üzenetküldési képességét. E-vitaminban és folátban is bővelkednek, amelyek memóriajavító tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely enyhíti a számos krónikus állapothoz kapcsolódó gyulladást, valamint a mindennapi sérüléseket, beleértve a testmozgás által kiváltott izomfájdalmat.

A pisztácia más diófélékhez hasonlítva alacsonyabb zsír- és kalóriatartalommal rendelkezik, és gazdag fitoszterolokban, olyan gyulladáscsökkentő vegyületekben, amelyek támogatják a szív egészségét.

A gyömbér egy természetes immunitásfokozó, amely zamatos ízével és fűszeres illatával nemcsak kulináris élvezet, hanem az immunrendszer legfőbb támogatója is lehet. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Ez a két hatás szinergikusan működik az immunrendszer erősítésében, az oxidatív stressz csökkentésében, a fertőzések elleni küzdelemben.

A fokhagyma allicin nevű vegyülete antimikrobiális és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. Serkenti a fehérvérsejtek termelését, amelyek kulcsszerepet játszanak a fertőzések és a kórokozók elleni küzdelemben.

A citrom antioxidáns C-vitaminban bővelkedik, amely immunerősítő hatásokkal bír. A C-vitamin is serkenti a fehérvérsejtek termelését, erősíti a bőr kórokozókkal szembeni védelmét, és erős antioxidánsként működik a szabad gyökök elleni küzdelemben.

Az immunrendszer erősítése érdekében minden reggel fogyasszunk el egy pohár meleg vizet egy kevés citromlével elkeverve. A citromos víz hatásai: immunrendszer erősítése, test méregtelenítése, bőr gyógyítása, pH-szint kiegyensúlyozása, lehelet frissítése, energia növelése, hangulat fokozása.

Nyáron több lehetőségünk van salátakészítésre, főleg ha saját kerttel is rendelkezünk. Most egy gyulladáscsökkentő saláta receptjét közöljük a kedves olvasókkal, de természetesen más hozzávalókat - gyulladáscsökkentő zöldségeket és gyümölcsöket - is felhasználhatunk a saláta készítésekor. Most egy citrusos-dióolajos salátareceptet osztunk meg az olvasókkal.

Citrusos-zelleres-spenótos saláta hozzávalói:
3 maréknyi spenót,
1 nagyobb zeller,
1 biocitrom,
1 bionarancs,
2 evőkanál dióolaj,
egy teáskanál méz,
ízlés szerint só és bors,
egy maréknyi pisztácia,
két csipet kurkuma.

Elkészítése:
A spenótot nyersen is fogyaszthatjuk, így most csak annyi a dolgunk, hogy megmossuk, lecsöpögtetjük, és egy salátástálba tesszük. A zellert hámozzuk meg, majd nagyon vékonyan szeleteljük fel. Keverjük a salátához. Spricceljük le a citrom frissen facsart levével. A narancsot hámozzuk meg, magozzuk ki, a narancsgerezdeket vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk a salátához. A dióolajban keverjük el a mézet, a kurkumát, a sót és a borsot, és ezt forgassuk a salátához. Végezetül szórjuk meg a salátát apróra vagdalt pisztáciával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az időskori betegségeket is csökkenti a zöldbab
  2024-04-09 22:21:34, kedd
 
 



A zöldbab nem kerül fókuszba, azonban amilyen csendben meghúzódik a háttérben, olyannyira tömve van tápanyagokkal, azaz vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és olyannyira hasznos a szervezetünk számára. Hiszen még az időskori betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk. Nézzük is meg, hogy milyen pozitív hatásai vannak még a zöldbabnak!

A zöldbab csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ellenben nagyon sok rost, fehérje, vitamin, ásványi anyag található meg benne, amelyek rendkívül sok előnnyel rendelkeznek az egészségünk szempontjából. Magas rosttartalma jót tesz a bélrendszernek és az emésztésnek. A rostok serkentik a bélmozgást, csökkentik a székrekedés kialakulásának esélyét, és segítenek eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.

A zöldbab gazdag forrása a vasnak, amely tápanyag csökkenti a vérszegénység kialakulásának az esélyét, és még a vérkeringést is fokozni tudja.

A zöldség olyan vitaminokat tartalmaz, mint folát, A-, C- és K-vitamin. Ezek többnyire antioxidánsként működnek, így csökkenteni tudják az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozni tudják.

Fitonutrienseket is tartalmaz, emiatt pedig alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Ezek a fitonutriensek szabályozzák a vércukorszintet, és csökkentik a vércukorszint hirtelen megugrásának az esélyét is.

Mivel csak alacsony kalória- és zsírtartalommal rendelkezik, ellenben sok növényi fehérjét tartalmaz, így csökkenti a magas koleszterinszintet, segít fenntartani az erekben a normális véráramlást, ezzel karban tartja a vérnyomást, és így a szív egészségének is rendkívül jót tesz.

A zöldbab kalciumban és foszforban is bővelkedik. Ezek a tápanyagok erősítik a csontokat, és fokozzák a csontok egészségét.

Olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek eredményesen küzdenek meg az oxidatív stresszel, illetve csökkentik az olyan krónikus betegségek esélyét, mint például Crohn-betegség, irritábilisbél-szindróma, magas vérnyomás, rákos megbetegedések és cukorbetegség.

Olyan vitaminokban is gazdag, amelyek nagyon hasznosak lehetnek magas stressz-szint és feszültség esetén. Ezek a tápanyagok nyugtatólag hatnak az idegrendszerre, a többi tápanyag pedig a testi egészséget védi.

A zöldbabot sokféleképpen felhasználhatjuk. Most egy remek zöldbabsaláta receptjét közöljük.

Paradicsomos zöldbabsaláta hozzávalói:
6 koktélparadicsom,
40 dkg zöldbab,
4-5 db retek,
egy csokor petrezselyem,
10-15 olajbogyó,
2 evőkanál olívaolaj,
ízlés szerint só és bors.

Elkészítése:
Pároljuk meg a zöldbabot, majd csepegtessük le, rakjuk egy salátástálba. Adjuk hozzá a felszeletelt koktélparadicsomot és a retket. Készítsük el a dresszinget: az olívaolajban keverjük el a sót, a borsot, a feldarabolt olajbogyókat és a felaprított petrezselymet, majd adjuk a salátához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/185 oldal   Bejegyzések száma: 1843 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1220
  • e Hét: 7576
  • e Hónap: 21325
  • e Év: 226026
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.