Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 320 
Szűz Mária lLourdes-i jelenése – A betegek világnapja
  2021-02-11 09:04:48, csütörtök
 
  - TVN blogom Link

- Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
A Szűzanya lourdes-i megjelenését először a tarbes-i egyházmegyében ünnepelték, 1890-től. 1908-tól, a jelenések 50. évfordulójától kezdve X. Piusz pápa kiterjesztette az ünneplést az egész Egyházra.
...... ..........


Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a betegek világnapja. A világnap célja, hogy ,,Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését".
Ezen a napon egyre több templomban kiszolgáltatják a betegek szentségét. A pápa február 11-én hagyományosan üzenetet intéz a betegekhez.

- Soubirous Szent Bernadett szűz. Link
...... ..............



- Soubirous Szent Mária Bernadett szűz leveléből:
Az egyik napon, amikor két leánnyal a Gave folyó partjára mentem ki rőzsét gyűjteni, valami szélzúgást hallottam. A rét felé fordultam, de a fákat egy cseppet sem láttam hajlongani. Ekkor fölemeltem fejemet, és észrevettem a barlangot. Megláttam ott a fehér ruhába öltözött Úrnőt. Tündöklő fehér ruha volt rajta, és kék öv a derekán, mindkét lábán világossárga rózsa, olyan színű volt, mint az olvasója.
Az Úrnő csak a harmadik alkalommal szólt hozzám, és megkérdezte, hajlandó lennék-e tizenöt napon át kijönni ide hozzá. Azt feleltem, hogy igen. De hozzátette még, hogy biztatnom kell a papokat, hogy építtessenek fel ott egy kápolnát. Aztán megparancsolta, hogy igyam a forrásból. Mivel nem láttam ott semmi forrást, elindultam a Gave folyóhoz. Ő azonban jelezte, hogy nem a folyóról beszélt, és ujjával a forrásra mutatott. Amikor pedig arra a helyre mentem, ott csak sárral kevert kis vizet találtam. Kezemmel semmit nem tudtam meríteni belőle, azért kaparni kezdtem, és végre kevés vizet bírtam meríteni a markommal. Háromszor kimertem, és a negyedik alkalommal már inni is tudtam belőle. Ezután megszűnt a látomás, és én hazamentem.
Tizenöt napon át pedig visszamentem oda, és az Úrnő egy hétfő és egy péntek kivételével mindennap megjelent nekem ugyanazt parancsolva, hogy figyelmeztessem a papokat ott egy kápolna felépítésére, és kérte, hogy menjek a forráshoz megmosdani, és imádkozzam a bűnösök megtéréséért. Többször kérdeztem ugyan kiléte felől, de ő csak szelíden mosolygott. Végül is karját felemelve és szemével az égre tekintve megmondta nekem, hogy ő a Szeplőtelen Fogantatás.
E tizenöt nap alatt három titkot is közölt velem, de megtiltotta, hogy ezeket bárkinek is eláruljam. Én pedig ezeket mindeddig hűségesen megőriztem.

- Magyar nemzet Link

-Felvidék ma Link
Betegek kenetéének feladása
.......



*
Videók
- Csíksomlyó Videó Link

- Gazdagrét Videó Link

- Veszprém Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szent Skolasztika szűz 02.10
  2021-02-10 12:38:40, szerda
 
  - Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
Szent Skolasztikára, Szent Benedek nővérére.

- Wikipedia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Bakhita Szent Jozefina Szűz 02.08
  2021-02-08 21:31:20, hétfő
 
  Az emberkereskedők áldozatainak védőszentje
- TVN blogomba 2020 évben Link

- TVN blogomba 2018 évben Link

...... ........... ..............



- Ige naptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
A szűz arra gondol, ami az Úré.
Testvéreim!
Ami a szüzeket illeti, nincs külön parancsom az Úrtól. Tanácsot azonban adok, mivel az Úr irgalma folytán hitelt érdemlek.
Az a véleményem, hogy a ránk váró megpróbáltatások miatt ez az állapot ajánlható: jó, ha így marad az ember. Feleséghez vagy kötve? Ne gondolj válásra! Feleség nélkül vagy? Ne keress házastársat! De ha megnősülsz, nem vétkezel, és ha a leány férjhez megy, nem vétkezik. Az ilyeneknek azonban testi gyötrelmeik lesznek. Én pedig meg akarlak kímélni ettől titeket. Azt mondom tehát, testvérek: Az idő rövid!
Ezért, akinek van felesége, éljen úgy, mintha nem volna, aki sír, mintha nem sírna, aki örül, mintha nem örülne, aki vásárol, mintha meg sem tartaná, s aki felhasználja a világ dolgait, mintha nem élne velük, mert ez a világ elmúlik.
Azt szeretném, ha mentesek volnátok a gondoktól. A nőtlennek arra van gondja, ami az Úré: hogyan járjon az Úr kedvében. A nős azonban világi dolgokkal törődik: hogyan keresse felesége kedvét, ezért meg van osztva. A nem házas asszony és a szűz arra gondol, ami az Úré, hogy testben és lélekben szent legyen, míg a férjes nőt világi gondok kötik le: hogyan járjon férje kedvében.
Ezt javatokra mondom, nem azért, hogy tőrbe csaljalak, hanem hogy feddhetetlen életre és az Úrhoz való osztatlan ragaszkodásra segítselek titeket.
Ez az Isten igéje. 1Kor 7,25-35

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Íme, jön a Vőlegény! Menjetek eléje!
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak.
Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: ,,Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!"
Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: ,,Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!" Az okosak ezt válaszolták: ,,Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!" Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is.
Így szóltak: ,,Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk!" De ő így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!"
Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!
Ezek az evangélium igéi. Mt 25,1-13
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szent Ágota szűz és vértanú 02.05
  2021-02-05 10:20:00, péntek
 
  - Magyar kurír oldalon Link

- TVN blogomba Link

- Igenaptár Link

- Ágota a szicíliai Cataniában született előkelő szülők gyermekeként. A fiatal, Krisztus szeretetére vágyó leány túlságosan hamar a kéjvágyó helytartó, Quintianus mesterkedéseinek célpontjává lett. Decius császár keresztényellenes rendeletét a maga céljaira fölhasználva Quintianus letartóztatta a szépséges Ágotát, és az egyik hírhedt örömtanyára vitette. Az ilyesmi az antik korban nem ment ritkaságszámba. Ott az intézmény tapasztalt vezetőnőjének kellett volna a leány átneveléséről gondoskodnia. De az Afroditéről elnevezett és minden odavágó mesterségben járatos hölgy gyorsan fölismerte, hogy Ágota esetében a kívánt érzületváltozást nem lehet elérni. Ezért a helytartó maga lépett akcióba.
Ágotát bíróság elé állították, kihallgatták, megkínozták és börtönbe vetették. Néhány nap leforgása alatt a kínzások egész sorát kellett kiállnia. Amikor a földühödött bíró semmire sem ment, poroszlóival szinte halálra verette, majd levágatta a leány mellét, aki mindezek után a börtönben olyan megerősítésben részesült, amilyen még a legendákban is ritkán fordul elő: a gaztett utáni éjszakán megjelent előtte Szent Péter és meggyógyította. A nyilvánvaló csodát semmibe véve Quintianus továbbfolytatta a gyalázatos eljárást. Végül is Ágota az újabb bántalmazások következtében meghalt a börtönben.
Nagyobb kép Link
...... ........... ............



- Böjte Csaba gondolata:
"Heródiás leánya bement, táncolt nekik " Mk 6,14
Szent Ágota ünnepén a testi adottságokról, a szépségről gondolkodjunk el. Heródiás leánya és Ágota is szép volt, Isten mindkettőjüket megajándékozta gyönyörű, kívánatos külsővel. Szépségük hatalmas ajándék, de óriási veszély is! Ágota elkerüli a bűnt, földi élete vértanúságba torkollt, Salomé, a szépségét, testi adottságait kihasználva hatalmas bűnbe sodorja magát és a lakoma résztvevőit, örök élete is veszélybe kerül! Fizikai adottságaink a mennybe vihetnek, de a pokolra is taszíthatnak! Ismernünk kell adottságaink másokra való hatását, ezért öltözködésünkre okosan figyelve úgy viselkedjünk, hogy se magunknak, se másnak életében kárt ne tegyünk! Farsangi bálok ideje van, a szépség kívánatos, Isten azért adta, hogy boldoggá tegyen és nem azért, hogy fájdalmas tragédiába torkolljon életed!
Imádkozzunk ma az életük virágjában lévő gyönyörű fiatalokért, hogy egymásban társra találva, tiszta szerelmük a házasság szentségében áldássá, egy életre a boldogság forrásává váljon!
kirepülő fiainkért, lányainkért imádkozunk, hogy megtalálják és kölcsönösen megbecsüljék a házaséletben őket boldoggá tevő párjukat!
Lelki asztalunkat megterítettem, szeretettel várunk, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Merici Szent Angéla, szűz 01.27
  2021-01-27 15:11:06, szerda
 
  - Igenaptár oldalon Link

- TVN blogomba Link

- Magyar kurír oldalon Link

- Mária rádió Link

- Wikipedia Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szent Ágnes, szűz és vértanú 01.21
  2021-01-21 09:00:25, csütörtök
 
  ...... ........... .......


- TVN blogomba Link

- Igenaptár
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Isten azt választotta ki, ami a világ szemében gyönge.
Testvéreim!
Gondoljatok csak meghívástokra! Nem sokan vannak köztetek, akik a világ szerint bölcsek, és nem sok a hatalmas, nem sok az előkelő. Isten azonban azt választotta ki, ami a világ szemében balga, hogy megszégyenítse a bölcseket; s ami a világ szemében gyönge, azt választotta ki, hogy megszégyenítse az erőseket.
Ami a világ előtt alacsonyrendű és megvetendő, azt választotta ki az Isten, a semminek látszókat, hogy megsemmisítse azokat, akik látszanak valaminek. Így senki sem dicsekedhet Isten előtt. Általa van nektek is életetek Krisztus Jézusban, aki Istentől bölcsességünkké, megigazulásunkká, megszentelődésünkké és megváltásunkká lett. Így teljesül az írás szava: ,,Aki dicsekszik, az Úrban dicsekedjék!"
Ez az Isten igéje. 1Kor 1,26-31

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Isten országa többet ér minden földi kincsnél.
Jézus egyszer ezt a két példabeszédet mondta tanítványainak: Hasonló a mennyek országa a földbe rejtett kincshez. Ha valaki megtalálja, újra elrejti azt, majd örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt a földet.
Hasonló a mennyek országa a kereskedő emberhez, aki igazgyöngyöt keres. Amikor aztán egy nagyon értékes igazgyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,44-46

- Szent Ágnes legendája videó Link

- Vesperás - Szentmise - Szent Ágnes szűz és vértanú videó Link

- Magyar kurír 2021.01.21 Link

- Katolikus válasz Link

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Főpásztori szentmise Szent Margit ünnepén Győrben
  2021-01-20 12:40:02, szerda
 
  A szeretet rabja.
Január 18-án, Árpád-házi Szent Margit ünnepén Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az ünnepi szentmise előtt közös imádságban fohászkodtak a szent közbenjárásáért a Püspökvár kertjében, majd a domonkos nővérek és a kispapok vezetésével ünnepi vesperást tartottak a Győri Egyházmegye főtemplomában.

Bővebben Link

- Himnusz Szent Margitról
Ma új örömben egyesül
az Egyház szentelt éneke
az éggel, amely dicséretül
buzgón, ujjongva zeng vele.

Égi születés e napon
új, boldog ünnepet hozott,
mint a tündöklő liliom,
a királyi lány úgy ragyog.

Margit, mikor még kisleány,
múlandó vágyakat kerül,
s már gyermekként, igen korán
fénylő életért lelkesül.

Megvetve magas palotát
szigorú kolostorba tér.
S akit királyi pompa várt,
mint a koldusok, oly szegény.

Add meg nekünk is, Istenünk,
kikért szűz Margit esdekel,
hogy mi is boldogok legyünk,
fénylő egekbe jutva el. Amen.

/A latin eredetiből fordította: Csanád Béla/

*
Videó Link
E kórusművet Szent Margit tiszteletére írtam 2021.01.12-én. A himnusz szövegét a papi zsolozsma Szent Margit himnusza alkotja.
Vegyes és egynemű karral egyaránt énekelhető.
A darab ősbemutatója 2021.01.18-án volt a győri székesegyházban, ünnepi püspöki szentmise keretében.
Előadta a Brenner János Hittudományi Főiskola énekkara.

Videó Link
Harmat Artúr: Szent Margit himnusz - Városi István: Magyarország gyöngye; Ének: Baánné Perlaki Ágnes, az Árpád-házi Szent Margit Templom Gaudete! Énekkara, orgonál: Bolyosné Pethő Ildikó, vezényel: Gyarmati Tóth Tamás karnagy
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Árpád-házi Szent Margit, szűz 01.18
  2021-01-18 11:22:59, hétfő
 
  Szent Margitra, a nagy engesztelőre, IV. Béla király leányára emlékezünk ünnepén. Az Árpád-házi királylány 1270. január 18-án, huszonnyolc éves korában halt meg.
- Igenaptár oldalon Link
...... ........



- TVN blogom 2018 évben Link

- Szentmise Árpád-házi Szent Margit ünnepén - Erdő Péter 2017 évben videó Link

- Magyar kurír oldalonLink

- Szentmise Újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit templomból
2020. dec. 19. videó Link

- .C. Horváth István Sándor elmélkedése
A mai napon ünnepelt Szent Margit Jézusra, mint sziklára építette életét. A szerzetesi szabályok, a napirend pontos megtartása, az elöljárók iránti feltétlen engedelmesség, a mindenkori megbocsátás jellemezték őt. Lelkes szeretettel ragaszkodott az őt szerető Istenhez, mert a szeretetkapcsolat értékesebb volt számára, mint előkelő származása, királyi méltósága. Szent Margit a vezeklés csodálatos példája: nem csak a saját vétkeiért, hanem mások helyett és másokért is bűnbánatot tartott, a szenvedő Krisztus szemléléséből merített erőt és szenvedéseit másokért ajánlotta fel. Hősiessége, a magyar nemzetért való vezeklése és engesztelése tetszésre lelt Isten szemében.
Árpád-házi Szent Margit ünnepén az evangéliumban a lakodalomra várakozó tíz szűzről olvasunk. A példázat a mennyek országáról és annak eljövetelére való várakozásról szól. Emiatt helytelenül értelmeznénk, ha úgy gondolnánk, hogy önzőek és irigyek voltak azok, akik nem adtak olajukból a többieknek. A hagyományos magyarázat szerint ugyanis az olaj az emberi jó cselekedeteket jelképezi, amelyek biztosítják az emberek számára az üdvösséget. Mások jó cselekedeteivel dicsekedve nem juthat senki az üdvösségre, illetve ezek a jó cselekedetek nem tulajdoníthatók el senkitől. A földi élet során mindenkinek elegendő ideje van ahhoz, hogy gondoskodjon a mennybe jutásról. Az üdvösség elnyeréséért való állandó fáradozás mindenkinek kötelessége és mindenkinek személyes felelőssége

Imádság
Urunk, Jézus, készséges szívvel hallgatjuk szavadat, amellyel követésedre hívsz minket. Nem akarunk süketként viselkedni, mint akik nem hallják, nem értik szavadat. Keressük saját boldogságunkat és mások életét is boldogabbá szeretnénk tenni. Add, hogy szavadban felismerjük az örök életre vezető igazságot! Erősíts minket, hogy mindig veled éljünk, veled járjuk életünk zarándokútját, s végül megérkezzünk az Atya örök országába.

Hanganyag Link

*
- Erdő Péter: Szent Margit példája ma különösen szükséges a számunkra Link
1. Évtizedek óta először fordul elő, hogy Szent Margit ünnepén itt, a róla elnevezett szigeten nem a szabad ég alatt tartjuk a szentmisét. Nem az időjárás miatt tesszük ezt, hanem azért jöttünk el ide az ő kápolnájába, hajdani kolostorának közelébe, mert a szervezők a korlátozások miatt ezt látták biztonságosabbnak a járvány szempontjából. Ugyanakkor fontos, hogy találkozzunk és együtt ünnepeljünk, hogy a valóságban is részt vegyünk a szentmise közösségében.
Az idén különös alkalmunk is van a hálaadásra. 800 évvel ezelőtt, 1221-ben alakult meg Szent Domonkos rendjének magyarországi tartománya. A rend férfi és női ága ma újra létezik hazánkban, imádkozzunk értük különös szeretettel, hogy áldás kísérje szolgálatukat egyházunk és népünk javára.

- Mit adhatunk neked, Uram? Link

- Böjte Csaba testvér gondolata
A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé." Mt 25,1.
Szent Margit lámpája nem aludt ki! Divatos a kudarcok, a tévedések, a saját hibáinkért, bűneinkért mást szidni, felelőssé tenni! A mai evangéliumban, a balga szüzeket a menyegzőről kizáró Megváltónk nagyon világosan kimondja, hogy mindenki a maga életéért, sorsáért felelős! Gondolataink, döntéseink, tetteink visszahatnak ránk, s a következményeket viselni kell! A bölcs, okos tervezésnek, de a balga nemtörődömségnek is megvan a következménye! Vedd kezedbe a sorsodat, ne mástól várd el, hogy feltarisznyáljanak, hogy helyetted döntsenek! Életed kormányát Isten a szabad akarattal a te kezedbe tette, bölcsen, határozottan fogd keményen, ahogyan Margit is tette!

- Égre felszálló nagy Te Deum" - 100 éves filmfelvétel került elő Slachta Margitról
...... ...........


2020 végén a Filmarchívum nitrofilmraktárának mélyéről előkerült egy doboz, amely igazi kincset rejtett: a százéves felvételen Slachta Margit látható, amint ünnepélyes keretek között átveszi a mandátumát a Magyar Országgyűlés első női képviselőjeként. A Filmarchívum január 15-én tette közzé a digitalizált felvételt, illetve weboldalán részletesen bemutatja annak történelmi hátterét.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
3 tanulság Avilai Szent Teréz életéből mai keresztényeknek
  2021-01-10 20:53:40, vasárnap
 
  Teréz bátor reformátor és vezető volt, élete és írásai évszázados bölcsességet közvetítenek Krisztus követőinek.
Oly sok szeretett szentünket hívják Teréznek - Kalkuttai Szent Teréz, Lisieux-i Szent Teréz, Keresztes Szent Terézia Benedikta -, hogy az első Szent Teréz mellett könnyen elsiklik az ember. Nem véletlen azonban, hogy Avilai Szent Terézt Nagy Szent Terézként is szokás emlegetni. Ez a legendás nő szentségben és bátor meggyőződéssel élt, ami máig fényesen ragyog ránk a múltból. Különleges élete számtalan tanulságot hordoz, amelyből nekünk is érdemes tanulni. Álljon itt közülük néhány.

1. Előbb imádkozz és aztán cselekedj
Fiatal lányként Szent Teréz elmélkedő és szemlélődő imádságos párbeszédet folyatott Istennel. Ezt az imamódot ,,belső imádságnak" szokás nevezni. Ennek az elmélyült imádságnak a gyümölcseként virágzott ki Szt. Teréz Krisztussal való barátsága és Iránta való mélységes szeretete. Ám egy szörnyű betegséget követően Teréz felhagyott a belső imádsággal, és több mint egy évig kizárólag a közösség imáihoz csatlakozott, mert elhitette magával, hogy ,,az imától való tartózkodás a nagyobb alázatosság jele" - fogalmaz önéletrajzában.[1]
Nem csoda, hogy e döntése, tudniillik, hogy felhagy a belső imádsággal, hamarosan gyötrő érzelmi és lelki szenvedést váltott ki benne. Később a ,,legvégzetesebb kísértésként" aposztrofálta ezt az időszakot, ,,amely majdnem a kárhozat útjára juttatott" - írja.[2]
Szerencséjére, találkozott egy szent és tanult dominikánus pappal, aki a gyóntatója lett, és ez a lelkipásztor hamarosan a helyes irányba terelte. Soha többé nem hagyott fel ,,belső imádságával", és mindenkit arra buzdított, hogy maga is tegye ezt napi szokásává. ,,Az imádságos életet folytatók - különösen belső imádságot gyakorlók - rendkívüli kegyelmekben is részesülnek és erről számos szent és jóember tett tanúságot ... ,,Aki pedig még nem próbálta meg a belső imát, az Úr szerelmére kérem, ne fossza meg magát ekkora kincstől."[3]
Teréz belső ima leírása vált e lelkigyakorlat klasszikus meghatározásává. Így vall önéletrajzában: ,,Mert nézetem szerint a belső ima nem egyéb, mint benső barátság Istennel, amennyiben gyakran maradunk négyszemközt ővele, tudván azt, hogy szeret bennünket." Ez a barátság a végtelen jó forrása az ember életében, és komoly lelki gyümölcsöt hoz. Biztosította olvasóit: ,,... meg fogja látni, senki sem választotta még barátjául [Istent] anélkül, hogy bőséges jutalomban ne részesült volna."[4]
Szent Teréz lelki reformjai, jószolgálata és írásai által hatalmas hatást gyakorolt, sőt az egyház első női orvosává vált. Mindez az Istennel való bensőséges és meghitt barátságának mély kútjából fakadt. Élete, mint oly sok nagy szenté, megmutatja, hogy az apostoli erőfeszítés kezdete mindig az imádság, ebben gyökerezik. Ha az imádság és a szemlélődés áll az első helyen, a hivatás és küldetés természetes forrása és eredője lesz.

2. Gyűjts magad köré jó barátokat és Bölcs tanítókat
Szent Teréz önéletrajzának visszatérő motívuma a jó és szentéletű társaság megtartásának fontossága. Barátokról és még gyóntatókról is beszél, akik különböző időpontokban beléptek az életébe, és hol közelebb, hol pedig távolabb vezették Istentől. “Megtanultam, mekkora előny származik a jó társaságból" - írta le a tanulságot, amit saját kemény tapasztalataiból vont le.
Annyira tisztában volt azzal, hogy a barátok milyen hatással lehetnek az ember lelki életére, hogy arra ösztönözte a szentségre törekvőket, hogy keressenek szentéletű barátokat, akik - mai kifejezéssel ilyen ,,felelős társakként" kísérik őket útjukon. Azt írja:
,,Ezért tanácsolnám én a belső ima híveinek, hogy különösen kezdetben, igyekezzenek más, magukfajta emberekkel barátságot kötni és érintkezni. Ez nagyon fontos dolog. Ha más hasznuk nem volna belőle, mindenesetre segítik egymást imáikkal."[5]
A barátok befolyását olyan kritikus tényezőnek találta, hogy önéletrajzát is felhasználta arra, hogy tanácsot adjon a tizenévesek szüleinek:
,,Ha éntőlem kérnének tanácsot, azt mondanám a szülőknek, hogy nagyon vigyázzanak arra, kivel érintkeznek gyermekeik ebben a korban. Abban rejlik tudniillik a legnagyobb veszedelem, hogy természetünk mindig sokkal inkább hajlik a rosszra, mint a jóra."[6]
A tizenévesek különösen érzékenyek a kortársaiktól érkező befolyásra, mivel életkori sajátosságaik miatt fokozottan igénylik a társadalmi elfogadottságot, de ez az elv minden életkorban érvényes.

3. Vedd KÖNNYEN az életet és saját magadat
Mondják, hogy ,,Az angyalok azért tudnak repülni, mert könnyedén veszik magukat", és bár ez a kijelentés teológiailag gyanús lehet, az biztosan igaz, hogy ha valaki könnyedén veszi magát, az a szentség jegye, mert ehhez valódi alázatra van szükség.
Szent Teréznek jó humorérzéke volt, különösen önmagát és saját bohóságát illetően. Gyakran megemlíti azokat az eseteket, amikor egyik-másik dolgon jót kacagott. Egyik ilyen alkalommal így ír: ,,Kénytelen voltam nevetni magamon, s élvezettel néztem, milyen nyomorult az emberi lélek, mihelyt az Úristen megszűnik benne működni." [7] Mély alázatossága akkor is nyilvánvaló, amikor fiatalkori meggondolatlanságairól vagy az évek során elkövetett hibáiról őszintén és az önigazolás legcsekélyebb szándéka nélkül számol be.
Bár repülni nem fogsz tudni, még ha könnyedén is veszed magadat, de valószínűleg derűsen és kellemesen érezheted magad. Ennél is fontosabb, hogy ez a magatartás a szelídségből fakad, és hogy Krisztus mondta tanítványainak: “Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld." (Mt 5, 5).
Lehet, hogy a szelídség nem az első, ami eszünkbe jut a rettenthetetlen reformátor Avilai Szent Teréz említésekor, de az igazi szelídség nem is félénkséget vagy szolgalelkűséget takar. Inkább utal a nehézségek közepette való állhatatosságra, egy tulajdonságra, amiben Szent Teréz kitüntette magát mindannyiszor, amikor élete számos megpróbáltatásával szembenézett.
Az itt bemutatott tanulságok csupán a jéghegy csúcsát tükrözik Nagy Szent Teréz írásai időtlen bölcsességeinek sorában.[8]

Forrás: Aleteia - katolikus ma oldal
Fordította: Dr. Süle Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
amerikai szent: Elizabeth Ann Seton
  2021-01-05 12:38:33, kedd
 
  Egy teljes mértékben amerikai szent: Elizabeth Ann Seton
...... ............


Bár úgy tűnhet, a házasság a menekülés útját jelentette a magányból, a fiatalok között mély szerelem szövődött. Öt gyermekük született. Feleségként Elizabeth folytatta azt a munkát, amelyet mostohaanyja mellett elkezdett: egy előkelő hölgyekből álló egyesület tagjaként szegényeket segített, betegeket látogatott.
VI. Pál pápa 1975. szeptember 14-én, a szentté avatáskor így fogalmazott: ,,Elizabeth Ann Seton teljes mértékben amerikai volt." Az ő életútját elevenítjük fel liturgikus emléknapján, január 4-én.
Cikk linkje: Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 320 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1763
  • e Hét: 7454
  • e Hónap: 28137
  • e Év: 231050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.