Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Csirkeraguleves
  2018-11-09 18:21:48, péntek
 
 
Csirkeraguleves







Hozzávalók kb. 4 literhez

6 csirkeszárny
2-3 evőkanál olaj
2 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
200 g zöldborsó
100 g csiperkegomba
2 krumpli
2-3 evőkanál kiskocka tészta


Elkészítés

A szárnyakat keresztben, a csontok találkozásánál háromfelé vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a húst, a kockára vagy karikára vágott sárgarépát és gyökeret, a felszeletelt gombát és a borsót.
Pár percig pároljuk, majd felengedjük vízzel.
Sózzuk, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott krumplit, majd kicsivel később a tésztát is.
Ha minden alapanyag puhára főtt, pótoljuk az időközben elpárolgott vizet, és ha szükséges, még sózzuk.
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - LEVESEK  
Klasszikus zöldbableves házi nokedlival
  2018-10-24 20:46:08, szerda
 
  Klasszikus zöldbableves házi nokedlival







Hozzávalók

45 dkg zöldbab
2 ek zsír
1 ek liszt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
pirospaprika

1,5 l víz
A nokedlihoz:
1 db fojás
2 tk liszt


Elkészítés

A hagymát megtisztítjuk,apró kockákra vágjuk, majd egy lábasban felforrósított zsíron üvegesre pirítjuk.
A zöldbabot megtiszítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, és a megdinsztelt hagymára dobjuk. Összekeverjük, és közepes lángon, fedő alatt pár percig pároljuk.
Ha kissé már megpuhult, megsózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, összekeverjük, meszórjuk a pirospaprikával, a liszttel, és ismát alaposan összekeverjük, rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet, majd felöntjük forró vízzel, és lassú tűzön készre főzzük.
A nokedlihez a tojást összekeverjük a liszttel, és egy bögréből vagy deszkáról, kiskanállal, a lobogva forró levesbe szaggatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - LEVESEK  
Zalai betyárleves
  2018-10-24 18:50:20, szerda
 
  Zalai betyárleves


Hozzávalók

50 dkg sertéscomb
1 db gombakonzerv
5 dkg füstölt szalonna
1 db vöröshagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
2 dl tejföl
2 tk fűszerpaprika
2 ek finomliszt
4 ek napraforgó olaj

1 csokor kapor
2 l víz






Elkészítés

Olajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát. Meghintjük fűszerpaprikával, hozzáadjuk az apróra vágott húst, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.Felengedjük 3 dl vízzel, és félpuhára főzzük.
Beletesszük az apróra vágott paprikát, paradicsomot, gombát és a kaprot, és felengedjük vízzel. Amikor megpuhult a hús, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel.





 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - LEVESEK  
Maceszgombócleves
  2018-10-23 17:04:44, kedd
 
  Maceszgombócleves


Hozzávalók

Hozzávalók:
A leveshez:
1 libaaprólék és 1 libahátulja (a húsa a ludaskásába kerül)
4 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
fél karalábé
1 cikk zellergyökér
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 húsleveskocka

5 szem bors
1 mokkáskanál köménymag
1 babérlevél
1 kiskanál szerecsendió-virág
2 szem szegfűszeg
1 evőkanál rum
A gombóchoz:
3 nagy vagy 4 kicsi tojás
2 evőkanál libazsír

késhegynyi reszelt szerecsendió
25 dkg pászka (macesz) megdarálva
hideg víz






Elkészítés: A libahúsról lehetőleg minél több zsírt lebontunk, ezt majd töpörtyűnek kisüthetjük. A megtisztított csontos húst 3 liter hideg vízzel leöntjük, és a meghámozott zöldségfélét belerakjuk. A fűszereket is hozzáadjuk, a szegfűszeget legjobb, ha a hagyma oldalába szúrjuk. A húsleveskockát hozzáadva, fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg a hús a csontról leválik.

Utána a levest leszűrjük és kihűtjük, majd a tetején összegyűlt zsírt leszedjük.

Közben a gombóchoz a tojást a libazsírral alaposan kikeverjük, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd a pászkadarát apránként beledolgozzuk. Annyi hideg vízzel lazítjuk, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. 1,5 óráig pihentetjük.

A leszűrt levesből 1,5 liternyit felforralunk (de éppen csak gyöngyözzön), és a rumot beleöntjük. A macesztésztából vizes kézzel gombócokat formázunk, és a levesbe rakva, kis lángon, 15-20 percig főzzük. 15 perc múlva egyet kettévágva megkóstoljuk, hogy mennyire főtt át a közepe.

A leszűrt zöldséget melegen, de külön tálban adjuk hozzá, hogy ki-ki kedve szerint szedhessen belőle a levesébe.

 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - LEVESEK  
Sajtos karfiolleves
  2018-10-22 16:09:00, hétfő
 
  Sajtos karfiolleves







Hozzávalók

Hozzávalók:
1 kisebb karfiol
3-4 sárgarépa
2 kis fehérrépa
1 kis vöröshagyma
1 kisebb zellerdarab
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb karalábé darab
1 csomag (100g) füstölt ízű krém sajt
3 sonkás kocka sajt
erőleveskocka
olaj
víz
tej

bors
ételízesítő


Elkészítés:
1. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és forró tejes-sós vízben puhára főzzük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük a karfiolt egy tányérra és hűlni hagyjuk.
2. A többi zöldséget megtisztítjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a többi zöldséget azonban egészben hagyjuk.
3. Egy lábasban kevés olajat forrósítunk, rátesszük a zöldségeket, és néhány percig folyamatosan kevergetve megpirítjuk. (Nagyon jó illatuk lesz).
4. Ezután a zöldségeket felöntjük vízzel, és erőleveskockával, ételízesítővel, sóval, borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg minden megpuhul.
5. Ezalatt előveszünk egy turmixgépet, és beledobáljuk a megfőtt karfiolrózsák közül a nagyobbakat úgy, hogy kb. a tányéron lévő karfiolok fele maradjon meg. Hozzáadjuk a sajt okat és addig turmixoljuk az egészet, amíg szép egynemű krémet nem kapunk.
6. Ezalatt elkészülnek a zöldségek. Lehúzzuk az edényt a gázról, és a zöldségléből a turmixgépbe kanalazunk 2-3 merőkanálnyit, és újra egyneműre turmixoljuk a sűrű sajt os-karfiolos krémet, majd az egészet hozzáöntjük a zöldségleveshez és szépen elkeverjük. (Én kiszedtem a fehérrépát, a zellert és a karalábét tálaláskor.)
7. Petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - LEVESEK  
Sajtgombócleves
  2018-10-22 15:47:35, hétfő
 
  Sajtgombócleves







Hozzávalók

3 liter víz
1 fej vöröshagyma (kisebb)

2 db leveskocka
1 tk ételízesítő
bors
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 tk zellerlevél
A gombóchoz:
2 db tojás
10 dkg búzadara
15 dkg reszelt sajt
1 ek joghurtos margarin
1 késhegynyi szódabikarbóna


Elkészítés

A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, a répákat feldaraboljuk, a zellerlevelet felaprítjuk.
A leveshez valókat - a vizet, a hagymát (egészben), a sót, a leveskockát, az ételízesítőt, a borsot, a fokhagymát (egészben), a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert - egy fazékban feltesszük főni.
A gombóc hozzávalóit - a tojásokat, a búzadarát, a lereszelt sajt ot, a margarint és a szódabikarbónát - összekeverjük. 10 percet állni hagyjuk, majd nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle.
A felforrt levest hagyjuk még 10 percet forrni, majd beletesszük a gombócokat, és addig főzzük, amíg a répák és a gombócok is megpuhulnak. Ha elkészült, a hagymákat kivesszük a levesből.
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - LEVESEK  
Fokhagymakrémleves pirított kenyérkockákkal
  2018-09-17 11:21:37, hétfő
 
  Fokhagymakrémleves pirított kenyérkockákkal







Hozzávalók

3 fej fokhagyma (egészben)
2 ek olívaolaj
1 ek vaj
1 szál póréhagyma
1 szál fehérrépa
1 db burgonya
1 l csirkehúsleves alaplé
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín

bors
szerecsendió (őrölt)
4 szelet rozskenyér


Elkészítés

A leveshez az egész fej fokhagymákat hámozatlanul, 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, vagy addig, amíg meg nem puhulnak. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, kettévágjuk a fokhagymafejeket és kinyomkodjuk belőlük a pürét, majd félretesszük.
Felhevítünk egy kevés olívaolajat 1 ek vajjal egy lábosban, megpároljuk a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadjuk a fokhagyma pürét is, végül az apróra vágott zöldségeket is lepirítjuk. Felöntjük alaplével, tej jel, tej színnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd leturmixoljuk. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - LEVESEK  
Zöldségleves petrezselymes maceszgombóccal
  2018-08-09 14:26:04, csütörtök
 
  Zöldségleves petrezselymes maceszgombóccal


Hozzávalók

A leveshez:
zsenge zöldborsó
vajbab
sárgarépa
petrezselyem gyökér

olaj
2 db tyúkhúsleves kocka vagy húsleves alaplé
A maceszgombóchoz
10 dkg macesz
1 tk olaj vagy 5 dkg libazsír
kb. 3 dkg vöröshagyma
2 tojás

1-1 késhegynyi törött bors
gyömbérpor
petrezselyemzöld







Elkészítés

A zöldséglevest szokásos módon készítem el. Kevés olajon megpárolom a tisztított és felaprított zöldségféléket, majd felöntöm vízzel vagy húsleves alaplével, sózom és megfőzöm.

A gombóchoz a macesz felét hideg vízben áztatom rövid ideig, mégpedig azért, hogy megpuhuljon. Másik felét pedig apróbb darabokra töröm. Kevés zsiradékon üvegesre pirítom a finomra vágott vöröshagymát, majd beleteszem az apróra vágott petrezselyemzöldet. A zsiradékot leszűröm, majd a tojás sárgájával habosra keverem.

Tálba teszem az áztatott és jól kinyomkodott maceszt, hozzáadom a pirított petrezselymes hagymát, jól összedolgozom, sóval, borssal, őrölt gyömbérrel ízesítem. A tojásfehérje felvert habjával lazítom, hozzáadva az összetört maceszt /pászka/.

Legalább 30 percet pihentetem, hogy a massza összeálljon. Hideg vízbe mártott kézzel formálom a gombócokat, melyeket a forrásban lévő levesben kifőzöm.

Fogyasztáskor a levest is megszórhatjuk friss, aprított petrezselyemzölddel, levesünk még ízletesebbé válik.

 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - LEVESEK  
Hideg erdei gyümölcsleves
  2018-07-16 18:54:43, hétfő
 
  Hideg erdei gyümölcsleves







Hozzávalók

40 dkg fagyasztott erdei gyümölcs mix
25 dkg meggy (lehet befőtt is)
2 dl főzőtejszín
1 tk fahéj
3 db szegfűszeg


Elkészítés

A magozott meggyet, a levével együtt egy nagy edénybe tesszük, majd kiegészítjük annyi vízzel hogy egy liter legyen.
Beletesszük a fűszereket , majd ízlés szerint teszünk bele cukrot, és 10 perc alatt összefőzzük, majd hozzáadjuk az erdei gyümölkcsöket. 2 perc forralás után beleöntjük a főzőtejszínt, és addig keverjük, még besűrűsödik.
A lábast hidegvízbe állítjuk, és amikor már langyos, fogyasztásig a hűtőbe tesszük.
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK - LEVESEK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 188 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 491
  • e Hét: 1144
  • e Hónap: 11497
  • e Év: 70750
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.