|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2018-11-09 18:21:48, péntek
|
|
|
Csirkeraguleves
Hozzávalók kb. 4 literhez
6 csirkeszárny
2-3 evőkanál olaj
2 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
200 g zöldborsó
100 g csiperkegomba
2 krumpli
2-3 evőkanál kiskocka tészta
só
Elkészítés
A szárnyakat keresztben, a csontok találkozásánál háromfelé vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a húst, a kockára vagy karikára vágott sárgarépát és gyökeret, a felszeletelt gombát és a borsót.
Pár percig pároljuk, majd felengedjük vízzel.
Sózzuk, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott krumplit, majd kicsivel később a tésztát is.
Ha minden alapanyag puhára főtt, pótoljuk az időközben elpárolgott vizet, és ha szükséges, még sózzuk. |
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK - LEVESEK |
|
|
|
|
|
2018-10-24 20:46:08, szerda
|
|
|
Klasszikus zöldbableves házi nokedlival
Hozzávalók
45 dkg zöldbab
2 ek zsír
1 ek liszt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
pirospaprika
só
1,5 l víz
A nokedlihoz:
1 db fojás
2 tk liszt
Elkészítés
A hagymát megtisztítjuk,apró kockákra vágjuk, majd egy lábasban felforrósított zsíron üvegesre pirítjuk.
A zöldbabot megtiszítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, és a megdinsztelt hagymára dobjuk. Összekeverjük, és közepes lángon, fedő alatt pár percig pároljuk.
Ha kissé már megpuhult, megsózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, összekeverjük, meszórjuk a pirospaprikával, a liszttel, és ismát alaposan összekeverjük, rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet, majd felöntjük forró vízzel, és lassú tűzön készre főzzük.
A nokedlihez a tojást összekeverjük a liszttel, és egy bögréből vagy deszkáról, kiskanállal, a lobogva forró levesbe szaggatjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK - LEVESEK |
|
|
|
|
|
2018-10-24 18:50:20, szerda
|
|
|
Zalai betyárleves
Hozzávalók
50 dkg sertéscomb
1 db gombakonzerv
5 dkg füstölt szalonna
1 db vöröshagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
2 dl tejföl
2 tk fűszerpaprika
2 ek finomliszt
4 ek napraforgó olaj
só
1 csokor kapor
2 l víz
Elkészítés
Olajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát. Meghintjük fűszerpaprikával, hozzáadjuk az apróra vágott húst, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.Felengedjük 3 dl vízzel, és félpuhára főzzük.
Beletesszük az apróra vágott paprikát, paradicsomot, gombát és a kaprot, és felengedjük vízzel. Amikor megpuhult a hús, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel.
|
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK - LEVESEK |
|
|
|
|
|
2018-10-23 17:04:44, kedd
|
|
|
Maceszgombócleves
Hozzávalók
Hozzávalók:
A leveshez:
1 libaaprólék és 1 libahátulja (a húsa a ludaskásába kerül)
4 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
fél karalábé
1 cikk zellergyökér
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 húsleveskocka
só
5 szem bors
1 mokkáskanál köménymag
1 babérlevél
1 kiskanál szerecsendió-virág
2 szem szegfűszeg
1 evőkanál rum
A gombóchoz:
3 nagy vagy 4 kicsi tojás
2 evőkanál libazsír
só
késhegynyi reszelt szerecsendió
25 dkg pászka (macesz) megdarálva
hideg víz
Elkészítés: A libahúsról lehetőleg minél több zsírt lebontunk, ezt majd töpörtyűnek kisüthetjük. A megtisztított csontos húst 3 liter hideg vízzel leöntjük, és a meghámozott zöldségfélét belerakjuk. A fűszereket is hozzáadjuk, a szegfűszeget legjobb, ha a hagyma oldalába szúrjuk. A húsleveskockát hozzáadva, fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg a hús a csontról leválik.
Utána a levest leszűrjük és kihűtjük, majd a tetején összegyűlt zsírt leszedjük.
Közben a gombóchoz a tojást a libazsírral alaposan kikeverjük, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd a pászkadarát apránként beledolgozzuk. Annyi hideg vízzel lazítjuk, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. 1,5 óráig pihentetjük.
A leszűrt levesből 1,5 liternyit felforralunk (de éppen csak gyöngyözzön), és a rumot beleöntjük. A macesztésztából vizes kézzel gombócokat formázunk, és a levesbe rakva, kis lángon, 15-20 percig főzzük. 15 perc múlva egyet kettévágva megkóstoljuk, hogy mennyire főtt át a közepe.
A leszűrt zöldséget melegen, de külön tálban adjuk hozzá, hogy ki-ki kedve szerint szedhessen belőle a levesébe.
|
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK - LEVESEK |
|
|
|
|
|
2018-10-22 16:09:00, hétfő
|
|
|
Sajtos karfiolleves
Hozzávalók
Hozzávalók:
1 kisebb karfiol
3-4 sárgarépa
2 kis fehérrépa
1 kis vöröshagyma
1 kisebb zellerdarab
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb karalábé darab
1 csomag (100g) füstölt ízű krém sajt
3 sonkás kocka sajt
erőleveskocka
olaj
víz
tej
só
bors
ételízesítő
Elkészítés:
1. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és forró tejes-sós vízben puhára főzzük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük a karfiolt egy tányérra és hűlni hagyjuk.
2. A többi zöldséget megtisztítjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a többi zöldséget azonban egészben hagyjuk.
3. Egy lábasban kevés olajat forrósítunk, rátesszük a zöldségeket, és néhány percig folyamatosan kevergetve megpirítjuk. (Nagyon jó illatuk lesz).
4. Ezután a zöldségeket felöntjük vízzel, és erőleveskockával, ételízesítővel, sóval, borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg minden megpuhul.
5. Ezalatt előveszünk egy turmixgépet, és beledobáljuk a megfőtt karfiolrózsák közül a nagyobbakat úgy, hogy kb. a tányéron lévő karfiolok fele maradjon meg. Hozzáadjuk a sajt okat és addig turmixoljuk az egészet, amíg szép egynemű krémet nem kapunk.
6. Ezalatt elkészülnek a zöldségek. Lehúzzuk az edényt a gázról, és a zöldségléből a turmixgépbe kanalazunk 2-3 merőkanálnyit, és újra egyneműre turmixoljuk a sűrű sajt os-karfiolos krémet, majd az egészet hozzáöntjük a zöldségleveshez és szépen elkeverjük. (Én kiszedtem a fehérrépát, a zellert és a karalábét tálaláskor.)
7. Petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK - LEVESEK |
|
|
|
|
|
2018-10-22 15:47:35, hétfő
|
|
|
Sajtgombócleves
Hozzávalók
3 liter víz
1 fej vöröshagyma (kisebb)
só
2 db leveskocka
1 tk ételízesítő
bors
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 tk zellerlevél
A gombóchoz:
2 db tojás
10 dkg búzadara
15 dkg reszelt sajt
1 ek joghurtos margarin
1 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés
A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, a répákat feldaraboljuk, a zellerlevelet felaprítjuk.
A leveshez valókat - a vizet, a hagymát (egészben), a sót, a leveskockát, az ételízesítőt, a borsot, a fokhagymát (egészben), a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert - egy fazékban feltesszük főni.
A gombóc hozzávalóit - a tojásokat, a búzadarát, a lereszelt sajt ot, a margarint és a szódabikarbónát - összekeverjük. 10 percet állni hagyjuk, majd nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle.
A felforrt levest hagyjuk még 10 percet forrni, majd beletesszük a gombócokat, és addig főzzük, amíg a répák és a gombócok is megpuhulnak. Ha elkészült, a hagymákat kivesszük a levesből. |
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK - LEVESEK |
|
|
|
|
|
2018-09-17 11:21:37, hétfő
|
|
|
Fokhagymakrémleves pirított kenyérkockákkal
Hozzávalók
3 fej fokhagyma (egészben)
2 ek olívaolaj
1 ek vaj
1 szál póréhagyma
1 szál fehérrépa
1 db burgonya
1 l csirkehúsleves alaplé
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín
só
bors
szerecsendió (őrölt)
4 szelet rozskenyér
Elkészítés
A leveshez az egész fej fokhagymákat hámozatlanul, 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, vagy addig, amíg meg nem puhulnak. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, kettévágjuk a fokhagymafejeket és kinyomkodjuk belőlük a pürét, majd félretesszük.
Felhevítünk egy kevés olívaolajat 1 ek vajjal egy lábosban, megpároljuk a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadjuk a fokhagyma pürét is, végül az apróra vágott zöldségeket is lepirítjuk. Felöntjük alaplével, tej jel, tej színnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd leturmixoljuk. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK - LEVESEK |
|
|
|
|
|
2018-08-09 14:26:04, csütörtök
|
|
|
Zöldségleves petrezselymes maceszgombóccal
Hozzávalók
A leveshez:
zsenge zöldborsó
vajbab
sárgarépa
petrezselyem gyökér
só
olaj
2 db tyúkhúsleves kocka vagy húsleves alaplé
A maceszgombóchoz
10 dkg macesz
1 tk olaj vagy 5 dkg libazsír
kb. 3 dkg vöröshagyma
2 tojás
só
1-1 késhegynyi törött bors
gyömbérpor
petrezselyemzöld
Elkészítés
A zöldséglevest szokásos módon készítem el. Kevés olajon megpárolom a tisztított és felaprított zöldségféléket, majd felöntöm vízzel vagy húsleves alaplével, sózom és megfőzöm.
A gombóchoz a macesz felét hideg vízben áztatom rövid ideig, mégpedig azért, hogy megpuhuljon. Másik felét pedig apróbb darabokra töröm. Kevés zsiradékon üvegesre pirítom a finomra vágott vöröshagymát, majd beleteszem az apróra vágott petrezselyemzöldet. A zsiradékot leszűröm, majd a tojás sárgájával habosra keverem.
Tálba teszem az áztatott és jól kinyomkodott maceszt, hozzáadom a pirított petrezselymes hagymát, jól összedolgozom, sóval, borssal, őrölt gyömbérrel ízesítem. A tojásfehérje felvert habjával lazítom, hozzáadva az összetört maceszt /pászka/.
Legalább 30 percet pihentetem, hogy a massza összeálljon. Hideg vízbe mártott kézzel formálom a gombócokat, melyeket a forrásban lévő levesben kifőzöm.
Fogyasztáskor a levest is megszórhatjuk friss, aprított petrezselyemzölddel, levesünk még ízletesebbé válik.
|
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK - LEVESEK |
|
|
|
|
|
2018-07-16 18:54:43, hétfő
|
|
|
Hideg erdei gyümölcsleves
Hozzávalók
40 dkg fagyasztott erdei gyümölcs mix
25 dkg meggy (lehet befőtt is)
2 dl főzőtejszín
1 tk fahéj
3 db szegfűszeg
Elkészítés
A magozott meggyet, a levével együtt egy nagy edénybe tesszük, majd kiegészítjük annyi vízzel hogy egy liter legyen.
Beletesszük a fűszereket , majd ízlés szerint teszünk bele cukrot, és 10 perc alatt összefőzzük, majd hozzáadjuk az erdei gyümölkcsöket. 2 perc forralás után beleöntjük a főzőtejszínt, és addig keverjük, még besűrűsödik.
A lábast hidegvízbe állítjuk, és amikor már langyos, fogyasztásig a hűtőbe tesszük. |
|
|
0 komment
, kategória: RECEPTEK - LEVESEK |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2019. Május
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
188 db bejegyzés |
Összes: |
18977 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 491
- e Hét: 1144
- e Hónap: 11497
- e Év: 70750
|
|
|