|
1/6 oldal
|
Bejegyzések száma: 55
|
|
|
|
2020-04-15 10:25:25, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
3 dl jó meleg tej, de nem forró,
6 dkg margarin fel darabolva,
2 tojás sárgája,
1 csg. vaníliás cukor,
1 evőkanál cukor,
50 dkg finomliszt./kb.fele liszt, egy nagyobb csipet só, másik fele a liszt./
Tetejére 2 dkg élesztő szét morzsolva, erre egy csapott kanál cukor.
Elkészítés:
Én a kalácsot is a gépben szoktam meg sütni.Közepes színűre, normál kenyérsütő programmal.
Ahogy írtam, olyan sorrendben teszem bele a hozzávalókat.
Amikor be kapcsolom a gépet, és össze keveri gombócnak, teszek rá aszalt áfonyát 1-2 evőkanállal,citrom, narancs kandírozott /cukros/ héját, 1-1 evőkanállal.
Tanácsok:
Tehetek bele mást, pl csokidarabokat, mazsolát, stb, de ezt már a sütés előtti programmnál amikor sípol, előbb nem, mert el színezi a kalácsot
Szárított élesztő is jó hozzá. Ugyan ugy használom, mint a rendes élesztőt. |
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2020-04-11 08:32:51, szombat
|
|
|
HOZZÁVALÓK
10 db tojás
1 liter tej
1 csipet só
7 dkg cukor
1/2 db citrom reszelt héja
1 csomag bourbon vaníliás cukor
4 dkg mazsola (elhagyható)
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat egyenként egy nagyobb tálba tesszük, és lazán összekeverjük. (Nem kell kihabosítani!)
A tejet tegyük egy nagyobb fazékba öntjük, és egy csipet sóval, cukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, és vaníliás cukorral felmelgítjük.
A tojásokat a tejhez öntjük, és lassú tűzön, óvatosan, de folyamatosan kevergetve, addig főzzük,míg a tejsavó kicsapódik. (Ez kb. 40-45 perc, alacsony hőfokon).
Ha már túrós állagú, egy szűrőbe fektetett, tiszta konyharuhába merjük. Kb. fél órán át hagyjuk, hogy lecsurogjon a felesleges nedvesség, és kihűljön a sárga túrónk.
Ha már langyos, szorosan összecsavarjuk a textilt, és a kezünkkel préselünk rajta egyet. 3-4 órára hűvös helyre akasztva teljesen kihűtjük, és hagyjuk, hogy kicsöpögjön belőle a tejsavó. Ha lecsepegett fogyasztásig a hűtőbe tesszük.
A textilből kibontva ujjnyi vastagra szeleteljük, és a húsvéti asztalra tálaljuk, a sonka és a kalács mellé fogyasztjuk.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2020-03-31 10:22:48, kedd
|
|
|
Nagyon finom, puha, és nem morzsolódik.
Ennek a kenyérnek nagyon egyszerű az elkészítése, és az íze össze sem hasonlítható a boltban vásárolt kenyérével.
Hozzávalók:
500 g liszt
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
260 - 270 ml víz (langyos legyen)
1 tasak porélesztő (7 g)
40 g vaj
1 db tojás vagy 1 - 2 evőkanál tej (a kenyér lekenéséhez)
Elkészítés:
Tegyük az átszitált lisztet a robotgép táljába majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és az élesztőt. Keverjük össze a száraz alapanyagokat. Ha ezzel elkészültünk öntsünk hozzá langyos vizet és kavarjuk össze, majd tegyük bele a vajat és dolgozzuk össze a tésztát a robotgép segítségével kb. 15 perc alatt. Kézzel is dagaszthatjuk a kenyeret, akkor kissé hosszabb ideig tart, de úgy is finom lesz.
Formázzuk meg hosszúkás alakúra a kapott tésztát (ebből az adag tésztából 1 db kenyeret kapunk). Tegyünk a tepsibe sütőpapírt, majd helyezzük rá a kenyeret.
Takarjuk le egy tiszta konyharuhával ,és tegyük meleg helyre kelni kb. 50 percig.
Amikor megkelt, vagdossuk be a kenyeret egy éles késsel, majd kenjük le a felvert tojással vagy tejjel. Tegyük a kenyeret előmelegített sütőbe majd 180 fokon süssük 40 - 45 percet.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2020-03-31 10:18:14, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg fehérliszt (kb. 4 bögre),
2.5 dl langyos tej,
2 csomag száraz élesztő (2×7 gramm),
1 ek kristálycukor,
2 teáskanál só,
1 tojás,
5 dkg olvasztott vaj, vagy RAMA.
A tetejére 1 darab tojás felverve, a kenéshez.
A tészta elkészítésénél dagasztógépet használjunk. A tojást, az előmelegített tejet, a vajat, a sót és a cukrot egy tálba tesszük, és 2-3 perc alatt habosra verjük.
Beleszitáljuk a lisztet, amihez az élesztőt is hozzáadjuk. Ezután a géppel 10 percig dagasztjuk, majd pihentessük a tésztát 20-30 percig. Amikor az edényben elkezd feljönni, akkor jó. Sütőpapírral bélelt szilikonos tepsibe tesszük a 8 egyenlőre részre osztott tésztát. Tetejüket megkenjük egy felvert tojással.
Fontos, hogy a sütést hideg sütőben kezdjük! 200 fokon (légkeveréses sütő) 18 perc alatt készre sütjük. Nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a zsemleformához, ebből a tésztából készíthetünk kiflit, vagy akár fonott kalácsot is.Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2020-03-31 07:56:52, kedd
|
|
|
Tökéletes ropogós, nem zsíros, alig érezni az élesztőt, pillanatok alatt megsül az olajban, szinte hozzá sem ér és már kész is.
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
fél liter tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 evőkanál só
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.
Ezután a tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerint formára kiszaggatjuk.
Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.
A maradékot kiolajozott zacskóba téve, 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk.
Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2020-03-30 11:45:32, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 dl tej
1-1,5 dl víz
10 dkg margarin
2 evőkanál cukor
4 kávéskanál só
a töltéshez:
5 pár virsli (félbevágva 20 db)
a tetejére:
1 tojás
reszelt sajt, szezámmag és őrölt bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
Az élesztőt fél deci langyos tejben1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalót összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadva összegyúrjuk. Cipó alakúra formáljuk, és langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastagra, 20 cm széles téglalapra nyújtjuk. A hosszanti oldalára merőlegesen 20 egyenlő csíkot vágunk belőle, amivel betekerjük a húsz fél virslit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük a felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk sajttal, szezámmaggal vagy színes őrölt borssal.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Amíg melegszik, még 15 percig kel a virslire tekert tésztánk.
A tepsit a sütőbe tesszük, és a tekercseket kb. 20 perc alatt megsütjük.
Kész leveles tésztával is nagyon finom, de azért ez a kelt változat az igazi.
Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2020-03-30 11:37:18, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
- 2 dl víz (1 pohár víz)
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.
A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.
Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre |
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2020-03-30 10:29:44, hétfő
|
|
|
Hozzávalók 8 db kiflihez:
50 dkg búzafinomliszt (BL55)
1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
2 dl tej (200 g)
1 dl víz (100 g) Jobb ha szénsavmentes ásványvíz nem csapvíz
2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított élesztő
2 teáskanál (10 g) só
Recept:
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.
A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütőgéppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (kb 85-110 g/db), gombóccá formázzuk.
Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk nagy sikere volt a gyerekeknél.
10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon.
Megformázzuk kiflinek.
TIPP: A tészta nagyon ruganyos nagyon vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
Szilikonos sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik" a kiflink.
220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.
Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor csak addig kelesztjük a megformázott kifliket, amíg melegszik a sütő, de télen van hogy 30 perc is kell nekik.
10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.
Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket.
Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2020-03-23 12:17:34, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
2 ek kakaópor
12 dkg zsír
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
3 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 ek lekvár
Elkészítése:
Az összes hozzávalót egy tálba mérem.
Jól összekeverem, sütőpapíros, vagy kizsírozott, lisztezett tepsibe öntöm.
200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
Ha megsült, még melegen porcukrot szórok a tetejére, vagy megvárom amíg kihűl, ketté vágom és lekvárral megkenem.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2019-09-22 09:32:00, vasárnap
|
|
|
Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb - mutatjuk, mi mindent csinálhatsz belőle!
A világ más tájain az alapvető zöldségfélék közé tartozik, és nálunk is egyre több helyen kapható.
Érdemes kipróbálni, mert szinte bármit készíthetsz belőle. Tudtad, hogy rendszeres fogyasztásával még kettes típusú diabétesz esetén is kordában tartható a vércukorszint?
VÁSÁRLÁS ÉS FAJTÁK
A hazai üzletekben többnyire spanyol, egyiptomi és marokkói, esetleg amerikai édesburgonyával - más néven batátával - találkozhatsz. Ha fontosnak tartod, hogy a zöldség ne járja be a fél világot, mire az asztalodra kerül, derítsd fel a (bio)piacokat és kutakodj a weben, mert itthon is termelik ám!
Az édesburgonya alakja lehet gumós vagy hosszúkás, a héja fehér, sárga, piros vagy barna, a belseje pedig általában sárga, narancssárga. Biotermelőtől fehér húsú, lila héjú különlegességet is beszerezhetsz.
TÁROLÁSI TUDNIVALÓK
Fagymentes pincében vagy 10 fok alatti hűvös, sötét helyen az édesburgonya egy hónapig gond nélkül eláll. A hűtőben azonban megváltozik az íze.
Szobahőmérsékleten nem ajánlott hosszabb ideig tárolni, mert a gumók rövid időn belül összetöpörödnek, fonnyadttá válnak.
A kelleténél többet meghámoztál? Műanyag dobozban tedd a hűtőbe a felesleget: ráérsz 4 napon belül felhasználni.
Az előfőzés után lefagyasztott édesburgonyát 3 hónapig eltarthatod.
KONYHAI TANÁCSOK
Az édesburgonyát főzheted, párolhatod, sütheted vagy grillezheted.
Vízben főzés helyett gőzöld inkább párolóbetétben! Így elkerülheted, hogy kioldódjanak belőle az értékes tápanyagok.
A zöldségfélékben előforduló béta-karotin jobban hasznosul a szervezetünkben, ha az elkészült étel tartalmaz némi zsiradékot. Ezért gőzölés, illetve párolás után adj az édesburgonyához kb. 1 ek extra szűz olívaolajat.
Sütésekor ne hevítsd túl a zsiradékot, mert a 150 foknál forróbb olaj károsítja a hőre érzékeny tápanyagokat!
A bio-édesburgonyát nem kell meghámozni, a héjával együtt fogyasztható.
FELHASZNÁLÁSI ÖTLETEK
Az édesburgonyát ugyanúgy elkészítheted, mint a közönséges krumplit. Helyettesítheted vele a burgonyapürét, a sült burgonyát, a héjában sült vagy a steakburgonyát.
Süsd meg hosszúkás darabokra vágva, és tunkold különféle mártogatósokba!
Sütőtökös recepteket is kipróbálhatsz vele.
Édeskés íze miatt ideális süteményekbe, desszertekbe.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
1/6 oldal
|
Bejegyzések száma: 55
|
|
|
|
2019. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
2366 db bejegyzés |
e év: |
23753 db bejegyzés |
Összes: |
128101 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 859
- e Hét: 17941
- e Hónap: 71613
- e Év: 349838
|
|
|