Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők
  2019-05-12 14:47:55, vasárnap
 
  Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők

Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.

A feketebodza népies nevei: bocfa, csete, fái bodza.

Nem minden bodza ehető! Lássuk, honnan tudható, hogy melyik bodza melyik:

Az ehető fekete bodza akár 3 - 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok az egész bokron megtalálhatók, a termések ernyőszerűen lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi részről megoszlanak a vélemények. Én nem kísérletezek például a kérgéből teával, de van ilyen recept is.

A mérgező gyalogbodza viszont lágyszárú és sokkal kisebb. Az ágai felfelé állnak, a virágok csakis az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el. A növény termése is felfelé áll.Mérgező hatását manapság fedezték fel, nagyanyáink még lekvárt is főztek belőle, szóval nem halálos, de jobb a békesség.
A fekete bodza termése így néz ki:







A lefelé csüngő, ernyős, fekete színű bogyós termésből jó ízű lekvárt főzhetünk.







A gyalogbodza, földi bodza termése felfelé áll:






Virága pedig:






A gyalogbodza virágain jellemző a piros szín, erről is könnyen azonosítható.


A fekete bodza sok mindenre gyógyír.

Egyike legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényeinknek. A virágoktól, termésektől kezdve a levelein és a kérgén át egészen a gyökeréig minden részét használhatjuk. Éppen ezért régen a szegény ember patikájának is hívták. Székrekedésre, szemgyulladásra, vértisztításra, fájdalomcsillapításra, hánytatásra, vizelethajtásra is használták, de köptető és hámosító tulajdonságaival is éltek. Magas vitamintartalmának köszönhetően megelőzhetünk sok betegséget.



A gyógyításon és a finom csemegéken kívül még másra is jó a bodza. Készíthető belőle szerszámnyél meg fúvós hangszer is. Bodzából készült anno a kovácsok fújtatója meg a halászok hálóvarró tűje is.
Az egyik legfontosabb festőnövény. Különböző adalékokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festéket nyerhetünk.

A fekete bodza finom szörpnek, rántva vagy akár bólénak is. Virágából készített teával kiizzadhatjuk a betegséget és még ízletes is.

Számos recept jár kézről kézre, számos kitűnő variáció van. Íme egy szerény csokor belőlük:


Bodzapezsgő recept



35-40 virágzó bodzavirág-tányér

2 kg kristálycukor

4 citrom leve és héja

2 ek fehérborecet

1-2 csipetnyi szárított élesztő

6 liter ásványvíz

4 liter vizet felforralunk és nagy edénybe töltjük (8-10 literes a legjobb).

Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik benne.

Felöntjük a maradék, két liter, hideg vízzel.

Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.

Belerakosgatjuk a tiszta bodzavirágokat és finoman megkeverjük.

Textillel letakarjuk, és szellős helyre tesszük.

Pár nap elteltével ránézünk, és ha nem habos egyáltalán, azt jelenti, nem indult be az erjedési folyamat, kevés szárított élesztőt adunk hozzá.

Újra letakarjuk, és hagyjuk erjedni néhány napot.

Textillel bélelt szűrőn átszűrjük a pezsgőt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.

Száraz, hűvös helyen még egy hetet állni hagyjuk.

Hűvösen fogyasztjuk!


Rántott bodzavirág


Hozzávalók 4 személyre: 16 db bodzavirág, 15 dkg finomliszt, 2 tojás, 1,5 dl világos sör, 1 csipet só, 1 liter étolaj a sütéshez, 4 evőkanál porcukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj.

Elkészítés: Egészséges bodzavirágokra van szükségünk, amelyeket "nyéllel" szedünkle az ágakról.
A lisztet mélyebb tálba szitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat elkeverjük a liszttel, majd apránként beledolgozzuk a sört, azután lefedjük, és pihentetjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval, majd kanalanként, kíméletesen beledolgozzuk a masszába. Az olajat nagyobb lserpenyőbe öntjük és felforrósítjuk. A virágokat egyenként belemártjuk a masszába, éppen csak lecsepegtetjük, és a forró olajba tesszük. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül pár perc alatt aranysárgára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk a virágernyőkről az olajat, . A porcukrot és a fahéjat összekeverjük, tálaláskor meghintjük vele a virágokat, és lehetőleg azonnal, frissen-ropogósan fogyasztjuk. Megjegyzés: készíthetünk hozzá vanília-, vagy borsodót is, de kínálhatjuk (külön tálkában) eper-, vagy egyéb pikáns gyümölcsöntet kíséretében is.


Bodzavirág szörp

Hozzávalók:

30-45 ág bodzavirág tányér
3 db citrom
3 kg kristálycukor
30 szem citrompótló

Tegyük a bodza virágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok ízanyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze,majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.

Másnap sűrűszövésű géz anyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba.


Bodzás palacsinta

Hozzávalók:

bodzavirágok
porcukor

A palacsintatésztához:

liszt, cukor
1 tojás
1 vaníliás cukor
kevés olaj

tej

Elkészítése:

A bodzavirágokat megmossuk, lecsepegtetjük. A többi hozzávalóból a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a bodzavirágokat egyenként belehelyezzük, és ráöntünk kb. 3 evőkanálnyi palacsintatésztát. Úgy is megpróbálhatjuk, hogy a virágot megmártjuk a tésztában. Ha átsült az egyik oldala, megfordítjuk. Miután mindkét oldala megsült, kivesszük, a felesleges olajat lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Tánczos Erzsébet írása

Forrás: Gyógynövénytúrák.hu
 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Mai napi üzenet
  2019-05-12 10:43:28, vasárnap
 
 





















 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt, szép napot!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 1170 db bejegyzés
Összes: 13015 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1158
  • e Hét: 6634
  • e Hónap: 24017
  • e Év: 141263
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.