Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
„A püspök reggelije” című dokumentumfilm
  2019-05-24 23:38:26, péntek
 
  Miguel Maury Buendía romániai pápai nuncius jelenlétében vetítették le május 21-én Bukarestben ,,A püspök reggelije" című dokumentumfilmet, amely Márton Áron egykori erdélyi püspök első ötven évét mutatja be.
A Zágoni Balázs által rendezett egyórás dokumentumfilmet a Román Filmművészek Szövetségének székházában mutatták be kedden este a Balassi Intézet bukaresti központjának szervezésében, Ferenc pápa június eleji romániai látogatásához kapcsolódóan.
A bemutatót követően a pápai nuncius kiemelte, Márton Áron soha nem azt mondta és tanította, ami népszerűnek számított, hanem a saját értékrendje szerint azt tanította, amiben hitt, holott sokkal könnyebb lett volna neki is az árral haladni. A nuncius szerint a film egyik fő érdeme, hogy Márton Áron első ötven évét mutatja be, amelyről viszonylag keveset tud a közvélemény. Arra biztatta a rendezőt, hogy folytassa a filmet, és a püspöknek a romániai kommunizmus időszakát felölelő további életútját is dolgozza fel.
A rendezvényen Zágoni Balázs és Csendes László, az egykori román kommunista titkosszolgálat, a Securitate irattárát vizsgáló bizottság tagja beszélgetett a film készítéséről, illetve az egykori püspök alakjáról és szerepéről, a huszadik század egyik legjelentősebb erdélyi magyar személyiségéről.
A beszélgetésen elhangzott, hogy Márton Áron egyesítő személyiség volt, aki rendkívüli alázatosságról tett bizonyságot, és mindig szót emelt az elnyomottak és perifériára szorítottak érdekében. Elhangzott az is, hogy a román közvélemény egy részében indokolatlanul él az a tévhit, hogy Márton Áron nacionalista volt: nemzetiségi vagy felekezeti elfogultsággal nem vádolható, ugyanis szót emelt a deportált zsidók, illetve 1948 után a betiltott román görög katolikus egyház védelmében egyaránt.
Zágoni Balázs dokumentumfilmjének egyik szála Márton Áron gyermek- és ifjúkorába, személyisége formálódásának kulcspillanataihoz vezet. A film másik szála egy elveszett archív filmfelvétel után nyomoz, az egyetlen után, amelyen Erdély legnagyobb püspöke látható. A film korabeli fényképek, mozgóképrészletek felvillantásával, levéltöredékekkel, interjúalanyok, szakértők megszólaltatásával hozza közel a nézőhöz a püspököt.

Forrás: MTI

Magyar Kurír

*
- Kolozsváron a 18. Filmtettfeszten mutatták be Zágoni Balázs ,,A püspök reggelije. Márton Áron első ötven éve" című filmjét, amely Erdély egyik legjelentősebb személyiségének életútjára fókuszál. Eddig még nem látott filmfelvételek kerülnek bemutatásra. A film alcíméből derül ki, hogy életének első 50 évére reflektál. A produkció 10 év (2007-2017) munkájának eredménye.
Bővebben Link

- A püspök reggelije. Márton Áron első ötven éve.
Színes, magyar, román dokumentumfilm, 53 perc, 2007-2018
Történet
Két gondolat nem hagy nyugodni. Az egyik: milyen volt ez az ember valójában? Milyen képet őriznek róla azok, akik közel voltak hozzá? Hogy hozta döntéseit, hogyan vívódott? A másik: nyolc évtizedet élt a film korában, ennek a felét Erdély katolikus püspökeként. Hogyan lehetséges, hogy erről az emberről egyetlen mozgókép sem maradt fenn? Legalább annyira szeretnék találni egy filmfelvételt róla, mint amennyire meg akarom érteni bölcsességének forrását.

Sajnos a filmről nam találtam videót
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközei
  2019-05-24 23:00:30, péntek
 
  László Attila plébános, a Liturgikus Bizottság tagja: ,,Remélem, hogy mindez kellőképpen és alázattal fogja szolgálni azt a liturgiát, amelyet hamarosan ünnepelhetünk Csíksomlyón"
Egyszerű és szép - Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit
2019. május 24., péntek | 21:44
A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.
...... .........


A sajtótájékoztatót a pápalátogatás liturgikus bizottsága képviseletében László Attila plébános, valamint az eszközök egy részének vásárlását támogató és az Evangeliáriumot kiadó Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) képviseletében Szász Jenő elnök tartotta, továbbá jelen volt Küsmödi Csongor-Ignác kispap, valamint Jánossi Imre zetelaki segédlelkész, akik szintén a pápai liturgia előkészítésében munkálkodó csapat tagjai.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Átadták és megáldották a Budapesti Szent Ferenc Kórház ....
  2019-05-24 22:51:11, péntek
 
  Átadták és megáldották a Budapesti Szent Ferenc Kórház új szárnyát
Budapesten május 24-én, pénteken átadták a Szent Ferenc Kórház új épületszárnyát. A II. kerületi Széher úton található kórház jelenlegi befogadóképességét közel megkétszerező új épületet Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg.
A püspök mellett az átadáson jelen volt Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a II. és XII. kerület országgyűlési képviselője; valamint Láng Zsolt II. kerületi polgármester. A fejlesztés finanszírozása jelentős részben kormányzati forrásból valósult meg, ami önkormányzati, rendi és magántámogatásokkal egészült ki. Ezzel átadásra került az Egészséges Budapestért Program fejlesztéséhez tartozó első új kórházépület.
A kardiovaszkuláris betegségek által okozott halálozás Magyarországon vezető halálok, hazánk ebben Európa élvonalába tartozik. A magyarországi infarktus regiszteradatai alapján az infarktus után fél-egy évvel a magyarországi betegek halálozási aránya jóval meghaladja a nyugat-európai szintet. Ennek megoldása csak jó minőségű rehabilitációs, betegedukációs programokkal és a betegek családjának bevonásával lehetséges.
A Budapesti Szent Ferenc Kórház, amely a kardiológiai rehabilitáció területén Közép-Magyarország kétmillió fős lakosságát látja el, emellett egyházi kórházként az egész országból fogad betegeket, a jelen fejlesztésnek köszönhetően bevezeti a kardiovaszkuláris rehabilitáció 21. századi modelljét, amivel a kedvezőtlen halálozási adatok javulását kívánja szolgálni.
Képen: Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök
...... ...........



...... ..........



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Véget ért az Eurovíziós Dalfesztivál, megvan a győztes
  2019-05-24 22:31:24, péntek
 
  26 ország előadója lépett színpadra. A szavazatok alapján Hollandia lett a 2019-es dalverseny győztese, Duncan Laurence örülhetett a show végén.
Videó Link

Az est végén összeállt a sorrend,
Hollandia nyerte meg 492 ponttal az idei dalversenyt, Duncan Laurence örülhetett a show végén - jövőre náluk rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált.
Második lett Olaszország 465 ponttal,
Harmadik Oroszország 369 ponttal, őket követte Svájc, Norvégia és Svédország
 
 
0 komment , kategória:  A dal 2013/14/15/17/18/19  
Dupka György: Levél EU - választásra
  2019-05-24 21:51:08, péntek
 
  Mihályfalvi János Videója Link
Dal szövege a videón olvasható
 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Harang és rózsa a kiskertben
  2019-05-24 21:47:00, péntek
 
  ...... ..........



.....



...... .........



...... .............



.....



 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Megújult a Máriakálnoki kegykápolna
  2019-05-24 17:45:22, péntek
 
  Boldogságra vagyunk teremtve.
2019. május 24., péntek | 10:28
Veres András győri megyéspüspök május 18-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a felújított máriakálnoki kegykápolnát és a mellette álló szentkutat. A szentmisén koncelebrált Kapui Jenő mosoni plébános, Magyaros László segédlelkész és Bellovics Gábor jezsuita szerzetes.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
A Szükséget Szenvedő Egyház franciaországi igazgatójával ...
  2019-05-24 17:42:34, péntek
 
  Becslések szerint 200 millió keresztény, vagyis Krisztus követőinek 10 százaléka nem gyakorolhatja hitét teljesen szabadon.
A Szükséget Szenvedő Egyház franciaországi igazgatójával találkozott Orbán Viktor
2019. május 23., csütörtök | 12:06
A keresztényüldözésről és Európa hagyományos értékeinek megvédéséről volt szó Orbán Viktor miniszterelnök és Marc Fromager, a Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) franciaországi szervezete igazgatójának megbeszélésén május 22-én Budapesten.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Székely János: Ami igazán számít a mi életünkben is: ....
  2019-05-24 17:39:55, péntek
 
  Székely János: Ami igazán számít a mi életünkben is: hogy odaadjam az életemet.
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért - Apor Vilmos-ünnep Győrben
2019. május 24., péntek | 13:26
Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.
...... .........


Veres András püspök örömét fejezte ki, hogy a szombathelyi és az egri egyházmegyéből is csatlakoztak az ünnepléshez. Köszöntőjében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kifejtette: mindig megrendítő olvasni a zsolozsmában Apor Vilmos püspök önfeláldozó lelkületéről; még a halálos ágyán is nagy gonddal viseltetett az egyházmegye papjai és hívei iránt, értük ajánlotta szenvedéseit és életét. Akárhányszor olvassuk e részletet az emlékiratából, mindig lesz új mondanivalója, s lesz benne lelkesítő erő, hogy azzal az odaadással akarjuk és tudjuk végezni lelkipásztori szolgálatunkat, ahogyan Ő tette.
- Székely János püspök köszönetét fejezte ki Veres Andrásnak, hogy szombathelyi szolgálata idején számos nagyszerű dolgot épített a Szombathelyi Egyházmegyében, legfőképp a lelkekben.
A jó pásztor életét adja juhaiért. Ahogy Jézus egy másik alkalommal mondta: ,,Nem veszi el az életemet senki, magam adom oda, van rá hatalmam, hogy odaadjam [...]" (János 10,18). Jézus élete a kereszten teljesedik be, azért született erre a világra, hogy önmagát ajándékozza - mondta homíliájában Székely János. - Isten titka a kereszten tárul fel. A Szentírás azt a titkot nyitja meg, hogy Isten az Atya, a Fiú és a Szentlélek örök szeretete. Az Atya a szeretet örök extázisában él, semmit nem birtokol, s mindent átad a Fiúnak. A Fiú az istenség teljességét szüntelenül kapja; olyan, mint a tükör, amely minden fényt befogad, s mindent azonnal visszasugároz. A Szentlélek maga a fény, amely árad Atya és Fiú között.
A Szentírás arra tanít, hogy Isten örök önátadás, örök szülés és örök születés. Ebből a titokból van a világ, az atommagok és elektronok tánca, a férfi és a nő szerelme, s ebből fakad a mi életünk is. Mi, emberek arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni, s majd a halál kapuján át beléphessünk az Isten öröklétébe, örök szeretetébe - hangsúlyozta a szombathelyi megyéspüspök. - Jézus keresztjében Isten titka tárul elénk: Jézus odaadta önmagát, az életét. Az igazi esemény az, hogy úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte; a többi mind csupán háttér, mellékszereplők s színfalak. Ami igazán számít a mi életünkben is: hogy odaadjam az életemet. Életem egyetlen és végső célja odaadni önmagamat Istennek, a rám bízottakért. Az életünket ajándékká tenni születtünk a világra. Erre tanít minket Boldog Apor Vilmos püspök és Boldog Brenner János is.
Ha a legalapvetőbb alapfalak - a család, az erkölcs, a hit, a tisztánlátás, a nemzet - meginognak, mit tehet az igaz ember? A megoldás ilyen nehéz helyzetben is egyedül Isten és Krisztus lehet. Szükség van olyan emberekre, akik Benne élnek, s akik Őt hordozzák, életükkel Őt sugározzák - hangzott el Székely János homíliájában.
...... ........... .....


Szentjeink is erre mutatnak példát: igazi útmutatók ők, akik hordozzák Krisztust, és Benne élnek, akik feláldozzák magukat, mint Boldog Apor Vilmos püspök tette - mondta a szombathelyi főpásztor. Olyan életpéldákat említett, akik mintaképül szolgálhatnak mindenki számára: például a kilencvenéves néni, aki életgyónást végzett, vagy a szerető férj, aki mindent megtett beteg feleségéért. ,,Istent hordozó emberek kellenek, akikben a világosság győz a sötétség felett!" - emelte ki Székely János püspök.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
A fogyatékosság új teológiai megközelítése
  2019-05-24 17:35:03, péntek
 
  2019. május 24., péntek | 16:14
A fogyatékosság új teológiai megközelítése az inklúzió kultúráját erősíti az Egyházban. Csigi Péter írását adjuk közre. Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 415
  • e Hét: 7105
  • e Hónap: 19781
  • e Év: 253528
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.