Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Magyarul is köszöntötte Csaba testvért Ferenc pápa
  2019-05-08 17:32:25, szerda
 
  ........


Cikk itt olvasható Link

*
- Ferenc pápa Erdélyben: a Somlyón fog dobogni az Egyház szíve!
Akik megtehetik, azokat arra biztatnám, jöjjenek el június 1-jére, egy hét szabadságot vegyenek ki, és töltsék velünk. Interjú.
- ,,Milyen érzések töltik el a csíksomlyói pápalátogatás hallatán?
Azt mondják, ahol a pápa van, ott dobog az Egyház szíve. Nagy dolognak tartom, hogy június elsején, pont gyermeknapon, ami számomra külön ízt ad az egésznek, a világegyház szíve itt, Somlyón fog dobogni. Nagy szeretettel hívjuk, várjuk a magyarországi kedves testvéreket, jöjjenek, örvendezzünk együtt a látogatásnak. Vállalták, hogy fent, a nyeregben, a pünkösdi búcsú előtt egy héttel legyen a szentmise, amit maga Ferenc pápa fog bemutatni. Jó lesz vele együtt imádkozni.
Erdélyben és Magyarországon is sokan tanácstalanok, mert eddig minden évben mentek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, de most egy hét választja el ezt a két eseményt, és nem tudják, mitévők legyenek. Remény volt rá, hogy összevonják a kettőt, aztán a ferences kegyhely-igazgatóság jelezte, hogy külön tartják meg a két szentmisét. Mit tudna tanácsolni a zarándokoknak ez ügyben?
Székelyföldön nagyon-nagyon sok szép látnivaló van, a csíksomlyói kegytemplomon túl is. Akik megtehetik, azokat arra biztatnám, jöjjenek el június 1-jére, egy hét szabadságot vegyenek ki, és töltsék velünk. Mi, magunk a gyermekekkel nagy szeretettel várunk mindenkit, azt is el tudom képzelni, hogy valaki lejön, s csillagtúraszerűen végigjárja több házunkat is. A tusnádfürdői háztól a gyermekek szívesen elvezetik a vendéget a Medve-tóhoz, a Gyergyói háztól a Szent Anna-tóhoz, és így tovább. Jól el lehet tölteni egy hetet Székelyföldön, a Csíksomlyói Szűzanya mellett még Ferenc pápa is ott lesz, és részt lehet venni a pünkösdi búcsún - sok lelki élmény, ez kész »lelki cunami lehet. Én ott leszek egész héten, és megpróbálok mindenkit vendégül látni."
- Miben adhat megerősítést a pápalátogatás az erdélyi magyarságnak?
Ha én elmegyek egy bajban lévő, szegény emberhez, sokszor nem az adomány a legfontosabb, hanem az a tény, hogy ott vagyok. Jézus nem vitt adományt azoknak, akiket meglátogatott, de a jelenlétével azt üzente: ,,Fontos vagy, szeretlek, szükségem van rád." Hányszor elénekelték az utóbbi évszázadokban Székelyföldön a pápai himnuszt! S most maga a pápa eljön, velünk ünnepel, hogy kifejezze a szeretetét, a ragaszkodását a katolikus székelyekhez! Ott a helyünk mindannyiunknak
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Kiszivároghattak a történelemérettségi ............
  2019-05-08 17:24:12, szerda
 
  Kiszivároghattak a történelemérettségi esszétémai, feljelentést tettek.
A 24.hu szerdán több forrásból is úgy értesült, hogy egy nappal a szerdai írásbeli történelemérettségi előtt kiszivárgott a vizsga négy esszétémája, ami a közösségi médián keresztül több érettségiző diákhoz is eljutott.
Eszerint többen is a vizsga előestéjén már tudhatták, hogy a középkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és a trianoni béke hatásairól kapnak esszéfeladatot az érettségi második részében.
Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Oktatási Hivatalt, ahonnan az alábbi tájékoztatást kaptuk:
2019. május 8-án, a történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A Hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett.
Az esszéknél a diákoknak kétféle feladatot kell megoldaniuk: egy rövidet, amit körülbelül 100-130 szóban írnak meg, valamint egy hosszút, aminél 210-260 szó a meghatározott terjedelem.
Lapunknak egy végzős gimnazista azt írta, az osztályukból többen megkapták (különböző forrásból) azt az üzenetet, amely valószínűsíti a később a feladatsorban valóban visszaköszönő témaköröket, és volt, akinek arra hivatkoztak, hogy a forrás részt vesz a feladatsorok összeállításában.
Legutóbb 2005-ben, a kétszintű érettségi rendszer bevezetésekor szivárgott ki a matekérettségi feladatsora a vizsga előtti este. Az oktatási tárca akkor megsemmisítette az írásbeli eredményt, és akinek szüksége volt a továbbtanuláshoz az eredményre, annak újra le kellett tennie a középszintű vizsgát.
Az Oktatási Hivataltól megkérdeztük, hogy milyen lépések várhatók a mostani, feltehetően kiszivárogtatott történelemérettségivel kapcsolatban, de erre nem kaptunk választ.
A túl nehéznek tartott matekérettségi miatt mindeközben petíciót indítottak a diákok, mostanáig több mint harmincezren írták alá, és tüntetést is szerveznek.

*
- Itt vannak a történelemérettségi nem hivatalos megoldásai .Link
Ahogy korábban megírtuk, a diákok a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében kaptak feladatot az ókori Athénnal, a törökellenes küzdelmekkel, a második ipari forradalommal, a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatban.
A történelemérettségi második részben pedig a vizsgázók a középkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és a trianoni béke hatásairól kaptak esszéfeladatot.
Az Eduline szerda délután egy szaktanárral oldatta meg az idei feladatsort,
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Mindszenty József élete_A gyermekkor
  2019-05-08 17:20:31, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Krisztus útitársunk - Győr
  2019-05-08 11:52:02, szerda
 
  Horvát hívek zarándokoltak a győri Könnyező Szűzanyához
2019. május 7., kedd | 20:11
Hagyományos zarándoklatukra érkeztek Győrbe május 5-én a várvidéki horvát nemzetiségű hívek Ausztriából, Szlovákiából és a hazai egyházmegyékből. Az idei búcsú ünnepi szentmiséjét a horvátországi Pozsega megyéspüspöke, Antun ©kvorčević vezette
A szentmisén Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke koncelebrált, valamint a megjelent nemzetiségi lelkipásztorok. Az ünnepen részt vettek a horvát nemzetiség társadalmi képviselői is, köztük Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
húsvét 3. hét szerda 05.08
  2019-05-08 11:49:59, szerda
 
  SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Az üldözés ellenére a hívek mindenütt hirdették Isten igéjét.
István diakónus megkövezése után nagy üldözés tört ki a jeruzsálemi egyház ellen. Az apostolok kivételével valamennyien elszéledtek Júdea és Szamaria vidékére. Istvánnak pedig istenfélő emberek megadták a végtisztességet, és nagyon megsiratták.
Saul ellenben sanyargatta az egyházat: sorra járta a házakat, elhurcolta a férfiakat és az asszonyokat, és fogságba vetette őket.
A szétszéledt hívek, ahol csak megfordultak, hirdették az evangéliumot. Fülöp diakónus Szamaria városába került, és ott hirdette Krisztust. A nép egy szívvel-lélekkel figyelt Fülöp szavaira, mert hallották és látták a csodajeleket, amelyeket művelt. Sok, ördögtől megszállott emberből ugyanis nagy kiáltozás közben eltávozott a tisztátalan lélek, amely megszállva tartotta őket. Sok béna meg sánta is meggyógyult, így aztán nagy öröm támadt abban a városban.
Ez az Isten igéje. ApCsel 8,1b-8

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézus az élet kenyere.
...... ..........


Kafarnaumban így tanította Jézus a sokaságot:
,,Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik soha. Megmondtam nektek: »Bár láttok engem, mégsem hisztek.«
Minden, amit a Atya nekem ad, hozzám jön. Aki tehát hozzám jön, nem utasítom el.
Nem azért jöttem le a mennyből, hogy a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, aki küldött engem. Aki pedig küldött, annak az az akarata, hogy semmit el ne veszítsek abból, amit nekem adott, hanem feltámasszam az utolsó napon.
Atyám akarata az, hogy mindaz, aki látja a Fiút és hisz benne, örökké éljen, és én feltámasztom az utolsó napon."
Ezek az evangélium igéi. Jn 6,35-40

Imádság
Jézusunk köszönjük, hogy megmutattad, mit vársz tőlünk. Te többet kívánsz tőlünk, mint elődeinktől. Kemények a szavaid, de csak hálát adhatunk nagy bizalmadért, mert parancsaid értünk, és nem ellenünk szólnak. Előtted kedvesebb a megbocsátás az oltárra helyezett áldozatnál, az igaz szó az esküvésnél. Segíts csírájában elfojtani a rosszat, segíts nem elnézőnek lennünk magunkkal szemben. Kemény a szavad, de hiszem, hogy jobb nekem bármely tagomat elveszteni, saját akaratomról egészen lemondani, ha az akadályoz az örök élet felé!.

Elmélkedés
Jézus ezt mondja: ,,Én vagyok az élet kenyere." Érdemes odafigyelnünk erre a kijelentésre és elmélyednünk annak titkában. A szentmise Jézus Krisztus áldozata és a mi áldozatunk. A szentmisében jelenvalóvá tesszük az Úr húsvéti áldozatát, azaz önfeláldozó halálát és üdvösségünket eredményező feltámadását, amely áldozathoz a mi felajánlásunkat, áldozatunkat is hozzákapcsoljuk. A szentmisében Jézus jelenvalóvá válik az átváltoztatott kenyérben és a borban, s ezt nem jelképes, hanem valóságos jelenlétnek nevezzük. Az élő, a feltámadt Jézus van jelen az Eucharisztiában. Az élő, a feltámadt Jézus adja nekünk önmagát, osztja meg velünk életét és egyesül velünk, amikor szentáldozáshoz járulunk. A szentáldozásban valósággá válik életünkben az Úr feltámadása.
Az Oltáriszentség hitünk szent titka, amely felülmúlja emberi elképzeléseinket. Ez a legcsodálatosabb ajándék, amit Isten adhat az embernek, s amiben az ember részesedhet, hiszen benne és általa Isten költözik belénk, Isten él bennünk. Bár szemünkkel az átváltoztatást követően is kenyeret és bort látunk, a hit által elfogadjuk azt, hogy az már nem kenyér, hanem Krisztus valóságos teste, és már nem bor, hanem az Úr valóságos vére. Ne csak imádjuk és csodáljuk az Oltáriszentséget, hanem vegyük magunkhoz minél gyakrabban!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2019. május 8.
  2019-05-08 11:47:15, szerda
 
  Jézus Krisztus az Út, az Igazság és az Élet. A biológiai élet önmagában az ember fogantatásától a haláláig tart, s az élet tevékenységeihez szükséges, biofizikai erőt adó anyagcserefolyamot jelenti. Evangéliumában Jézus a földi élet utáni, el nem múló létünkkel kapcsolatban ad eligazítást. Ha hittel elfogadjuk Jézus Krisztusnak az örök életről szóló szavait, akkor ő maga válik erőforrásunkká. Hiszen ő az élet kenyere. Ez a kenyér nélkülözhetetlen a hiteles Krisztus-követéshez. Így ha életünket a hitünk irányítja, akkor a szentáldozásban mindig fogadjuk az örök élet szerzőjét, Jézus Krisztust, akiben minden erőforrásunk fakad a földi és az örök élethez. A hit irányította élet és a gyakorló eucharisztikus élet elválaszthatatlan egymástól.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Pünkösdi készületként világméretű imamozgalom
  2019-05-08 11:46:25, szerda
 
  Pünkösdi készületként világméretű imamozgalomban vehetünk részt
2019. május 7., kedd | 21:31
A katolikus karizmatikus megújulás tavaly létrehozott szentszéki szervezete minden hívőt arra biztat, vegyen részt a pünkösdi ,,ima hadjáratban".
...... .......


A nehézségek közepette, amelyeket napjainkban él át az Egyház, a Charis nemzetközi karizmatikus szervezet világméretű kampányt indított, hogy imával készüljünk pünkösd ünnepére, többek között az Egyház megújulásáért imádkozva.
A 2018 decemberében a Világiak, Család és Élet Kongregációja keretében, Ferenc pápa kérésére alapított Charis szolgáltatásaiból részesülhetnek a különböző katolikus karizmatikus szervezetek, intézmények, azonban megőrzik önállóságukat.
Jean-Luc Moens, a Charis moderátora Ferenc pápa szavaira utalva arról beszélt, az a sötét idő, amelyet az Egyház most átél, ,,a fiatalok értékes segítségével valódi lehetőség lehet a történelmi jelentőségű reformra, ha kitárjuk magunkat az új pünkösd előtt, és belépünk a tisztulás és változás időszakába, amely megújítja az Egyház ifjúságát".
Az imakampány június 9-én nagyszabású találkozóval ér véget a vatikáni VI. Pál teremben Ferenc pápával, valamint közös pünkösdi szentmisével. Akik csatlakozni szeretnének, a mozgalom weboldalán keresztül igényelhetnek jegyet az eseményre.
A kapucinus Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka, a Charis tagja három elmélkedéssel segíti ezt a pünkösdi készületet. Az első szöveg az alábbi imával zárul:

Jöjj, Szentlélek!
Jöjj, Isten ereje és édessége!
Jöjj, te, aki mozgás és békesség vagy!

Újítsd meg bátorságunkat,
Töltsd be magányunk ürességét,
Teremts bennünk meghitt barátságot Istennel!

Már nem mondjuk a prófétával: ,,Jöjj a szélrózsa minden irányából",
Mintha még nem tudnánk, honnan jössz;
Azt mondjuk: Jöjj, Lélek, a kereszten függő Krisztus átszúrt oldalából!
Jöjj a Feltámadott ajkairól!


Forrás: Aleteia.org; Vatican News; ICCRS.org
Fotó: Flickr.com
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4714
  • e Hét: 10515
  • e Hónap: 43669
  • e Év: 277416
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.