Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Ferenc pápa: Istennel nem lehet kereskedni
  2019-06-12 17:03:39, szerda
 
  A keresztény élet szolgálatot jelent. Szomorú dolog azt látni, hogy a keresztények megtérésük kezdetén nyitottak a szolgálatra, szolgálják Isten népét, később azonban kiszolgáltatják magukat Isten népével. A hivatás szolgálatra szól, nem pedig arra, hogy másoktól elvárjuk azt, hogy minket szolgáljanak - figyelmeztetett a pápa.
Nem létezik más kapcsolat Istennel, csak az ingyenesség - emlékeztetett Ferenc pápa május 11-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmise homíliájában.
Adjuk ingyen mindazt, amit az Istentől ingyen kaptunk - mondta homíliájában Ferenc pápa, aki egész gondolatmenetét Isten kegyelmi ajándékai ingyenességének szentelte. Ez felhívás arra, hogy nyissuk meg a szívünket a kegyelem befogadására. Kegyelmet ugyanis nem lehet szerezni. Viszont a kegyelemmel Isten népét kell szolgálni, nem pedig elvárni, hogy mások szolgáljanak minket.
Ferenc pápa elmélkedése a napi evangéliumból indult ki (Mt 10,7-13), melyben Jézus így küldi misszióba a tanítványait: ,,Menjetek, és hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, és űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Ne legyen övetekben se arany, se ezüst, se rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! Méltó ugyanis a munkás a kenyerére." A keresztény nem maradhat mozdulatlan, a keresztény élet úton lét, úton járás, mindig! - szögezte le a pápa. Menjetek, keljetek útra, hirdessétek, hogy közel van az Isten Országa. Küldetésről van szó, misszióról, a szolgálat életéről - hangsúlyozta a Szentatya.
A keresztény élet szolgálatot jelent. Szomorú dolog azt látni, hogy a keresztények megtérésük kezdetén nyitottak a szolgálatra, szolgálják Isten népét, később azonban kiszolgáltatják magukat Isten népével. A hivatás szolgálatra szól, nem pedig arra, hogy másoktól elvárjuk azt, hogy minket szolgáljanak - figyelmeztetett a pápa.
A keresztény élet az ingyenesség élete. Az Úr maga dióhéjban összefoglalja a mai evangéliumban: Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Az üdvösséget nem lehet megvásárolni, az ingyen jön, hiszen Isten ingyen üdvözít minket. Ahogy ő tesz velünk, nekünk is hasonlóképpen kell eljárnunk egymással. Ez Isten ingyenessége, az egyik legszebb dolog a világon! Tudnunk kell, hogy az Úrnak számtalan ajándéka van számunkra. Csak egyet kér tőlünk, hogy nyissuk meg a szívünket. Amikor a Miatyánkot imádkozzuk, megnyitjuk a szívünket, hogy ez az ingyenesség jöjjön el.
Az ingyenességen kívül nincsen más az Istennel való kapcsolatunkban. Lelki szükségleteinkben, amikor kegyelemre szorulunk, gyakran így fogadkozunk: Most aztán böjtölök, bűnbánatot tartok, kilencedet mondok! Rendben van, de ez nem fizetség a kegyelemért. Ez kegyelem, amihez ki kell tárnunk a szívünket, hogy befogadhassuk a kegyelmet. Isten minden java ingyenes - folytatta a pápa -, probléma akkor van, ha a szív összehúzódik és bezárul. Ekkor nem képes befogadni az ingyenes szeretetet. Istennel nem lehet kereskedni, nem üzletelhetünk vele.
Isten kegyelmét ingyenesen kell továbbadni. Ez főként az Egyház pásztoraira vonatkozik, hogy ne bocsássuk áruba Isten kegyelmét. Nagyon rossz dolog, amikor vannak olyan pásztorok, akik üzletelnek Isten kegyelmével: ,,Én megcsinálom ezt, de ez ennyibe, az pedig annyiba kerül..." Isten kegyelme ingyenes. Isten kegyelme ingyenes, ingyen is kell tehát adni - foglalta össze tanítását a pápa. A lelki életünkben mindig fennáll annak a veszélye, hogy belecsúszunk a fizetésbe. Még az Úrral való beszélgetés során is, mintha kenőpénzt adnánk neki. De nem! Ez nem lehet így! Semmiképpen. Uram, ha te ezt megteszed, én is megcsinálom azt neked. Ígéretet teszek, és ez kitágítja a szívemet, hogy befogadjam ingyenesen a kegyelmét. Az Istennel való ingyenesség kapcsolata segíti azokat, akik a keresztény tanúságtételben, a keresztény szolgálatban és a lelkipásztori életben tevékenyek. Útközben, mert a keresztény élet úton járás. Prédikáljatok, szolgáljatok, de ne másokkal szolgáltassátok ki magatokat. Szolgáljatok, és adjátok ingyen, amit ingyen kaptatok. Az életszentségünk arra szól, hogy kitágítsuk a szívünket, hogy Isten ingyenessége, Isten kegyelme eljuthasson a mi szívünkbe - zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News
...... ........


Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa: Legyen a Notre-Dame újjáépítése közös művünk!
  2019-06-12 16:58:53, szerda
 
  ...... ........


Ferenc pápa április 17-i, nagyszerdai katekézise után a különféle zarándokcsoportokhoz szólva a párizsi Notre-Dame közös erővel történő újjáépítésére buzdított.
,,Megragadom az alkalmat, hogy nagy szeretetemről és közelségemről biztosítsam a párizsi egyházmegye közösségét és az egész francia népet a Notre-Dame-ot sújtó tűzvész után. Testvéreim, nagy szomorúság tölt el, és nagyon közel érzem magam hozzátok. Érezzék az egész Egyház háláját mindazok, akik életük kockáztatásával részt vettek a katedrális megmentésében. Szűz Mária áldja meg őket és támogassa az újjáépítés munkáját. Legyen ez egy közös mű Isten dicséretére és dicsőségére!" - mondta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
A hétvégén újra szentmisét ünnepelnek a Notre-Dame-ban
  2019-06-12 16:57:22, szerda
 
  A hétvégén újra szentmisét ünnepelnek a Notre-Dame-ban
...... ......


Szűk körű szentmisét tartanak a párizsi Notre-Dame-ban június 15-én, szombaton - számol be a La Croix francia katolikus lap. A párizsi érsek által bemutatandó szentmisén körülbelül húsz, a katedrális életében jelentős egyházi személy fog részt venni, a templom oltára felszentelésének hagyományosan ünnepelt évfordulóján.
Az ünnepi alkalom részleteiről Patrick Chauvet, a templom plébánosa számolt be a Famille Chretienne katolikus lapnak. A szentmise főcelebránsa Michel Aupetit párizsi érsek lesz. Az ünnepi alkalmon a főpásztor mellett hét pap fog koncelebrálni, a Notre-Dame egyik sértetlenül megmaradt hátsó oldalkápolnájában, ahol a szentmisén elhelyezik a székesegyház legbecsesebb és sikeresen kimentett ereklyéit: Jézus töviskoronáját, keresztjének egy darabkáját és az egyik szöget, amivel a keresztre szögezték a római katonák. Ez lesz az első liturgikus esemény a templomban az áprilisi tűz óta. A francia televízió élőben közvetíti. A párizsi egyházmegye a hatóságok engedélyére vár, hogy megnyithassa a Notre-Dame előtti teret. Ha jóváhagyják a kérést, már a szombat esti imán részt vehet a közösség is a sértetlenül megmaradt főhomlokzat előtt.

* * *

A párizsi Notre-Dame tetőszerkezete április 15-én gyulladt ki. A tűzben erősen megrongálódott az épület, de a belső szerkezet és a templomban őrzött kegytárgyak és ereklyék megmenekültek a pusztulás elől. Emmanuel Macron francia elnök azt ígérte, a katedrálist újjáépítik a 2024-es párizsi olimpia kezdetére. A francia szenátus május 28-i döntése értelmében a Notre-Dame-ot a tűzvész előtti, eredeti állapotában kell helyreállítani.

Forrás: La Croix

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
József Attila: A DUNÁNÁL
  2019-06-12 16:48:15, szerda
 
  A rakodópart alsó kövén ültem,
néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.
Alig hallottam, sorsomba merülten,
hogy fecseg a felszin, hallgat a mély.
Mintha szivemből folyt volna tova,
zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.

Mint az izmok, ha dolgozik az ember,
reszel, kalapál, vályogot vet, ás,
úgy pattant, úgy feszült, úgy ernyedett el
minden hullám és minden mozdulás.
S mint édesanyám, ringatott, mesélt
s mosta a város minden szennyesét.

És elkezdett az eső cseperészni,
de mintha mindegy volna, el is állt.
És mégis, mint aki barlangból nézi
a hosszú esőt - néztem a határt:
egykedvü, örök eső módra hullt,
szintelenül, mi tarka volt, a mult.

A Duna csak folyt. És mint a termékeny,
másra gondoló anyának ölén
a kisgyermek, úgy játszadoztak szépen
és nevetgéltek a habok felém.
Az idő árján úgy remegtek ők,
mint sírköves, dülöngő temetők.

Én úgy vagyok, hogy már száz ezer éve
nézem, amit meglátok hirtelen.
Egy pillanat s kész az idő egésze,
mit száz ezer ős szemlélget velem.

Látom, mit ők nem láttak, mert kapáltak,
öltek, öleltek, tették, ami kell.
S ők látják azt, az anyagba leszálltak,
mit én nem látok, ha vallani kell.

Tudunk egymásról, mint öröm és bánat.
Enyém a mult és övék a jelen.
Verset irunk - ők fogják ceruzámat
s én érzem őket és emlékezem.

Anyám kún volt, az apám félig székely,
félig román, vagy tán egészen az.
Anyám szájából édes volt az étel,
apám szájából szép volt az igaz.
Mikor mozdulok, ők ölelik egymást.
Elszomorodom néha emiatt -
ez az elmulás. Ebből vagyok. ,,Meglásd,
ha majd nem leszünk!..." - megszólítanak.

Megszólítanak, mert ők én vagyok már;
gyenge létemre így vagyok erős,
ki emlékszem, hogy több vagyok a soknál,
mert az őssejtig vagyok minden ős -
az Ős vagyok, mely sokasodni foszlik:
apám- s anyámmá válok boldogon,
s apám, anyám maga is ketté oszlik
s én lelkes Eggyé így szaporodom!

A világ vagyok - minden, ami volt, van:
a sok nemzedék, mely egymásra tör.
A honfoglalók győznek velem holtan
s a meghódoltak kínja meggyötör.
Árpád és Zalán, Werbőczi és Dózsa -
török, tatár, tót, román kavarog
e szívben, mely e multnak már adósa
szelíd jövővel - mai magyarok!

... Én dolgozni akarok. Elegendő
harc, hogy a multat be kell vallani.
A Dunának, mely mult, jelen s jövendő,
egymást ölelik lágy hullámai.
A harcot, amelyet őseink vivtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.

/1936. június/

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Nyárindítás Jézussal
  2019-06-12 16:44:44, szerda
 
  Rendhagyó tanévzáró Böjte Csaba testvér és 2400 fiatal társaságában Miskolcon
Vakációkezdő koncerttel és lelki programmal várták a gyerekeket Miskolcon június 12-én délelőtt a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) jegyében.
A rendezvényen 2400 meghívott közép- és kisiskolás gyermek vett részt, hogy egy rendhagyó alkalommal megünnepeljék a tanév lezárását. Megtelt velük a miskolci Generali Aréna. A Jézus a mi királyunk mottót elmélkedésekkel, énekekkel, versekkel hozták közelebb hozzájuk a délelőtti program során.A köszöntőt és programismertetőt követően Fábry Kornél, a NEK főtitkára magával ragadó buzdítás keretében beszélt a közelgő NEK-ről és toborzott a szeptember 21-i Forráspont ifjúsági eucharisztikus napra.
A délelőtt nagyobb részét Böjte Csaba testvér elmélkedései gazdagították, ezeket a gondolatokat a Role együttes - a témához illeszkedő - Kájoni János-dalok feldolgozásaival kísérte. A történelmi gyermek Jézus köré fonódó gondolatok segítették a fiatalokat abban, hogy még inkább felfedezhessék és megszerethessék Őt a Szentírásban, a szegényekben, a szentségekben és a gyermekekben egyaránt.
...... .......



...... .........


Böjte Csaba testvér kiemelte, a mai felgyorsult világban, ahol a technika vívmányainak foglyai vagyunk, elidegenedünk egymástól, magányos farkasokként élünk. Szükség van a közösségek építésére, valódi barátokra és párbeszédre. Nem közösíthetünk ki senkit, az elveszett lelkeket is haza lehet terelni. Minél nagyobb egy közösség Jézus nevében, annál nagyobb benne az összetartó erő és a szeretet ereje.
A programot Simorjay Emese színművésznő versmondása színesítette, a találkozó végén pedig az Egri Érseki Fiúkórus adott koncertet.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Útravaló – 2019. június 12
  2019-06-12 16:36:38, szerda
 
  ,,A betű öl, a Lélek éltet" és ,,Aki csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül..." - mintha ellentmondás volna Jézus Krisztus és Szent Pál tanítása között. Örök küzdelem, hogy hol a határ. De talán eligazíthat bennünket az, hogy egyik parancs sem arra szolgál, hogy embertelenné tegyen bennünket, hogy szeretetlenné váljunk. Isten parancsai és törvényei a jó és teljes életre hívnak meg bennünket. Ám baj, ha erre hivatkozva könyörtelenné válunk, lelketlenek leszünk. Minden törvény mögött ott a Lélek, nem öncélúak ezek. Milyen könnyen lazulunk el, milyen könnyen rázzuk le a felelősséget magunkról; a bűn már mintha nem lenne bűn. Ne áltassuk magunkat, inkább szeressük jobban Istent, hogy a bűnt jobban észleljük, és el tudjuk kerülni a könnyelműséget.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
10. évközi hét szerda 06.12
  2019-06-12 16:35:43, szerda
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Isten tett minket alkalmassá, hogy az Újszövetség szolgái legyünk, nem a betűé, hanem a Léleké.
Testvéreim!
Krisztus által nagy a bizalmunk Istenben. Nem abban bizakodunk, mintha a saját erőnkből képesek volnánk valamit is kigondolni, hiszen az apostoli küldetésre való alkalmasságunk Istentől való.
Ő tett minket alkalmassá arra, hogy az Újszövetség szolgái legyünk: nem a betű, hanem a Lélek szolgái. Mert a betű öl, a Lélek pedig éltet. A kőtáblára vésett betűk halált jelentettek mindenki számára, aki áthágni merészelte a parancsokat. De ha már ennek a szolgálata is oly dicsőséges volt, hogy Izrael fiai nem tekinthettek Mózes arcába annak múló ragyogása miatt, mennyivel inkább dicsőséges a Szentlélek szolgálata.
Ha ugyanis már a mózesi törvény szolgálata, amely az ember bűnösségét bizonyította, dicsőséges volt, mennyivel inkább dicsőséges az (Isten) igazságosságának szolgálata. Sőt, ami ott dicsőséges volt, ennek túláradó dicsőségéhez képest valójában nem is dicsőséges. Ha ugyanis a mulandó oly dicsőséges volt, akkor az örökké megmaradó még sokkal dicsőségesebb.
Ez az Isten igéje. 2Kor 3,4-11

...... ...........


EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus beteljesíti az Ószövetség tanításait és parancsait.
Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony, mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből egy í betű sem, sőt egy vessző sem, amíg minden be nem teljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.
Ezek az evangélium igéi. Mt 5,17-19

Imádság
Uram, Jézus! Földi életed során mindig tudtad, merre visznek lépteid, s hová vezet az út, amelyen elindultál. Szavaiddal, tanításoddal, igazságoddal utat találtál az emberi szívekhez, s megmutattad az Istenhez vezető utat. A te életutad végső soron mindig felfelé vitt, Atyád felé, aki örökre magához ölelt a Golgota magaslatán álló kereszten. Jézusom, társad szeretnék lenni utadon, amely a halálon keresztül az életre vezet!.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Mick Jagger majd kicsattan szívműtétje óta
  2019-06-12 16:07:06, szerda
 
  A rocker rohamléptekkel épült fel műtétjéből, és már javában készül a nyári turnéra.
Nagyon jól érzem magam. Az utóbbi hetekben rengeteget próbáltunk. Reggel az edzőteremben is voltam, de azért semmi őrültségre nem kell gondolni" - nyilatkozta a Rolling Stones frontembere a torontói Q107 rádiónak.Ahogy az MSN is írja, ez volt Mick Jagger első interjúja áprilisi operációja óta, amelynek során egy katéter segítségével műtötték meg a szívbillentyűjét a mellkasa felnyitása nélkül. Az énekesnél orvosi rutinvizsgálat diagnosztizálta a szív billentyű-problémát. Ahogy azt a zenekar sajtósa is jósolta, Jaggerrel együtt indulhat el az észak-amerikai, melyre különlegességekkel készül a banda.

*
- Wikipedia oldalon: Mick Jagger Link
Golden Globe-díjas és többszörös Grammy-díjas angol rock and roll énekes, zenész, színész, dalszerző, producer és üzletember. A The Rolling Stones énekese.
The Untold Truth Of Mick Jagger Videó Link
...... ........... ........... .....




Mick Jagger - Gotta Get A Grip videó Link

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Azonosították a tragédia egyetlen gyermekáldozatát
  2019-06-12 16:01:17, szerda
 
  Dunai hajóbaleset: Azonosították a tragédia egyetlen gyermekáldozatát.Azonosították a Hableány kiemelésekor talált negyedik holttestet is - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.
A május 29-én történt dunai hajóbaleset kedden megtalált negyedik áldozata egy dél-koreai kislány, aki a tragédia egyetlen gyermekáldozata.
A kutatásban résztvevők megduplázott létszámmal, a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még négy dél-koreai utast.
*
- Kiengedik az óvadék kifizetése után a Viking Sigyn kapitányát.
Jogerős a döntés, hogy a dunai hajóbaleset meggyanúsított hajóskapitánya 15 millió forint ellenében kiszabadulhat az őrizetből, de Budapestet nem hagyhatja el. Meghozta másodfokú, jogerős döntését a dunai hajóbaleset meggyanúsított hajóskapitánya ügyében a Fővárosi Törvényszék. Az elsőfokú ítéleten csak annyiban változtattak, hogy az óvadék letétele esetén a kapitány köteles hetente kétszer a nyomozást végző hatóságnál személyesen jelentkezni.
A törvényszék szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a férfit vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség. A Budai Központi Kerületi Bíróság június elsején egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.
A bíróság a gyanúsított védője által előterjesztett, óvadék megállapítására irányuló indítványt elfogadta, az óvadék összegét pedig 15 millió forintban állapította meg. A döntés értelmében ha a gyanúsított az óvadékot befizeti, akkor Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet alá kerül, és a mozgását nyomkövetővel ellenőrzik. Az óvadék lehetőségének megállapítása ellen az ügyészség fellebbezett.
A törvényszék végzésében megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat maradéktalanul megtartotta, és helyesen mutatott rá arra is, hogy a szökés, elrejtőzés veszélye a letartóztatást indokolja. Ugyanakkor vizsgálnia kellett az óvadék megállapítására irányuló védői indítványt is, és azt állapította meg, hogy a védelem által megjelölt összegnél jóval magasabb óvadékkal és a mozgását nyomon követő technikai eszközzel biztosított bűnügyi felügyelet ellensúlyozhatja a szökés, elrejtőzés veszélyét.
A végzés végleges
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Férfi kézilabda: A Veszprém hosszabbított David Davisszel
  2019-06-12 15:56:30, szerda
 
  Három évvel, 2023 júniusáig meghosszabbította David Davis vezetőedző szerződését a Telekom Veszprém - jelentette be a jövő évtől a SEHA Ligában is induló kézilabdacsapatot működtető Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján, ahol a klub jövő évi keretét is ismertették.
...... .............


Csík Zoltán elmondta: a David Davis által végzett munkát elismerve a vezetőedző korábbi, 2020-ig tartó szerződését három évvel, 2023 júniusáig meghosszabbították. A vezetőedző a bejelentés után úgy fogalmazott, a következő szezon csak akkor lesz sikeres, ha ugyanúgy küzd a csapat, mint idén.
A vezérigazgató közölte azt is: a veszprémi klub kettő plusz egy éves szerződést kötött a montenegrói válogatott Bajnokok Ligája-győztes bal átlövőjével, Vuko Borozannal.
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 333 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 465
  • e Hét: 4055
  • e Hónap: 24738
  • e Év: 227651
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.