Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Ikertestvéreket szenteltek pappá Olaszországban
  2019-06-14 21:59:17, péntek
 
  A 26 éves ikertestvérek hangsúlyozták, a papi hivatás melletti döntésük személyes és autonóm volt, amelyet szabadon hoztak meg. ,,Soha nem kérdezgettük egymást, hogy te mit fogsz csinálni - egyszerűen ugyanazt az utat választottuk."
Az oltár ikrei


Giacomo és Davide Crespit három szeminaristatársukkal együtt szentelte pappá május 25-én Gianfranco Agostino Gardin püspök az észak-olaszországi trevisói egyházmegyében.
A 26 éves ikertestvérek hangsúlyozták, a papi hivatás melletti döntésük személyes és autonóm volt, amelyet szabadon hoztak meg. ,,Soha nem kérdezgettük egymást, hogy te mit fogsz csinálni - egyszerűen ugyanazt az utat választottuk" - nyilatkozta Giacomo.
Amikor tizenegy évesek voltak, ötödik osztályosok, akkor kerültek kapcsolatba, más hittanos társaikkal együtt, a trevisói szeminárium ifjúsági közössége által szervezett ,,hivatáscsoporttal". Akkor még egyikük sem akart pap lenni. Mint Giacomo atya fogalmazott a Famiglia Cristiana című lapnak, ,,tizenegy évesen nem kérdezed meg magadtól, hogy akarsz-e pap lenni. Csak egy új kalandnak tekinted az egészet. Aztán ahogy felnőttünk, mindkettőnk számára eljött a hivatástisztázás ideje, elkezdtünk teológiát tanulni, és a papság mellett döntöttünk."
Az ikrek kiemelték a szüleiktől, Agnesétől és Giampietrótól, illetve a lánytestvéreiktől, Irenétől és Mariától kapott támogatás szerepét: ,,Ezekben az években végig éreztük, hogy nem vagyunk egyedül, mellettünk állnak és támogatnak, különösen a szüleink. Az ő első igenjüknek és a tanúságtételüknek köszönhető, hogy mi is igent tudtunk mondani."
A támogatás sokszor egészen gyakorlati formát öltött; az ikrek édesapja a SIR hírügynökségnek beszélt róla, hogy új autót vett, hogy minden héten meg tudják látogatni a fiaikat a szemináriumban, és részt tudjanak venni a szülőknek szervezett képzési és lelkiségi alkalmakon - hiszen bizonyos értelemben az egész család belép a szemináriumba...
Noha az ikerpár egészen fiatalon találkozott először a szemináriummal, a középiskolai éveiket pont ugyanúgy töltötték, mint a többi tizenéves. Olaszországban a középiskolások specializálódnak; Giacomo a természettudományokat választotta, Davide a kommunikációt.
.........


Az Úrnak kimondott igen nagy békével töltötte el őket. ,,Valami olyasféle belső béke tölt el, amilyet soha nem éreztem azelőtt, ennek a végérvényes igennek köszönhetően. (...) Tudom, hogy ott vagyok, ahova Isten helyezett. És olyan szerencsém van, hogy a testvérem is mellettem lehet, aki tökéletesen érti mindannak a mélységét és fontosságát, amit átélünk" - folytatta Davide atya.
Újmiséjüket együtt mutatták be a plébániatemplomban, ahova a család jár. Giacomo atya köszönetet mondott testvérének, ,,mert a testvérem vagy, az ikertestvérem, társam az úton, és igaz barátom; mert, ahogy [Boldog] Pino Puglisi atya mondta: Isten szeret, ám mindig egy konkrét emberen keresztül - számomra te ezen emberek egyike vagy. Köszönöm neked, hogy tapintattal és szabadsággal jöttél mellettem az úton az évek során. Imádkoztam érted, most, első misénk alatt. Nézz az Úrra, az egyetlen kősziklára: Ő él benned, és Érte kell élned, minden erőddel."

Forrás: Aleteia.org; SIR; Famiglia Cristiana

Fotó: Aleteia.org; Seminaristi Treviso

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Szendrei Jankára emlékezünk.
  2019-06-14 12:39:20, péntek
 
  "A gregorián legnagyobb értéke talán az, hogy általa valóban a liturgia szavai szólalnak meg, hiszen magát a Bibliát énekeljük..."
Nem szabad lemondani a Biblia énekléséről.
...... ........


A gregorián legnagyobb értéke, hogy a Bibliát énekeljük" - vallotta Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész, egyházzenész, aki június 8-án hunyt el. Rá emlékezünk egy 2008-ban, 70. születésnapja alkalmából készült interjúval.
2008 novemberében az MTA Zenetudományi Intézete kétnapos nemzetközi zenetudományi konferenciát tartott Szendrei Janka tiszteletére, aki november 14-én ünnepelte hetvenedik születésnapját. Zenetudós, egyházzenész, a Schola Hungarica énekegyüttes egyik alapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, éveken át az egyházzenei tanszék vezetője, szakíró... - és a sort még hosszan lehetne folytatni. Pályafutását népzenekutatóként kezdte, de érdeklődésének középpontjában a gregorián, a magyar hagyomány feltárása, illetve a középkori hangjegyírás története állt.
- Lassan, de nem véletlenül és előzmények nélkül tértem át a népzenéről a gregorián kutatására. A két területen ,,felnövekedett" anyagnak ugyanis van egy közös tulajdonsága, mégpedig az, hogy kezdetben mindkettő a szájhagyomány útján öröklődött, terjedt. Vagyis e két hagyomány közös tulajdonságaiból indulhattam ki. A gregorián énekeket a 9. századtól kezdték leírni, a dallamok viszont még akkor sem voltak ,,leolvashatók", amikor már neumákkal jegyezték le őket. Érdekelt az a népdalokra és gregoriánra egyaránt vonatkozó sajátosság, hogy bár nem rögzítették a dallamot, azt mégis mindenki tudta énekelni. Ahogy a nép ajkán született dal elérhető és közérthető mindenki számára, úgy a gregorián egyes rétegei is felvetették a taníthatóságnak és széles körben való alkalmazásnak lehetőségét. A népdalokkal ellentétben a gregoriánnál kezdettől jelen volt a tudatos művészi alakítás, s miután rögzítették, ,,írásbelisége" sokat segít a kutatásában.
- Munkatársaival együtt elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar gregorián kincs feltárásában, megismertetésében és terjesztésében. Mi minden történt az elmúlt évtizedekben ezen a téren?

- Tanárunk, Rajeczky Benjámin megkezdett munkáját egy tudományos osztály keretében folytathattuk. A Magyar Tudományos Akadémián elindult egy projekt, amely a magyar zenetörténet megírását tűzte ki célul. A középkori Magyarország zenekultúráját a kódexekből, a gregorián forrásokból kellett feldolgozni, tekintettel arra, hogy más dokumentum nem maradt fent abból a korból. Tulajdonképpen ez a megbízás indított el a ma is tartó kutatói munkában. A magyar gregoriánról persze csak úgy lehet beszélni, ha összehasonlítjuk a környező országok, illetve Nyugat-Európa vonatkozó hagyományaival. Mindaz, ami ehhez a kutatáshoz kapcsolódott, ajándék volt. Gondolok itt a Schola Hungarica közreműködésével készített felvételekre, és ami talán még ennél is fontosabb, a liturgikus alkalmazásra. Hiszen azért is dolgozunk, hogy a gregoriánt megpróbáljuk visszavezetni a liturgiába, élővé téve az Egyház üzenetét közvetítő zenei nyelvet. A Schola Hungaricával eddig mintegy ötven lemezünk jelent meg, köztük a Magyar gregorián sorozat hat része. A szélesebb közönség ezek alapján ismerheti meg e jelentős anyagot. Mára az MTA Zenetudományi Intézetének egyik legnépesebb osztálya lettünk, és immár tíz éve egyetemi szinten, a Zeneakadémia egyházzene tanszékén is folyik e tudomány és gyakorlat oktatása. A nyolcvanas évek közepétől sikerült külföldi kapcsolatokat is kiépítenünk. Megalapítottuk a nemzetközi Cantus planus munkacsoportot, amely nemcsak gregoriánnal foglalkozik, hanem a középkori liturgikus műzenével is.

- Milyen sajátosságai vannak a magyar gregoriánnak?
- Európa térképe két részre osztható, a gregorián egyik ,,dialektusa", a diaton változat a latin országokban, illetve Anglia zenei gyakorlatában jelent meg. A másik, a germán tradíció a dallamok pentaton gondolkodásmód szerinti alakulását mutatja. Ez utóbbi változathoz tartozik a közép-európai gregorián. Az, hogy egy adott dallam melyik tradíció része, összehasonlító vizsgálatokkal, rengeteg apró jel és motívum figyelembevételével határozható meg. A magyar gregorián jellegzetessége, hogy zenei nyelve erősen pentaton, még határozottabban és következetesebben, mint a területen kialakult egyéb germán variánsoké. A későbbi, nem tisztán gregorián alkotásoknak gyakran a szerzőit is ismerjük, és itt már igazi magyar kompozíciókról is beszélhetünk. A magyar zenetörténet első névvel jegyzett alkotásai közé tartozik például Szent István király rímes officiuma, ami a 13. század második felében keletkezett. A szerző, Raimundus neve kiolvasható a matutinum responzóriumainak kezdőbetűiből.

- Min dolgozik mostanában?
- Az elmúlt években sikerült egy-két nagy kutatási pályázatot elnyernünk, melyek segítségével jelentős projekteket tudtunk elindítani. Ami most közvetlenül is a legjobban érint, az a zsolozsma nagy responzóriumait, melizmatikus énekeit tartalmazó kritikai összkiadás előkészítése. Ezt megelőzte a zsolozsmaantifónák kritikai kiadása, amely 1999-ben jelent meg a Bärenreiter Kiadónál. Ebben hozzáférhetővé tesszük az esztergomi kódexekből elérhető összes dallamalakokat, mellettük pedig feltüntetjük a magyarországi ferencesek kódexanyagának itáliai eredetű - vagyis latin, diaton dialektushoz tartozó - dallamvariánsait. Ezzel a magyar gyakorlat két jeles tradícióját párhuzamosan adjuk közre, amely így egyszerre reprezentálja az említett két nagy európai hagyományt. Folytatódnak a forráskiadások a Musicalia Danubiana sorozatban. Most épp a Sátoraljaújhelyen keletkezett ,,retrospektív" forrás, a 17. századi pálos graduale kiadását készítjük elő. Közép-Európa zsolozsmahagyományából számítógépes adatbázis készült. A CAO-ECE (Corpus Antiphonalium Officii - Ecclesiarum Centralis Europae) nevű program összehasonlíthatóvá teszi a különböző zsolozsmarítusokat. Egyéb privát munkáim pedig változatlanul a középkori hangjegyírás történetével kapcsolatosak.

- Korábban utalt a gregorián ,,élővé" tételére...
- Nagy örömömre szolgált, hogy közreműködhettem az egyre elfogadottabb énektár, az Éneklő Egyház, valamint egy sor egyéb ilyen célú kiadvány (Graduale Hungaricum, Esztergomi énekes zsolozsma) megalkotásában. Akiket érdekel a műfaj ,,gyakorlati alkalmazása", azoknak szívesen ajánlom az alsó-krisztinavárosi templom vasárnap esti miséit, ahol immár harminc éve próbáljuk ,,visszaadni" a liturgia zenei kincseit. Jó hallani, amikor a hívek is bekapcsolódnak az egyes tételek éneklésébe. A gregorián legnagyobb értéke talán az, hogy általa valóban a liturgia szavai szólalnak meg, hiszen magát a Bibliát énekeljük. Erről nem szabadna lemondani...

Az interjú az Új Ember 2008. november 30-i számában jelent meg.
Fotó: Híradó.hu
Pallós Tamás/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
A június 22-i világméretű szentségimádás
  2019-06-14 12:34:33, péntek
 
  A június 22-i világméretű szentségimádás híre megjelent egy tajvani katolikus hetilapban

- "Amikor Jézus Krisztus feltámadása után búcsúzott tanítványaitól, elküldte őket az egész világra, hogy hirdessék az örömhírt. Megígérte, hogy velük lesz ,,minden nap, a világ végezetéig". Velünk van tanításában, kegyelmében, szentségeiben, de különösen velünk van az Eucharisztia ünneplésében és az Oltáriszentségben, melyet szentmisén kívül is imádattal veszünk körül.
Idén Magyarországon Úrnapját június 23-án, vasárnap ünnepeljük. Előtte szombaton ismét közös, világméretű szentségimádást tartunk. Vegyünk részt ezen a közös imádáson minél többen, kapcsolódjunk be egyházközségünkkel, közösségeinkkel együtt! Legyen ez a világméretű szentségimádás a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készületünk következő állomása, s éljük át újra Isten megújító szeretetét!"
(Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek

Jézus a megéhezett tömeg láttán ezt mondja tanítványainak: Ti adjatok nekik enni! A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve erre hív minket Jézus. Enni adni az éhezőknek, de észrevenni azokat is, akiknek a lelke éhezik a szeretetre, Istenre.
Téged is hívunk, hogy június 22-én, Úrnapja szombatján a világ minden részén imádkozzunk együtt egy órát az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztus előtt, aki önmagát adta értünk.
A Te odaadott egy órányi imáddal is enyhíted mások lelki éhségét.
Kérünk, segíts e szentségimádás létrejöttében a plébániádon, közösségedben, és jelentkezz a corpusdomini.iec2020.hu oldalon, vagy csatlakozz ugyanitt egy helyszínhez. Sokan sokat tehetünk másokért!

Bővebben Link

Világméretű szentségimádás - Corpus Domini - 2019.06.22. Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Páduai Szent Antal ünnepe 06.13 - Csíksomlyó
  2019-06-14 12:19:11, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Nagymarosi ifjúsági találkozók
  2019-06-14 12:16:10, péntek
 
  TÉKA - 2. évad - 12. rész Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Fábry Kornél - misevilág videói
  2019-06-14 12:13:17, péntek
 
  Misevilág videói itt láthatók Link  
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
A falakon kívülre lép az egyház
  2019-06-14 12:11:12, péntek
 
  Miért lett része a rendezvény nevének a kongresszus kifejezés? Hogyan szólítják meg a fiatalokat az ünnepségsorozat során? Javíthat-e a magyar vendégszeretet megtépázott renoméján egy ilyen világesemény?
Fábry Kornél Székesfehérváron tartott előadást a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról. Az előadás kapcsán beszélgetett vele a Fejér megyei hírportál munkatársa. A teljes interjúból válaszokat kaphatunk a fent említett kérdésekre is.
...... .....


,,Sokan gondolhatják, hogy az eucharisztia valami papos dolog, a kongresszus meg tudományos, úgyhogy nem érint minket... ezzel szemben az Eucharisztikus Kongresszus népünnepély lesz, amire mindenkit várunk!"
A teljes cikk IDE KATTINTVA Link elérhető el.

 
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
Az atya, aki segít, ha nem tudod
  2019-06-14 12:05:43, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
Útravaló – 2019. június 14.
  2019-06-14 12:00:41, péntek
 
  Törékeny cserépedény - nehéz volna ennél találóbb képet találnunk emberségünkre, hitünkre, Istennel való kapcsolatunkra. Szent Pál apostol figyelmeztetése int bennünket: figyelmesen, óvatosan, szakértő módon bánjunk lelkünkkel, életünkkel. Egyrészt kell lennie lelki finomságnak bennünk, hogy a cserépedény ne sérüljön, de a finomsággal mindig határozottságnak is párosulnia kell. Erre buzdít ma bennünket Jézus kemény beszéde. A határozott véleményre, különösen a bűnök tekintetében, határozott véleményre magammal kapcsolatban, a bűneimmel, gyengeségeimmel kapcsolatban. Akkor tudunk sikeresen küzdeni, hogy jobbak legyünk, ha határozottan tudjuk, hogy kinek hittünk.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 333 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 683
  • e Hét: 6374
  • e Hónap: 27057
  • e Év: 229970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.